51. schôdza

15.10.2019 - 29.10.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 10:25 hod.

Ing.

Jana Nehézová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:12

Zuzana Šebová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, vo väčšine s vami súhlasíme. Koniec koncov včera sme večer prerokovali identický bod, ktorý sme navrhli my. Absolútne s vami súhlasíme, že štát je tu na to, aby chránil slabých, chorých, tak to proste má fungovať. V tom sme zajedno.
A ešte snáď vás doplním v jednej veci. Momentálne tiež sú limity na doplatky na lieky, sú tam nejaké hranice stanovené, nebudem tu zaťažovať plénum podrobnosťami, ale problém, problém, ktorý ľudia s tým majú, je, že častokrát čakajú aj šesť mesiacov na to, aby im poisťovňa vrátila peniaze, čo je pre, pre ľudí, ktorí žijú z 300 euro ako, alebo pre nich je to veľký problém. Takže limity už sú, ale v tomto sme zajedno, že, že limity tam nemajú byť žiadne. A nielen dôchodci, ale aj zdravotne ťažko zdravotne postihnutí. Viete, oni by mnohokrát radšej boli zdraví a mohli pracovať, zarábať si peniaze a nebyť odkázaní na to, aby im pomáhal štát, a dali by asi všetko za to, aby, aby mali zdravie. Takže musíme sa na to pozerať v prvom rade absolútne srdcom a ľudskými očami všetci, čo tu sedíme. A ja si myslím, že v tomto všetci s nami súhlasia. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 10:12 hod.

Ing.

Zuzana Šebová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán Kotleba, ešte som nikdy nereagoval na vás ani na váš klub, lebo sa diametrálne líšime, názory na druhú svetovú vojnu, na Slovenský štát, ja beriem, že to bola kolaborácia vlády a prezidenta Tisa, čiže kolaborácia s Hitlerom, to ja nikdy nebudem uznávať a som proti tomu zásadne.
Ale keď hovoríme o liekoch a prišlo mi na myseľ vaša rozprava a do ktorej vám vstúpil pán poslanec Baránik, ktorý, keďže nás tu bolo desať a bolo mu veľmi dobre rozumieť a posielal vás do plynu, naozaj mi prišlo zle a narušilo mi to spánok, keď takíto ľudia tu sedia v parlamente a, bohchráň, sa hotujú, že budú vládnuť po februári 2020. A predstava plynových komôr a ľudí, ktorých Hitler tam poslal, robil etnické čistky a ešte mŕtvoly boli dehonestované, že im vytiahli zlaté zuby, aby tá, v tých spoločných hroboch ľudia boli zakopaní, naozaj to so mnou pohlo a musím to odsúdiť. A Boh ochraňuj naše Slovensko, aby takí ľudia mohli dostať moc a vládnuť. A tie lieky bude určite potrebné, aby boli zadarmo takýmto ľuďom rozdávané, aby, aby sa, aby sa vyliečili a aby ich nikdy už takáto myšlienka alebo takáto veta nenapadla povedať a ešte tu v parlamente. Takže naozaj predstava o tom, že takíto ľudia, aby dostali šancu vládnuť na budúci rok, je strašná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 10:14 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:16

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani kolegynka, ďakujem za naozaj vecnú a kultivovanú diskusiu alebo teda príspevok, reakciu. Ja si myslím, že naprieč politickým spektrom by sme mali nájsť nejakú dohodu v tejto veci. Kľudne to môže byť na nejaký iný návrh, kľudne to môže byť na nejaký pozmeňovák. My sme za to všetkými hlasmi, ktoré vieme dať, aby sme teda v čo najširšej skupine ľudí umožnili naozaj neplatiť minimálne za tie lieky, lebo je to aj protiústavné, je to nespravodlivé, je to neetické. A myslím si, že sa zhodneme, veľmi pekne vám ďakujem.
Pán kolega, to, čo sa včera stalo, to bolo nad rámec chápania každého normálneho človeka. Som rád, že ste to takto povedali. My nemusíme mať na všetky veci rovnaký názor, každý tu sme nejaký poslanec za nejakú stranu s nejakým názorom, s nejakou myšlienkou, môže to medzi nami iskriť, ale naozaj včera to, si myslím, že bolo cez čiaru. A aj keď tento bod programu sa týka nášho návrhu o tom, že skupiny obyvateľstva by naozaj nemali platiť za lieky, tak možnože, ako vy ste povedali, niektorým ľuďom, ktorí nezvládajú svoju životnú alebo politickú situáciu, by tie lieky mali byť asi na predpis dávané zadarmo. Čiže asi sa aj v tomto zhodneme. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 10:16 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:17

Jana Nehézová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, zdravotníctvo ako také je najdiskutovanejšou témou medzi občanmi Slovenskej republiky. Medzi dôchodcami a dôchodkyňami je najdiskutovanejšou témou téma lieky, keďže naši dôchodcovia, naše mamky, staré mamky, otcovia, starí otcovia ťažko pracovali celý život a ich zdravie je nenávratne preč a je jednoznačne podlomené. Naši starí rodičia budovali náš štát, našu krásnu vlasť, naše krásne Slovensko. A náš štát namiesto toho, aby si vážil našich starkých, nechá ich živoriť z malých dôchodkov, ba dokonca ešte si z týchto dôchodkov musia hradiť zdravotnú starostlivosť a v nemalej miere aj zdravotné pomôcky a dokonca aj všetky lieky.
Priemerný dôchodok našich starkých je 459 eur 77 centov mesačne. Táto čiastka má pokryť náklady na bývanie, na stravu, na energie a ešte sa majú z toho aj liečiť, kupovať si lieky, hradiť si zdravotnú starostlivosť. A preto my, poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko, sme pripravili novelu zákona, ktorá má pomôcť k ľahšiemu zdolávaniu zdravotných problémov a zdravotných prekážok. Prichádzame s novelou zákona č. 363/2011 o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotných pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia. Navrhujeme, aby poberatelia starobného dôchodku mali hradené všetky lieky v plnej výške z verejného zdravotného poistenia. Myslíme si totiž, že si to všetci naši rodičia a starí rodičia zaslúžia. Chceme, aby jeseň života, aj keď s podlomeným zdravím, prežili v kľude a so zaslúženým odpočinkom.
V našej novele sa ale ďalej zaoberáme aj inými skupinami obyvateľstva, ktorým chceme ich trápenie sa s chorobu uľahčiť. Preto do tej skupiny poistencov, ktorí majú nárok na bezplatné lieky, zdravotnícke potreby a dietické potraviny, zaraďujeme deti, ktoré nedovŕšili 6 rokov života, a deti do 12 rokov, ktoré sú držiteľmi preukazu ZŤP alebo preukazu ZŤP so sprievodom.
Keď vám ochorie dieťa, máte len jedno jediné prianie, aby sa čím skôr uzdravilo. Vynaložíte na túto skutočnosť všetky sily, všetky prostriedky a využijete všetky dostupné možnosti. Ale čo s tým, keď nemáte dostatok prostriedkov na liečbu? Ostávajú vám oči pre plač a zúfalé výkriky do prázdna. Ostávajú vám nadácie a rôzne pomocné organizácie. Ale načo, pýtam sa, načo? Vráťme deťom nárok na zdravie a pomôžme ich rodičom v ťažkej chvíli v boji s chorobou! Preto sa náš návrh týka aj detí, preto chceme, aby deti mali bezplatné lieky, zdravotnícke pomôcky a dietické potraviny. Veď ani jedno choré dieťatko nechce byť choré, nechce byť odkázané na veľkosť našej peňaženky. Veď naše deti sú naša budúcnosť, naše svedomie a naša pýcha.
Ďalšou skupinou, ktorú sme zaradili medzi občanov s nárokom na plnú úhradu liekov poisťovňou, sú invalidní dôchodcovia. Priemerný invalidný dôchodok je dnes rozdelený podľa percent a to tak, že do 70 % invalidity je priemerný dôchodok 209 eur a 85 centov a nad 70 % invalidity je priemerný dôchodok 379 eur a 75 centov. Myslíte si, že z tejto sumy sa dá vyžiť, zaplatiť si energie, nájom a ešte aj liečbu? No určite nie. Preto vás prosím o podporu nášho návrhu s prihliadnutím na skutočnosť, že aj my raz budeme starí, aj my sa môžme stať invalidnými a aj my máme deti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.10.2019 o 10:17 hod.

Ing.

Jana Nehézová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dovolím si doplniť pani poslankyňu Nehézovú. Podľa mňa je nemysliteľné, aby v štáte, ktorý si môže dovoliť kúpiť 14 amerických bojových stíhačiek za 1,6 miliardy eur, ktorý si môže dovoliť kúpiť obrnené transportéry za viac ako 1 miliardu eur, ktorý môže mať webovú stránku za ďalšiu miliardu eur, je nemysliteľné, aby v takomto štáte rizikové skupiny obyvateľstva, ako sú dôchodcovia, deti a zdravotne postihnuté osoby, si museli doplácať za lieky. Veď predsa aj v Ústave Slovenskej republiky v čl. 40 je jasne napísané, že na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a na zdravotnícke pomôcky. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 10:22 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani kolegynka Janka, ďakujem ti za tvoj veľmi pekný a kultivovaný prejav. A chcem povedať, že ja chcem veriť, ja chcem dúfať, že v tomto slovenskom parlamente zo 150 poslancov sa určite nájde väčšina, dosť tých, ktorým záleží na tých najslabších, a mohli a títo by mali mohli a mali za nás náš návrh zahlasovať. Ja verím, že nie sú všetci iba egoisti ale že im na týchto ľuďoch záleží, a preto ešte raz vyzývam, aby zahlasovali za tento návrh. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 10:23 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Zuzana Šebová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani kolegyňa, bolo to, bolo to výborné, páčilo sa mi to veľmi, bolo to ľudské. Ja snáď len toľko, že asi argument bude, že ten dopad na verejné financie je obrovský, ale myslím si, že, že je spôsob ako nájsť peniaze na to a nielen sporiť peniaze zdravotným poisťovniam, keď potom vidíme, jak ich míňajú na tie svoje kampane, čo celý september bežali v televízii, jak, jaké peniaze do toho dali. To sú obrovské peniaze. Ale nie to som chcela. Snáď len toľko, že viete, koľko je doplatkov za lieky? Desať centov, 40 centov. To je nič, to keby sme zrušili, to sú také peniaze a potom môžme úplne v pohode prijať takýto návrh zákona, aký tu dávame už druhý deň. Takže len toľko k tomu.
A jak si, pani kolegyňa, povedala, rozprávala o tých invalidných dôchodkoch, tak ja vám poviem z môjho vlastného životného príbehu. Moja dcéra má invalidný dôchodok 334 euro. Keby, keby nemala mňa, tak ja neviem, neviem si predstaviť, ako žije dôstojný život. Asi nijako. Vďakabohu má mňa, má otca, ktorí sa o ňu staráme, ale nebudeme tu večne, samozrejme. Takže je to, je to naozaj na zamyslenie každého jedného z nás. Netvárme sa tu, že sme, že robíme pre ľudí, keď nerobíme pre tých ľudí vonku absolútne nič. Ja vám pekne ďakujem, kolegovia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 10:24 hod.

Ing.

Zuzana Šebová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Jana Nehézová
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Musíme si uvedomiť, že peniaze sú len peniaze. Zdravie máme len jedno, za peniaze si ho nekúpime, zdravie ničím nenahradíme, ani peniazmi celého sveta. Takže mali by sa zamyslieť všetci poslanci, aj ktorí sú milionári, multimilionári, že keď raz ochorie, tak za tie jeho milióny si zdravie nekúpi. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 10:25 hod.

Ing.

Jana Nehézová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:27

Martin Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Len by som chcel troška to meno, hej, že ak by sa dalo.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Dobre, vidím, Martinovi, áno, ďakujem pekne.

Kotleba, Martin, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Nie je nás tu síce dneska veľa, ale ako sme boli svedkom, aj málo poslancov dokáže vytvoriť dynamickú a emotívnu diskusiu, takže niekedy aj menej je viacej. Takže dovoľte mi uviesť návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/92 Zb. v znení neskorších predpisov. Cieľom tohto jednoduchého návrhu je obmedziť proces schvaľovania zákonov s negatívnym dopadom na štátny rozpočet tesne pred koncom volebného obdobia zmenou kvóra z jednoduchej väčšiny na absolútnu. Viac by som potom povedal v rozprave, do ktorej sa hlásim. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.10.2019 o 10:27 hod.

Ing.

Martin Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:28

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu ústavného zákona.
Tento návrh ústavného zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku aj v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby prerokoval návrh ústavného zákona v druhom čítaní v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu ústavného zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní. Zo znenia návrhu tohto ústavného zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona prerokuje v druhom čítaní. Zároveň odporúčam návrh ústavného zákona prideliť ústavnoprávnemu výboru, vrátane jeho určenia ako gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán podpredseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.10.2019 o 10:28 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video