53. schôdza

26.11.2019 - 5.12.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

4.12.2019 o 17:20 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:10

Alena Bašistová
Skontrolovaný text
Chcem pripomenúť členom výboru, že zvolávam výbor na zajtra na 8.30. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.12.2019 o 17:10 hod.

doc. PhDr. PhD.

Alena Bašistová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:16

Vladimír Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegyne, kolegovia, tak ako zaznelo už v prvom čítaní, upresňujeme formuláciu a definíciu štatutárov organizácií, ktorých, resp. verejných funkcionárov v organizáciách, v ktorých má zastúpenie štát, kde v tomto prípade z tejto definície vylučujeme osoby, ktoré sú v orgánoch týchto spoločností za súkromné spoločnosti, nie za štát, ktorých povedzme že výkladom tejto definície doteraz mohol niekto do toho zahŕňať, tak takto bude jasné, že do tejto definície nepatria.
Rovnako členovia dozorných rád v súčasnosti podľa platného znenia nemôžu popri tejto činnosti v tých dozorných radách podnikať, čo takisto nie je, nie je správne, nakoľko túto činnosť nevykonávajú na plný úväzok a popri, popritom sa venujú svojmu zamestnaniu alebo prípadne svojim spoločnostiam a prípadne dokonca sú vo viacerých spoločnostiach, ktoré sú na seba navzájom previazané, tak navrhujeme, aby rovnako ako pri obecných alebo samosprávnych poslancoch tieto činnosti boli umožnené, to znamená, že aby mohli podnikať popri výkone týchto činností. To sú tie dve najdôležitejšie zmeny a, samozrejme, sú tam ešte dve technické týkajúce sa samotného majetkového priznania, ktoré sa týkajú týchto dvoch zmien.
Takže, kolegovia, kolegyne, budem veľmi rád, keď podporíte tento návrh, obzvlášť teda kluby prípadne, ktoré sa k tomu potrebujú ešte niečo spýtať, lebo som videl, že nie všetci, ktorí hlasovali za tento návrh aj na výbore, neskôr sa k tomu vyjadrili pozitívne, tak budem veľmi rád, keď si to vedia vydiskutovať ešte pred tým, ako dôjde k samotnému hlasovaniu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

4.12.2019 o 17:16 hod.

Ing.

Vladimír Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17:18

Jozef Ježík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, páni poslanci, Národná rada uznesením č. 2280 z 3. decembra 2019 pridelila predmetný návrh ústavného zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Národná rada zároveň určila ústavnoprávny výbor ako gestorský výbor a určila lehotu na prerokovanie návrhu ústavného zákona v druhom čítaní gestorským výborom.
Oba výbory odporúčali návrh ústavného zákona schváliť. Z uznesení výborov nevyplývajú žiadne pozmeňujúce ani doplňujúce návrhy. Gestorský výbor odporúča Národnej rade návrh ústavného zákona schváliť ako celok.
Spoločná správa výborov o prerokovaní návrhu ústavného zákona bola schválená uznesením ústavnoprávneho výboru č. 804 zo 4. decembra 2019. Týmto uznesením ma výbor poveril ako spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výborov a pri rokovaní o návrhu ústavného zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predseda, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.12.2019 o 17:18 hod.

MUDr.

Jozef Ježík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:20

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak si to zhrňme. Máme tu návrh, ktorý v čase najnižšieho počtu interrupcií v histórii v podstate navrhol farár Kuffa na svojej kázni 16. 11. v Trnave, kedy sa pochválil tým, že pánovi Dankovi odporučil urobiť zákon proti potratom a zákon proti Istanbulskému dohovoru. No tak ho tu máme.
Rozmýšľam, čo z tohoto všetko vynechám, preto lebo viem, že navrhovatelia prídu teda so zmenou, a nechcem byť až tak rázna, ako som bola v minulosti, preto lebo si teda uvedomili svoju chybu. Vyjadrím sa teda k tejto verzii, pretože neviem, čo z toho bude, čo nebude vynechané, a vyjadrím sa trošku miernejšie, ako by som to urobila za pôvodných okolností.
Ak teda ten pôvodný pozmeňujúci návrh, ktorý teda obsahuje v sebe ten zákaz kupovania tabletky "po" navoľno a obsahuje v sebe povolenia, povolenia alebo teda oznámenie otcovi toho dieťaťa, ak toto, ak toto neprejde, tak jednoducho tento istý pozmeňujúci návrh vyťahuje z toho zákona aj toho nebezpečného dopplera, to vyšetrenie, ktoré môže tomu budúcemu dieťatku ublížiť, preto v tomto prípade, ak neprejde tento pozmeňovák, je to nebezpečné pre život tých budúcich detí. Ak tento pozmeňujúci návrh prejde, tak je to nebezpečné pre mamičku, pretože podľa môjho názoru ju bude psychicky týrať. Okrem nevyvážených informácií o rizikách interrupcie a psychických následkoch interrupcie tam nie je ani slovo o rizikách jak napríklad tehotenstva, prípadne výchovy potom osamotenej a podobne, ale teda hlavne nejakým spôsobom navodzuje taký ten dojem, že urobila si chybu, si zlá, nechcená. Celé zlé. Je to také, no, zbytočné, a teda dovoľuje aj texty od náboženských spoločností a cirkví, aby teda tieto boli odovzdávané od lekára smerom k tej mamičke, ktorá prežíva takéto ťažké obdobie, alebo k tej žene.
Tento, tento pozmeňovák ak prejde, tak chce viac nechcených tehotenstiev, pretože tabletka "po" na predpis je vlastne akoby do troch dní, ak to to dievča, tá žena do troch dní nestihne, tak jednoducho máme tu ďalší problém, máme tu ďalšie nechcené tehotenstvo. Samozrejme, všetci vieme, v akom stave je naše zdravotníctvo, koľko trvajú termíny, predpokladám, že vám je všetkým jasné, ženy to poznajú, nefunguje to na Slovensku tak, že zdvihnete telefón, že potrebujem ísť gynekológovi, on vám povie, jasné, prídi dneska o štvrtej. Nie. Ten termín dostanú o mesiac, o dva, ak sa dostanú k lekárovi, tak to bude urgent, budú to nemocničné urgenty, kde v noci lekári budú vstávať k takýmto pacientkam a budú im predpisovať lieky. Aj to sa obávam, že len tým starším, lebo, alebo teda nie všetkým, samozrejme, ale predpokladám, že časť mladších žien, ktoré jednoducho urobí možno chybu alebo unáhlené rozhodnutie a zblíži sa s mužom, nebude to chcieť povedať svojim rodičom, od pätnástich do osemnástich rokov tieto dievčatá jednoducho môžu mať obavu a nedostanú sa k tej tabletke bez súhlasu rodiča.
Áno, môžme si povedať, že čo má čo v pätnástich sexovať, že? Ale my sa netvárme, že sa to nedeje. My ako že nezjednodušíme to, keď sa budeme tváriť, že teda ako nedeje sa to a takéto prípady tu nemáme. Okrem toho aj zákon povoľuje takéto konanie od 15 rokov, čiže je naozaj nemiestne si zakrývať pred tým oči, ale deje sa to, že takéto dievča má obavu sa zveriť rodičom a takáto kombinácia, že vlastne k tej antikoncepcii sa dostane len cez súhlas vlastných rodičov, môže viesť k tragickým, tragickým životným osudom. Je to škoda.
Čiže nevidím význam tohto celého, lebo teda naozaj bude viac nechcených tehotenstiev. Môže sa stať, že takéto dievča, ktoré sa bude obávať teda povedať to svojim rodičom, bude sa obávať ich reakcie, buď tú tabletku zje neskôr, čo môže viesť k poškodeniu plodu, môže si ju objednať na internete, čo je bežné, mne trvalo na Googli nájsť takú tabletku asi minútu a pol. Je to úplne jednoducho objednateľné, len problém je, že potom takéto dievča, takáto žena nie je pod lekárskou kontrolou a, samozrejme, ani tie medikamenty nikto netuší, čo je to zač a odkiaľ pochádzajú. Hej, čiže myslím si, že je to veľmi nebezpečné a verím tomu, že ani predkladatelia nechcú ísť týmto smerom.
Je to podľa mňa psychický teror, podmieňovať takéto niečo súhlasom otca. Je pravdepodobné a môže sa stať veľmi často, že ak je to teda nechcené tehotenstvo, môže ísť o otca, ktorý možno bol násilník, možno tomu dievčaťu nebude úplne jasné, zase nezakrývajme si oči, aj to sa stáva, nebude vedieť, kto to je. Nebude si možno pamätať, bude tam možno viac možností, ale hlavne to násilie. Keď je to násilník, tak asi nepríde za ním, že prepáč, prosím ťa, včera teda, keď si prišiel z krčmy, si sa moc nepýtal, tak teraz sa ťa chcem spýtať, že či môžem ísť na prerušenie tehotenstva. No nebude to tak a je to jednoducho, môže to byť aj lajdák, môže mu to povedať a čo. On ako nejaký písomný súhlas má dávať? Je to zvláštne celé.
Zasahuje sa do rozhodnutia tej ženy. Na porovnanie som dala, že pokiaľ nám teda ide o to, tak takisto by sa mohlo zasahovať do, do, neviem ako to povedať, ale do života mužov, že by bol úplný nonsens, keby som sem prišla s návrhom zákona, ktorý by vlastne trestal otcov tých nechcených detí tým, že im navrhneme vazektómiu, to akože sa všetci chytáme za hlavu, ale, ale verte mi, že rovnako stupídny je návrh, aj keď sa týka ženy. Je to úplne to isté.
No a asi posledná alebo predposledná vec, ktorú k tomu poviem, problém je aj to, že naozaj, a to musia uznať aj predkladatelia, ten zákon bol tvorený podľa vašich vlastných slov tri roky, potom prišiel s fatálnou chybou, ktorá má vážne dopady na život a zdravie tých budúcich detí, ale, samozrejme, aj tých mamín. Potom teda ste prišli s tým, že to sťahujete, ale v pozmeňujúcom návrhu ste doniesli tieto veci, o ktorých som hovorila aj s ich dôsledkami. Teraz vlastne mám informáciu, že idete sťahovať ten pozmeňovák, ktorý ste dali, preto, lebo to nebolo dobré, ktorý vlastne pozmeňoval pôvodný zákon. Tak ten pozmeňovák pozmeňujúci pôvodný zákon idete stiahnuť a prídete s novým pozmeňovákom, ktorý teda zmení aj zákon, aj s pozmeňovákom nanovo. A od toho ešte neviem, čo mám čakať, ale teda vraj bude, budú stiahnuté tie nejaké veci, ktoré vytýkame, čo je síce fajn, ale poviem úprimne, mne už sa nechce to analyzovať, ani som ho nevidela doteraz, ale je to chyba, jedna chyba za druhou a ak ste aj mali dobrý úmysel, tak práve týmto konaním ste to naozaj, bohužiaľ, pokazili. Ako keď to niekto riskne, nech to riskne, ale ja by som teda za toto určite nenabrala odvahu hlasovať.
Ja si myslím, že medicína nie je náboženstvo a ženy nie sú schránky, ktoré majú rodiť deti na príkaz niekoho z parlamentu. Myslím si, že ak tu chceme viac detí, máme im vytvoriť podmienky, nielen deťom, ale celým rodinám a spoločnosti, aby sa im tu žilo lepšie. Toto je cesta a nieže im napíšeme, prikážeme niečo zákonom, lebo vetru neporučíme. Tie baby si pomôžu, len si pomôžu tak, že to bude mať fatálne následky. Tak vás chcem pekne poprosiť, úplne ideálne by bolo, ak ste si teda svoju chybu naozaj uvedomili, celý tento hlúpy zákon tesne pred voľbami stiahnuť. Myslím si, že by ste nahrali oveľa viac politických bodov ako tým zákonom samotným.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.12.2019 o 17:20 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:28

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegyňa, ako od teba by som najmenej čakala, že budeš v parlamente strašiť, strašiť a strašiť, aj takú demagógiu, ktorú si, aj na tlačovke si hovorila o tom, že tu niekto ide zakázať interrupcie. Ja, ja to nechápem. Taký, taký radikalizmus cítim z tohto všetkého až hrôza, a pritom vy hovoríte, že len tá druhá skupina je radikálna.
K náboženským a cirkevným organizáciám, ktoré sa spomínajú v tomto návrhu, prosím ťa pekne, neboj sa toho, veď prepána, však to sú ECAV, to je Slovenská katolícka charita, veď to sú organizácie, ktoré tu sto rokov pomáhajú našim rodičom, starkým, umierajúcim, však toto sú tie cirkevné organizácie. Nemaj z toho takú strašnú obavu, máš úplne fóbiu. Jednoducho sú cirkevné organizácie, ktoré, áno, sú normálne zaregistrované, akreditované ako poskytovatelia sociálnych služieb, poradenstva špecializovaného a podobne.
No a čo sa týka núdzovej antikoncepcie, tak to je demagógia najhrubšieho zrna. Ja by som to od teba naozaj nečakala, pretože keď si predstavíme, že je normálna antikoncepcia možná ju získať iba na predpis, hej, a tabletky "po" sa kupujú bez predpisu, tak mi, prosím ťa, povedz, aký je v tom nejaká, nejaký, nejaký, nejakú, že ako je to možné, že núdzová antikoncepcia je bez lekárskeho predpisu a táto na lekársky predpis.
Pozri si, prosím ťa, do, na účinky a do príbalového letáku. Neodporúča sa používať mladým ženám do šestnásť rokov, nie viac pre ostatných ako dva razy do roka. Z hľadiska zloženia sa jedná o veľmi silný druh prípravku. Naozaj len výnimočne sa môže používať, takže toto, ty máš ostať vo vecnej rovine, v odbornej a nie v takejto demagogickej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 17:28 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:31

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, cením si to, pán predsedajúci, nemuseli ste to robiť, viem to.
Anka, ja by som len chcela na toto povedať, že ja by som zas presne toto od teba čakala. Toto sú presne tie náboženské, fundalistické reči. Hovoríš o radikalizme mojom, ale my tu nie sme tí, ktorí predkladajú zákon, ktorý niečo káže, prikazuje, zakazuje ženám, naozaj nie sme. A hovoríš o tom, že ako je možné, že takáto tabletka je a nie je na predpis. No neviem, sto rokov nie je na predpis, no tak nie je, ale áno, rozumiem, že čo tam je všetko napísané, ale vieš, to je aj na Ibalgine a nepotrebujeme teraz predložiť zákon, lebo čo keď ho niekto zje veľa a potom to bude mať následky. Vy máte tendenciu chrániť ľudí samých pred sebou, my máme tendenciu dohovárať ľuďom, nech si uvedomia, že sú zodpovední za svoj život. To je ten rozdiel.
A čo sa týka náboženských spoločností, no áno, bojíme sa toho. Bojíme sa toho, nerozoznávame to veľmi, lebo jednoducho nežijeme tým, ale bojíme sa toho možno práve kvôli takýmto postupom. Možno kvôli práve takýmto zákonom, ktoré prídu na poslednú chvíľu bez akejkoľvek diskusie. Kedy si to mám uvedomiť? Kedy, keď to je takto podané? Tak prosím ťa, skús teda mi nevyčítať neodbornosť, lebo neviem, čo je odborné na náboženstve v parlamente sekulárneho štátu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

4.12.2019 o 17:31 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:32

Eva Smolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, no, pani poslankyňa Cigániková, viete, sme v parlamente, tvoríme tu legislatívu a politika je umenie možné z nemožného. Takže, ak dovolíte, my sme sa snažili naozaj o širokú podporu naprieč celého politického spektra a práve preto, že si uvedomujeme nesmiernu, nesmiernu vážnosť tejto témy a citlivosť tejto témy, veď koniec koncov na to, o tom svedčí aj tá debata, ktorá sa tu rozvinula, za ktorú ja ďakujem, pretože každý sa teda naozaj prejavíme aj k tejto hodnotovej téme, ktorá, a buďte si istá, že aj vonku ľudí zaujíma, tak ako z vášho spektra, tak aj z toho druhého.
Preto mi dovoľte, aby som vám oznámila, že s poslancami Národnej rady Slovenskej republiky sme do legislatívneho procesu dňa 3. decembra 2019 predložili pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky Evy Smolíkovej, Magdalény Kuciaňovej k návrhu poslankýň Národnej rady k prerokovanému zákonu a v tejto súvislosti vás chcem informovať, že štyria nižšie uvedení poslanci zobrali späť svoj podpis pod uvedeným pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom, a preto sme poprosili, aby sme, teda sme informovali Národnú radu Slovenskej republiky o tejto skutočnosti.
Nakoľko vzhľadom k uvedenému sa už teda na tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý bol včera predložený, neprihliada, preto si dovolím predložiť vám do pléna nový pozmeňujúci návrh.
Urobím odôvodnenie. Pozmeňujúci návrh má niekoľko bodov, ktorými vylepšujeme ochranu nenarodených detí týmito opatreniami:
Predlžujeme dobu, v ktorej nie je možné umelo prerušiť tehotenstvo, na dobu 96 hodín z doby 48 hodín, tak ako je to v súčasnosti.
Následne ďalej navrhujeme vypustiť počúvanie tlkotu srdca embrya alebo plodu.
Upresňujeme povinnosť lekára odovzdať žene výtlačok záznamu zo sonografického vyšetrenia.
Ďalej navrhujeme zrušiť vyhlášku Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 417/2009, ktorá obsahovala písomné informácie o umelom prerušení tehotenstva a tieto navrhujeme, aby sa stali priamo prílohou č. 5 zákona o zdravotnej starostlivosti. Zároveň tieto písomné informácie spresňujeme, vylepšujeme pre lepšie poučenie žien, ktoré má žena dostať od lekára pred vyslovením informovaného súhlasu a absolvovaním umelého prerušenia tehotenstva. Spolu s týmto poučením zavádzame, aby žena dostala informácie o sumách sociálnej pomoci a zoznam organizácií, ktoré jej poskytnú pomoc v tehotenstve, vedených ministerstvom zdravotníctva.
Ďalej navrhujeme, aby v zákone o sociálnom poistení bolo umožnené poistenkyniam, ktoré požiadali o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom, poberať nemocenské od 21. týždňa tehotenstva. Tam sme si, dovolím si poznamenať, sa inšpirovali pánom poslancom Krajčím.
Predložený pozmeňovací návrh oproti tomu, ktorý som vám včera predložila, a dnes po diskusii naprieč celým politickým spektrom, aby našiel tento náš návrh podporu, sme teda stiahli a odlišuje sa tým, že už jeho súčasná podoba, v jeho súčasnej podobe nie je povinnosť ženy vyhlásiť pred podstúpením umelého prerušenia tehotenstva, že informovala o tehotenstve a o svojom zámere prikročiť k umelému prerušeniu tehotenstva, aby informovala o tom otca, a taktiež vypúšťame povinnosť, aby sa tabletka "po" bola na lekársky predpis. Tieto dva body už nie sú súčasťou pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu, ktorý vám teda predložím teraz.
Na záver ešte vás chcem informovať, že tento pozmeňujúci návrh podpísali naprieč celým politickým spektrom tak ako poslanci za Slovenskú národnú stranu, tak poslanci za SME RODINA, poslankyne nezaradené, poslanci z OĽANO, poslanci za SMER – sociálna demokracia, poslanci za stranu MOST – HÍD. Podpisy, nech sa páči, sú k nahliadnutiu.
No teraz, pán predseda, dovolím si predniesť nový, súčasný, dnešný pozmeňujúci a doplňujúci návrh, tak prikročím k jeho čítaniu.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky Evy Smolíkovej a Magdalény Kuciaňovej k návrhu poslankýň daného prerokovaného návrhu zákona.
V čl. I sa za bod 1 vkladá nový bod 2, ktorý znie:
"2. V § 6b ods. 3 sa číslovka "48" nahrádza číslovkou "96"."
Nasledujúci bod sa primerane prečísluje.
V čl. I bod 2 znie:
"2. § 6b sa dopĺňa odsekmi 5 až 10, ktoré znejú:
"(5) Pri poučení o aktuálnom vývojovom štádiu podľa § 6b ods. 2 písm. c) je lekár pri sonografickom vyšetrení povinný zabezpečiť, aby žena mohla vidieť obraz embrya alebo plodu. Lekár vyhotoví dva identické výtlačky záznamu zo sonografického vyšetrenia zobrazujúce embryo alebo plod, z ktorých jeden spolu s písomnými informáciami o umelom prerušení tehotenstva odovzdá žene a druhý založí do zdravotnej dokumentácie ženy spolu s jej podpisom na tomto výtlačku.
(6) Sonografické vyšetrenie a odovzdanie výtlačku záznamu zo sonografického vyšetrenia podľa ods. 5 je pre ženu bezplatné.
(7) Písomné informácie, ktoré sú súčasťou poučenia alebo odseku 2 a ktoré je lekár povinný poskytnúť žene podľa odseku 3, sú uvedené v prílohe č. 5. Okrem písomných informácií uvedených v prílohe č. 5 lekár odovzdá žene písomné informácie o výške sumy materského, rodičovského príspevku, príspevku na starostlivosť o dieťa, príspevku pri narodení dieťaťa a prídavku na dieťa a písomný zoznam organizácií poskytujúcich pomoc v tehotenstve vedený ministerstvom podľa § 6c. Písomné informácie sa žene odovzdajú v graficky prehľadnej podobe, ktorá umožňuje ľahkú orientáciu v texte; za týmto účelom môže lekár použiť písomné informácie vyhotovené záujmovým združením občanov, cirkvou alebo náboženskou spoločnosťou, ak je jeho obsah totožný so vzorom podľa prílohy č. 5. Pred odovzdaním písomných informácií do nich lekár zapíše aktuálnu dĺžku tehotenstva.
(8) Hlásenie o poskytnutí informácií podľa odseku 2 obsahuje okrem údajov podľa osobitného predpisu aj
a) vyhlásenie ženy, že bola poučená podľa odseku 2 a prevzala písomnú informáciu o umelom prerušení tehotenstva, písomné informácie o výške sumy materského, rodičovského príspevku, príspevku na starostlivosť o dieťa, príspevku pri narodení dieťaťa a prídavku na dieťa a písomný zoznam organizácií poskytujúcich pomoc v tehotenstve vedených ministerstvom,
b) dátum prevzatia písomnej informácie podľa odseku 3 a podpis ženy potvrdzujúci prevzatie písomnej informácie,
c) dátum a čas odoslania hlásenia o poskytnutí informácií o umelom prerušení tehotenstva, meno a priezvisko lekára, jeho podpis a odtlačok pečiatky.
(9) Organizáciou zodpovednou za prijímanie a vyhodnocovanie hlásenia o poskytnutí informácií o umelom prerušení tehotenstva je Národné centrum zdravotníckych informácií.
(10) Organizáciou zodpovednou za kontrolu dodržiavania poučenia podľa § 6b a prílohy č. 5 vrátane odovzdania písomnej informácie spolu so zoznamom organizácií poskytujúcich pomoc v tehotenstve podľa § 6b ods. 3 a dodržiavania lehoty podľa § 6b ods. 3 je ministerstvo zdravotníctva. Pri kontrole dodržiavania lehoty podľa § 6b ods. 3 vychádza ministerstvo zdravotníctva z dátumu skutočného odoslania hlásenia o poskytnutí informácií."."
Poznámka pod čiarou k odkazu 6d znie:
"6d) Príloha č. 3 šiesty bod k zákonu č. 153/2013 Z. z. v znení neskorších predpisov."
3. V čl. I sa za bod 2 vkladajú body 3 až 5, ktoré znejú:
"3. V § 6c sa vypúšťa odsek 1. Súčasne sa zrušuje označenie odseku 2.
4. § 50 sa dopĺňa odsekom 3, ktorý znie:
"(3) Zrušuje sa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 417/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o informáciách poskytovaných žene a hlásenia o poskytnutí informácií, vzor písomných informácií a určuje sa organizácia zodpovedná za prijímanie a vyhodnocovanie hlásenia."
5. Zákon sa dopĺňa prílohou č. 5, ktorá vrátane nadpisu znie:
"Príloha č. 5. k zákonu č. 576/2004 Z. z.
Vzor
Písomné informácie o umelom prerušení tehotenstva
Neplánované tehotenstvo môže byť pre vás traumatizujúca skúsenosť. No umelé prerušenie tehotenstva sa pre vás môže stať ďalšou traumou. Umelé prerušenie tehotenstva tiež predstavuje vážne riziká pre vaše zdravie. V tejto chvíli sa vám môže zdať umelé prerušenie tehotenstva jedinou, aj keď zlou možnosťou. Sú však aj iné možnosti riešenia neplánovaného tehotenstva, ktoré zdravotné riziká minimalizujú. Nakoľko ide o vaše zdravie, prosíme vás, aby ste sa dôkladne oboznámili s možnými rizikami umelého prerušenia tehotenstva. Súčasťou tohto poučenia sú aj informácie o tom, kto vám môže vo vašej neľahkej situácii pomôcť. Ak by ste čomukoľvek nerozumeli alebo by ste mali záujem o ďalší rozhovor, prosím, obráťte sa na svojho lekára alebo na niektorú z organizácií poskytujúcich pomoc, ktorá je uvedená v tomto poučení.
Účel a povaha umelého prerušenia tehotenstva
Umelé prerušenie tehotenstva je zákrok, ktorým sa ukončuje tehotenstvo, a teda aj život v maternici sa vyvíjajúceho človeka v štádiu embrya alebo plodu.
Možno tak urobiť na základe písomnej žiadosti ženy, ak tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov a nebráni tomu zdravotný stav ženy. Zdravotnou prekážkou je aj umelé prerušenie tehotenstva, od ktorého neuplynulo šesť mesiacov s výnimkou situácií, ak žena už dvakrát rodila alebo dovŕšila 35 rokov veku alebo je dôvodné podozrenie, že otehotnela v dôsledku trestného činu, ktorý bol na nej spáchaný. Zo závažných dôvodov stanovených zákonom je možné tehotenstvo umelo prerušiť aj po 12 týždňoch tehotenstva. Tehotná žena nesmie byť k umelému prerušeniu tehotenstva nútená. Kto by tehotnej žene umelo prerušil tehotenstvo bez jej súhlasu, dopustí sa trestného činu. Trestné je aj umelé prerušenie tehotenstva tehotnej žene vykonané v rozpore s predpismi o umelom prerušení tehotenstva a tiež navedenie alebo pomoc tehotnej žene, aby svoje tehotenstvo sama umelo prerušila alebo aby podstúpila nelegálne prerušenie tehotenstva. Umelé prerušenie tehotenstva na žiadosť ženy (nie zo zdravotných dôvodov) uhrádza žiadateľka v plnom rozsahu vrátane súvisiacich laboratórnych výkonov a možno ho vykonať najskôr po uplynutí 96 hodín od odoslania hlásenia o poskytnutí informácií lekárom.
Žena môže mať po umelom prerušení tehotenstva bolesti a mierne krvácať, prípadne sa u nej môžu objaviť fyzické či psychické následky umelého prerušenia tehotenstva. Nakoľko je následkom umelého prerušenia tehotenstva aj usmrtenie vyvíjajúceho sa embrya alebo plodu, rodič (matka aj otec) má možnosť požiadať o pochovanie pozostatkov plodu. Ak tak neurobí, pozostatky embrya alebo plodu budú spálené v spaľovni odpadov. Rodič embrya alebo plodu má právo písomne požiadať zdravotnícke zariadenie o vydanie pozostatkov embrya alebo plodu poverenej pohrebnej službe na ich pochovanie.
Riziká umelého prerušenia tehotenstva na fyzické zdravie ženy môžu byť okamžité, skoré a neskoršie. Ich typ a závažnosť závisia od dĺžky tehotenstva a spôsobu, akým sa umelé prerušenie tehotenstva vykonalo.
Okamžité riziká:
– silné krvácanie,
– zriedkavo šokový stav,
– poškodenie krčka maternice,
– poranenie maternice operačnými nástrojmi,
– poranenie močového mechúra, čreva alebo iných okolitých orgánov.
Tieto poranenia si môžu vynútiť okamžitú brušnú operáciu. Výnimočne môže byť situácia taká vážna, že lekár operačne odstráni maternicu v záujme zachovania zdravia ženy.
Skoré riziká:
– infekcia maternice,
– zápal vajcovodov a vaječníkov,
– zvyšky embrya alebo plodu po umelom prerušení tehotenstva. Niekedy je nutné opakovane odstrániť časti embrya alebo plodu alebo jeho obalov z dutiny maternice kyretou, inak hrozí infekcia a ďalšie komplikácie.
V ojedinelých prípadoch, najmä pri včasnom tehotenstve, napriek vykonanému zákroku tehotenstvo pokračuje ďalej. Embryo alebo plod zostáva v maternici, kde sa ďalej vyvíja. Preto je potrebné, aby sa po siedmich dňoch od umelého prerušenia tehotenstva opakovane vykonalo sonografické vyšetrenie, ktorým sa potvrdí, že tehotenstvo bolo ukončené. Uvedené vyšetrenie nie je uhradené z verejného zdravotného poistenia a v plnej výške ho uhrádza žena, u ktorej bolo vykonané umelé prerušenie tehotenstva.
Neskoršie riziká:
– neplodnosť. Pozápalové zrasty (zlepenie) v oboch vajcovodoch môžu viesť k neplodnosti. Jazvy alebo chronický zápal v maternici môžu tiež brániť uhniezdeniu ďalších embryí v maternici.
– mimomaternicové tehotenstvo. Pozápalové zrasty vo vajcovodoch prepustia drobnú spermiu, ale embryo už nimi neprejde do maternice. Uhniezdi sa teda vo vajcovode alebo v brušnej dutine.
– predčasné pôrody a samovoľné potraty. Pri násilnom rozťahovaní krčka maternice môže dôjsť k jeho poškodeniu a strate schopnosti udržať ďalšie deti v maternici.
– sérová choroba ďalších detí. Ak má matka krvnú skupinu RH negatív, potrat zvyšuje riziko sérovej choroby u jej ďalšieho dieťaťa. Ťažký stupeň tejto choroby môže viesť až k smrti plodu.
– rakovina prsníka. Od začiatku tehotenstva hormóny podnecujú bunky prsnej žľazy k deleniu a množeniu. Ak sa tento proces násilne zastaví, zostávajú v žľaze nedozreté "vybudené" bunky, v ktorých sa ľahšie spustí nádorový proces. Riziko je najviac zvýšené u žien, ktoré umelo potratili prvé dieťa.
Mnohé ženy svoje rozhodnutie podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva spätne ľutujú. Umelým prerušením tehotenstva sa mal ich problém skončiť, no skľučujúce myšlienky naň sa neustále vracajú. Situáciu zhoršuje fakt, že umelé prerušenie tehotenstva sa často ženám pripomína v každodenných momentoch. Stretnutie tehotnej ženy na ulici, návšteva nemocnice, náhodná zmienka o potratoch pri rozhovore, kontakt s vôňou či zvukom, ktoré sa spájajú s obdobím, kedy umelé prerušenie tehotenstva podstúpili, rutinná otázka lekára, či niekedy absolvovali operáciu, narodenie dieťaťa príbuzným a podobne. Ženy sa po umelom prerušení tehotenstva trápia najčastejšie vtedy, ak ho podstúpili narýchlo a bez potrebných informácií, pod tlakom konkrétnych ľudí či vonkajších okolností. Hoci bezprostredným pocitom po zákroku môže byť úľava, neskôr sa často zmení na smútok a ľútosť. Mnohé zo žien, ktoré podstúpili umelé prerušenie tehotenstva, po ňom zažívajú viac než len obyčajný smútok. Toto prežívanie môže mať rôzne obdobie trvania a tiež rôznu intenzitu a prejavy – od minimálnych negatívnych reakcií až po závažné psychické problémy. Tu sú popísané najdôležitejšie prejavy:
– depresívne myšlienky a pocity viny. Objavujú sa zvyčajne hneď po zákroku, no niekedy až po dlhšom období. Spustiť ich môžu problémy s iným tehotenstvom, choroba žijúceho dieťaťa, rozchod s partnerom a podobne.
– poruchy spánku. Patrí medzi ne problém zaspať, budenie sa, znížená kvalita spánku, zlé sny.
– problémy v partnerských vzťahoch a sexuálnej oblasti. Podľa výskumov má 30 až 50 % žien po umelom prerušení tehotenstva sexuálne problémy, ako je strata potešenia z pohlavného styku, bolestivosť či odpor k sexu alebo k mužom. Množstvo vzťahov, u ktorých žena podstúpila umelé prerušenie tehotenstva pod hrozbou rozchodu zo strany partnera, sa v krátkej dobe napriek tomu rozchádza.
– nadmerné užívanie alkoholu alebo drog. V porovnaní so ženami po pôrode je riziko zneužívania návykových látok u žien po umelom prerušení tehotenstva približne päťkrát vyššie. Vzniká najmä v dôsledku snahy uvoľniť sa od negatívnych emócií po umelom prerušení tehotenstva.
– opakované umelé prerušenia tehotenstva. Ženám po umelom prerušení tehotenstva hrozí štvornásobne vyššie riziko, že pôjdu znova na umelé prerušenie tehotenstva. Má to niekoľko príčin. Prvou je intenzívna snaha opäť otehotnieť a "odčiniť" tak predchádzajúce umelé prerušenie tehotenstva novým tehotenstvom často napriek tomu, že pretrváva problematická situácia, ktorá ženu priviedla k umelému prerušeniu tehotenstva. Ďalej je to strata sebadôvery – žena si neverí, že by dokázala byť dobrou matkou.
– samovražedné myšlienky a pokusy. Samovraždy sú najnebezpečnejšou formou sebapoškodzujúceho správania žien po umelom prerušení tehotenstva. V porovnaní so ženami po pôrode je pravdepodobnosť samovraždy až šesťnásobne vyššia. Ešte aj po ôsmich rokoch od umelého prerušenia tehotenstva je toto riziko zvýšené 2,5-násobne. Po umelom prerušení tehotenstva udáva samovražedné myšlienky až 31 % žien.
– posttraumatická stresová porucha. V najzávažnejších prípadoch sa po umelom prerušení tehotenstva môže spustiť porucha, ktorú zažívajú obete vážnej traumy (napríklad živelnej katastrofy, násilia, vážnej dopravnej nehody a podobne). Môže sa rozvinúť u žien, ktoré mali psychické problémy už v minulosti alebo podstúpili umelé prerušenie tehotenstva za mimoriadne dramatických okolností. V prípade posttraumatickej stresovej poruchy je potrebné vyhľadať odbornú pomoc.
Medzi ďalšie prejavy patrí podráždenie (vystrašené reakcie, úzkostné útoky, zúrivosť, nepríjemné telesné reakcie), pocit vyprázdnenia (fyzického aj psychického, citová otupenosť), poruchy príjmu potravy (bulímia, anorexia), zanedbávanie starostlivosti o seba samu, narušené vzťahy (hlavne s ľuďmi, ktorí ovplyvnili rozhodnutie ženy ísť na umelé prerušenie tehotenstva alebo jej nepomohli, keď to potrebovala), problémy vo vzťahoch k ostatným deťom (úzkostlivé obavy o deti alebo, naopak, problémy nadviazať citovú väzbu k deťom a ich zanedbávanie). Osobitným prejavom je syndróm výročia, pri ktorom v čase "výročia" umelého prerušenia tehotenstva alebo v čase, kedy by dieťa malo narodeniny, dochádza k zhoršeniu vyššie uvedených príznakov, a to dokonca aj v prípadoch, kedy si žena toto výročie neuvedomuje.
Ak by ste na sebe pozorovali ktorýkoľvek z uvedených príznakov a tento príznak dlhšiu dobu neodznieva, je dobré sa o probléme poradiť so psychológom.
Aktuálne vývojové štádium embrya alebo plodu
Gynekologické vyšetrenie a sonografické vyšetrenie preukázalo nasledovné:
Aktuálna dĺžka tehotenstva je: ............. (doplní lekár).
Aktuálny vek embrya alebo plodu je: ............. (tiež doplní lekár).
Závery gynekologického vyšetrenia a sonografického vyšetrenia sú súčasťou zdravotnej dokumentácie.
Umelé prerušenie tehotenstva nie je jediný spôsob, akým sa dá riešiť neželané tehotenstvo alebo ťažká životná situácia. V prípade, že sa matka rozhodne pre pokračovanie tehotenstva, má viacero možností.
Ženy, ktoré nechcú, aby o ich tehotenstve niekto vedel a celý čas ho taja, sa niekedy rozhodnú rodiť potajomky a bez pomoci, čo môže byt' nebezpečné riešenie. Tomu sa dá vyhnúť tým, že takáto žena požiada v pôrodnici o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom. Pôrod prebehne pod dohľadom lekára, no personál nemocnice nebude poznať identitu matky.
Utajený pôrod je možný aj mimo bydliska ženy. Zdravotná dokumentácia je vedená oddelene a spolu s identifikačnými údajmi matky je zapečatená v archíve ministerstva zdravotníctva. Pri utajenom pôrode má žena právo na osobitnú ochranu svojich osobných údajov, to znamená, že tieto osobné údaje nie je možné sprístupniť. Nezapisujú sa ani do rodného listu dieťaťa, dieťa teda nepozná identitu biologických rodičov. Pri utajenom pôrode odoberú dieťa od matky hneď po pôrode, aby sa naň citovo nenaviazala. Žena po utajenom pôrode je spravidla umiestnená na bežnej gynekologickej izbe, nie s ostatnými matkami po pôrode, a zastaví sa jej laktácia. Žena má šesť týždňov na to, aby žiadosť o utajenie svojej osoby písomne odvolala. Ak aspoň dva mesiace po pôrode neprejaví o dieťa žiadny záujem, dieťa je uvoľnené na adopciu do svojej novej rodiny.
Okrem utajeného pôrodu existujú aj ďalšie možnosti, na základe ktorých môže byt' dieťa zverené do adoptívnej rodiny. Jednou z takýchto situácií je, že rodičia po dobu najmenej dvoch mesiacov po pôrode neprejavia o dieťa žiadny záujem za predpokladu, že im v prejavení záujmu nebráni závažná prekážka. Ďalšou možnosťou je, že rodičia vopred dajú súhlas na osvojenie dieťaťa bez vzťahu ku konkrétnym osvojiteľom. Takýto súhlas musí mať písomnú formu a musí byť uskutočnený pred súdom alebo pred orgánom sociálnoprávnej ochrany, alebo pred povereným zamestnancom orgánu sociálnoprávnej ochrany v zdravotníckom zariadení, kde sa dieťa narodilo. Odvolať súhlas možno len do času, kým maloleté dieťa nie je umiestnené na základe rozhodnutia súdu do starostlivosti budúcich osvojiteľov. V týchto prípadoch môže byť celý proces osvojenia pomerne rýchly. Pre dieťa je vhodné, aby si na novú rodinu začalo zvykať čo najskôr. Do momentu, kedy bude dieťa zverené adoptívnym rodičom, sa o neho budú starať tzv. profesionálni rodičia vo svojom domácom prostredí.
Ak sa matka či rodičia nechcú po pôrode vzdať svojho dieťaťa, no nemôžu sa o neho postarať, sú tu možnosti, aby sa o dieťa staral niekto iný, kým sa životná situácia rodičov nezlepší. Do úvahy prichádza hlavne náhradná osobná starostlivosť, a to najmä príbuzným dieťaťa alebo jeho blízkou osobou. Možná je aj pestúnska starostlivosť, ktorá sa v mnohom podobá adopcii, avšak je chápaná ako dočasné riešenie, kým sa bude môcť dieťa vrátiť späť k svojej rodine. Počas trvania pestúnskej starostlivosti zostávajú biologickí rodičia jeho zákonnými rodičmi a majú právo sa s dieťaťom stretať.
Je veľa žien, ktoré najskôr uvažovali o umelom prerušení tehotenstva, ale napokon svoje dieťa prijali, porodili ho a starajú sa oň. Situáciu, ktorá sa zdala najskôr neriešiteľná, sa im napokon podarilo zvládnuť. V takomto prípade býva veľkou pomocou morálna opora i praktická pomoc niekoho z rodiny, spomedzi najbližších priateľov alebo od organizácie, ktorá sa na takúto formu pomoci zameriava.
Už počas tehotenstva môže tehotná žena požiadať o finančnú, materiálnu alebo psychologickú pomoc v tehotenstve, ktorú poskytujú občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie, cirkvi a náboženské spoločnosti."
Za článok I sa vkladá nový článok II, ktorý znie:
„Čl. II
Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 551/2003 Z. z., zákona č. 600/2003 Z. z., zákona č. 5/2004 Z. z., zákona č. 43/2004 Z. z., zákona č. 186/2004 Z. z., zákona č. 365/2004 Z. z., zákona č. 391/2004 Z. z., zákona č. 439/2004 Z. z., zákona č. 523/2004 Z. z., zákona č. 721/2004 Z. z., zákona č. 82/2005 Z. z., zákona č. 244/2005 Z. z., zákona č. 351/2005 Z. z., zákona č. 534/2005 Z. z., zákona č. 584/2005 Z. z., zákona č. 310/2006 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 460/2006 Z. z., zákona č. 529/2006 Z. z., zákona č. 592/2006 Z. z., zákona č. 677/2006 Z. z., zákona č. 274/2007 Z. z., zákona č. 519/2007 Z. z., zákona č. 555/2007 Z. z., zákona č. 659/2007 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 204/2008 Z. z., zákona č. 434/2008 Z. z., zákona č. 449/2008 Z. z., zákona č. 599/2008 Z. z., zákona č. 108/2009 Z. z., zákona č. 192/2009 Z. z., zákona č. 200/2009 Z. z., zákona č. 285/2009 Z. z., zákona č. 571/2009 Z. z., zákona č. 572/2009 Z. z., zákona č. 52/2010 Z. z., zákona č. 151/2010 Z. z., zákona č. 403/2010 Z. z., zákona č. 543/2010 Z. z., zákona č. 125/2011 Z. z., zákona č. 223/2011 Z. z., zákona č. 250/2011 Z. z., zákona č. 334/2011 Z. z., zákona č. 348/2011 Z. z., zákona č. 521/2011 Z. z., zákona č. 69/2012 Z. z., zákona č. 252/2012 Z. z., zákona č. 413/2012 Z. z., zákona č. 96/2013 Z. z., zákona č. 338/2013 Z. z., zákona č. 352/2013 Z. z., zákona č. 183/2014 Z. z., zákona č. 195/2014 Z. z., zákona č. 204/2014 Z. z., zákona č. 240/2014 Z. z., zákona č. 298/2014 Z. z., zákona č. 25/2015 Z. z., zákona č. 32/2015 Z. z., zákona č. 61/2015 Z. z., zákona č. 77/2015 Z. z., zákona č. 87/2015 Z. z., zákona č. 112/2015 Z. z., zákona č. 140/2015 Z. z., zákona č. 176/2015 Z. z., zákona č. 336/2015 Z. z., zákona č. 378/2015 Z. z., zákona č. 407/2015 Z. z., zákona č. 440/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 285/2016 Z. z., zákona č. 310/2016 Z. z., zákona č. 355/2016 Z. z., zákona č. 2/2017 Z. z., zákona č. 85/2017 Z. z., zákona č. 184/2017 Z. z., zákona č. 264/2017 Z. z., zákona č. 266/2017 Z. z., zákona č. 279/2017 Z. z., zákona č. 63/2018 Z. z., zákona č. 87/2018 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., zákona č. 191/2018 Z. z., zákona č. 282/2018 Z. z., zákona č. 314/2018 Z. z., zákona č. 317/2018 Z. z., zákona č. 366/2018 Z. z., zákona č. 368/2018 Z. z., zákona č. 35/2019 Z. z., zákona č. 105/2019 Z. z., zákona č. 221/2019 Z. z., zákona č. 225/2019 Z. z., zákona č. 231/2019 Z. z., zákona č. 321/2019 Z. z., zákona č. 381/2019 Z. z., zákona č. 382/2019 Z. z. a zákona č. 385/2019 Z. z. sa dopĺňa takto:
1. § 34 sa dopĺňa odsekmi 7 a 8, ktoré znejú:
"(7) Poistenkyni, ktorá písomne požiadala o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom, (pozn. pod čiarou 50aa), vzniká nárok na nemocenské od 21. týždňa tehotenstva. Nárok na nemocenské zaniká dňom nasledujúcim po dni odvolania písomnej žiadosti podľa prvej vety, najneskôr uplynutím druhého týždňa po dni pôrodu. Poistenkyňa má v takomto prípade právo na osobitnú ochranu svojich osobných údajov.
(8) Ak si poistenkyňa uplatní nárok na nemocenské podľa odseku 7, je povinná oznámiť Sociálnej poisťovni názov zdravotníckeho zariadenia, v ktorom predpokladá pôrod. Sociálna poisťovňa oznámi zdravotníckemu zariadeniu a orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately deň predpokladaného pôrodu spolu so žiadosťou poistenkyne o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom, pričom dodržiava právo na osobitnú ochranu osobných údajov poistenkyne."
Poznámka pod čiarou k odkazu 50aa znie:
"50aa) § 11 ods. 11 zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov."
2. V § 48 ods. 1 sa na konci pripája táto veta: "Nárok na materské nemá poistenkyňa, ktorá písomne požiadala o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom; to neplatí, ak poistenkyňa svoju žiadosť písomne odvolá."
3. V § 48 ods. 2 sa za prvú vetu vkladá nová druhá veta, ktorá znie: "Poistenkyni, ktorá písomne požiadala o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom a svoju žiadosť písomne odvolala pred pôrodom, vzniká nárok na materské dňom pôrodu. Poistenkyni, ktorá písomne požiadala o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom a svoju žiadosť písomne odvolala až po pôrode, vzniká nárok na materské dňom nasledujúcim po dni odvolania písomnej žiadosti o takéto utajenie."."
Novovložený článok II nadobúda účinnosť 1. januára 2021, čo sa premietne do článku o účinnosti.
Nasledujúce články sa primerane prečíslujú.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ďakujem za pozornosť.
Nateraz som skončila, pán predsedajúci. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.12.2019 o 17:32 hod.

Mgr.

Eva Smolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Smolíková, no, nezávidím vám, že to tu musíte takto čítať, ale tak sama ste si strojcom svojho osudu.
Ja by som rád pripomenul, že bol v parlamente návrh, ktorý predložilo OĽANO a ktorý bol o veľmi podobných veciach, ako je váš návrh a ako váš návrh ešte len bude, keď bude schválený tento pozmeňujúci návrh. Slovenská národná strana prišla s vlastným návrhom a od začiatku boli pochybnosti, že či uplynula šesťmesačná lehota, či to nie je zákon v tej istej veci. Ústavnoprávny výbor rozhodol, že to nie je v tej istej veci, rozhodol hlasovaním tak, ako dokáže ústavnoprávny výbor rozhodnúť, že tri a pol roka právnej praxe je pätnásť rokov; v poriadku. Na predchádzajúcej schôdzi bol ten návrh posunutý do druhého čítania a od začiatku bolo jasné, že príde pozmeňovák, ktorým sa ten návrh úplne prekope. Prišiel, neprišiel vopred, neprišiel na výbore, neprišiel ani v predstihu na tejto schôdzi. Na poslednú chvíľu ste predložili včera rozsiahly pozmeňujúci návrh, niekoľkonásobne rozsiahlejší ako celý pôvodný návrh zákona. Pracovali ste na ňom celé týždne, predložili ste ho až včera, aj ste ho zverejnili včera. Ostatní poslanci aj verejnosť mali možnosť až včera sa s ním oboznámiť. A na druhý deň ho meníte a prichádzate s iným návrhom, z ktorého vypúšťate tie najkritizovanejšie ustanovenia, povinnosť informovať otca a tabletky "po" iba na predpis, tak ako ste z toho pôvodného návrhu vypustili dopplera. Ani to ste nemali pripravené, ani ten pozmeňovák ste nemali pripravený. A presne takto sa to nemá robiť. Ak by včera bola kratšia rozprava, ak by sa menej kolegov zapojilo do rozpravy, tak ste to možno už o piatej odhlasovali aj s tým pozmeňovákom, s ktorým dnes ani vy nie ste stotožnení, lebo ste ho stiahli a úplne ho meníte. Takto sa to robiť nemá! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:11 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:13

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Predrečník to úplne vystihol. Ja som tiež chcela hovoriť, že mne to pripadá ako krádež OĽANO, lebo tie dobré časti sú presne časti, ktoré, s ktorými sme dokonca aj my súhlasili, a vy ste jednoducho, pokiaľ viem, ani ste tam Mareka Krajčího aspoň nepodpísali, aspoň to ste mohli urobiť. Ale tak je to pre SNS niekedy, dá sa povedať, typické.
Čo chcem ešte povedať. Ja som vás včera aj upozorňovala, že vy tam máte riziká toho, keď ide niekto na interrupciu, a vyhovárate sa na to, že chcete informovať. Ale ak by ste chceli informovať, dáte tam aj riziká tehotenstva. Vy nechcete informovať, vy chcete ľudí vychovávať a hovoriť im, ako majú žiť.
Existuje ešte tzv. chemická interrupcia, kde Slovensko ako jediné, ktoré v Európskej únii nemá také že tabletky, vďaka ktorým by žena do nejakého termínu nemusela ísť na fyzickú interrupciu. Funguje to tak, že blokuje vlastne hormón progesterón, ktorý je potrebný na tehotenstvo, a tým vlastne obyčajným zjedením tabletky sa dá v nejakom skoršom štádiu tehotenstvo ukončiť. Je šetrnejší tento spôsob voči žene ako klasický potrat, je to diskrétna forma, je to nižšia cena a nemá to žiadny vplyv na reprodukciu ženy.
A hovorím to všetko preto, lebo čo ste nám čítali všetky tie informácie o rizikách, automaticky z toho vyplýva, že vy ďalej chcete, aby Slovenská republika bola tým zaostalým štátom, kde chcete nútiť ženy, aby podstúpili fyzický potrat, aj keď to nemusia urobiť, len preto, aby si teda dobre uvedomili, tak im treba, zaslúžia si, aby si dobre uvedomili, že čo páchajú. A ak náhodou mi poviete, že to nechcete, tak potom sa vás pýtam, či potom budete celý ten rozsiahly text toho upozornenia meniť, pretože potom väčšina tých upozornení na riziká neplatí. Kašlite na to, stiahnite to!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:13 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja už nebudem opakovať to, čo moji predrečníci povedali, pretože presne v tomto duchu som aj ja chcela celú tú faktickú niesť. Ja len, ja len sa dotknem procedurálne jednej výhrady.
Pani poslankyňa, naozaj, včera sme sa tu, sme si tu vypočuli od vás desaťstranový pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ku ktorému sme sa ešte mali šancu nejako vyjadriť, pretože bola aj možnosť prihlásiť sa do ústnej rozpravy. Dnes ste to stiahli, prednesiete tu nový pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ale rozprava je uzavretá. Ako pre nás je to už nula, je to pasé. My môžeme akurát vám dať teraz nejakú faktickú poznámku, ale celá tá debata už je spláchnutá. Takto si predstavuje SNS naozaj serióznu diskusiu o hodnotových témach? Toto je podľa vás seriózna odborná alebo aj verejná debata, ktorá môže a má trvať toľko, koľko treba?
Toto je jednoducho diktát strany SNS. Vy sem prídete s nejakým pozmeňujúcim návrhom a verím tomu, že to máte vydiskutované tak, že nech tam napíšete čokoľvek, už je to v podobe, že to jednoducho koalícia podporí. A celá tá debata je tu dnes o čom?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:15 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video