53. schôdza

26.11.2019 - 5.12.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:57 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Verešová, Anička, ja tiež neraz s tebou súhlasím v sociálnych témach, v témach naozaj pomoci aj so zdravotným znevýhodnením ľuďom, ale teraz som presne na tej strane ako Simona Petrík. Teraz si povedala toľko demagogických prepletencov a vložila si nám do úst veci, ktoré sme vôbec nepovedali. Veď na tejto pôde dnes vôbec nezaznelo to, z čoho si nás ty obvinila, že chcete zakázať interrupcie. Veď toto sme tu nikto z nás nepovedali, takže ja som bola prekvapená, že týmto si začala svoj príspevok, ale dobre.
Hovoríš o tom, že o nič iné ti nejde iba o informovanie žien. Ja by som bola tiež za to, keby sa v našej krajine lepšie informovalo. Ja napríklad vo vzdelávaní už búšim niekoľko rokov, pomaly aj desaťročí a žiadala by som aj od vlády, od ministerstva najmä informácie pre rodičov, keď sa im narodí dieťa, od 0 rokov, aby vedeli, akým spôsobom, čo s ním majú robiť, ako ho majú viesť, akým spôsobom sa má to dieťa, ako má napredovať, čo majú pre to urobiť. V krajinách, ktoré my sme teraz dávali za príklad, že tam majú vyriešenú aj humánnu antikoncepciu a robia to inak, v týchto krajinách napríklad aj informovanie majú na oveľa vyššej úrovni.
Ja sa domnievam, že to, čo vy navrhujete, aby o týchto veciach informovali ženu náboženské spoločnosti, je ďaleko za tou predstavou, o ktorú ja tu usilujem už desať rokov. Tu má byť naozaj informovanie z lekárskeho hľadiska a nie nejakými letáčikmi náboženských spoločností. To ja sa toho naozaj desím, kam ideme v tejto krajine, akým smerom sme sa pobrali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:47 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Anka, povedala si, že predkladatelia vyhodili všetko, teda všetko to také sporné alebo čo bolo veľmi napádané hlavne teda odbornými a ľudskoprávnymi organizáciami. A to je práve to, o čom som ja hovoril aj v rozprave, že predsa takýto citlivý, citlivý návrh zákona musí byť za prvé po širokej diskusii a hlavne odbornej diskusii a ak potom všetko sa z toho vyhodí, tak aká bola tá diskusia? Široká, odborná, konsenzuálna? No asi nie. A určite, že pokiaľ bude nejaké stanovisko dané aj tou odbornou spoločnosťou, tak je pravdepodobné, že ani ty z toho spektra na jednej strane nebudeš celkom spokojná možno s tým, čo by z toho vzišlo. Možno ani tá druhá strana, úplne liberálna, nebude celkom spokojná, ale bude to aspoň podložené nejakými, nejakými odbornými argumentami. Ale ak povieme, že predkladatelia vyhodili všetko, tak čo tam teda bolo? Odborné alebo čo tam bolo? Keď vyhodili všetko. Prečo to vyhodili? No asi nielen preto, že liberáli majú iný názor, ale preto, že tam odborné, odborné argumenty boli a ľudskoprávne.
To znamená, že keby to bolo bývalo spravené po širokej diskusii ozaj za okrúhlym stolom, kde by boli všetci, ale hlavne tie dôležité, dôležité argumenty zobrané od odborníkov, tak nemuseli nič vyhadzovať. Dneska sme sa tu nemuseli hádať a argumenty odborné by ťažko ktokoľvek z nás, pretože ani ja som neni odborník ani na gynekológiu, ani na pôrodníctvo, ani na psychológiu, ani na psychiatriu, ani na ľudské práva, tak by som povedal, no tí múdrejší, keď to hovoria, asi to tak bude.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:49 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:51

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Anka, zareagujem na teba. Ako vôbec, keď tak sledujem teraz tú diskusiu, tak si uvedomujem, že naozaj, že možno tak skĺzame do tej debaty práva žien. Osobne si myslím, že ak teda, tak poďme to rozšíriť možno aj o tie práva detí, ale potom, keď sa nad tým zamýšľam, že kde sa vlastne toto uberá, tak mi tak prišla tá myšlienka toho, že skúsiť sa vcítiť do situácie ženy, ktorá naozaj nechcene otehotnela, pretože to sú ženy, ktoré častokrát alebo teda, myslím si, že to sú ženy, ktoré volia tú myšlienku, že čo s tým teraz. A uvedomujem si, že hoci som muž a neviem sa do toho až tak vcítiť, ale dobre, poznám trochu ženy, myslím si, že tá situácia pre tie ženy už samotná je dosť mizerná. Akože to musí byť dosť ťažká situácia, že žena sa ocitne s tým, že teraz nechcene otehotnela. A myslím si, že toto je optika, ktorou by sme mali nazerať na celú túto problematiku a pozrieť sa, že dobre, už sa to stalo, ako ti môžem pomôcť? Ako môžem pomôcť tebe a ako môžem pomôcť tomu životu, ktorý je v tvojom lone? Lebo dobre, hoci by sme mohli povedať, že tlkot srdca začne v nejakom šiestom týždni, mozog začne až v dvanástom a tak ďalej, môžme to nejak tak rozkúskovať, ale vieme, že ten vývoj ide vývoj v človeka. A my to, čo som povedal včera, že my tu môžme ponúknuť tú alternatívu, smrť. To je to najrýchlejšie a najjednoduchšie povedať, choď na potrat. Áno, to je to, keď neurobíme nič.
Ale ja si myslím, že tu je tá výzva práve aj nás možno poslancov, nielen preto, že môžme zakázať niečo, ale že môžme niečo vytvoriť, nejaké prostredie. A myslím si, že táto optika je dôležitá, čiže mať na mysli tú ženu, ktorá sa ocitne už sama aj v tej zlej situácii a ona, keby počula túto debatu, tak by asi ani jedného z nás nepochválila a by sa pýtala, čo chcete pre mňa urobiť, ako mi chcete pomôcť, ako mi chcete pomôcť, aby som mohla z tejto voľby čo najlepšie vyjsť bez toho, aby som mala traumu z toho, že som musela zabiť vlastné dieťa, a bez toho, aby som musela dieťa dať niekde, ani neviem kam. Čiže toto je podľa mňa tá logika, ktorú by sme tu mali... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:51 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:53

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si tiež myslím, že ako hovorila Anka, teda teraz trošku aj Heger, ale, samozrejme, reagujem na Anku Verešovú, že ono naozaj toto je veľmi citlivá téma, ktorú by mali riešiť v prvom rade ženy, pretože v prvom rade sa to týka ich. Samozrejme, my muži by sme mali byť niekde na pomoci, aby sme im pomohli v niektorých takýchto ťažkých situáciách. A pre mňa je tiež ľudský život prvoradý a tak ako aj v ústave, že život je vlastne hodný ochrany už pred narodením a z tohto vychádza aj moja, moja filozofia, moje životné poslanie kvázi.
Bolo tu spomínané, že tu bolo niečo vyhodené z toho pozmeňujúceho návrhu. Ja pokiaľ som bol teda prítomný pri niektorých diskusiách, samozrejme, nebol som pri všetkom, ale v každom prípade, napríklad pri niektorých bol aj kolega Heger, bola si aj ty a dovolím si povedať, že tam boli viacerí lekári, nie tak ako hovoril pán Suchánek, ale viacerí lekár, vie to potvrdiť aj Edo Heger napríklad. Ja som hovoril napríklad o jednom gynekológovi s atestáciou zo sona napríklad, nielen o jednom, takže toto si vyprosím, ale nechcem sa hádať ani nejaké rozbroje robiť.
Je to naozaj veľmi citlivá téma a aj ten pozmeňovák vlastne vychádza z toho, ako som to ja chápal, pochopil, aby aspoň nejaký kúsok, nejaký kúsok ochrany prešiel, ktorý je priechodný v parlamente. To znamená, ak v pozmeňovacom návrhu sa narazilo na niečo, o čom dopredu vieme, že nemá šancu na úspech, tak to tam proste dávať asi predkladateľky nebudú, lebo to nemá zmysel, pretože tým pádom celý zákon potopia.
Preto aj, jak som pochopil, aj Eva Smolíková a predkladateľky vychádzali veľmi citlivo z toho aj, aj po rokovaniach, že čo teda má šancu prejsť a čo nemá šancu prejsť. A nechalo sa tam len to, čo má šancu prejsť. Ale prosím vás naozaj, nehádajme sa.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:53 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Anka, no povedzme si pravdu. Vy nás v podstate považujete za vrahyne, keď chceme ísť na potrat a trestáte nás za to, a toto je podľa mňa nebezpečný náboženský fanatizmus. Demagógia je to, čo si predviedla, pretože nie je demagógiou povedať, že to išlo na poslednú chvíľu, pretože to je pravda. Nie je demagógiou povedať, že tie, tie nežiaduce účinky alebo vedľajšie účinky, alebo ako to nazvali, po interrupcii, že to spochybňuje sama Svetová zdravotnícka organizácia. Alan Suchánek to tu čítal, môže ti to ukázať. Čiže to tiež nie je demagógia. Nie je demagógia to, že sme jedna z posledných krajín, ktorí nemajú interrupčnú, interrupčnú tabletku kvôli ľuďom, ako si ty, pretože chcú, aby tie ženy trpeli za svoje rozhodnutie, lebo to nemá žiadny iný dôvod, žiadny iný to nemá.
Ale poviem ti, čo demagógia je. Demagógia je to, čo si predviedla, keď ideš hovoriť, že ide tu, v tomto zákone vraj ide o to informovať ženu. Ale zabúdate tam dať presne to, čo spomínal Alan, zabúdate tam dať riziká, ktoré, ktoré má so sebou spojené tehotenstvo, informujete len o tom, čo sa vám hodí. Demagógia je stavať ľudí, ktorí nechcú dovoliť deptať a týrať ženy, ktoré sú už aj tak v ťažkej situácii, stavať ich na úroveň tých, ktorým je vlastne prednostnejší nejaký pes, nejaké zviera len preto, že sme podporili zákon zviera nie je vec. A demagógia je hovoriť pri tomto všetkom o tom, že obhajuješ práva žien, pri tom, keď im bereš možnosť voľby.
Ja by som ťa chcela poprosiť, aby ste nám neliezli do spálne, do maternice, lebo váš Boh nechal voľbu o tehotenstve na nás ženách. Tak nás, prosím, za to netrestajte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:55 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak viac informácií pre ženu podľa mňa nemôže byť problém. Právo na informácie, áno, akou formou. Ja si tiež myslím, že cestou je vzdelávanie. V prvom rade vzdelávanie a potom až následné informácie. Ak to nepôjde cez vzdelávanie, tak asi ťažko sa dopracujeme k tomu, aby sme nehali buď jedny práva alebo druhé práva.
Ľudský plod, som veľmi rada, že si použila ľudský plod, lebo ochrana ľudského plodu je tak potrebná, lebo naozaj ľudský plod nie je vec. Popotratové depresie je realita, ktorú všetci priznávajú. Priznávajú to, priznáva to jeden aj druhý tábor, a teda informácie, práve informácie by mohli byť prevenciou, zákonite mi z toho vychádza. A ak obmedzujeme právo ženy, zákonite musíme obmedzovať aj práva ľudského plodu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:57 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:58

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Anka, ty si si skutočne veľmi pozorne vypočula celý pozmeňujúci návrh. A tá tvoja reakcia presne vychádza z toho, čo v tom pozmeňovacom návrhu je. Hovoriť o nejakých, poviem, odborných výhradách sa nedá, pretože tá zvýšená expozícia sonografického vyšetrenia sa tam nenachádza. To, že sa robí sonografické vyšetrenie a potvrdzuje sa sonograficky tehotnosť, tá sa predsa robí, robila. A pred akýmkoľvek zákrokom ten gynekológ si to proste musí overiť, aby zistil, v akej polohe sa ten ľudský plod nachádza, a teda aby mohol robiť bezpečný výkon.
Zo zákona, nám ukladá zákon, ako zdravotnícki pracovníci musíme urobiť informovaný súhlas pacientky. Do dnešného dňa neni žiaden, žiadna, poviem, nejaká forma, ako to má vyzerať, a každé to zdravotné zariadenie si robí vlastný. Je dobré, že z vyhlášky sa to preklápa do zákona, pretože treba si povedať, že nie na všetkých pracoviskách gynekologických sa toto poučenie ženy vykonávalo. Teraz ten lekár jej dá vytlačenú takúto písomnú informáciu, ona to podpíše, že to prebrala, a my máme naozaj istotu, že tá žena bola poučená. O nič viac a o nič menej sa nekoná, len naozaj o to, aby žena mala dostatok informácií. A informácia je o tom, že je teda možné urobiť aj utajený potrat, že je možné si, dieťa že si osvojí iná rodina, že je možné aj to, že jej pomôžu organizácie, ktoré sú na to zriadené, čiže po tom informovanom súhlase... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 18:58 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:01

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Skončíme to, dobre. Tak ja veľmi len krátko. Ja ďakujem vám všetkým. Ja si myslím, že my sme rovnako hovorili v tých, že ste rovnako hovorili a že rovnako hovoríme, čo sa týka informovania a právo na informácie.
Alanovi len toľko, však vieš, že politika je fakt o tom, na čom sa dohodneme, že môžeme mať aj odborné názory a môžu sa dokonca aj, aj zhodnúť odborníci, ale nakoniec ak sa my tu nezhodneme, tak sa niečo dá preč, aby to naozaj prešlo. Fakt je, že žena má takisto právo na všetky tieto informácie.
A ja vám ešte len jednu vec chcem povedať. Ja som presvedčená, že keby sme sa začali hlbšie nad tým zamýšľať, že ne; ja neverím, že tieto práva na súkromie ženy, za ktoré budem vždy stáť, že môže byť v kolízii s právom na život počatého dieťaťa. Ja som presvedčená, nájdime ten spôsob, ako by sme dokázali obidve ošetriť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 19:01 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:02

Simona Petrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Okej. Tak ďakujem vám veľmi pekne, kolegyne a kolegovia, že ste ochotní teda ešte chvíľočku počkať. Aj keď úprimne, ja som do tejto rozpravy na začiatku ani veľmi nechcela ísť, pretože si hovorím, že na čo je toto dobré, už sme to tu niekoľkokrát aj hovorili, tento celý cirkus, toto traumatizovanie spoločnosti s týmito témami, ktoré naozaj nemyslím si, že toto sú témy, ktoré teraz momentálne brázdia Slovenskom. Ľudia sledujú úplne niečo iné, ľudia potrebujú vedieť odpovede na iné otázky, na iné problémy.
Strana SNS sa touto témou nezaoberala celé štyri roky. Vy ste hovorili, že ste nejaké tri roky dávali dokopy tento návrh, že ste zorganizovali niekoľko ostrouhlých stolov, či ako to volá ten váš pán predseda. Nás ste na ten okrúhly stôl ani raz nezavolali, hej, to, že tam ani poriadne neboli gynekológovia, to už je druhá vec, to už Alan spomínal, ale ja som sa napríklad veľmi rada chcela o tom porozprávať s vami a povedať vám svoj názor na, na tento absolútne zbytočný zákon, ktorý zásadným spôsobom okliešťuje práva žien, nehovoriac o tom, že on ich stále okliešťuje a stále je zlý ten zákon, aj keď ste teraz vyhodili tie absolútne najstupídnejšie veci z neho, a to je súhlas otca a tabletku "po" na predpis, stále je to zlý zákon, ktorý obmedzuje prístup ženy k interrupciám.
Vy ste v podstate neurobili momentálne nič iné, len ste dali preč tieto dve veci a dnes ste prečítali, pani Smolíková, presne ten istý návrh. Nie je tam žiadna zmena. Vy ste hovorili, že nejaké preklopenie z nejakej vyhlášky tam je... (Reakcia spravodajcu.) V čom ich obmedzuje? Obmedzuje ich v prístupe k interrupcii, k slobodnému rozhodnutiu, hej? K tomu. Vy to voláte, vy to voláte, že to, že to je viac informácií, hej? (Reakcie z pléna.) Jednost; áno, presne tak, jednostrannosť, tak to sme už niekoľkokrát tu hovorili.
Každopádne my sme minulý týždeň pred parlamentom demonštrovali za skutočnú podporu žien a rodín. My – strana SPOLU a strana Progresívne Slovensko. Vypočuli sme si tam príbehy mnohých žien, ktoré denne čelia naozaj vážnym problémom, ako je napríklad fyzické sexuálne násilie, nedôstojné podmienky pri pôrodoch, to napríklad ste ešte na tejto pôde ani raz neriešili, že k ženám sa v pôrodniciach častokrát zdravotnícky personál správa ako k osobe, ktorá nie je ani svojprávna, prípadne sa s ňou ani nerozpráva v jednotnom čísle, skrátka v prvej osobe, ale v tretej osobe. Takéto témy vy neriešite. Neriešite dostupné škôlky, neriešite nerovnosť v platoch, ale čo riešite, je dostatok informácií pri, takto to vy voláte, dostatok informácií pri, pri interrupciách, to voláte vy tak.
Mali sme pozvanie do TA3, pani Smolíková a pani Kuciaňová, ani jedna ste tam nešli so mnou, ste to zrušili. Ja sa pýtam, prečo ste to zrušili? Tak aspoň sa, tak keď už som sa tam vás nemohla opýtať, že či toto naozaj myslíte vážne, tak sa vás to spýtam teraz ešte raz tu, že načo vám toto presne bolo dobré. Nevyzeráte šťastne ani jedna z vás, že toto tu musíte absolvovať, takže možnože mi na to odpoviete.
Keď si to zhrnieme ešte raz, hej? V septembri sme tu mali štyri návrhy na obmedzenie prístupu k interrupciám a SNS nehlasovala ani za jeden z nich. To bolo veľmi zaujímavé, hej? Pán Danko vtedy rozprával, že Matovič je to isté čo Kotleba a podobne. Ani za jeden z nich ste nehlasovali, hej? (Reakcia z pléna.) Za jeden ste hlasovali? A za ktorý? (Reakcia z pléna.) Vy ste za tri dokonca. Fantastické! Tak okej, ja sa ospravedlňujem, ale viem, že pán Danko teda nehlasoval ani za jeden z tých zákonov, minimálne napríklad nie za ten, ktorý máte teraz v tom pozmeňujúcom návrhu celý okopírovaný. To je veľmi zaujímavé, hej? Za ten ste napríklad vtedy nehlasovali, keď to podával pán Matovič s Marekom Krajčím, a teraz ho máte celý šupnutý tam v tom, v tom vašom pozmeňováku, čo je v rozpore s rokovacím poriadkom. To znamená, že ja zajtra pred hlasovaním o jedenástej podám procedurálny návrh, aby sa ústavnoprávny výbor zaoberal týmto vaším návrhom, pretože je v rozpore s rokovacím poriadkom, pretože je to tam kompletne všetko okopírované. (Reakcie z pléna.)
Tak ste si potom povedali v októbri, že je to fajn, že je to dobré využiť v tej kampani, lebo však berie to nejaké alebo prináša to nejaké politické body, a tak ste prišli s tlkotom srdca plodu, absurdum absolútne, hej, ktoré vám, ktoré vám ešte aj tuto aj pán Zelník dokonca skritizoval, tak potichúčku, ale tak aspoň povedal ako lekár, čo si dosť cením. Takže toto ste tiež zrušili, hej? Toto ste tiež zrušili, lebo však dostali ste brutálny náklad od odbornej verejnosti.
No a teraz ste v decembri priniesli pozmeňovák, ktorý presne, veľmi dobre to Ondro Dostál dnes tu predniesol, že najskôr ste ho tam podali. Toľko roboty ste si s ním dali, ste ho tu čítali, my sme sa k nemu mali vyjadrovať a teraz, teraz ste prišli zrazu v podstate s tým istým návrhom, ktorý ste dnes opäť celý prečítali, len ste tam dali teda preč tie dve veci. A prečo ste ich dali? Veľmi správne pán Bernaťák povedal, aby to prešlo, hej? Aby to prešlo alebo aby to podpísal MOST – HÍD, OĽANO, KDH, nezaradení a tak ďalej, čiže vám to prejde zajtra tým pádom, hej, a budete si tu ťapkať, že jaké to je skvelé, že vlastne slovenská spoločnosť toto chce. Lebo obraz, lebo parlament je obraz spoločnosti, takže slovenská spoločnosť toto chce. Nechce.
Ja vám hovorím, že nechce. Tu je viac ako 60 % ľudí, ktorí sú spokojní s tým, aký máme interrupčný zákon. Opäť to zopakujem, už ja tu už nebudem, toto, čo som tu mala popripravované, všetky tie, chcela som ísť vlastne bod po bode, ale to je zbytočné, skrátka slovenská spoločnosť považuje aktuálnu interrupčnú legislatívu za dostatočnú. Je to štandardná európska legislatíva, ktorá dobre vyvažuje práve to právo nenarodeného dieťaťa na život a to právo ženy sa rozhodnúť. Tak vás prosím aj v mene, presne v podstate slovami Janky Cigánikovej, ktorá dnes presne toto krásne povedala v tej faktickej, prosím vás, nezneužívajte ženy na svoje buď politické, populistické, alebo náboženské ciele.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.12.2019 o 19:02 hod.

Mgr.

Simona Petrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:08

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Simonka, ja by som sa chcel zastaviť práve pri tom, čo si povedala. Tá nerovnosť žien. A odvolal by som sa aj na to, čo Edo Heger povedal, že treba vytvoriť prostredie, a ja hovorím, ešte aj ísť príkladom. Myslím si, že to je presne tak, pri výchove detí je to najideálnejšie, vytvoriť prostredie a ísť príkladom. A nepotrebujeme ani veľké zákazy, príkazy, ony sa to samé naučia. A pokiaľ my skutočne budeme mať nerovnosť žien, že sociálny stav mladých rodín bude taký, aký je, že ženy samoživiteľky – či už s jedným, alebo s dvomi deťmi – budú mať veľké sociálne problémy, tak potom ťažko budete niečo prikazovať, ony budú chodiť do zahraničia a nebude sa to tu takto riešiť, pretože máme príklad v Írsku, kde po mnohých, mnohých rokoch tieto veci, veci zrušili. Čiže presne to, čo bolo povedané, že vytvoriť prostredie a ísť príkladom.
A dokonca máme aj tu príklad, keď pani poslankyňa jedna, to neviem koľko, pred rokom, pred dvomi vystúpila, ktorá je dneska veľká zástankyňa zákazu interrupcií, ktorá sama povedala, že podstúpila dve interrupcie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2019 o 19:08 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video