58. schôdza

18.2.2020 - 26.2.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:05 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kollár, ja viem, prečo ste taký nervózny. Ja presne viem (reakcia z pléna), prečo ste nervózny, pán Kollár. Nebojte sa, ja vám rovnakou kartou vracať nebudem.
Vy ste nervózny preto, lebo schôdza sa otvorila napriek tomu, že vy ste hlasovali proti, pán Kollár. A toto vám nikto teraz nemôže, samozrejme, zabudnúť. Vy ste boli presvedčený, že tá schôdza sa neotvorí a nebude ten 13. dôchodok, pán Kollár. A teraz pokrytecky tu vykrikujete. Vy ste boli proti 13. dôchodku tým, že ste nepodporili otvorenie schôdze! Hanba vám, pán Kollár! Hanba vám. A teraz tu kričíte a penu máte pri ústach. Dôchodcovia dobre vedia, čo sme pre nich urobili. Choďte do Jednoty dôchodcov, na akúkoľvek krajskú organizáciu. Raz tam prišla vaša kolegyňa do jednej krajskej organizácie, ju poslali von. Vyhodili ju odtiaľ! Vyhodili. My sme pre dôchodcov urobili, môžete sa smiať priblblo, koľko chcete, urobili sme toľko pre nich ako nikto iný. A aj ten vianočný príspevok sme dali, aj sme ho zdvojnásobili. A teraz ideme do 13. dôchodku. Ja vám ďakujem, že budete hlasovať. Ja vám ďakujem, že budete hlasovať.
Viete, keď už tu hovoríte o nejakých kriminálnych živloch, ja taký nebudem. Nevrátim, nevrá..., nebudem osobný, ale mnohí ľudia vedia, čo ste vy zač, akú máte minulosť, pán Kollár. A toto, čo ste tu predviedli, bolo absolútne nedôstojné. Ja sa do takýchto hier zapájať nebudem. Dôchodcovia tak ako vždy sa na nás mohli spoľahnúť, sa spoľahnú aj teraz. Hlasujte, ďakujem pekne. Viem, že máte ťažko na srdci, že ste nepodporili otvorenie schôdze, pretože ak by sa schôdzu nepodarilo otvoriť, 13. dôchodok by nebol.
Môžte teraz sa hádzať aj o zem, môžte tu kričať, ale neprekričíte, neprekričíte to, že vy ste sa spriahli s opozíciou proti 13. dôchodku, pán Kollár. Ja hovorím, osobný nebudem, ale to, čo ste predviedli, to je, to je niečo neskutočné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:01 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:03

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Boris, často počúvame také šumy a aj sa ťa mnohí redaktori na to pýtajú, že či po voľbách by si išiel so SMER-om.
Ja chcem za seba povedať, ja si naozaj myslím, verila som ti aj pred týmto vystúpením, že toto v pláne nemáš a že to naozaj hovoríš z presvedčenia, bolo to vidieť. Do bodky si mal pravdu, čo sa týka SMER-u a toho, akí sú to lumpi. Však to si videl, aj, aj toť hovorca SMER-u nemal na to v podstate čo povedať, takže sa vzdal.
Chcem ti len vysvetliť náš postoj, aby sme nevyzerali ako nejakí odľudia preto, lebo nepodporíme túto korupciu. Vieš, napríklad z mojej strany nejde o to, že len korupcia a že na poslednú chvíľu a aké je to svinstvo. Ale ja som ti to čítala a budem o tom ešte čítať, aké dlhy má Slovenská republika a koľko veľa peňazí nemáme, a zároveň napríklad to, že iba 24 % inovatívnych onkologických liekov sa prepláca, pričom v Českej republike 90 %. A vieš, my keď teda toto podporíme napriek tomu, že nie sú na to peniaze v rozpočte, napriek tomu, že skutočný deficit, ty to dobre vieš, je oveľa väčší ako 0,5 %, že tam v zdravotníctve nie sú vykryté veci za mi..., za vyše miliardu, to všetko, tomu budeme čeliť budúci rok.
Vieš, nám sa môže veľmi ľahko stať, že nám budú zomierať ľudia. Ja ťa teraz nechcem odhovárať, ale, alebo niečo ti vyčítať, rozumiem tvojmu postoju, ale, prosím, skús pochopiť aj ty napríklad mňa, že pre mňa je naozaj to zachraňovanie životov v tomto momente dôležité. A my nemáme peniaze aj na to, aj na to, lebo ten SMER tu dokatoval to po tých 12 rokoch. My potrebujeme zachrániť životy ľudí. Nám zomierajú zbytočne ľudia.
A ja viem, že tí dôchodcovia majú strašnú situáciu. Viem to. Ale aspoň žijú, ale kdežto naozaj nám, nám 11-tisíc ľudí zomrie ročne úplne zbytočne alebo preto, že nemáme starostlivosť na, na nejakej štandardnej úrovni Európskej únie. A opakujem, to, tie onkologické lieky to sú najvážnejšie diagnózy. To ma veľmi prekvapilo, 24 % ľudí, to znamená, celý zvyšok nedostane lieky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:03 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:05

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Boris, mal by si pánovi Tomášovi vysvetliť, že my sme nehlasovali za otvorenie schôdze preto, pretože sme dali dve podmienky. Tá prvá podmienka bola, aby sa pán Fico ospravedlnil tým dôchodcom - aj tým, čo sú hore na balkóne -, že v roku 2010 sľuboval 13. dôchodok a namiesto toho im po niekoľkých rokoch dal jednorazový, jednorazový vianočný príspevok, ktorý za prvé nie je vo výške dôchodku a za druhé je jednorazový. A každý rok ste osobitne tento vianočný príspevok schvaľovali. To nie je 13. dôchodok. Čiže my sme chceli, aby sa pán Fico ospravedlnil tým dôchodcom, že desať rokov ich ťahal za nos.
A tá druhá podmienka bola, aby vláda Petra Pellegriniho okamžite vyčlenila 8 mil. euro, lebo keď ste vedeli z večera do rána, z večera do rána nájsť 700 mil. euro na tieto opatrenia, ktoré teraz predkladáte dokopy, z večera do rána 700 mil., tak by ste mali nájsť aj 8 mil. euro pre štyri choré deti, ktoré akútne potrebujú zakúpiť liek.
Namiesto toho ministerstvo zdravotníctva povie, že my poskytneme vládny špeciál. A na čo im bude, prosím vás, ten vládny špeciál, keď oni nemajú peniaze na zakúpenie toho lieku. Im pôjdete ukázať, že takto vyzerá ten liek, a potom sa vrátia domov alebo ako? Čiže toto by si mal, Boris, pánovi Tomášovi vysvetliť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:05 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:06

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Si ma predbehol. Takže keby to naozaj ten SMER myslel vážne už v roku 2019, keď sme predložili tento 13. dôchodok, mohlo to platiť, ale vtedy nezahlasovali, pán Tomáš. Vtedy ste nehlasovali, lebo vy ste to nechceli. Vtedy ste mali ešte 20 %, ešte ste boli spokojní. Dneska je to podstatne horšie a v panike ste spustili túto korupciu.
Cez to všetko vám musím povedať, áno, neotvorili sme a my sme dopredu povedali, lebo dobre viete za štyri roky všetci naprieč celým politickým spektrom, že keď raz Kollár niečo povie, tak to dodrží. A keď som povedal, že otvorím tú schôdzu, tak by som vám tie hlasy dal, keby ste splnili tieto dve podmienky. Tým dôchodcom, čo ste ich desať rokov klamali a podvádzali, že by ste povedali prepáč. Nič, len jedno prepáč. Ja sa viem ospravedlniť. Keď som bol hrubý na vás, pán Tomáš, tak sa vám tu pred všetkými ospravedlňujem. Pán Tomáš, prepáčte mi. Ja sa viem ospravedlniť, ale váš šéf sa ospravedlniť nevie!
Keď ste tuná spomínali mafiu. Tak viete, kto je najväčšia mafia na Slovensku? Váš šéf, lebo, lebo Kočner volal šéfa - aj s Bödörom - koho? No pá..., vašeho pána Fica. Takže akože buďme normálni, tak buď pôjdeme do tejto roviny, tak zase skĺzneme do osobnej, a to nebude veľmi pekné.
Takže ešte raz. Ja sa vám ospravedlňujem, lebo ja sa ospravedlniť viem. Mrzí ma to, keď som sa vás dotkol, pán Tomáš. Ja za tie, za tento zákon zahlasujem, zahlasujem aj za všetky tie sociálne opatrenia. Nezahlasujem jedine za ten nezmysel, za ten idiotizmus s tými známkami. Ale za všetko ostatné môžete s nami stopercentne počítať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:06 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:08

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja som kedysi dôchodcov aj chápala, že volia SMER. Rozumela som tomu, že..., keď mi hovorili v uliciach, že však nás nezaujíma, čo bude potom, lebo jednoducho nás zaujíma, čo bude teraz, ako nám teraz viete pomôcť. My máme strašný život a volíme SMER preto, lebo nám aspoň niečo dá, vy nám nedáte nič. Čo mi môžete povedať, čo mi dáte tento rok, budúci rok, ako mi pomôžete?
A reči o tom, že boli rozflákané peniaze, že peňazí je málo, že vám môžme pomôcť, ale len trochu, a môžme pomôcť hlavne tým, že to tu upraceme, že, že Igor Matovič bude najväčší pes na korupciu, že SaS-ka donese vyše tisíc riešení, ktoré reálne zmenia váš život, tie paragrafy pomeníme tak, aby zmenili túto krajinu k lepšiemu. No, je to nuda oproti tomu, keď vám tak niekto povie, že dám vám 400 eur, jasné. Je to nuda, ale je to účinnejšie. Ja už dnes dôchodcov až tak nechápem, keď počú..., keď, keď počúvajú toto.
Nechápem ich aj preto, lebo SMER za svojho pôsobenia za dvanásť rokov, my sme si dali tú námahu a sme si to zrátali, spísali sme všetky kauzy a skúsili sme naceniť tie, čo sa naceniť dali, a teda rozkradol, alebo rozhajdákal nie 5 mld. vašich peňazí, našich peňazí, štátnych peňazí, ale 7 mld. A týchto 7 mld. keby, keby, keby hlavne dôchodci, alebo veľká časť dôchodcov, ktorí aj teraz chodia roztlieskavať SMER, keby nebola bývala volila SMER, tak dnes im môžme dať 4 685 euro každému jednému. Nestalo by sa to, že vám, že vám zasiahneme do dôchodkov tak, aby vám boli vyplácané neskôr a prišli by ste o dva mesačné dôchodky. Nepoužívali by sme vás ako, ako, ako nejaké roztlieskavačky, ospravedlňujem sa, ale je to, pre mňa je to smutné.
Sedem miliárd eur - pre tie staršie ročníky - to je 210 882 000 000 slovenských korún. Viete si predstaviť, čo by sme za tieto peniaze všetko mohli mať, čo by ste vy, ľudia za tieto peniaze mohli mať, keby ste neboli bývali volili SMER? Lebo tí ľudia, často sa nám to vyčíta, urobte tam konečne poriadok. Ako?! Veď tí ľudia, čo tu sedia bez - kožená tvár - a chrbtovej kosti rozprávajú tieto veci, veď oni sa sem nedostali násilím. Veď oni sú tu rok čo rok, každé štyri roky znova a znova zvolení vami občanmi Slovenskej republiky. Prečo nepočúvate, že vás okrádajú, že vám všetkým ubližujú?
Za tie peniaze, za tých 7 mld. my sme mohli mať 175 nových nemocníc, takých, ako majú v Michalovciach. Úplne nové budovy, nové nemocnice. Za tie peniaze sme mohli hneď zajtra, máme obrovský problém so sestrami, obrovský, bude nám ich v najbližších rokoch chýbať 9-tisíc a kolabuje nám zdravotníctvo na zdravotných sestrách, preto sa oddelenia zatvárajú, preto vaše regionálne nemocnice, keď tam prídete, tie oddelenia maľujú, lebo nemajú sestry. Pretože sestra, keď robí niekde v pokladni nejakého po..., nejakého reťazca, tak zarobí rovnaké peniaze, ako keď sa stará o pacienta, len nemá tú zodpovednosť a nikto jej nenadáva a nebaví sa s ňou jak s handrou. Tak samozrejme, že nám odchádzajú. Sestry nám odchádzajú do iných povolaní, lebo nie sú ohodnotené.
Dneska by sme za tie peniaze mohli každej jednej sestre, toto počúvajte, vyplatiť 233 333 eur! Každej jednej, že páči sa, díky za služby. To by bolo viac sestier už možno. Alebo by sme si mohli vybrať, že to dáme na dlhšie, a mohli by sme im k ich platu každý mesiac vyplatiť 19 500 eur celý jeden rok, každej jednej sestre v Slovenskej republike.
Keby nebolo bývalo SMER-u, 3 333 najdrahších liekov na svete by sme mohli kúpiť a zachránili by sme detičky, ako je Alexík, Riško, sú, všetci poznáte teraz tú kauzu, že, že štyri detičky na Slovensku zbierajú zúfalo 2 mil. na to, aby tie, aby tie deti sa vedeli vôbec posadiť. My by sme tieto peniaze mali, keby ste nevolili, ako ste volili. Prepáčte mi.
Mohli sme za tie peniaze vyše 3 mil. balení lieku Keytruda. Liek Keytruda je ten liek, ktorý nemala Katka, ktorá ako 33-ročná zomrela na rakovinu kvôli tomu, že tu je SMER. (Povedané s plačom.) Ospravedlňujem sa. Že sa necháte takto oklamať.
Každému občanovi vrátane kojencov a dôchodcov by sme mohli dať 1 270 eur, 1 270 eur každému jednému. Namiesto toho má každý jeden dlh 8 300 eur. Štvorčlenná rodina mohla mať dnes 5 090 eur, miesto toho vďaka tomu, že tu vládol SMER, má štvorčlenná rodina 33 200 eur dlh. To je 1 mil. slovenských korún. Stojí to za tie dôchodky? Všetky nemocnice, komplet všetky nemocnice by sa mohli odhora dole vybaviť technikou, akú si len predstavíte, ako si, na akú si pomyslíte, prerobiť, rekonštruovať a ešte by ostalo približne 8-tisíc eur každej sestre na každý mesiac jeden rok. Toto všetko len v zdravotníctve a ešte oveľa viac by sa za tie peniaze dalo zvládnuť.
Aby ma niekto neobvinil, že zavádzame, lebo veď my už sme si tak zvykli hovoriť, že SMER kradne. Presne o tom hovoril Igor Matovič, hovoril o tom Ondro Dostál, hovoril o tom Boris Kollár. Dvanásť rokov tu je SMER. Pred desiatimi rokmi mal bilbordy s Tomanovou a s Ficom, keď sa ešte zaňho nehanbili, na ktorých bolo napísané 13. dôchodok. Odvtedy boli aj raz sami vo vláde, mohli si to sami, sami si to mohli schváliť. Ani to len nepodali! A keď to podal Boris Kollár dvakrát, nehlasovali za to. Teraz je deväť dní pred voľbami a oni si sem nanosia autobusy dôchodcov, aby im tu ťapkali. Ako však mne ide srdce puknúť, fakt.
Dvanásť rokov rozkrádali túto krajinu. Čo ste robili doteraz, prečo ste doteraz nepridali tie rodinné prídavky alebo rodičovský príspevok? Dve eur za dvanásť rokov zdvihli, dve. Zrazu, bum, 25, lebo to je úplná frajerina zobrať peniaze našim deťom, zadlžiť krajinu, takže sme si nemohli dovoliť tie veci, že nám tu zomierajú ľudia, zomierajú nám tu deti, a to je úplná frajerina, zadlžiť túto krajinu ešte viac. Ukradnúť ďalšiu miliardu, povedať, my vám dáme viac, na účet našich detí. Tie peniaze dávno nie sú, pretože oni si ich rozflákali, presne tak. Nakúpili si za to vily a jednoducho to chrapúnsky pokradli. Čo ste robili tých dvanásť rokov? My tu desať rokov na toto upozorňujeme a usvedčujeme vás z vašich zlodejín.
Prečo ste nezaviedli zadarmo diaľnice už pred desiatimi rokmi, čo ste robili? Ja vám poviem, čo ste robili tých desať rokov.
12. 11. 2007 vyšiel článok: Štát prišiel od pôdu za miliardu. Išlo o kauzu Slavkov, vďaka, keď vďaka korupčnému správaniu vládneho nominanta v Slovenskom pozemkovom fonde štát pri prevode pozemkov stratil takmer 1,5 mld. korún. Trhová hodnota pozemkov vo Veľkom Slavkove sa odhaduje na poldruha miliardy, spoločnosť GVM ich získala na necelých 13 miliár..., 13 mil. Približný odhad škody pre štát 49 359 357 eur.
23. 5. 2008 vyšiel článok: SDKÚ zaujíma Veriteľ. 22-miliónový zostatok po likvidácii štátneho podniku bol premrhaný pochybnými spôsobmi u firiem blízkych vláde, 12-tisíc..., 12 700-tisíc škoda.
12. 8. 2008: Sociálne podniky spája SMER. Sociálne podniky nezamestnaným veľmi nepomáhali, no ľuďom blízkym SMER-u áno. Škoda pre štát: 11 300-tisíc eur.
22. 11. 2008 vyšiel článok: Tipos zaplatil 2 mld. českému podnikateľovi. Kauza Tipos: Slovensko poslalo schránkovej firme neodôvodnene vyše 16 mil. eur. Škoda pre štát: 16 100-tisíc eur.
Ďalší, 3. 12. 2008: Ďalší kšeft SNS: Horúci vzduch. Kvôli emisnej kauze Slovensko prišlo zhru..., o zhruba o 70 mil. eur, keď kvóty predalo približne o polovicu lacnejšie ako Česko a Ukrajina. Škoda pre štát: 70 mil. eur.
11. 3. 2009 vyšiel článok: Janušek: logá za 260-tisíc eur sú v poriadku. Ministerstvá vtedy nakrú..., nakúpili predražené logá, štát prišiel o 260-tisíc eur. Dve kvalitatítvne rovnaké logá. Jedno si objednalo ministerstvo hospodárstva na propagovanie svojho Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Zaplatilo zaň 50-tisíc korún. Druhé si objednalo ministerstvo výstavby a zaplatilo zaň 2,5 mil. korún. Škoda pre štát: 206-tisíc eur.
8. 8. 2009 vyšiel článok: Posledný kšeft v Spoločnej zdravotnej poisťovni. Softvér za 2,6 mil. eur. Vláda chcela investovať do nového informačného systému skoro 3 mil., aj keď už o pár mesiacov nebude potrebný. Škoda pre štát: 2 655 513 eur.
19. 8. 2009 vyšiel článok: Fico zvažuje pre ďalšiu kauzu odvolanie Turského z SNS. Zo súťaže na odstraňovanie popolčeka boli odstránené lacnejšie ponuky. Štát zaplatí o 27 mil. eur viac. Toto bola aj škoda pre štát.
7. 9. 2009: Plytvanie: Tendre na záchranky. Ministerstvo zdravotníctva pridelilo licencie na záchranky netransparentne a prišlo tak o 23 mil. eur. Škoda pre štát: 23 240-tisíc.
17. 9. 2009: Vojaci dostali miliónové vysielačky. Sú ako hračky. Firma blízka SMER-u predala vojsku za 18 mil. vysielačky, ktoré nemožno použiť v ostrom boji, 17 920-tisíc eur škoda pre štát.
25. 9. 2009 vyšiel článok: Unimedia získala od rezortu dopravy zákazku za 20 mil. eur. Ministerstvo sa vyhlo súťaži, pridelilo blízkej firme zákazku za 20 mil. Rokovacie konanie bolo zrealizované bez zverejnenia. Škoda pre štát bola vtedy 6 670 000 eur.
30. 9. 2009: Drogy riešia známi SMER-u. Ministerstvo práce dalo vtedy desiatky tisíc eur neaktívnej neziskovke jednej z poslankýň SMER-u. Škoda pre štát: 33 190 eur.
11. 10. 2009: Belousovová pripustila chybu pri vypisovaní nástenkového tentra. Tender bol zverejnený len na nástenke, Slovensko prišlo minimálne o 11 mil. eur. Škoda pre štát: 11 670-tisíc.
15. 9. 2009: Pri biznise so Širokým Jahnátek na zákon nehľadí. Ministerstvo hospodárstva pri obchodovaní so spriaznenou firmou porušuje zákony. Najvyšší kontrolný úrad navyše zistil, že od neho nakúpil viac tovaru, ako bolo dohodnuté. Škoda pre štát: 663 878 eur.
3. 12. 2009: Fond klamal o pozemkoch. Pre machinácie s pozemkami v prospech firmy člena SMER-u štát prišiel o zhruba 17 mil. eur. Škoda pre štát: 16 596 959 eur. O tieto peniaze ľudia prišli.
21. 5. 2010 článok: Mecenáši SMER-u o peniazoch hovoriť nechcú. Bratislavský hrad rekonštruovala Širokého firma, rekonštrukcia sa predražila trojnásobne. Z pôvodných 39 mil. eur sa vyšplhala na viac ako 120 mil. eur. Približný odhad škody: 43 152 095 eur ukradli ľuďom.
7. 9. 2010: Tomanová si privyrábala na projektoch z eurofondov. Na ministerstve práce si platili aj za to, že sa rozprávali sami so sebou. Za prácu na Národnom projekte Centrum sociálneho dialógu mala Tomanová dostať skoro 60-tisíc eur, jej štátna tajomníčka Kršíková mala zarobiť viac ako 77-tisíc. Ľuďom vznikla škoda 177 112 eur. A skončila vo vačku smerákov.
29. 9. 2010: Mýtny tender vyjde draho. Mýtny tender vyhrali schránkové firmy, lacnejšie ponuky boli zo súťaže vylúčené. Ľudia prišli o 380 169 953 eur.
4. 10. 2010 vyšiel článok: Fond národného majetku pripravil štát o milióny. Kauza Gemerský mlyn - Fond národného majetku pripravil štát o 4,8 mil. eur. O toľkoto vtedy ľudia prišli.
6. 9. 2010: Tunel v agentúre môže vyjsť na 50 mil. Agentúra na podporu podnikania nezákonne rozdelila spriazneným firmám 13,5 mil. eur. Škoda pre štát: 4 050-tisíc. eur.
12. 10. 2010: Z barmanov mali byť vizážisti za eurofondy. Ministerstvo práce schválilo stovky tisíc eur na bezvýznamné projekty. Škoda alebo peniaze, o ktoré ľudia prišli, ktoré mohli ísť inam: 680-tisíc eur.
2. 9. 2011: Rozdeľovanie licencií pre slnečné elektrárne. Licencie pre solárne elektrárne boli prerozdelené netransparentne, zarobili ľudia blízki vláde. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví určil cenu za elektrinu vyrábanú zo slnečnej energie o 10-násobne viac, ako je súčas..., súčasná trhová cena alebo hodnota elektriny. Ľudia prišli o 53 110 270 eur.
3. 9. 2011, niekedy stíhajú aj dve kauzy za deň: Nákup sanitiek: Obstarávanie sanitiek bolo predražené a ušité na mieru. Pred štyrmi rokmi nakupovali privátne firmy sanitky za ceny - a štyri roky predtým - za ceny od 80-tisíc eur. V tomto čase chcela dať štátna firma za jednu takmer 143-tisíc. Ľudia vtedy prišli minimálne o 23 899 621 eur.
3. 9. 2011, opäť ten istý deň. Fíha, to sa darilo špeciálne, pozerám, že tu je ich viacej. Počítačový systém pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, zadlžená poisťovňa vylepšovala počítačový systém za 14 mil. u firmy blízkej SMER-u. Ľudia tak vtedy prišli o 1 394 144 eur.
Opäť 3. 9. 2011: Futbalový štadión. Vláda chce stavať štadión za, za dve, za 2 mil. korún, aj keď inde sú štadióny stavané súkromne a lacnejšie, 49 790 878 eur.
3. 9. 2011: Nákup učebníc na ministerstve školstva. Zmanipulované súťaže na nákup učebníc pripravili štát o 900-tisíc, škoda pre ľudí: 896 235 eur.
3. 9. 2011: Výstavba jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach kvôli zmanipulovanému výberu, výberku spoločnosti pre stavbu jadrovej elektrárne štát príde zhruba o štvrť miliardy, dvesto... (Reakcia predkladateľa, ktorý pristúpil k rečníčke.) Ja viem. Môžte ma, môžte ma nechať, ja to viem. Dobre, 249 983 403 eur.
3. 9. 2011: Podpora pre Kubínsku hoľu. Firma blízka SMER-u dostala 3-miliónovú dotáciu len po troch dňoch od vzniku, škoda pre ľudí: 3 319 391 eur.
3. 9. opäť: Rašiho reklama. Ministerstvo zdravotníctva chce v čase krízy zlepšovať svoj imidž za 8 mil., škoda pre ľudí: 790 015 eur.
3. 9. 2011: Ikores stavia bez súťaže. Firma blízka SMER-u získava na bratislavskom letisku zákazky bez súťaže 2 091 216 eur.
3. 9.: Auto ministerky práce do Portugalska. Ministerka si nechala poslať auto aj so šoférom do Portugalska, aj keď tam sama letela a v Portugalsku mala k dispozícii iné auto. Škoda pre ľudí: 3 319 eur.
Mám už len minútu do konca, a keďže viem, čo to tu páni riešili, aké dátumy, my sme spísali úplne všetky kauzy, úplne všetky kauzy s tým, že bez ohľadu na termín a dátum, ako vidíte, vystupujú tam vo veľkom vaši ľudia. Ja nechcem tvrdiť, že, že ostatní alebo niekto iný je bezchybný, ale čo tvrdím, že vy ste jedna chobotnica, ktorou je prerastený tento štát. A všetky tie kauzy o tom hovoria.
Je potrebné sa vás zbaviť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 11:08 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:28

Ján Budaj

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:29

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja som reagovať nechcel, lebo ja na vás reagovať jednoducho nemôžem, niet veľmi na čo, pri všetkej úcte k vám. A najmä kvôli vulgárnemu štýlu politiky, ktorý robíte. Ale presne ste predviedli v priamom prenose, ako sa vy opozičníci chováte. Vy začnete akože čítať kauzy SMER - SD a čítate tu pol hodiny roky 2010 a 2011 (povedané so smiechom), teda v čase, keď vládla vláda Iveta, Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bolo, bola aj vaša strana. To je proste niečo neuveriteľné. Takto si sama streliť do kolena, to dokážete len vy. Je to smiešne, je to trápne a len to potvrdzuje, akým zdrapom papiera tu argumentujete.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:30

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, vy o koze a my o voze. Ja vás chcem upozorniť, že predmetom je návrh vlády na skrátenie legislatívneho konania o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, a vy ste sa tomuto nevenovali ani len zmienkou.
Pani poslankyňa, vaše vystúpenie by som zhodnotil, že ste mali snahu vyvolať emóciu a častokrát ste používali aj cynizmus. Po prvé hovorili ste o zadlžovaní Slovenskej republiky. Však si skúste porovnať zadlženosť Slovenskej republiky s vyspelejšími krajinami, ako sú Francúzsko, Taliansko, Španielsko, a zistíte, že sme na tom veľmi dobre.
Druhá vec. Súhlasím s vami v tom, že mali by sme sa správať zodpovedne, zbytočne krajiny nezadlžovať, ale ak máme o niečo porušiť deficit verejných financií a bude to spôsobené tým, že dôchodcom pridáme 13. dôchodok, že zvýšime rodičovský príspevok, že zvýšime detské prídavky alebo zvýšili sme platy štátnych a verejných zamestnancov o 10 %, tak s tým budem súhlasiť.
Vy ste tu ilustrovali prípad štyroch malých detí, ktorých rodičia žiadajú liečbu pre svoje deti, je, tento liek stojí asi 2 mil. eur, ale nejak zázračne ste zabudli povedať, že štát im ponúka liek, ktorý už, ktorý jeden má hodnotu 750-tisíc. Takže zase ste tu podsunuli verejnosti informáciu, ako my by sme absolútne sa nechceli postarať o tieto deti.
Posledná vec, škoda že vám nevyšiel čas, určite by ste nám veľmi radi porozprávali o prešľapoch a chybách predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý v pozícii druhého najvyššieho ústavného činiteľa sa veľmi pravidelne stretával s Marianom Kočnerom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:30 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:32

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, hovorila si vlastne o bilancii financií, ktoré vlastne padli hore komínom. A naozaj ja apelujem, že na kľúčové problémy starnúceho obyvateľstva, a to je starostlivosť o starnúce obyvateľstvo, o to, aby si vedeli udržať bývanie, pretože ak jeden z partnerov zomrie, ten druhý má obrovský problém vlastne ostať v prirodzenom prostredí a tlačia ho do kamenných zariadení. Tretia vec je ochrana seniorov pred zlým zaobchádzaním.
My potrebujeme riešiť kľúčové problémy spájané so starnúcim obyvateľstvom, pretože len tohto roku budeme mať 85-tisíc nad 80 rokov, ktorí môžu zo dňa na deň ostať na lôžku, a nemáme zabezpečenú starostlivosť a opateru. Čiže máme, my v KDH máme pripravenú reformu opatrovania, máme pripravený mechanizmus pre dlhodobú podporu bývania, teda aj keď jeden zo seniorov zomrie, aby ostal v prirodzenom prostredí.
A tretia je ochrana seniorov pred zlým zaobchádzaním. A to je senior linka, nový zákon o opatrovníctve a zákon o dedičstve, pretože toto sú problémy, ktoré nastanú, ak naozaj nám starne obyvateľstvo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:32 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:34

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Tomáš, vulgárne je klamstvo, krádež, vražda. Nie je vulgárne klamára nazvať klamárom, zlodeja zlodejom a spoluvinníka na vražde vrahom.
To, že, že som čítala dátumy, kedy články vyšli. Vy ste úplne odignorovali, vy ste tam nepočuli názov svojej politickej strany, tie mená? Vy jediné, čo viete, ja vám prečítam akože jasné fakty, milión tam, milión, to preháňam, mnoho káuz, budeme v tom, samozrejme, pokračovať, poviem vám, že na tieto vaše zlodejiny zomreli ľudia. Ja keď som si spomenula na tú Katku 33-ročnú, tak fakt mi láme srdce. Vás, s vami to ani nehne. Jediné, čo viete spraviť, je ogrcať oponenta? Nič iné fakt neviete? Je to vulgárne?! A to, čo robíte vy, vulgárne nie je?
Pán poslanec Kéry, hovorila som o zákone, ktorý zadlží ľudí napriek tomu, čo sa tu deje. Mám to chápať tak, že aj doteraz boli peniaze na to, aby sme zachránili Katku, aby sme zachránili deti, aby sme dali dôchodcom viac, aby sme dopravcov nemuseli nechať štrajkovať? Boli na toto všetko peniaze, boli peniaze na sestry, na nemocnice? Mám to chápať tak, že keď teraz ste ich deväť dní pred voľbami našli, tak boli vždy, len teraz je pred voľbami, tak sa vám to hodí? Toto chcete povedať?! Keď sme tak úplne v pohode finančne, pred polrokom, pred rokom, keď prosili o pomoc títo ľudia, keď prosili o pomoc deti, keď sa ľudia nevedia dostať k liekom, keď nám kolabujú nemocnice, zdravotný systém, keď sestry sa rozvádzajú, pretože sú v robote viac ako doma, a neudržia si rodiny, keď padajú na, na nos, vtedy ste tie peniaze nemali, lebo nebolo deväť dní pred voľbami? Teraz mi zrazu hovoríte, že vy, my to zvládneme. Vtedy sme to nezvládli?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 11:34 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video