58. schôdza

18.2.2020 - 26.2.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 17:23 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:21

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ku pani kolegynke Gaborčákovej. Áno, tu je vidieť, ako kreatívne vznikal štátny rozpočet pre tento rok, kde sa hovorí o teda 0,49-percentnom schodku a realita, aj ktorú spomína Národná banka, 1,8 percenta. Takže aj toto sú tie veci, kde sa teda tá realita skryla kreatívne.
Kolega Karol Galek, poviem v podstate asi príklad Nemecka, už to tu tiež bolo spomenuté. Áno, pracujme všetci, táto krajina, táto snemovňa na tom, aby sme mali rozpočtový prebytok a potom majme schôdze a hľadajme najlepšie riešenie a kto tie peniaze najviac potrebuje, tomu ich skutočne dajme. Ale dneska rozdeľujete to, čo nemáme.
Janka Kiššová, ďakujem pekne za doplnenie, podpisujem tvoje slová od prvého po posledné, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:21 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:23

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Veľmi krátko, keďže kolegovia hovoria, že im neobjasním, lebo tu nesedeli, beriem to, čo má spoločné s tým všetkým pani Radičová, čo má spoločné KDH a tak ďalej. Tak ma to strašne mrzí, že tu čítate denníky N, ale ja by som chcela niečo povedať. Vážení kolegovia, kolegyne, toto bol fantastický príklad pani Cigánikovej, ako je ľahko z opozičnej lavice ukázať prostredník. Myslím si, že ten prostredník sa po voľbách ujde aj všetkým občanom, ktorí vám dôverujú. A je omnoho ťažšie zobrať ukazovák a stlačiť sociálne opatrenia pre týchto ľudí a potom byť za nich zodpovední a tieto sociálne opatrenia im dať. Takže pani Cigániková, keď tu prečítala, čo všetko dokázala, že sme si to nevšimli, tak myslím si, že tým posledným gestom to úplne potvrdila, aká je vzdelaná, aké urobila dizertačné práce a čo všetko dokázala v zdravotníctve. Takže toto, milí občania, aby ste sa nedočkali od tejto opozície, ten zdvihnutý prostredník. A poďme na to.
Prečo toto skrátené legislatívne konanie? No o chvíľočku vám to prečítam. Aj prečo. Preto, milá opozícia, aby ste neukazovali ľuďom prostredník, ako to tu je vo zvyku, ale aby ste to, čo rozprávate a čo stále tvrdíte, že SMER urobil málo, aj keď SMER musím povedať, že zaviedol trinásty vianočný dôchodok, dodneska ste ho nezrušili. Ani pán Mihál. Tvrdil, že je to nesystémové opatrenie.
Ďalej sme zaviedli príspevok pri narodení prvého, druhého, tretieho dieťaťa, zvýšili sme materskú, zvýšili sme rodičovskú. Stále tu máte ústa plné Spojených štátov amerických a ja vám poviem, že my máme najdlhšiu materskú dovolenku v celej Európskej únii a už nebudem rozprávať o Spojených štátoch amerických, lebo mi tam teraz rodila priateľka, kamarátka, aby to ste to zase zle nepoňali, kamarátka. A tá mi povedala, že v Spojených štátoch amerických je materská dovolenka od troch týždňov maximálne do troch mesiacov. A rozhodne sa zamestnávateľ, koľko zostanete na materskej dovolenku. Ale na Slovensku je to ináč, všetci, ktorí tu chodia, a vy rozprávate, že naši mladí odchádzajú do zahraničia. Áno, odchádzajú. Niektorí dobrovoľne a väčšinou dobrovoľne. Potom načo máme Európsku úniu? Načo sme otvorili hranice? Načo? No, veď predsa, aby išli do zahraničia, aby naberali skúsenosti, ktorí chcú, sa vrátia, ktorí nechcú, sa nevrátia. Ja nerozumiem teraz, čo vy rozprávate, že odchádzajú do zahraničia. Veď na to je Európska únia, aby mohli aj mladí, aj starí, aj ktokoľvek chce, mohol voľne cestovať, nájsť si zamestnanie, poprípade študovať a podobne. Ja to takto vnímam. A nevnímam to nejak ináč.
Samozrejme, ak je miesto lepšie platené, tak samozrejme, že ten človek, ktorý sa tam uplatní a nebude robiť len podradnú prácu, teda na takú, ktorú, lebo tuná má vzdelanie a robí možno nejakú inú prácu, ktorá nie je adekvátna na jeho vzdelanie, tak je to iné. Ale ak sa uplatní naozaj v takom rezorte, v ktorom má vzdelanie, je to fajn.
No a teraz sa vráťme k tomu. Pán Viskupič povedal, že ak teraz zahlasujú, tak, chudáčik, budúci minister financií bude mať v rozpočte mínu. A dostali strach. Tak ja vám prečítam tie míny, ktoré sme dostali my, čo sa pýtate, čo robil SMER celé roky. Tak poďme na to.
Tridsať miliárd ročne deficit v Sociálnej poisťovni. Predali sa podiely z SPP a sa vyrovnával prvý pilier, keď ste zaviedli druhý pilier, vážení. Tuná sedel Kaník (rečníčka sa pýta predkladateľa)... Kde to bol pán minister, v ktorom štáte? (Reakcia predkladateľa: V Čile.) V Čile. Keď pán Kaník si zobral poslancov, zobrali si služobné lietadlá a autá a odišli tam do Čile, aby tú genialitu, kde druhý pilier v Čile skončil, kde sa neujal v Česku, kde sa neujal v Poľsku, aby tuná tento experiment na týchto občanov zaviedli. Tridsať miliárd ročne. Vy sa bojíte sekery, pán Viskupič? Míny?! Tak to nebola mína, ale toto ani neviem nazvať, čo to bola za zbraň. To bola explózia.
A ďalšie veci vám prečítam. Toto bola jadrová bomba, čo ste nám nechali. Pravica, KDH. Keď som sa pýtala pani Radičovej, pána Brockého, že na všetkých na bilbordoch presviedčali, aby vstúpili do druhého pilieru, že budú mať švajčiarske dôchodky, a keď som sa ich spýtala, prečo oni nie sú v druhom pilieri, tak na to nevedeli odpovedať. Prečo, keď také niečo geniálne vymyslelo KDH, prečo jej poslanci nešli do druhého piliera? A teraz sa tu tvári pani Gaborčáková, ministerka za KDH, budúca, sociálnych vecí, a nemá ani šajnu, čo sa tu dialo a nemá ani šajnu, čo kedysi sa udialo a čo je. Tak sa rozprávajme o dôchodkoch a nečítajme Denník N, ktorý si vymýšľa kauzy, ktoré nie sú vyšetrené, a vy tu ich budete sčítavať, tak ja vám tu načítam také výmysly, že koľko budete len chcieť.
Ďalšia vec, čo urobil pán Kaník, keď tak myslíte so sociálnym štátom. Pán Kaník zobral ľuďom dôchodky. A bol pán Beblavý jeho štátny tajomník, nový politik. Zobral dôchodky ľuďom, zobral invalidné dôchodky.
Pán Rajtár, usmievajte sa, myslím si, že je to fakt smiešne, že zobrali 34 914 ľuďom dôchodky, a my sme museli vyrovnať, my sme museli vyrovnať ďalšie 3 miliardy. To už je 33 miliárd.
Čiže toto sú, vážení, míny. Toto boli míny. A pýtate sa, čo robil SMER? No SMER to všetko vyrovnal. Vyrovnal týmto ľuďom invalidné dôchodky a snažil sa stále navyšovať dôchodky, snažil sa dávať vianočné príspevky a snažil sa týmto ľuďom pomáhať.
Poďme ďalej. Kaník a Beblavý poškodili novým spôsobom výpočtu dôchodku viac ako 400-tisíc starodôchodcom, ktorým boli priznané dôchodky od 1. októbra 1988. Vyrovnanie týchto dôchodkov by stálo 12 miliárd. Čo to tu rozprával pán Heger pred chvíľkou? Že oni nám hovorili, veď oni nám stále hovoria, že to treba vyrovnať. A bojíte sa stlačiť tlačidlo, aby ste ľuďom zvýšili, ješižmária, aby ste ľuďom zvýšili a aby ste im dali 13. dôchodok. Vy sa bojíte stlačiť tlačidlo a ukazujete tu ukazováky. (Reakcia z pléna.) Áno, to je jedno, pán Heger, vy ukazujete, čo chcete, takže nebudem sa.
Tak pán Rajtár, dobre. Tak, pán Rajtár. Nie, tak pán Rajtár, tak sa ospravedlním, pán Rajtár, ale hovorila som o Hegerovi, tak takto.
Čiže ja sa pýtam, čiže ja sa pýtam, čiže to, čo ste urobili pravica, my sme mali vyrovnať 12 miliárd. Nech sa páči, však budete mať možnosť, boli ste dva roky vo vláde. A zase odcitujem pána Mihála, chudáčika, ktorý skončil, titulok v novinách "Nemohol som nič urobiť, lebo pán minister financií mi nedal peniaze". Nemohol som urobiť tieto opatrenia. Ale čo urobil pán Mihál? Keď nastúpil na ministerstvo práce a sociálnych vecí, znížil rodičovský príspevok o 100 eur z 256 eur čistej minimálnej mzdy.
Vážení, toto sú vaše opatrenia, ktoré myslíte vážne s týmto štátom. Toto sú vaše opatrenia, toto sú vaše skutočné kroky. Tak naberte odvahu, stlačte to tlačidlo a povedzte ľuďom, áno, budete mať 13. dôchodok, zvýšime vám prídavky a my na to na seba zoberieme takisto zodpovednosť. A uvidíme, kto bude vo vláde, tak ten nech ukáže, že to myslí vážne.
No, a teraz sa poďme ešte pozrieť do regiónu veľmi krátko.
Vyplakávali ste tu, ako sa strašne súdite. Verte mi, že aj my sa súdime a vy na nás podávate trestné oznámenia en bloc. Vy ste s tým začali a používate to ako volebný nástroj v regiónoch, používate to vo veľkej politike a stále a stále. Na mňa bolo kopu trestných oznámení rovnako. Anonymných a všelijakých rôznych, aby ma zahlcovali prácou, keď som bola primátorka. Denník N bol u mňa vyschránkovaný. Denník N vychádza na Slovensku 2 000 kusov a zrazu bol vyschránkovaný v Humennom 12,5-tisíc s úplnými nezmyslami, ktoré dneska nikto neobráti a s úplne inými vecami. Ale vráťme sa do regiónov, lebo ja dnes chodím úplne veselá po meste. A viete prečo? Lebo tých mladých ľudí, čo do Humenného navozili, tým, čo im premietali filmy, lebo spomínate film Sviňa. Presne to sa opakovalo u mňa. Presne tá istá agentúra u mňa robila kampaň, že najprv o mne natočili film, potom ten film, ktorý natočili, viete, o čom bol celý môj problém ako primátorky, už keď ste vy o sebe rozprávali, že v Humennom sa postavila učiteľka, ktorá išla 50-tisíc do mínusu v rozpočte z ľudovej školy a povedala pred publikom, že aby sme školu nazvali po Petrovi Breinerovi. Sám Peter Breiner sa ohradil, že nevie, či po živom môžu nazvať školu, že to nevie. Ministerstvo nám napísalo, že to nie je možné, lebo živý človek môže čokoľvek ešte v živote urobiť, nehovorím teraz o mene, o žiadnom, môže fetovať, môže drogovať, môže čokoľvek, môže urobiť hanbu. Toto bol najväčší problém. Okamžite prišiel Denník N, Plus sedem dní a všetci, že Vaľová preto nechcela, lebo kedysi Breiner niečo povedal o SMER-e. Všetky tie učiteľky už stáli na Slušnom Slovensku a celé Slušné Slovensko kričalo, čo všetko sa deje v meste. Ale ja teraz poviem, chodím so vztýčenou hlavou. Viete prečo? Lebo ľudia začínajú pozerať a vidia, čo dokázal zlepenec siedmich strán a liberáli.
Takže chcem jedno povedať. Ako to myslíte vážne? Máte svojich zástupcov v regióne. Len teraz tie médiá mlčia, lebo sú pod vašou kuratelou. Tak vám poviem, čo sa deje. Navyšujú si nehorázne primátori, Vallo v Bratislave 6-tisíc eur, nehorázne si poslanci navyšujú, o 60 až 80 % si navyšujú príjmy. A pán Viskupič neklamal, čo povedal. To sa mi páčilo, pán Viskupič. Viete, keď zvýšime dôchodky, kto to zaplatí? No, vy, občania. Presne takto to vy robíte. Presne takto to robíte v regiónoch. Navyšujete odpad, navyšujete dane, navyšujete poplatky ľuďom. U nás konkrétne o 68 percent. Ale na prvom zasadaní viete, čo urobil liberálny zlepenec, ktorý má tri štvrtiny parlamentu? Na prvé zasadanie si hneď navýšili odmeny o 68 %, aby nikto nevedel, rýchlo a potichu. Toto sa deje v regiónoch.
A ďalej, nemajú, z čoho platiť faktúry, pretože napríklad kritizovali, ja len z toho, čo ja som prežila, kritizovali, že mám veľa zamestnancov na úrade. Oni z 85 zvýšili na 140. Viete, o koľko si navýšili mzdy tohto roku? O 330-tisíc eur. Kritizovali v Humennom, že je zlá doprava. Lebo takú dopravu som nazmluvnila. Viete, čo urobili, keď sadli do stoličky? Chceli podpísať dopravcovi na desať rokov. V živote som na desať rokov zmluvu nepodpísala a navýšili o 170-tisíc eur služby ročne. Toto je váš výsledok. A preto to legislatívne skrátené konanie. Ukážte, že to, čo sa robí v regiónoch, tá hanba, kde sa zvyšujú odmeny nehorázne, kde sa ľuďom zvyšujú dane, poplatky za byty, za odpad, za všetko, ukážte, že vy to fakt myslíte s tým sociálnym štátom. Nie vztýčením prostredníka, ani to neviem pomenovať, lebo ja to nerobím. Ale zoberte ukazovák a stlačte a povedzte, áno, my sme tí zodpovední a my vám, občania, takisto to myslíme vážne, ako to myslí ten SMER, lebo nikto nevie, kto ešte bude vo vláde. To ešte nikto nevie. Ten účet nám vystavia občania.
Ale to, čo som vám prečítala, je to možno 40 mld., ktoré ste nám nechali, ako povedal pán Viskupič. A to nebola mína, ale to bolo neutrálna bomba, ktorú SMER musel vyrovnať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.2.2020 o 17:23 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Vaľová, no, ja skúsim jednu vec. Prečo nám vyčítate, že teda čítame novinové články?Veď teda, keby strana SMER nerobila korupciu, keby každý týždeň čo týždeň nebola zverejnená ďalšia a ďalšia kauza, no, noviny by nemali čo písať a my by sme nemali čo čítať. Ja by som chcel sa trošku zastať novinárov. Oni nemôžu za vaše kauzy. Ja rozumiem, že ste nahnevaná na nich, že o nich píšu. To je jasné, ale za vaše kauzy novinári nemôžu. Nerobte kauzy, nebudú o nich písať.
No, čo sa týka, čo ste hovorili o regióne Humenného, no, na to poviem, že, a ste to povedali vlastne tiež aj vy, no, veď občania vystavia účet. Vystavili ho teda v minulosti vám. Ja si myslím, že aj súčasnému primátorovi, primátorke ho vystavia, ak nebude dobre robiť dobre pre občanov, takže v tomto je tá demokracia spravodlivá. A ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:34 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Vaľová, začali ste s tým, že sa nemáme báť stlačiť, keď, ten gombík za tie sociálne opatrenia. Ale viete, vy ste jedna z predkladateliek, ja som čakal, že nám aj poviete, prečo sa nemáme báť stlačiť ten gombík. Že nám poviete, kde sú na to tie peniaze, že nám vysvetlíte aj to skrátené legislatívne konanie. Aj ste sa nadýchli, aj ste začali, ale nejak, nejak sme sa to nedozvedeli.
A v tejto súvislosti chcem sa teda opýtať, ja nemám problém stlačiť gombík, pokiaľ viem, že je to niečo, za čo viem prevziať zodpovednosť. A je to strana SMER, ktorá má na plagátoch tzv. zodpovednú zmenu. Ale ja sa pýtam: Čo je zodpovedné na tom, keď 9 dní pred voľbami idete rozdávať peniaze, a to nielenže tie čo vám nepatria, ale ony ani len neexistujú? Ani ste len náznakom nepovedali, kde by sme tie peniaze mohli zobrať. Rovnako ako sme sa to nedozvedeli ani na výbore v prípade tých diaľničných známok. Takže ja milerád stlačím ten gombík, ale naozaj neviem kvôli čomu.
A ja vám teda ešte raz zacitujem, lebo vy ste začali s tým, že skrátené legislatívne konanie, lebo. Ale lebo sú tu nejaké mimoriadne okolnosti, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, ak hrozia štátu značné hospodárske škody alebo ak si rozhodnutie Rady bezpečnosti Organizácie spojených národov vyžaduje neodkladné prijatie zákona. Ktoré z týchto bodov, poprosím vás, vypichnite mi ten konkrétny, ktorý sa týka toho skráteného legislatívneho konania. Čiže my sme tu dnes kvôli dvom veciam, dvom otázkam, ktoré nateraz ostávajú nezodpovedané. Prečo skrátené legislatívne konanie a kde na to zobrať?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:36 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani Vaľová, celé vaše vystúpenie bolo o vás. Mali by sme sa baviť o ľuďoch a nie o tom, jak vám strašne v tom Humennom ukrivdili, lebo, po prvé, si to nemyslím a po druhé, je to úplne jedno teraz pri tomto zákone, ktorý navrhujete. Vy ste v tomto expert. Vy plačete, jak vám ubližujú, jak vás urážajú, chúďatko, a jak vykrikujú, jak, jak tu rozprávame niečo, čo nemá nič spoločné s témou. Vidíme a teraz vykrikujete, celý ten čas ste rozprávali o sebe, čo nemá nič so zákonom. A vás uráža všetko. Ale my sme tu naozaj zatiaľ alebo ako, celkovo tých káuz je 247 za tie roky, a vy nám tvrdíte, úplne bez mihnutia oka, všetko je to klamstvo. Všetko, všetky tie domy, byty, jachty, hodiny, dovolenky, všetko je to, všetko sa nám to všetkým iba zdá a vy ste tu fakt jediná svätá. Vy máte právo všetkých súdiť, vy ste tá morálna. A vy sa čudujete, keď niekomu zdvíhate tlak?
A my tu celú dobu rozprávame o tom, že vďaka týmto kauzám a tomu, čo sa nakradlo a rozplytvalo v štátnom rozpočte, tak my tu máme akože reálne výsledky vašej práce. Jeden z tých výsledkov je, že napríklad viete o tom, teda z mojej témy zo zdravotníctva, že iba 24 % našich ľudí sa dostane k onkologickej inovatívnej liečbe? Hneď vedľa, v Čechách je to 90 percent. Viete prečo? Nie sú na to peniaze, neuveríte. A ani nebudú, lebo vy deväť dní pred voľbami ste sa rozhodli, že idete miliardu, peniaze, ktoré len v budúcnosti ľudia budú musieť zarobiť a odovzdať politikom, tak vy ste sa rozhodli, že vy ich takto miniete a už nebude na toto peniaze. Nebude na nemocnice, nebude na sestry, jednoducho nebude, lebo vy ste si, sa rozhodli robiť si kampaň, ktorá vám aj tak nepomôže, pani Vaľová.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:38 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, keď hovoríme o trinástom dôchodku, musíme si uvedomiť, aj aké legislatívne zmeny boli prijaté v tomto volebnom období, a teda prijali sa väčšinou. Zrušili sme tzv. automat, ktorý ste mimochodom zaviedli vy, strana SMER, aby sa zastabilizoval dôchodkový systém, teraz sme to otvorili späť, odchod žien do dôchodku o pol roka skôr za každé dieťa. Bohužiaľ, zase samozrejme narýchlo prijaté ročníky ´58, ´59 a ´60 nemajú ten polrok. Zlepšil sa teda II. pilier vďaka prijatej legislatíve. To ale však spôsobí presne to, čo vy hovoríte, bude výrazne deficitný I. pilier a teda budeme musieť urobiť legislatívu, ktorá sa rozloží v čase, lebo prvá veľká vlna príde o desať rokov.
Ďalej sú to zásahy minimálnymi dôchodkami. Ďalej je to fixná suma valorizácie dôchodkov. Rozšírili sme okruh ľudí poberajúcich vianočný dôchodok a prepočítali sa dôchodky časti starodôchodcov. Toto všetko má obrovský vplyv na stabilitu dôchodkového systému. Prijali sa v tomto volebnom období a k tomu ideme teraz na konci prijať ešte trinásty dôchodok. Čiže naozaj stabilita dôchodkového systému je o-hro-ze-ná. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:40 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Igor Janckulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, neviem, prečo si beriete do úst KDH. Ja z KDH som tu sám. Kolegyne nie sú v KDH, ale ja som tu, som tu sám. A ja byť vami, ja si radšej sadnem pokojne a modlím sa, aby vám neprišli na tie krádeže SMER-u, hej? Radšej sa modlite. Lebo keď chodím po regiónoch a keď počujem Galisove ihriská a kopu korupcií, čo ste napáchali, tak mi je zle z toho. KDH je, samozrejme, za zvýšenie rodinných prídavkov. Takisto sme za zvýšenie dôchodkov, ale nie takouto formou. My potrebujeme, aby tí dôchodcovia mohli žiť aj v januári, aj vo februári, aj v marci atď., ale nie tak, ako to vy robíte. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:41 hod.

Igor Janckulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Poslankyňa Vaľová, motáte sa okolo sociálnych vecí naozaj príliš dlho, ale odborníčkou ste sa nestali. A ja viem, prečo sa okolo týchto sociálnych vecí motáte, pretože si z nich vytrvale, vytrvale, desaťročie robíte dojnú kravu. A aby ste neosočovali ľudí, že sa, že idú citovať len z médií, som na stránke Zastavme korupciu na článku "Sociálne pre vyvolených". Píše sa tu: "Ďalšie zistenia, že za rožňavským sociálnym podnikom boli dvaja regionálni reprezentanti SMER-u – SD a za humenským poslankyňa strany Jana Vaľová, boli dopĺňané informáciami o zvláštnom fungovaní podnikov. Regionálni redaktori opisovali, ako šéfovia sociálnych podnikov míňali veľké sumy na predražené nákupy pochybných zariadení a nepotrebných služieb, na drahé školenia, na konzultácie či propagáciu, a to cez spriaznené firmy vybraté účelovo nastaveným výberovým konaním. S najlepšou reportážou, ktorá odhaľovala fungovanie sociálneho podniku, prišla reportérka Kubányiová, ktorá vtedy pracovala v Slovenskej televízii. Jej reportáž ukázala, ako v Bardejove funguje ARVIK – rozvojové združenie, ktorému ministerstvo práce poskytlo sto miliónov slovenských korún. Za milióny z verejných zdrojov združenie ARVIK v mestských kurzoch vyškolilo 161 nezamestnaných, z ktorých sa dlhodobo na trhu práce uplatnilo len niekoľko ľudí. Pokiaľ išlo o nezamestnaných, efekty sociálneho podniku boli minimálne, za to iné efekty boli oveľa výraznejšie. Z dotácie profitoval najmä jeho memorandový partner, súkromná firma SELMANI."
Takže parazitovať na ľuďoch, ktorí potrebujú pomoc, tunelovať štátny rozpočet, to je to, prečo sa vy motáte okolo sociálnych vecí, preto tu ľuďom chýbajú peniaze.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:42 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Elena Červeňáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ďakujem za slovo, pani poslankyňa, hovorili ste, čo za dvanásť rokov urobil SMER. Ja chcem povedať len jednu a veľmi dôležitú vec. Za tých dvanásť rokov SMER nebol schopný, vláda nebola schopná riešiť dlhodobú starostlivosť. Akým spôsobom ju poriešila? Že chorí, slabí, biedni seniori sú v zariadeniach sociálnych služieb, v domoch ošetrovateľskej starostlivosti alebo v domácom prostredí a, žiaľbohu, sa nemá kto o nich postarať? A keď idú do, keď majú ísť do zariadení sociálnych služieb, musia čakať, aby niekto zomrel, tak dostanú miesto, tak čakajú. Alebo keď majú ísť do hospicov. Žiaľbohu, musia si platiť za tieto služby, musia doplácať či už u verejného poskytovateľa alebo neverejného. Kde sme to dospeli? Kde sme prišli, že tí chorí, slabí, biedni seniori musia doplácať neskutočné peniaze? Z akého dôchodku? Z 320 eur? Z 320 eur? Je to veľmi smutné, že vláda SMER-u nebola schopná, ministerstvo práce a sociálnych vecí sa dohodnúť s ministerstvom zdravotníctva na následnej starostlivosti. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:44 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:45

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za všetky pripomienky a búrlivú diskusiu, ani nestihnem odpovedať.
Pani Červeňáková, začnem od vás. Poznáte, ako to funguje? Veď predsa vyššie územné celky financujú zariadenia. Máte tam v Prešove teraz kádeháka predsedu. Prečo nie sú spokojní? Však nech poslanci im odhlasujú peniaze, koľko chcú. Však ste pri vláde, ste pri vláde v Prešovskom kraji, tak nech sú nižšie poplatky, nech sú lepšie ceny a nech majú toľko miest, koľko len chcú tí dôchodcovia.
Pani Blahová, viete, Zastavme korupciu, Fejér a jeho ďalšia neziskovka ESET-u. Čo ste tam čítali o Vaľovej? Nič. Pretože Vaľová nebola v sociálnom podniku. Len takéto blbosti presne píšu, myslia si, že za tým bola Vaľová. Veď ja som tam nič nemala, jednu zmluvu, ani som tam nesedela. Bol tam OLAF a nič som tam v tom podniku nemala, len to, že to bolo v okrese Humenné. Ani to nebolo v Humennom, meste. Čo to rozprávate?! A to sú tie vaše výmysly.
Ďalej chcem povedať, pán Janckulík, čo má KDH s II. pilierom? No veď vy ste zaviedli II. pilier, tak čo rozprávate? Tu ste hlasovali a vaši, Brocka ani do II. pilieru nevstúpil. Som mu hovorila, že hanba, že odhlasovali II. pilier a tam ani nechcel ísť.
A, pani Cigániková, vám chcem len povedať, že neplačem. Ja som v živote neplakala ani plakať nebudem. A čo, že som rozprávala, tak som rozprávala, čo sa deje v regiónoch. Ja tam žijem. Aj o Košiciach, ako teraz vystavili účet primátorovi. Takisto pozvyšoval dane, ako pil a raňajkoval za peniaze mesta. A ďalšiu vec chcem povedať, plakať nebudem a určite som neplakala, ale poukázala som na vašu vulgárnosť a aby sa nedožili voliči prostredníka, ako ste teraz ukázala v parlamente a nevážite si tento parlament.
A prečo pán, pán Galek, prečo vlastne máte zahlasovať? No pre ľudí. Pre ľudí, aby ste im dali opatrenia. A o chvíľočku vám prečítam o pána Beblavého, keď Palma-Tumys skončila, ako tunelovali Sociálnu poisťovňu. A za to mi pán Beblavý povedal, že uvidím, čo ja budem mať vo voľbách, že som si to dovolila povedať, ako zaviedli predčasné dôchodky, keď prepúšťali ľudí, aby ich nemuseli povyplácať a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 17:45 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video