58. schôdza

18.2.2020 - 26.2.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2020 o 10:43 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:28

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážený pán minister vlády, pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi vysloviť niekoľko myšlienok k téme, ktorú prerokúvame, a to je zákon, ktorého zámerom je zrušenie vianočného príspevku a zadefinovanie novej dôchodkovej dávky, tzv. 13. dôchodku, v skrátenom legislatívnom konaní.
Nebudem hovoriť dlho, lebo v podstate všetko dôležité bolo povedané už v rozprave k skrátenému legislatívnemu konaniu, ale rád by som sa vrátil ešte k úvodu tejto schôdze. My poslanci Demokratickej strany sme hlasovali za otvorenie tejto schôdze, pretože tak robíme pravidelne. Nielen preto, že je našou povinnosťou pracovať, aj keď sa nám navrhovateľ alebo obsah nemusia páčiť, a toto pokladáme za základnú parlamentnú kultúru, ale aj z iných dôvodov.
Jedným z dôvodov, prečo sme hlasovali za otvorenie schôdze, bolo to, že sme chceli demaskovať viacerých politikov a viaceré politické strany naprieč celého politického spektra. A to sa nám podarilo, dámy a páni, a dosiahli sme dokonca to, čo sme ani neočakávali. To, že SMER je kriminálna organizácia, ktorá tu devastovala našu spoločnosť 12 rokov a počas týchto 12 rokov umožnila okradnúť našich občanov minimálne o 5 mld. eur, je už všeobecne známe. Poslanci Demokratickej strany to tu v rozprave k skrátenému legislatívnemu konaniu patrične ľuďom vysvetlili. To, že tieto peniaze mohli byť použité nielen na cesty, na školstvo, na zdravotníctvo, ale aj na dôchodky pre našich otcov, naše mamy, našich starých rodičov, sme tu už takisto niekoľkokrát povedali. Zatiaľ čo naši dôchodcovia, naše mamy, naši otcovia a naši starí rodičia rátajú každý cent v peňaženke na to, aby vôbec si mohli kúpiť lieky, tak smerácki ministri si kupujú miliónové vily vo Francúzsku a preháňajú sa na drahých jachtách. Toto sme tu tiež demaskovali.
Strana SMER – sociálna demokracia nemala úmysel 13. dôchodky schváliť a teraz ich schváliť bude musieť. Dokonca takým spôsobom, že počas niekoľkých dní a niekoľkých nocí viacero poslancov záhadne otočilo, dámy a páni.
A teraz by som chcel upriamiť svoju pozornosť na poslancov zo strany SME RODINA, dámy a páni, pretože každý, každý, kto číta parlamentné počty a pozrie si dnes výpis hlasovania, tak vidí, že aj keby sa nepodarilo smerákom zázračne posťahovať všetkých ľudí z dovolenky a zázračne sem navoziť všetkých nezávislých a nezaradených a neviem jakých poslancov, ktorí podporili skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu zákona, napriek tomu by toto hlasovanie o skrátenom legislatívnom konaní bolo úspešné, by bolo úspešné, pretože poslanci SME RODINA zdvihli kvórum a pri hlasovaní sa zdržali. A ja sa teraz pýtam, že čo sa také závažné stalo od piatku, že v piatok táto strana ešte išla ruka v ruke s opozíciou napriek tomu, že deň predtým hovorila seniorom, že 13. dôchodky podporí, a dnes sa zachovala úplne ináč. Čo sa také prihodilo? Čo sa zmenilo oproti tomu piatku? Ja si myslím, že tí, ktorí dokážu čítať parlamentné počty, tak tú odpoveď si dajú aj sami.
Dámy a páni, Demokratická strana, pán Pčolinský, kľud (reakcia z pléna), budete túto otázku dostávať. Budete túto otázku dostávať, pretože dnes ste sa demaskovali. Poviem vám otvorene, že, poviem vám otvorene, že my sme chceli demaskovať smerákov a demaskovali sme aj niektorých iných, iných politikov z opozičných strán, ale to, že demaskujeme stranu SME RODINA, tak to sme naozaj neočakávali a sme vás demaskovali, lebo vy ste zvýšili kvórum a vy ste dali poistku kriminálnej organizácii SMER – sociálna demokracia na to, aby dokonali svoje... (Výkriky a piskot z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Vážené panie poslankyne, prosím vás, kľud.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Môžete sa hnevať, koľko chcete...

Danko, Andrej, predseda NR SR
Máte faktické poznámky.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
... pán Pčolinský, môžete sa hnevať, koľko chcete, môžete vykrikovať, koľko chcete... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán Pčolinský, pán poslanec Pčolinský!

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
... ale poslancom Demokratickej strany sa podarilo odhaliť vašu perfídnu hru. (Výkriky z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Držte sa témy, pán poslanec!

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
A čím budete viacej vykrikovať, tak tým budete viacej dokazovať, že sme mali pravdu a ukázalo sa, že to malo zmysel (výkriky z pléna), že sme tú schôdzu otvorili. Takže len do mňa, pán Pčolinský!
Ale vrátim sa k meritu veci. Vrátim sa k meritu veci. Poslanci Demokratickej strany sa zachovali veľmi konzistentne, tak ako v minulosti. My sme umožnili poslancom Národnej rady Slovenskej republiky pracovať. To sme urobili niekoľkokrát v minulosti, urobili sme to aj teraz. Veľmi ak-tív-ne sme sa postavili kriminálnej organizácii SMER – sociálna demokracia zoči-voči namiesto toho, aby sme tu šaškovali niekde v nejakých spacákoch alebo, alebo rozložení pred tým pultom. My sme si robili svoju prá, my sme si robili svoju prácu a všetci tí, ktorí nás obviňovali z toho, že my tu snáď kolaborujeme so SMER-om alebo s nejakým zlom, tak dostali dnes odpoveď, dámy a páni. Dostali dnes odpoveď.
Smerácky parťák Ladislav Bašternák bol dnes druhýkrát obvinený na základe trestného oznámenia Jozefa Rajtára. Si pozrite, že čo sa píše. My sme tí, my sme tí, ktorí sme tu štyri roky so smerákmi bojovali. My tu nešaškujeme v spacákoch, my nemeníme hlasovanie ako poslanci SME RODINA zo dňa na deň na základe toho, že nás niečo osvieti, alebo že sa niečo iné cez víkend udeje. My si robíme tú opozičnú prácu, kvôli ktorej sme do parlamentu prišli.
To znamená, poslanci Demokratickej strany sa zachovali veľmi konzistentne a hlavne sa zachovali veľmi seriózne voči našim rodičom, voči našim otcom, mamám a voči starým rodičom. Nezahlasovali sme za skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu zákona, lebo si myslíme, že neboli splnené podmienky na to (reakcia z pléna), aby sa o takomto návrhu zákona... pán Pčolinský stále po mne vykrikuje. Ja viem, že sa pravda veľmi ťažko počúva, sme vás demaskovali a vy to budete vysvetľovať teraz. (Reakcia z pléna.) Budete to vysvetľovať. Nám to nedokážete vysvetliť. Budete to vonku vysvetľovať. (Reakcia z pléna.)
To znamená, že my sme usúdili, že nie sú splnené podmienky na to, aby sa takýto návrh zákona prerokoval v skrátenom konaní. Nehrozia obrovské materiálne škody a ani nie sú naplnené tie podmienky, ktoré zákon ukladá na to, aby takéto zákony sa prijímali v skrátenom legislatívnom konaní.
A to, že strana SMER – sociálna demokracia toto predložila niekoľko dní pred voľbami v tom kŕči z padajúcich preferencií, len dokazuje, že to nikdy, nikdy to nemysleli s našimi dôchodcami a s našimi seniormi vážne. Preto poslanci Demokratickej strany hlasovali, resp. preto nepodporili skrátený návrh rokovania o návrhu tohto zákona.
Naďalej sme presvedčení, naďalej sme presvedčení, že ak by sa tu počas uplynulých 12 rokov takým spôsobom nerabovalo, ak by strana SMER – SD neurobila zo Slovenska doslova klondajk, tak by naši dôchodcovia mohli mať nielen 13., ale aj 14. dôchodky a dávno a dávno by mali svoje dôchodky v oveľa väčšej výške, ako je tomu doteraz. A preto nám zostáva len si zaželať, aby sa táto politická strana v týchto voľbách, v parlamentných voľbách, ktoré sa udejú teraz v sobotu, dostala alebo aby táto politická strana dostala od voličov jasné vysvedčenie za to, čo tu za tých 12 rokov napáchali.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2020 o 10:28 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Boris Kollár

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Galko, ja mám problém s hlasom, ale na vás sa nedá nereagovať, veď vy ste úplne uleteli. Vy ste úplne uleteli, tak ako odlietate pomaly postupne, ale (povedané s pobavením) viete, vy hovoríte o parlamentnej matematike, ale ja musím povedať, že tak, ako ste nevedeli spočítať cenu za samopaly (smiech v sále), tak zjavne neviete počítať ani počty poslancov, lebo ak bolo 85 prítomných poslancov, 76 hlasovalo za a deviati kollárovci sa zdržali, tak keby tí deviati kollárovci aj vysublimovali, aj tak by to bolo schválené, pán Galko. Čiže poprosím vás, nájdite si čas, prejdite si matematiku základnej školy a bude vám to vychádzať.
A, pán Galko, chcem vám povedať jednu vec, pán Galko, toto, čo ste tu predviedli, tak na to sa dá dať iba jedna reakcia, jedna otázka: čo vám vadí na tom, že konečne, aj keď neskoro, ale konečne budú mať ľudia ten dôchodok? Čo vám na tom vadí? Ja chápem, že už si možno počítate rozpočet, ale o čo viac sa dá dôchodcom, o to menej sa bude dať rozkradnúť bez ohľadu na to, aká vláda bude, pán Galko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2020 o 10:40 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:42

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No vidíš, kolega Galko, že kto na teba útočí v jednom šíku, smeráci, kotlebáci a SME RODINA (ruch v sále), je to zaujímavo definovaná nová koalícia. Je mi z toho smutno.
Ale vráťme sa k meritu veci. O štyri dni sú voľby. Po dvanástich rokoch bačovania SMER-u, o štyri dni sú voľby a po dvanástich rokoch ich bačovania si spomenuli na dôchodcov. A to je meritum veci. Keby sa schôdza nebola otvorila, oni si prelepia bilbordy a oni budú rozprávať o tom, že opozícia im zabránila, aby zvýšili dôchodky našim mamám a otcom, aby zvýšili dôchodky všetkým dôchodcom. Nehanbia sa pred tými dôchodcami ani jedni, ktorí tlieskali tomu Kotlebovi a tomu Kollárovi, ani druhí, ktorí si tu naháňajú politické body úplne zadarmo. Dnes sú naozaj v prime time pranierovaní za to, že všetci hrajú jednu a tú istú hnusnú populistickú hru, na ktorú zneužili naozaj dôchodcov, ktorí sa tu celý život v pote tváre snažili o to, aby naše Slovensko nejako rozkvitalo. A dnes si od tejto vlády a od tohoto marazmu, čo tu panuje, nezaslúžia ani dôstojnú pozornosť. Tá pozornosť prišla štyri dni pred voľbami. Štyri dni pred voľbami si na nich spomenuli. Je to hanba a ja som rada, že toto naozaj bude vidieť v každej domácnosti dneska v správach, že štyri dni pred voľbami si naši dôchodci zaslúžia pozornosť mafiánskej organizácie SMER.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2020 o 10:42 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, všeličo bude vidieť v správach, o tom som presvedčený a hlavne (povedané so smiechom) bude vidieť jeden, jedno absolútne protirečenie vaše, pán poslanec Galko, jedno absolútne protirečenie. Vy si protirečíte, keď tvrdíte, tak my to nemyslíme s dôchodkami vážne, a vy za to nehlasujete. Veď toto je taká hovadina, ktorá tu ešte nezaznela v tomto parlamente, skutočne. Toto, to vaše vystúpenie, to bolo vystúpenie jedného hysterického poslanca, ktorý už vie, že nikdy nebude mať možnosť stáť za týmto, za týmto pultom. To je ten váš problém najväčší, hej?
No viete, a prečo skrátené konanie, lebo ste sa aj toho dotkli. Nebudem tu reagovať na kadejaké organizácie zločinecké a podobné úlety z vašej strany, ale najväčším ohrozením tejto republiky, pán Galko, ste vy. Vy a vaši kumpáni, ktorí tam vedľa vás stoja a sedia a kadekde v parlamente, keď hovoríte nejaké blbosti. Vy ste ohrozením tejto republiky. Preto to skrátené konanie, preto, lebo nedajbože, keby sa takí ľudia dostali k moci, ako ste vy, ktorí sú raz v SaS-ke, potom v DS-ke, a takisto ako ste obhajovali nejakú SaS-ku a inú stranu, preto lebo ja som bol v dvoch stranách, v dvoch stranách, vy ste v ktorej už? V tejto. A v ktorej ešte budete, aby ste sa nejakým spôsobom zachránili, aby ste mohli rozprávať tie hlúposti, ktoré rozprávate? Vy a takíto nekoncepční ľudia sú skutočne ohrozením tohto štátu.
Pozrite, a ešte vám jednu poviem, ešte vám jednu vec poviem, lebo vy strašne kričíte. Viete, kto kričí? Ten, kto má strach. Vy musíte mať strašný strach, pán Galko, strašný strach, čo bude po voľbách, čo? Lebo vás nechcú ani tí, ani tí v tej opozícii, ani tí v tej koalícii. Vy ste si sadli medzi dve stoličky a padli ste. A dúfam, že už sa v tomto parlamente nikdy v živote... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2020 o 10:43 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Najprv k Borisovi Kollárovi. No ono je to tak, že vždy, keď niekto trafí klinec po hlavičke, tak ten, koho sa to dotkne, tak uráža. To znamená, že tvoje vystúpenie to explicitne dokázalo a pre mňa bolo naozaj veľmi vypovedaniahodné to, že ti tlieskali smeráci, hej? To, to by som ako, z toho by som sa ja teda moc netešil. No a, Boris, vy ste v piatok sa nezaprezentovali a dnes ste sa, dnes ste sa zaprezentovali a ste sa zdržali. To znamená, sú len dve možnosti: buď to vás uplatili, alebo si pustil do gatí. Ako iná možnosť nie je. (Reakcia z pléna.) To znamená, že buďto vás uplatili, alebo ste pustili do gatí. (Reakcia z pléna.) Iná možnosť nie je, pretože sa hlasovalo presne o tom istom.
Čo sa týka pána Kotlebu, asi ste ma pozorne nepočúvali, pretože ja som hovoril, že hnutie SME RODINA alebo strana SME RODINA pôsobí len ako poistka. To znamená, že v prípade, že by aj tí vaši poslanci, aj tí ďalší nezávislí poslanci zlyhali, tak hnutie SME RODINA tými deviatimi hlasmi zdvihlo kvórum, aby pôsobilo ako poistka, pretože keby bolo 75 hlasov, tak to už neprejde.
A čo sa týka pána poslanca Jarjabka, vy ste vôbec nevysvetlili, že prečo skrátené konanie, pretože vy ste povedali, že opozícia tu je nebezpečenstvom, že, že by potom nejakým spôsobom zrušila vaše alebo nezaviedla vaše opatrenia, ale to, že vy pôjdete v čerty, to je známe minimálne už rok-dva, hej? Je to, minimálne rok-dva je jasné, že strana SMER – SD je kriminálna organizácia, ktorá jednoducho po ďalších voľbách už vládnuť nebude. To znamená, ak by ste to mysleli s tými dôchodcami úprimne, tak by ste to boli schválili už dávno.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2020 o 10:45 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:45

Ján Richter
Skontrolovaný text
Chcem poprosiť to isté, čo som uviedol v úvodnom vystúpení k prvému čítaniu. Nejde o mňa, ide o 1,5 milióna dôchodcov. Ubezpečujem vás, že Sociálna poisťovňa nebude skúmať, do akého kostola chodia a ktorú politickú stranu vo voľbách volia. Zaslúžia si to všetci.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

25.2.2020 o 10:45 hod.

JUDr.

Ján Richter

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:48

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Ja sa rovnako ako minister prihováram a hlasovanie oznamujem, že bude o 11.00 hod. Ešte raz, o 11.00 hod. hlasovanie.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.2.2020 o 10:48 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 11:06

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Chcem oznámiť členom výboru pre financie a rozpočet, že výbor sa uskutoční dnes o 12.05 hod. v zasadacej miestnosti výboru.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

25.2.2020 o 11:06 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:06

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Danko, Andrej, predseda NR SR
Poslanec Madej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2020 o 11:06 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video