9. schôdza

6.9.2016 - 23.9.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.9.2016 o 10:38 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:33

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Viete, Daniel, pozorne som počúval vaše vystúpenie a možno snáď ste skúsený politik, tak by som pripomenul zopár faktov.
Po prvé rokujeme o tomto zákone v prvom čítaní. V tom prvom čítaní sa rozhoduje o tom, či budeme sa problémom zaoberať a prejdeme do druhého čítania, alebo nie. Ja by som chcel pripomenúť, že mnohí opoziční poslanci rovnako ako poslanci koalície sú toho názoru, že treba rokovací poriadok meniť a že treba si stanoviť presnejšie pravidlá pre fungovanie v rámci rozpravy v Národnej rade. Takže nie je to len záujem koaličných poslancov, ale aj opozičných.
A za druhé vzniesli ste výhrady voči veciam, ktoré sú v demokratických parlamentoch zavedené, ktoré, mechanizmy, ktoré fungujú bežne, sú štandardné. Namietali ste napríklad stanovenie dĺžky rečníckeho času. Však predsa tento inštitút majú vo všetkých demokratických parlamentoch alebo v mnohých demokratických parlamentoch Európskej únie zavedený. O tom, či je ten návrh v podobe takej, že priestor pre rozpravu je vyvážená medzi opozíciou a koalíciou, to sa predsa dá rokovať v druhom, v druhom čítaní. My nie sme v druhom čítaní. Takže nie je zmysluplné dnes na tejto schôdzi hovoriť o tom, že sa vám nepáči prerozdelenie času. To bude zmysluplné pri ďalšom rokovaní v druhom čítaní.
A rovnako tie veci, ktoré sa týkajú potom tých ďalších spôsobov zmien, ktoré sú v tomto, v tomto, v tejto predchádzajúcom návrhu, tak tie všetky môžeme, samozrejme, modifikovať.
No a ak spájate rokovací poriadok s kauzou Bašternák, tak ja vás ubezpečujem, že z môjho pohľadu to vôbec netreba spájať. Ja sa vôbec nebojím, žiadne obavy, žiadne výhrady nemám voči tomu, aby sa, aby sa kauza daňových únikov podnikateľa Bašternáka dôkladne vyšetrila. Naopak, mám záujem na tom, aby to bolo zverejnené, aby to bolo dobre... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.9.2016 o 10:33 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:35

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Lipšic okrem iného sa dotkol aj toho, že prečo prekážajú práve tie transparenty, prečo prekážajú tie tzv. vizuálne pomôcky, a uviedol viaceré veľmi trefné, trefné odpovede. Samozrejme, tou hlavnou odpoveďou je strach.
Ale ja k tomu dodávam ešte jedno. Tieto vizuálne pomôcky totiž sú názorné. Sú názorné aj pre jednoduchších ľudí. Ten strach je teda strachom pred pravdou, ktorá by sa z tejto stály konečne dostávala von. Nie každý pozerá dlhé hodiny argumentácie. Nie každý počúva dlhé minúty prejavov. Ale vizuálna pomôcka je skratka, ktorá má schopnosť dať dohromady fakty a preniesť informáciu bleskove. Preto je práve pred vizuálnymi prejavmi poslancov taká hrôza. A v tom je aj podstata toho posolstva, ktoré povedal kolega Lipšic.
Celý rokovací poriadok má jediný motív. Strach pred pravdou z úst opozície.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.9.2016 o 10:35 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, ja by som chcela reagovať na to, čo ste hovorili o politickej kultúre.
Viete, ja mám niekedy pocit, že práve týmto rokovacím poriadkom sa koalícia ako keby tvári, že my tu máme politickú kultúru ako jeden dokonalý diamant, ktorý už len treba vypulírovať, vyšpičkovať, treba ho ešte poriadne naleštiť a potom už to bude úplne dokonalé. A to vyleštenie dosiahneme tým, že poslanci nebudú chodiť v tričkách, že nebudú hovoriť viac ako určitý počet minút, že si neprinesú do pléna horalku, že toto sú tie detaily, ktoré už nás dovedú do tej dokonalosti.
Ale ja to vnímam úplne inak. My tu máme nie diamant, my tu máme jeden obrovský hnilý zemiak, my tu máme obrovskú mieru korupcie, my tu máme ignoráciu politických špičiek, ktoré sú denne obviňované z rôznych politických káuz, a toto je problém. A my tento jeden hnilý zemiak nedokážeme riešiť, ale ideme riešiť to, že či poslanci nosia tričká, alebo nosia blúzky, ktoré sa niekomu páčia alebo nepáčia. Naozaj by sme sa mali zamyslieť, či naozaj to množstvo energie by sme nemali venovať niekde úplne inde a efektívnejšie, aby sme sa nehanbili tam vonku chodiť po ulici.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.9.2016 o 10:36 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:38

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Lipšic, ja som nechcela reagovať, pretože skutočne odborná diskusia, tú si nechávam na druhé čítanie. Ale vy ste povedali, teda že sa viacej politizujeme, lenže vy ste tiež skoro celú dobu len politizovali. Takže ja budem tiež teraz politická.
Vy ste povedali, že "nechali ste krajinu rozparcelovať". Takže vy ste úplne čistý, hej? Vy ste neboli súčasťou viacerých vlád? Kedy sa odohrávala Gorila? To bolo až teraz, v tomto desaťročí? Neboli to náhodou roky 2002 - 2006? Neparcelovala sa tam krajina? Neparcelovala sa ešte predtým táto krajina? Viete, to je veľmi zvláštne, že vy ako ste odišli z KDH, skočili, založili NOVU, potom ste skočili do OĽANO, teda resp. ste teraz na ich kandidátke prišli do parlamentu, vy ste proste čistý.
Ešte raz. Vy nie ste tabula rasa, vy nie ste nepopísaný list papiera! Vy máte tiež čo povedať do tých mnohých korupčných škandálov a do tých mnohých parcelácií Slovenska. Ja spomínam tie posledné obdobie. Prepáčte, predaj zhrdzavených platinových sitiek. Veď tu fakt musí zastaviť rozum každému zdravému človeku. A vy poviete, že vy ste sa na ničom nepodieľali?! Vy ste absolútne oligarchom nič neumožnili?! Ale vy sám najlepšie viete, že to nie je pravda.
Takže neobviňujte iných, že hovoria politicky, keď vy to vždy, v každom svojom vystúpení z prevažnej časti ste politický.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Fecko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.9.2016 o 10:38 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, nebudem dlho rečniť. Ako ste povedali, že nechcú hľadať pravdu naši koaliční kolegovia.
Pravda očisťuje, klamstvo zväzuje, zotročuje. Sa pýtam, koľko je tu zotročených za tie roky, ktoré máme Slovenskú republiku. Spomínal ste aj maďarský rozsudok, ktorý bol na európskej úrovni vydaný. Viete, ako to majú v Maďarsku? Ak chcete, tlmočím kolegu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo, teda poľnohospodárstvo oni tam majú, spred dvoch rokov. Ak chcete dať ako opozičný poslanec návrh zákona, aby sa vôbec dostal do prvého čítania, rozhoduje o tom päťčlenná komisia, ktorá je zložená podľa toho, ako dopadli voľby.
Tak, vážení, dúfam, že sa nebudete inšpirovať aj týmto, lebo ináč to dáme neviem kde, na jaký súd, pretože to už je vrchol, čo sa niečo môže robiť alebo nemôže v demokracii, ako v demokratickej Európe.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.9.2016 o 10:39 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic podľa mňa je málo tak presných vyjadrení, ktoré v parlamente zažívame, pretože áno, parlament je kolbište a má byť kolbište názorov a diskusií a má byť nástrojom na hľadanie pravdy v diskusii. Zároveň však platí možnože také..., v pravde sa tých, v tých rečičkách nedoberieš, alebo ako hovorí klasik v tomto, čiže musíme mať nástroj, aby tá diskusia prebiehala.
Ale vy ste pomenovali jeden a základný fakt a to je, že táto novela problém v žiadnom momente nerieši, ale ho vytvára. A ten problém ste pomenovali slovami, že to môže byť aj "lex lenivý" alebo "lex na to, ako si skrátiť pracovný čas". Totižto verejnosť nemá pocit, že poslanci pracujú veľa. Verejnosť má presne opačný pocit, že každý rok v januári niekto príde so štatistikami a zráta, koľko máme rokovacích dní, a celá verejnosť je šokovaná a musíme vysvetľovať, čo my vlastne robíme, keďže máme 80-90 rokovacích dní. Tuná je absolútna snaha skracovať rokovacie dni a to je ten jeden presný moment.
Tiež sa pýtam, ako máme hľadať pravdu v diskusii, keď tú diskusiu chcete obmedziť na čas, aby ste mohli alebo aby mohla koalícia byť viacej niekde inde ako v pléne parlamentu. To prvý fakt.
A druhý, myslím si, že tie faktické poznámky, ktoré boli na vás, nečíta..., tí ľudia nečítali Gorilu, pretože pán Lipšic, to je ten, s ktorým sa nedá dohodnúť. To je v Gorile napísané o ňom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.9.2016 o 10:40 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:42

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som, ja som, chcem sa poďakovať za faktické poznámky. Ja som čakal, že niekto z koalície sa vyjadrí k tým dvom veciam najmä právneho charakteru, okrem toho, že veď v druhom čítaní, no dajte, však zvážime, vecne, že tento návrh je opodstatnený, lebo aj iné parlamenty dávajú vládnej koalícii proste dvadsať voľných žetónov a opozícii jeden. Takto to majú všade. Takto to nemajú nikde, to je ten problém. A aj k tým vizuálnym pomôckam a aj možnože k judikatúre štrasburského súdu o slobode prejavu. Nič. Chcete tu odbornú diskusiu, ale zatiaľ ste ju nepredviedli. Teraz to nehovorím v zlom, proste ste nepovedali nič. Žiadny argument.
K pani poslankyni Nachtmannovej. No spomínali ste dve kauzy, Gorilu a platinové sitká. Ja vám na tých dvoch kauzách chcem niečo povedať. Už to hovoril kolega Viskupič, však si prečítajte spis Gorila, aj to, čo o mne sa v spise Gorila píše, keď hovoríte o mne. Jáj, boli ste vtedy, jasné, ja už som tuná počul, že zodpovedný som za všetko, za všetky vlády minulé, aj tie, v ktorých som nebol, aj za iné rezorty, samozrejme, všetky, však fajn. Keď neviete nič iné nájsť. Pán poslanec, zavadziate mi.
A druhá vec, platinové sitká. To je dobrý príklad. Platinové sitká sa udiali za našej vlády, boli tam nominanti SDKÚ. A čo sa udialo? My sme ich odstíhali. Za našej vlády sme ich odstíhali, už sú aj odsúdení. Tak by to malo byť, prepánajána! Vy ste koho odstíhali z vysokých funkcionárov exekutívy? Veď platinové sitká sú skvelý príklad. Samozrejme, že v každej vláde budú aj ľudia, ktorí budú chcieť korumpovať a kradnúť. Otázka je, či ich necháme alebo či ich budeme stíhať. My sme nečakali, kým príde Kaliňák, aby ich odstíhal potom, po zmene vlády, my sme ich odstíhali. To je absolútne skvelý príklad.
A vy robíte čo? Bašternáka stíhate alebo budeme musieť počkať tiež na zmenu vlády, aby bol Bašternák a jeho kumpáni odstíhaní? Obávam sa, že áno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.9.2016 o 10:42 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:45

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi vysloviť niekoľko myšlienok k návrhu zákona, ktorý povil predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko v čase, keď má Slovensko tisícky dôležitejších tém.
Úmyselne používam slovné spojenie "dovoľte mi vysloviť", lebo hoci som presvedčený, že vy tu určite nie ste na to, aby ste mne niečo dovoľovali, doba, keď to už robiť budete alebo aspoň budete chcieť robiť, sa už blíži. Teda pokiaľ sa nespamätáte. Obzvlášť tí, ktorí ste ešte pred pár mesiacmi zohrievali opozičné lavice a na takéto spôsoby ste sa pozerali s odporom, alebo tí niektorí noví poslanci, keď si možno uvedomíte, čo to tu vlastne idete spáchať. Áno, dámy a páni z vládnej koalície, doba, keď sa tí najaktívnejší z vás budú snažiť stále viac a viac lámať demokraciu cez koleno, likvidovať nás ako kritickú opozíciu, zaliepať nám ústa, zahriakovať nás, šikanovať nás, trestať nás pokutami, vyhadzovať a vykazovať nás zo sály, tá doba sa evidentne blíži. Evidentne sa bojíte, že prídete o moc, ale idete na to strašne primitívne. Miesto toho, aby ste politické súboje udržali v hraniciach parlamentu, vytlačíte ich mimo neho, vytlačíte ich na ulicu, dámy a páni.
Viete, čo sa deje tam vonku na ulici? Dovoľujem si vás upozorniť – aj vás, pán navrhovateľ –, že ľudia tam vonku, občania Slovenska sú na vás veľmi nahnevaní. Sú na vás nahnevaní za to, že kryjete korupciu, že kryjete zločiny a zločincov a držíte vo funkciách skorumpovaných ľudí. Sú na vás nahnevaní za to, že ste ich po voľbách podviedli. Sú na vás nahnevaní za to, že neriešite ich problémy, ale namiesto toho neustále hľadáte spôsoby, ako a kde likvidovať vašich kritikov. Aj cez takýto nehorázny paškvil, ktorý ste sem teraz priniesli.
Pozrite sa, minister vnútra Kaliňák zostal uväznený vo svojej funkcii. Môže sa na svet pozerať akurát z okien. Môže sa tešiť zo svojho polmiliónového debetu. Ale čo je to za radosť? Chcete dopadnúť tak aj vy? My z opozície na ulicu medzi ľudí ísť môžeme. Kedykoľvek. Vy môžete? (Súhlasná reakcia z pléna.) Tak prídite toho 16. (reakcie z pléna), prídite im to povedať. (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci, nediskutujte.

Galko, Ľubomír, poslanec NR SR
Zopakujem znovu. My z opozície na ulicu medzi ľudí ísť môžeme... (Reakcie z pléna.) Kedykoľvek! Vy môžete? (Súhlasné reakcie z pléna.) Zopakujem to aj tretíkrát. My z opozície na ulicu medzi ľudí ísť môžeme, zdôrazňujem, kedykoľvek. Vy môžete? (Súhlasná reakcia z pléna.) Pevne verím, že si to ľudia vypočujú. Necítite ani najmenšie chvenie, že prekračujete rubikon, dámy a páni? Chcem... (Reakcie z pléna.) Prestaňte vykrikovať po mne! (Smiech.) Chcem veriť, že mnohí z vás cítia a že rokovací poriadok, že mnohí z vás to cítia a že rokovací poriadok neprejde, lebo cesta, akou sme sa k nemu dostali, je nedôstojná a nedemokratická. Dámy a páni, je to Dankova cesta vytýčená slotovskými míľnikmi.
To vám nestačí, že šliapete po našich právach, keď nám bránite zvolať a aj absolvovať do sedem dní akúkoľvek schôdzu na vyslovenie nedôvery členovi slovenskej vlády? Nestačilo vám, že ste otvorením schôdze a jej následným prerušením a presunutím o niekoľko mesiacov vytvorili vážny precedens do budúcnosti?!
Páni poslanci z vládnej koalície, zvlášť vy, čo ste príčetní, považujete za správnu práve sa tvoriacu obyčaj, že opozícia podá návrh na odvolanie člena vlády, schôdza sa formálne otvorí, ale hneď aj preruší trebárs až do konca volebného obdobia? Veď to je celkom absurdné. A každý, kto má Boha pri sebe, musí uznať, že je to také prznenie pravidiel, aké nemá obdoby, dámy a páni. A to len preto, lebo sa mylne domnievate, že záujem občanov Slovenska o kauzu Fico - Kaliňák - Bašternák - SMER sa časom zníži. No aj keby sa znížila, nebude to preto, lebo je to nezaujímavá kauza, alebo preto, lebo bola prijateľným spôsobom vyriešená. Bude to preto, lebo vládna koalícia kašle na dobré spôsoby, kašle na mravnosť a kašle na politickú kultúru slušného demokratického štátu. Škody, ktoré sa takto napáchajú na dôvere občanov v demokraciu a spravodlivosť, sú obrovské. A to len preto, že pár ľudí v tejto vláde koná absolútne bezohľadne a egoisticky.
Dámy a páni z koalície, nestačí vám to, že ste sa pridali na stranu tých, ktorí sami páchajú zločiny alebo ich kryjú, a takpovediac ste sa doslova ubytovali v službách zla, ktoré vedie k mravnému rozkladu človeka a strate jeho identity? Spýtam sa vás teraz na rovinu. Kto ste, že si chcete dovoliť okliešťovať moje právo a právo mojich kolegov rozprávať v Národnej rade Slovenskej republiky, do ktorej ma zvolili ľudia? Kto vlastne ste?! To si naozaj, pán Danko, Glváč, Bugár a Hrnčiar, myslíte, že mňa vykážete z tejto sály?! To si naozaj myslíte, že nás odtiaľto bude vynášať alebo vyvádzať ochranka?! Že budete naparovať pokuty a robiť z parlamentu pracovný tábor?! Vy, ktorí na politickú kultúru kašlete, odrazu máte obrovskú starosť o politickú kultúru rokovania, pričom ju zase len pretláčate nekultúrnym spôsobom?
Mojím nadriadeným, mojím šéfom nie je pán Danko, vážení kolegovia a kolegyne, a tí zvyšní traja menovaní už, už tobôž nie. Mojím šéfom je tých 315-tisíc ľudí, voličov, čo volili vo voľbách stranu Sloboda a Solidarita, a špeciálne tých 54-tisíc voličov, ktorí si priamo želali, aby som v tom parlamente bol aj ja, a dali mi svoj preferenčný hlas. Tým sa zodpovedám a tým sa budem zodpovedať aj v budúcnosti a tí ma budú vykazovať nielen zo sály, ale z celého parlamentu, keď nebudú so mnou spokojní, a určite nie Danko alebo Glváč, Bugár alebo Hrnčiar. Tí ma z tejto sály vykazovať nebudú. Normálne žasnem, kde vlastne beriete odvahu hovoriť o nejakej politickej kultúre.
Pán Bugár, vy ste zradili komplet všetkých maďarských voličov, čo vás volili. Mali ste maďarskú stranu, kde ste dali priestor pár Slovákom, aby ste ju premostili k väčšinovému obyvateľstvu a dohnali tak stratu maďarských voličov, ktorí volili SMK. No a o pár mesiacov po voľbách ste prijali do klubu päť oportunistov a stranu ste zmenili na slovenskú, kde má priestor pár Maďarov. Myslíte si, že na toto vás Maďari volili? Nehovoriac o tom, že teraz ste poobsadzovali miesta vo vedení štátu, ktoré vám na základe volebného výsledku vôbec neprináležia.
Pán Hrnčiar tu sťaby dáma s kabelkou behá zo strany do strany, za jednu sa nechá zvoliť, potom ju zlikviduje, potom prebehne do druhej, kšeftuje tu s funkciami na ministerstve dopravy i so svojou vlastnou funkciou podpredsedu Národnej rady, na ktorú dnes nemá žiaden nárok.
To vy dvaja s takouto tristnou politickou kultúrou chcete mňa a ostatných kriticky sa vyjadrujúcich opozičných poslancov vykazovať zo sály, to fakt? A Pána Boha máte pri sebe, prosím pekne?
Kolegovia, kolegyne, som skalopevne presvedčený, že nepotrebujeme prakticky žiaden nový rokovací poriadok, možno potrebujeme len pár technických a nepodstatných zlepšení. Ale nepotrebujeme skracovať čas rozpravy poslancov alebo ich obmedzovať na počte, koľkokrát sa môžu prihlásiť do rozpravy, lebo to nikto nikdy z nás v opozícii nezneužíval a nezneužíva. Dôkazom toho je to, že prakticky všetky schôdze Národnej rady Slovenskej republiky skončia skôr, ako je naplánované.
Jediný prípad, kedy poslanci opozície takpovediac naťahujú čas, je vtedy, keď vy v koalícii dávate nočné rokovania. A ja podotýkam, dámy a páni, že ich dávate na vašu hanbu, pretože sme dostali od pána Danka verejný prísľub, že to robiť nebudete. Bolo tu len niekoľko dlhších vystúpení, niekedy aj viac ako hodinových, ale veľmi kvalitných, hovorili už o tom moji predrečníci, napríklad pri zákone o verejnom obstarávaní, alebo keď sa prejednáva rozpočet a podobne. Skracovať čas rozpravy chcete len preto, lebo ste leniví pracovať. Ste nekompetentní reagovať a je vám nepríjemné počúvať argumenty.
Dámy a páni, nie som fanúšik transparentov, nikdy som, myslím, ak sa nemýlim, takúto pomôcku ani nepoužil, a napriek tomu by som vám rád povedal, buďte radi, že ten Igor Matovič tu došiel len s transparentom a nejakými napodobeninami peňazí a že ľudia na uliciach na protestoch po celom Slovensku a dokonca už aj pred slovenskou ambasádou v Prahe zatiaľ kričia len: "Dosť bolo Fica!", "Do basy!" a "Kaliňák, odstúpiť!" pretože popri tom, čo tu vystrájate v poslednej dobe, by to mohlo byť oveľa horšie. (Ruch v sále.)
A je to pritom úplne jednoduché. Nedržte vo funkcii Roberta Kaliňáka, ktorý obchoduje so zločincami, klame a podvádza, a nebudú žiadne transparenty! Zabezpečte bezproblémový a slušný priamy prenos rokovania Národnej rady, ktorý záhadne vypadáva vtedy, keď tu dostávate vy v koalícii za vaše nedemokratické spôsoby na frak, a nebude potrebné žiadne nahrávanie. A takto by som mohol pokračovať ďalej a rozobrať vám to paragraf po paragrafe. Bolo by to už však zbytočné.
Ale jednu vec, konkrétnu, by som vám na záver predsa len rád povedal, dámy a páni, a prednostne a špeciálne to hovorím pre predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Týka sa to tých vyhrážok pokutami, ktoré chcete zaviesť v rokovacom poriadku. Ubezpečujem vás, že mňa určite nezlomíte, ani keby ste mi tie vaše dvojtisícové pokuty dávali každý druhý deň. Ani keby som mal aj s mojou rodinou jesť suchý chlieb, tak ma nezlomíte. Naďalej budem v tomto parlamente hovoriť to, čo chcem, koľko chcem a budem zastupovať záujmy ľudí na Slovensku, ľudí, čo ma sem zastupovať ich záujmy poslali. A som presvedčený, že nás je viac takých, ktorých nezlomíte.
A varujem vás, trochu uberte zo svojej mocibažnosti a trocha kroťte svoju pýchu, pretože pýcha predchádza pádu. Jeden tu totižto už nedávno taký bol, čo chodil s nosom hore a cítil sa vysoko, akoby chodil na chodúľoch. A dnes chodí po kanáloch a modlí sa, aby hoc aj podfukom dostal miesto sudcu v Luxemburgu a aby mohol zmiznúť slovenským občanom z očí.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.9.2016 o 10:45 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:03

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Asi pred hodinou sa tu odohral taký drobný incident, nebudem ho popisovať. Ja by som len chcela poprosiť pánov, ktorí sú v tejto rokovacej sále, aby sa pred ženami vyjadrovali naozaj slušne, aby nenadávali. Mám niekedy pocit, že slušne sa vieme správať len pred mikrofónom alebo aspoň nepoužívame také hnusné výrazy.
Tak prosím dôsledne mužov, aby sa snažili aj v súkromných rozhovoroch so ženami takto vystupovať minimálne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.9.2016 o 11:03 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:03

Martin Klus
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Dámy a páni, dnes, ako iste viete, je aj smutné výročie, 75. rokov, odkedy Slovenský snem prijal tzv. Židovský kódex. V tejto súvislosti si pripomíname pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia a ja by som rád navrhol, či by sme si neuctili pamiatku tých desiatok tisíc obetí, ktoré vlastná krajina poslala na smrť a ešte za to zaplatila, minútou ticha.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.9.2016 o 11:03 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video