10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:53 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:51

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, vtipné na tom je, že táto schôdza je v skutočnosti o vás. Pretože keby sme boli v krajine, kde plnia politici svoje sľuby, tak by Igor Matovič jednoducho odstúpil a vy by ste sa stali predsedom vlády. Prečo sa vás tak boja vaši vlastní kolegovia? Je toto ten problém? Naozaj sa cítite taký neschopný, že nedokážete nahradiť podvodníka na pozícii predsedu vlády?
Ja verím tomu, že by ste možno priniesli, ak by ste prestali s tým šírením nenávisti, aj viacej morálky. Lebo povedzte mi na rovinu, vy ste veľmi silne veriaci kresťan, je podľa vás v súlade s kresťanskou morálkou, že niekto podvedie a zplagiuje svoju diplomovú prácu, je to v poriadku? Povedzte mi to úprimne.
Ja si osobne myslím, že vy ste tu slávnu vetu "Skutok sa nestal" posunuli oveľa vyššie. Do úplnej absurdity: Skutok sa stal, no a čo? Toto je Igor Matovič, toto teraz práve pácha na Slovensku. Veď to bude mať devastujúci účinok na verejnú morálku. Uvedomte si to ako kresťan, ako veriaci človek.
Viete, hovorili ste tu veľa o ekonomických úspechoch. Je úspech, že ste zvýšili deficit na 12 mld.? Ako ja si pamätám, že vy ste sa tu vytlieskavali, lebo to je najlepšia správa pre Slovensko, 12 mld. Ale keď ste hovorili o našich investíciách do verejných, do verejného sektoru, tak to bola vždy prázdna špajza.
No my sme vám nechali dlh na štyridsiatich ôsmich percentách, vy ste ho zvýšili zo dňa na deň na 62 %, ale to už nie je prázdna špajza. To je už, to sú už plné silá, my sme dneska najbohatší na svete vďaka tomu, že ste zvýšili o 14 % verejný dlh a odpustili ste pri tej istej situácii bankám bankový odvod, lebo za každý okolností, aj keď sa zadlžíme, banky musia mať svoje miliardy. Fantastické, pán Heger.
Naozaj si myslíte, že toto je úspech slovenskej ekonomiky? Prosím, vyjadrite sa k Igorovi Matovičovi a k jeho podvodu. Chcem počuť váš názor ako kresťana.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:51 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:53

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, vo svojom príhovore ste okrem iného povedali aj to, že "robíme to dobre". Ja chápem, že tú našu kritiku, voči nej sa bránite istým bagatelizovaním, že aj útokmi proti nám, ale bolo by dobré počúvať aj iné hlasy a hlasy trebárs odbornej verejnosti.
Ja som mal možnosť minule si pozrieť jednu z posledných tlačoviek Klubu 500, kde pán Soták hodnotí teda, ako dobre to robíte, kde pán Soták hovorí o tom a útočí osobne on na, konkrétne na predsedu vlády, že dnes nerobí nič pre to, aby slovenská ekonomika naštartovala, že víťazstvo vo voľbách pochopil ako niečo, ako korisť, že s krajinou si môže robiť, čo chce, a že vôbec sa nezaujíma o problémy zamestnávateľov. Takže aj napriek tomu podľa pána Sotáka, že Slovensko dnes má možnosť, aby sa urobilo veľmi rýchlo niečo pre to, aby sa ekonomika naštartovala, odďaľovaním týchto, týchto riešení sa jej veľmi ubližuje.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:53 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, veľkosť politikov sa nemera množstvom rečí, ale mera sa množstvo skutkov, ktoré spraví pre ľudí, a tie skutky sú buď na báze morálky, alebo zásad. Pretože tu počúvame strašne veľa, ale ja vždy sa vracam k tej podstate toho všetkého. A možno keď tu bolo také paušalizovanie všetkých, ako to bolo, a vždy sa vraciame do veľkej histórie, tak beriem, tých bohorovných a moralistov už asi bolo dosť a dnes, dnes tí, čo aj niečo hovorili spred roka, už by možno boli radi, keby sa to nepripomínalo, a možno aj ľutujú, že niečo povedali. Pretože dnes to padá aj na ich plecia a teraz, ako sa majú postaviť k tomu, keď pred rokom hovorili niečo iné? Viete, to sú tie zásady a morálky, morálka ako taká.
A najhoršie je, keď to očakávanie, a viete, keď vám sľubujem, že bude to niečo iné a bude to zásadná zmena a jednoducho my už prinesieme niečo iné, a tá frustrácia ľudí vzniká v tom, že zistíte po tých štyroch mesiacoch, že to iné je čo? To, čo bolo sľubované? Alebo to, čo reálne tí ľudia robia? A to sú transparentné výberové konania a to je tá frustrácia ľudí. Odpolitizovanie štátnej správy, takisto bolo povedané pre samosprávu, že neprijmete opatrenia bez prejednania so samosprávou. No môžem vám pripomenúť, že ste sľuboval mestskú hromadnú dopravu zdarma alebo že sa zvýši príspevok na dieťa, a nikto so samosprávou o tom nerokoval. My sme od vás žiadali dofinancovanie výpadky príjmov, sme žiadali dofinancovať výpadky z príjmov z mestskej hromadnej dopravy, a čo ste nám povedal? Požičajte si. My vám požičame, my vám nedáme, no to ste povedal, veď na tej rade ZMOS-u, aj oni, som bol.
To znamená, aká pomoc? Aká to je pomoc, že si máme požičať, aby sme sa viac zadlž..., zadlžujte sa?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:55 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Edo, za tvoj príhovor. Chcem povedať, že som hrdá na túto vládu a som hrdá aj na premiéra, aj na ostatných ministrov. Nie som hrdá na túto kauzu, ktorú teraz riešime, ale oceňujem postoj, ktorý zaujal aj náš premiér, aj ostatní.
Chcem povedať takú vec, odkedy sme nastúpili do parlamentu a odkedy nastúpili ministri do vlády, vidím naozaj veľkú spoluprácu a veľkú snahu operatívne reagovať na situáciu, v ktorej sme sa ocitli. Roky som pôsobila v sociálnej oblasti, a to, čo bolo charakteristické pre túto krajinu za posledné roky, kedy ste vládli vy v opozícii, bolo to, že sa veci nedajú a že veci nejdú. Typické bolo to, že ľudia prestali veriť v štát, pretože nedokázal stavať diaľnice, pretože nedokázal zabezpečiť dostupné bývanie pre ľudí, pretože nedokázal zabezpečiť podmienky pre ľudí, ktorí mali potenciál a odišli potom do zahraničia. Veľmi sme na tom strácali celé roky.
Prestali sme veriť v súdnictvo, môžu o tom svedčiť mnohé rodiny, ktoré po rozvodoch sa naťahujú o svoje deti aj vinou súdov, aj vinou úplatných advokátov. A nikto si s tým akosi nevedel poradiť.
Môžem hovoriť o tom, že sociálna politika je spájaná v asociáciách najmä s pojmami ako sociálne podniky, čo je skôr ako keby urážka, pretože tak sa to tu robilo, alebo s pojmom Čistý deň. Sociálna politika sa tu robila systémom ad hoc, boli sme vnímaní ako projektová krajina.
Je veľmi ťažké túto krajinu postaviť na nohy a ja sa veľmi teším, že sme súčasťou toho, a vidím to, že my tu nečakáme, ale my sme vyhrnuli rukávy všetci a chcem za to poďakovať a verím, že naozaj Slovensko bude krajinou, kde sa bude dobre žiť a kde budú zabezpečené podmienky aj pre vše... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:57 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:59

Peter Dobeš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán minister, trefné, oceňujem vystúpenie, ktoré bolo z nadhľadu. Ak robíte prácu ináč, tak zrazu ste podozrivý, tak aspoň hovorí opozícia.
Ja by som chcel vyzvať, aby sme ľudí nezastrašovali aj týmito vstupmi dnešnej rozpravy. Často ideme na city, často sa snažíme ísť do intímnych častí ľudí, na vierovyznanie, možno aj na nejaké diskrétne veci sa chceme pýtať, čo si myslím, že celkom nepatrí na takéto, na takúto rozpravu.
Cítime a počúvame, že je zjavne taká nervozita na strane opozícii, pozície. Prečo, skúsme si odpovedať každý sám.
Viackrát sme počuli také príslovia. Jedno by som si vybral: "Kto chce biť, palicu si nájde."
Chcem verne podporiť vládu a pána premiéra, keďže dnes sa málo ďakuje, chcem poďakovať za to, čo ste doteraz urobili. Napriek útokom, mediálnym tlakom, koronekrízy ťaháte ďalej tento štát a nie je to jednoduché aj v dnešnej spoločnosti. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:59 hod.

RNDr.

Peter Dobeš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, ja už ani neviem, odkiaľ mám začať, ale začnem.
Vážení kolegovia, kolegyne, ja som tá, ktorá tu veľa pamätá, a chcem vám povedať, že ak rozprávate, že sme nič neurobili, a sťažujete sa, akú ste mali prázdnu špajzu, tak ja vám poviem o našej špajze, keď sme nastúpili po pravicových vládach:
- 3 mld. eur nám ostalo vyrovnať po invalidných dôchodkoch, kedy Kaník zrušil invalidné dôchodky ľuďom.
- Ďalej nám ostali 2 mil. eur sekera, keď pán Beblavý zrušil Palmu-Tumys a zaviedol predčasné dôchodky, kedy ľudia mohli odísť ako 42-roční, aby ich nemusel vyplácať, a teda ani jeho ľudia, aby to nemuseli vyplácať.
- 30 mld. sme mali sekeru v Sociálnej poisťovni a aj napriek tomu sme každý rok vyplatili trináste, sme vyplatili vianočné príspevky, príspevky za nočnú prácu, príspevky pri narodení dieťaťa. Zvýšili sme všetky sociálne dávky, ktoré sme mohli. A to sme urobili pre ľudí.
Takže, prosím vás, pán Heger, ste minister financií, tak nehovorte o tom, že sme neurobili nič.
Vlastne vy ste nič nepovedal o pánovi Matovičovi, o jeho prešľapoch, vy ste sa venoval celému príspevku nám, ale my už nie sme vo vláde, nám voliči vystavili, vystavili vysvedčenie, skončili sme ako druhí, uvidíme, ako skončíte vy, ale tak robte tak, aby ste aspoň taký výsledok ako my dosiahli.
A ak sa, a čo sa týka vraždy novinárky, tak v Malte zavraždili novinárku v novembri roku 2017, vražda Kuciaka bola 21. februára 2018. Sedí vrah už za mrežami? Na Malte ešte nie. Kto ho zavrel? Pán Čižnár, človek, ktorý bol zvolený za nášho obdobia, tak sa nechváľte cudzím perím a nerozprávajte, akí vy ste tu inkvizítori, ako vy to tu všetko dobre robíte. Takže ja sa pýtam, v Malte dodnes nie je táto vražda vyšetrená, lebo majú komplikácie. Tu sa to udialo podľa mňa tak, že vďaka policajtom a vďaka ľuďom, ktorí na tom pracovali.
Takže nerozprávajte, že čo všetko vy ste už dokázali, lebo zatiaľ tu sedíte, ešte, ešte neviem, čo ste dokázali, ale ľudia tvrdia, že zatiaľ nič.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:00 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, vy ste vo viacerých bodoch kritizovali odôvodnenie odvolávania pána magistra premiéra, tak ja pôjdem takto po bodoch.
Vadí vám, že vás kritizujeme za skrátené legislatívne konania. My iba nastavujeme opäť zrkadlo vám schizofrenikom, pretože keď ste boli v opozičných laviciach, vy ste kritizovali predchádzajúcu vládu za skrátené legislatívne konania. My sme potvrdili všetky rozumné zákony aj skrátené legislatívne konania, ktoré mali pomôcť ľuďom.
Ale, prosím vás, povedzte mi, aký súvis mali skrátené legislatívne konania napríklad pri zákonoch o recyklácii plastov, pri zmenách o Súdnej rade či zákon o štátnej službe, keď ste išli robiť opäť politizáciu štátnej služby?
Hovoríte o tom, že vás kritizujeme za to, že neplníte vaše programové vyhlásenie vlády. Vo vašom programovom vyhlásení vlády máte 90-krát napísané slovo transparentnosť. Prosím, čo je transparentné na vašich výberových konaniach do štátnej služby? Čo je transparentné pri vašich výberových konaniach na prednostov okresných úradov? Kde je tá transparentnosť, o ktorej hovoríte 90-krát?
Hovorili ste o tom, že vám vadí, že vás kritizujeme za nekompetentnosť. Nuž keď vám vadí, že vás kritizujeme za to, že nemocniciam šéfujú lesníci, výrobcovia okien, poprípade ľudia, ktorí sú trestne obvinení za krátenie daní, tak rozumiem, že vám to vadí. Vadí vám aj to, že vás kritizujeme za to, že banskému úradu šéfuje výrobca nábytku.
Hovorili ste o čestnosti. Tak sa chcem opýtať, čo je čestné na vláde, ktorú vedie zlodej, klamár a podvodník?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:02 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:04

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, dovoľte mi tak úprimne, odvážne a pre ľudí pár poznámok.
Ja som tu dnes počul viackrát porovnanie tejto krízy, ktorú prežívame, s krízou v roku 2008 až 2010 a chcem upozorniť ctených kolegov, že tieto krízy sa nedajú porovnávať, tá vtedy bola finančná, banková a dnes ju nazvime zdravotnú.
Ale chcem povedať inú vec. Chcem povedať, že významným spôsobom sa na dopadoch koronakrízy a na jej, na jej riešení podieľali mestá a obce a len chcem pripomenúť, že v mestách a obciach žije 5,4 mil. Slovákov, na Slovensku žijú, ale žijú, sú to obyvatelia, sú to občania Slovenska a sú to obyvatelia miest a obcí a tieto obce a mestá naozaj zabrali.
Žiaľ, že pri, pri tom všetkom sme zaznamenali výrazné straty, je to niekoľko desiatok miliónov eur, presne neviem, ma neberte za slovo. Ale podľa očakávaných výnosov z podielových daní a odhadov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť odhadujem, že ten výpadok na podielových daniach je okolo 120 až 150 mil. eur na Slovensku. Žiaľ, nedočkali sme sa takej náhrady ako v roku 2009, že kde nám boli tieto výpadky uhradené, sľúbili sa pôžičky, požiadali sme, uvidíme, či budeme úspešní, aj keď to, samozrejme, až tak jasne neočakávam.
Chcem pripomenúť, že to, čo sme počuli aj z vašich úst na ZMOS-e a na Únii miest, že naozaj mestá a obce si zodpovedne plnia svoje ekonomické programy, rozpočty, znižujú zadlženosť a majú aj rezervy, ale tie rezervy sú nachystané na rozvojové projekty, ktoré chceme realizovať.
Takže chcem vás požiadať, aby ste sa venovali vážne týmto našim finančným problémom, ktoré sú pre obce a mestá nevyhnutné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:04 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:06

Martina Brisudová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, dnes tu už pridlho rečníme, a pritom máme pred sebou dôležité výzvy, ktoré súvisia, tak ako povedal pán minister financií, s riešením dopadov koronakrízy.
Ľudia už nechcú tunelovanie zo strany bývalej vládnej garnitúry SMER-u či SNS. A neprajú si ani zametať kauzy pod koberec a ani rozkrádať eurofondy. Chcú úplne normálny život v spravodlivej krajine. Chcú pracovať a uživiť svoje rodiny, chcú mať dôchodky a tešiť sa zo zaslúženej staroby. Riešme preto reálne problémy Slovenska. Problémy tých, ktorí nám dali mandát sedieť v tomto parlamente.
Nehrajte to už, páni zo SMER-u, na falošnú morálku a spravodlivosť, pretože v období vášho pôsobenia bolo dosť, ale nespravodlivosti. A mnohí by o tom vedeli hovoriť. Hlavne tí, ktorí nás teraz sledujú cez televízne obrazovky.
Návrh na odvolanie predsedu vlády dali strany, ktoré sú ukážkovým príkladom tých, ktorí dôveru občanov stratili. Po takejto ceste by sme my už Slovensko nikdy viesť nechceli. Naším cieľom je Slovensko, ale bez korupcie a korupčných káuz.
Ďakujem pekne za slovo. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:06 hod.

Mgr.

Martina Brisudová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:07

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán minister, myslím si, že si to zhodnotil celkom trefne a správne. Ja sa už na to teším, keď tá stredná trieda tu bude v silnom zastúpení na Slovensku, lebo nie som síce ekonóm, ale keď stredná trieda tu bude veľmi dobre zastúpená a budú tu veľké, budú tu malé rozdiely, tak si myslím, že sa tu bude žiť dobre. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:07 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video