10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

24.7.2020 o 0:45 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 0:08

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda vlády, ctený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia, aj keď bezprostredným dôvodom návrhu na odvolanie premiéra je kauza jeho diplomovej práce a všetky detaily s tým súvisiace, ktoré medzitým vyšli na povrch, dovoľte mi hneď na začiatku zdôrazniť, že dôvodov na odvolanie je teraz sotva po štyroch mesiacoch práce a vládnutia viac ako dostatok, ale vráťme sa k tej podstate.
Prvým dôvodom je holý fakt, že predseda vlády, a to teraz citujem aj s uvedením citácie, aj autora, je podľa vlastných slov, klamár a zlodej, sám sebou potvrdený, sám sebou priznaný. Fakty o jeho diplomovke sú všetkým známe, sú neodškriepiteľné a myslím si, že iba to nakoniec dotlačilo nášho pána magistra k priznaniu, pretože to, že nejde o žiadnu školácku chybu, ako sa tu snaží povedať a tvrdiť, je aj to, že najprv tvrdil, že diplomovka je jeho autorským textom a ju prepísala kamarátka. Aj v práci, aj v samotnej diplomovej práci je vyhlásenie autora, ktorý tvrdí, že dielo je jeho autorským textom. Teraz tvrdí, že netuší, že pred 20 rokmi niečo necitoval a mal. Pozrite si všetky vyjadrenia od roku 2012, ktoré boli uverejnené v tlači či na sociálnych sieťach. A nakoniec sa ukazuje, že celá diplomovka je skopírovaná z dvoch cudzích prác.
Jedna lož za druhou, predseda vlády sa v nich zamotal tak, že včera pred novinármi už tvrdil, že vlastne netuší, čo v tej diplomovke je, a zdá sa, že ju úplne celú ani nečítal, a stále má podľa jeho slov, čisté svedomie. No vážne si niekto myslí, že sa dá zároveň potvrdiť, že v diplomovke sú iba, tvrdí teda, že v diplomovke sú iba tri strany autorské a zbytok okopírovaný z iných prác, a je jedno, či ide o citáciu, alebo nie a zároveň mať 20 rokov čisté svedomie?
Prečo ju potom s čistým svedomím neprístu..., nesprístupní všetkým? A aj keď sa tá debata v pléne odvíja úplne iným smerom, ani opozícia, ani nikto iný nezačal s témou plagiátorskej diplomovej práce. Začali s tým médiá a médiá v tom pokračujú. A naozaj toto je problém, lebo keď si všimnete, všetky diskusie, ktoré sú tu, snažia sa odvrátiť tému úplne inde. Vystúpenia všetkých ministrov boli o tom, čo všetko, ale vlastne len o kritike svojich predchodcov a nikto sa nevrátil k celej podstate, ako to celé vzniklo. Otvorili to denníky, ktoré nikto z dnešnej koalície nemôže považovať za priateľské dnešnej opozície. Ani jeden. V Denníku N ťažko nájdete nejaký článok, ktorý by chválil bývalú vládu. A keď to otvoril Denník N a pridali sa ostatné médiá, tak asi to problém je. Neotvorili sme to my, neotvorili to naše médiá, neotvorili to naše televízie, netrvajú na tom a netlačia to ďalej naše sociálne siete. Robia to médiá, ktoré kritizovali aj predchádzajúce vlády, väčšinou vlády SMER-u, ale kritizovali určite aj vládu Ivety Radičovej a stále, stále idú, idú, idú a tvrdia a ďalej tvrdia, že to treba nejako riešiť.
Takže sa vráťme k podstate. Tu sa haldou vystúpení, kde sa hovorilo o predchodcoch, o ministerstvách, sa to len snaží, celá táto téma, ktorá je podstatná pre nás, sa snaží niekde odtlačiť. Čiže a keď sa tomu médiá venujú, ktoré aj vďaka médiám a vďaka kritike bývalých vlád, došlo k zmene, tak potom sa tomu, čo sa médiá tak intenzívne venujú, treba venovať a netreba to ani zľahčovať, ani zastierať. Kritiky na médiá odznelo aj zo strany bývalých vlád veľa a aj za to boli bývalé vlády kritizované, že útočia na médiá, a teraz sa deje presne to isté. Teraz je jeden veľký útok na médiá, ktoré objavili jeden obrovský podvod. A je to aj preto, lebo celá kampaň nielen hnutia OĽANO, ale najmä hnutia OĽANO bola založená práve na tom, že sa tu nebude klamať, nebude sa kradnúť, nebudú tu zlodeji a bude to spravodlivý prístup. A presne toto sa celé teraz deje. A táto schôdza nie je o celej vláde. Áno, vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky je zároveň vyslovením nedôvery vlády. Ale aj to riešenie je jednoduché a sám predseda vlády povedal, že netrvá, aby sedel na svojej stoličke. Tak nech sa to udeje. Hnutie OĽANO môže navrhnúť iného predsedu vlády. A mňa sa médiá pýtali, že kto by mohol byť predsedom vlády, ja tvrdím určite každý z hnutia OĽANO. Každý, kto nemá na sebe takú istú škvrnu, ako má predseda vlády.
Neviem koľkí z vás tú škvrnu máte, alebo nie, ale určite sa aj medzi vami nájde niekto, kto svoju diplomovú prácu urobil férovo a čisto. O to tu ide, o predsedu vlády. A vládnuť môžte kľudne ďalej. Máte tu ministra financií, je vás tu 53 alebo koľko poslancov. Mnohí z vás by to určite zvládli bez akejkoľvek škvrny na sebe alebo na svojej minulosti.
Takže vráťme sa znova k tomu, kvôli čomu to začalo. Áno, možno sa to zdá byť malicherné, ale malicherné to nie je, a keď si vezmete príklady z minulosti, maďarský prezident kvôli tejto práci odstúpil. Z úplnej, z úplne opačnej strany zemegule, brazílsky minister školstva presne kvôli takýmto problémom odstúpil. Lídri krajín Európskej únie by kvôli týmto problémom odstúpili. Tak ja nevidím problém, aby v našej vláde, ktorá sa deklaruje ako čistá, ktorá vyhrala na tom, na sľuboch, že to tu bude všetko iné, aby sa vyvodila osobná zodpovednosť a vládnuť sa môže ďalej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2020 o 0:08 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 0:15

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré ráno, kolegovia, kolegyne. Vážený pán premiér, predsedajúci, tak sme nejak odhadovali, že opozícia sa dostane k slovu poriadne až po 22.00 hod. večer, teda po dvanástich hodinách od začiatku tejto mimoriadnej schôdze. Napriek tomu, že opozícia ešte predvčerom, alebo včera deklarovala, že nebude obštruovať túto schôdzu, tak urobila všetko pre to, táto naša teda demokratická koalícia, pardon, koalícia, demokratická koalícia, ešte si stále neviem zvyknúť, že ste vo vláde. Ospravedlňujem sa.
Takže napriek tomu, že táto demokratická koalícia tvrdila, že žiadne obštrukcie robiť nebude, tak táto demokratická koalícia vytlačila tú opozíciu až k polnočným hodinám, aby teda verejnosť vo veľmi obmedzenom režime mohla počúvať aj názor nás opozičníkov a hlavne pravdu, ktorú chceme pánovi premiérovi, ktorý už, jako vidím, opäť zbabelo niekde zmizol, povedať do očí. Keď bol Igor Matovič v opozícii, tak v prípade takýchto schôdzí, ak nebol premiér prítomný priamo v pléne, vykrikoval, vyskakoval tri metre a teraz sa správa úplne rovnako. Prečo to hovorím? Lebo táto schôdza nie je ani tak o diplomovke Igora Matoviča, ako je o pokrytectve a farizejstve, preto nechcem hovoriť o diplomovke Igora Matoviča, lebo je pravda a musím otvorene priznať bez mučenia, keď tento istý problém mal Andrej Danko, tak sme podržali nášho koaličného partnera a nehlasovali sme za jeho odvolanie.
Viete, mám pocit, že o Igorovi Matovičovi by sa dalo hovoriť toho veľa, ale poviem jednu takú jeho líniu. Za desať rokov, si myslím, že Igor Matovič je takým chráneným živočíchom medzi politikmi. Jednoducho buď kvôli k tzv. údajnému väčšiemu dobru, alebo kvôli len takej typickej ľudovej zábave mu médiá a podstatná časť alebo pomerne veľká časť verejnosti tolerovala prakticky všeličo. Výsledkom tohto prístupu pomerne veľkej časti verejnosti, ale, bohužiaľ, aj časti médií je, že za premiéra máme človeka, za ktorého sa už hanbí v podstate celé Slovensko.
Dovolím si tvrdiť aj to, že aj tí ľudia, ktorí si želali zmenu na Slovensku, si ju takto nepredstavovali, takto teda nie. A musím opäť otvorene priznať, že za to, že Igor Matovič je premiérom, môžu aj vlády, ktorých súčasťou bola naša bývalá strana, ale ktorej súčasťou sme boli, samozrejme, aj my, čiže nesieme za to zodpovednosť.
V opozícii povaha a správanie Igora Matoviča až tak nevyrušovali ako teraz, keď nesie zodpovednosť za krajinu. Stačili štyri mesiace, len štyri mesiace, aby sa verejnosť presvedčila, že tu máme vládu klamárov, amatérov na čele so zlodejom. Nehovorím to ja, to robí Igor Matovič, že nazve hocikoho zlodejom bez toho, aby mal nejaké argumenty a dôkazy, ale Igor Matovič sám o sebe povedal, že je zlodej, no tak preto tu máme vládu na čele so zlodejom. Diplomová práca je len akýmsi symbolom neschopnosti a nekonečného pokrytectva Igora Matoviča. Jeho dvojtvárnosť je totiž známa už roky rokúce, ale ako som povedal, dlhodobo mu to bolo tolerované.
Zastavím sa iba pri niektorých príkladoch, lebo je už naozaj pokročilá hodina alebo skorá ranná. Napríklad všetkých, všetkých, čo mali niečo dočinenia s Marianom Kočnerom, Igor Matovič dokázal poopľúvať kade-tade. Keď sa prevalilo, že on sa osobne stretával s Marianom Kočnerom, tak médiám a aj pomerne veľkej časti verejnosti stačilo jeho vysvetlenie, že vraj to bolo iba raz. A napriek tomu, že asi trikrát zmenil vysvetlenie obsahu toho rozhovoru, sa médiá napokon s tým zmierili, prižmúrili oči, tak Igor Matovič, lebo zábava, nechceme oňho prísť. Na Andreja Danka priamo v tomto pléne vytiahol plagát s nápisom On je ožratý, a pritom sa prevalilo, že sám Igor Matovič prespával opitý v parlamente pod kabátom, ale keď sa ho médiá opýtali, že teda nech sa k tomu vyjadrí, povedal, že dal si len pohár bieleho vína, a bolo vybavené. Bolo po kauze. Opäť využil ten svoj inštitút chráneného zvieratka medzi politikmi.
Polícia a prokurátora, prokuratúra jasne zistili, že Igor Matovič ako podnikateľ skresľoval účtovníctvo tak, aby okradol štát na daniach. A tento skutok, tento reálny skutok si neodpykal len preto, lebo bol premlčaný. To je fakt. A viete, prečo je to fakt? Pretože on mal daňovému úradu aj polícii vysvetliť to umelé navyšovanie nákladov (reakcia z pléna) a on nepovedal, že to nerobil, on normálne, aj tuto v parlamente, tvrdil, že na tej svojej Fabii dokázal ročne najazdiť 220-tisíc kilometrov, teda 600 km denne. Zasmiali sa profesionálni vodiči, kamionisti, taxikári, Michal Schumacher sa na chvíľu prebral z kómy, ale médiá sa s tým nejak tak zmierili, lebo však je to Igor Matovič, a veď nech je sranda. Opäť lacno, opäť lacno sa z tohto zovretia dostal. Médiám ukázal na babičkinej povale účtovníctvo. Im to stačilo. Už nepátrali po tom, že tam chýbajú roky 2002 a 2004, teda tie inkriminované. Už veľký dôraz nedávali na to, že kľúčový svedok, biely kôň pán Vandák vypovedal proti svojmu bývalému šéfovi, že na neho pred daňovou kontrolou previedol svoju firmu. Tento kľúčový svedok išiel na detektor lži u toho istého odborníka, u ktorého bol niekedy pán Matovič, prešiel tým detektorom lži a vyzval pána Matoviča, nech ide aj on. Pán Matovič nešiel, ale nič sa nedialo.
No až prišla táto diplomovka. Ja hovorím, nechcem o tej diplomovke hovoriť, lebo sme sa nejakým spôsobom zachovali aj pri Andrejovi Dankovi. No ale povedzte mu, už som to tu dnes popoludní povedal, čo to je za človeka, čo to je za charakter, ktorý vie, že odkopírujú, ukradne celú diplomovú prácu, a napriek tomu, a napriek tomu útočí ako taký blázon na Andreja Danka a odvoláva ho v parlamente. Čo je to za človeka, ktorý vie, že ukradol celú diplomovú prácu a napriek tomu povie, že na mieste Borisa Kollára by odišiel z funkcie, ale on sám pri rovnakom probléme povie, že neodstúpi? Čiže musím si opäť pomôcť citátom Borisa Kollára, lebo ja teda v politike argumentujem, niekedy aj tvrdo, ale nikdy nie som osobný ako moji kolegovia, čo predviedli dnes... (Reakcie z pléna.) Nie, nájdite, nájdite jednu osobnú poznámku! (Reakcie z pléna a potlesk.) Dobre, ukľudnite sa, pán Baránik! Ak nájdete, ak nájdete jednu moju osobnú poznámku, ak nájdete jednu... (Reakcie z pléna.) No. Takže ak nájdete jednu moju osobnú poznámku... (Reakcie z pléna.) Nekričte, prosím vás... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, kľud v sále.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Nechajte ma dokončiť. Ste sa zbláznili alebo čo? Ak... (Ruch v sále.) A k nej... (Neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu.) Ak nájdete jednu moju osobnú poznámku k niektorému z vás, osobnú, urážlivú, vulgárnu poznámku, tak vám venujem džem. Dobre? Dám vám ten lekvár na polici. (Reakcie z pléna, neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím vás, ukľudnite sa!

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Takže citujúc Borisa Kollára: „Niečo tak odporné, farizejské ako Igor Matovič som v politike nestretol. To musím povedať.“ Veď citujem Borisa Kollára. Citujem Borisa Kollára.
No pani Lucia Ďuriš Nicholsonová po kauze diplomovky pána Kollára povedala, že koalícia sa po tejto kauze delí na bezcharakterných a charakterných, respektíve, aby som presne citoval, na bezcharakterných a tých druhých. Tak po tejto kauze, po tom, čo tu, dámy a páni, predvádzate, mám pocit, že už ste taký jeden celok, pretože kollárovci už nevyspyt..., nevystupujú radšej vôbec, tomu rozumiem. Však tam bol rovnaký problém.
ZA ĽUDÍ - ja nevidím, teda že by pán Šeliga mával nejaké tvrdé vyjadrenia ako v prípade Borisa Kollára. Dokonca povedal pán Šeliga, že ak si má teda vybrať medzi pánom Matovičom a predchádzajúcou vládou, no tak si vyberá pána Matoviča. To znamená pán Šeliga, bývalý predstaviteľ organizácie Za slušné Slovensko, národu povedal, že si radšej vyberá zlodeja. Toto povedal pán Šeliga. Nevšimol som si, že by on alebo pani Farská organizovali nejaké študentské protesty v uliciach, že je to teda veľmi neslušné, čo sa tu deje. Nič. Ale s útrpným výrazom tváre behá od mikrofónu k mikrofónu a hovorí, aká je to hanba, ale neurobí nič. Dokonca dnes ani neprišli už do pléna, poskrývali sa, stiahli chvosty, ako povedal pán Matovič.
No a tuto SaS-ka, ktorá tu tak na mňa vykrikuje, samozrejme, ešte v prípade pána Kollára veľmi principiálna ako vždy, ale po tom, čo sa prevalilo, že pán minister školstva Gröhling musel skryť a stiahnuť svoju diplomovku, lebo bola určite v poriadku (reakcie z pléna), nekričte na mňa, lebo bola určite v poriadku (ruch v sále zaznievanie gongu), tak tiež, tak tiež už je všetko OK. V prípade pána Kollára výzva na odstúpenie. V prípade pána Matoviča nie.
Čiže ako som povedal, táto mimoriadna schôdza je o pokrytectve a farizejstve vás všetkých. Pripomenuli sme vám všetky vaše výroky, ktoré ste hovorili v prípade pána Danka, ale v prípade pána Matoviča len kvôli tomu, aby ste udržali teplé miestečká, pretože, samozrejme, ten plat je zaujímavý, že, tak budete tuto standing ovation robiť a tlieskať si pri každej jednej príležitosti.
A chcem vás teda poprosiť, veď reagovať môžte akokoľvek, ja to privítam, ale skúsme jednu, taký test, že skúste aspoň raz na konci tohto dňa pri vašich reakciách sa venovať podstate veci. To znamená pokrytectvu a lajdáckosti pána Matoviča a vynechajte tie disciplíny, lebo Fico, lebo Pellegrini, lebo Tomáš, lebo hlavný hygienik, lebo medveď. Skúste tak ako obísť tie disciplíny a vyjadriť sa aspoň raz k podstate veci a povedať niečo alebo sa vyjadriť k niečomu, kvôli čomu tu sme. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2020 o 0:15 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:28

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Pán Tomáš, vy ste povedali, že Boris Kollár citoval, resp. že vy ste citovali vraj Borisa Kollára vetou, že niečo tak odporné, farizejské ako Igor Matovič som v živote nevidel.
Ja by som vás poprosil, pán Tomáš, pretože klamete, aby ste mi uviedli citát, že kedy, kde to povedal, pretože si to mýlite, podľa mňa si to mýlite s rozpravou a výmenou medzi Jurajom Šeligom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 0:28 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:29

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Vážený pán Pčolinský, priznávam, že nešlo o presnú citáciu. S tým, s tými citáciami majú problémy zjavne vaši kolegovia. Čiže ešte raz to uvediem na pravú mieru. Využil som slová pána Kollára, ktoré pán Kollár adresoval pánovi Šeligovi, a preniesol som ich do vyjadrenia k pánovi Matovičovi. Stačí to tak? Nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 0:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 0:29

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ctení členovia vlády, už tu od mojich kolegov zo strany Hlas - sociálna demokracia jasne zaznelo, že dôvodom na odvolávanie predsedu vlády nie je len diplomová práca, ale najmä okázalé porušovanie sľubov voličom. Napriek tomu, že práve vďaka svojím sľubom dnes Igor Matovič vládne, neváha sa ľuďom vysmievať do očí a konať presne opačne ako pred voľbami sľuboval. Neznamená to, že by sme sa pri diplomovej práci pána Matoviča nemali pristaviť, pretože práve tá dokonale dokresľuje jeho charakter. Celá diplomová práca predsedu vlády je jeden podvod. Pán Matovič o nej neustále rozpráva niečo iné a opäť klame ľuďom. Tvrdí, že sa mu nechcelo písať 80 strán do počítača, a tak mu prácu prepísala sestra jeho kamaráta z jeho ručne písaných poznámok. Keď však vyšlo najavo, že práca obsahuje ukradnuté celé state, zrazu boli z poznámok vyznačené časti kníh, ktoré neporiadna sestra nedocitovala tak, ako bolo treba. A pán Matovič, samozrejme, nezistil, pretože si diplomovú prácu ani nepozrel a už si nikdy v živote nepozrie. Ani ju nechce vidieť. A preto ju ani nikdy nezverejní, aby svoju diplomovú prácu, ukradnutú diplomovú prácu nemusel čítať v novinách.
Ďalší smutno-smiešny argument predsedu vlády je, že na školu nemal čas, pretože on podnikal. Tak si len dovolím pripomenúť, že ako náš pán premiér podnikal. Podnikal tak, že sa stal uznávaným daňovým podvodníkom a za svoj skutok nebol potrestaný len preto, že ten skutok bol premlčaný. Podnikal tak, že na požičanej Fabii podľa vlastného vyjadrenia najazdil 600 km denne a jeho mama mu robila spolujazdca. Podnikal tak, že sa dodnes nenašlo jeho účtovníctvo z kľúčových rokov a za dodnes nevyjasnených okolností sa zbavil svojej firmy predajom vlastnému zamestnancovi deň pred daňovou kontrolou. A dnes sa pán Matovič postaví pred kamery a vyhlási, že jeho podnikanie bolo hrdinstvom a diplomovou prácou zároveň.
Nuž, dámy a páni, v tomto má pán premiér absolútnu pravdu. Podnikal rovnako podvodnícky, ako písal diplomovú prácu. Ak na školu nemal čas, mal si ju jednoducho zanechať ako mnohí ďalší ľudia, ktorí uprednostnili kariéru a zárobok pred vzdelaním.
Ale teraz mi dovoľte, aby som ešte aj dotkol tých všetkých nesplnených sľubov. Jednou z kľúčových oblastí programového i celého pôsobenia hnutia OĽANO v politike bola sľubovaná transparentnosť a profesionalita štátnej správy. Roky sme počúvali, ako treba štátnu správu odpolitizovať, ako v nej musia dostať hlavné slovo najmä odborníci a na každý dôležitý post vypíše táto vláda skutočne transparentné výberové konanie. Musím vám povedať, že oblasť personálnych nominácií je pre vašu vládu totálnou katastrofou. Pod rúškom koronakrízy táto vláda pripravila novelu zákona o štátnej službe, ktorá mala jediný cieľ, umožniť vláde zbaviť nepohodlných úradníkov a dostať ich mimo svojho miesta. Bez doteraz potrebnej praxe v štátnej správe, bez konzultácií s odbormi, bez doteraz platných lehôt na prijatie organizačných zmien ste spustili politické čistky. A niet oblasti, ktorá lepšie vystihuje, ako veľmi pohŕdate svojimi voličmi, je to transparentnosť pri výbere ľudí do štátnych funkcií. Vaša vláda si pritom slovo transparentnosť do vášho najgeniálnejšieho programového vyhlásenia vlády napísala presne 90-krát. Realita je však úplne, ale úplne iná.
Minister zdravotníctva odvolal 12 riaditeľov štátnych nemocníc. A napríklad najväčšiu detskú nemocnicu na Slovensku vedie nám známy lesník. Nemocnicu v Prešove vedie výrobca okien, ktorý je obvinený z trestných činov krátenia daní. Novým riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, druhým najvplyvnejším človekom v zdravotníctve, je človek s jasnými väzbami na skupinu Penta. Presne tá Penta, kvôli ktorej Igor Matovič na Cypruse so slzami v očiach plakal pri ich schránke. Dodnes nie je jasné, za akých kritérií prebehlo výberové konanie na post riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a médiá vyslovili vážne pochybnosti. A naozaj zvíťazil najlepší kandidát? Ozaj?
Dámy a páni, banský úrad vedie nábytkár a ďalej si vyberá svojich kamarátov z jachty. Členkou Súdnej rady je sudkyňa Svetlovská, ktorú ste si v rozpore s programovým vyhlásením vlády pretlačili v spolupráci s Kotlebovcami. S tými Kotlebovcami, z ktorých ste sa tu pred chvíľočkou smiali. Vtedy vám boli veľmi dobrí a poslúžili na presadenie toho, čo ste chceli. Nebudem tu hovoriť o ľuďoch, ktorí vďaka svojej nekompetencii museli svoje posty opustiť po niekoľkých dňoch či týždňoch, či už to bol pán Marosz, Mihál, pani Bilecová či pani Krištúfková.
Personálne nominácie sú jedným obrovským zlyhaním súčasnej vládnej koalície. Tým najokázalejším porušením volebných sľubov v oblasti transparentnosti bolo obsadenie 72 postov prednostov okresných úradov straníckymi úderkami OĽANO. Tzv. akčné päťky ako v päťdesiatych rokoch vybrali tých najkompetentnejších ľudí. Post prednostu okresného úradu ešte v máji pán Igor Matovič, prepáčte, pán Mgr. Matovič vydával za vzor toho, ktorý nesmie byť obsadzovaný politicky. Potom zahral svoju obvyklú hru na zbavenie sa zodpovednosti. Vyhovoril sa klasicky na svoj poslanecký klub tentokrát, ktorý si ho vraj zavolal na koberček, a tam ho donútili dosadiť na miesta prednostov politicky nominovaných ľudí. Táto politizácia štátnej správy, ktorá v histórii koaličných vlád nemá obdoby, keď všetky okresné úrady obsadzuje jediná politická strana, máte v sebe tú nekonečnú drzosť nazývať tento krok odpolitizovaním. Žasnem.
Transparentnosť sa má odraziť aj v ďalšom nekonečne opakovanom sľube Mgr. Igora Matoviča. Ten sľuboval, že bude vládnuť otvorene, a čo nebude tajné, to bude verejné. Médiá už niekoľkokrát upozornili napríklad aj na analýzu, ktorú pred dvomi rokmi vypracoval ešte pre štátne železničné, železnice dnes najnepotrebnejší člen vlády vicepremiér Štefan Holý. Analýza nás stála 300-tisíc. Nikto však nevie, za čo sa v skutočnosti naše spoločné peniaze zaplatili trnavskej firmičke pána Holého, pretože zverejnenie analýzy dodnes odmieta aj on, aj železnice, aj úrad vlády. A verte mi, že už sa to nikdy nedozvieme.
Ako by sme mohli požadovať zverejnenie akéhokoľvek dokumentu v mene transparentnosti, keď Igor Matovič odmieta zverejniť svoju vlastnú diplomovú prácu? Jej zverejnením pritom môže jasne dokázať, či je to plagiát, alebo to plagiát nie je. On v priamom prenose povie, že ju nezverejní, lebo zlí novinári mu skáču do reči. S takýmto slaboduchým odôvodnením môže vláda utajiť úplne, ale úplne čokoľvek.
Dámy a páni, netransparentné výberové konania, nezverejňovanie vecí, ktoré majú byť zverejnené, politizácia štátnej správy ako v päťdesiatych rokoch, to sú výsledky práce vlády Igora Matoviča za prvé štyri mesiace. Musím povedať, že napriek krátkosti času je úplne jasné, že ste si zo svojich volebných sľubov urobili trhací kalendár, a preto musím dnes konštatovať, že zlodej, klamár a podvodník nemôže byť ďalej predsedom vlády.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2020 o 0:29 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:39

Juraj Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán kolega. Ja viem, že vy máte dnes oslavu Matovičovej diplomovky, ale v tejto súvislosti ma ešte napadli alebo napadla jedna vec a to všetci budeme asi súhlasiť, že Émile Zola je literát svetového významu, predstavte si, že prepadol z literatúry. Najslávnejší maďarský básnik Petöfi Sándor prepadol z maďarského jazyka. Albert Einstein prepadol z matematiky. Nechcem tým tvrdiť ešte pred tým, než ma začnete hejtovať, že Igor Matovič dosiahne týchto výšin, ale dovoľte mi jednu asociáciu, že napriek takejto diplomovej práci verím v tom, že Igor Matovič dosiahne v slovenskej politike to, čo si predsavzal, a zanechá v nej takú stopu, ako zanechali títo velikáni vo svetovej literatúre alebo v matematike. Verím v to, že Igor Matovič v slovenskej politike dosiahne minimálne toľko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 0:39 hod.

PhDr.

Juraj Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:40

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len veľmi krátko by som chcel oceniť vystúpenie pána poslanca Matúša Šutaja Eštoka komplexne, ale predovšetkým v tej časti, kde hovoril o..., kde pripomenul za ostatné 4 mesiace netransparentné výberové konania na pozície prednostov okresných úradov.
A trošku tak na odľahčenie, keďže je už pomaly, je už ráno alebo tesne nadránom. V istom okrese sa stalo to, že pretože tých členov OĽANO v tých okresoch nie je, samozrejme, prebytok, tak v istom okrese sa stalo to, že sa stal prednostom okresného úradu istý pán, ktorý má za sebou kariéru už v troch, v troch stranách rôzneho charakteru, aby som bol konkrétny, takže zrejme má svoje skúsenosti a asi preto vyhral toto výberové konanie. A zachytil som taký, taký bonmot na margo tejto nominácie, že by teda tohoto pána prednostu mali začať volať kamarát kamarátovho kamaráta.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 0:40 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:41

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Eštok, chcem vám poďakovať za kultivovaný prejav. Po obsahovej stránke, samozrejme, nemôžem súhlasiť a poviem aj prečo. V minulosti sa odvolávali rôzni členovia vlády zo strany SMER alebo SNS, alebo MOST, odvolávali sa za kauzy typu rozkrádanie, tunelovanie a spreneverovanie majetku. To boli dosť závažné veci. Vy dnes odvolávate Igora Matoviča napríklad, ako ste spomínali, za to, že vám vyhadzujeme vaše stranícke kádre z úradov, ktoré tam bačovali dlhé roky. A čo čakáte, že ich tam necháme ďalšie dlhé roky? Ja osobne som všetkými desiatimi za, aby sme to vymenili. A vám hovorím a budem trvať na tom, aby sa v tom pokračovalo ďalej, pretože je žiaduce a nevyhnutné, aby sa tieto úrady vymenili, aby tam nastúpila generácia ľudí, ktorí nie sú poškvrnení nejakou minulosťou, aby dostali šancu mladí ľudia, a jednoducho tí, ktorí tam bačujú 10, 15, 20 rokov po tých úradoch, tak je najvyšší čas, aby sa porúčali, pretože mnohí, nie všetci, mnohí tam narobili viac škody ako úžitku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 0:41 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:43

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Gyimesi, to by bolo úplne v poriadku, keby pán Matovič prepadol, opakoval ročník tak ako tí velikáni, ktorých ste k nemu prirovnali, ale on ukradol diplomovú prácu. On nič nezopakoval, žiadny ročník. On sprosto ukradol diplomovú prácu, priznal sa k tomu a niekoľkokrát o tom klamal, čiže toľko asi k tomu. A tá neskutočná stopa, ktorú on v politike na Slovensku zachová, no on ju už ju zachoval. Je prvý premiér, ktorý je prvým človekom, ktorý je zároveň podvodník, zlodej, plagiátor a klamár na čele vlády. Myslím si, že tá stopa bude ozaj ohromná.
Pán Pčolinský, prosím vás, vy ste minulé volebné obdobie odvolali pána Danka za čo? Za čo? Za personálne nominácie alebo za to, že ukradol diplomovú prácu, tak ako ukradol aj pán Matovič?! Prosím vás táto schizofrénia, ktorú tu máte celá vládna koalícia, že sa nehanbíte. Presne ste to vo vašej faktickej poznámke vystihli. Vodu, víno kážete..., vodu kážete, víno pijete. A tie štátne, tie, tie nominácie do štátnej služby, som veľmi rád, že toto priznávate, že ste začali politické čistky ako v 50. rokoch. Ja som rád, že to hovoríte na rovinu. Mali ste to povedať vašim voličom, ale ešte pred voľbami, lebo ste sľubovali niečo úplne iné. Keby ste im vtedy povedali, vážení voliči, dajte nám váš hlas a my urobíme politické čistky ako v 50. rokoch, dneska by sme boli ticho. Vy ste sľubovali odpolitizovanie štátnej služby a tí ľudia, ktorých tam dávate, ak to sú odborníci, tak spánombohom. Sami dobre viete, že tie kádre nemáte, a je to jedna banda amatérov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 0:43 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 0:45

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, milí kolegovia, ja sa priznám, že venovať sa diplomovej práci Igora Matoviča pokladám momentálne už za zbytočné, a nie preto, že by to problém nebol, to určite nie, veď Slovensko asi prvýkrát v histórii má vo funkcii premiéra plagiátora a zlodeja cudzích myšlienok, ako sa on sám nazval, ale skôr preto, že jeho túžba po moci je taká obrovská a jeho elementárna slušnosť je taká nízka, že akýkoľvek argument na jeho sebareflexiu by asi nebol dostatočne silný. Veď si stačí spomenúť na jeho slová, ktoré adresoval Andrejovi Dankovi na jeho rigoróznu prácu, a stačí si to porovnať so slovami, ktoré adresoval na diplomovú prácu Borisa Kollára, Branislava Gröhlinga a ktoré adresoval o sebe samom. A to na rozdiel od Andreja Danka opisoval z dvoch predlôh, pričom Andrej Danko opisoval z piatich.
Igor Matovič v podstate nikdy nevidel nijaký problém alebo nejaké brvno vo svojom oku, ale z triesok z očí iných ľudí skutočne vedel spraviť tlačovky a súkal ich ako z rukáva a pod hlavičkou boja proti všetkému a všetkým sa chytil v podstate do vlastnej pasce a myslím si, že jeho súčasný prerod troška tak privádza Slovensko do schizofrénie, a obávam sa, že kam táto spoločnosť pod jeho vedením vôbec dospeje.
Nie, nie som hodnotiteľkou diplomových prác ani jeho diplomovej práce a chcela som v mojom príhovore povedať niečo úplne iné. Ľudia si v demokratických voľbách zvolili človeka, do ktorého vkladali nádej, áno, je to pochopiteľné z viacerých dôvodov. Opotrebovanosť a niektoré problémy bývalých vlád boli živnou pôdou pre tohto obroditeľa, pre tohto spasiteľa morálky, čistoty, spravodlivosti a charakteru. No musím sa priznať, že po pár mesiacoch jeho vládnutia nepociťujem z ľudí a z víťazstva eufóriu. Skôr pociťujem beznádej a sklamanie. A pod pozlátkom tohto bojovníka proti zlu sa nám zrazu objavujú kontúry nekompetentného a krvilačného muža po moci, a nie šaša, ale skôr diktátora. Veď ako sa dá chápať jeho dvojaký meter? Ako sa inak dá chápať, že vyštval policajného prezidenta z jeho funkcie? Ako sa dá chápať účelová zmena zákona o voľbe generálneho prokurátora? Ako sa inak dá chápať menovanie nových prednostov okresných úradov len tak z ľudí, ktorí okolo idú v meste? Ako sa inak dá chápať nedostatočná pomoc živoriacim podnikateľom zápasiacim o prežitie a ako sa inak dá chápať takmer nulová pomoc rodinám, ktoré žijú v sociálnej neistote?
Priložme si ruku na srdce. Sústredená moc v rukách Igora Matoviča začína byť nebezpečnou pre nás všetkých. Občan sleduje jeho nekonečné tlačovky a s veľkou apatiou sa k nim aj vyjadruje. A miera jeho farizejstva niekedy otvára obyčajným ľuďom nožík vo vrecku. Áno, jeho diplomová práca skutočne asi neni ten najväčší problém. Najväčší problém je jeho chuť po absolútnej moci. A ja sa obávam a dúfam, že nenastane situácia ako v Nemecku v roku 1938. (Smiech v sále.)
Na záver by som pánovi premiérovi odkázala len toľko. Dôsledky vášho plagiátorstva a klamstiev si pose..., pos..., so sebou ponesiete celý život. Ja osobne vám som to schopná aj prepáčiť, ale možno by som mala jednu podmienku. Skúste sa ospravedlniť Andrejovi Dankovi. A nie preto, že by bol menší plagiátor ako vy, ale preto, že si to elementárna slušnosť zaslúži, lebo ste na jednej lodi. Skutočne doprajte tomuto národu aspoň trocha nádeje v slušnosť, veď je to tou poslednou útechou v tom nešťastí, ktoré sa tu momentálne na Slovensku šíri.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

24.7.2020 o 0:45 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video