10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:50 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:36

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, ja si vážim, aj keď je taká neskorá, alebo teda skorá hodina, váš úprimný prejav, ktorý obsahoval takú, také, povedal by som, odvážne, ale pravdivé konštatovanie. A o to viac si to vážim, že to bolo z úst koaličnej poslankyne. Bolo tam takto na záver, by som povedal, dnešného rokovania taký kus naozaj jemne podanej pravdy. A v tejto chvíli skutočne sa môžem za váš prejav iba poďakovať a vyjadriť nádej, že tieto prejavy zo strany koaličných poslancov nie sú posledné a tá pravda sa jednoducho bude ukazovať tomu Slovensku, aj keď možno niekedy v tom výsledku a v tom hlasovaní sa to ešte neprejaví, ale aspoň to tu v parlamente zaznie. Takže, vážená pani poslankyňa, ešte raz ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:36 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:37

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Pani kolegyňa, kultivované vystúpenie, prepáčte, budem trošku podrýpavať. Neviem, čím to je, či touto skorou rannou hodinou, že konečne začínam rozumieť reči vášho kmeňa. Na rozdiel od popoludnia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:37 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:37

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne za všetky faktické poznámky.
A, pán poslanec Mazurek, že, na konto Igora Matoviča, že uvidíme, ako to všetko dopadne, lebo zaňho budú hovoriť hlavne výsledky, Lebo každý strom poznáme podľa ovocia. Pekný ve..., pekné ráno. (Povedané so smiechom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:37 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 3:38

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, kolegovia, pokúsim sa to trošku zobrať zhurta, keďže som sa pripravil o tých posledných 30 minút svojej rozpravy, ale som si istý, že to bolo na dobrú vec, pretože som dokázal spolu so svojimi kolegami nastaviť pánovi premiérovi užitočné zrkadlo, aby pochopil nielen to, ako sa tu správal posledné roky, aké cirkusy tu predvádzal, ale aj to, ako veľmi sa vzdialil od svojich predvolebných sľubov, ako sa veľmi vzdialil od toho, čo tu predtým deklaroval a čo údajne chcel v politike presadzovať. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Tie veľkohubé frázy, ktorými tu neustále častoval všetkých politikov, o tom, aký on chce byť slušný, aký on chce byť etalón morálky, ako on chce priniesť nové hodnoty do politiky a ako tu opakovane pri odvolaní jednotlivých členov vlády zdôrazňoval, že tu majú sedieť, že tu majú počúvať a že si majú vypočuť názory opozičných politikov, ktorí získali dôveru vo voľbách. A dnes, keď je sám odvolávaný, tak si povedal, že on jednoducho nebude opozíciu počúval. Veď prečo by počúval opozíciu? Veď to sú hlasy, ktoré ho nemusia zaujímať. To je časť obyvateľa, kto..., obyvateľov, ktorí nevolia jeho politickú stranu, a preto preňho nepredstavujú vôbec niečo dôležité. No a tak sa pekne zobral, odišiel do Trnavy, tam sa zrejme schúlil, ľahol si, išiel späť, bol, chudáčik, unavený. A my sme nechceli nič, iba to, aby dodržal to, čo tu stále deklaroval, a to aby zaviedol tie nové hodnoty do tej politiky, a išiel sám osobne vzorom. Takže som nesmierne rád, aj keď to stále tých 30 minút, že sa tu pán ctený Igor Matovič dostavil. A že hoci tu zase nesedí, ale možno aspoň je v tejto budove, si môže vypočuť názory opozičných politikov, pretože sú rovnako dôležité ako názory politikov koaličných.
Druhá vec, čo sa týka samotného predmetu tohto odvolávania, to znamená tej kauzy s jeho diplomovou prácou. Všetci dobre vieme, že je to plagiátor, že skrátka nenapísal nič sám, že mu to napísala nejaká jeho kamarátka na dovolenke, ktorá skopírovala dve cudzie knihy, a Igor Matovič nemá žiadne vzdelanie, ktoré by zodpovedalo jeho titulu. On to v podstate priznal, verejne deklaroval. Áno, som zlodej, ukradol som cudzie práce. Možno ani on. Dal to niekomu inému ukradnúť. To znamená, je to jednoducho vychytralý človek. No a síce v minulosti pri Dankovi vystrájal, nazýval ho exkrementom, robil tu saltá mortale. Pri Kollárovi povedal, že on by v takej situácii odstúpil. Nakoniec sa ukázalo, že jeho predvolebné sľuby a frázy, ktorými kŕmil ľudí, sú naozaj len prázdne sľuby a frázy, a že jednoducho tento človek nemá žiadny charakter. Toto v podstate k tej diplomovej práci.
To znamená, čo sa týka Igora Matoviča a očakávania nejakých morálnych hodnôt, nejakej zodpovednosti a nejakej cti alebo dodržiavanie toho, čo reálne voličom sľúbil, tak to sme jednoducho úplne mimo.
Čo je ale dôležité a prečo si myslím, že by Igor Matovič mal byť odvolaný, a prečo si táto vláda nezaslúži dôveru parlamentu a nezaslúži si dôveru obyvateľov Slovenskej republiky, je to, že v súčasnom období historicky najväčšej krízy, kedy sa vám podarilo vytvoriť deficit v štátnom rozpočte 12 mld. eur v tomto roku, prepad slovenskej ekonomiky o viac ako 10 % a o 11 % zvýšiť dlh Slovenskej republiky v porovnaní s hrubým domácim produktom, tak by si človek povedal, že táto vláda sa postaví k verejným financiám zodpovedne, že budete šetriť, že budete hľadať spôsoby, ako ušetriť peniaze tak, aby sme si mohli povedať, že vláda sa aspoň snaží. Ale nie! Vy si vytvoríte nové ministerstvo pre pani Veroniku Remišovú. Bábkoherečku urobíte ministerkou pre informačné a digitálne technológie a poviete si, že to by bol dobrý nápad. Nebudeme zoštíhľovať štátnu správu a nebudeme hľadať možnosti, ako šetriť peniaze. Práve naopak, ešte viac zväčšíme tú byrokraciu, ešte viac úradov zavedieme, ešte viac splnomocnencov a ešte viac ľuďom umožníme jednoducho navyšovať výdavky štátneho rozpočtu. Toto je údajne tá zodpovedná vláda. Ale zároveň deklarujete, že idete pomáhať. Pomáhať ľuďom, pomáhať živnostníkom, pomáhať podnikateľom. Deklarujete 1,5 mld. eur mesačne, ktoré chcete ponúknuť, teda dať ľuďom, ktorých postihli opatrenia, vaše opatrenia proti tomu akože hroznému vírusu.
A kde je realita? 600 mil. eur, ktoré ste doteraz dali, vidíme, že nám tu krachujú veľké firmy, že je otázka času, kedy nám extrémne narastie nezamestnanosť, ale my sa nestaráme o to, čo je potrebné, my neriešime to, čo by ľudia na Slovensku potrebovali. Nie, Igor si bude fotiť chlebíčky, bude si fotiť kvietočky, bude sa fotiť na motorke ako sedemročný chlapec na školskom výlete, z Bruselu bude zverejňovať fotky mušlí v nejakom hrnci, lebo toto sú najdôležitejšie problémy Slovenska. A toto je podľa neho príkladná reprezentácia štátu v zahraničí medzi lídrami európskych krajín.
Kolegyne, kolegovia, to, čo vyprodukoval Igor Matovič a jeho vláda za tie štyri mesiace, to je jednoducho niečo neuveriteľné.
Zoberme si napríklad tie vaše opatrenia proti koronavírusu. Teraz nedávno som si to zažil na vlastnej koži. Ja som povedal, že ja ten náhubok, ktorý tu mnohí nosíte, nosiť nebudem, pretože koncentrácia oxidu uhličitého pod ním je taká vysoká, že to v podstate poškodzuje ľudské zdravie. Ale keď si myslíte, že vás to ochráni proti nejakým smrteľným nebezpečným strašným vírusom (reakcia z pléna), samozrejme je to hoax, tak, tak, tak. Keď si myslíte, že toto vás ochráni proti nejakým vírusom, dobre, noste si to. Ale tak som sedel v reštaurácii, samozrejme, bez rúška, jedol, pil a prišla za mnou jedna pani a hovorí mi, že vy už ste tu prišli bez toho rúška, že jednoducho to je zlé, že to rúško musíte nosiť. A ja sa pýtam, veď teraz tu sedím a rúško mať nemusím. No áno, ale, ale keď sa postavíte... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, poprosím vás, neskáčte do reči. Môžete reagovať. Pán poslanec...

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
... keď sa postavíte, tak už rúško mať musíte. Toto sú veci, ktoré vymyslí Ústredný krízový štáb, hlavný hygienik a premiér Slovenskej republiky Igor Matovič. Sedíte, rúško mať nemusíte, vtedy sa korona nešíri. Postavíte sa, už rúško mať musíte, lebo už sa šíri. (Neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu.) A toto my máme dodržiavať! Toto je tá inteligentná vláda! Akože, kolegyne, kolegovia, ale naozaj toto nemôžte myslieť vážne. (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, naozaj vás prosím...

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Pán kolega, kľud. Ja viem, že vám vyskočil estrogén, že sa tu rúcate, že už je nadránom, že proste, jednoducho máte slabšie nervy. Upokojte sa, v pohode. Som si istý, že Igor vám požičia z tých svojich tabletiek, ktoré poberá. No, kolegyne, kolegovia, jediný, komu v tejto kríze skutočne pomáhate, a to si povedzme úplne na rovinu, sú banky. Cudzie, zahraničné, nenažrané banky, ktoré len v minulom roku dosiahli neuveriteľný zisk 643 mil. eur. A to nie je skutočný zisk, pretože niet na svete lepšieho optimalizátora daňového základu, ako sú banky a korporácie. A vy to dobre viete. Dobre viete, že skutočný zisk, ktorý doslova vydrali zo Slovákov na všetkých tých svojich úžerníckych aktivitách, je v podstate nedohľadateľný. A tie isté banky, ktoré na Slovensku rozprávkovo zarábajú, tie isté banky, ktorým ste dovolili poskytovať odloženie splátok s tým, že si môžu naďalej účtovať úroky, čo je v podstate čistá zlodejina! Tie isté banky, ktorým ste poskytli štátom garan.., štátne garancie na krytie ich úverov, to znamená podnikanie bez rizika, tým istým bankám ste ešte darovali 300 mil. eur na zrušení bankového odvodu! A potom tu plačete, že nemôžete dať plnohodnotné 13. dôchodky, že to musíte znížiť na štátny príspevok vianočný. Samozrejme, že nie je, keď ste to potrebovali rozdať bankárom. Tvrdili ste, že to ide na nejaký mŕtvy účet. Tak ste mali zmeniť zákon, že povedzme polovica tých peňazí by išla na ten rezervný fond a polovica ako príjem štátneho rozpočtu. A bolo by vybavené. Lenže tie isté banky, ktoré kvôli tejto koronakríze údajne a kvôli svojim zvyšovaniu, teda krytiu tých nákladov, ktoré im údajne spolu s koronavírusom stúpli, tak potrebovali zvýšiť poplatky pre všetkých ľudí. Tie isté banky už tieto poplatky znižovať nebudú.
O pomoci z EÚ, o tých 40 mld., ktoré tu stále opakujete, papagájujete, pritom zabúdate ľuďom povedať tú druhú stránku. O tom jednoducho by sme mohli hovoriť veľmi dlho. A to je to, že všetky tieto peniaze budeme musieť splatiť, či už priamo na pôžičkách alebo na zvýšených poplatkoch Slovenskej republiky do Európskej únie, na zavedení nových federálnych európskych daní, o ktorých mlčíte. Na tom, že jednoducho sa budeme ešte viac musieť podvoliť cudzím, zahraničným vládam a že už nebudeme rozhodovať prakticky o ničom, pretože Igor Matovič na týchto rokovaniach v Bruseli nevyjednal prakticky nič. Podpísal všetko, čo mu tam dali. Jednoducho šúchal nožičkami a bol nesmierne rád, že sa môže fotiť na motorkách. Čiže takto to nejako reálne dopadlo.
Mohli by sme hovoriť veľmi dlho, ďalej o tom všetko, čo táto vláda vykonala, o tom všetkom, čo ešte možno plánuje vykonať, ale mňa ste za tieto štyri mesiace veľmi presvedčivo dokázali utvrdiť v tom, že Igor Matovič by premiérom Slovenskej republiky nemal byť. Nielen preto, že Slovenskej republike robí hanbu, nielen preto, že je plagiátor a že je teda usvedčený podvodník a že sa k tomu priznal, lebo to je dneska v móde, keď ste podvodník, tak sa priznajte a všetko máte odpustené, ste vrah, priznajte sa a všetko bude fajn, lebo takéto morálne štandardy tu táto nová vláda jednoducho zavádza.
To, že robí medzinárodnú hanbu, to je zase ďalšia vec, ale čo je nesmierne dôležité, vaša vláda nepracuje pre ľudí. Vaša vláda jednoducho využíva štátny rozpočet a Slovenskú republiku iba na to, aby si mohla z nej robiť dojnú kravu. Ste úplne rovnakí ako vlády predtým. Úplne rovnakí. Nie je medzi vami rozdiel. Jednoducho možno po tých štyroch rokov uvidíme, že vy ste rozkradli trochu menej, ale na druhej strane ten amaterizmus a to, čo tu neustále denne prevádzate, to sa na Slovensku zapíše do dejín skutočne navždy. Takže dúfam, že som to za tých desať minút stihol, čo najlepšie.
Kolegyne, kolegovia, budem hlasovať za odvolanie Igora Matoviča a navrhujem vám v rámci nejakej snahy o zlepšenie, vylepšenie vašej vlády, rekonštrukciu tej vlády, nazvite si to akokoľvek, dať tam niekoho príčetného.
Skryt prepis

Vystúpenie

24.7.2020 o 3:38 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:48

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Nestíhal som. (Smiech v sále.) To je jedna vec. Fakt som nestíhal. Ono menej je niekedy viac. A mám ešte jednu poznámku napísanú, že prvý Miňo bol lepší. Ďakujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:48 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:48

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mazurek, aj vaši voliči by možno mali vedieť, ako vy meníte postoje. Ešte vo februári ste kritizovali poslancov parlamentu za to, že, za to, že blokujú rečnícky pult. Váš predseda povedal, že blokovanie schôdze je absolútne nerešpektovanie parlamentnej demokracie, len preto, že sa vám nepáči nejaký návrh, tak to je úplne scestné. Tak ja len toľko, akože môžeme to nejakým spôsobom akceptovať, ale v každom prípade aj vy by ste mali byť vo svojich nejakých názoroch a postojoch konzistentný. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:48 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:49

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, nikto z nás, z koalície nečakal, že by ste nás pochválili. Ale však to je aj vaša práce, opozície. Takže nejako obsahovo to, čo ste hovoril, hodnotiť nebudem. Nebolo to podľa mňa založené na žiadnych faktoch. Bolo to také na vode. Ale bola to tá opozičná práca.
Ale ja sa vám chcem veľmi pekne poďakovať, naozaj už sú skoro štyri hodiny a ja som tu zaspával a vy ste toľko energie v tom dal, že ste ma prebudil. Ja dnes nepôjdem vôbec spať. Ďakujem veľmi pekne. To bol taký fakt neuveriteľný budíček.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:49 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:50

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Ja budem podobne reagovať asi jak predo mnou predrečníci. Myslel som si, že dnes naozaj už nebudem reagovať, ale vy ste ma fakt dostali. Vy ste svetový rekordér, a to hneď dvakrát. Najprv v rozprave, kde ste nepovedali ani slovo, a ak ste sa snažili naozaj teraz vytvoriť svetový rekord povedaných nezmyselných slov, tak sa vám to práve podarilo o trištvrte na štyri ráno. To je tak všetko. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:50 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:50

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si strašne užívam tieto výlevy pána Mazureka, ktorý tu ide hodnotiť akademické tituly ako absolvent vysokej školy života, a možno, ja neviem, zvládol vodičák na traktor a už ako poslanec si myslí, že ovláda všetky tie veci, pretože dostal mandát od ľudí, vysvetlí nám tu všetko, poľnohospodárstvo, vesmírnu politiku a tak ďalej. Úžasné, skvelé!
Ja neviem, možnože keby sme sa mali nad tým tak zamyslieť, že ako by sme mali hodnotiť historické osobnosti, tak vo vašom podaní, ja neviem, Jozefa Tisa asi nebudeme hodnotiť podľa toho, že čo robil, čo neurobil a ako sa zaslúžil za niečo alebo nezaslúžil, či kolaboroval, alebo neka..., nekolaboroval s Nemeckom, ale možno by sme ho mali hodnotiť podľa toho, že či, ja neviem, zle citoval nejakú encykliku Pia XII. alebo niečo podobné. Podľa toho možnože by sme mali teda hodnotiť podľa vášho vnímania toho, to, čo Jozef Tiso bol. Ale tak ja to nehám na vás, vysvetlite mi to.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:50 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:52

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som sa trochu aj spotil, ako som tu sedel pri tom vystúpení, a to už je čo povedať v túto hodinu, a sľubujem, že vzhľadom na tú energiu, ktorá išla z vás, že začnem aj ja viac chodiť do posilňovne a budem si od vás asi súkromne pýtať recept na tú kávu, ktorú ste si dali pred týmto vystúpením, musela byť teda riadne silná.
A zareagujem len na jednu, len na jedno klamstvo, ktoré ste povedali, že táto vláda zariadila deficit 12 mld. Vy veľmi dobre viete, že to tak nie je, že to nezariadila táto vláda, ale zariadila to proste vyššia moc, ktorá je tu a ktorá zasiahla celý svet. Tak vás poprosím nabudúce, aj keď bude takáto nočná hodina, aby ste neklamali. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:52 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video