15. schôdza

13.10.2020 - 14.10.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:46 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda, predsedajúci, pardon. Dámy a páni, naozaj nepodľahnime teraz tej baranonenávisti, preto lebo skutočne na to, na to nie je čas. Toto nie je obdobie, aby sme si tu, tuná mohli dovoliť v rámci istého časového priestoru reagovať takto ako poniektorí, no, poslanci, poviem to takto. Tento zákon evidentne; chcem sa poďakovať pánovi predsedovi Ficovi, že pomenoval všetky tie, všetky tie kruté miesta tohto zákona, ktoré môžu v budúcnosti proste mať neblahé následky. Viete, je to evidentné zasahovanie do všetkých práv občanov, to už konštatovalo veľmi veľa ľudí, nielen tuná v parlamente.
Ten zákon proste nie je dobrý. Ten zákon nie je o opozícii ani o koalícii, prosím vás pekne, preto takto berte všetko to, o čom hovoríme. Tento zákon je o vážnom stave dnešnej spoločnosti a zákon proste sa týka naozaj všetkých občanov, starých, mladých, všetkých, to je úplne jedno, bez rôznosti generácií.
Preto, pán minister, buďte taký dobrý, ozaj úplne korektne, stiahnite ten návrh zákona, pozrite si to všetko ešte raz. A naozaj ja by som bol veľmi rád, keby za tento návrh zákona v konečnom dôsledku skutočne zahlasovalo 150 poslancov. Takto sa to ozaj nedá. A ako som už povedal na začiatku, prirábate robotu Ústavnému súdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:37 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa chcem poďakovať Robertovi Ficovi za právnu analýzu tohto zákona. A musím povedať, že mne to, nie som právnik, ale mne to pripadá, ako keby sme išli nahrádzať rozbité zrkadlo iným rozbitým zrkadlom a tváriť sa, že aké je nádherné. Bolo poukázané na mnohé nedostatky toho zákona. A ja sa pýtam, ak teda tu sa zavádzali opatrenia a nebol právny stav nastavený tak, aby ich bolo možné zavádzať, tak kto nahradí tie obrovské škody, ktoré vzniknú napríklad z náhrady škody, náhrady nákladov, ktoré vznikli napríklad krachujúcim firmám. Či bude teda štát rátať tým, ktorí dostali pokuty, tieto pokuty a či teda tento zákon bude môcť byť napísaný tak, aby skutočne odstránil tú neústavnosť. Nemôže byť neústavnosť nahradená novým neústavným zákonom. To je hlavný nedostatok.
Druhá vec, ktorú by som chcel podotknúť. Vy ste sa snažili dokonca prepašovať do tohto zákona aj tzv. povinné očkovania. Ja som skutočne proti tomu, aby ľudia sa museli povinne očkovať. Som za dobrovoľné očkovanie a sa čudujem, že viete názor, názor väčšiny aj poslaneckých klubov, aj verejnosti, že ste to urobili takto pokútne, že ste to strčili do skráteného legislatívneho konania, a myslím si, že to nebolo korektné.
Ja chcem poďakovať všetkým, ktorí sa proti tomu postavili a všetkým poslaneckým klubom, ktoré vyvinuli tlak na to, aby pán minister teda dostál svojho slova a stiahol povinné očkovanie z tohto zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:38 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Fico, ja oceňujem váš veľmi jasne vyjadrený postoj o tom, že pokuty za neplnenie týchto opatrení boli ukladané neoprávnene a že ľudia si môžu už tieto zaplatené pokuty vymáhať od štátu. Ja chcem len upozorniť v tejto súvislosti na to, že väčšina ľudí na Slovensku dnes popri svojom každodennom boji o prežitie s týmito psychoopatreniami vlády nemá energiu ešte na to, aby bojovala so štátom o svoje práva. A preto možno, ak by ste mohli vo faktickej reagovať, sa chcem spýtať, či naozaj nie je lepšie riešenie, aby tí ľudia vôbec tie pokuty neplatili, lebo vieme, že sú protizákonné, vieme, že sú absolútne protiprávne a pre ľudí je určite lepšie, jednoduchšie riešenie tie pokuty vôbec neplatiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:40 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:41

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda, chcel by som zdôrazniť jednu skutočnosť, ktorú ste povedali vo svojom vystúpení a ktorá súvisí s bodom 23 návrhu zákona, a to sú prechodné ustanovenia ku právam účinným od nadobudnutia účinnosti zákona, predpokladám, kde sa hovorí, že opatrenia Úradu verejného zdravotníctva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva vydané do, vybodkované, predpokladám účinnosti tohto zákona, zostávajú v platnosti a účinnosti 15 dní po nadobudnutí účinnosti tohto zákona ako vyhlášky podľa § 59b, ak ich skôr nezruší orgán, ktorý ich vydal.
Vážení kolegovia, treba povedať, že v práve platí princíp, že z nepráva nemôže vzniknúť právo. Inými slovami, ak tu bol nejaký stav, ktorý bol neprávom, teda neústavný stav, alebo stav, kedy Úrad verejného zdravotníctva alebo regionálne úrady verejného zdravotníctva vydávali akty, právne, ktoré neboli právnymi aktami, teda boli to paakty, tak nemožno ich ani zákonným ustanovením povýšiť na právo. Nemožno jednoducho. Takýto princíp je v rozpore s ústavou a zakladal by, samozrejme, podnet na oprávnený a kvalifikovaný podnet na Ústavný súd.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:41 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:43

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán predseda Fico, absolútne s vami súhlasím, že dnes je doba, kedy sme mali hľadať zjednotenie spoločnosti. My dlhodobo preukazujeme pri všetkých skrátených legislatívnych konaniach v súvislosti s koronavírusom, že opozícia má záujem na vecnom riešení problémov. Mne je takisto ako vám veľmi ľúto, že vládna koalícia ide cestou rozhádania sa nielen s opozíciou, so spoločnosťou, ale aj sama medzi sebou, čo situácii vôbec nepomáha, ale skôr ju komplikuje.
Znovu ako vy si kladiem otázku, prečo si vládna koalícia vyrába problémy? Prečo nepripraví návrh zákona tak, ako sa pripraviť má, teda v súlade s legislatívnymi postupmi? Prečo neprebehne riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním, kde sa vychytajú všetky chyby? A prečo sa nepredloží kvalitný návrh zákona do parlamentu?
Kolegovia z opozí... z koalície teda vládnej hovorili o tom, že parametre právneho štátu sa majú obhajovať alebo budovať vtedy, keď vládnete. Áno, predstavitelia vládnej koalície, poslanci za vládnu koalíciu, dnes ste tí, ktorí ste pri vládnom kormidle, vy a vy musíte nastavovať parametre právneho štátu, ktorý ste v opozícii vehementne obhajovali a dnes ho trháte ako zdrap papiera. A to potvrdili aj slová kolegu Suska a ja sa s inými slovami k tomu pridávam, na bezpráví sa nedá budovať právny štát. Tak uvedomte si to a skúste sa podľa toho aj chovať.
A záverečná poznámka. Na tento štýl práce majú bratia Češi jedno porekadlo, príslovie: Práca kvapná, málo platná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:43 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:45

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Fico, sme na jednej lodi. COVID-19 zasiahol celý svet a v ňom aj Slovensko. Každý deň sa zvyšuje počet nakazených na COVID-19. Máme denne aj dvetisíc nakazených. Však to je situácia taká, že človek sa bojí o svoju rodinu, o svoje deti, o, a my teraz sa tu bavíme, že či to je v súlade so zákonom? (Búrlivá reakcia z pléna.)
Očakávala by som od (doznievanie reakcie z pléna), očakávala by som od vás, ktorý viedol túto republiku viac ako desaťročie, nie boj proti vláde, ale pomocnú ruku. Kritizujete vládu, že chráni ľudské životy? Viem si predstaviť vaše tlačovky, keby ľudia pozitívni na COVID zomierali v takom množstve ako v Taliansku alebo v Španielsku v prvej vlne. To, že naše zdravotníctvo je v takomto stave, nie je problém nášho ministra Mareka Krajčího a tejto vlády, ale vlády SMER-u – SD, ktorý vládol jedno desaťročie, možno viac.
Mali by ste prejaviť vďaku, že vláda Slovenskej republiky robí to, čo robí. Prečo ste počas svojho vládnutia neprijali takú zákonnú úpravu zákona na vyhlásenie mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu, aby sme my mohli prijímať opatrenia na ochranu ľudského života počas tejto pandémie v súlade so zákonom?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:45 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:46

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No, vrátim sa k vecnej téme nejakej. Myslím si, že ten prejav bol veľmi dobrý a bol veľmi zásadný, a dúfam, že ho všetci veľmi dobre počúvali, lebo to vravím od začiatku, čo povedal predseda Fico, že ten zákon sa nedá jednoducho opraviť. To proste sa nedá za noc urobiť. Ten zákon je zlý, opakujem vám, zlý. A, samozrejme, na tejto strane to všetci teda rozumejú, ale rozumiem, že v tom je politika, ale proste vojdite do toho zákona, porozmýšľajte. Predsa my sme tu od toho, aby sme prijímali právne zákony, právne čisté. Teda nielen také, že hala-bala, lebo si tak cítime. Takže ešte raz, nedá sa napraviť ten zákon len tak jednoducho, že si večer sadneme a niečo z neho vypustíme.
Mne je troška ľúto ministra zdravotníctva. Ja ako zdravotník to cítim, pretože on je v tomto dosť nešťastne namočený a bol by som radšej, keby takýto zákon predkladal niekto iný, napríklad ministerka spravodlivosti, do ktorej by sa dalo po právnej stránke viac obuť, pretože my doktori medicíny, samozrejme, nevieme argumentovať tak ako Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:46 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Poslanec Fico, budem na teba skorej reagovať esemeskou, ktorú som dostal od Martina.
Matovič dostal rozkradnutú krajinu plnú sklamania a neistoty. (Reakcie z pléna.) Dostal ju v čase pandémie, celá Európa prijíma opatrenia, len Slovensko chce Matoviča vešať za tie isté opatrenia, ktoré sa všade vo svete realizujú. Veľa času trávim v Nemecku a v Anglicku. Tam opatrenia najskôr vláda nezaviedla, ale teraz to berú ako chybný krok. Češi dnes zaviedli oveľa prísnejšie opatrenia ako Slovensko a to isté robí celá Európa. Matovič ako premiér ukazuje, že je aj možnosť vládnutia bez rozkrádania. Jožo, žijeme od vojny najťažšie časy. (Reakcie z pléna.) Držím, držím vám palce (zaznievanie gongu) a hlavne zachovajte pokoj a choďte cestou, akou ste sa vybrali. Je oveľa viac ľudí, ktorí vidia, čo robíte, ako ľudia, ktorí slepo veria ľuďom ako Pellegrini či Fico. Ale aj to sú ľudia ako... Tak majte k nim, prosím vás, porozumenie. Boja sa, lebo im zlodeji, ktorí sa chcú vrátiť kradnúť, vštepujú do hláv nenávisť. Prosím, nesklamte ma, lebo ak sa vráti SMER a HLAS k tomu vládnutiu, tak naozaj už na Slovensku môžeme zhasnúť. Ja si neviem predstaviť, že by teraz premiérom boli Fico alebo Pellegrini.
Chcem povedať jednu veľmi dôležitú vec. Chválapánubohu, celý čas ste tu rozprávali, pán poslanec Fico, rozprával si o tom, aké to tu je právne zlé, ako robíme právne lapsusy. Chválapánubohu, tam sedí konečne ministerka, ktorá tu chce zaviesť právny štát. Chválabohu, po tom, v akom zlom marazme sa nachádza súdnictvo, prokuratúra a polícia, chceme riešiť veci naozaj legálne.
Ale ako si to riešil ty, Robo Fico? Takýto problém? No prikázal si generálnemu prokurátorovi, prikázal si sudcom, prikázal si policajtom a povedal si: Takto to spravíte! A takto si ty tu viedol, Fico, právny štát. Toto je konečne zmena a ja som veľmi rád, veľmi som rád, že Slováci pochopili, o čom si bol.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:47 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:49

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Fico apoliticky a vecne poukázal na chybný zákon alebo na chyby v tomto zákone a mrzí ma, že odpoveď koalície len sú výčitky a poukazovanie na minulosť, ktorá možno bola chybná alebo aj bola v niektorých veciach, a nezazneli žiadne odborné argumenty od koaličných poslancov. Čakal som od poslanca Baránika, že vecne zareaguje, pán poslanec, na tvoje vystúpenie alebo na vaše vystúpenie (reakcia z pléna), ale žiadne, žiadne vecné argumenty na vystúpenie (zaznievanie gongu) pána poslanca Fica nezazneli. Len tie chyby z minulosti.
Ale teraz je tu tento zákon, tak nevracajme sa k chybám z minulosti, ale vecne riešme veci, ktoré sú tu, kolegovia. Bolo spomenuté, že sa môžu podať kvalifikované žaloby. Áno, ak si všimnete internet, reštaurácie sa spájajú, fitnescentrá sa spájajú za účelom podania kvalifikovaných žalôb. A ja sa pýtam, kto bude potom znášať zodpovednosť za toto. Vaša výhovorka bude zasa lebo Fico alebo smeráci predtým?
Skúsme sa už prestať vyhovárať a začnime robiť to, čo je teraz. Ja neobhajujem, čo bolo predtým. Všetci vieme, že boli zlé veci a dobré veci. Ale riešme situáciu teraz vecne. Ale koaliční poslanci sa nevyjadrili ani jeden vecne. Všetci ste len útočili, čo bolo. Skúsme sa k tomuto zákonu vyjadriť. Skúsme. A keď už sa nevie Baránik vyjadriť, tak asi je niekde chyba v tom zákone, ako váš odborník na právo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:49 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:51

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Môžem len skonštatovať, že vládni poslanci, ktorí vystúpili a reagovali na moje vystúpenie, majú krv nielen v očiach, ale aj v ušiach. A hovorím to preto, lebo som čakal, že niekto z nich otvorí možno otázku, že či moja pripomienka bola, alebo nebola správna, ale ja som nepočul nič, z čoho mi vyplýva, že vážne pripomienky, ktoré som vzniesol v mene poslaneckého klubu strany SMER – sociálna demokracia, majú svoju relevanciu a treba sa nimi zaoberať.
Ja radšej využijem tú minútu dvadsať, aby som opäť požiadal pána ministra, pomôžme si teraz navzájom. Nedokážeme to urobiť do zajtra, ani do pozajtra. Ako predseda poslaneckého klubu vám garantujem, že budem presviedčať všetkých mojich poslancov, aby prišli na ďalšiu schôdzu Národnej rady. Poďme to urobiť hockedy inokedy, lebo budeme sa trápiť celý večer, budete sa trápiť celú noc, zajtra bude priebeh dňa taký istý, ako je dnes, pretože nie je možné už na tejto pôde, na tejto úrovni prísť s čistými ústavnými riešeniami.
Pokiaľ ide o to, ako sa správať k rozhodnutiam, ktoré boli prijímané v minulosti, nebudem nabádať dnes nikoho, aby platil alebo neplatil pokuty. Ja budem skôr teraz apelovať na ministra vnútra a na premiéra. Majú často verejné vyhlásenia, že policajti budú klásť teraz, ukladať pokuty bez akýchkoľvek momentov napomenutia alebo pohovoru.
Prosím, poďme na to inak. Poďme sa s ľuďmi baviť normálne a nie cez bič a krátky dvor. Ak niekto nemá rúško, tak mu predsa nedám rovno pokutu, ale ho upozorním a sa ho pokúsim presvedčiť. Takže toto by bola moja výzva ministrovi vnútra aj predsedovi vlády, poďme na ľudí normálne, rozumne a nie tvrdou represiou. Tá teraz nikomu nepomôže. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:51 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video