16. schôdza

20.10.2020 - 5.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.11.2020 o 8:55 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:10

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, ďakujem veľmi pekne, že ste prišli, hoci viem, že dnes sa idete alebo po tomto mojom vystúpení by ste mali podstúpiť testy, lebo ste tu mali medzi sebou ľudí, ktorí hovorili, že to, čo zažívame, je chrípôčka, je to výmysel a nikoho z nás to vlastne ohroziť nemôže. Dnes vidíme, že symbol tohto boja proti normálnosti a symbol boja proti zdravému rozumu v prípade COVID-19 je sám pozitívny. Čiže možno je to aj tak symbolické, že v predvečer najväčšej operácie, ako Slovensko organizuje vo vlastných silách od svojho vzniku, a teda, to myslím, v predvečer začiatku celoplošných testovaní, zrazu ten, ktorý najviac spochybňoval a snažil sa získavať politické body na boji proti, boju proti, s COVID-om 19, je sám pozitívny a sám v strachu, že či nakoniec neskončí v rukách lekárov a zdravotných sestier.
Za včerajší deň... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, nevyrušujte, buďte takí láskaví, lebo vás dám vykázať.

Matovič, Igor, predseda vlády SR
... o desiatej zvyčajne sa zverejňujú výsledky, ale ako predseda vlády ich dostávam skôr, za včerajší deň máme opäť ďalší rekord 2 581 pozitívne testovaných ľudí a tie čísla nám stále rastú. Za tejto situácie aj konzílium odborníkov, naozaj slovenské špičky infektológov, epidemiológov, verejných zdravotníkov, odporučilo pandemickej komisii úplne zatvoriť krajinu. Odporučilo úplný alebo tvrdý lockdown, ktorý v porovnaní s tým, čo sme tu mali počas prvej vlny, ktorý, to rozhodnutie prijala ešte predošlá vláda, podotýkam, vtedy, keď sme mali, myslím, že 10 pozitívnych denne, kedy zatvorili všetky obchody a podobne, a vieme si to teda porovnať s 2 581 pozitívnymi denne, tak za tejto situácie odporučili, aby sme v podstate všetkých zamestnancov nechali na tri týždne doma okrem zamestnancov tzv. kritickej infraštruktúry, to znamená zamestnancov elektrární, distribučných spoločností, vodární, policajtov, vojakov, hasičov, zdravotné sestry, lekárov... (Poslanec Mazurek pristúpil pred rečnícky pult z pravej strany rečníka, držiac v ľavej ruke papier A4 s nápisom Psychopat.) Tento... (Rečník sa zasmial. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán Mazurek, tieto prejavy nie sú dovolené, upozorňujem vás, aby ste... (Reakcie z pléna.)

Matovič, Igor, predseda vlády SR
Pán, pán predseda, pán predseda Národnej rady, naozaj mi to nevadí, myslím si, že takýmto spôsobom konkrétni ľudia v podstate oznamujú celému svetu, čo sú. Neviem, čo tam je napísané, ale predpokladám, že tam napísal niečo o sebe. (Poslanec Mazurek odovzdal rečníkovi uvedený papier a odišiel preč.) Aha. No vidíte. Takže odovzdal mi vizitku, ďakujem veľmi pekne.
Viete, ono v tejto sále je mnoho ľudí, ktorých, ktorí ma z hĺbky duší nemajú radi, a buďme k sebe úprimní v tejto chvíli, ani ja vás nemá rád. Ale ak si aj v takto vážnej chvíli nedokážeme uvedomiť, že teraz tu nejde o nás, ale že teraz ide o zdravie a životy ľudí, a napriek tomu sa nedokážeme správať zodpovedne, tak svedčí to skorej o našej malosti ako veľkosti, svedčí to skôr o našej nezodpovednosti ako uvedomení si, že naozaj ľudia nás nevolili kvôli tomu, aby sme sa v takýchto kritických situáciách správali sebecky a nedokázali brať do úvahy v prvom rade ich osudy, ich zdravie a životy.
Podľa mňa každý má nárok na to, aby pochybil aj, aj pri takejto situácii a po tom obrovskom pretlaku takých rôznych psychopatických názorov, ktoré po tom Facebooku a sociálnych sieťach kolovali o tom, že to je teda chrípôčka, je to soplík, neexistuje, židojašteri to vymysleli, pri čipovaní alebo možno teraz pri tom testovaní budeme ľuďom nasadzovať nejaké nanočipy alebo nejaké americké neviem aké čipy, tak, áno, v podstate je aj pochopiteľné, že keď ľuďom neponúkneme z druhej strany dostatočné množstvo, a hodnoverných, informácií, že mnohí ľudia sú ochotní uveriť aj takýmto bludom.
Ale hovorím ešte raz. Včera večer pán predseda ĽSNS Kotleba oznámil, že je pozitívny. (Reakcie z pléna.) Ak by bol pozitívny na alebo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, ukľudnite sa v sále, nie sme na stanici.

Matovič, Igor, predseda vlády SR
... ak by, ak by zrazu neuveril ochoreniu COVID-19, že existuje, ako sa tváril toho pol roka, že je to vlastne choroba, ktorá neexistuje, nemôže predsa oznámiť, že je pozitívny na niečo, čo neexistuje. Čiže sám si uvedomil, že klamal ľudí, a teraz je na nás všetkých ostatných, verím, že v tejto sále, aby sme sa zomkli, aby sme dokázali sa pozrieť pravde do očí a, áno, páni, ktorí teda potrebujete aj v tejto chvíli držať chrbát svojmu predsedovi, aby ste aj vy sa pozreli zoči-voči vašim voličom do očí a povedali im, že stoja voči nepriateľovi, ktorý im môže zobrať zdravie a, bohužiaľ, aj život.
Viem, že medzi vami je lekár, ja som to iba počul, ten príbeh, nevidel som ho, vraj to aj kolovalo niekde po facebookoch a vraj to je primár niekde z ružomberskej nemocnice a že sám vám povedal, že už tie bludy vaše nemôže počúvať, lebo že mu v rukách alebo pod rukami zomieral pacient. Ja neviem, ktorý to z vás je, alebo neviem, či teraz tu sedí. A možno práve je teraz pri tom zomierajúcom človeku niekde v ružomberskej nemocnici, a napriek tomu, že je v zoskupení, ktoré tu šírilo dlhé mesiace bludy o tomto ochorení, napriek tomu si uvedomuje, že čo sľuboval. Že prisahal na Hippokratovu prísahu, že bude stáť pri tých pacientoch a v tejto chvíli odloží politiku.
Ak ste to vy, pán doktor, tak gratulujem, ak ste také vystúpenie mali, iba ho mám sprostredkované. (Reakcie z pléna.)
Pán poslanec Mizík, pozrite sa, buďte radi, že ako človek, ktorý neovládate... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím o kľud v sále.

Matovič, Igor, predseda vlády SR
... tu sedíte a beriete štyri a pol tisíca v čistom. Dobre? (Reakcia z pléna. ) Ten súzvuk, teraz sa mi zdalo tam, že aj zo strany SMER-u to už tam išli nejaké hlasy. Či to bolo iba z ĽSNS?
Takže by som poprosil, ak niekto nechce počúvať, tak nech odíde do svojho bufetu alebo niekam sa sková do kancelárie, ja by som sa v tejto chvíli chcel prihovoriť tým ľuďom, ktorým na životoch a zdraví občanov Slovenskej republiky záleží. Tí, čo nechcú počúvať a čo im nezáleží, nech sa páči, máte dvere otvorené, máte výkon slobodného mandátu.
Vás, ktorým na životoch a zdraví záleží bez ohľadu na to, ako politicky alebo kde politicky stojíme, chcem poprosiť, poprosiť, aby ste nehejtovali teraz projekt, ktorý nám môže zásadným spôsobom zmeniť život. Práve včera bolo nejaké vystúpenie v televízii, kde jeden z predsedov opozičnej politickej strany silou-mocou ľudí odrádzal a strašil. Silou-mocou im chcel, nabudiť v nich presvedčenie, ktoré tu niektorí ľudia, ktorí nemajú dobrý úmysel s ľuďmi, podsúvajú už viaceré dni. Silou-mocou ich strašil s tým, že ktovie, či sa tam nenakazia a nemôže im odporučiť, aby na takéto, takýto test išli, lebo teda mohlo by im to ublížiť.
Páni a dámy, skúsme dnešným dňom tieto hlúpe reči odložiť bokom. Máme šancu, aby sme túto situáciu spoločne, podotýkam, zvládli, a môžem povedať, že, áno, ste veľmi podstatní vy, poslanci z opozície, ako pristúpite k vašim voličom a či sa im prihovoríte, že pôjdeme spolu zabojovať a zvládneme to, alebo budete sa aj v tejto ťažkej chvíli snažiť cynicky získavať politické body na tých ľuďoch, ktorí chcú silou-mocou od vás teraz počuť politiku a silou-mocou od vás chcú počuť, že čokoľvek, s čím príde koalícia, tak je jednoducho zlé a nie je v ich úmysle.
Chcem vás z tohto miesta poprosiť, skúste na dva-tri týždne odložiť konšpirácie, odložiť politiku a skúsme všetci spoločne potiahnuť za jeden povraz. Ak to urobíme, ochránime tisícky ľudí pred zdravotnými komplikáciami a verím, že stovky ľudí ochránime pred tým, aby z tohto sveta sa predčasne pobrali. Máte v rukách doslova životy a zdravie vašich voličov, ktorí, áno, prikladajú dôraz alebo význam tomu, čomu vy ako politici poviete. Zároveň vzhľadom na to, že množstvo ľudí nechodí voliť a je to skoro až polovička ľudí, máte v rukách životy a zdravie aj ľudí, ktorí nechodia voliť, kde asi zrejme si tie politické body neviete získať. (Reakcia z pléna.) Ale teraz by sme mali všetci hovoriť unisono jedným dychom o tom, že máme to v rukách, máme šancu zvrátiť situáciu a máme šancu tým spoločným postupom ochrániť tisícky životov a takýmto spôsobom zvládnuť situáciu, v ktorej sa nachádzame, tak, aby sme minimalizovali straty na zdraví a životoch.
Samozrejme, vyžaduje to veľkosť z vašej strany. Vyžaduje to schopnosť povedať, že, áno, aj tá vláda môže robiť niečo dobré. Áno, že aj tá vláda dokáže navrhnúť riešenia a, áno, že aj projekt, na začiatku ktorého stojíme a z ktorého možno tak hodinku a pol uplynulo, myslím to testovanie na Orave a v Bardejove, že je jedna z ciest, ktorá nám zásadným spôsobom môže pomôcť. Keď chcete pozerať iba čisto na hlasy a pozerať sa možno na to, ako ľudia k tomu pristupujú, tak môžem vám povedať, že stovky ľudí pred otvorením tých odberných miest čakali vonku, si uvedomujú dôležitosť aj takéhoto kroku a si uvedomujú, že to môže byť jedna z ciest, ktorá nám môže pomôcť.
A ešte raz hovorím, chcem vás z tohto miesta poprosiť o spoluprácu, ale nie v môj prospech, ale v prospech vašich voličov, v prospech nevoličov aj voličov koaličných strán, lebo, áno, aj medzi voličmi koaličných strán je kopa ľudí, ktorí uverili bludom, ktorí tu šírili, tí páni, z ktorých predseda už ochorel. Aj tí potrebujú počuť názor možno o to dôveryhodnejší, keď príde z druhej strany politického spektra, ktorý prizná, že, áno, toto môže byť cesta, ktorý dokáže povedať ľuďom, že, áno, teraz tých, tie tri týždne zákazu vychádzania nám môžu pomôcť k tomu, aby sme na konci z toho vyšli silnejší a jednoducho toto opatrenie potrebujeme.
Prísť pri každom jednom návrhu, ktorý ako koalícia alebo ako ľudia, ktorí dnes majú boj s COVID-om-19 na starosti, pri každom jednom návrhu len kritizovať a kritizovať a nenavrhnúť nič konštruktívne, naozaj dnes nie je rozumné. Nikomu to nepomáha, ubližuje to ľuďom a priamo sa aj to dotýka ich životov a zdravia.
Čiže chcem vás všetkých, či sa radi máme, alebo nemáme, v tejto miestnosti a všetky politické strany pozvať k spolupráci v najťažšej situácii, v akej sa Slovensko nachádza, sme vo vojne s neviditeľným nepriateľom, ktorý je mimoriadne silný.
Áno, zvládli sme na absolútnu európsku jednotku boj počas prvej vlny. Avšak počas leta, priznajme si a dajme si ruku na srdce, asi všetci sme si mysleli, že máme to za sebou a môžme si užívať slobodu. Mnohí sme neboli príkladom. Mnohí. Nielen tí, ktorí boli na nejakých fotografiách z nejakých svadieb. Ja za seba priznávam, áno, podľahol som pokušeniu, že už je bezpečno. A, bohužiaľ, podľahli milióny ľudí na Slovensku pokušeniu, že už je bezpečno a nejakým spôsobom sa nám to vyhne. Dnes vidíme dôsledky a vidíme tie dôsledky v celej Európe.
Pozeral som pred chvíľkou správy z Belgicka, krajina plus-mínus rovnako veľká ako Česká republika, 16-tisíc pozitívnych prípadov. Rovnako zúfalá situácia ako v Českej republike, druhá krajina ďalšia, ako raketovo rastú.
My máme v rukách, aby sme dokázali pribrzdiť, aby sme dokázali zvrátiť túto situáciu. A, áno, ideme svojou opäť unikátnou cestou, tak ako sme išli počas prvej vlny, išli sme si svoju cestu a na konci sme boli víťazi. A dnes Európa a svet potrebuje odpoveď na to, či existuje aj niečo iné okrem lockdownu, okrem úplného uzavretia ekonomiky, to, ako to navrhovali epidemiológovia. My tvrdíme, že kombinácia, ktorú aj včera prijal ústredný krízový štáb, je cesta, ktorou sa dokážeme vyhnúť úplnému lockdownu, ale podotýkam, mimoriadne k tomu potrebujeme aj vašu podporu, áno, vašu podporu, politici strany SMER, HLAS alebo aj ĽSNS, aj keď sa vám to nezdá, že ste k tomu dôležití.
Ak všetci dokážeme spoločne vyzvať voličov, že skúsme prežiť tie tri týždne strádania, zákazu vychádzania a zároveň popritom zvládnuť dvakrát celoplošné pretestovanie, môžeme opäť vyjsť ako víťazi v takejto situácii, zo situácie, ktorá evokuje len to jediné riešenie, úplne uzavretie ekonomiky a nechať milióny ľudí doma bez práce.
Úplný lockdown používali štáty, keď nemali iné riešenie počas španielskej chrípky aj počas rôznych epidémií, ktoré vo svete či teda lokálne, alebo kontinentálne prebehli. Dnes v Európe opäť ideme tým istým smerom. Viaceré krajiny lockdown majú, mnohé a omnoho viac ich bude mať za dva týždne a možno v horizonte dvoch mesiacov celá Európa bude v lockdowne. My však ešte dnes máme nástroj, ktorým sa mu môžme vyhnúť, a ľuďom môžme zabezpečiť omnoho viac slobody a ekonomike omnoho viac kyslíka. Ešte raz hovorím, potrebujeme vás k tomu, aby sme všetci potiahli za jeden povraz.
Dovoľte, nebudem hovoriť viac, keďže možno niektorí aj objektívne sa obávate toho, že ste tu boli s pánom, ktorý chodil bez rúška, možno tu kašlal na vás, takže zdržovať vás určite nechcem, ale neviem, jaký je vlastne proces, ale ja by som chcel poprosiť pána predsedu Národnej rady, či vie, alebo možno či poslanecké kluby, či by ste nemohli zvolať grémium, kde by som chcel byť prítomný a chcel by som vás vyzvať aj osobne, predsedov politických strán alebo predsedov poslaneckých klubov, a vás poprosiť k tomu, aby sme potiahli v tejto mimoriadne ťažkej chvíli pre Slovensko za jeden povraz.
Verím, že to dokážeme, verím, že to dokážete, ja vám ruku na ten spoločný postup podávam. Ak vaším cieľom nie je čím horšie pre Slovensko, tým lepšie pre vás, ale ak vaším cieľom je v takejto situácii alebo v takejto chvíli pomôcť vašim voličom alebo celkovo občanom Slovenskej republiky bez ohľadu na to, akého sú politického presvedčenia, tak verím, že takýto krok dokážete a dnes budeme stáť na jednej tlačovej konferencii, kde spoločne vyzveme ľudí, že poďme spolu zabrať, poďme zvládnuť najťažšiu logistickú operáciu a poďme spolu urobiť všetko pre to, aby v horizonte pár týždňov sme opäť mohli úplne slobodne dýchať a aby sme boli vzorom pre ostatné krajiny v Európe a vo svete. Tak ako sme boli vzorom počas prvej vlny. Verím, že to spoločne dokážeme.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.10.2020 o 9:10 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:32

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Marian Kotleba včera oznámil, že mal pozitívny test na ochorenie COVID-19, rovnako ako aj dvaja jeho kolegovia, preto navrhujem, aby Národná rady Slovenskej republiky odsúdila dlhodobo nezodpovedné správanie Mariana Kotlebu a členov klubu Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko, ktorí sústavne spochybňujú akékoľvek opatrenia prijímané v súvislosti s pandémiou COVID-19, ochranné rúška v rokovacej sále buď nenosia, alebo ich majú nasadené nesprávnym spôsobom a tým ohrozujú nielen zdravie svojich poslaneckých kolegov, ale aj funkčnosť najvyššieho zákonodarného orgánu Slovenskej republiky. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2020 o 9:32 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:33

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som chcel tak poprosiť a možno aj vyzvať vzhľadom k tomu, k čomu vyzýval tuná pán premiér, on navrhol, aby sa zvolalo poslanecké grémium. Dovoľte mi, aby ja som navrhoval, aby sa otvorila diskusia tuná, a myslím si, že množstvo podnetov, ktoré by tuná zazneli aj v priamo v pléne Národnej rady od nás od poslancov, mohlo by pomôcť celej tejto našej krajine.
Ja som sa, pán premiér, oslovím ťa, Igor, tak familiárne, Igor, zamyslel som sa nad tým, že urobí sa celoplošné testovanie a budeme vedieť výsledok, ja neviem, v pondelok alebo v nedeľu, aké opatrenia prijmeme ako ďalej. Jedna vec je dosiahnuť ako ten výsledok, kto je pozitívny, kto negatívny, ale aké konkrétne opatrenia sa potom prijmú, aby sa ďalej ten COVID nešíril, je to vážna téma.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2020 o 9:33 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:34

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, rešpektujeme vaše rozhodnutie zvolať poslanecké grémium, ale chcem vás požiadať, aby poslanecké grémium bolo až o desiatej, pretože my považujeme za dôležité v tomto okamihu zvolať poslanecký klub a zaujať postoj k mnohým klamstvám, ktoré boli povedané v súvislosti so situáciou v Národnej rade, a po tomto zasadnutí poslaneckého klubu môžme prísť na grémium s naším rozhodnutím, pretože na nič iné nevidíme dôvod túto tlačovú konferenciu, ktorú tu predniesol, pán premiér si mohol odpustiť, to mohol urobiť včera večer, dnes nám nič nepovedal. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, nevyrušujte, keď hovorí pán poslanec.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Takže prosím, o desiatej poprosím grémium, dovtedy zasadnutie poslaneckých klubov. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2020 o 9:34 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
16. schôdza NR SR - 6.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 8:55

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne aj kolegovia, prinášame tri návrhy zákonov, dva tieto návrhy sú návrhy transpozičné z Európskej únie, takže smernice Európskej únie, ktoré potrebujeme transpozične preniesť do nášho systému, ktorý je, obidva tieto návrhy sú ešte z predchádzajúcej vlády, kedy to predchádzajúca vláda nestihla v roku 2019 a my už na obidva tieto návrhy sme dostali aj infringement z Európskej únie.
Takže iba v skratke. Veci, ktoré sa prinášajú v rámci týchto úprav, a to je návrh zákona, ktorý reaguje teda prioritne, ako som spomínal, na výzvu Európskej komisie na odstránení nedostatkov uvedených v infringemente, ktorý prišiel ešte minulý rok 2019, vo vzťahu k tejto smernice.
Obsahovo hlavne ide o odstránenie nesúladu, ktorý vyplynul z prekladových nezrovnalostí a formulačných nezrovnalostí, takže nerozprávame sa pri týchto zákonoch o žiadnych vecných veciach, ktoré sú, ale vyslovene iba o prekladových nezrovnalostí jednotlivých krajín, ako je Španielsko, Taliansko a ostatné krajiny. Ten výpis je aj reálne v návrhu zákona, viete si ho pozrieť, ako sa posúvajú jednotlivé termíny v rámci uznania nadobudnutého práva pri určitých odboroch, ktoré sú tam. Neviem, ako v minulosti vznikol tento problém v rámci posunutia týchto termínov, ale teraz sa to na základe usmernenia z Európskej únie upravuje, obsahovo teda ide o odstránenie nesúladu, ktorý vyplynul z týchto prekladových nezrovnalostí a formulačných nezrovnalostí určitých článkov smernice v slovenskom jazyku a následne potom aj v iných úradných jazykoch. A v časti týkajúcich sa nadobudnutých práv hlavne pre, nie hlavne, ale nadobudnutých práv pre občanov Európskej únie pre výkon zdravotníckeho povolania a povolania zubný lekár.
Ja opätovne hovorím, že my vecne nemeníme absolútne nič, my iba upravujeme ten termín v rámci nadobudnutia práv a uznania jednotlivých dokladov, po vecnej stránke toto bude riešiť následne svojimi zákonmi ministerstvo zdravotníctva.
Je dôležité, že z iných zmien na zabezpečenie zosúladu so smernicou môžme uvádzať ako definíciu regulovaného povolania vo vzťahu k určitým, k určitým skupinám študijných odborov alebo spresnenie systému uznávania úpravy automatického uznávania pre zdravotníckych pracovníkov alebo pre úpravu prioritne teda referenčných dátumov. Tieto výhrady sa týkali teda zákona 138 aj o autorizovaných architektoch, autorizovaných stavebných inžinieroch, preto aj na základe komunikácie či už ministerstva zdravotníctva, alebo Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky je cieľ zabezpečiť túto riadnu transpozíciu a upravuje sa aj tento zákon, ktorý, v ktorom, ktorý, gestorom v rámci smernice sme my ako ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a zákon sa vysporiadava aj s ostatnými výhradami Európskej komisie k uvedenému zákonu.
Toľko asi všetko možno, ak by ste mali nejaké otázky v rámci tých termínov, tých termínov, ktoré sa tam upravujú smerom k Španielsku, smerom k Taliansku, smerom ostatných krajín, je viacej. Ak máte ten záujem pozrieť si ten návrh zákona prenášame tam naozaj iba termíny, ktoré sú a na ktoré nás upozorňuje Európska únia.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.11.2020 o 8:55 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 8:55

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona, tlač 262.
Predkladám informáciu k predloženému vládnemu návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.
Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republike v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.11.2020 o 8:55 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, druhý takýto návrh zákona, kde musím reagovať na infringement, ktorý bol, pretože tento návrh zákona o teste proporcionality v oblasti regulácie povolaní transponuje so smernicou Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z 28. júna 2018 o teste proporcionality pred prijatím novej regulácie povolaní.
Ja ešte z minulosti môžem povedať, že tento návrh zákona sme už mali v Národnej rade ešte za predchádzajúce vedenie, kde v septembri 2019 ešte predchádzajúca vláda tento transpozičný zákon priniesla. Vtedy bol stopnutý, aby som pravdu povedal, už si nepamätám kvôli čomu, tam už boli možno nejaké problémy a nejaké veci, my už momentálne sme opäť dostali infringement z Európskej únie a musíme transponzovať túto lehotu do siedmeho mesiaca 2020, čo už opätovne teda nestíhame.
Opäť cieľom návrhu zákona je zabezpečiť proporcionalitu, teda primeranosť pri zavádzaní nových podmienok týkajúcich sa prístupu k regulovaným povolaní alebo ktoré obmedzujú regulované povolania. Ide o úpravu zavádzanú v právnych predpisoch, ako aj vnútorných predpisoch jednotlivých profesných organizácií.
V jednoduchosti možno, ak sa zavádza nová skúška, tak v rámci tejto novej skúšky musí prejsť, ako keby testom, že je v súlade so všetkými právnymi predpismi, že je v súlade s ochranou spotrebiteľa, že je v súlade s profesnými, s profesnými organizáciami a ich predpismi. Je to aj vzájomné, keď prináša niečo profesná organizácia, tak sa kontroluje na druhej strane alebo keď prinášame my, tak kontroluje profesná organizácia. Je to kvôli tomu, aby bola aj ochrana konečného užívateľa, aby napríklad organizácie si nezavádzali pri nových povolaniach nejaké nové poplatky alebo ostatné veci, ale opäť je to transpozičný zákon v rámci Európskej únie a na zabezpečenie tejto primeranosti sa má vykonávať tento test proporcionality, ktorý slúži na posúdenie toho, že či vlastne tá právna úprava nie je diskriminačná, či je odôvodnená s cieľmi verejného záujmu, že či je vhodná na zabezpečenie dosiahnutia toho sledovaného cieľu v rámci toho nového zadania, alebo či nejde nad rámec toho, čo je potrebné v dosiahnutom cieli. Je to dôležité aj kvôli tomu, aby tam neboli zavádzané nejaké ďalšie a ďalšie podmienky alebo náležitosti, ktoré by mohli ovplyvňovať alebo sťažovať zavedenie týchto vecí.
Návrh zákona sa zo smernice preberajúce kritériá, podľa ktorých, teda návrhom zákona sa zo smernice preberajú kritériá, podľa ktorých sa majú posudzovať aj nové budúce regulácie povolaní odporných činností, ako aj jednotlivé pripravované zmeny v rozsahu regulácie doteraz už regulovaných jednotlivých povolaní, ale opäť reagujeme na infringement Európskej únie.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.11.2020 o 9:10 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 263). Predkladám informáciu k predloženému vládnemu návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.
Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.11.2020 o 9:10 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, takže teraz už taký naozajstný zákon, ktorý prinášame. Je to iba drobná úprava, ktorou sa snažíme pomôcť samosprávam a následne aj vyriešiť problém v rámci predprimárneho vzdelávania v zákone 597. Tento zákon teda bezprostredne súvisí s tým, že predchádzajúca vláda určila zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania v rámci budúceho roku. Keďže je to priorita aj tejto vlády, aby predprimárne vzdelávanie naozaj fungovalo, aby sme vedeli začleniť, čo najviac detí do predprimárneho vzdelávania, pretože si myslíme aj na základe programového vyhlásenia vlády, že by sme nožničky, ktoré sa stále rozširujú, mali zužovať a zužovať v rámci možností vzdelania a dosiahnutých cieľov každého dieťaťa. Preto pokračujeme v tomto návrhu zákona, hoci boli rôzne názory, aby sme ho posunuli, lebo nie sme pripravení alebo sú tam ostatné náležitosti.
My sme sa k tomu postavili spoločne aj so samosprávami, aj so ZMOS-om, aj s Republikovou (Republiková Únia, pozn.red.), aj s Úniou miest a obcí, aby sme išli do splnenia jednotlivých požiadaviek, ktoré sú tam. Vzhľadom na to, že je teda potrebné ešte nasledujúce obdobie rozšíriť kapacity materských škôl a to nie je možné do stanoveného termínu, ktorý je, ktorý je stanovený v tom zákone 01. 09., a zber údajov, na základe čoho sa vyplácajú aj príspevky cez podielové dane, je k 15. septembru tohto roku, preto my na obdobie jedného roku po odsúhlasení ministerstvom financií posúvame možnosť zberu až do 31. 12. tohto roku.
Čo by znamenalo v praxi, keby sme nepriniesli tento návrh zákona, že akákoľvek škôlka, ktorá by sa otvorila po 15. septembri, by nemohla v rámci zberu poberať tieto príspevky v rámci podielových daní. Takže toto je taký ústretový krok aj zo strany ministerstva financií, aj zo strany našej smerom zo samospráv, aby sme ich naozaj na jednej strane aj motivovali tým, že budú sa otvárať ešte materské školy a budú prijímať deti aj po 15. septembri, na druhej strane je to aj seriózne v rámci tohto obdobia, ktoré sa udialo, pretože naozaj niektoré tie práce nemôžu pokračovať tak, aby stihli stanovený, stanovený termín.
Takže návrhom tohto zákona prioritne teda je dozber údajov v počte detí materských škôl podľa stavu až k 31. 12. 2020 na účely potom prerozdelenia podielových daní a na účely aj normatívneho príspevku pre verejné materské školy až na rok, v rámci roku 2020.
Ďalej ešte spresňujeme aj ten spôsobom financovania príspevku na výchovu a vzdelávanie pre materskú školu na rok 2021, pretože v tomto čase prideľovania tohto príspevku ešte nebudú žiadne deti v tom povinnom predprimárnom vzdelávaní.
Tak, ako som spomínal, my sme mali aj diskusiu s ministerstvom financií, aby nám umožnili toto posunutie týchto termínov, priznám sa, že sme chceli až na obdobie dvoch rokov, nakoniec sme sa dohodli na obdobie jedného roku, ale uznávam, že ten jeden rok je dostačujúci, pretože sa budú vedieť dobudovať kapacity a ďalší zber vlastne bude až v septembri 2021, kedy máme ďalších deväť mesiacov, takže my vlastne predlžujeme to obdobie zberu v podstate o 12 mesiacov.
Tak ako som spomínal, nie je tam žiadny, žiadna očakávanie, že by nebolo pokryté v rámci vzniknutých výdavkov, v rámci štátneho rozpočtu, ktorý budeme mať budúci mesiac alebo teda vy budete mať budúci mesiac na schválenie. My na vykrytie aj iných poplatkov v rámci materských škôl, máme nachystaných ďalších 15 mil. eur, ktoré nám pridelilo ministerstvo financií, za čo ďakujem aj pánovi ministrovi Hegerovi, že naozaj aj on vníma, že predprimárne vzdelávanie je dôležité a že sa mu musíme venovať. Teraz pred nami stojí ten cieľ, aby sme zvládli začleniť deti od päť rokov a ja verím, že ešte v tomto volebnom období budeme dávať možnosť umiestnenia detí a garanciu od štyroch rokov. Budeme sa musieť s tým popasovať, ale tam máme predpripravený veľký program v rámci RFP-čka, v rámci plánu obnovy, že by sme investovali naozaj výraznú čiastku smerom do samospráv na výstavbu a prestavbu materských škôl, základných škôl a všetkých ostatných zariadení, ktoré sú tam.
Druhú vec, ktorú môžete nájsť v návrhu tohto zákona, je rozšírenie účelu dotácií, čo je pre nás veľmi dôležité, pretože momentálne máte dotácie nie iba na modernizáciu školských objektov, my by sme boli veľmi radi, aby sa to rozširovalo aj na výstavbu, na prístavbu, na modernizáciu, na rekonštrukciu školského objektu, ktorá súvisí s rozširovaním materských škôl a súvisí aj s možnými finančnými prostriedkami, ktoré získame v rámci plánu obnovy, aby sme potom nemuseli prichádzať opäť do Národnej rady a upravovať nejakým spôsobom prideľovanie týchto finančných prostriedkov na základe výziev, resp. čerpanie týchto prostriedkov zo strany samosprávy.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.11.2020 o 9:10 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Viera Leščáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 264).
Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.
Odporúčam, aby predmetný návrh zákona v druhom čítaní výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.11.2020 o 9:10 hod.

PaedDr.

Viera Leščáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video