18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

24.11.2020 o 15:41 hod.

Erik Ňarjaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:23

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegynky, kolegovia, dovoľte mi predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona o zrušení osobitného odvodu vybraných finančných inštitúcií a o niektorých opatreniach súvisiacich s jeho zrušením (tlač 255) vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní. Výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva túto spoločnú správu.
Národná rada uznesením č. 400 zo 4. novembra 2020 pridelila tento vládny návrh zákona nasledovným výborom Národnej rady: Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a ústavnoprávnemu výboru. Zároveň určila výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
K predmetnému návrhu zákona zaujali výbory tieto stanoviská: Po prvé, odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, výbor pre financie a rozpočet svojím uznesením č. 121 zo dňa 19. novembra 2020. A po druhé, odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť, ústavnoprávny výbor svojím uznesením č. 175 zo dňa 13. novembra 2020.
Gestorský výbor odporúča o návrhoch, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: o bodoch spoločnej správy č. 1 a 2 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému vládnemu návrhu zákona odporúča Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa výborov Národnej rady o prerokovaní tohto vládneho návrhu zákona bola schválená uznesením gestorského výboru č. 131 zo dňa 24. novembra 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril za spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Pán predsedajúci, ďakujem pekne, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.11.2020 o 15:23 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:26

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pán minister, ctené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi povedať pár slov o tomto tragickom návrhu zákona, ktorý tu pán minister financií predkladá a ktorý si dnes ako vládna koalícia plánujete finálne schváliť.
Pán minister financií, ja keď som vás teraz počúval vo vašom úvodnom slove, tak som premýšľal nad tým, kto vy vlastne ste, či ste ministrom financií Slovenskej republiky, alebo hlavným bankovým lobistom v Slovenskej republike, pretože tie slová, ktoré ste použili pri obhajobe zrušenia bankového odvodu a fakticky tak zvýšenia zisku bánk o neuveriteľných 300 mil. eur len v tomto roku, boli neuveriteľné. Veď vy ste povedali, že tu prinášate deň dobrých správ, že dnešok je dňom dobrých správ. Tým, že bankám obyvatelia Slovenskej republiky odpustia odvod, ktorým sa im zvýšia príjmy o 300 mil. eur, vraj hovoríte Slovensku dobré správy. A zakončili ste vašu úvodnú reč tým, že dochádza k veľkému víťazstvu. No samozrejme, k veľkému víťazstvu bankového sektora. K veľkému víťazstvu tých najbohatších a k veľkej prehre tých najchudobnejších, tých najviac tvrdo pracujúcich, tých, ktorí v dnešnej kríze, ktorú častokrát pomáhate vyvolávať práve vy vašimi rozhodnutiami, trpia zo všetkých najviac.
Pán minister, opätovne, opakovane každý deň vás rôzne záujmové skupiny zastupujúce rôzne odvetvie hospodárstva prosia o pomoc. Prosia vás o pomoc reštaurácie, prosia vás o pomoc tisíce podnikateľov v gastronomickom sektore, ktorí zo dňa na deň nevedia, ako prežijú, či to vôbec vydržia, či budú vedieť existovať ešte aj budúci rok. Prosia vás o pomoc zástupcovia posilňovní, prosia vás o pomoc podnikatelia a zamestnanci, ktorí od vlády nedostávajú nieže adekvátnu pomoc v kríze a v situácii, kedy ste im zakázali podnikať, ale dostávajú doslova almužnu, ktorá im nestačí ani na odvody a základné nákladové položky. A vy to dobre viete, pretože pred pár mesiacmi som vás osobne videl na tlačovej konferencii, pán minister...
Ja počkám, páni kolegovia. (Reakcia okoloidúceho poslanca.) Ja viem, že, pán Pročko, vy si myslíte, že ste veľmi vtipný, ale ja počkám, ja sa nenechám rušiť. (Reakcia poslanca Pročka. Zaznievanie gongu.) Ani vy nemusíte byť nervózny.
Pán minister, slovenské hospodárstvo nesmierne trpí. Veľmi dobre to viete. Osobne ste pred pár mesiacmi na tlačovej konferencii povedali, že podľa vás gastrosektor nie je ten, ktorý by teraz potreboval nejakú pomoc. A dokazovali ste to tam nejakými grafmi, nejakými štatistikami a dnes vidíme, že reštaurácie masovo krachujú. A namiesto toho, aby ste sa tu postavili a prišli konečne s návrhom, ktorý by tým ľuďom dal nádej, ktorý by ukázal, že, ľudia, môžete vydržať, pretože štát sa za vás postaví, že na jednej strane vám Igor Matovič povie, musíte zavrieť, a na druhej strane vám príde ponúknuť adekvátnu náhradu za škody, ktoré vám vládne rozhodnutie spôsobilo, vy predkladáte, prichádzate a trváte na zákone, ktorý daruje bankám 300 mil. eur.
Prečo hovoríte stále v percentách? Jedno percento, 2 %, 0,2 % v súvahe. Prečo nepoviete rovno, že je to 300 mil., že je to gigantická suma? A prečo nepoviete a nezasadíte veci do kontextu, že bankový sektor na Slovensku len v minulom roku zarobil v čistom, v čistom zisku neuveriteľných 673 mil. eur?
Ak hovoríte o kreatívnom účtovníctve, lebo to ste spomínali vo vašej úvodnej reči, tak je potrebné podotknúť, že práve banky a medzinárodné korporácie sú majstrami vo formách kreatívneho účtovníctva, a preto sa môžme len domnievať, koľko v skutočnosti na Slovensku zarobili a aké percento zo skutočného zárobku predstavuje ten deklarovaný čistý zisk, ktorý na Slovensku máme k dispozícii.
Pán minister, ja naozaj nechápem, kam chcete Slovensko touto vládnou politikou dostať, či chcete donekonečna pracovať len pre tých najbohatších, či chcete donekonečna pomáhať tým, ktorí žiadnu pomoc nepotrebujú, ktorí sa bez problémov môžu uskromniť o stovky miliónov a stále to vôbec nepocítia, či potrebujete pomáhať tým, ktorí si kupujú každý druhý deň nové jachty niekde v Monaku alebo v Karibiku, alebo sa konečne postavíte za obyčajných, tvrdo pracujúcich Slovákov. A tí ľudia nechcú tak veľa. Chcú len, aby mohli konečne normálne, slobodne žiť. Chcú len to, aby mohli konečne normálne pracovať a zarábať peniaze, v čom im vaša vláda aktívne bráni.
Preto, pán minister, ja vám jasne deklarujem, že urobím všetko pre to, aby ľudia na Slovensku vedeli, že zatiaľ, čo ich nechávate doslova mnohých hladovať, nechávate ich v neutešenej situácii, nechávate ich v situácii, kedy nevedia, čo bude zajtra, tak parlament vládnou väčšinou schvaľuje zákony, vďaka ktorým si banky len v tomto roku prilepšia o 300 mil. eur, v ďalšom roku ešte viac a v ďalšom roku zase ešte viac. A vaša obhajoba, že vám nechajú z toho rezervného fondu jednu miliardu eur, ktoré dnes budete môcť použiť na nejaké rozvojové projekty, je, pán minister, veľmi smiešna. Keby to tie banky nemali zrátané, keby nevedeli, že sa im zrušenie tohto odvodu a strata tej jednej miliardy, na ktorú by aj tak nemali dosah, neoplatí, tak by nikdy na takúto vec nepristúpili. A hovoríte, že sa vám to podarilo s bankami vyrokovať, že sa vám podarilo vyjednať tento ústupok.
Pán minister, vy máte v rukách vládu! Vy v parlamente schválite zákon a banky sa tomu musia prispôsobiť. Vy nemôžete prísť za bankami po kolenách a povedať: Môžete nám, prosím, nechať tú jednu miliardu z toho rezervného fondu a my vám za to odpustíme možno dve miliardy v nasledujúcich štyroch rokoch, ktoré by ste inak zaplatili do rezervného fondu. Takto predsa vláda, suverénna vláda, ktorá zastupuje a má zastupovať záujmy obyvateľov Slovenskej republiky, občanov, ktorí platia dane, vystupovať nemôže.
Preto budem hlasovať proti tomuto návrhu zákona, budem vždy v budúcnosti hlasovať proti všetkým podobným iniciatívam vedúcim k tomu, aby bohatší zarábali ešte viac a chudobnejší ostávali doslova s holými rukami a častokrát aj vďaka vám s holými zadkami, a budem sa snažiť, pán minister, robiť všetko pre to, aby táto vláda, ktorá aktívne pomáha globálnym inštitúciám bohatnúť a získavať pod kontrolu ešte viac a viac majetku obyvateľov Slovenskej republiky a dostávať obyvateľov nášho štátu na kolená, čo najrýchlejšie skončila.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.11.2020 o 15:26 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Ďakujem ti, Milan, že si perfektne pomenoval situáciu. A teraz k tomu, minister povedal, no toto, toto, že vraj deň dobrých správ, to snáď nie! Žiadna dobrá správa od tejto vlády neprišla. Prišiel len chaos, postupný krach alebo zbedačovanie bežných ľudí a zvýhodňovanie tých, čo majú toho naozaj dosť. A to, čo povedal minister, že hovoria pravdu, to je snáď vrchol drzosti alebo nejaká porucha.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2020 o 15:33 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Mazurek, ďakujem za plamenné vystúpenie. Ja len sa chcem spýtať, rozprávate o občanoch. Viete, kto vo finále platil ten bankový odvod? Platili ho občania. Proste tí, ktorých tu fakt takto plamenne obhajujete, presne tí, ktorí ho platili vo svojich bankových poplatkoch, tí, ktorí ho platili vo svojich úrokoch z úverov a proste ktorí sa takto skladali vlastne pre tú platbu pre štát. Teraz to už nebudú robiť. To skutočne pomôže občanom. Prečo nepoviete radšej občanom, že je dôležité sa vzdelávať za jedno všeobecne a za druhé aj vo finančnej oblasti, aby sa zvýšila finančná gramotnosť? To je dôležité, tak sa znižujú bankám, bankám ich zisky, že človek vníma svoje možnosti, vníma svoje možnosti z banky odísť. To treba ľuďom povedať, nech bojujú nohami. To znamená, nech idú z banky, kde majú podmienky nie dobré, do banky, kde budú podmienky lepšie. Toto je trhový princíp, toto je to, čo skutočne pomôže občanom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2020 o 15:33 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Viskupič, to, čo hovoríte, by bolo krásne a v podstate to na začiatku aj súhlasí, že banky si premietli zavedenie bankového odvodu do zvýšených cien poplatkov, úverov a tak ďalej, ale bolo by to fakticky správne, keby banky po prijatí tohto zákona tieto poplatky znížili. Povedzte mi jednu banku na Slovensku, ktorá zrušením tohto zákona a tým pádom zrušenia tohto odvodu a zvýšenia zisku o 300 mil. eur v celkovom hľadisku všetkých bánk teraz znížila poplatky. Práve naopak, na jar tohto roku zásadným spôsobom všetky banky poplatky navýšili a občania budú platiť ešte viac, ale s tým, že banky zarobia o tých 300 mil. eur viac.
Nemal by som, nemal by som jediný problém s tým, že chcete nejak znížiť alebo rušiť bankový odvod za predpokladu, ak by to banky zohľadnili v cenách svojich produktov, ale toto sa nedeje. Deje sa presný opak, a preto som o tom takto hovoril v rozprave, pretože jasne a zreteľne musí byť každému jasné, že banky nechutne bohatnú a k cenám ľudí sa to vôbec nedostáva.
A potom ste povedali, že prečo nebojujeme za finančnú gramotnosť, za to, aby ľudia boli viac vzdelaní v tejto oblasti. My sme napríklad aj v minulom volebnom období jasne nastavili alebo teda predložili mnohé návrhy zákonov, a budeme to predkladať aj teraz, ktoré by zamedzili rôznym produktom, ktoré banky reklamujú, pochybne a klamlivo ich reklamujú v televíziách, rádiách, zoberte si takú pôžičku s takým úrokom, zaplatíte to a to, a pritom viete dobre, že to nie je nakoniec pravda a ten človek zaplatí neporovnateľne viac. Preneste si hypotéku, veď poznáme všetky tie slovíčka, všetky tie hry slov, ktoré neustále v televízii vidíme. A jedná sa o inštitucionalizovanú lož, čo je podľa môjho názoru reklama. A rovnako budeme k tomu pristupovať aj v tomto volebnom období a snažiť sa bankám čo najviac zregulovať tento spôsob podnikania a toto klamstvo, ktoré voči obyvateľom Slovenskej republiky neustále šíria.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2020 o 15:34 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:37

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Dámy a páni, bolo takým dobrým zvykom v tomto pléne, že keď sa niekto išiel vyjadriť k nejakému zákonu, tak po prvé bol dobre pripravený, mal veci naštudované, a po druhé problematike rozumel. Myslím, že bude dobré, keď sa tohto pravidla budeme držať aj pri takýchto odborných zákonoch.
Na záver už len poviem, peniaze z bankového odvodu nikdy neboli príjmom štátneho rozpočtu, to je asi to najdôležitejšie, aby sme sa rozumeli. A tento rok štát do toho vreca, ktoré nikdy nepatrilo a nebolo príjmom štátneho rozpočtu, dostal 150 mil. eur, a to bol presne aj pôvodný, to bol, by som povedal, novelizácia pôvodného návrhu, ktorý tu pri vzniku vlastne bankového odvodu bol. A tou najlepšou správou je, že jedna miliarda eur z tohto vreca bude uvoľnená práve pre ten rozvojový fond Slovenska, to si treba veľmi dobre uvedomiť. Banky sa vzdávajú tejto miliardy v prospech štátu, v prospech rozvojového fondu Slovenska. A po druhé, naďalej budú držať vo svojich súvahách výšku toho 0,2 %, aby zvýšili kapitál na Slovensku, tým pádom zlacneli alebo znížili cenu kapitálu a pomohli tak aj slovenskej ekonomike. Takže to len ešte rekapitulácia, pre toto to je dňom dobrých správ a ten, kto rozumie tejto problematike, mi určite dá za pravdu, a preto budem rád, ak tento zákon podporíte.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.11.2020 o 15:37 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:39

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Hlasovať budeme dnes o 17. hodine.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.11.2020 o 15:39 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:39

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dámy a páni, teraz nás čakajú dva zákony takého technického charakteru. Je to transpozícia smernice. Sme v druhom čítaní. Myslím, že tá problematika je vám dobre známa.
Tou pozitívnou správou je, že po, vlastne na rokovaní vo výbore sa vlastne urobila tá úprava aj vďaka vám, že pálenice, súkromné pálenice vlastne ostávajú v platnosti aj budúci rok napriek tomu, že inak by to bolo predmetom infringementu, ale keďže európska smernica, vlastne Európska komisia rozhodla, že od 1. 1. 2022 bude tento zákon už opäť platný, tak svojím spôsobom môžme toto nechať v platnosti a počkať na tú novelu 1. 1. 2022.
Takže toľko za mňa, v prípade akýchkoľvek otázok sme k dispozícii. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.11.2020 o 15:39 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:41

Erik Ňarjaš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov (tlač 257), vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní. Výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto spoločnú správu.
Národná rada uznesením č. 402 zo 4. novembra 2020 pridelila tento vládny návrh zákona týmto výborom Národnej rady: výboru pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru, výboru pre hospodárske záležitosti, výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Určila zároveň výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
K predmetnému návrhu zákona zaujali výbory toto stanovisko: Odporúčanie pre Národnú radu schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, výbor pre financie a rozpočet (uznesenie č. 127 zo dňa 19. novembra 2020), ústavnoprávny výbor (uznesenie č. 169 zo dňa 13. novembra 2020), výbor pre hospodárske záležitosti (uznesenie č. 102 zo dňa 23. novembra 2020), výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie (uznesenie č. 61 zo dňa 18. novembra 2020).
Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: O bodoch spoločnej správy č. 1 až 15 a 18 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť. O bodoch spoločnej správy č. 16 a 17 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru neschváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k danému vládnemu návrhu zákona odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa výborov o prerokovaní tohto vládneho návrhu zákona bola schválená uznesením gestorského výboru č. 133 z 24. novembra 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril za spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku.
Ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.11.2020 o 15:41 hod.

Erik Ňarjaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:41

Erik Ňarjaš
Skontrolovaný text
Termín je na 17.00 dnes.
Skryt prepis

24.11.2020 o 15:41 hod.

Erik Ňarjaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video