18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

25.11.2020 o 9:22 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:16

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, musím do poslednej bodky súhlasiť. Neviem, či si to všetci prítomní do dôsledkov uvedomujú, ale sme v situácii, kedy čelní predstavitelia polície, prokuratúry a súdov čelia bezprecedentným a veľmi závažným obvineniam, z ktorých keby sa aspoň 30 % potvrdilo, tak je to mrazivou správou o tom, ako vyzerala spravodlivosť na Slovensku. Je to veľmi zlou správou o tom, ako nezávisle a nestranne, v úvodzovkách, fungovali inštitúcie, ktoré mali garantovať spravodlivosť a zákonnosť. A je to vizitkou predchádzajúcich vládnych garnitúr samou osebe.
Som hrdý a som naozaj veľmi rád, že som mohol byť súčasťou jednej z najtransparentnejších volieb alebo procesu voľby generálneho prokurátora aj prostredníctvom bezprecedentne tvrdého a bezprecedentne dôsledného vypočutia, ktoré dúfam prispeje k tomu, že si vyberieme najlepšieho prokurátora Generálnej prokuratúry, generálneho prokurátora, akého kedy Slovenská republika mala.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:16 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:18

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Rovnako ako môj kolega Gábor Grendel chcela by som vyzdvihnúť tento krok Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky umožniť online sledovanie tohto vypočutia, ktoré je unikátne a je základným pilierom transparentnosti. Kandidáti prízvukovali, že ak zlyhalo vedenie, zlyhal systém, zhorelo najvyššie poschodie.
Ja som presvedčená, že je potrebné zmeniť systém, aby vygeneroval alebo nevygeneroval ďalších Trnkov alebo Kováčikov. Som presvedčená, že už hociktorý z týchto 7 kandidátov bude zvolený, bude svedectvom, že tento náš krok bol jedinečný, unikátny a priniesol transparentný právny štát, veľa nových poznatkov, ktoré ocenia aj naši občania Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:18 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:19

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo. Pán podpredseda, ďakujem za vaše vystúpenie. Ja by som chcel ešte na margo vášho vystúpenia dodať, že si je potrebné uvedomiť, ako dôležitý je orgán prokuratúry, resp. funkcie generálneho prokurátora. Ide o tak významnú funkciu, že generálny prokurátor môže podať prostriedok tzv. mimoriadneho dovolania. To znamená, že môže sa odvolať proti akémukoľvek právoplatnému rozhodnutiu ktoréhokoľvek súdu. Poprípade môže úkolovať policajtov, prokurátorov na jednotlivých podriadených prokuratúrach. Čiže ide o veľmi významnú funkciu a toho živým príkladom je aj rozhodnutie bývalého generálneho prokurátora Trnku, ktorý prepustil z väzby Majského.
Vypočúvanie, ktoré bolo pred ústavnoprávnym výborom, predčilo aj moje očakávanie, pretože namiesto pôvodných dvoch dní sme tam boli celkovo 36 dní a niektorí kandidáti boli detailne vypočúvaní aj šesť hodín. A záujmom, resp. zámerom bolo ani nie tak zistiť ich odborné kvality, pretože už len to, že sa prihlásili ľudia, ktorí mali dlhoročné skúsenosti pôsobenia na prokuratúrach, resp. jeden neprokurátor, sudca aj na Najvyššom súde, bolo predovšetkým zistiť, aké je ich zmýšľanie, resp. aké sú ich kroky v krízových situáciách. Ako vnímajú rozdiel medzi dobrom a zlom.
A ešte by som na margo aj tej verejnej voľby. Áno, verejná voľba je veľmi dôležitá, pretože tu ukazujeme, že táto voľba je najtransparentnejšia voľba v histórii volieb generálnych prokurátorov. My sa tu vôbec nebavíme o nejakom člo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:19 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:22

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, kolegyne, kolegovia, generálny prokurátor Slovenskej republiky Dobroslav Trnka udržiaval úzke priateľské kontakty s mafiánom Marianom Kočnerom. Generálny prokurátor Slovenskej republiky Dobroslav Trnka sa s mafiánom Marianom Kočnerom stretával vo svojej pracovni generálneho prokurátora a generálny prokurátor Slovenskej republiky Dobroslav Trnka si nechal mafiánom Marianom Kočnerom nainštalovať vo svojej pracovni generálneho prokurátora skrytú kameru, na ktorú si nahrával stretnutia s rôznymi ľuďmi vrátane politikov z najvyšších poschodí vtedajšej politiky.
Najznámejší je jeho rozhovor s ministrom financií Ficovej vlády Jánom Počiatkom. Od tej doby už uplynulo desať rokov, a teda môžem povedať, že je to dávna minulosť, ale nie je to dávna minulosť. Po Dobroslavovi Trnkovi a jeho ére mala prísť očista, zásadná očista Generálnej prokuratúry, ktorá neprišla. S Jaromírom Čižnárom sa éra Dobroslava Trnku v podstate len predĺžila. Nedošlo k žiadnej zásadnej zmene, ktorú prokuratúra potrebuje, a preto tá zmena musí prísť až teraz.
Jaromír Čižnár neočistil Generálnu prokuratúru ani prokuratúru, neodstránil jej neduhy. Jeho najbližší spolupracovníci takisto udržiavali kontakt s Kočnerom alebo sa nejako inak zaplietli. A jeho námestník, špeciálny prokurátor je dnes vo väzbe, lebo bol s vedením, takmer s kompletným vedením polície súčasťou zločineckej skupiny.
My nevolíme bežného funkcionára, ktorý má potiahnuť Generálnu prokuratúru trochu ďalej a rozvinúť nejaké jej kladné stránky a napraviť nejaké drobné nedostatky, prípadne priniesť nejaké, nejaké inovatívne myšlienky. My volíme človeka, pod ktorého vedením očakávame, že sa prokuratúra očistí, že čestní prokurátori si budú robiť svoju robotu tak, ako si mnohí z nich robili tú robotu doteraz, že im do toho nebude nikto zasahovať v zmysle, že by chránil zločincov bez ohľadu na to, že či tí zločinci sedia v kreslách politikov alebo sú to, sú to mafiáni a zločinci.
Váha zodpovednosti pred týmto parlamentom je teda veľká. Pán podpredseda Národnej rady Gábor Grendel tu už hovoril o tom procese, ktorý naozaj je v histórii volieb generálneho prokurátora bezprecedentný. Ale myslím si, že to nie je dôvod na to, aby sme sa tým chválili, lebo je to naša psia povinnosť. To je hlavný dôvod, prečo sme dostali dôveru od ľudí. To, že ľudia uverili tomu, že s novou garnitúrou príde právny štát, príde obnova právneho štátu, príde vymáhanie práva a trestné stíhanie bude vedené voči všetkým, voči ktorým trestné stíhanie vedené byť má.
Ako člen ústavnoprávneho výboru som sa zúčastnil tých verejných vypočutí všetkých siedmich kandidátov. Chcem sa poďakovať všetkým siedmim kandidátom, že sa prihlásili do súťaže, ktorej výsledok nie je dopredu zrejmý, ako sa možno niektorí domnievali. Bola to otvorená súťaž a ešte stále je to, je to otvorená súťaž a kandidáti čelili často aj nepríjemným otázkam. Lebo nebolo to o tom, že by sme u niekoho z nich pochybovali o ich odbornosti alebo o ich skúsenostiach profesionálnych.
Samozrejme, pýtali sme sa, pýtali sme sa aj na ich predstavy o ďalšom fungovaní prokuratúry, ale veľká časť otázok smerovala k prevereniu kandidátov ako osobností a k prevereniu pochybností a ich slabých stránok. A ja registrujem, že aj veľkej časti verejnosti sa to zdalo možno až neprimerané, ako sme boli tvrdí na tých kandidátov, ktorí vo všeobecnosti majú zväčša dobrú povesť, pokiaľ ich, pokiaľ ich verejnosť pozná a že sme sa rýpali vo veciach, ktoré sa mohli zdať malicherné maličkosti nepodložené. Ale to opäť bola naša povinnosť preveriť akékoľvek pochybnosti a konfrontovať kandidátov s tými pochybnosťami, lebo, opakujem, nevyberáme manažéra inštitúcie, ktorá je v ako-tak dobrom stave. Vyberáme človeka, ktorý bude mať zásadný význam pre obnovu právneho štátu a pre obnovu dôvery verejnosti v to, že štát môže fungovať normálne, že jeho inštitúcie môžu fungovať normálne, že sa moc nebude, nebude zneužívať.
A ako opäť spomenul podpredseda Národnej rady Gábor Grendel vo vystúpení predo mnou, nebudeme mať druhé podanie, tretie podanie, nebudeme mať možnosť jednoducho napraviť svoj prípadný omyl, tak ako je možné vymeniť manažéra, ako je možné vymeniť politika, ktorý, ktorý sa dopustí niečoho zlého. Volíme človeka, ktorý pri súčasnej právnej úprave bude najbližších sedem rokov prakticky neodvolateľný.
Preto tie nepríjemné otázky. Ja neviem, či niekto z kolegov má záľubu v kladení nepríjemných otázok. Ja určite nie, ale bolo potrebné tie otázky položiť, aby sme odhalili silné aj slabé stránky kandidátov, aby sme overili ich dôveryhodnosť, lebo tá je podstatná.
Čiže, áno, môžem súhlasiť s tým, čo tu, čo tu zaznelo. Ten proces bol asi, nie asi, ale určite najtransparentnejší v doterajšej, v doterajšej histórii voľby generálnych prokurátorov a proces je dôležitý. Je dôležité aj to, že bude voľba verejná, že každý bude vidieť, ako každý z nás hlasoval, komu dal svoj hlas alebo prípadne, prípadne nedal hlas nikomu, pokiaľ si z takejto ponuky nedokáže vybrať.
Proces je dôležitý, ale tým podstatným bude až ten výsledok. Čiže neupadal by som do nejakého pocitu sebauspokojenia z toho, ako sme to dobre zvládli, aj keď aj ja mám dobrý pocit z toho, že sa uskutočnilo verejné vypočutie aj ako prebiehalo, ale dôležitý bude ten výsledok. Dôležité bude to, koho reálne zvolíme a najmä to, ako ten, komu dáme dôveru, bude reálne pôsobiť. Čiže ešte by som si chvíľu počkal na ten pocit spokojnosti. Rovnako ako vy verím, že sa dostaví a že sa nám podarí zvoliť dobrého generálneho prokurátora.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.11.2020 o 9:22 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:31

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Pán kolega, súhlasím s vaším vystúpením. Áno, ja si tiež myslím, že voľba generálneho prokurátora bola v tejto oblasti prelomová. Chválim predovšetkým dostatok informácií, ktoré sme dostali v rámci verejného vypočúvania od jednotlivých kandidátov. A ja si myslím, že v súčasnosti na rozdiel od minulosti má verejnosť dostatok informácií o jednotlivých kandidátoch, aký je spôsob ich zmýšľania, resp. akým spôsobom by chceli viesť prokuratúru na najbližších sedem rokov, pretože mali sme možnosť si to prečítať jednak v koncepcii ich riadenia prokuratúry, jednak v motivačných listoch, jednak v zozname skúseností.
A chcel by som tak dodať, tak v minulosti neexistovali prostriedky, prostredníctvom ktorých by verejnosť mohla odhaliť pravú tvár a osobnosť jednotlivých kandidátov. V minulosti to prebiehalo tak, že v rámci bývalých koalícií sa dohodli predsedovia koaličných strán na jednom mene, poslanci dostali pokynom v rámci tajnej voľby, že koho majú zakrúžkovať, to sa stalo. A čoho sme boli svedkami? No jednoducho podozrení z kupčovania hlasov. Teraz bude otvorená voľba, verejná voľba, kde jednoducho každý bude môcť ukázať, že za koho v podstate hlasoval.
A ešte by som chcel dodať, že sme konfrontovali uchádzačov aj vo svetle škandálov. Chceli sme jednoducho vedieť, možno sa niekomu zdali, že tieto otázky boli dosť tvrdé, ja si to nemyslím. Samotní uchádzači o generálneho prokurátora povedali, že boli spokojní s odbornosťou a vecnosťou tých otázok. A dokonca niektorí odchádzali s tým, že ďakujú za podnety, ktorými sa môžu zaoberať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:31 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:33

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega, veľmi správne si poukázal na ten moment, že v súčasnom procese podliehať nejakému falošnému pocitu spokojnosti, a teda nejakej falošnej viere v to, že už sme vyriešili problém, by bolo veľmi predčasné, je naozaj predčasné.
Pred generálnym prokurátorom sú mnohé veľké úlohy, preto je veľmi dôležité, aby sa na tento post dostal ten najschopnejší a ten najlepší z kandidátov, ktorých sme mali. A ja, samozrejme, veľmi držím palce v tom, aby ten kandidát, ktorý sa napokon stane generálnym prokurátorom, dokázal naplniť sľuby, ktoré nejakým spôsobom formuloval alebo vízie, ktoré formuloval, a aby naozaj pohol prokuratúru dopredu, pretože tento moloch, tento obrovský aparát sa nachádza v tak zlom stave, že je pred novým generálnym prokurátorom nepochybne veľmi, veľmi ťažká úloha a veľmi dobrá, dlhá cesta, aby sme mohli napokon konštatovať, že sme dobre zvolili.
Ďakujem veľmi pekne za túto striedmosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:33 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:34

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ja len veľmi stručne by som sa chcel vyjadriť k vystúpeniu pána kolegu Ondreja Dostála a oceniť jeho výklad aj priblíženie toho verejného vypočutia, ktoré sme čiastočne mohli podľa časových možností sledovať.
Ja chcem možno upozorniť na jednu vec v tejto súvislosti. Oceňujem to, že doslova uviedol, že moc sa nebude zneužívať. Ale chcem upozorniť aj v tejto súvislosti na to, že prokuratúra má tie dve také základné zložky. Je to trestný úsek a netrestný úsek. Možno aj ten netrestný úsek si zaslúži pozornosť, lebo prokurátori okresnej prokuratúry, krajskej aj generálnej, samozrejme, na tom netrestnom úseku posudzujú rozhodnutia orgánov verejnej moci a z vlastnej skúsenosti dlhodobej môžem niekoľko príkladov uviesť, kde sa rozhodovanie aj na tom netrestnom úseku proste posudzovalo veľmi čudne, pretože bolo nejaké podanie, okresný prokurátor netrestný rozhodol, znajúc problém. No ale podávatelia sa obrátili na nejakú spriaznenú dušu na nadriadenej prokuratúre a systémom prokurátorským, vojenským dostal okresný prokurátor netrestný, teraz podotýkam, pokyn, aby rozhodol inak, ako bolo jeho pôvodné presvedčenie.
Samozrejme, všetko je v súlade s princípmi fungovania prokuratúry, ale aj toto je dôvod, ktorý budúci generálny prokurátor zrejme bude robiť transparentnejšie a lepšie, resp. prokurátori na tých nižších stupňoch, ktorých bude riadiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:34 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:36

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za reakcie. Skúsim od konca povedať pár slov.
Pán poslanec Blcháč, súhlasím. Prokuratúra má aj netrestný úsek. Prakticky pri každom kandidátov sme sa aj pri vypočúvaniach toho dotkli. A je to, žiaľ, tak že, že ten netrestný úsek bol tak trochu v zákryte toho, čo, čo aj kandidátov, aj, aj nás ako kladúcich otázky zaujímalo najviac. Ani, ani v tých koncepciách tie časti, ktoré sa venovali netrestnému úseku a netrestnej oblasti v pôsobnosti prokuratúry neboli nejako veľmi rozpracované. Asi sa tomu nemožno čudovať, keďže všetci 7 sú trestní právnici a hlavná náplň alebo ťažisko činnosti prokuratúry je v trestnej oblasti. Ale plne súhlasím s tým, že je potrebné zlepšiť činnosť prokuratúry aj vo vzťahu k netrestnému úseku. A to ja špeciálne som sa viacerých uchádzačov pýtal na dohľad nad dodržiavaním zákonnosti v orgánoch územnej samosprávy. Verím, že aj tam nastane zlepšenie, nielen čo sa týka prokuratúry, ale myslím si, že aj v oblasti správneho súdnictva by mohol nastať, nastať posun a zlepšenie, zlepšenie lepšie vymáhanie zákona, dodržiavanie zákonov v oblasti samosprávy.
Pán poslanec Drdul, tak sa teda zhodneme v tom, že teda netreba zatiaľ podliehať falošnému pocitu sebauspokojenia z toho. A pripomínam, že ešte nás v blízkej dobe čaká aj voľba špeciálneho prokurátora, ktorá bude podobne dôležitá.
A, pán poslanec Svrček, áno, budeme to robiť transparentne. Transparentne sme vypočúvali a transparentne budeme aj voliť. A, áno, je to dôležité.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:36 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:39

Juraj Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, volanie občanov Slovenskej republiky po spravodlivosti sa zhmotnilo vo volebnom výsledku, ktorého výsledkom sme my všetci. Volanie občanov po spravodlivosti musíme zhmotniť aj tým, že si zvolíme skutočne čestného, spravodlivého a podľa možnosti najlepšieho generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora.
Toto sa od nás očakáva, toto je našou psou povinnosťou. A je to našou psou povinnosťou aj vtedy, keď nás opozícia obviňuje z toho, že máme vopred vybraného kandidáta. Že novela zákona o prokuratúre je lex Lipšic, že bola ušitá len a len na jeho mieru. A ako všetci iste vidíte, je to tomu úplne inak.
Boli sme kritizovaní aj za to, že otvárame voľbu. Boli sme kritizovaní za to, že tá voľba bude verejná. A história nám dá za pravdu, že táto voľba bude v histórii Slovenskej republiky tá najspravodlivejšia, bude najotvorenejšia, najtransparentnejšia, bude to tá, ktorá zamedzí akýmkoľvek obchodom, ktorá zamedzí akýmkoľvek špekuláciám, a jej výsledok bude výsledkom tej snahy občanov Slovenskej republiky, o ktorej som hovoril na úvod mojej reči.
Nadviažem na slová pána podpredsedu Národnej rady, že Slovenská republika bude mať dobrého generálneho prokurátora. Nebude mať svätca. Veď neexistuje ani jeden kandidát, na ktorého by sa čokoľvek nenašlo alebo ktorý by nemal nejaké negatívne stránky svojej osobnosti. Ale všetkých sedem kandidátov svojím doterajším životom, svojou doterajšou prácou, nám dáva záruku na to, že už nikdy nebude do kancelárie generálneho prokurátora namontovaná skrytá kamera, že sa už nikdy nezopakuje kauza Glance House a že nový generálny prokurátor nerozpúta peklo, ale rozpúta spravodlivosť.
Ja vám k tomu, vážené dámy a vážení páni, držím palce. Držím palce nám všetkým, aby sa nám čím skôr podarilo dohodnúť, pretože tak, ako to tvrdíme už od začiatku a nefabulujeme, nevymýšľame si, dohoda na generálnom prokurátorovi stále nie je. Ale verím, že po dnešnom dni alebo v nasledujúcich dňoch táto dohoda bude a bude taká, akú si Slovenská republika zaslúži.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.11.2020 o 9:39 hod.

PhDr.

Juraj Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega, veľmi správne si podotkol, že nám bolo projektované, ako to bude celé fraška, ako to je celé našité na jednu osobu, ako sme tendenčne upravovali zákon kvôli jednému kandidátovi, ktorý napokon nekandiduje. Veľmi správne si podotkol, že teda sme s tým boli veľmi dlho a obsiahlo konfrontovaní a ako kontrast sme ponúkli jeden z najtransparentnejších, ak nie najtransparentnejší proces výberu kandidáta na generálneho prokurátora. To hovorí myslím samo osebe dosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:42 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video