18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 10:58 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:41

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, ctená snemovňa, vážená pani ministerka, dovoľte mi, aby som nadviazal na vystúpenie môjho kolegu. (Ruch v sále.) Vy ste mali dve minúty ako každý. Na môjho kolegu pána Suska, ktorý vystupoval veľmi vecne, a ja by som chcel v tom tóne pokračovať a trošku pripomenúť práve tú časť, ktorá sa týka vypustenia tajnej voľby, ktorá sa dostáva do ústavy v bode 10.
Áno, bola tu diskusia o tom, že toto všetko bolo zmenené novelou rokovacieho poriadku, bolo to v apríli v roku 2011, hovoril o tom pán poslanec Dostál. Aj dnešný rokovací poriadok v podstate umožňuje, že môžete zmeniť ústnu, teda presnejšie verejnú voľbu môžete zmeniť na tajnú voľbu tým, že je predložený návrh 15 poslancov a musí, samozrejme, byť schválený v pléne. Avšak ak prejde novela ústavy v bode 10, tak už ani toto nebude možné, pretože ústava bude jasne definovať, že čisto ústavných, teda kandidáti na ústavných sudcov môžu byť volení len verejne. Tak mi dovoľte, aby som korektne nadviazal na to, čo hovoril pán kolega Susko.
V prvom rade spomínal veľmi dôležitý judikát č. 76 z roku 2011 Ústavného súdu, ktorý presne zadefinoval, čo je úlohou tajnej voľby a čo to vlastne prináša nielen pre samotného občana, ale aj pre poslanca. A preto ma bude zaujímať naozaj vo vystúpení, ako okomentuje toto pán predseda Ústavného súdu. Chcem poznať váš názor, pán predseda Ústavného súdu.
Ale pripomeňme si, ako sa teda tento naratív alebo tento názor o tom, že verejná voľba pri voľbe v parlamente, personálnej voľbe v parlamente je taká dôležitá. Skúsme si to prejsť chronologicky, vážené dámy a páni.
Tretieho novembra 2010 na pôde Národnej rady sa uskutočnilo prvé kolo voľby generálneho prokurátora. Pripomínam, bola to vládna koalícia vlády pani predsedníčky Radičovej. Tých pamätníkov je tu čoraz menej. Z vtedajšej koalície je tu pán Dostál, bol tu pán Osuský a ešte aj pán kolega, pán kolega, pán podpredseda Národnej rady Laurenčík a bolo nás tu dosť aj z vtedajšej opozície, ktorí začali voliť generálneho prokurátora tajne. Tretieho novembra tajná voľba prebehla tak, že si nedôverovali, museli si dokonca fotiť mobilným telefónom hlasovacie lístky, aby dokazovali, že ako volili. My sme to vtedy jasne kritizovali. Napriek tomu nebol zvolený nikto, nehovoriac o tom, že pán Sulík, vtedajší predseda parlamentu, chodil ku pánovi Kočnerovi a dohadoval tajnú voľbu generálneho prokurátora.
Štvrtého novembra sa uskutočnila ďalšia voľba generálneho prokurátora, ktorá bola opäť neúspešná.
Potom 2. decembra poslanci takisto uskutočnili ďalšiu tajnú voľbu na generálneho prokurátora, ktorá nebola úspešná. No a čo sa stalo? Zrazu 5. apríla prišli poslanci Národnej rady s novelou rokovacieho poriadku, kde zistili, že vlastne jediný najlepší spôsob, ako zvoliť generálneho prokurátora, keďže si nedôverovali, je verejná voľba. Dámy a páni, tak ja sa pýtam, keď pán Dostál, pán Osuský, ktorí sú tu, a pán Laurenčík, vtedajší predseda parlamentu Sulík, ak boli presvedčení o tom, ako teraz tvrdia, že verejná voľba je jediná dôležitá, prečo neprišli ešte pred 3. novembrom v roku 2019 s návrhom na zmenu rokovacieho poriadku a nedali tam ustanovenie, že jednoducho verejná voľba je jediná a tá najlepšia? Prečo to neurobili, keď boli o tom presvedčení? No preto, že to urobili podľa nášho názoru účelovo, nevedeli sa dohodnúť, preto prišli s novelou rokovacieho poriadku 5. apríla 2011, aby bola verejná voľba a potom povedali, že toto je to najlepšie a odvtedy tvrdia napriek judikátu aj Ústavného súdu, že verejná voľba je to najlepšie. Práve v takýchto citlivých voľbách personálnych, či už sú to ústavní sudcovia, alebo je to generálny prokurátor. Predsa práve títo ľudia by mali byť volení tak, aby mohli vykonávať ten svoj mandát naozaj nezávisle a odborne bez toho, aby vedeli, kto ich volil, pretože mali by, mali by jednoducho to konať tak, aby sa pozerali na každého rovnakým metrom, bez ohľadu na to, či mu dal hlas, alebo mu nedal hlas. Čiže takáto je pravda o tzv. verejnej voľbe, lebo keby boli presvedčení vtedajší koaliční poslanci, že iba verejná voľba je tá najlepšia, tak ešte pred 3. novembrom, keď začali voliť generálneho prokurátora, by prišli s novelou rokovacieho poriadku.
Áno, pán Dostál už aj spomenul, že bola tu ďalšia novela rokovacieho poriadku a my sme nezmenili toto. Áno, ja to pokladám podľa môjho názoru, ja som to vtedy v koalícií presadzoval, možno za chybu, mali sme to znova vrátiť späť, ako to bolo pred tým, ale sme tam ponechali možnosť, že na základe 15 podpisov je možné, aby bola verejná voľba zmenená na tajnú voľbu a môžete si pozrieť všetci, že sme toto vždy dodržiavali a všetky personálne otázky vždy boli riešené na základe práve tohto ustanovenia, ktoré je aj dnes v rokovacom poriadku tajnou voľbou.
No a poďme teda ďalej. Pätnásteho júla 2020 zmenili poslanci vládnej koalície zákon o prokuratúre, kde zmenili, že tam môžu byť aj kandidovaní ľudia, ktorí nie sú prokurátori a dali do toho dokonca aj ustanovenie, ktoré bolo tak vágne, že môžu prokurátora hocikedy odvolať, keď si svoju prácu nebude vykonávať tak, ako tam zadefinovali - riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Dokonca aj VIA IURIS toto ustanovenie kritizovala, pretože toto je jasný príklad toho, že ten generálny prokurátor nebude nezávislý. Nielen to, že bude vedieť, kto ho volil, ale aj to, že bude môcť byť na základe takýchto vágnych ustanovení odvolaný.
No a 19. novembra začalo trojdňové verejné vypočutie. Mimochodom, chcem pripomenúť, lebo veľakrát koaliční poslanci hovoria o tom, že prvýkrát verejné vypočutie a tak ďalej. Vážené dámy a páni, verejné vypočutie sme zaviedli práve my v zákone o voľbe kandidátov na ústavných sudcov prvý. A už vtedy sme hovorili, že toto ustanovenie chceme rovnako dať aj pri voľbe generálneho prokurátora. Čiže sme radi, že ste v tom pokračovali, lebo toto sme aj my zaviedli. Vypočutie prebehlo, všetko bolo v poriadku, no a plánovaná voľba na generálneho prokurátora bola 25. novembra. Avšak koalícia sa nevedela dohodnúť a preložila túto voľbu na 2. decembra. Po ďalšom týždni koalícia ešte stále nenašla dohodu a máme voliť v podstate generálneho prokurátora dnes. Na základe verejnej voľby, ktorú ste začali účelovo obhajovať potom, ako ste nemohli, hovorím predovšetkým tým pamätníkom, ktorí sú tu, zvoliť generálneho prokurátora za vlády Ivety Radičovej, kde ste boli koaličnými poslancami.
No a prišlo niečo nevídané. Predvčerom sa udiala nejaká indikatívna voľba. Vážené dámy a páni, ja si kladiem otázku a mnohí kolegovia aj z opozície, ale aj z koalície, s ktorými som mal možnosť hovoriť, že čo to je tá indikatívna voľba? Toto je prejav slobodného nezávislého mandátu poslanca Národnej rady? Tak vás chcem poprosiť, vysvetlite, čo to bola za indikatívna voľba? Bola to tajná, bola to verejná? A keď už teda ste prejavili nejakú vôľu, tak teraz čo? Ste sa nedohodli na niekom a budete vytvárať tlak na jednotlivých poslancov? Toto je, toto je to, čo má priniesť prejav slobodného mandátu každého poslanca, do ktorého nemôže nikto nič ani politická strana hovoriť? Veď máme predsa jasný imperatívny mandát, ktorý je bezpochyby úplne zadefinovaný. To znamená, dámy a páni, okrem toho jasného judikátu, ktorý zadefinoval Ústavný súd, o tom, čo to je tajná voľba, tu nie je žiaden dôvod, aby tajná voľba bola vypustená z práve takýchto dôležitých volieb, ako sú kandidáti na ústavných sudcov a rovnako generálneho prokurátora nielen z ústavy, ale nieže tam má byť zakotvená. Pretože keď ju tam zakotvíte v tom bode 10, ako to navrhujete, tak už aj to, čo máme dnes v rokovacom poriadku, už nebudeme môcť využiť ako nástroj na preukázanie tajnej voľby.
Čiže, pani ministerka, ja som si vypočul váš, vaše vystúpenie, hovorili ste o tom, dnes ste hovorili o tom, že v podstate vy chcete, aby do Súdnej rady v budúcnosti neboli volení sudcovia. Avšak dobre si pamätáme, že ste predložili programové vyhlásenie vlády a vy ste sa priznali, že práve túto časť ste spracovávali vy o súdnictve, o spravodlivosti. A ešte predtým ako programové vyhlásenie vlády bolo schválené, ste porušili aj tento prísľub, pretože ste zvolili ďalšieho sudcu, teda presnejšie sudkyňu z jedného z koaličných partnerov do Súdnej rady. Protestovali ste proti tomu, ja si to pamätám. Napriek tomu ste neboli vypočutá, ba dokonca ste boli označená, že ste ostali stáť ako Kolíková v poli. Čiže z tohto pohľadu je vidieť, že jednoducho nemáte tú podporu a dokonca musíte uberať z tých jednotlivých svojich predsavzatí. Ale je to, samozrejme, vaša vec.
Ja len som chcel poukázať na to, že dnes ste trošku zmenili rétoriku, lebo hovoríte o budúcnosti, vtedy ste hovorili, že jednoducho do Súdnej rady by nemali byť navrhovaní sudcovia z tých orgánov, o ktorých ste hovorili, to bol prezident, prezidentka, Národná rada a neviem ešte, tuším nejaký tretí.
Čiže, vážená pani ministerka, vážení koaliční poslanci, my sme uvažovali veľmi pred rozpravou o voľbe generálneho prokurátora, poznajúc všetky vaše názory, ktoré neustále opakujete, či teda predložíme pozmeňujúci návrh, presnejšie návrh s 15 podpismi, aby bola voľba generálneho prokurátora tajná. Usúdili sme v podstate, že to nemá význam pri vás, pretože vy ste všetci povedali, že jednoducho verejná voľba je tá jediná, že toto je pre vás jednoducho neprijateľné. Tak ako vyhlasujete už aj dnes dopredu, že keď bude aj referendum platné, tak vy ste viazaní svojím slobodným mandátom a vy ho nebudete rešpektovať, tuším, že pán Dostál sa k tomu takisto vyjadroval. Čiže ja by som chcel využiť túto príležitosť, potom ako sa neviete dohodnúť, koho zvoliť za generálneho prokurátora, potom ako podľa môjho názoru významne narušujete slobodný mandát poslanca nejakým indikatívnym hlasovaním, čo je svetový unikát.
Vysvetlíte, prosím vás, všetkým nielen nám, ale aj občanom Slovenskej republiky, čo to tu bolo v tejto Národnej rade za voľba, aká indikatívna voľba? Koho kto presviedčal, že kto má byť zvolený alebo to, čo presiaklo navonok, bude aj výsledok volieb? Tak to sme naozaj zvedavý, lebo pokiaľ vieme, tak tuším, že najviac hlasov podpory dostal pán Žilinka a druhý bol pán Kliment, tak sme zvedaví. Čiže ak teda tá indikatívna voľba bola slobodným prejavom, tak takto by mala dopadnúť asi aj voľba generálneho prokurátora, a preto, pani ministerka a vážené dámy a páni z koalície, my navrhujeme pre vás ešte predtým, ako budem hlasovať, samozrejme, aj o ústave, lebo to s tým nesúvisí, čo chcem teraz povedať, ale navrhujeme, pani ministerka, aby ste pred voľbou generálneho prokurátora otvorili rozpravu. My predložíme, poďme spoločne, návrh na tajnú voľbu, aby sme naozaj generálneho prokurátora zvolili, tak ako sa patrí, tajne. Každý aby slobodne vyjadril svoju vôľu a budúci generálny prokurátor mohol vykonávať svoju funkciu naozaj nezávisle a odborne bez ohľadu na to, kto ho ako volil alebo ho nevolil.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.12.2020 o 10:41 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vy ste teraz na konci, pán Blanár, povedali takú vedu, vetu: "Tak ako sa patrí, tajne." To absolútne vystihuje to, ako sa riešili veci za vašej vlády a v tomto parlamente. Mne je jasné, že vy obhajujete tajnú voľbu generálneho prokurátora. Väčšinu vecí ste takto riešili, či už niekde v nejakej kancelárii DoubleTree Hilton alebo na Vazovovej v byte.
Táto vláda, tento parlament je iný. Chceme byť transparentný, chceme hlasovať verejne. Pozrite sa na to, ako možno na iné myslenie. Vy hovoríte, že ak tá voľba bude verejná, tak sa zvolený generálny prokurátor bude cítiť zaviazaný k tým-ktorým poslancom. Skúste sa na to pozrieť, možno je to veľký problém pre vás, ale skúste sa na to pozrieť úplne inak, že verejnosť bude môcť odsledovať, či generálny prokurátor v prípade, ak by rozhodoval nebodaj v nejakej veci, ktorá sa týka niektorého z poslancov, ktorí zaňho hlasovali, verejnosť sa bude môcť pozrieť na to, že či mu nadržiaval, alebo nenadržiaval. A toto je verejná kontrola, toto je tá transparentnosť, ktorú sa snažíme my presadiť. Čiže ja tomu rozumiem, že chcete rozhodovať tajne, ale nie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 10:55 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Blanár, ako úplne je to dojemné, ako sa snažíte sa zaoberať našou nezávislosťou a rozoberať, že čo bolo indikatívne, či to bola voľba, alebo neviem, čo to bolo. Ja tomu na jednej strane rozumiem, lebo vy ste zvyknutý na pomery, keď predseda povedal, a tak sa hlasovalo. A nikoho nezaujímalo, aké sú názory poslancov. Toto je súčasť našej diskusie. My o veciach diskutujeme, počúvame jeden druhého. K tomu patrí to, že možno sa aj občas pohádame, potom sa zase uzmierime ako v manželstve. Ale držíme spolu, pretože chceme zmeniť túto krajinu.
Chceme ju zmeniť na slušnú krajinu. Krajinu, kde špičky polície, prokuratúry, súdov, finančnej správy sa nedohadujú niekde v hoteli na tom, ako budú vypaľovať a okrádať občanov. Vy ste toto všetko osem rokov kryli. A teraz prichádza pravda najavo. A vy sa bojíte, že príde prokurátor, ktorý to dotiahne do konca podľa kvalitnej obžaloby. A títo ľudia a možno aj niektorí z vás budú odsúdení. Toho sa bojíte, toho sa trasiete, a preto tu chcete teraz narúšať a vymýšľate s kadejakými návrhmi pirátskymi. Ja tomu rozumiem. Ja tomu rozumiem, že sa bojíte. Ale, prosím vás, zachovajte aspoň nejakú základnú kultúru, nech to tak nevidieť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 10:55 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
S ďalšou faktickou pán poslanec Kondrót.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 10:56 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán podpredseda, už to tu dneska zaznelo, že strážcom zákonnosti a ústavnosti nemá byť, samozrejme, len Ústavný súd Slovenskej republiky, ale všetci až teda po občana. Čiže prezident, Národná rada, poslanci, predseda vlády, ministri a tak ďalej. Spomenul si, ako to vyzeralo, keď sa volil na nátlak Kočnera jeho generálny prokurátor, kedy bol dvojka v štáte Richard Sulík ako predseda Národnej rady ovládaný mafiou. Najprv sa chodili, keď sa nevedeli dohodnúť a zvoliť toho, koho bolo treba, tak chodili vo dvojiciach.
Potom si fotili lístky, čo je porušovanie zákona. To je úplný výsmech ústavy, ústavnosti, zákonnosti. Nikomu to nevadilo, nevadí dneska. Potom vymysleli systém, že jedna strana bude krúžkovať, druhá bude dávať do kosoštvorcov a tretia do štvorcov. Po spočítaní hlasov sa to všetko odnieslo Sulíkovi na stôl, vysypalo a hľadalo sa, kto zradil. Stále im to nevychádzalo. Až sa nakoniec podarilo zvoliť toho, koho si želala mafia.
Ďakujem pekne. Dnes opäť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 10:58 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán podpredseda, ja sa plne stotožňujem a podporujem tvoj návrh, ktorý si dal. Chcel by som povedať, že ja konzistentne presadzujem v personálnych otázkach tajnú voľbu. Môžete si pozrieť moje vystúpenia v rozprave od roku 2012, kde som sa viackrát k tomuto vyjadroval. Viackrát som argumentoval, prečo si myslím, že tajná voľba je demokratickejšia a lepšia nielen vo všeobecných voľbách, ale aj vo voľbách v parlamente, ako nakoniec som poukazoval, judikoval aj Ústavný súd. Tu totižto nejde o transparentnosť, o to, aby každý videl, ako aký poslanec hlasoval, ale ide tu o vydierateľnosť a nevydierateľnosť.
Krásne sa tu ukázalo v priebehu posledných dní, keď počas vypočúvania kandidátov na voľbu generálneho prokurátora sám premiér tejto vlády Igor Matovič sa vyhrážal poslancom vládnej koalície bez ohľadu na to, ktorej strany, celej vládnej koalície, že ak nebudú hlasovať tak, ako si to on predstavuje, tak odíde z koalície a z vlády. Tak ako máme chápať túto verejnú voľbu? Len ako kontrolu premiéra Igora Matoviča o tom, ako budú poslanci jeho vládnej koalície hlasovať. A toto si myslím, že nechceme nikto a že je to neprípustné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 10:59 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, presne ste vystihli, že tajná voľba chráni poslanca pred následkami a zabezpečuje mu, garantuje mu slobodný mandát pri personálnych voľbách, keďže ten, ktorého volí, sa mu potom nemôže mstiť, či už na pozíciách represívnych, alebo súdnych a podobne. Len viete, tuto nejde o filozofickú diskusiu. Tieto zmeny, ktoré prináša pani Kolíková, sú čisto účelové. No oni si jednoducho neveria pri voľbe generálneho prokurátora, tak si zmenia spôsob voľby. Oni si nedokážu predstaviť, že by niekto mohol namietať ich zákony, tak idú odobrať Ústavnému súdu právomoc preskúmavať ústavné zákony. Ale to má obrovitánske dôsledky. Tu sa rúca celý systém liberálnej demokracie, ktorý je postavený na systéme bŕzd a protiváh. O tom určite kolegovia niekde v politológii počuli. Brzdy a protiváhy.
Povedzte mi, akú má protiváhu ústavná väčšina v slovenskom parlamente. Akú? Keď nikto nemôže kontrolovať a zamietnuť a nejakým spôsobom napadnúť ich rozhodnutie. To znamená, že keď majú dneska účelnú ústavnú väčšinu, čokoľvek si schvália a už to nikto nemôže napadnúť. Čo keď si teraz schvália, že si predlžia svoj mandát navždy. Že tu vyhlásia vedúcu úlohu obyčajných ľudí do ústavy a že Igora Matoviča vyhlásia za vodcu naveky? Predstavme si to. Kto to bude môcť napadnúť? Ústavný súd túto právomoc stráca.
To znamená, my sa rúcame do úplne inej formy demokracie, ktorá sa nenazýva liberálnou demokraciou, ale možno ľudovou demokraciou a naozaj ju dneska majú stále v Severnej Kórei, ktorá je zjavne inšpiráciou aj pre pani Kolíkovú. To znamená, budeme tu robiť inkvizičné tribunály? Budeme tu robiť tribunály, kde si budete vy vyberať sudcov, ktorí budú poslušne kriminalizovať opozíciu? Tam to smeruje. Čiže, pani Kolíková, ja mám, samozrejme, radosť z toho, že čerpáte z marxizmu-leninizmu, ale, prosím vás, vráťme sa do normálnej demokratickej diskusie a prestaňte tu kriminalizovať opozíciu a ničiť liberálnu demokraciu na Slovensku.
Ďakujem. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:01 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:03

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Tiež som zostal v nemom úžase po tejto obhajobe liberálnej demokracie. Ale teda k predrečníkovi, pán podpredseda Blanár, povedali ste, že začali sme sa zaoberať zmenou tajnej voľby na verejnú účelovo. No ja by som vám ten účel rád pripomenul.
Tým dôvodom bola snaha zabrániť tomu, aby bol na ďalších sedem rokov zvolený za generálneho prokurátora Dobroslav Trnka, o čo sa SMER - sociálna demokracia veľmi aktívne usiloval. Ten Dobroslav Trnka, ktorý vo svojej pracovni si nechal svojím kamarátom Marianom Kočnerom nainštalovať skrytú kameru a na túto kameru si natočil svoj rozhovor s vaším ministrom smeráckym pánom Počiatkom, kde sa bavili o tom, ako mu pomôže zametať stopy, kde sa bavili o tom, ako urobil Slota kšeft s emisiami, že sa nepodelil s vaším predsedom Ficom a že aký je to kráľ.
Nuž áno, nechceli sme, aby sa takýto človek stal na ďalších sedem rokov generálnym prokurátorom a urobili sme, čo sme preto mohli urobiť. Našťastie sa to podarilo. Vy ste si tam aj tak potom nakoniec zvolili pána Čižnára aj napriek rozhodnutiam Ústavného súdu. Ale v poriadku. To, čo sme urobili, bolo dôležité. A ak to nazývate účelovým, tak ten účel bol veľmi dôležitý.
K tej filozofickej debate či verejná, alebo tajná voľba sa ešte pokojne môžeme vrátiť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:03 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:05

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za korektné príspevky.
Pán Dostál, áno, hovoríte o tom Trnkovi, ktorého voľbu dohadoval vtedajší predseda parlamentu Sulík s Kočnerom. Áno, výborne, tlieskame. (Potlesk.) Perfektne. Perfektne.
Pán poslanec Kremský, chcem vám korektne pripomenúť, že nielen vy diskutujete vo svojich poslaneckých kluboch. U nás sú tuhé diskusie rovnako. A tiež to nie je jednoduché, kým dospejeme k nejakému názoru. Ale už potom, keď sa ide voliť, tak každý má slobodnú vôľu. Na nikoho sa netlačí takým spôsobom účelovo, ako teraz pred chvíľou povedal pán Dostál, že prečo verejná voľba. Lebo to bolo pre nich účelové.
Povedzme si teda, vážené dámy a páni, tak prečo tu máme tajnú voľbu predsedu parlamentu? Tak povedzme si, dámy a páni, prečo tu máme tajnú voľbu podpredsedov parlamentu? Povedzme si, prečo tú máme tajnú voľbu predsedov výborov? Ticho ste, čo? Tak potom zmeňte všetko, nech je verejná voľba. A mali ste s tým začať. Tak ako to mali urobiť vtedajší koaliční poslanci, keď hovorili o tom, že verejná voľba je najlepšia. Tak mali ju vtedy ešte pred prvou voľbou generálneho prokurátora za vlády Ivety Radičovej zmeniť v rokovacom poriadku na verejnú voľbu a až potom mohli povedať, že, áno, verejná voľba je najlepšia. Ale oni to urobili potom, ako takmer štyri kolá alebo tri kolá prebehli v tajnej voľbe. Tým potvrdili, že sa nevedeli dohodnúť. Taká je celá pravda a nič iné som nechcel povedať.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:05 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:07

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja si len dovoľujem upozorniť členov osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, že dnes máme výbor, ale nie o 12.15, ale 13.00 nakoľko v rozpore so závermi grémia boli zvolané dva ďalšie výbory v čase rokovania nášho výboru, tak sme ustúpili a náš termín sme presunuli na 13.00 v našej rokovacej miestnosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

3.12.2020 o 11:07 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video