18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:48 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál sa na chvíľku pozabudol. Pán Dostál, už nie je rok 1989. Vy teraz nepíšete článok do Nového Slova, tak skúste sa zase preorientovať, obhajujte teraz liberálnu demokraciu. To, čo ste obhajovali predtým v článkoch pre Nové Slovo a tzv. ľudovú demokraciu alebo ten komunizmus, tak to už teraz nie je v móde. Nezabúdajte.
Ale k tej veci, ktorú ste načrtli v otázke pána Dobroslava Trnku ako kandidáta v roku 2011 na generálneho prokurátora, tam bolo viacero faktických omylov. Vy ste hovorili, že Dobroslava Trnku chcel voliť SMER, ale zabudli ste povedať, že preto, lebo keby bol zvolený, tak by padla vláda. A je legitímne právo opozície, aby chcela padnúť vládu, keďže pani Radičová vtedy povedala, že pokiaľ bude Trnka zvolený, tak padne vláda.
Vy ako koalícia, vy ste tam vtedy sedeli, ste mali dosť hlasov na to, aby ste zvolili alternatívneho kandidáta, ale napriek tomu to vyzeralo na Dobroslava Trnku.
A teraz sa spýtajme, že prečo? Vo videu medzi Kočnerom a Trnkom sa tvrdí pre toto. Kočner hovorí: "Ja som dal milión, Haščák dal milión," na to, aby sa kúpil nejaký poslanec vtedajšej koalície. Tam, kde ste sedeli aj vy, hej? Čiže SDKÚ, SaS, MOST a KDH sú dneska podozriví z toho, že jeden z nich zradil a bol kúpený, hej? Vyšetrovala to vtedy polícia Lipšicova, povedala, že skutok sa nestal. Medzitým to už vyšetrujú znova. V roku 2019 sa zase vyšetrovanie rozbehlo, takže budeme zvedaví na výsledok teraz takej aktivistickej polícii, akú máme dneska.
No a teraz otázka je, kto teda bol kúpený? Hovorilo sa o sume 60-tisíc eur. Najčastejšie sa spomína, neuveríte, strana MOST - HÍD a ja som si pozrel, kto bol vtedy v poslaneckom klube MOST - HÍD? Neuveríte - Ondrej Dostál. Pán kolega, vy ste boli v poslaneckom klube MOST - HÍD, strany, o ktorej sa najčastejšie hovorí, že bola skorumpovaná, aby volila Dobroslava Trnku.
Pán Dostál, cinklo vám 60-tisíc na účet?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:42 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
To bude nejaký omyl.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:44 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, ja som vo svojom vystúpení položil niekoľko takých úvah a vy ste vo svojom vystúpení neodpovedali, pretože, nevysvetlili ste. Keď ste boli teda presvedčený o tom a ste presvedčený, že verejná voľba aj generálneho prokurátora je tá najlepšia, prečo ste nenavrhli novelu rokovacieho poriadku ešte pred 3. novembrom 2010, aby ste do nej zakotvili, že to má byť verejná voľba a urobili ste to až po piatich mesiacoch, keď ste sa nevedeli dohodnúť? A popri tom prebiehalo aj to, čo vám pred chvíľou vysvetlil pán poslanec Blaha. Čiže toto ste jednoducho nevysvetlili a ja som očakával, že práve toto vysvetlíte.
No a ďalšia vec, ktorú ste vlastne nepovedali, ja som sa pri rečníckom pulte, áno, priznal k tomu, že sme ponechali znenie, ktoré tam bolo zavedené vtedy v tej novele, ale stále tam bola možnosť predložiť 15 podpisov poslancov, aby mohla byť na, podľa výsledku hlasovania voľba tajná. Avšak novelou ústavy, ktorú teraz predkladáte v bode 10, automaticky takáto možnosť pri voľbe ústavných sudcov alebo kandidátov na ústavných sudcov úplne padne a toto ustanovenie, ktoré máme dnes v rokovacom poriadku, už nebude môcť byť použité.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:44 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:46

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ja chcem reagovať na Ondreja Dostála v tom, že naozaj to indikatívne hlasovanie bolo o tom, aby sme si zistili, aká je v kluboch nálada, pretože úprimne poviem, každý klub mal nejakého iného kandidáta, to je zrejmé aj na verejnosti. Chceli sme si zistiť, kto a ako bude hlasovať. To hlasovanie bolo o tom, aby sme naozaj sa zhodli, lebo terajší generálny prokurátor musí byť človek, ktorý bude čeliť tomuto, čo tu predvádzajú komunisti a fašisti.
Musí čeliť tomu, aby sa nezopakovalo to, že Kotleba za svoje pôsobenie ani jeden jedinýkrát neupozornil na nejaké svinstvo, ktoré tu strana SMER napáchala. Ani jeden jedinýkrát neupozornil na zlodejinu, ktorú Fico urobil. No a, samozrejme, Fico sa mu odvďačil a sami viete všetci dobre, ako u Kočnera, s Kočnerom vybavili, aby fašisti mohli zostať tuná v sále. Je to veľmi jednoduchá záležitosť a chcem povedať, že ktorýkoľvek generálny prokurátor teraz príde, tak musí byť čestný. Ale ryba smrdí od hlavy. Keď bude čestná vláda, keď tu bude vládnuť vláda, ktorá nebude kradnúť, nebude robiť to, čo robil Fico, nebude robiť to, čo robil Pellegrini, keď tu bude vláda, ktorá bude naozaj zodpovedne vládnuť, tak generálny prokurátor tu bude zodpovedný.
Ale ja si neviem predstaviť, keď sa tu fašisti spoja s komunistami a pôjdu vládnuť, čo sa tu bude diať. Ja si neviem predstaviť vládnutie fašistov s komunistami, ja si neviem predstaviť, aké svinstvá sa tu opäť budú diať, ako sa bude korumpovať súdnictvo, ako sa bude korumpovať prokuratúra a polícia. Toto sa tu dialo a pokiaľ tu bude slušná vláda, tak sa to diať nikdy nebude.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:46 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:48

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, povedzte mi niečo, čo spravila pre tento národ pani Radičová. Títo ľudia sa tu pregrciavajú a pretúlavajú, čo ten Zajac, Dostál, Matovič, čo robili? Trtošili sa po tomto štáte a zrazu sú zvolení poslanci? Toto sú zástupcovia ľudu?! Nehnevajte sa na mňa! Viete, kto to povedal? Povedal to Dobroslav Trnka. (Reakcia z pléna.) Povedal Dobroslav Trnka. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pán poslanec Blaha, poprosím vás, mali ste možnosť položiť otázku vo faktickej poznámke.

Dostál, Ondrej, poslanec NR SR
Čiže Dobroslav Trnka v roku 2011 odpovedal na vašu otázku, ktorú ste teraz položili, či cinklo. Určite Dobroslav Trnka sa pokúsil (zaznievanie gongu) skorumpovať poslanca, o ktorom hovoril, že sa pregrciaval a pretúlaval a trtošil. Áno, je to veľmi pravdepodobné v logike blahovskej demagógie.
Je smutné, že poslanci SMER-u chceli Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora pri tom všetkom, čo sa o ňom už vtedy vedelo. Nevedelo sa všetko, čo sa vie dnes, ale poslanci SMER-u chceli, aby Dobroslav Trnka pokračoval.
Môžte to zakrývať za to, že ste chceli, aby padla Radičovej vláda. Môžte to za to zakrývať, myslím si, že vám to nikto neuverí. Nepochybujem o tom, že ste chceli aj to, ale chceli ste aj to, aby Dobroslav Trnka pokračoval.
Je možné, je pravdepodobné, že sa pokúsili niektorých poslancov vládnej koalície skorumpovať, vy ste ho volili dobrovoľne, ale mne alibi poskytol sám Dobroslav Trnka vo svojom slávnom televíznom vystúpení.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 11:48 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:51

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem. Vážená pani ministerka, vážený pán predseda Ústavného súdu, kolegyne, kolegovia, ja prevažne budem monotematický v tomto mojom vystúpení, možnože aj nie alebo že sa možno ešte prihlásim do ústnej, ale cieľom môjho vystúpenia je predložiť pozmeňujúci návrh z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý vznikol na základe širokej debaty o tom, aké správne má mať postavenie prokuratúra v našom ústavnom systéme.
Tieto debaty vychádzali zo skutočností, že nielen podľa môjho osobného názoru, ale podľa aj širších objektívnych pohľadov naša prokuratúra je najhoršia možná. Je to určite najhoršia prokuratúra na svete, myslíme tým civilizovaný svet, svet krajín demokratických a právnych štátov.
Predstava, že viacerí najvyšší funkcionári Generálnej prokuratúry sú trestne stíhaní, ten, ktorý mal za funkciu stíhať korupciu na najvyšších miestach, tak ten je väzobne stíhaný ako člen organizovanej zločineckej skupiny. To sú také extrémy, ktoré nás vedú k tomu, aby sme sa zamýšľali nad tým, prečo toto takto je.
Moja téza je tá, že tým reálnym dôvodom, tou prapríčinou toho je ústavné postavenie prokuratúry, a to navyše tak, ako bolo dovodené rozhodnutiami Ústavného súdu, ktorý z prokuratúry urobil v podstate štát v štáte, ktorý zabezpečil prokuratúre, že nech sa deje čokoľvek, je nepostihnuteľná v praktickej rovine. Samozrejme, tak ako bolo viackrát spomínané a rozsiahlo debatované, pokiaľ ide o odvolávanie generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora, tak v teoretickej rovine také niečo možné je, ale v praktickej rovine nie je.
Čiže aj v súvislosti s tým, že sa, že sa touto novelou ústavy zavádza Najvyšší správny súd, ktorý okrem iného má mať vo svojej gescii alebo má vo svojich právomocí, právomociach má mať aj rozhodovanie o disciplinárnych veciach prokurátorov, tak je nevyhnutné, aby sme urobili takú úpravu, ktorá umožní vláde, aby stíhala disciplinárne prokurátorov na Najvyššom správnom súde. To znamená, aby existovalo návrhové oprávnenie vlády alebo povereného člena, teda pravdepodobne ministra spravodlivosti, aby mohol disciplinárne stíhať tam, kde je to namieste.
Ja by som v tejto súvislosti trošku rozšíril tú debatu o to, že prečo je potrebné tento návrh urobiť z hľadiska toho, ako veci fungujú v reálnych právnych štátoch. V reálnom právnom štáte a boli k tomu aj štúdie parlamentného inštitútu, ktoré si môžete pozrieť v súvislosti s novelou zákona o prokuratúre a zákona o prokurátoroch. Neexistuje demokratická krajina, právny štát, kde by prokuratúra bola nezávislá, ako je tomu u nás. Proste nezamieňajme to, že, samozrejme, vo výkone svojej funkcie jednotliví prokurátori majú a musia byť procesne nezávislí, ale nie je nikde a v Ústave už vôbec nie a ani zákonom upravené v slušných krajinách to, že prokurátor sa akosi vymyká štandardnému trojdeleniu, prokuratúra sa vymyká štandardnému trojdeleniu moci. U nás prokuratúra sa snaží tvrdiť v rozpore s mnohými erudovanými právnikmi, že sú akási štvrtá moc v štáte. Vidíme, ako to dopadlo. A vidíme, že čo prokuratúra je za organizáciu.
My preto musíme dosiahnuť stav, kedy sa priblížime aspoň k slušným európskym krajinám, v podstate nejakému štandardu západných demokracií, kde všade do jedného bez výnimky prokuratúra spadá pod ministra spravodlivosti alebo minister spravodlivosti je generálny prokurátor. To je tá istá osoba. Čiže predstava, že tu máme mať generálneho prokurátora, ktorého nič nezaujíma, ktorý môže, môže napriek tomu, že sa má v parlamente ukázať raz za rok, aj na to sa môže vykašľať, pretože na nejakých poslancov proste, ako sa hovorí, je mu to jedno, tak to je všetko v genetickej výbave toho stavu, ktorý tu, pokiaľ ide o prerastenie zločinnosti do štátnych štruktúr, máme. To nie je náhoda, že, že, že u nás ešte stále je v podstate rozlezená zločinnosť vo všetkých aspektoch fungovania štátu. To ešte stále máme. A tí, ktorí nieže dúfajú, ale v ktorých existenčnom záujme je to, aby sa veci zvrátili naspäť tam, kde to bolo doteraz, kým naša vláda prišla k moci, tak tí teraz bojujú proti takej úprave, aby vláda, ľudom zvolená vláda, mala dosah na to, ako prokuratúra funguje.
Toto je úplne elementárna vec a verte mi, že nie je náhoda, že ako jediná krajina máme prokuratúru ako akúsi samostatnú štátnu moc a ako jediná krajina na svete máme takmer všetkých generálnych prokurátorov a špeciálneho prokurátora trestne stíhaného.
To sú dve veci, ktoré sú spojené ako siamské dvojčatá, preto to tak je. A my sa musíme priblížiť k tomu, aby sme sa dostali tam, kde je slušná Európa, kde je, kde sú naše euroatlantické základy.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, mal by som vás teraz prerušiť, ak to ešte máte na dlhšie.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Necháme to tak. Prečítam pozmeňovák a môžeme to skončiť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Máte na dlhšie ten pozmeňovák?

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Je to rýchle.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Je to rýchle.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
To je 20 sekúnd.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Dobre, nech sa páči, tak prečítajte.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Prečítam teda, v súlade s uvedeným, prečítam môj pozmeňovák.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Alojza Baránika k vládnemu návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky (tlač 270).
Vládny návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov sa mení dopĺňa takto:
V čl. 1 sa za bod 25 vkladá nový bod 26, ktorý znie:
26. Čl. 149 znie: "Čl. 149
(1) Prokuratúra Slovenskej republiky zastupuje verejnú obžalobu v trestnom konaní pred súdom a vykonáva ďalšie úlohy, ak tak ustanoví zákon.
(2) Verejnú kontrolu nad činnosťou prokuratúry vykonáva parlament a vláda alebo v jej mene člen vlády; podrobnosti ustanoví zákon."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.12.2020 o 11:51 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:01

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Baránik, vy ste tu zopakovali tú svoju neuveriteľnú nehoráznosť, že prokuratúra nemá byť nezávislá. A že má byť nástrojom aktuálnej vládnej moci. A vy sa odvolávate na euroatlantické tradície, len ste zabudli pripomenúť, že by ste sa skôr mohli odvolať na naše československé tradície z päťdesiatych rokov. Lebo presne tak to vtedy fungovalo, že tu bola štátna prokuratúra na čele so súdruhom Urválkom, ktorého Ústredný výbor Komunistickej strany Československa poveril tým, aby nechal skriminalizovať a popraviť Miladu Horákovú alebo Klementisa, alebo ďalších, lebo im nevyhovovali. A vy teraz chcete to isté. Ten istý model.
Viete, ono niekedy treba, ja viem, že vy právnici s tým máte problém, rozmýšľať aj v kontexte. Vy sa nemôžete odvolávať na to, že v Spojených štátoch amerických niečo nejako funguje, keď oni nemali žiadne skúsenosti či už nacizmom, alebo s tzv. reálnym socializmom, ale tým pádom môžu nadväzovať na niečo, čo majú vo svojej krajine zažité. Ale tuto v krajine, v priestore, kde tu naozaj máme v histórii päťdesiate roky, kedy sa zneužívala moc, zneužívala prokuratúra, kedy sa tu politizovala prokuratúra a popravovali ľudia, tak vy v tomto regióne chcete zavádzať model, ktorý tu bol za čias Gottwalda? To si robíte z ľudí srandu?
A viete, teraz, keď mne to vyčítate, že ja teraz som akože tu ten komunista, ktorý tu nemá čo namietať, ale ja som práve vždy namietal na tom bývalom režime, že bol nedemokratický. Mne sa páčili tie sociálne funkcie toho štátu, ale vy si vyberáte z toho bývalého režimu to zlé, tú totalitu, tú politizáciu, tú kriminalizáciu opozície a to dobré, čo tam bolo, tie sociálne funkcie, tie ste odfrčkli preč. To bolo akože zlé. Netreba tu mať sociálny štát, netreba sa starať o ľudí, treba tu mať len Urválka. To ste si vy vybrali z toho bývalého režimu. Toto je, pán poslanec Baránik, choré, choré.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 12:01 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:03

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Baránik, nebudem sa vyjadrovať k tomu, čo ste povedali, ale k tomu, čo ste predložili a chcem sa opýtať, či to naozaj myslíte vážne. Ako vy takýmto spôsobom v rozprave v druhom čítaní bez akejkoľvek diskusie idete zásadným spôsobom meniť charakter prokuratúry na Slovensku? Vy chcete takýmto pokútnym spôsobom bez akejkoľvek diskusie podriadiť prokuratúru pod vládu a ministerku spravodlivosti? Keď navrhujete, že verejnú kontrolu má vykonať parlament alebo vláda alebo poverený člen vlády?
Veď máme nejaké zakotvenie prokuratúry v Ústave sui generis na rozdiel od štátneho zastupiteľstva, ktoré je v iných krajinách napríklad v Českej republike, kde je prokurátor generálny podriadený ministerstvu spravodlivosti a na Slovensku máme úplne iný model prokuratúry a vy takýmto spôsobom potichu, aby o tom nikto nevedel, chcete meniť charakter prokuratúry a podriaďovať ho vláde a politickej moci vládnej väčšiny? To snáď nemyslíte vážne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 12:03 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:04

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Baránik, správne si pripomenul, že existujú rôzne modely prokuratúry a štátneho zastupiteľstva a ten slovenský je skôr unikátny, skôr teda pripomínajúci ten pôvodný sovietsky model prokuratúry z hľadiska svojho nastavenia. V normálnych demokratických krajinách existujú štátne zastupiteľstvá, ktoré sú závislé od vlády, od výkonnej moci a čuduj sa svete, fungujú oveľa lepšie, ako fungovalo vedenie Generálnej prokuratúry či už v poslednom, alebo predposlednom funkčnom období.
Čiže tá debata o tom, že ako má byť nastavená, ako má byť nastavená prokuratúra, či to má byť nezávislý orgán sui generis, alebo má byť kontrolovaný vládou. Nie o tom, že jeden je totalitný a druhý je demokratický, sú to rôzne modely, a teda ak sa len pohybujeme v rámci bývalého Československa a máme možnosť porovnať si jeden a druhý model, tak veruže to nehovorí pre ten slovenský model.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 12:04 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:06

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak v rýchlosti.
Správne ste povedali, pán kolega Blaha, že nie ste právnik a je to vidieť z toho, čo hovoríte, sú to ešte väčšie somariny ako obvykle, pretože práve hovoríme o tomto regióne, kde ten náš model je úplne exotický. A keď hovoríme o boji proti fašizmu a komunizmu, že čo sme tu mali v päťdesiatych rokoch a predtým, no tak hovoríme o Českej republike, Rakúsku a Nemecku. To je náš región, nie Sovietsky zväz, to je váš región.
Pokiaľ ide o pána Suska, tento návrh bol pripravený na ministerstve, bol široko debatovaný v koalícii a my nestojíme o debatu s tými, ktorí chcú tu udržiavať zločinnosť tak, ako je prerastená na prokuratúre, veď sami prokurátori hovoria o tom, že tam je zločinnosť.
A to, že sa niektorí teraz hlásia, že moment ja som úplatky nedával, no to je samozrejmé, že nedávali všetci. Ale príliš veľká časť a na príliš vysokých miestach tento systém živili a živili prerastenie zločinnosti na politiku. Je mi to jasné, že ako člen strany SMER, že toto vy namietate, pretože toto je vaše DNA. Toto vy potrebujete, aby to takto zostalo. To je jasné, že my sme sem prišli na to, aby sme zo Slovenska urobili právny štát. A to je zjavné, že vám vadí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2020 o 12:06 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video