23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

27.1.2021 o 10:36 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:24

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákony, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách, tzv. cestný zákon v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia dopĺňajú niektoré zákony, je to tlač 364.
V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že v navrhovanom zákona prerokuje, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.1.2021 o 10:24 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, veľmi pekne ďakujem za predložený návrh, ktorým chceme zjednodušiť stavbu komunikácií na Slovensku. Ja budem poslancom, ktorý vždy bude podporovať, aby sme diaľnice stavali čo najrýchlejšie a čo najefektívnejšie. Budem vždy poslancom, ktorý bude bojovať proti všetkým špekulantom, ktorí mnohokrát kvôli pár drobným sú ochotní zdržiavať výstavbu tak dôležitej veci, ako je cestná infraštruktúra na Slovensku.
Kto chodievate po Slovensku a chodievate mnohí, tak musíte uznať, že, že jednoducho diaľničná, diaľničná sieť nedobudovaná a tak dlho sľubovaná, je obrovskou prekážkou rozvoja mnohých regiónov na Slovensku.
Ja pracovne často chodievam alebo chodieval som napríklad do Rumunska a v nemom úžase som musel sledovať, keď som zažil diaľnicu od Maďarsko-Rumunskej hranice až do mesta Temešvár, čo je približne 70 km, kde od zámeru ministerstva dopravy až po realizáciu prešli 3 roky. To u nás je len snom, aby za 3 roky od zámeru až po realizáciu, aby sme mali hotovú diaľnicu.
Preto veľmi vítam predĺženie možnosti vyvlastňovať pozemky v záujme dobudovať cestnú sieť do vyššej kvality. Zároveň veľmi oceňujem, síce to trošku súvisí s inou témou, že ministerstvo dopravy vyčlenilo alebo snaží sa vyčleniť na rekonštrukciu ciest I. triedy sumu, ktorá nemá obdobu na Slovensku. Čiže naozaj sa možno stane to, čo sme tu dlhé roky počúvali, že dobudujeme diaľničnú infraštruktúru a stane sa to, že cesty I. triedy budú mať vyššiu kvalitu.
No a k tomu, vy ste to, pán minister, vo vašom úvodnom slove nespomenuli, vy tu aj zavádzate isté formy váženia tých nákladných áut, ktoré chodia po tých komunikáciách, ktoré bude oveľa operatívnejšie, ako bolo doteraz. Aj toto je podľa mňa veľmi dôležitá súčasť. Lebo keď si raz tie cesty postavíme a konečne ich budeme mať a budeme ich mať rekonštruované a vo vysokej kvalite, tak je veľmi dôležité, aby sme sa dlhodobo efektívne starali o to, aby aj v tejto kvalite ostali. Aby jednoducho tieto cesty neboli humpľované preťaženými vozidlami.
Čiže plne podporujem tento návrh a ďakujem za jeho predloženie a zároveň ďakujem za vypočutie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 10:25 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Úplne s vami súhlasím, pán poslanec Borguľa. Výstavba diaľnic je kľúčová pre rozvoj regiónov. Koniec koncov aj pán minister pred pár týždňami prijal zástupcov občianskeho združenia Diaľnica na Zemplín, ktorí aj týmto spôsobom deklarovali, že rozvoj regiónov sa nepohne bez dokonalej cestnej infraštruktúry, a preto vítam každý krok, ktorý umožní vlastne rýchlejšiu výstavbu týchto diaľnic. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 10:25 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Tento zákon, ktorý sa predkladá do parlamentu, my ako predstavitelia samospráv veľmi vítame, pretože cestná infraštruktúra je veľmi dôležitá aj z pohľadu toho regionálneho postavenia alebo už toho konkrétneho komunitného postavenia v jednotlivých mestách a obciach, kde tie obštrukcie pri výstavbe jednotlivých miestnych komunikácií alebo ciest I., II. triedy spôsobujú to, že v podstate na základe jednej obštrukcie sa nám odďaľujú na roky, možno desaťročia tieto dôležité súčasti infraštruktúry. A ak ten proces sa naozaj zjednoduší v tom zmysle, že po komunikáciách a dohode s tými jednotlivými účastníkmi konania sa odstránia tieto obštrukcie a budeme mať právny akt v rukách, aby sme došli k spoločnému konsenzu bez toho, aby sme niekomu upreli jeho práva a následné vykompenzovanie vlastne ich nejakých tých proste záujmov, ale tých reálnych, nie tých, ktoré poznáme z minulosti tie lobistické skupiny, ktoré naozaj s tým doslova obchodovali a občania trpeli.
Takže ja vítam takúto legislatívu a takéto vlastne kroky, ktoré sa dejú v dnešnej dobe, a dúfame, že to naozaj zlepší postavenie samospráv ako jedných, ktorí budujú vlastne tieto cesty aj na tej miestnej úrovni, pretože v tých malých obciach je veľký problém potom s infraštruktúrou, keď, poviem to tak otvorene, jeden občan si postaví hlavu a trpí celá obec.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 10:25 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:28

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, vážené panie kolegyne, kolegovia, rád by som uviedol môj návrh zákona, ktorý ľudovo nazývame potravinový semafor. Je to návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov. Účelom návrhu zákona je zavedenie nového registra potravín pre potravinový semafor, ktorý vedie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

27.1.2021 o 10:28 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:29

Ján Krošlák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení kolegovia, Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 456 z 26. novembra 2020 pridelila návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Patricka Linharta na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov (tlač 221), na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre zdravotníctvo a výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor určila výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
Výbory prerokovali predmetný poslanecký návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady. Poslanci, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol poslanecký návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému poslaneckému návrhu zákona. Výbory, ktorým bol poslanecký návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledovné stanoviská:
Ústavnoprávny výbor uznesením č. 213 z 21. januára 2021 s poslaneckým návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkou.
Výbor pre zdravotníctvo uznesením č. 74 z 26. januára 2021 s poslaneckým návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkou.
Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uznesením č. 75 z 25. januára 2021 s poslaneckým návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkou.
Gestorský výbor odporúča hlasovať o bode spoločnej správy s návrhom gestorského výboru uvedený bod schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k poslaneckému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III spoločnej správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto poslaneckému návrhu zákona v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona o rokovacom poriadku odporúča Národnej rade predmetný poslanecký návrh zákona schváliť s pripomienkou.
Spoločná správa výborov o prerokovaní predmetného poslaneckého návrhu zákona vo výboroch v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie č. 88 z 26. januára 2021. V citovanom uznesení ma výbor poveril predložiť Národnej rade spoločnú správu výborov a splnomocnil ma podať návrhy podľa príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

27.1.2021 o 10:29 hod.

Ján Krošlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:33

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ďakujem za slovo. Dovoľte mi vystúpiť k potravinovému semaforu. Nezvyknem byť osobný, ale v tomto prípade musím byť troška osobnejší.
Patrick, ja sa ti chcem veľmi pekne poďakovať za tvoj osobný entuziazmus a nasadenie, ktorým už roky presadzuješ niečo tak dobré, ako je, ako je potravinový semafor. Ja som sa naozaj s tým asi ešte nestretol, aby niekto bol až taký bojovník, ako si ty. Musím to povedať a v tom som teda osobný, že veľmi ťa za to uznávam.
Dovoľte mi povedať aj to, že potravinový semafor je veľmi dôležitý práve preto, aby Slovenky a Slováci a Slovensko ako-také nebolo krajinou druhej triedy, tak ako to mnohokrát bolo. Jednoducho, aby ľudia na Slovensku neboli kŕmení nekvalitnými potravinami a druhotriednymi potravinami. Jednak je tu problém, že naša krajina bola zásobovaná potravinami síce tej istej značky, toho istého vizuálu, ale úplne inej kvality, ale zároveň je to aj problém pofidérnosti mnohých potravinových výrobkov. Jednoducho na trh sa dostávali potraviny, ktoré pod veľkým marketingom, veľkou kampaňou sa mnohokrát tvárili ako snáď to najlepšie na svete. A my sme nemali úplne najúčinnejšie mechanizmy, aby sme takéto podvody odhaľovali. Ľudia, ktorí vo svojich bežných životoch sa nemajú čas zapodievať tým, aby dôkladne študovali pôvod ich obľúbenej potraviny, jednoducho mnohokrát naleteli na kampane, ktoré boli na hranici klamlivosti.
Preto ja som veľmi rád, že v prípade, že schválime a ja plne verím, že schválime potravinový semafor, tak ľudia, ktorí sa vo svojich životoch venujú svojim bežným povinnostiam, budú mať ľahšie rozhodovanie v obchodoch pri nákupe potravín a budú vedieť, ktorá potravina je dobrá, ktorá potravina je kvalitná, ktorá potravina má zaručené výrobné procesy a ktorá potravina má zaručený pôvod. Toto všetko nám prináša vďaka Patrickovi Linhartovi potravinový semafor. Ja veľmi dúfam aj kvôli svojim deťom, že takéto niečo čo najskôr uvidíme v praxi.
Ďakujem za vypočutie.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.1.2021 o 10:33 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:36

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Ja som si nepripravil dnes žiadne poznámočky, pretože na potravinovom semafore pracujem tri alebo štyri roky. Som veľmi rád, že sa mi podarilo ako potravinovému kritikovi, ktorý hájil záujmy ľudí, spotrebiteľov v uliciach, prebojovať do parlamentu s programom, ktorý pomôže celému Slovensku. Chcel by som poďakovať všetkým voličom, svojim voličom, ale aj, samozrejme, aj tým, ktorí ma nevolili, ale budú túto aplikáciu využívať na to, aby v obchodoch rozpoznali potraviny od otravín. Trošku možno poviem niečo zo zákulisia, ako vznikol potravinový semafor, čo rieši potravinový semafor a pre koho je teda určený.
Potravinový semafor si prešiel naozaj veľmi dlhým vývojom. Od čias, keď som začal upozorňovať v obchodoch na rôzne zloženia potravín, až po ten bod, keď som založil organizáciu Testy potravín a začali sme tie potraviny testovať, pretože máme podozrenie, že to, čo sa píše v zložení, nie je v skutočnosti pravda. Bohužiaľ, musím povedať, že 70 % testovaných produktov organizáciou Testy potravín, ktoré boli testované v akreditovaných štúdiách alebo laboratóriách, 70 % týchto potravín sa dokázalo, že ich zloženie naozaj nekorešponduje s tým, čo sa píše na obaloch.
Potravinový semafor je určený na to, aby sa ľudia neriadili iba reklamou. Chcel som povedať klamlivou reklamou, ale väčšinou, bohužiaľ, je to tak, klamlivou reklamou. Aby sa riadili vlastnými preferenciami, pretože potravinový semafor ako aplikácia je plne personalizovaná. Táto aplikácia vám umožní na základe vášho vlastného výberu si určiť, aké potraviny kupovať chcete a aké nie. V aplikácii si môžete nastaviť to, či ste alergik, keď ste alergický na lepok, tak si nastavíte, že ste alergický na lepok, či chcete kupovať domáce, alebo neznáme potraviny zahraničného nejakého anonymného pôvodu vyrobené pre ten a ten reťazec, či chcete podporovať ekologickú produkciu, alebo nejaké chemo a GMO otraviny. Máte ďalšie možnosti pozerať cez pôvod, cez alergény a cez ostatné certifikáty môžete vidieť, či je potravina testovaná, či skutočne ten výrobca tú potravinu, ktorú vám chce predať, či to zloženie naozaj je pravdivé a či to vie aj dokázať tým, že bude zverejňovať výsledky testov, ktoré bude sám aplikovať na svoje potraviny napríklad každé tri mesiace.
Za to, že som sa postavil, samozrejme, proti lobistom a otravinárom, ktorí produkujú na našom zdraví, na zdraví ľudí tým, že nás roky a roky klamali, milióny a milióny eur, čo sa odráža potom na zdraví obyvateľstva, samozrejme, som sa stal terčom mnohých diskreditačných kampaní, či už dezinformačných kampaní cez hlavné médiá, kde napríklad tri médiá majú zákaz o potravinovom semafore písať alebo hovoriť, alebo niečo o ňom vysielať. Povedali mi to sami šéfovia týchto médií, že majú jednoducho zákaz od svojich inzerentov, tak cez rôzne anonymné konšpiračné stránky, kde si otravinári zaplatili pravidelné diskreditačné kampane založené absolútne na vode bez žiadnych a akýchkoľvek dôkazov.
Prešiel som si naozaj dlhý vývojom, čo sa týka oblasti potravín. S potravinovými technológmi sme vyvíjali alebo pomáhali poctivým výrobcom vyvíjať potraviny bez syntetických látok, bez látok, ktoré spôsobili hyperaktivitu detí, bez chémie a bez GMO, na základe starých receptúr. Samozrejme, to sa nepáčilo tej druhej skupine tzv. otravinárom, ktorí ma, samozrejme, žalovali alebo podávali trestné oznámenia, bohužiaľ, do dnešného dňa neúspešne, pretože všetko bolo postavené na vode a bojujú v podstate so systémom, ktorý zavedieme.
Som rád, že sa mi podarilo dostať túto vec do parlamentu a chcem poďakovať všetkým nepriateľom, pretože ma v podstate posúvali vždy vpred. Linharta sa totiž nedá zlomiť, Linharta sa dá iba naštvať. A naštvali ma natoľko, že dnes vám predkladám tento zákon a prosím vás o schválenie tohto zákona, pretože tento zákon háji spotrebiteľov, ktorí budú mať rýchly a jednoduchý výber, pretože tento zákon pomáha slovenským farmárom, poctivým výrobcom, gazdom, ktorí sa nemajú šancu dostať na retailové poličky a do vedomia nás občanov, pretože nemajú milióny na reklamy, ktoré získali na základe krádeží nášho zdravia podvodmi v zložení potravín.
Môžem vám povedať pár prípadov, kde Testy potravín ako organizácia odhalila skutočne famózne veci. Určite si každý pamätáte ten prúšvih so Spišskými párkami, ktorý bežal v televízii, neviem, dva roky dozadu, už si presne nepamätám, kde sme tri mesiace v akreditovaných laboratóriách testovali všetky Spišské párky, ktoré boli na slovenskom trhu, ktoré dokonca aj už neboli, boli stiahnuté, ale stále ešte sme mali vzorky a zistili sme, že 5 z fabrík, ktoré vyrábali Spišské párky, mali stratiť licenciu. Bohužiaľ, to sa nestalo. Keď som sa snažil spolupracovať s pani Matečnou, s pánom Lapšanským, charaktery týchto osobností sú naozaj otázne a môžem vám povedať veľa o týchto osobnostiach, a to, akú krivdu urobili poľnohospodárstvu, ale keď som sa snažil spolupracovať s týmito ľuďmi a dodával im informácie, kde sa čo prebaľuje, kde sa podvádza, kde je problém v zložení, kde je pôvod výrobku, ktorý sa uvádza ako slovenský. Môžeme si povedať pri prebaľovaní kurčiat, mäsa, ovocia, zeleniny vo veľkých skladoch, ktoré dodávajú do obchodných centier a viem dodnes, že sa to deje, ale už to riešime, tak môžem povedať, že keď som dodal tieto informácie, tak určitá skupina ľudí na ministerstve pôdohospodárstva si z toho urobila vlastný biznis. Zneužili moje informácie na to, aby vydierali a vypaľovali buď retailové centrá, alebo retailové pobočky sietí potravín, alebo samotných výrobcov, ktorí túto činnosť konali. Tak sa stali súčasťou vlastne tejto špinavej štruktúry, ktorá skutočne zničila niektorým ľuďom životy a zničila niektoré život tak, že keď si celiatik dal napríklad papriku, do ktorej bola zamiešaná múka s karmínom – košenila E 120, tak dostal záchvat.
Skutočne, Testy potravín – organizácia prišla na veľa vecí a bol by sme tu asi týždeň, keby som začal rozprávať o všetkých týchto prípadoch a väčšina z nich bola medializovaná, ale veľmi som rád, že teda sa mi podaril. Keď preskočím celú túto éru ako napríklad diskreditácia mojej osoby, diskreditáciu potravinového semaforu, dokonca to došlo až tak ďaleko, že sa mi vyhrážali mojou fyzickou likvidáciou, kde som s rodinou musel opustiť Slovensko. Neskôr som sa vrátil, tak som veľmi vďačný, že dnes môžem stáť pred vami a že môžem predložiť zákon, ktorý pomôže slovenským výrobcom, spotrebiteľom, nákupcom, a teda nám všetkým.
Počas vývoja, kde som 28. augusta položil tento zákon, zaregistroval ho, tak sme prechádzali rôznymi koaličnými dohodami, kde mali niektorí kolegovia určité výhrady, zakomponovali sme všetky tieto stanoviská aj ostatných strán, zakomponovali sme stanovisko legis rady, legislatívcov aj z Národnej rady a prebehol som cez všetky, samozrejme, parlamentné výbory a všetky tieto námietky alebo nejaké doplnenia boli zakomponované, a preto spoločne s týmto zákonom budem predkladať 2 pozmeňovacie návrhy.
Pozmeňovacie návrhy boli odsúhlasené parlamentnými výbormi, vládou dnes ráno o deviatej hodine a sú pripravené na to, aby sme ich podali. Predkladateľmi týchto pozmeňovacích návrhov je, čo si môže človek viac priať, za poľnohospodárstvo je to predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo, životné prostredie pán Karahuta a za ústavnoprávny výbor je to sám predseda ústavnoprávneho výboru pán Milan Vetrák. Dúfam teda, že tento zákon si nájde v pléne podporu, pretože tu skutočne ide o zákon, ktorý pomôže nám všetkým.
Ide o zákon, ktorý podporí malého slovenského poľnohospodára, malého slovenského poctivého výrobcu a hlavne pomôže napríklad mamičkám s deťmi, ktoré chcú rýchlo nakúpiť kvalitné potraviny podľa ich vlastného výberu. Už nebudú musieť stráviť hodiny skúmaním zloženia v obchodoch a spoliehaním sa na to, že výrobca, ktorý uvádza niečo na zložení, tak to uvádza pravdivo a že nezavádza, neklame. Potravinový semafor totiž odhalí, čo sa skutočne v potravine nachádza z produktu, ktorý sa predáva, čo obsahuje, aké alergény má, zvýrazní prídavné látky, zvýrazní syntetiká, zvýrazní GMO a zvýrazní ostatné veci, ktoré napríklad nechceme my v potravine mať.
Ešte úplne na záver, aby som teda nezdržoval, chcel by som doplniť, že mnohí porovnávajú slovenský potravinový semafor s tým európskym s tzv. Nutri-score. Poviem vám len jedno. Európska únia si môže dnes z nás brať príklad. Európska únia s ich Nutri-score je ďaleko pozadu pred tým, čo tu dnes, zajtra budeme schvaľovať. Európska únia totiž nám chce nakázať, koľko máme jesť tukov na 100 mg alebo solí alebo cukrov na 100 mg alebo 100 ml, 150 ml výrobku. Stále sa to mení. Európska únia sa nevie dohodnúť medzi štátmi. Francúzi chcú to, Nemci chcú to, Taliani chcú to, Česi chcú to, my chceme zase niečo iné. My sme sa nikdy do toho programu síce nepripojili, hoci sme mali možnosť od roku myslím 2004. Ale každý chce niečo iné.
Ja keď idem do obchodu a vezmem si dve slaniny, ja sa nepozerám na množstvo tukov. Ja si túto, toto kritérium na aplikácii vypnem, mňa nezaujíma proste Nutri-score. Mňa to nezaujíma. Však vidíte to na mne, ja si tú slaninu dám rád, ale už keď si dám tú slaninu, tak si nechcem dať chemoslaninu. Nechcem si dať otravinu s 13 prídavnými látkami.
Môžem vám povedať o jednom výrobku, ktorý obsahuje len 50 % toho, čo sa píše na obale. Je to názov slanina. Pamätám si, ako sme to testovali v labákoch a dodnes si pamätám, čo tam otravinári naozaj dokázali namiešať. Bol to čistý chemický pokus. Ja si hovorím, však keď to dá človek do mikrovlnky, keď to nevybuchne, tak to musí potom prejsť aj žalúdkom tento chemokoktail. Napríklad slanina, ktorá bola vyrobená pre jeden reťazec, ktorý sa chváli, že predáva výhradne slovenské potraviny, tak táto slanina obsahovala 13 pridaných látok, medzi ktorými bol napríklad kukuričný škrob, voda, fosfát, aby sa tá voda nevyliala, kukuričný škrob aby to nejako zahustil, karagénan tam bol – riasa, aby to bolo trošku želatínovejšie, potom tam bola mäsová príchuť, počujete dobre, mäsová príchuť do slaniny sa musela dať, mäsová príchuť, aby ten škrob, tá želatína a tá voda a ten fosfát, ktorý naväzuje, chutilo ako mäso. A na tú mäsovú príchuť je potom glutaman E621 – zvýrazňovač chuti, čiže zvýrazňovač tej mäsovej príchute a aby to nebolo dosť, tak potom je tam E 631, čiže zvýrazňovač zvýrazňovača tej mäsovej príchute. Môžem pokračovať ďalej, kde miesto papriky tam bol karmín a tak ďalej. Môžem tu rozprávať hodiny. Skutočne v tomto sa pohybujem 20 rokov, čiže ťažko mi bude niekto odporovať v prídavných látkach, aký majú vplyv na ľudský organizmus.
Potravinový semafor vznikal takisto so skupinou skutočne tých najlepších odborníkov na Slovensku, kde sme tri roky bojovali a tu som bol v parlamentnom výbore zdravotníckom ako potravinový kritik u pána Zelníka, ktorý teda skutočne mal ochotu pomôcť. Musím ho pochváliť. Nie všetci z SNS boli, akí boli, boli tam aj dobrí ľudia. V každej strane sa nájdu takí aj onakí, tak ja to asi uzavriem, nebudem vás zdržovať ďalej.
Chcem vám teda ešte raz poďakovať za to, že podporíte tento zákon a prosím vás, keď si budete vyberať slaninu, môžete si vybrať slaninu a nemusíte vyberať chemoslaninu, pretože keď si odškrtnete prídavné látky a nechcem syntetiká, chcem mať jasný pôvod mäsa, tak vám ukáže na tú slaninu s tými chemolátkmi a s tým neznámym pôvodom, že červená a na skutočnú slaninu, čo je slanina maximálne rasca, soľ na povrchu a paprika vám ukáže zelenú s jasným pôvodom. Pomôžete tým našim výrobcom, našim pestovateľom a hlavne sami sebe. Ja vám veľmi pekne ďakujem za vašu pozornosť.
Na konci len chcem povedať jedno, nezdržiavajte sa hlasovaním. Keď prídete domov a chcete si dať večeru a manželka alebo manžel vám povie, že – miláčik, dáš si večeru? – Nepoviete, že zdržiavam sa. Poviete áno alebo nie. Takže buď hlasujte proti a uvidíme potom lobistov, ktorí tu sedia za otravinármi a majú príkaz zmačknúť ten gombík proti, alebo teda dajte áno, súhlasím. Kto by mohol byť proti matkám s deťmi, kto by mohol byť proti onkologickým pacientom, kto by mohol byť proti nemocniciam, školám, ľuďom, ktorí majú vážny problém so zdravím. Neviem. Keď je to niekto z vás, nech stisne proti. Nech stisne proti a nech hlasuje proti potravinovému semaforu.
Totiž tento potravinový semafor, aby som bol ešte presný úplne na koniec, chcem rozšíriť neskôr na trhoviská, ktoré boli vyňaté, pretože koaliční partneri s tým nesúhlasili to dať naraz, ale v poriadku, dáme to postupne a chcem to rozšíriť na školy, nemocnice a ďalšie zariadenia, aby matka, ktorá sedí doma, vedela, čo jej dieťa konzumuje v škôlke alebo váš starý otec, čo konzumuje práve v nemocnici, v ktorej sa nachádza, a uvidíte to na aplikácií a uvidíte jedlo, ktoré konzumuje, či má zelenú, oranžovú alebo červenú a môžete to vy z domu zmeniť.
Mnohé matky sa mi sťažovali v tých mailoch, tých 150-tisíc fanúšikov, ktorých mám, teda skutočne tie maily boli tisíce a tisíce. Ja som napríklad dostával fotky výrobku, ktoré boli určené deťom, boli dané do rúk malým deťom v škôlkach a obsahovali látky, ktoré nemôžu konzumovať deti. Tomuto musíme zabrániť a ja môžem rovno sľúbiť teraz, rovno vám to hovorím, že tu bude potravinový semafor 2, ktorý vyhná prebaľovačov z trhovísk, ktorí nosia z veľkoskladov z Poľska, z Maďarska tovar a ponúkajú ho bez zaplatenia daní a bez bločkov ako za slovenský, čím nás podvádzajú. Mnohokrát sa jedná o tovar vyradený, ktorý mali zlikvidovať, a tak ho zlikvidujú, že z belgického skladu ho prenesú sem alebo z Číny sem na Slovensko cez maďarský alebo poľský sklad. Ja vám môžem rovno sľúbiť teraz, že príde potravinový semafor 3, ktorý zabezpečí v školách a deťom, aby mali zdravé, kvalitné a slovenské potraviny. A vy budete mať plnú kontrolu nad tým, čo váš otec, dedo alebo dieťa v týchto zariadeniach práve konzumuje a on bude mať plnú kontrolu nad tým, čo sa mu nachádza práve pred ním na tanieri.
Ja vám veľmi pekne ďakujem za pozornosť a, prosím, hlasujte, keď príde k hlasovaniu, za potravinový semafor, nezdržiavajte sa. Keď ste hladní, vaša manželka a manžel vám môže tým pádom dať niečo, čo si vyžiadate a nebudete sa zdržiavať, keď sa budete chcieť najesť. Veľmi pekne vám ďakujem za vašu pozornosť ešte raz a, prosím, hlasujte za kvalitné slovenské produkty, teda za potravinový semafor.
Ďakujem za slovo. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

27.1.2021 o 10:36 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Patrick, tak ako v prvom čítaní, tak to v podstate podporím aj teraz. Moja podpora pre teba je tu vždy, keď sa bude jednať o zákon, ako je tento. To znamená, že potravinový semafor považujeme za veľmi dobrý nápad, pretože si myslím, že ľudia by mali mať právo byť úplne férovo a objektívne informovaní, aby vedeli, čo jedia a zároveň, keď to jedia, aby vedeli, čo to môže ich telu, ich zdraviu a ďalším veciam jednoducho spôsobiť.
A z toho hľadiska, ako som ti povedal, že by som to podporil a bol by som radšej, keby to bolo trochu prísnejšie, ale v poriadku som rád, že sa našiel nejaký kompromis, aby to vôbec mohlo byť zrealizované. A určite je správne, ak ľudia budú vedieť, že tá konkrétna potravina, ktorú si vyberú a ktorou podporia aj toho výrobcu, je čistá, je bez nejakého chemického sajrajtu a podobných vecí, ktoré na ľudské zdravie vplývajú veľmi negatívne.
A z hľadiska toho, ako veľmi sa zhoršuje všeobecné zdravie našej populácie, čo je určite priamo spojené, že to priamo koreluje s tým množstvom chemikálií, ktoré sa pridávajú do potravín, aby tí výrobcovia, ktorí naozaj poctiví nie sú, mali čo najväčší zisk, tak je podľa mňa, je podľa mňa dobré začať čím najskôr, tým pádom môj hlas máš.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 10:55 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:24

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Mňa by len zaujímalo, že či nálezca dostal tú odmenu z tej veľkej finančnej hotovosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

27.1.2021 o 11:24 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video