23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 16:23 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Richter, chcem sa vám naozaj veľmi pekne poďakovať za veľmi korektívny, korektný a veľmi naozaj odborne zvládnutý príspevok k tejto problematike a k tejto debate.
Ja naozaj veľmi dobre viem, že v minulom volebnom období vy ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny ste v tejto problematike naozaj veľmi tvrdo bojoval či už s ministerstvom zdravotníctva, alebo s inými inštitúciami, čiže táto problematika za vašej vlády minulej z môjho pohľadu bola zvládaná vcelku v poriadku. Viem, že sa, že ste sa priamo angažoval značným spôsobom.
Spomínal ste tu sociálnu starostlivosť a zdravotnú starostlivosť, že nie je medzi nimi určitá, určitá medzera. S vami musím úplne súhlasiť, pretože sú to obdobné, obdobné problémy, ktoré sa zvládajú len spoločne a značne aj tak veľmi ťažko, čiže sú to také prepojené nádoby, ktoré, tá sociálna starostlivosť a tá zdravotná starostlivosť, či už je to u malých detí, alebo detí predškolského veku, alebo u seniorov, je to veľmi prepojená problematika, ktorá sa tuná rieši, riešila a stále sa bude riešiť, pretože zatiaľ sme nedospeli v histórii Slovenskej republiky k takým kvalitným zákonom, ktoré by tieto skupiny obyvateľstva, tieto najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ako sú naozaj deti a seniori, dokázali ochrániť pred akýmkoľvek zneužívaním alebo týraním do takej podoby, aby sme sa týmto neduhom jednoducho úplne, úplne by sme im predchádzali alebo by sme ich úplne pochovali. Čiže naozaj ešte raz rozprávam, musíme túto problematiku riešiť komplexne a prispôsobovať sa danej situácii, ktorá je.
Čo sa týka komisárky pre deti, tam v tomto nemám veľmi jasno, pretože pani Tomanová niektoré veci robila dobre, niektoré veci nefungovali tak, ako by mali, ale súhlasím, že pediatri, poisťovne aj SPO-čky musia spolupracovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 16:16 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:18

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Richter, treba vás chváliť za veci, ktoré ste spravil dobre, ale poviem jednu malú výčitku, ktorá vadí mne. Vraveli ste, že ste viedli malú vojnu, ale ja nerozumiem tomu, akú malú vojnu ste mohli viesť, keď jedenkrát ste boli jednofarebná vláda a pri ostatných vládach ste boli vláda alebo strana, ktorá mala dominantné postavenie, väčšinu, takže výhovorka, že sa viedla nejaká malá vojna, je len výhovorka. Keby ste chceli pomôcť, mali ste na to všetky možnosti.
Dúfam, že táto vláda, ktorá má 95 hlasov, to dotiahne lepšie a že takéto zlyhania nebudú a že sa to dokončí. Keď sa jedná o deti, tu nemá miesto žiadna vojna, žiadne konflikty.
Takže, pán poslanec Richter, toto jediné mi vadilo a súhlasím s predchádzajúcim rečníkom, ktorý vás pochválil za určité veci, ale vyhovárať sa pri deťoch na vojnu, to si myslím, že sem nepatrí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 16:18 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:19

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán Richter, tiež si dovolím vám poďakovať za celkom distingvovaný prejav, ale napriek tomu musím niečo podotknúť. Spomenuli ste, že máme ÚPSVAR-y, že tu máme mimovládne organizácie, že tu máme teda ľudskoprávne organizácie, ktoré sa práve venujú tým najzraniteľnejším skupinám. Ja vám poviem, ale čo mňa najviac trápi za roky môjho pôsobenia v rámci sociálnej práce a sociálnej oblasti.
My skutočne dnes máme veľmi málo sociálnych pracovníkov, ako aj terénnych sociálnych pracovníkov, a to je ten najzásadnejší a najkľúčovejší problém, ktorý ja považujem práve z pozície sociálneho pracovníka, na ktorého pripadá častokrát 30-40 klientov, prípadov, v ktorých nedokáže absolútne s nejakým spôsobom ani vyriešiť po tej sociálnej práci, a už nehovorím o tej odbornej, lebo to sa nedá zvládnuť. Ja som veľmi vďačný, že za podpory ministra súčasného, pána poslanca, teda ministra Krajniaka na marcovej schôdzi idem predkladať práve návrh zákona, ktorý bude aj posilňovať terénnych sociálnych pracovníkov, ale aj sociálnych pracovníkov v teréne, pretože ak chceme eliminovať riziká, tak musíme posilniť všetkých terénnych sociálnych pracovníkov, ktorí budú pracovať s tými najzraniteľnejšími skupinami, a to sú deti, to sú CDR-ká, to sú seniori, to sú skupi... to sú rizikové skupiny, ktoré... alebo o ktorých dnes vieme, že potrebujú akútne odbornú pomoc.
Čiže na jednej strane je síce fajn, čo vravíte, že, že za vašej pôsobnosti ste toto všetko zvládli z pozície ministra, ale na druhej strane nám chýbajú tí kľúčoví ľudia a to sú tí terénni sociálni pracovníci, ktorých neskutočne potrebujeme, lebo tí vykonávajú priamo v teréne tú odbornú prácu, a vykonávajú ju preto, pretože ich to baví, ale aj tí klienti ich potrebujú.
Čiže toto je to, čo naozaj potrebuje Slovensko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 16:19 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, pozorne som počúvala, čo hovoríte, a mala som spočiatku dojem, že naozaj je vám to aj úprimne ľúto, čo sa stalo, možno aj úprimne ľúto, že ste mohli urobiť viac v svojej osemročnej pozície ministra, myslela som aj z toho dôvodu, že naozaj chvel sa vám hlas, možno to bolo kvôli rúšku alebo naozaj ste boli úprimne tak aj dojatý a cítili ste istú zodpovednosť za to, čo sa v priebehu vášho ministrovania dialo, a to vnímam aj pozitívne, že oceňujete tento návrh, ktorý sa snaží aspoň v niektorých častiach riešiť problematiku, ktorú ste mali vy dávno riešiť, ako ste boli ministrom, a nevyhovárať sa.
To ma zaskočilo, potom som začala pochybovať, či ozaj je tam v tom vašom hlase ľútosť, keď ste spomenuli a obvinili, že vlastne Mihál je ten vinovatý, ktorý prepustil, alebo urobil organizačnú zmenu, ktorá spôsobila nejakú nedostatočnú kontrolu. Nuž máme rok 2021 a Mihál bol ministrom 2010 - 2011, tak akože to je naozaj absurdné, keď vy ste boli osem rokov ministrom, boli ste plne zodpovední za to, čo sa dialo, a vyhovárať sa, že ste nemali možnosti, keď presne, ako tu bolo povedané, štyri roky ste mali jednofarebnú vládu, v druhej ste mali jasnú väčšinu a že ste sa týmto problémom nevenovali.
To nie sú len dve Lucky, ktohovie, koľko ich ešte je, ktoré sa nenašli, a vieme, že aj počas, určite tak, ako aj v súčasnosti sa to ešte deje, je mnoho takýchto detí, ktoré sú týrané alebo zanedbávané v sociálne vylúčených spoločenstvách, ale nielen tam. Ani možno o nich nevieme a jedného dňa sa možno aj nejaké takéto nájdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 16:21 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:23

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Kolegyňa vyčerpala obsah v podstate príspevku, ktorý som chcel povedať ja, len sa chcem spýtať pána Mihála, že dokedy sa chce, pardon, pána, pána Richtera, dokedy sa chce vyhovárať na vládu, ktorá tu bola pred desiatimi rokmi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 16:23 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Len chcem povedať, ozaj sa mi cez to rúško trošku horšie hovorí, takže to je ten výsledok, ale nechcem povedať, že toto nie je istým spôsobom dojímavý príbeh, no je. Viete, ten, čo s tým robí, a môže byť akýkoľvek veľký a neviem aký chlap, musí isté ve..., veci cítiť, že, a myslím si, že minister práce, pokiaľ sa takéto veci vôbec v živote vyskytnú, nikdy nemôže byť absolútne spokojný a vždy musí hľadať spôsob, ako sa eventuálne tomu, tomu dalo zabrániť.
Teraz, ak dovolíte, konkrétne. Celá tá problematika je v prvom rade o zodpovednosti, bohužiaľ, v tomto prípade o nezodpovednosti rodičov. To, tam to začína, všetko ostatné je istá nadstavba. No a teraz k tým konkrétnym otázkam
Pán Kočiš, zdravotno-sociálna starostlivosť, prečo som to otvoril a prečo som, pán Suja, hovoril aj o nejakej malej vojne. Viete, v tom čase sa otvorili otázky, čo bude financované zo zdravotnej poisťovne alebo poisťovní smerom k zdravotno-sociálnej starostlivosti. Ak si pamätáte, tí, čo ste v tom boli, deväť medicínskych úkonov, to bolo prvá tá otázka a postupne sa tie veci začali napĺňať, chvalabohu, pretože je nevyhnutné a nedá sa v tomto prípade kalkulovať na tom, že či sa peniaze zdravotnej poisťovne použijú na jeden, resp. druhý účel. To je jedna a tá istá diagnóza, veľakrát jeden a ten istý, istý človek.
No a čo sa týka smerom k pánovi Mihálovi, ja som povedal len toľko, že úsporu tiež nejakých 10 % robil v tomto prípade na sociálnych pracovníkoch a kuratele. Nič viacej. Ja som tých 200 zobral naspäť a plus ďalších, o ďalších 300 sociálnych pracovníkov sa rozšíril ten počet.
Janko Herák, čo sa týka terénnych, terénni sociálni pracovníci, to je zodpovednosť a kompetencia obcí a miest. Problém je v tom, že eurofondy riešia tri štvrtiny všetkých týchto. My sa musíme zamyslieť na tom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 16:24 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:26

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážení kolegovia, chcem sa v prvom rade poďakovať za túto, myslím, za aj odbornú diskusiu a za podporu. Dúfam, že na nikoho nezabudnem vo svojej reakcii.
Pán poslanec Suja, ja ďakujem za tú, za tú poznámku, to ešte skúsim preveriť na ministerstve zdravotníctva, oni tam zatiaľ navrhli tú 30-dňovú lehotu. A ako je to s elektronickým, s elektronickou zdravotnou dokumentáciou, to sa vraj, do veľkej miery je to technický problém, ale verím, že sa to riešiť bude.
Pán poslanec Borguľa, tiež ďakujem za ten tip a ešte na tejto schôdzi bude v druhom čítaní môj návrh zákona o komisárke, je to tlač 290, kde síce nie úplne presne, ale táto problematika sa uchopuje z istej časti. V tom prvom čítaní sme to mali a schvaľovali sme ten zákon 25. novembra minulého roku. Je to zákon, ktorý, myslím, že chráni chorých a slabých v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb, a teda bude ešte teraz prerokovávaný. Ja ešte keď som pracovala na ústredí práce, tak som upozorňovala na rezervy, aké máme v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, a myslím, že je to oblasť, ktorá potrebuje obrovskú reformu, možno nie ani tak veľmi legislatívnu, ale celkom určite filozofickú. A to sme vôbec nehovorili alebo len okrajovo sme sa na ústredí práce dotýkali, dotýkali tematicky podobnej sociálnoprávnej ochrany dospelých. A v tomto zmysle tiež s kolegami pripravujeme reformu opatrovníckeho práva, takže verím, že ešte tu na pléne o týchto témach budeme počuť. A teda ďakujem aj, aj, pán minister Richter, za, za podporu.
No ja tým, že som na ústredí bola svojho času, ten výkon, tak, tak vidím tú problematiku trochu inak. Áno, legislatívne zmeny boli urobené mnohé, ale ono niekedy od tej, od tej teórie k praxi je celkom ďaleko.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

28.1.2021 o 16:26 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:29

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, zákon o štátnom rozpočte pozná viacero druhov rezerv. Tieto rezervy sa vytvárajú na rôzne účely. S niektorými prichádzame častejšie do styku, niektoré sú viac zaujímavé, iné menej.
No a k tým zaujímavejším podľa môjho názoru patrí aj rezerva premiéra, rezerva predsedu vlády a ten obnos tam nie je malý, pričom zákon žiadnym spôsobom neupravuje, ako sa predseda vlády dopracuje k výsledku pri rozdeľovaní financií, ktoré sú alokované v tejto rezerve. Poznáme to z ministerstiev, z ústredných orgánov, z rôznych štátnych úradov, že ak minister poskytuje dotácie a inú finančnú pomoc, ale najmä dotácie, tak má, sa hovorí, poruke - aj v zmysle zákona, pri niektorých úradoch sú to interné prepisy - vytvorenú komisiu, dotačnú komisiu alebo akúkoľvek komisiu ako poradný orgán, ktorého, ktorej rady môže, ale nemusí akceptovať, ale väčšinou akceptuje, až na výnimky, pretože niektoré žiadosti, ktoré prichádzajú o pomoc, v prípade premiéra to býva väčšinou o pomoc, nejaká katastrofa, živelná pohroma a tak ďalej, ale môžu to byť aj iné druhy žiadostí, sú aj zložitejšieho charakteru a je dobre, keď sa to chce komplexne posúdiť, aby mal aj premiér poruke určitú komisiu, ktorá mu vie s tým poradiť, vie vyhodnotiť, vie povedať, ktoré, na ktoré sa objektívne má dať peniaze a na ktoré nie.
No a to je práve cieľom novely zákona o rozpočtových pravidlách, aby predseda vlády, ak to uzná za vhodné, a keďže tento návrh bol robený aj po konzultácii s úradom vlády, tak mám informácie, že to považuje za vhodné, aby si mohol vytvoriť komisiu, ktorá mu poradí, akým spôsobom bude poskytovať finančné prostriedky zo svojej rezervy alebo z rezervy predsedu vlády, nie z jeho vlastnej, ale z rezervy predsedu vlády. Takže o tom je tento návrh zákona, je to jednoduchá novela zákona o rozpočtových pravidlách a som pripravený zodpovedať prípadné otázky, ktoré by v tejto súvislosti boli vami položené, a v každom prípade budem rád, ak väčšina z vás, tak aby bol zákon schválený, mi to na konci toho legislatívneho procesu aj podporí. Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

28.1.2021 o 16:29 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:32

Anna Mierna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa, ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby sa výbory, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania v prvom čítaní na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

28.1.2021 o 16:32 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:34

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený predsedajúci, poslankyne, poslanci, skupina poslancov predkladá návrh na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Keďže je to prvé čítanie, tak uvediem ho v skratke.
Cieľom tohto návrhu je rozšírenie kompetencií obcí, vlastne obecných polícií realizovať porušenia pravidiel cestnej premávky na úseku zastavenia a státia vozidiel v rámci tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla. V súčasnosti je možné správny delikt držiteľa vozidla, teda objektívna zodpovednosť, prejednať len vtedy, ak je zaznamenaný technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva Policajný zbor. Obec nemôže vyhotovovať dôkazy ani vydávať meritórne rozhodnutia vo veci správneho deliktu držiteľa vozidla. Policajný zbor nemá dostatočné personálne ani technické kapacity na riešenie všetkých protiprávnych skutkov v cestnej premávke a na strane druhej značné množstvo obcí, predovšetkým okresných a krajských miest v poslednom období začalo riešiť problematiku parkovania rezidentov, kde jasne stanovili pravidlá, realizovali príslušné dopravné značenie, avšak nemajú kompetencie na výkon kontroly rešpektovania týchto pravidiel.
Z uvedeného dôvodu je potrebné, aby obec mala možnosť pokutovať držiteľa vozidla za porušenie jeho povinností, a tak zabezpečiť, aby pri prevádzkovaní jeho motorového vozidla boli dodržiavané pravidlá cestnej premávky spočívajúce v zákaze zastavenia alebo státia vozidiel v územnej pôsobnosti konkrétnej obce.
Čo sa týka pokút, ak pokutu uloží právoplatné rozhodnutie obce, prijmem poku..., príjem pokuty patrí do obcí. Obdobne sa navrhuje upraviť aj príjem v prípade uložených trov konania, ak tieto vznikli, resp. boli uložené v obci v súvislosti s uložením pokuty v konaní o správnom delikte držiteľa vozidla v uvedenom v podaní odporu.
Odvolacím orgánom proti rozhodnutiu obce vydanom po podaní odporu bude príslušný orgán Policajného zboru, ktorý je de facto miestne príslušný, teda dopravný inšpektorát v okrese na prejednávanie a objasňovanie týchto priestupkov.
Zároveň sa zavedie pre obce pripojenie k existujúcej aplikácii centrálna evidencia správnych deliktov a priestupkov, ktorá je využívaná na realizáciu konania o správnych deliktoch držiteľov vozidiel, aby bola upravená tak, aby poskytovala možnosť realizovať toto konanie rovnako pre príslušníka Policajného zboru, ako aj zamestnanca obce.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

28.1.2021 o 16:34 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video