23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:14 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:51

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, tak a máme tu opat, opäť kultúrny bod programu. Poslanec Pellegrini zo, zo SMER-u, pardon, z HLAS-u, nám predložil spolu so svojou úderkou návrh ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky. Z odchodu vlády alebo vládnej koalície už spravila opozícia folklór. Ale aj folklór môže byť tak vysoko kultúrny, ako aj hlboko úpadkový.
A myslím, že predložiť návrh ústavného zákona založený na klamstvách, polopravdách a fabuláciách patrí do tej druhej kategórie. Tento politický folklór v ich podaní je čistý paškvil a ani sami predkladatelia nerátali, že by sa ním tento parlament vážne zaoberal, lebo ho odflákli ešte aj po formálnej stránke. Ako hovorí vyjadrenie ministerstva financií, predkladatelia sa ani nezaoberali finančnými dôsledkami svojho návrhu. Takže ida, ide iba o návrh pre návrh podľa zásady „čím horšie, tým lepšie“. Ale dobre, občania aspoň majú možnosť vidieť, akým prínosom pre spoločnosť je táto družina. Iste, je to ich právo, tak ako je právo kohokoľvek naberať vodu vidlami. Ani jedno z toho nemá logiku. Tento návrh naviac odporuje dobrým mravom až po hranicu morálky, hlavne jeho odôvodnenie je založené na klamstvách, polopravdách a fabuláciách.
Skúsme teda posúdiť dôvody tohto návrhu z hľadiska pravdivosti, logiky a aj morálky. Ospravedlňujem sa, lebo viem, že členovia SMER-u, pardon, HLAS-u sa slova morálka boja ako čert kríža. Ale je potrebný aj tento pohľad, lebo pre väčšinu občanov je dôležitý. Tak uvediem aspoň niektoré klamstvá a polopravdy autorov tohto návrhu.
Začnem hneď druhou vetou návrhu, citujem: „Riešenie krízovej situácie, v ktorej sa ocitla Slovenská republika po deviatich mesiacoch vládnutia súčasnej koalície.“ Takže nehorázne klamstvo odporujúce faktom, tu klamú predkladatelia priamo v dvoch rovinách, dlhodobej aj aktuálnej. Kríza, v ktorej v súčasnosti čelí Slovensko, totižto začala počas vlád, v ktorých boli na rôznych riadiacich a politických funkciách práve predkladatelia tohto návrhu. A táto kríza má viacero aspektov, v ktorých títo ľudia mali rozhodovajú... rozhodujúce právomoci.
Začnem zdravotníctvom. A pripomeniem len pamätný výrok vtedajšieho predsedu parlamentu adresovaný predsedovi vlády Petrovi Pelleginimu. Citujem: „Povedal som mu, nefeť plesne.“ Toto najlepšie dokumentuje zúfalý stav nemocníc, ktorý spôsobovali vlády SMER-u, a premiérova požiadavka, aby zdravotníci fotili plesne a posielali mu ich. Rovnako insitné bolo aj jeho riešenie (povedané so smiechom) - kúpiť farbu a zatrieť. Riešenie, naozaj riešenie hodné predsedu vlády a to, prosím pekne, popri vyorávaní zemiakov a vešaní zácloniek. Takže asi neprekvapí, že napríklad na oddelení jednej veľkej nemocnice, na ktorom prebiehalo aj 5-6 plánovaných operácií denne, síce mali funkčné rozvody kyslíka - staré 35 rokov, ale na celom oddelení bol len jeden redukčný ventil. Táto nemocnica sídli v tom istom meste, kde žil a zbíjal aj hlavný kmotor slovenského zdravotníctva, ktorý sa už teraz pravdepodobne chystá na pojednávanie pred absolútne najvyšším súdom.
Ale zdravotníctva, zdravotníctvo, to nie je len iba, to nie sú iba budovy a prístroje, sú to hlavne ľudia. Teda boli by, ak by vďaka odbornej starostlivosti vlád pod vedením SMER-u, potom HLAS-u, či vlastne ako to je, neodišla väčšina ľudí, ktorí mali akú-takú možnosť.
Začnem pripravenosťou štát... Pokračujem. Pripravenosť štátnej správy. Drzosťou hraničiacou s bezcharakternosťou je fakt, že tento návrh podpísali dvaja bývalí digitálni lídri, ktorí dokopy nechali vypariť 2 mld. eur na tzv. elektronizáciu. Neviem, čo si oni pod tým slovom predstavujú, ale pre občanov Slovenska to predstavuje veľké nič. Dokonca také veľké nič, že po ňom nezostala ani digitálna, ani materiálna a tuším ani pachová stopa. Myslím, že patričné orgány sa už dávno týmto mali zaoberať, lebo dosť ťažko sa dnes vysvetľuje, že v príjmovej ambulancii nemocnice si pacientov zapisujú do ušmodl... ušmudlaného zošita a do druhého zošita si zapisujú, kde vlastne ten prvý je, lebo ten musí blúdiť po ambulanciách a oddeleniach nemocnice. Veľká vďaka vám, naši digitálni lídri. Takže súčasná vláda a vládna koalícia čelí vďaka predkladateľom tohto návrhu pandémii s technikou pre zber dát a manažment krízových situácií za pomoci hardvéru a softvéru spred 20 rokov.
Teraz sa asi pozastavíme pri materiálnej základne pre krízové intervencie. Rozumný správca verejný veci, vecí verejných pamätá aj na horšie časy a pripravuje sa na ne, lebo každý príčetný človek vie, že raz prídu. Iba naši predkladatelia návrhu spolu s ostatnými členmi „smerovo“ orientovaného HLAS-u tvrdo pracovali na kičurizácii Správy štátnych hmotných rezerv. Táto zázračná technológia spočívala v tom, že menila peniaze občanov a materiál pre ochranu zdravia a životov na zlaté tehly v súkromnom trezore, prípadne byty alebo ďalšie statky pre nášho človeka.
A aby to nebolo všetko, tak naši predkladatelia ešte vyčistili sklady a poslali všetko, čo našli, z bratskej lásky do Číny v čase, keď nám už pandémia klopala na dvere. Masky, rúška, digitálne teplomery, ochranné obleky, okuliare a ďalšie materiály. Všetko to, čo následne chýbalo, a museli sme za to draho platiť a kupovať spätne z Číny. Ale hlavne, že si pán Pellegrini aj s pani Sakovou spravili zakaždým pekné selfíčko, selfíčka. V lietadlách, pred lietadlami, za lietadlami, selfíčka infatilné, ale pekné. Jamka. Výsledok - keď sme tento materiál potrebovali, tak nebol pre našich lekárov, zdravotné sestry a medikov. Koľko stála, koľko táto dámska či pánska zábavka stála, sme sa dosiaľ nedozvedeli. Ale do dejín do politického chrapúnstva na Slovensku sa už zapísala vety, veta ministersky Sakovej: „Veď oni na to budú zháňať peniaze.“ Takže len niekoľko príkladov pravdivosti ich výrokov.
Ale je symptomatické aj bez nejakej veľkej analýzy, lebo pochádzajú z košiara, kde šéfinko snáď ešte v života nepovedal pravdu, a ten, čo má na starosti na barnov, baranov, tiež nie. Teda až na tú diaľnicu do Košíc, čo po nej všetci už po nej od roku 2010 chodíme. A teraz sa títo odborníci na všetko divia, že nie je dosť kapacít, čo však nie je nikde na svete, že nie je dosť prístrojov, a keď aj je, tak že nie je dosť personálu, ktorý by ich obsluhoval. No to je fakt na pováženie, že táto vláda za 10 mesiacov (povedané so smiechom) nevyrobila toľko zdravotníkov, aby ich mali zavesených v skrini a pripravených na okamžité použitie, takže značná časť zdravotníkov je naozaj na hranici svojich možností a pracuje v týchto podmienkach. A mnohí, žiaľ, zaplatili za straty zdravotníctva, ktoré nám tu nechal SMEROHLAS, aj svojím zdravím a životmi. To sú naozajstní hrdinovia.
Jeden z predkladateľov tohto návrhu má podľa dostupných informácií medicínske vzdelanie. Ak by nám pán Raši mohol povedať, koľko dní strávil v prvej línii boja s pandémiou alebo aspoň koľko hodín, alebo aspoň koľko minút... Ale on nie je hrdina. On sa radšej predvádza v solárku. Ale nehanbí sa zneužívať situáciu v zdravotníctve, ktorú z veľkej častí sám spôsobil. Prepáčte. (Krátka pauza, rečník sa napil vody.) Tak toľko k pravdivo... k pravdivosti a releventnos... relevantnosti dôvodov, ktoré uvádzajú vo svojom návrhu.
Hlavným výsledkom je skutočnosť, že kríza tu nevznikla za tejto vlády ani jej pričinením. Je nespochybniteľným faktom, že základy súčasnej krízy založili práve predkladatelia návrhu dlhodobou devastáciou krajiny. A rovnako nesú hlavnú zodpovednosť za fatálne chyby pri príchode epidémie v podstatných prvých dvoch mesiacoch po jej vypuknutí na Slovensku. Ťažko povedať, či to bola ich totálna neschopnosť, alebo zlý úmysel, ja osobne si myslím, že aj, aj. Dva v jednom. No nekúp to. Takže by som ich chcel poprosiť, aby v prvom va... rade vysvetlili, kde a ako nechali zmiznúť miliardy na IT systémy, kde a ako skončil pod ich rukami materiál a financie v Štátnych hmotných rezervách a v zdravotníctve, ale najmä, kedy a ako chcú tieto prostriedky vrátiť občanom, napraviť škody, ktoré napáchali. Prípadne môžu pridať aj niečo o tunelovaní diaľnic, mýtneho systému, školstva, vedy: atď., atď., atď., atď... Stačilo „atď.“
Poďme sa však... (Reakcia navrhovateľa.) Buďte taký láskavý, pán Goebbels, nechajte ma dohovoriť, dobre. (Smiech a ruch v sále.) Poďme sa však trošku, však trošku venovať aj... (Ruch v sále, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, kľud v sále.

Zajačik, Vladimír, poslanec NR SR
... logike tohto návrhu (hovorené súbežne s predsedajúcim), aj keď v ňom nejaká logika a zdravý rozum sa hľadá veľmi ťažko.
Tak ako nie ste schopní nájsť nejaký konzistentný postoj k riešeniu pandémie a každý deň vydávate s názorom si odporujúce stanoviská, a rovnako aj zdôvodnenie predloženého návrhu sa opiera o navzájom protichodné dôvody. Až úsmevne vyznieva požiadavka na zrušenie opatrení a zároveň kritika za nedostatočné opatrenia. Raz ste za testovanie, raz proti testovaniu. K očkovaniu rovnako neviete nájsť nejaké stanovisko, ktoré by bolo niečo viac ako vajataním. Takže skutočne neviem, čo to je, či pokročilá schizofrénia, alebo len infantilná zanovitosť rozmaznaného fracka, ktorý síce nevie, čo chce, ale neprestane sa hádzať o zem, kým to nedostane. Takže logická hodnota vašich argumentov je nula.
Je tam jediná línia, ktorá sa tiahne celým týmto duchovným veľdielom. Vládu a koalíciu treba odvolať, lebo my to chceme a nutne potrebujeme. Koronokríza je v tomto prípade iba a len zástupný problém. Rozhodujúcim faktorom v jej riešení nie je totižto ani vláda, ktorá má iba obmedzené možnosti, dokonca ani občania, ktorí majú na daný stav síce väčší dosah ako vláda, ale nie sú schopní veci zásadne meniť. Rozhodujúcim faktorom je v tomto prípade totižto samotný vírus a jeho správanie a to neviete ovplyvniť ani vy.
Zrejme ste si toho vedomí, lebo žiadne alternatívy neponúkate, teda okrem tej, že vláda musí padnúť. Otázka je, čo vlastne ponúkate. Raz chcete len výmenu premiéra, raz novú koalíciu, ale neviete akú, neviete ponúknuť ani len náznak nejakej alternatívy, teda okrem seba a svojej úderky, pán Pellegrini. Ako váš najväčší politický čin v čase pandémie ja osobne beriem, zvolanie konzília k zužovaniu saka. No hlavne preto, že ste asi jediný človek, ktorý v sedení v karanténe schudol, ale snáď sa to upraví a podľa toho, čo sa tu povedalo, snáď úplne na inom mieste a znovu zase priberiete.
A tu sme pri koreni veci, pri skutočnom dôvode, prečo tento návrh predkladáte. Tým dôvodom je strach. Panický strach, že už ste v dosahu spravodlivosti. Váš skoro podpredseda v karpatských dolinách vystupujúci pod krycím menom žigo-, žigožrút lesný už čelí vyšetrovaniam a dnes v jeho firme úraduje NAKA. Dobre viete, čo všetko ste napáchali, a viete, aký trest si zaslúžite. Prišli ste o svojich prokurátorov a sudcov, ktorí vám zabezpečovali beztrestnosť. A viete, že pri, pri tejto koalícii nemáte šancu znovu ukradnúť spravodlivosť a znovu ukradnúť štát a nejaké tie miliardy, ktoré by ste opäť mohli skačurizovať, to už je len taký vedľajší bonus. Prepáčte, že som nebol kultivovaný.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2021 o 17:51 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán poslanec, týmto svojim vystúpením ste presne všetkému, všetkým ľuďom a dúfam že ich naozaj mnoho pozerá toto vstúpenie, presne povedali, prečo je už dôležité, aby táto vláda skončila, keď je reprezentovaná takými ľuďmi, ako ste sa predviedli práve vy.
Ja z úcty k vašim šedinám sa budem snažiť byť naozaj slušný, ale si vyprosím, aby ste mi tu v Národnej rade vy, lebo ja neviem ani, vy kto ste ani čo ste pred tým robili, ani kde ste pred tým žili, ste sa mi tu vyhrážali, že niekde inde budem priberať, na nejakom inom mieste a vyhrážali sa, ako to je typické všetkým kolegom z OĽANO, nejakým trestným stíhaním. Nechajte to na tých, ktorí na to majú právo, vy len týmto dokazujete, že toto je váš štýl politiky, ale mňa tým nezastrašíte, môžte si tu tárať o tom, čo chcete.
Mňa by skôr zaujímalo, odpovedzte občanom tejto krajiny, keď ste sa tak dotkli zdravotníctva. Za mojej vlády som dával dvakrát po, po, každý rok po sebe 100 mil. kapitálové výdavky na opravu práve aj tých plesní a iných vecí, aby nemocnice mohli investovať. Koľko ste dali tento rok kapitálových investičných výdavkov ministrovi zdravotníctva? Si to pozrite. Nič! Choďte vysvetliť do Banskobystrického kraja, prečo ste zastavili schválenú, vládou schválenú a Útvarom hodnoty za peniaze schválenú rekonštrukciu Roosveltovej nemocnice za 100 mil. eur, jednu z najdôležitejších nemocníc v krajine. Prečo ste ju zastavili? Choďte im to vysvetliť! Nedali ste ani cent. Ukončené je dávno verejné obstarávanie.
Kto sa fotil pri lietadlách? Keď prišli z Číny veľké lietadlá ešte s tovarom, ktorý sme objednali my a ministerka vnútra, tak sa tam fotili vaši ministri. A takto sa ukazovali tam v nákladom priestore toho Antonova, ktorý prišiel, a to boli ešte zmluvy, ktoré nakúpila predchádzajúca vlády, a vy ste sa pri nich fotili. NKÚ vám dalo teraz správu, že ste nemali v skladoch nič pripravené na druhú vlnu pandémie. A takto by som mohol pokračovať ďalej.
Nikto nevyviezol žiadne štátne veci do Číny. My sme dovolili len lietadlu pristáť a to, čo si kúpili vo firmách, to je ich vec, takže, prosím pekne, naozaj vo vašom veku by ste sa už mali naozaj vyjadrovať slušne a neklamať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:07 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:09

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som vám rád pripomenul nejaké úspechy z vášho boja s COVID-om. Od ignorácie odborníkov pre hypo..., po hypotetické 7-eurové príplatky pre zdravotníkov, ktoré nie sú ničím kryté, ale aj rôzne potemkinovské COVID pavilóny bez centrálneho rozvodu kyslíka, bez základnej hygienickej infraštruktúry a, samozrejme, bez personálu. Aj to je výsledok vášho boja s COVID-om. Stavajú sa pavilóny pomaly jeden rok a nie sú hotové. Neviem, ale potrebujeme predovšetkým asi radary a inú vojenskú techniku a tieto veci nie sú pre vás dôležité.
Rád by som pripomenul aj takú vec, neviem, či vôbec o tom viete, že na Slovensku v podstate neexistujú ani štandardné terapeutické postupy na liečbu s COVID-19. Je to divné, ale je to tak. Posledné doporučenia sú z októbra minulého roku a to sú len preložené odporúčania amerického NIH, The National Institutes of Health, a v podstate žiadne odporúčania nemáme, to je teda otázka aj na to ministerstvo zdravotníctva, že ani takéto základné veci v boji s COVID-om nemáme.
Ja si myslím, že z úcty k ľuďom, ktorí umreli na COVID, z úcty k tým, ktorí, pozostalým, z úcty k zdravotníkom je otázka predčasných volieb absolútne, absolútne legitímna.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:09 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:11

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Zajačik, prepáčte, ale skoro nič som vám nerozumel. Poproste tých, čo vám píšu prejavy, nech vám to píšu jednoduchšie a zrozumiteľnejšie, aby ste to vedel ľahšie prečítať a vysloviť, lebo toto bolo 16 minút trápenia. Šestnásť minút trápenia!
Nechcel som, ale musel som si pozrieť, vlastne koľko ľudí vy tu zastupujete, 1 036. No isto títo ľudia sú na vás hrdí! 1 036 ľudí vy tu zastupujete. Ani sa nečudujem, tí sa teraz musia tak hanbiť za ten váš prejav, že to neni možné. Vy vo vašom veku, vaše vystúpenia by mali byť úplne iné. Veď ste človek v zrelom veku, ktorý má kultivovane vystupovať, a nie sa koktať a takéto bludy tu dávať.
Vy kritizujete, ak som dobre rozumel, lebo to bolo ťažké, nejakú pleseň, fetuj pleseň. Ale my keby sme kritizovať a čítať vydrenia a sprostosti, čo natrepal váš premiér Matovič, tak tú celú schôdzu sedíme, tri týždne a bolo by málo. Ja si to raz dám tu námahu a dám to spísať a budem to tu čítať. Tak sa zbláznite. Tak, prosím vás, prestaňte sa vy aspoň, čo máte trošku vek a mali by ste byť slušní, vracať sa do minulosti a skúsme nejaké veci riešiť teraz v súčasnosti, lebo toto, čo ste tu vy predviedol, tak ja, ja neviem, ani kde by som to zaradil. Veď toto by nedokázal ani Jožko Pročko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:11 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Zajačik, ja na úvod poviem úplne vážne a úprimne, že rešpektujem, že by som možno mohol byť vaším synom vzhľadom na vek a mám skutočne úctu k vášmu veku.
O to viacej ma prekvapil tento váš príhovor, pretože to miesto, z ktorého ste hovorili, ja považujem za veľmi vážne. A považujem to za miesto, ktorým alebo cez ktoré politik hovorí k národu. Nikdy som nepozeral na to, ktorý poslanec má koľko hlasov a podpory občanov, ale musím objektívne povedať, že mnohokrát sa stane, že poslanci súčasnej koalície sa bijú do pŕs, aký silný mandát získali od občanov a akú silu majú v tom, čo prezentujú. Tak si dovolím povedať, pán kolega Zajačik, myslím si, že som lepší rétor, a myslím si, že niektoré veci dokážem ohodnotiť a posúdiť lepšie, napriek tomu by som si nikdy nedovolil s týmto mandátom a pri tej reči, ktorú ste zvolil, sa postaviť a kontrovať takýmto spôsobom bývalému premiérovi, ktorý absolútne inak zvolil tú svoju reč, a to, čo ste vy priniesol na tom papieri, tak bolo naozaj komické.
Ja som rád, že to odznelo na druhej strane, aby si ľudia naozaj spravili obraz o tom, kto ich tu zastupuje, ako uvažuje, aké argumenty predkladá a že jediná argumentácia je skutočne tá, že sa vracajme, hľadajme chyby, hľadajme jednoducho za každú cenu niečo, čo tu bolo niekoľkokrát povedané, tak ako tu bola kolegyňa Zemanová, ktorá hovorila zase to isté.
Ja ako poslanec, by som sa rád dostal do momentu, kedy sa dozviem niečo nové. Kedy na kritiku, ktorá vám tu je vytýkaná, jednoducho dáte skutočnú odpoveď. Toto mňa zaujíma. A zaujíma to aj tých ľudí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:12 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredajc... podpredsedajúci. Pán poslanec Zajačik, ten váš prejav bol znôžkou obvinení do minulosti. Ja som očakával, že teda poviete aspoň nejaký ten súbor krokov a vecí, ktoré táto vládna koalícia a vaša, vaše, vaše politické hnutie nejak urobilo za, za ten necelý rok.
A to, čo ste, to, čo ste začali v podstate vo forme obviňovania priamo predsedu HLAS - sociálna demokracia, ja, ja si myslím, že vy, vy nemáte vôbec šajnu, ako funguje štátna správa, ako sa, ako funguje výko... výkonné orgány. A tam, keď sa pozriete len na nieko... niekoľko obvinení napr. z tejto digitálnej agendy, ja chápem ľudí aj politikov neinformovaných, ak sa pozrú na to, ako funguje štátna správa. Samozrejme, nie všetko je ideálne. Ja viem porovnávať. Dlhé roky som pôsobil v zahraničí. Len také drobnosti, keď si zoberiete. Vybavovanie značky na auto. Mne to v špičkových západných krajinách trvalo dva týždne, tuto v klientskom centre mi trvalo tri, tri hodiny. Takže ja, ja viem porovnávať, či niečo funguje na Slovensku, alebo nefunguje aj, aj oproti, oproti vyspelým krajinám.
To isté, ak si zoberiete obstarávanie zdravotnej techniky počas vzniku koronakrízy. A bola, bol to práve premiér Peter Pellegrini napriek tomu, že tie sklady boli prázdne, že do nemocníc dostal, dostal rúška a ďalš... ďalšiu zdravotnú techniku, ktorú on sám spolu s ministerkou vnútra sa podarilo dostať z Číny, Turecka a iných krajín. Keď premiér Matovič chcel vyhadzovať testy do Dunaja, Česi si ich vypýtali. To sú tie testy, ktoré, ktoré ešte obstarával Peter Pellegrini. A všetky ostatné testy, prostriedky, z ktorého žila potom pol roka Matovičova vláda.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:14 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:16

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Zajačik, ja sa zamýšľam už niekoľko minút nad tým, prečo najsilnejšia vládna strana vybrala zrovna vás a nominovala do tejto pozície, aby ste prezentovali jej názor. Jedine tí autori chceli nejakým spôsobom symbolizovať, prečo je potrebná výmena vlády a prečo je potrebná výmena hnutia OĽANO, pretože toto je presne o tom. Toto je presne o tom.
To si fakt myslíte, pán Zajačik, že prejav má obsahovať len nejaké urážky svojich protivníkov? A vy si fakt myslíte, že vy nás nejakým spôsobom dokážete uraziť? Boli ste smiešny. Ten obsah bol tak strašný, že sa k nemu ani nedá vyjadriť, a preto komentujem len formu. O to smutnejšie, že niektorí kolegovia aj vám ešte aj zatlieskali, myslím, kolegovia z OĽANA. To len svedčí o úrovni OĽANA ako takého. A naozaj OĽANO, keď bude ďalej pri moci, tú krajinu neposunie nikam ďalej.
Za... Zoberiem si len jeden, jeden obsahový prvok. Opäť ste vy, ako aj mnohí ďalší, hovorili o nejakom strachu. Vy sa bojíte. Vy, vládni poslanci, sa bojíte, pretože ľudia umierajú a stali sa očividné chyby. Očividné chyby pri riadení koronakrízy. A možno budete raz braní za to za zodpovednosť, na zodpovednosť. Budete, pretože tu už nejde, hovorím, o nejakú politiku, ideologické spory, o hodnoty. Tu ide o životy a o zdravie. Budete braní na zodpovednosť. Uvidíte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:16 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:18

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Ja len krátko. Ďakujem všetkým za to, že ste komentovali môj prejav. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:18 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:19

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, zatiaľ, čo my sa tu v parlamente bavíme o tom, že Slovensko nutne potrebuje predčasné voľby, pretože vláda trnavského blázna Igora Matoviča už skrátka nemôže ďalšej fungovať, ak nechceme o Slovensko úplne prísť, tak tento náš hlavný reprezentant zatiaľ zo seba robí úplného hlupáka vo Francúzsku, v Paríži, kde vysvetľuje prezidentovi a všetkým médiám, ako mu včera večer jeho dcéra Klárka strihala vlasy. Nerobím si srandu, myslím to úplne vážne. Pozrite si tie videá. Takýmto spôsobom po všetkých tých prešľapoch a tých neuveriteľných eskapádach, ktoré predviedol v Bruseli, teraz zastupuje Slovenskú republiku tento odborník na zahraničné vzťahy.
Je to neuveriteľné, kde až Slovensko kleslo. A je neuveriteľné, že ľudia zo zúfalstva, kedy už nevideli nejakú pozitívnu zmenu na konci toho tunela, nejaké to svetlo na konci tunela, zvolili najväčšieho cirkusanta, najväčšieho blázna, ktorý sa v politike nachádzal, ktorý do parlamentu dotiahol ľudí, ktorí ani nevedia, čo tu robia, nevedia, prečo tu sú, a len stláčajú gombíky podľa toho, ako im to ukáže. A dnes vidíme výsledky. Voliť emóciami sa skrátka nevypláca. Národ trpí.
Vidíme, že Slovensko zvláda celú túto krízu a celú túto situáciu najhoršie zo všetkých štátov v Európe. Takú katastrofu a takú obrovskú mieru nedôvery za tak krátky čas a taký obrovský prepad preferencií jednej vládnej strany, ktorá získala najviac kresiel v Národnej rade, nezažil podľa mňa nikto nikde. A toto sú reálne výsledky tejto vlády, pretože už od úplného začiatku, už odkedy sa začal skladať tento kabinet, bolo jasné, že personálna politika tejto vlády bude čistá katastrofa. Na ktoré ministerské kreslo, na ktorú ministerskú pozíciu sa pozrieme, tam vidíme človeka, ktorý tam nemá čo robiť. A potom všetky tie politiky majú takúto podobu.
Ako ste sľubovali ľuďom pred voľbami, že okresné úrady budú vyberané na základe transparentného verejného konania, že tam dáte odborníkov, že tam dáte apolitických ľudí, že chcete, aby bola konečne samospráva riadená tak, ako by riadená mala byť, že tých amatérov predtým chcete vystriedať profesionálmi?! Všetky pozície ste si nakoniec, ste si nakoniec obsadili jednoznačne politicky. Zneužili ste volebný výsledok a oklamali všetkých svojich voličov.
Pozrite sa na nemocnice, keď ste do popradskej nemocnice nominovali penťáka, vzbúrilo sa vám tam celé osadenstvo. V Prešove ste dali experta na výmenu a výrobu okien za riaditeľa nemocnice. Skrátka tá personálna politika, kde sa len pozrieme, je čistá katastrofa. A kde sú tie vaše predvolebné sľuby? Viete, už tu nie ste mesiac, nie ste tu dva mesiace. Ste tu dostatočne dlho, aby ste aspoň časť svojich predvolebných sľubov mohli zabezpečiť ľuďom.
Kde je hmotná a trestnoprávna zodpovednosť politikov? To bol jeden z hlavných ťahákov Igora Matoviča v predvolebnej kampani. Bojíte sa ju prijať? Bojíte sa, aby Igor Matovič raz neniesol trestnoprávnu zodpovednosť za to, čo na Slovensku vystrája? Bojíte sa, že vaši nominanti budú musieť stáť pred súdmi za to, ako šikanujú, ubližujú slovenskému národu? Bojíte sa splniť tieto základné predvolebné sľuby? Hovorili ste o tom, že vy budete iní ako predchádzajúce vlády, že vy nebudete zneužívať svoje pozície. A čo sme videli na Borisovi Kollárovi? Čo sme videli na tom, čo predvádzal v nemocnici? Veď to bola tá najnechutnejšia forma papalášizmu!
Tu idete Pellegrinimu vyčítať, že letel niekde lietadlom do Drážďan. V poriadku, že nech to preplatí. Ale ako ste boli ticho, keď Kiska prelietal jeden milión eur, keď lietal z Bratislavy do Popradu, lebo potreboval ísť domov?! Veď v poriadku, nech preplatí jeden jednu faktúru a druhý druhú - len to je váš koaličný partner.
A to je tá vaša objektivita, to je tá spravodlivosť. To je to, ako vy pristupujete k výkonu a k hlavne k snahe o spravodlivosť na Slovensku, že čo je dovolené jednému, to druhému, samozrejme, dovolené nebude. Čo jednému vyčítam a čo jednému kritizujem, čo jednému predhadzujem na tlačovkách, to následne urobím ja a všetko je v poriadku.
Po príklad si nemusíme chodiť zase ďaleko. Ako predvádzal Igor Matovič jedno divadlo za druhým, keď vysvetľoval, ako Andrej Danko musí odstúpiť zo svojej funkcie, pretože je absolútne nedôstojné a neprijateľné, aby plagiátor zastupoval Národnú radu Slovenskej republiky ako jej predseda? A čo tu máme dnes? Plagiátora premiéra, ktorý sa verejne priznal, že je zlodej a že tú svoju prácu ukradol! Hovorili ste o tom, ako za maličkosti v západných štátoch odstupujú politici, a potom ste predviedli tú najobludnejšiu mieru pokrytectva, akú Slovensko kedy zažilo.
Nemáte plagiátora len predsedu vlády, máte plagiátora predsedu parlamentu. Je to skrátka neuveriteľné, ale vy ste popreli všetky hodnoty, ktoré ste ľuďom sľubovali. A na tých preferenciách to presne vidíme. A potom ste hovorili, že vy to budete robiť odborne, že vy to budete robiť profesionálne, že nebudete tí amatéri.
A v programovom vyhlásení vlády ste sa zaviazali, že nebudete za A zneužívať skrátené legislatívne konania. To by nebola jedna schôdza, kde by ste snáď dvakrát-trikrát nezneužili skrátené legislatívne konanie na presadenie niečoho, čo vám v aktuálnej chvíli prišlo na um alebo čo si večer predtým zmysel Igor Matovič na svojom facebooku, pretože tak vyzerá politika na Slovensku a tak sa tu prijímajú zákony. Večer sa Igorko vyspí, napíše niečo na facebook, povie si so svojou ženou: „Á, to by bolo asi dobré, toto asi prijmeme.“ Ráno to tu prinesie do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní a na druhý deň sa pochváli tým, ako to bolo schválené. Presne tak, ako to tu bolo povedané. A toto je podľa vás normálne?
Je podľa vás normálne v núdzovom stave meniť Ústavu Slovenskej republiky v skrátenom legislatívnom konaní, pozývať si sem pozitívnych poslancov Národnej rady, pričom predtým ste dávali 1 600-eurové pokuty ľuďom, ktorí porušili nejak karanténu alebo nemali rúško niekde na verejnosti?! Veď to sú tak neuveriteľne pokrytectvá, že toto národ skrátka ďalej trpieť nedokáže.
To vaše neuveriteľné a neustále predlžovanie núdzového stavu bez adekvátnych dôvodov. Vy sem prídete do Národnej rady a na 40 dní obmedzíte ľuďom ľudské práva a ani to neviete poriadne zdôvodniť. Dáte jednu A4 nejakého krátkeho textu a poviete si, nám sa lepšie vládne v núdzovom stave, no tak všetci ľudia budú trpieť. Zakážeme im vychádzať z domu, zakážeme im chodiť do obchodov, ľudom zakážeme podnikať. Čísla, štatistiky? Načo? Veď ministerstvo zdravotníctva vám predstaví graf, kde 21 % je viac ako 29 %. A potom máme dôverovať týmto ľuďom, že oni odborne zastupujú národ a že oni sa majú starať o to, aby sme náhodou neumierali na nejakú chorobu a že sa postarajú, keď sa nám niečo stane?
Viete, takáto amatérska vláda na Slovensku hádam ešte ani len nebola. A potom ste povedali, že zase bude iní. A keď prišiel pán Mikas a na pokyn pána premiéra pripravil niekoľko vyhlášok, na základe ktorých ste obmedzili ľudské práva miliónov ľudí na Slovensku, povinná štátna karanténa, povinné rúška, pokuty za nenosenie rúšok, zákaz vychádzania z domu. A opakovane sme vám tu v Národnej rade hovorili, že je to všetko v rozpore so zákonom, pretože nemá kompetenciu tieto pravidlá vydávať, tak ste sa tu rehotali jedna radosť: „Veď čo vy o tom môžete vedieť? Veď my sme profíci, my sme odborníci.“ Až prišiel generálny prokurátor a skonštatoval to isté, že ste porušili zákony. A verím tomu, že raz sa za to bude pán Mikas bude zodpovedať, pretože on koná na základe svojej slobodnej vôle, on si povedal, že mu to za ten plat stačí, že bude robiť bieleho koňa Igorovi Matovičovi, že všetky nelichotivé, všetky tie škaredé, všetky tie opatrenia, ktoré obmedzujú život ľuďom, že ich skrátka bude prijímať on. V poriadku, bolo to jeho rozhodnutie.
A čo ste urobili potom? No prijali ste tu návrh zákona, kde ste dali hlavnému hygienikovi väčšie kompetencie pomaly ako premiérovi. Hlavný hygienik, nikým nevolený úradník, môže prísť a prikázať poslancom Národnej rady, voleným zástupcom ľudu, že nepôjdu do parlamentu, ak nesplnia ním dané podmienky.
Toto, vážení kolegovia, vážené kolegyne, je skrátka neuveriteľné! To je popretie úplne všetkého ústavného princípu. To je (povedané so smiechom), načo potom ešte máme voľby?! Veď nám môže vládnuť hlavný hygienik.
A následne sme sa dozvedeli čo? Opäť ste porušovali zákony, opäť sa ukázalo, že ste neschopní, opäť sa ukázalo, že neviete tieto veci manažovať, že ich neviete riadiť a že zase ste vydávali vyhlášky, ktoré boli v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, v rozpore so zákonmi.
Obmedzili ste ľuďom podnikanie. Likvidujete ekonomiku. Zadlžujete ďalšie generácie našich detí o neuveriteľné desiatky miliárd eur. A keď príde na pomoc tým podnikateľom, ktorým ste zobrali normálnu možnosť dôstojného života, a mesiace a mesiace ich nechávate zavretých, tak ukazujete, že Slovensko je snáď druhé v celej Európskej únii v miere pomoci v percentách pomeru k HDP, že Slovensko je už len trošku lepšie na tom ako Rumunsko. A takto sa chválite, aké úžasné výsledky prinášate.
A keď treba pomôcť lekárom, keď treba pomôcť sestričkám, keď treba pomôcť tomu personálu, no tak, samozrejme, nerobíte nič. V lete ste jednoducho úplne kašľali na celú vec, nepohli ste prstom a potom premiér Matovič napísal na facebook, že on dá 7 eur za hodinu lekárom. A tu som sa pýtal kolegu Mira Urbana, ktorý je lekár, no ale nikto z tých lekárov to nevidel, tak ako väčšinu tých facebookových sľubov Igora Matoviča. A toto je vizitka vašej vlády.
Premiér to tu riadi cez facebook, niečo si večer zmyslí, niečo napíše, koaliční partneri o tom nevedia, a keď náhodou sa niekto ozve, no tak skončí ako pán Sulík - a to sa ho vôbec nezastávam, pretože s ich politikou zásadne nesúhlasím - no ale skončí ako idiot, ako vrah, pošle ho kopať hroby, nasadnúť na poníka a do Mongolska a podobné veci, ktoré sme si tu vypočuli. Ale ja som presvedčený o tom, že slovenský národ by bol radšej, keby sem prišla tá mongolská vláda a vládla mu tá, pretože to, čo predvádzate vy, by nedokázali určite ani v Mongolsku.
No a čo sa týka toho absolútne nezvládnutého manažovania toho vírusu a tej krízy, tak to je už čistá katastrofa. Naozaj, na začiatku roka ste hovorili o tom, roka 2020, že potrebujete lockdown, potrebujete zabezpečiť to, aby tá krivka klesla, aby ste zatiaľ pripravili zdravotníctvo. Oklamali ste celý národ, oklamali ste všetkých ľudí. Cez leto ste neurobili nič, zdravotníctvo ste nepripravili. Dnes vidíme skutočný amaterizmus, vidíme, že provizórne riešite každú vzniknutú situáciu, snažíte sa látať jednu dieru za druhou, medzitým si nadávate, potom kupujete testy za desiatky miliónov eur, potom premiér povie, že by s nimi netestoval ani psa. A slovenský národ len sedí, pozerá a neverí vlastným očiam, že táto komédia sa nazýva vláda Slovenskej republiky.
A z toho hľadiska, čo ste tu všetko navyvádzali, tie plošné testovania za stovky miliónov eur, tie nákupy testov, to úplne zbytočné ťahanie miliónov ľudí do ulíc a nútenie ich stáť v tých nekonečných radách, aby sa otestovali testami, ktoré na to vôbec nie sú vhodné a ktorými by pán premiér neotestoval ani svojho psa, po tom všetkom si myslím, že ak máte odvahu, ak nemáte problém, ak si myslíte, a bolo to tu povedané, veď ste poslali nejakých tých poslaneckých zástupcov, aby vás tu obhajovali, aj keď to bola čistá katastrofa, že vaša vláda je fantastická, že je tisíckrát lepšia ako tá vláda predtým a že to Slovensko manažuje úplne perfektne, no tak zahlasujte za tento zákon.
Ja osobne viem, že je to asi pokus Petra Pellegriniho o nejaký marketing politický, ale ja vám poviem úplne na rovinu, keby som teraz zahlasoval a keby teraz boli predčasné voľby, tak by som tu už pravdepodobne nebol, lebo by som nemal ani za koho kandidovať, ale je mi to úplne jedno, lebo dôležitejšie ako nejaký môj mandát je to, aby táto vláda padla, aby skončila, aby prestala terorizovať a tyranizovať Slovensko. A preto za tento návrh zákona zahlasujem. A myslím si úplne úprimne, že ak ste tak presvedčení o kvalitách vašej práce a výsledkoch vašej práce, nemôžete mať problém za toto zahlasovať. Veď predsa pôjdete kandidovať a tam ľudia ocenia tie fantastické služby, ktoré ste Slovensku priniesli. Tam ľudia povedia, toto bola vláda, ktorú sme potrebovali, toto boli politici, ktorí by nás zastupovali tak, že na to môžeme byť hrdí, a konečne priniesli tú zmenu, ktorú Slovenská republika potrebovala. A následne opäť voľby vyhráte a všetko bude v poriadku.
Ale keď sa bojíte tým vašim voličom pozrieť do očí, keď sa bojíte pozrieť do očí obyvateľom Slovenskej republiky, a miesto toho, aby ste ich nechali vyjadriť svoj názor, tak pán minister zdravotníctva povie, že predlžujete núdzový stav len preto, že sa bojíte protestov, a potom vzápätí vysvetlí, že kto bude chcieť vychádzať z domu, tak si bude musieť esemeskou požiadať o povolenie. A takýmito vecami strašíte celý národ, nútite ho fungovať v konštantnom strachu, pomaly už zo smrti, zvyšujete v národe depresie, domáce násilie, ničíte zdravie ľudí. To posledné, čo im možno ostalo, aby ako-tak budovali svoju imunitu a zdravotný stav, aby sa vyhli tomu vírusu, tak aj to ste im zakázali, veď prečo by mali cvičiť, prečo by mali športovať, zrušíme šport, šport nie je potrebný, seďte všetci doma, nevychádzajte z domu, lebo vtedy budete zdraví a vtedy sa vyhnete vírusu, a všetky ďalšie veci, ktoré poukazujú na to, že táto vláda má potenciál Slovensko doslova a do písmena zakopať a priviesť do hrobu.
A z tohto hľadiska aj napriek tomu, že môžem predpokladať, že záujmy alebo motivácia predkladateľov pri tomto návrhu zákona možno nie je úplne úprimná, je mi to jedno, pretože omnoho dôležitejšie pre mňa je to, aby táto vláda skončila. Skutočne, hovorím to úplne zodpovedne, úprimne od srdca, taká neschopná, amatérska vláda s takými katastrofálnymi dôsledkami pre Slovenskú republiku tu ešte nikdy nebola.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2021 o 18:19 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:32

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Naša mediálna hviezda Herr Matovič je jasným dôkazom neschopnosti tejto vlády, ktorá kde vojde a kam pôjde, urobí Slovenskej republike len obrovskú hanbu. A ako vravia občania nášho štátu, ktorí si naozaj veľa pamätajú, mali sme tu už kadekoho, kadečo a všeličo, ale takéto čudo sme tu ešte naozaj nemali.
Áno, emócia 29. februára rozhodla, že dostala táto vláda veľmi silný mandát, ale občania, ktorí volili emóciou, už takúto chybu nikdy nespravia a aj tí, ktorí sa sväto-sväte za tohto poloblázna, ktorý je na čele štátu, bili, sa už teraz k nemu nepriznávajú, pretože je to hanba.
Neschopnosť ministrov, vytváranie nových ministerstiev, nových úradov. Prečo? Pretože ste iní a všetko budete robiť inak ako všetky zlé predošlé skorumpované vlády, ktoré tu neustále desať mesiacov kritizujete.
Riadenie štátu cez facebook, detinské a infantilné správanie, neuveriteľne hlúpe opatrenia a nariadenia, ktoré sú už na smiech celému národu. Toto je v skratke Igor Matovič, predseda vlády Slovenskej republiky.
Obmedzovanie osobnej slobody sa stalo už vačou, vašou pracovnou metódou, ktorú používate na zastrašovanie všetkých ľudí, ktorí nesúhlasia s týmto chorým systémom, ktorý tuná nastavila táto vláda pod vedením tohto trnavského génia. Čo však je už úplne tragikomické, je to, že za túto tragédiu sú zodpovední občania, ktorí túto vládu volili. Ale verím, že vy ako poslanci vládnej koalície sa raz budete pred týmito ľuďmi, ktorých ste, od, od ktorých ste vlastne mandát dostali, budete sa im raz pozerať do očí a priznať to, že táto vláda je to najneschopnejšie, čo nás kedy v histórii Slovenskej republiky postretlo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 18:32 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video