23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 16:50 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 16:30

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda. Presne tak, dôležité je zamerať správny, by som povedal, zámer, takže toto bude len rozprava k skrátenému. Potom v prvom čítaní určite rád pohovorím aj k obsahu, aj keď je ten obsah veľmi krátky, takže úplný súhlas.
Čo sa týka skráteného, jediný dôvod, prečo je to v skrátenom, je to lex corona, čiže to je zákon, ktorý sme tu mali aj minulý týždeň, na tomto podvozku prinášame nové opatrenie a to opatrenie prinášame v skrátenom len preto, aby mohlo okamžite začať platiť. Čiže hneď, ako to prerokujeme a ak to podporíte a schválite aj v druhom, treťom čítaní, tak hneď, ako to bude vo vestníku, to začne platiť. A potom v prvom čítaní teda vysvetlím väčšiu podstatu.
Ide teda o nulovú sadzbu DPH na respirátory FFP2, FFP3, ktoré sú bežne v predaji. Verím tomu, že oceňujete aj vy toto opatrenie krátkodobé do 30. apríla, vyslovene v tejto vážnej situácii, kde vidíme, že britská mutácia naberá na obrátkach nielen na Slovensku, ale vidíme aj po celej Európe. Takže myslíme si, že toto je správny krok urobiť to a pomôcť, aby tá dostupnosť bola lepšia, pretože potrebujeme sa chrániť.
Ďakujem pekne za pozornosť a prosím o vašu podporu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

4.2.2021 o 16:30 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:31

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, pani poslankyne, páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 416 z 3. februára 2021 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov (tlač 424) na prerokovanie Výboru NR SR pre financie a rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre financie a rozpočet prerokoval tento návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 42. schôdzi dňa 3. februára 2021 a prijal k nemu uznesenie č. 148, ktorým odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s prerokovaním vládneho návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z., v skrátenom legislatívnom konaní na jej 23. schôdzi.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

4.2.2021 o 16:31 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:42

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Takže budeme pokračovať vlastne v tej debate, ktorá tuná bola predložená, v tom návrhu od poslancov zo strany HLAS. Ten návrh má vlastne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Prepáčte mi, ja sa veľmi ospravedlňujem, vás preruším, aby bolo úplne jasné, že kto ide ďalší.
Ešte vás poprosím, páni technici, ide to v poradí pán poslanec Vons, pán poslanec Šudík, pán poslanec Bubnár, áno, a pán poslanec Krajčír. Už to máme správne, aby všetci vedeli, že majú šancu vystúpiť.
A teraz, nech sa páči, ešte raz.

Vons, Peter, poslanec NR SR
Tak včera sme si tu vypočuli, samozrejme, veľmi tvrdé debaty, ktoré vyplynuli z toho, že zástupcovia politickej strany HLAS teda sa rozhodli, že chcú vyriešiť tú pandemickú situáciu, ktorá tu je, a jednoducho, že my ju nezvládame, tak chcú to spraviť tak, že krízové, krízovú situáciu vyriešia tým, že sa zorganizujú predčasné voľby. Dovoľte, aby som sa ja teda vyjadril k tomuto predloženému návrhu na skrátenie tohto volebného obdobia.
Je to návrh, ako som už povedal, ktorý má priniesť vyriešenie krízovej situácie. Nemôžem sa ale ubrániť dojmu, že za predloženým návrhom nie je úprimná snaha riešiť krízu, ale sú za tým zištné a mocenské záujmy.
Návrh je podľa predkladateľov predložený ako forma riešenia krízovej situácie. Tu si dovolím polemizovať, pretože každý návrh by mal mať aj nejakú formu a obsah. Ten, v dôvodovej správe žiadny obsah nenájdete, je tam len celý zoznam, čo všetko sa robí zle, a nie je tam napísané to, ako by chceli túto situáciu riešiť oni do budúcnosti, čiže je to vlastne taká mačka vo vreci.
Dovolím si, dovolím si nesúhlasiť aj s vetou, že zlyhala vláda na čele so svojím predsedom a i parlamentná väčšina, ktorá má túto vládu kontrolovať a korigovať jej činnosť. Hovorím, že tieto zložky nezlyhali a sú funkčné, a môžem vás ubezpečiť, že celej vláde i nám koaličným poslancom ide v prvom rade o zvládnutie pandémie a všetkých následkov, ktoré s ňou súvisia. Ale zároveň tu máme aj schválené programové vyhlásenie vlády, kde sme zapracovali množstvo volebných sľubov, ktoré mienime dodržať a zrealizovať. To je najvyšší mandát, ktorý nám občania dali.
Určite, tak ako aj včera odznelo, nikto neberie opozícii kontrolnú funkciu v parlamente, naopak, kontrolujte, ale aj dávajte alternatívy a podnety. Zatiaľ však žiadne alternatívy ste nepredložili a to, čo dávate, má skôr taký anarchistický, anarchistický, anarchistickú podobu a smeruje to len k tomu, že by ste boli radi, aby to, čo ste stratili vo voľbách, teda vládnuť v tejto krajine, aby ste sa mohli vrátiť k vláde. Pri všetkej úcte, tento návrh je len takým výstrelom do tmy a vôbec nie je riešením na krízy, ktorá tu je.
Na druhej strane nikto nespochybňuje, že krízová situácia tu je a, žiaľ, je na celom svete. Slovensko nie je ostrov, kde sa dajú ideálne nastaviť rôzne opatrenia. Sme malá a otvorená krajina a vývoj epidémie môžeme len odhadovať a korigovať. Robia to tak aj v iných krajinách. Ak chceme operatívne a čo najrýchlejšie urobiť opatrenia pri najnižších stratách ľudských životov a zachovaní životaschopnosti ekonomiky, je nutné operatívne prijímať rozhodnutia. A áno, neboli sme na to pripravení a určite by ste to, určite to aj v mnohých krajinách, kde tie vlády boli, by som povedal, už zastabilizované, ale my sme tu prišli ako noví a museli sme sa začať zaoberať s tým, ako pandémiu riešiť, ale zároveň aj začať vládnuť.
Vyhodnotiť správne informácie a nastaviť opatrenia nie je naozaj jednoduché ani u nás, ani vo svete. Keby ste na začiatku tej krízy vedeli nastaviť kvalitatívne a kvantitatívne meratele, merateľné ukazovatele, na základe ktorých by sme dnes mohli kritizovať vládu, nemal by som argumenty, ale predložený materiál stojí len na pocitoch, emóciách a nie na serióznych ukazovateľoch.
Keď nastupovala naša vláda, očakávalo sa, že niekde sa môžu vyskytnúť nejaké nášľapné míny, ktoré neočakávane skomplikujú riadenie ministerstiev. Ako sa ukázalo, tou najväčšou nášľapnou mínou po vašej vláde bolo zdravotníctvo. Stav zdravotníctva po personálnej, technickej a finančnej stránke nemal ďaleko od kolapsu. Dnes si tu zamieňate dôsledok s príčinou a zbytočne nafukujete mnohé veci. Chápem, že je to súčasť vašej opozičnej práce, ale vaše argumenty stoja určite na hlinených nohách. A vlastne tam nemáte ani žiadne argumenty, len také konštatovanie všetkého, čo sa tuná udialo zlé, neni tam nič, čo sa tuná udialo dobré.
Na záver ale musím sa ohradiť voči nepravdivému tvrdeniu predkladateľa, že poslanci vládnej koalície sú v područí vlády Slovenskej republiky a nie sú schopní si splniť voči nej svoje ústavné povinnosti. Takéto tvrdenie je od vás naozaj nekorektné a utvrdzuje ma v tom, že predložený návrh je len pokusom nafúknuť problémy, nie ich riešiť. Naopak, v čase takejto vážnej krízy, keď denne zbytočne umierajú ľudia, by bolo štátnické gesto dať na parlamentný stôl alternatívne riešenia a nie takýto bezzubý materiál.
Chcem vás vyzvať k ceste dialógu v prospech občanov. V tých nemocniciach končia pacienti, ktorí volili nás aj vás. Každý z nich si zaslúži, aby sa tento štát, ktorý reprezentujeme aj my, aj vy, o nich postaral. Ako sa vraví, len v krízových situáciách sa naozaj prejaví charakter človeka. Prosím preto, zamyslite sa nad tým a nerobte to, čo robíte.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

4.2.2021 o 16:42 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Vons, plne rešpektujem tvoj politický názor a bol by som rád, keby aj opozícia, alebo koalícia rešpektovala opozičné názory, lebo každý máme to svoje. To neznamená teraz, že sa budeme urážať alebo že budeme hovoriť, že klameme, lebo ja si myslím, že mocenské a finančné záujmy tu boli pri každej predchádzajúcej vláde, s tým súhlasím s tebou, ale takisto aj pri vašej. To je môj politický názor a to je môj osobný názor. Takisto aj pri vašej. Doteraz tu ešte nebola vláda, ktorá by nemala mocenské a finančné záujmy. Ak si niekto myslí niečo iné, tak by sa mal zamyslieť nad sebou, lebo tvrdiť toto je demagógia.
Vy často v OĽANO hovoríte, že by ste chceli od nás nejaké podnety, návrhy, riešenia, Pollák, Herák a podobne, ale vy nerešpektujete, už som veľakrát povedal, ani odborníkov, profesorov, infektológov a podobne. Ani ich nerešpektuje váš premiér. A keď som povedal, že my dáme riešenia, zavolajte nás do tých komisií, koľko je odvtedy? Ani raz ste nás nezavolali, pán poslanec Vons. Tak potom aké chcete riešenia, keď si ich nechcete vypočuť? Lebo keď ja ich poviem tu, to je zbytočné, úplne zbytočné. Tak ako tí odborníci, čo hovoria Matovičovi, tiež je to zbytočné.
A takisto nesúhlasím s jednou vecou, ak si vy myslíte, že nie ste v područí vlády, tak ste na veľkom omyle.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 16:48 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som chcela reagovať tiež na môjho kolegu Petra Vonsa a zároveň možno doplniť, že všetkým nám sú jasné pohnútky mimoparlamentnej strany HLAS na skrátenie volebného obdobia. Je pekné, že ich zakrývate za všelijaké témy, ktoré sú aktuálne populárne medzi voličmi, ale to, čo robíte, sa dá nazvať jediným slovom, populizmus. Chcete sa zviesť na vlne aktuálnej popularity, asi máte strach, či vám vydrží ďalšie tri roky do budúcich volieb.
Je úplne jedno, ako budete argumentovať, ale jedna vec je istá. Aj napriek všetkému, čo sa deje, a vieme, že nežijeme ľahkú dobu, sa snažíme plniť naše predvolebné sľuby a čistiť naše Slovensko od tých, čo si z neho urobili výnosný biznis. Však sa stačí pozrieť aj do radov vašej strany, kde prebieha vyšetrovanie, aj keď, samozrejme, platí prezumpcia neviny.
No, ale vrátim sa teraz k merítku veci, prestaňte sa za každú cenu snažiť dostať k moci a prijmite vôľu občanov, tak ako rozhodli vo voľbách. Buďte konštruktívnou opozíciou, ktorá funguje tak, ako má, a napomáha demokratickému procesu a rozvoju Slovenska. Prosím, pomáhajte budovať a rozvíjať náš štát a nevytĺkať lacné politické body a vnášať nestabilitu do tak turbulentného obdobia, v ktorom žijeme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 16:50 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Pán poslanec Vons, vás si vážim ako jedného človeka, ktorý urobil pre slovenský šport v oblasti naturálnej kulturistiky veľmi veľa a si vás pamätám ešte ako mladý lekár, a tak budem len úplne bez emócií a fakticky. Viete, vy ste tu neboli asi v minulom volebnom období ani mnohí z vašich kolegov a keď sa hovorí o spolupráci opozície a o kolegialite a konštruktívnosti, tak skúste sa len pozreť, čo tu predvádzal váš predseda v parlamente. To nebolo ani o kolegialite, ani o konštruktívnych riešeniach, to bola jedna veľká emócia. Aj vaša predvolebná kampaň, teda vášho predsedu, bola jedna veľká emócia, ktorá vo finále prebrala nerozhodnutých voličov z ostatných vašich terajších koaličných strán. Takže politika je aj o emóciách, ale to, čo my ponúkame, je aj skúsenosť naozaj s konštruktívnym a serióznym riešením problémov.
A v súčasnosti nežiadajte ani riešenia od opozície, naozaj je situácia, ktorá si vyžaduje riešenia odborníkov. Nachádzame sa v bezprecedentnej situácii, ktorá má dopad na zdravie občanov a v súčasnej dobe to majú riešiť odborníci. A hovorím to aj preto, lebo odporúčania odborníkov boli mnohokrát negované samorozhodnutím vášho predsedu. Dnes treba, aby odborníci dávali jasné pokyny a manažéri ich potom prenášali do praxe a kompenzovali ich dôsledky. Takže tie riešenia sú na stole, treba ich len počúvať.
A budem veľmi rád, keď tak ako nás vyzývate, aby ste nás naozaj niekedy, opozíciu, kohokoľvek, pozvali k rokovaciemu stolu, lebo stále nás na to vyzývate a napriek tomu sa to nikdy zo žia... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 16:51 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja vám ďakujem, ktorí ste vystúpili vo faktických poznámkach.
No, viete, pán Raši, mňa na tom vyrušuje to, že vlastne tá situácia, samozrejme, nahráva tým, ktorí sú za dobrých. Tá zodpovednosť je na vláde a, samozrejme, na všetkých tých ľuďoch, ktorí rozhodujú. A tie opatrenia, ktoré slúžia na to v prvom rade, aby ochránili zdravie a životy ľudí, sú, samozrejme, veľmi tvrdé, nepopulárne a uberajú nám, samozrejme, na nejakej tej, na tých, na tých percentách, o ktorých sa zase vy zaujímate, že vám stúpajú. A chcete to využiť, samozrejme, pre, ja to tak vnímam aj ľudia okolo nás to tak vnímajú, že sa chcete vlastne vyviezť na tejto vlne. Je to také, by som povedal, by som povedal až cynické, že v tejto situácii vytĺkať taký kapitál z toho. Samozrejme, že ja verím, že občania to vedia veľmi dobre posúdiť a vedia, o čo tuná kráča, hej, takže.
A čo sa týka kolegu Suju, ja, samozrejme, sledujem aj ja, že tí odborníci sa ozývajú z jednej strany, z druhej strany, ale aj nám sa stane, že sa radíme s lekármi a jeden povie tak a druhý povie tak, ale nakoniec sa niekto musí rozhodnúť. A tým, kto sa rozhoduje, je vláda, ale, samozrejme, aj pandemická komisia, ktorá tam je.
A nakoniec aj to, že keď sa spomína, že mali by sme počúvať tých, ktorí nám radia, tých vedcov a tých lekárov. Tak si zoberte, že do určitej miery aj vy ste značne nepočúvali tých odborníkov, keď hovorili o tom, že máme nosiť rúška, máme dodržiavať vzdialenosti. A, naopak, bola tu veľká skupina ľudí, ktorá to ignorovala, ktorá vyzývala ľudí, nenoste rúška a tak ďalej. Takže na jednej strane my máme počúvať odborníkov a určití ľudia nemajú ľudí počúvať. Tak verím, že nejakým spôsobom sa to, sa to zvládne. Určite sa to zvládne... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 16:53 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:24

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Ďakujem. Rád by som upozornil členov výboru pre kultúru a médiá, že dnešné rokovanie výboru bolo prerušené a pokračovať bude zajtra pred schôdzou o 8.30 v miestnosti č. 32. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.2.2021 o 17:24 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:25

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Vďaka. My v európskom výbore sme noční vtáci, čiže my budeme zasadať dnes o 19.00 v miestnosti 149. Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.2.2021 o 17:25 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:25

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Členovia ústavnoprávneho výboru, najbližšie zasadnutie tohto výboru je zajtra ráno o ôsmej. Budeme prerokovávať všetky tie skrátené, teda všetky návrhy, ktoré sú v skrátenom legislatívnom konaní.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.2.2021 o 17:25 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video