23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:58 hod.

Ján Krošlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:58

Ján Krošlák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kotleba, zavádzate. Zavádzate. Len jeden konkrétny príklad poviem. Vy ste tam hovorili o nejakých kompetenciách špeciálneho prokurátora. To vôbec neni pravda, že špeciálny prokurátor sa vyjadruje k nejakým vládnym nariadeniam alebo vyhláškam, alebo k takýmto veciam. To je v kompetencii generálneho prokurátora, toho ste zvolili už. To znamená, že je to úplný nezmysel, že nebude garantovať ľudské práva alebo tie veci, čo ste tam rozprávali. Tieto veci sú v kompetencii generálneho prokurátora, takže to s tým vôbec nesúvisí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:58 hod.

Ján Krošlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:58

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, vy ste ma asi buď nepočúvali, alebo nepochopili. Ja som povedal o tom, že špeciálny prokurátor je na čele Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý má jasne vyčlenené svoje kompetencie. A keď si tie kompetencie pozriete a rozoberiete si, že ktoré konkrétne aj skutkové podstaty, aj všetko patrí pod nich, tak pochopíte, že Úrad špeciálnej prokuratúry dnes, keď ľudia čelia týmto nezmyselným šikanám, nariadeniam, vyhláškam a chcú sa obrátiť niekde, aby sa dovolali spravodlivosti a ochrane svojich práv, je veľmi kľúčovou inštitúciou a volíme hlavu, volíme hlavu tohto úradu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

5.2.2021 o 16:58 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:58

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milé kolegyne, milí kolegovia, ja som nechcel vystúpiť dnes... (Zaznievanie gongu.) Nevyrušujem vás, pani kolegyňa?

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pokračujte, pán poslanec.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Počkám. Ja som dnes nechcel vystúpiť, pretože som si povedal, že moje rozhodnutie si poviem svojim voličom sám, zodpoviem si to, ale keď si, ale keď som počul ruského verbálneho nihilistického komunistu a keď som si vypočul rúškového pod nosom nosiča, tak som si povedal, že naozaj idem vystúpiť aj ja, pretože aj jeden, aj druhý zavádzali, ale tak, ako klame Blaha, teda, pardon, poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje.
Povedal, že sme boli dopredu dohodnutí. Ja musím povedať za seba, že, budem hovoriť za seba, ja som nebol s nikým dohodnutý a riadim sa vždy svojím vedomím a svedomím.
Poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje, povedal, že máme dopredu určeného špeciálneho prokurátora. V tejto miestnosti, raz, dva, tri, štyri, päť, šesť, sedem, osem, je tu osem ľudí, o ktorých viem, že nemali Daniela Lipšica ako svojho jediného šéfa špeciálnej prokuratúry, ale že mali aj viacerých, poniektorí mali len jedného. Len jedného.
To, čo predviedol poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje, aj pán Schlosár na vypočúvaní, bola čistá katastrofa. Ja som tam bol. Poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje, predviedol takú exhibíciu, tak sa tam predvádzal a zase to jeho andersenovské vzdychanie, ručičky, to bola čistá katastrofa. Oni sami sebe predviedli medvediu službu. Tento frazeologizmus určite poznáte a oni sami urobili sebe zle. Namiesto toho, aby urobili to, čo urobil Peťo, tichučko čaká, ako sa to vyvinie, tak oni začali a poďme do toho Lipšica a poďme do toho Lipšica.
Poslanec Žiak, ktorý pred chvíľou povedal, že sa rozhodol na základe toho, čo ste vy predvádzali, je toho naozaj dôkazom. Vy namiesto toho, viete, poradím vám, keď chcete niekoho, aby nebol niekde, tak ho chváľte, rozprávajte, že aký je skvelý, aký je výborný, aký je fantastický, že ho budete voliť. Ale vy nie.
Musím povedať, že poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje, mal niektoré veci, ktoré boli relevantné. Ale keď to povie on, tak normálna časť národa si povie, čo tento zase rozpráva. A všetky veci, ktoré on porozprával, si obrátil proti sebe a aj ľudia, aj ja včera na klube som bol, aj ľudia si povedali, predsa len sa boja toho Lipšica tí smeráci. Tak ste ich presvedčili, pán poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje. To bola čistá katastrofa, čo tu aj dnes predviedol. Čistá katastrofa! Pozrite, už tu nie je. Odišiel so svojím pánom dozadu, naštekali a išli preč.
Ja len chcem povedať, ja neviem, aby ste sa zase neurazil, lebo včera sa Suja urazil, ja som nevedel, či ste pravá ĽSNS alebo svätá ĽSNS, alebo čo ste, tak sa tu Suja tak urazil, začal mi nadávať, tak, prosím vás, definujte sa, či ste Kotlebovi praví chlapci, alebo kulturisti, alebo čo ste. Tak si len povedzte a ja vás budem tak volať. Prepáčte, zhlboka sa vám ospravedlňujem. Naozaj. Či ste schlosárovci, alebo či ste urbanovci, mne to je jedno.
Ale presne, presne aj chlapci tuná predviedli to, čo ste nemali. Keď ho nechcete, tak doňho nebite! Ale ste tomu veľmi pomohli. Veľmi ste tomu pomohli. Naša koalícia, ja som hlboko presvedčený, že sa dohodla včera, dohodli sa predstavitelia, lebo to tak je v tomto verejnom živote, v tejto politike, že si dohodli pravidlá. Ale tie pravidlá a určite viem, že ani v SaS, ani v SME RODINA, ani ZA ĽUDÍ, ani u nás neboli všetci, ktorí chceli voliť toho Daniela Lipšica, ale vy ste im to tak krásne, veď vy ste ho zvolili. Ak ho zvolíme, tak vy ste ho zvolili a obúchajte si tie svoje ctené hlavy o stenu, čo sme to my spravili!
Poprosím pani, ktorá pomáhala 20 rokov, aby ma nevyrušovala. Ďakujem. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pokračujte, pán poslanec.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne.
Viete, naša rodina je naozaj veľká, koalícia má mať koľko poslancov. Tu sedí pani z rodiny, dieťa, ktoré robí veľké problémy, a ja poviem úprimne, že ja ju za to nemusím, lebo naozaj jej prejavy sú niekedy aj na chodbe také, že ja to nemusím. Ale celkovo, keď sa pozriete, tak aj dnes sa predviedlo, že naozaj že aj Karol Kučera nemal rovnaký názor a tak ďalej. Ale to je ten rozdiel medzi touto rodinou a rodinou, ktorú viedol Robo Fico.
Robo mal takého psíka, Peťula, na vodítku a Peťulo hafučky, hafučky štekal, ako Robo chcel. Ale teraz, teraz sa stala vec, že Robo Fico nevyhral voľby. A Robo Fico bol v takej depresii endogénnej, ktorú zapíjal, že stratil to vodítko. A viete, keď ste trošku takí malátni, tak ho nechytíte, tak mu psík Peťulo ušiel. A so sebou zobral aj partičku priateľov, ktorí pochopili, že s Robom Ficom to už nepôjde. A Robo Fico teraz predvádza presne to, presne to, čo chce.
On sa chce vrátiť. A namiesto toho, aby chválil toho Lipšica, tak doňho bije. No a národ si povie, keď bije do niekoho Fico, keď bije do niekoho Fico, tak pozor, Fico sa ho bojí. A Fico, Fico sa má čoho báť, priatelia. Ten nemá za ušami, ak ste ho niekedy videli, ako má toto tak naložené, tak Fico má za celým chrbátom od nôh až po hlavu.
Ja poviem, čo budem robiť ja. Ja sa zdržím pri voľbe prokurátora špeciálneho, pretože ja som nesúhlasil s tým, aby Robert Fico ako politik kandidoval na ústavného sudcu. Ja som mal iného kandidáta, ktorého som chcel, ale takého mala, malo veľmi veľa, veľmi veľa poslancov, ktorí nechceli hlasovať za Daniela Lipšica, ale vy, pravá, ľavá, hlasná ĽSNS a SMER alebo SMEROHLAS tam, tí boli tichučko. Ste spravili, áno, aj rimavská, štvrtok, či čo si to. Presne ste si spravili obrovskú medvediu službu.
Ja sa zdržím, pretože opakujem, že ja som aj na vypočúvaní mal výhrady voči tomu, aby bol Daniel Lipšic špeciálnym prokurátorom, a budem sa domnievať, že sa mi nepomstí niekedy v živote a že ma nezavrie za to, že nepôjdem na tri roky len preto, že som povedal, že ho nebudem voliť, ale chcem povedať slovenskému národu, že nikto nebol dohodnutý. Táto rodina, aj keď funguje naozaj veľmi ťažko, veľmi ťažko, tak nikto v tejto rodine, tak ako Robo Fico neriadi túto rodinu čižmou, ktorá kope poslancov, aby robili to, čo on chce.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

5.2.2021 o 16:58 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:13

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem ti, Jožo, za takýto prejav trochu od srdca. Ja si tiež myslím, že jeden z takých tých lepších argumentov pre voľbu práve Daniela Lipšica je taký ten vitriolický hnev SMER-u, také zúfalé štekanie, besnenie, lebo to o niečom svedčí. Naozaj mňa by znepokojilo, keby zrazu SMER povie, že Daniel Lipšic je dobrý kandidát.
Daniel Lipšic je určite kvalitný a bol by dobrý špeciálny prokurátor, lebo strana, ktorá dvanásť rokov túto krajinu riadila, a my teraz všetci vidíme, ako túto krajinu riadila, vidíme, ako oligarchovia končia vo väzbe, ktorí si tento štát rozdelili ako nejakú akciovú spoločnosť a rok, čo rok dostávali dividendy od každej jednej štátnej zákazky, tak by mi veľmi vadilo, keby táto strana Daniela Lipšica podporí. Ešte ďalší trápny argument od strany, ktorá chcela poslať Roberta Fica, aktívneho politika, aktívneho politika ako ústavného sudcu, je poukazovanie na politické aktivity Daniela Lipšica, ktorý už v politike pár rokov nie je.
Ja si myslím, že napriek tomu, že, Jozef, máme možno iné názory, je to v poriadku, veď je nás 95 a je logické, že každý má na to trochu iný názor, a ja chápem tvoj postoj. Ja si na, pritom myslím, že Daniel Lipšic je kandidát, ktorého potrebujeme, pretože jeho odhodlanosť, jeho profesionalita a ten život, ktorý sa niesol v znamení boja proti korupcii, je to, čo potrebujeme, aby sme tento mafiánsky štát, ktorý sa dvanásť rokov riadil ako akciová spoločnosť pre oligarchov, vyčistili.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

5.2.2021 o 17:13 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:13

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Ja veľmi krátko, stručne.
Pán poslanec Pročko Jozef, ja sa podpisujem pod to, čo si povedal, keby sa dal dať nejaký pomyselný lajk v parlamentných laviciach, tak ti ho dávam.
Skryt prepis

5.2.2021 o 17:13 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:13

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pročko, vy ste ma asi dobre nepočúvali alebo ste ma nedokázali pochopiť, pretože ja som vo svojom vystúpení kritizoval to, aby post špeciálneho prokurátora zastával neprokurátor. Akýkoľvek neprokurátor. Rovnako by som to kritizoval pri každom jednom kandidátovi, ktorý by bol neprokurátor, bez ohľadu na jeho meno, priezvisko, minulosť, politické nejaké zafarbenie alebo čokoľvek, pretože som naozaj vnútorne presvedčený, že špeciálny prokurátor, rovnako ako generálny prokurátor má byť prokurátor.
My sme s kolegami aj v minulom volebnom období to pretavili do volebného, do návrhu zákona, ktorý jasne hovoril o zmene spôsobu voľby týchto prokurátorov, kde by ich už nevolili politici a poslanci, lebo vždy to bude potom politická voľba, nech to nazveme akokoľvek, ale volili by ich ľudia, ktorí proste robia v práve, prokurátori, sudcovia, ja neviem, notári a tak ďalej. Je to jednoducho právnická obec. A zatiaľ vy ste spravili to, že ste posilnili politickú stránku tejto voľby. A keď to človek kritizuje, keď človek povie, že, že jednoducho s tým nesúhlasí, aby na takejto dôležitej funkcii bol neprokurátor, to je ako keby ste si, ja neviem, za primára chirurgie zobrali mäsiara, tak to je asi rovnaké prirovnanie.
A vy potom sa zmôžete len na tú kritiku, pán poslanec Pročko, že poviete, že nosím rúšku pod nosom. No, tak to je, to je skutočne odborný argument do tejto debaty. To, to čo vám na to povedať? To je vaša vizitka.
Skryt prepis

5.2.2021 o 17:13 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:13

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Pán Pročko, vy si tu robíte posmešky z kolegyne poslankyne, že dvadsať rokov pomáhala, ale kým ona tých dvadsať rokov pomáhala, vy ste behali nahý po námestí. A to, že, vy zosmiešňujete samého seba, to mi je úplne ukradnuté, ale vašimi vystúpeniami zosmiešňujete celý parlament a toto zosmiešňovanie sa týka všetkých občanov Slovenskej republiky.
Skryt prepis

5.2.2021 o 17:13 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:13

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. No, ja by som sa chcel vyjadriť k Jožkovi. Ja Jožka Pročka poznám naozaj roky, skutočne ho poznám roky, mali sme možnosť aj spolupracovať a ja si naozaj na Jožovi veľmi vážim, že je otvorený, úprimný aj keď to možno povie istým spôsobom, tým jeho arogantným štýlom, ale nemá, nemá absolútne problém to povedať do očí. A dokonca tá jeho rozprava ešte mala aj taký ten povzbudivý, dokonca dokázal tu mnohých z nás aj rozveseliť.
Ale čo chcem podčiarknuť a naozaj chcem podčiarknuť zodpovedne, že nikto z koalície ani jeden z poslancov nebol dohodnutý alebo, resp. že to nebolo ušité, že nám niekto drží ruky a že nám niekto káže, musíte zvoliť tohto a tohto za špeciálneho prokurátora. Bolo to verejné vypočúvanie, bolo to transparentné, ako som sa zmienil aj u pána teda poslanca Blahu. Áno a evidentne sa opozícia naozaj bojí, pretože asi ten strach, ktorý potom po tom vymenovaní príde, bude mať svoje opodstatnenie.
Čiže rád by som podčiarkol ešte raz, že nikto, skutočne nikto nám tu nekáže, koho my máme odsúhlasiť nejakým tlačidlom. Je to na každom z nás podľa vlastného vedomia a svedomia.
Čiže ešte raz, Jožko, ďakujem ti za distingvovaný prejav a som veľmi rád, Jožo, že si do politiky prišiel hájiť skutočne záujem nás všetkých občanov, lebo ťa roky poznám a za to si ťa naozaj veľmi vážim.
Ďakujem.
Skryt prepis

5.2.2021 o 17:13 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:13

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Jožko, tvoj prejav nasvedčuje tomu, že vlastne nikto nemá nič z našej koalície nadiktované.
Tvoj slobodný prejav len potvrdil to, že každý sa rozhoduje podľa vlastného svedomia a vedomia. Aj keď tvoje prejavy sú mnohokrát v tomto pléne znevažované, teraz sa ťa musím zastať, pretože skutočne korupcia, boj proti korupcii ti leží na srdci.
Kým mnohí poslanci neboli na verejných vypočutiach, ty si bol aj na verejných vypočutiach kandidátov na prezidenta Policajného zboru. Bol si aj na vypočutí kandidátov špeciálneho prokurátora. Áno, ty si bol jeden z mála tých, ktorý kládol verejne nepríjemné otázky, doslova si griloval kandidátov, ktorí sú preferovaní aj koalíciou. Takže ďakujem za ten tvoj postoj, ktorý dokazuje, že nie sme ako za bývalej vlády len cvičené opice, ktoré stláčajú gombíky, ale, naopak, nebojíme sa verejných vypočutí, ideme s kožou na trh pred verejnosťou.
Takže, vďaka, Jožko.
Skryt prepis

5.2.2021 o 17:13 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:13

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Stančík, ja nesúhlasím s tebou. Pre mňa je politik Fico čo politik Lipšic.
Pán Žiak, ďakujem. Naučte sa dávať procedurálny a budete hviezda.
Pán Kotleba, vy ste nepočúvali mňa, vy ste nepočúvali mňa. Ja som tu rozprával o tom, čo ste vy spravili a ako ste to spravili. Vygúglite si medvedia služba alebo od Krylova si prečítajte rozprávku Pustovník a medveď.
Druhý pán Kotleba, no čo vy tu tlačíte do hlavy stále, že som ja holý behal po ulici. Behal som raz. Počúvajte, mám vám ja rozprávať, ako ste vy robil vrátnika u brata, ktorý vás tam dosadil? Potom ešte aj svoju manželku, sestru, sesternicu, tetu, tetinu sesternicu, tetinu kozu. Všetkých vás tam nanominoval. Vy ste tam boli pri tom, keď sa tam, keď sa tam predávali tie buldozéry za, za euríčko.
A na pani poslankyňu som reagoval preto, lebo pani poslankyňa povedala sama o sebe, že pomáha. Ale pani poslankyňa počas môjho vystúpenia vyrušovala, ona stále vyrušuje. Napríklad keď tu máme faktické poznámky, tak sa otočí dozadu, ukazuje mi, aký, ťuká sa po čele. Tak potom poproste pani poslankyňu, aby sa ona správala ako človek a potom riešte iných.
Pán Herák, ďakujem veľmi pekne, ale arogantný štýl ste povedali v úvode, potom ste povedali distingvovaný prejav, tak si to musíte uzrejmiť. Musíte si to uzrejmiť.
Ešte sa chcem vrátiť k pánovi Kotlebovi. Pán Kotleba, viete ono je to naozaj o tom, že my máme slobodu. Všimnite si, že naozaj hlasujeme tak, ako slobodne človek hlasuje, ale keď si pozriem vaše hlasovania, tak vy ste hlasovali vždy ako, vy ste taký Fico 2. Vy ste vždy hlasovali, teda to ĽSNS predtým, ako chcelo. Teraz neviem, ako bude hlasovať pravé a ľavé ĽSNS, ale vy ste vtedy hlasovali, ako ste vy povedali.
A mne je smiešne napríklad to, keď pred mesiacom sa bil tuná poslanec z nového hlasu ĽSNS do hrude, aký on je skvelý, a pred tromi dňami sa rozplakal, že odišiel som.
Skryt prepis

5.2.2021 o 17:13 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video