23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:43 hod.

Ján Krošlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, úvodom vášho vystúpenia ste povedali, že zopakujete tu mnohé veci, ktoré už tu boli povedané, a to z toho dôvodu, že sa vám zdá, že sme tu ako malé deti. Tak ja si dovolím tiež zopakovať presne tú istú faktickú poznámku, ktorú som dal pánovi Blahovi.
Kde ste bol vtedy ako veľký bojovník, pán Schlosár, keď tu bol ako špeciálny prokurátor pán Kováčik, ktorý zo 61 spisov nula žalôb podal? Kde ste bol vtedy, keď 10-tisíc euro mal pri sebe, chcel kupovať údajne lúku? Zhodou okolností momentálne vtedy peniaze mu požičal jeho ka... alebo resp. požičané peniaze mu vracal jeho kamarát. Kde ste bol vtedy, keď vyšla nahrávka ako Počiatek žiada krytie v kauze Tipos od pána Trnku? Predpokladám spolužiaka pána Fica. Kde ste bol vtedy, keď Čižnár hovoril o tom, ako rozpúta peklo, a naozaj peklo robil iba slušným ľuďom, ktorí sa nevedeli domôcť spravodlivosti? Kde ste bol vtedy? Alebo kde ste bol vtedy, keď sa tu mala ísť zmeniť ústava pomaly, keď pán Fico chcel kandidovať na ústavného sudcu?
Pán Schlosár, ja som vás nikde nezachytil, že by ste niekde vtedy proti tomu bojoval. Tak nebuďte farizejom!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:28 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja by som nášho kolegu chcela doplniť, keďže aj keď je matka, aj keď je matka, opakovanie je matka múdrosti, ja by som chcela povedať ešte niečo, čo tu nebolo povedané.
A síce budem vám citovať z článku Denníka N, ktorý vyšiel 2. apríla 2019 pod názvom: "O miliónoch amerických dolárov, ktoré putujú z USA do Európy na podporu radikálnej pravice." Tento článok je, samozrejme, rozsiahly, nemôžem všetko, ale by som vám prečítala časť, ktorá sa týka práve Daniela Lipšica.
A síce: Existuje americká organizácia - Alliance Defending Freedom, ktorú experti portálu openDemokracy radia medzi skupiny pravicových radikálnych fundamentalistov. Organizáciu okrem iných sponzorov financovala, financuje osoba, ktorá má blízko k americkým tajným službám. Táto činnosť takejto organizácie vyvoláva obavy aj v Európskom parlamente. A táto organizácia platila slovenského právnika Daniela Lipšica. Je samozrejmosťou, že ho platila za to, aby šíril ďalej hodnoty ADF, čiže fungoval ako sprievodca záujmov ADF. A koho záujmy reprezentuje ADF?
Daniel Lipšic v čase, keď bol platený ADF, pôsobil aj ako poslanec Národnej rady, zároveň bol aj členom výboru pre obranu a bezpečnosť. Čiže mal konať v súlade so záujmami Slovenskej republiky. Osobne ale nechápem, ako tento človek vôbec mohol dostať bezpečnostnú previerku. A tak ďalej a tak ďalej, zrejme mi čas už nebude stačiť, takže toto je ďalší z čiernych bodov Daniela Lipšica.
Čiže skutočne, vážené kolegyne, vážení kolegovia, toto má byť špeciálny prokurátor Slovenskej republiky? Ja vám poviem, ja som teda 20 rokov pôsobila v oblasti obhajo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:28 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajčír, vy sa pýtate, kde som bol, keď tu šafáril Čižnár. Inak zhodou okolností práve ten, ktorý sa pokúsil rozpustiť našu politickú stranu, čiže vyčítať mi, že nejakým spôsobom my sme na nejakej vlne, rovnakej vlnovej dĺžke, že som mal nejaký dôvod doňho, ho nekritizovať, je úplne od veci. Alebo kde som bol, keď, keď pán bývalý špeciálny prokurátor Kováčik šafáril. No vtedy, keď sa rozhodovalo o tom, či sa títo ľudia, či budú zvolení do funkcií, či už Čižnár generálneho prokurátora, alebo Kováčik špeciálneho prokurátora, vtedy som ja v tomto parlamente ani nesedel. Takže tam je odpoveď, kde som bol. Keď, vtedy, keď sa lámal chlieb, kto bude na týchto funkciách.
A pýtate sa, kde som bol vtedy, keď sa menila ústava, teda ústavný zákon, ktorý, ktorý podľa vás mal umožniť pánovi poslancovi Ficovi, aby sa stal, aby sa stal sudcom Ústavného súdu. Tak viete, pozrite si ten výpis hlasovania a tam uvidíte, ako som hlasoval. A hlasoval som proti tejto zmene. Takže opäť ste nejako mimo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:28 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:28

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi na úvod, aby som sa vyjadril najprv ako predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, už to tu bolo v niektorých reakciách spomínané alebo spochybňované.
Ja som si dovolil zvolať tento výbor práve za účelom preverenia toho, či bol, alebo nebol porušený zákon pri udeľovaní bezpečnostnej previerky pánovi kandidátovi Danielovi Lipšicovi, a môžem so svojou zodpovednosťou a naozaj nestranne povedať, že na základe predložených informácií a na základe vysvetlení pána riaditeľa sme dospeli k jednohlasnému rozhodnutiu, že zákon porušený nebol. To znamená, ja nemám pochybnosť o tom, že úrad postupoval v súlade so zákonom.
Avšak to, čo chcem povedať, je to, čo sme nemohli na našom výbore preveriť ani sa k tomu pán riaditeľ nemohol vyjadriť, je ten krok číslo jedna, to znamená tá žiadosť o to, aby pánovi Lipšicovi bola udelená bezpečnostná previerka.
Už to bolo medializované, bolo to spomenuté, že práve pán minister Krajniak bol ten, ktorý dal žiadosť na NBÚ, aby bola pánovi Lipšicovi udelená bezpečnostná previerka. Tam začína aj končí celý tento problém.
To, že pán Krajniak v tejto veci zavádzal, dokazuje úplne jednoduchý fakt. Keby mal naozaj záujem dať si pána Lipšica ako právnika alebo nejakého poradcu na ministerstve, mohol by to spraviť iba dvomi spôsobmi.
Prvý spôsob ako nejakého dodávateľa služieb. Takéhoto by si ale musel obstarať a nemohol dopredu predpokladať, že takéto služby by poskytoval práve pán Lipšic. Alebo by si ho mohol dať ako zamestnanca, v takom prípade by si však pán Lipšic v zmysle zákona musel svoju advokáciu pozastaviť a nemohol by sa venovať všetkým tým svojim prípadom a kauzám, ktorým sa venuje, ktoré zastupuje.
Takže tvrdenie, že pán minister uvažoval o tom, že by si dal pána Lipšica ako nejakého poradcu na ministerstvo, bolo absolútne zavádzanie a bola to, a vy ako koalícia ste nemali odvahu priznať to, že ste spravili v tom procese legislatívnom proste chybu, čo ja osobne by som vôbec nekritizoval, pretože to sa niekedy naozaj môže stať, pretože veci robíte v zrýchlených konaniach bez medzirezortného pripomienkového konania a potom sa, samozrejme, stane, že tie veci nie sú dokonané, že tam chýbajú niektoré veci. A stalo sa, že pán Lipšic by nemohol kandidovať, pretože nemal splnenú podmienku o bezpečnostnej previerke. To ste mali ako chlapi priznať. Možno ste mohli cez nejaký prílepok nejak tento zákon zmeniť alebo ste možno v skrátenom konaní mohli to ešte upraviť. Síce by to nebolo v súlade so zákonom, ale aspoň by to bolo chlapské a priznali by ste, že ste urobili jednoducho chybu, ktorú sa snažíte napraviť, aby ste mohli pánovi Lipšicovi umožniť kandidovať.
Ja sa nechcem k osobe pána Lipšica vyjadrovať. Už tu bolo povedané podľa mňa všetko podstatné. Chcem len povedať, že ja osobne ani moji kolegovia z nášho poslaneckého klubu, my nemáme vôbec žiadny strach z toho, že by sme v budúcnosti, keby pán Lipšic sa stal špeciálny prokurátor, mali mať strach z toho, že by sme mali byť trestne stíhaní alebo že by sme boli v hľadáčiku u pána Lipšica. Ale, práve naopak, my máme odôvodnené podozrenie a máme odôvodnenú obavu, že pán Lipšic ako špeciálny prokurátor si bude zakrývať oči pred konaním a zločinmi, ktoré robí práve vaša vláda alebo ktoré robili vaši nominanti v minulosti. Tá odôvodnená obava tu je, a to nemôže nikto z vás spochybniť, že to tak proste nie je, pretože veľmi dobre viete, že ešte stále súčasne aktívne väzby pána Lipšica na politikov a politické strany sú také živé, že pán Lipšic ich nedokáže ako špeciálny prokurátor preťať.
Ja osobne chcem povedať, že som rád, že ste zaviedli ten inštitút verejného vypočúvania, že naozaj tí kandidáti mohli byť grilovaní, že si to mohli aj ľudia z verejnosti pozrieť, to chcem naozaj pochváliť, avšak chcem povedať, že škoda, že to bolo celé úplne zbytočné, pretože už od začiatku bolo jasné, že jediným reálnym kandidátom, ktorý bude na túto funkciu zvolený, je práve pán Lipšic.
A dovoľte mi ešte jednu takú malú poznámku. Niektorí koaliční poslanci vo faktických poznámkach povedali, napríklad pán poslanec Vons, ste kritizovali poslancov SMER-u, že akých oni mali nominantov, akých oni ľudí dávali do týchto funkcií, ale ja vám chcem povedať, že to neni argument, prečo, pre to, aby ste aj vy to mohli robiť. To, že to oni robili, že robili chyby, že tam dali ľudí, ktorí nemali morálny kredit, to je jedna vec, ale to neospravedlňuje vás, aby ste to spravili aj vy. Veď máte sa predsa správať tak, ako ste to ľuďom pred voľbami sľubovali.
Takže na záver môjho vystúpenia posledná vec, a to, že ja verím, že na základe informácií, ktoré boli aj v tejto rozprave povedané, nebudete hlasovať a nebudete voliť Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.2.2021 o 16:28 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Pán kolega, ja neviem o tom, že by mal pán Kubina ako poradca pani prezidentky, ktorý má pracovnoprávny vzťah s Prezidentským palácom, prerušený výkon advokácie. Máte iné informácie ako ja?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:28 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Magdaléna Sulanová

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Ján Krošlák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Beluský, ja vás mám za inteligentného a múdreho človeka. Ja som vám to už raz spomenul na chodbe a ja sa preto divím, že sa vôbec zapájate do tejto debaty, lebo ja o tom vôbec nepochybujem, že o vás špeciálna prokuratúra najbližších sedem rokov ani nezakopne. Vás sa toto vôbec netýka. To znamená, že sa divím.
Ale chcel by som len k tomu, čo ste hovorili, že podľa zákona bolo všetko v poriadku, ale ste spochybnil ten bod 1, to znamená, že proste žiadal o tú previerku. Ale spomeňme aj bod 3. Bod 3 je, že dostal tú bezpečnostnú previerku. A kto je šéfom NBÚ? No, je to nominant minulej vlády. To znamená, že keby bolo niečo a keby chcel niečo spochybniť alebo nie, no tak by to proste spravili alebo by to predĺžili a nedali by mu tú bezpečnostnú previerku a by to ani nestihol. Čiže naozaj reálne tú bezpečnostnú previerku dostal a všetko bolo okej.
A potom veľa, veľa vecí tu bolo okolo tej politizácie toho, že vlastne je tam politický podtext a tak. Tak kľudne môžme sa vrátiť aj ku generálnemu prokurátorovi. Tak aj generálny prokurátor bol kedysi dávno v politike a vymenovali sme ho aj za vašej podpory teda za generálneho prokurátora. Čiže ja si myslím, že to vôbec nediskvalifikuje Dana Lipšica, to, že bol niekedy v politike, že nemôže kandidovať na toho špeciálneho prokurátora, a teda už tu bolo aj viackrát spomenuté, že aj pán Fico kandidoval za ústavného sudcu, takže tam nechápem, že tuto sa furt vyťahujú takéto veci.
Ale hovorím, že vám sa divím, že proste to spochybňujete, toto meno, lebo však vás sa to vôbec netýka. To sa týka tých pánov nad vami, ktorí takými posmešnými úsmevmi počas tej rozpravy sa tvária, že sa usmievajú, ale ja vidím za tým úsmevom, ja tam vidím strach, a preto tak strašne sú proti pánovi Lipšicovi. Ale vám proste... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:43 hod.

Ján Krošlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky. Vyjadrím sa k pánovi poslancovi Krošlákovi. (Reakcia z pléna.)
Vy ste sa ma, vy ste mi povedali, že podľa vás mňa sa nebude týkať to sedemročné funkčné obdobie špeciálneho prokurátora, že nemám mať strach, prečo by som mal byť stíhaný. To je pravda, veď to som aj povedal, ja nemám vôbec o seba strach. Ja som nikdy v živote nič zlé neurobil ani protizákonné. Avšak ja som povedal aj vo svojej rozprave, že ja mám strach z toho, že pán Lipšic si bude tie oči zakrývať práve pred tými, ktorých má on strážiť, a práve pred tými, ktorých má on kontrolovať. Pretože to nemôžete vy spochybniť, že pán Lipšic je veľmi silno exponovaná osoba.
A vy ste ho porovnávali s pánom Žilinkom, že on bol tiež v minulosti aktívny politik, bol štátnym tajomníkom, bol tiež vlastne v KDH a že sme ho my zvolili. Áno, ale u pána Žilinku nebolo absolútne vôbec žiadne podozrenie v tom, že by mal stále nejaké aktívne väzby na politikov, že by bol stále aktívny v nejakej strane, alebo že by nejakým spôsobom pracoval alebo zastupoval nejakých politikov v nejakých sporoch. U pána Lipšica toto podozrenie nieže je, to je, to sú jasné informácie. Pán Lipšic je stále v aktívnom vzťahu, v kontakte, v komunikácii, jeho strana je dnes vo vláde. Bol to človek, ktorý bol a je veľmi vysoko politicky exponovaný, a práve preto my si myslíme, že pán Lipšic by nemal byť špeciálnym prokurátorom, lebo ja mám naozaj, ja mám naozaj obavu z toho, že on tú funkciu nebude vykonávať nestranne. Je to môj názor. Vy ten názor, samozrejme, nemusíte mať.
A ja budem len veľmi rád, keď pán Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor po tých siedmich rokoch bude vykonávať tú funkciu tak, že aj ja budem môcť povedať, že som sa mýlil a že to naozaj robil dobre, ale to však mám teraz obavu, že to tak nebude.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.2.2021 o 16:43 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:43

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne a kolegovia, mocenská klika s koreňmi v KDH ovládla silové zložky. Má bezpečnostnú radu štátu, má Slovenskú informačnú službu, má Generálnu prokuratúru. Už chýba len špeciálna prokuratúra. Avšak Lipšicova kandidatúra je diskvalifikovaná jeho minulosťou. Je to práve jeho minulosť, čo ho diskvalifikuje.
Politická minulosť, predseda Občiansko-demokratickej mládeže, podpredseda KDH, spoluzakladateľ NOVA, ktorá je v súčasnej vláde, už to bolo povedané niekoľkokrát. Podľa mňa by každý prokurátor nemal mať politickú minulosť. Zvlášť tak silnú, jednoznačne politicky a jednosmerne orientovanú ako tento kandidát, kandidát Daniel Lipšic. A zvlášť v úrade špeciálneho prokurátora. V takomto prípade je to priam principiálna otázka. No a prečo? No preto, lebo je tu evidentná možnosť politicky motivovaných rozhodnutí či ovplyvňovania diania.
Ďalej je to jeho odsúdenie. To už bolo hovorené, ale ja si poviem k tomu svoje. V súčasnosti je v podmienke. Je nemysliteľné, že trestaný sa bude zúčastňovať procesov o trestaní. Ešte raz, trestaný sa bude zúčastňovať procesov o trestaní. Nie je to náhodou divné?
Je skutočnosťou, že obrovské množstvo zamestnaní je priamo limitovaných výpisom či odpisom z registra. Príklad, tu v parlamente napríklad my poslanci. Kto ďalej? Asistenti. Kto ďalej? Napríklad učitelia a tak ďalej a tak ďalej. Pripadá mi absurdná teoretická možnosť, že špeciálny prokurátor trestaný, potrestaný, teda špeciálny prokurátor bude môcť riešiť napríklad poslanca, ktorý sa stal poslancom pri výlučnej podmienke netrestanosti. No, to je taký zvláštny paradox. Mne to pripomína knižku Z galejníka policajným prefektom. Alebo z môjho života to je, ako keby som pustil capa do zeleninovej záhradky mojej manželky. To by som dostal s vareškou po hlave.
Ako môže nestranne rozhodovať špeciálny prokurátor, ktorý je absolútne ideologicky kovaný, vykovaný a politicky jednostranný? Bolo povedané advokát Penty, Kisku, Matoviča.
Ja pripomeniem ešte jednu vec. Ako by taký prokurátor riešil záležitosti politicky orientované, keď, ako vieme, zastupoval známych opilcov a výtržníkov Kalmusa a Lorenza, známych ničením komunistických pamiatok, ale tiež nosením tričiek, kde bol zhanobený slovenský znak, a to už nie je komunistická pamiatka. Okrem iného ako by reagoval pri tlakoch na prenasledovanie nepohodlných osôb, na ktoré by boli našité, "našité" vykonštruované trestné činy, či už ekonomického, alebo politického charakteru? Ako by riešil takýto špeciálny prokurátor ideologicky príbuzných s ním? Ako napríklad Kalmus, Lorenz. Kde je istota, že by to neostalo v šuflíku alebo pekne zametené pod koberček?
Málokto z bežných ľudí, občanov, nie od nás, si už spomenie, ale na to spomenie, ale ja to pripomeniem, bolo to dávnejšie a protesty Gorila tiež boli spomínané. No ale ja sa pýtam, čo to bola za divadelná hra? Hráči v tejto hre, obsadenie: Peter Pčolinský, organizátor protestov, Vladimír Pčolinský, šéf kancelárie Lipšica, ktorý ľudí polieval, no a Lipšic, minister. Zaujímavá kombinácia. Výsledok tejto divadelnej hry, tejto absurdnej frašky? No, je jasný už z toho obsadenia hlavných úloh. Nevyšetrená Gorila, nepotrestaný nik. Toť výsledok.
Ďalšia skutočnosť. Milan Krajniak, kamarát Lipšica, bol členom NOVA, čuduj sa svet, Lipšic dostal previerku brutálne rýchlo. Či to bolo tak, alebo tak, ale mne sa vidí, že rýchlejší je už len japonský rýchlik Maglev.
A teraz to posledné. Právne výklady, že podmienka nie je trest, ale jeho odloženie, nerešpektujem a podľa zákona o prokurátoroch je odsúdenie za úmyselný trestný čin prekážkou pri voľbe. Toto bol neúmyselný trestný čin, ale tu je namieste morálna otázka, práve táto tu je namieste.
Keď chcel väzenie pre Skrúcaného a všetkých zrážačov autami, bol veľmi tvrdý. Bol veľmi tvrdý na druhých ľudí. Keď sa to stalo jemu, už to bolo iné, krútil sa ako had.
Pán Fico v dnešnej faktickej povedal, že spoznal ho ako človeka bez kože na tvári. Ja budem jemnejší. Bola jedna postavička. Jej vlastnosti boli problematickosť, sarkazmus, neupravenosť, cynickosť a zákernosť. A mal rád kočky. Hovorím ešte raz, kočky. Bol to Alf z Melmaku.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.2.2021 o 16:43 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:43

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, úplne na začiatok musím povedať, aby tu neboli nejaké obvinenia z toho, že my tu niekomu ideme kryť chrbát alebo sa niekoho ideme zastávať, že bola to naša strana, náš poslanecký klub, ktorý v minulom volebnom období zablokoval pokusy o ústavnú zmenu princípu voľby sudcov Ústavného súdu. Čiže my naozaj nemáme dôvod sa na to pozerať politicky, a práve preto si myslím, že máme právo sa k tomuto, k tejto voľbe, ktorá nás tu čaká, pozrieť z politického pohľadu. A síce, že ak odmietame politizáciu kľúčových funkcií a postov v rámci štátu, tak sa nemôžme tváriť, že ak ide o post, ktorý sme niekomu sľúbili alebo ktorý by nám veľmi vyhovoval, tak už tieto pravidlá jednoducho platiť nemusia.
Viete, mne príde celá táto fraška ohľadom voľby špeciálneho prokurátora ako taký typický symptóm, príznak celej tejto vlády. Vy ste úplne účelovo vydali už možno niekoľko desiatok vyhlášok, ktorými ste zmenili život ľudí na Slovensku na domáce väzenie. Každý týždeň to meníte. Potom, keď bolo treba zmeniť pravidlá, aby ste si zabezpečili účasť poslancov tak, aby ste mali ústavnú väčšinu, tak ste ďalšou vyhláškou to zmenili a dokonca pozitívne testovaní poslanci mohli hlasovať tu v pléne Národnej rady. Pokúsili ste sa úplne účelovo ohýbať zákon o voľbe generálneho prokurátora a v tejto snahe vás zastavilo až rázne "nie" od pani prezidentky Čaputovej. No v tejto snahe podriadiť štát, úplne podriadiť štát aj mocenské zložky svojej vláde ste pokračovali aj pri aktuálnej voľbe špeciálneho prokurátora.
Veľmi dobre viete, vládna koalícia, že Rada prokurátorov sa úplne jasne vyjadrila proti tomu, aby bol na post špeciálneho prokurátora volený neprokurátor. To znamená človek, ktorý nikdy prokurátorom nebol. A ja teraz naschvál nehovorím žiadne mená, lebo ja to vôbec nevnímam ako kauzu jednotlivých ľudí, jednotlivých mien, ale ako principiálne zlyhanie a principiálnu chybu, ktorú teraz máme posvätiť hlasovaním.
Rada prokurátorov, ktorú nikto z vás nespochybnil, sa veľmi jasne vyjadrila, že to bude dehonestácia, dehonestácia spôsobu fungovania prokuratúry, ak špeciálnym prokurátorom ako kľúčovým človekom tejto inštancie bude neprokurátor. A vaša vláda na to zareagovala absolútne cynickým a nepredstaviteľným spôsobom, kolegyne, kolegovia z koalície, keď len pár dní pred tak veľmi spochybňovanou voľbou, o ktorej výsledku sa tu už dopredu dlhšie hovorí, ste potvrdili toto pravidlo, keď ste vyvolali škandál po odvolaní generálneho riaditeľa Východoslovenského ústavu srdcovo-cievnych chorôb. Kde ste zo skúseného, obľúbeného lekára alebo kde ste skúseného, obľúbeného lekára nahradili manažérom, ale z oblasti hutníckeho priemyslu. A ja sa pýtam, že či toto, že či toto má byť prax na súčasnom matovičovskom Slovensku.
Vy, ktorí ste mali v programovom vyhlásení vlády skutočne vzletné sľuby o tom, ako bude všetko transparentné a ako sa už nikdy exekutíva nesmie stať nástrojom politickej moci, jednoducho robíte kroky, ktoré keby robil SMER v minulých obdobiach, tak sa o tom píše ešte v The New York Times, The Washington Post a neviem kde všade. Robíte kroky, ktoré keď si poskladáme do nejakej ucelenej mozaiky, sa nedajú nazvať inak ako kroky, ktoré vedú jednoznačne, žiaľ, musím to povedať, k okliešťovaniu základných ľudských práv a slobôd na Slovensku, ktoré zavádzajú v niektorých oblastiach skoro až totalitné praktiky a ktoré práve takýmito prvkami a voľbami, pred ktorými dnes stojíme, spochybňujú aj tie zvyšky dôvery občanov v právny štát, ktoré ešte majú.
A ja vám, kolegovia z vládnej koalície, skutočne nerozumiem. Skutočne nerozumiem, v čom je pre vás Daniel Lipšic tak kľúčová osoba a tak dôležitý a nenahraditeľný človek, aby ste ho v tejto voľbe, tak dôležitej pre celé Slovensko, pretláčali aj napriek tomu, že sú tam možno iní kandidáti. Ja neviem, či sú lepší, či sú horší, ale sú určite prokurátori a dokonca jeden z nich je aj nominant Rady prokurátorov. A táto kŕčovitá vaša snaha v tejto napätej spoločenskej situácii, v ktorej dnes všetci žijeme, je skutočne tragická hlavne z jedného pohľadu.
Mňa teraz vôbec nezaujímajú nejaké obavy o stíhanie ekonomických káuz. Mňa vôbec nezaujíma to, že či bude, keď tam bude Lipšic, či sa to bude môcť zneužívať na prenasledovanie politických oponentov. Keď chcete, tak to spravte, máte v rukách všetku moc, môžte to urobiť. Vôbec ma to netrápi. Mňa trápi, viete čo? Že keď si takýmto spôsobom podriadite aj zvyšky, zvyšky orgánu, ktorý má chrániť práva ľudí, aj proti nedemokratickým vládnym rozhodnutiam, nariadeniam a vyhláškam, tak mi povedzte, kto tých ľudí bude chrániť. Kto tých ľudí bude chrániť, keď špeciálny prokurátor bude človek, ktorý visí predsedovi vlády na opasku? Kto tých ľudí bude chrániť, keď špeciálnym prokurátorom bude človek, ktorý je s predsedom vlády spojený ako advokát so svojím klientom? Kto tých ľudí bude chrániť, keď bude špeciálnym prokurátorom človek, ktorý má s ďalšími členmi vlády veľmi bohaté a dlhodobé politické aj osobné vzťahy? Jednoducho nebude sa v takomto nastavení systému, vážení kolegovia z vládnej koalície, dať hovoriť o nezaujatosti, nestrannosti a objektívnosti prokuratúry a o tom, že ľudia, ktorí budú sa cítiť poškodení vládnymi nariadeniami a vyhláškami, sa budú mať kde obrátiť.
Vieme veľmi dobre, že prokuratúra je špecifický štátny orgán, kde vládne veľmi prísna hierarchia. A hoci teraz sa nerozprávame o generálnom prokurátorovi, ale o prokurátorovi špeciálnom, tento má veľmi jasne, ako aj celý Úrad špeciálnej prokuratúry, má veľmi jasne vyčlenené svoje kompetencie. Kompetencie, ktoré sú práve v súčasnej spoločenskej situácii kompetenciami kľúčovými. Kompetenciami kľúčovými. A ja preto naschvál, naschvál to hovorím takto široko nejako rozchodne, keď to musím tak nazvať, lebo tu sa nebojuje o konkrétne meno dnes. Tu sa bojuje o dôveru ľudí vo veľmi výraznú štátnu prokurátorskú funkciu, ktorú, žiaľ, niektorí predstavitelia vlády a vládnej koalície svojím kŕčovitým postupom už zdehonestovali vopred. Už zdehonestovali vopred.
Nie je to tak dávno, čo sa volil generálny prokurátor. Zvolil sa v podstate konsenzom naprieč politickým spektrom. A si myslím, že to spoločnosti pomohlo. Že to dalo taký signál, že aj keď v mnohých veciach sme úplne na odlišných brehoch, tak proste pri nejakej veci potrebnej pre Slovensko vieme so zaťatými zubami sa nejakým spôsobom aj dohodnú. A podľa mňa by to tak nejako malo byť aj v tomto prípade, ale ak bude tou voľbou silová pretláčaná a zákulisnými ťahmi dohodnutá voľba vopred vybratého človeka, ktorý nie je prokurátor, tak to jednoducho Slovensku nebude môcť pomôcť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.2.2021 o 16:43 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video