24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:07 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcem povedať, že chápem mnohé výhrady opozičných poslancov ku kvalite predloženého materiálu. Konečne vyjadril sa k tomu aj kolega Ondrej Dostál, ktorý, myslím si, svojím spôsobom sa snažil prispieť k tomu, aby ten materiál bol kvalitnejší a pokiaľ viem, svojím spôsobom k tomu prispela aj moja asistentka, ktorá je fakt šikovná právnička. Ale nechcem sa vyjadrovať teda viacej k tomuto.
Ešte snáď k tomu, že aj mňa mrzí, že tu nie sú viacerí členovia vlády, najmä minister zdravotníctva a napríklad aj pán premiér.
A konkrétne k tomu, čo povedal pán Mazurek, len jedna vec. On totižto spochybnil nebezpečnosť tej britskej variácie toho vírusu zmutovaného. Je tu taká, taká jedna zaujímavá vec. Desiateho februára zomrela matka renomovanému futbalovému trénerovi Jürgenovi Kloppovi v Nemecku, on je Nemec totižto. Trénuje veľkoklub FC Liverpool vo Veľkej Británii. Jürgen Klopp vzhľadom na to, že sú tu platné určité opatrenia, nemohol ísť na pohreb vlastnej matky. Myslíte si, že tie opatrenia sú prijaté ako len tak? Keby ten vírus nebol nebezpečný, že by bol zákaz cestovania z Veľkej Británie do Nemecka? Alebo si myslíte, že človek ako Jürgen Klopp, keby teda to nebolo také, by si nemohol presadiť nejakú výnimku, ako je to zvykom teda v krajinách, ktoré tak natoľko nerešpektujú platné pravidlá? Ja si myslím, že nie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 10:59 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Miňo, naozaj sa ti chcem veľmi pekne poďakovať za tvoj príspevok, ktorý rozprúdil tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky obrovské vášne, ale namiesto toho, aby poslanci z vládnej koalície reagovali faktickými poznámkami a snažili sa ti tvoje argumenty buď vyvrátiť alebo, nedajbože, potvrdiť, tak tuná vykrikujú, sú tuná doslova nepríčetní. Pána poslanca Pročka nedokážem zaradiť do žiadnej tejto kategórie, ale jednoducho bolo to, pán poslanec, neúctivé z vašej strany a snáď sa to už nebude viacej opakovať.
Tvoje vystúpenie Miňo, malo aj hlavu, malo aj pätu a bolo zložené predovšetkým z faktov. Čo sa týka komunitného testovania, áno, to má zmysel, ale iba v domovoch sociálnych služieb, v uzavretých spoločenstvách ľudí, ako sú fabriky, ako tuná kolegynka povedala, alebo domovy sociálnej starostlivosti, detské stacionáre a podobné veci, kde je okruh ľudí stabilný, stabilizovaný a príliš sa nemení. Tam to má zmysel. V Rakúsku tieto testy rozdávali priamo do domácností. Tento úkon nie je natoľko náročný, aby si to ľudia nevedeli, otestovať sa samotne doma. Áno, vyjde vám pozitivita, zostanete doma, ale nebudete chodiť na nezmyselné testy, kde sa nedodržiavali žiadne odstupy, žiadne ROR - rúška, odstup, ruky - proste bludy to boli totálne, čo tuná šíril pán minister a čo sa týka ivermektínu, pán kolega Mazurek netvrdil, že to je nejaký svetoborný zázrak, ale ten liek naozaj pomáha. Je to liek experimentálny, ako mnohí tvrdíte, ale 40 rokov sa už užíva. Naložte z Indie, kde je 30 fabrík, ktorá vyrába ivermektín. Stojí tam krabička 1,30 euro na liečbu pacienta, ale ministerstvo tuná hrdinsky dovezie 9 000 ks a povie: "No, čo my máme robiť? Dajte riešenia." Tu sú riešenia, ale vy nepočúvate žiadne riešenia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:01 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:03

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán Mazurek, bolo to veľmi, opäť veľmi zaujímavé, veľmi dynamické vaše vystúpenie a začali ste teda vašu rozpravu rôznymi bludmi na našu stranu, rôznymi nezmyslami atď. Predpokladám, že ste to, samozrejme, na nás adresovali, ale treba si povedať skutočné fakty.
Vy vravíte, že v Rakúsku a vo vedľajších krajinách občania nemusia nosiť rúška? To ste povedali. To je obrovské klamstvo. To je obrovské klamstvo, pretože tie podmienky vo vedľajších krajinách sú ďaleko prísnejšie, pán Mazurek, a vy to sám dobre viete, tak prečo stále klamete? Tam tie rúška musia nosiť. Vonku ich musia nosiť. Čiže len klamete. To je len váš vtip.
Celoplošné testovanie. Keby nebolo celoplošného testovania, pán Mazurek, vy sám dobre viete, verím tomu, že to viete, tak v jednotlivých regiónoch my skutočne nemáme vedomosť, koľko máme ľudí pozitívne testovaných. Vravíte tu o nejakom biznise. Na koho ste to adresovali? Kto tu na tom ryžuje? My, pán Mazurek? Poďme ďalej. Očkovanie, 60 - 80 % ľudí zaočkovaných napríklad v Izraeli alebo v arabských štátoch, áno, tam tí ľudia sú zaočkovaní. Hovorím o tom, o tej percentuálnej miere, ale tí ľudia aj napriek tomu, že sú zaočkovaní, vonku napríklad musia nosiť rúška. Sám to dobre viete, pán Mazurek. Čiže ďalšie vaše klamstvo. Klamete, zavádzate, my sme hyeny, však sme to tu počuli všetci. Dokonca fašisti a neviem čo. Ak toto je politická kultúra, ktorú vy tu propagujete, pán Mazurek, tak vaši voliči musia byť na vás neskutočne hrdí. Neskutočne hrdí.
A prosím vás naozaj na záver, prestaňte klamať. Nezavádzajte, pán Mazurek. Nám ide o zdravie ľudí, o všetkých. Tak načo si tu stále zbierate politické body? A nezabudnite, prosím vás, urobiť ďalšie video o nás teda a nezabudnite zakomponovať ešte aj mňa, lebo to robíte naozaj bravúrne.
Všetko dobré.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:03 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:05

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Čo sa týka, mám podobný názor v niektorých veciach s pánom Mazurekom. Proste systém je zlý. Ak dvaja robia to isté, neznamená, že je to vždy to isté. A poviem prečo.
Mám kolegyňu, ktorá pracuje v Nemecku ako stavebná inžinierka. Minule som na facebook tiež uvádzala z rakúskych novín nejaké veci, ktoré potom aj prešli, ktoré naše médiá nezverejnili. Chcem povedať v Rakúsku, v Nemecku normálne chodia navštíviť ľudia domy seniorov. Objednávajú sa tam. Môže prísť jeden člen rodiny a prídu seniori, nie sú izolovaní. Tu sú ťažko izolovaní seniori. A vy veríte Denníku N, tak som si pozrela, že čo povedal pán psychiater Breier, že seniori v ťažkej izolácii sa im horší chôdza, pamäť, majú obrovské psychické problémy. Jednoducho systém, systém zlyháva.
Ďalšia vec, keď som sa informovala, doniesla mi kolegyňa aj článok o ivermektíne. Dokonca to bolo aj v spravodajstve v Nemecku, tak v Nemecku zistili, že nasadili v domove seniorov ivermektín kvôli tomu, že mal jeden senior svrab, tak lekár nasadil preventívne. Ten dom seniorov mal COVID iba možno pár ľudí, zatiaľ čo vo vedľajšom domove seniorov, kde ten istý lekár ordinoval, bola premorenosť týchto ľudí COVID-om. Znamená, že ten ivermektín, alebo ako aj keď počúvam od lekárnikov, ja som sa tiež bola osobne pýtať, má v začiatočnom štádiu, tvrdia, že okolo tých 50 - 60 % účinnosť. Ale je to v začiatočnom štádiu, keď nie je napadnutá vnútrobunková, vnútrobunková alebo vnútro bunky. Prosím vás pekne, skúsme zmeniť systém, lebo ten systém nám neprospieva a neklamte tuná. Ja chodím, bola som aj v Rakúsku. V Rakúsku sa nenosili rúška vonku. Normálne sa smiali, veď to je čerstvý vzduch. Tak isto ľudia chodia na dovolenky do Dubaja. Kvôli čomu chodia, kvôli čomu sa fotí naša tenistka, ako sa má dobre, lebo nenosí rúško v iných krajinách. Ja som za... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:05 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:07

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán poslanec Mazurek, z vášho vystúpenia bolo cítiť evidentný strach a ja to úplne chápem. Útočíte tu na koaličných poslancov zo strany OĽANO, skáčete im do reči, resp. oni vám skáču do reči, ale vy ich urážate následne celkom vaším spôsobom. Ale chápem, odišli ste zo strany, z vlastnej strany, podrazili ste svojich kolegov a teraz ste na hranici zvoliteľnosti a ten váš strach je úplne oprávnený.
Ale späť k tomu, čo ste rozprávali. Ja sa chcem spýtať, že či na Slovensku máme nejakú epidémiu osteoporózy, keď tu ľuďom kážete zvyšovať dávky vitamínu D. Alebo tu máme epidémiu skorbutu, keď zvyšovať dávky vitamínu C alebo poprípade tu máme svrab? Treba ten ivermektín dávať do perí alebo do srsti? Lebo ivermektín je liek na svrab a neviem, či veľmi dobre viete, že ivermektín je veľmi hepatotoxický. To znamená, že zaťažuje, extrémne zaťažuje pečeň a takéto experimentálne liečby na pečienky s konskými dávkami ivermektínu, neviem, kam by sme došli. Keby ste vy minister zdravotníctva, tak robíte iné pokusy na ľuďoch, keď sledujem, čo ste schopný tu rozprávať v našom parlamente.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:07 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:08

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ťažko po tých mnohých faktických celkom konštruktívne reagovať, pretože mnohé myšlienky tu boli už povedané. Ja si myslím, že Milan Mazurek povedal kopec, kopec zásadných vecí. Samozrejme, tá reakcia koaličných poslancov je úplne, úplne jasná, ja to úplne chápem, pretože ťažko sa na to argumentuje, ťažko sa na to odpovedá, reaguje nejak konštruktívne, vecne. Ja zopakujem to, čo som povedal včera pred skončením schôdze. My sa tu stále točíme v nejakých, v nejakých diskusiách a debatách, ktoré občanom nijako nepomáhajú. Ja nechápem, prečo tu naozaj nesedí minister zdravotníctva a ďalší ministri zodpovední, opakujem ako včera, česť pani ministerke, za to, že tu je. Ale pokiaľ tie opozičné pripomienky sú tak scestné, pokiaľ sú naozaj mimo realitu a pokiaľ si vládni poslanci alebo vláda myslia a má istotu v tom, čo robí, tak jednoducho je najlepšie spraviť to, že sem posadí ministrov za jednotlivé rezorty a všetky tieto dohady a všetky tieto fikcie a konštrukcie, ktoré tu podľa vás opozícia namieta, tu jednoducho tí ministri celkom jasne nielen nám, ale aj občanom vysvetlia a vyjasnia. Lebo ja si nemyslím, že sme tu odborníci kalibru ministra zdravotníctva, ministra vnútra a jednoducho dokážeme všetky tieto, tieto oblasti vysvetliť a dať všetkým poslancom Národnej rady jasný argument a jasný dôvod na to, aby za toto predĺženie núdzového stavu zahlasovali. Takže toto mi tu chýba, títo odborníci a títo jednotliví ministri zodpovední za svoje rezorty a tí nech vysvetľujú a nech nám dávajú jednoducho argumenty... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:08 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:10

Jarmila Vaňová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcela v prvom rade vyjadriť presvedčenie, že všetkým nám, ktorí tu sedíme alebo ktorí počúvame túto diskusiu, riešime tieto veci, ide o dobro ľudí. To ste niekoľkokrát, pán Mazurek, spomenuli a ja s tým úplne súhlasím.
S čím absolútne nesúhlasím, je to, že urážate iných ľudí, že smerom k našim laviciam ste niekoľkokrát povedali, že sme fašisti a ja s tým, ja mám k tomu akože veľkú výhradu, keď mne niekto povie, že som fašistka, hej, lebo, lebo určite aj z môjho pôvodu, viete, vyplýva, že úplne túto ideológiu neuznávam a bojujem proti nej skoro celý svoj profesijný život. To, že tu hovoríte niektoré svoje skúsenosti a väčšina, väčšina z poslancov to tak aj robí, že v podstate hovorí to, čo, čo vie, čo zažil, čo skúsil a mne v tom, mne v tom chýba taký nadhľad. Nie akože hovorím za seba alebo pre seba alebo o sebe, hej, mali by sme viac diskutovať naozaj odbornejšie, menej možno kričať, menej, menej dávať do toho svoje invektívy navzájom. Ja som sa ozvala najmä kvôli tomu, že naozaj akože si vyprosím, aby, aby mne niekto nadával do fašistiek.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:10 hod.

Mgr.

Jarmila Vaňová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:12

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste hovoril niečo o tom, že nemáme dáta. Predpokladám, že ste nadväzovali na pána Kollára, matematika analytika, hej? Tak teraz vám niečo prečítam od iného matematika, ktorý odpovedá na pána Kollára. Kolega Kollár povedal, že odpoveď na otázku, čo sa deje okolo pandémie na Slovensku, je: neviem. V skutočnosti to nevie on. Chýbajú nám absolútne kľúčové dáta, aby sme vedeli vyhodnotiť aj efekt našich opatrení. Naozaj? Tak prosím kolegu, aby navštívil stránku Inštitút zdravotných analýz COVID-19, dáta, kde nájde dáta, vymenováva všetky dáta, ktoré pán Kollár nevie, ale on ich našiel. Ďalej tvrdil, netušíme koľko ľudí prichádza do nemocníc ako noví pacienti a koľko ich odchádza. Tak sa pozrime na to. Stačí vojsť do sekcie Hospitals a tam nájdete až osem rôznych dátových zdrojov, mne stačil úplne prvý, lebo som dostal komplet všetky analýzy, kde nájdete príjem, prepustenie COVID-pacientov po dňoch, a to od samého začiatku pandémie. Predpokladám, že ich rozdiel bude počet aktuálne hospitalizovaných, čiže k 16. 2. to bolo 3 835 pacientov. Veď číslo je v intervale, takže asi je to v poriadku. Dovolím si tvrdiť, že jeho prednášky majú výrazne väčšiu chybu, kedy začínajú a kedy končia oproti rozvrhu. Samozrejme, všetky údaje sa nahadzujú do NIS - nemocničný informačný systém. To, že kolega Kollár k nim nemá prístup, tak to je podľa mňa len dobre. S odpustením, kolega nemá s praxou veľa skúseností a vidno to aj na jeho výstupoch. A ak sa teda chce niečo dozvedieť a teda tie analýzy mu stále nesedia, lebo on nevie, tak nech sa spýta tých, čo vedia. A keď nemá takéto kontakty, tak mu odporúčam napríklad zhodnotenie patológa Palkoviča, ktorý mu určite zásadne pomôže link na Nový čas, pardon, na Denník N. Už to nie je dvoj, dvojtýždňový cyklus, hovorí pán profesor Palkovič, ktorý sme videli na začiatku druhej vlny dva... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:12 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:14

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegyne, kolegovia, ja skúsim trošku takú vecnú reakciu. Môžeme pochybovať o tom, či účinná látka ivermektín pomáha alebo nepomáha, či lieči alebo nelieči, či je účinná v prevencii. Ale pravda je taká, že zdravotníci, lekári aj sestry, ktorí proste majú niekoho veľmi blízkeho chorého s ťažkým priebehom na koronu, všetci si buď zohnali alebo zháňajú lieky s účinnou látkou ivermektín. A pravda je aj to, že napríklad v Egypte balenie tohto lieku stojí 50 centov. Keď hovoríme o Iverzine, keď vy tu viete dať desiatky miliónov eur na testovanie, po každom plošnom testovaní stúpa krivka, ktorú chcete zlomiť. Ja sa pýtam, čo by tie peniaze spravili, ak by ste nedali tie milióny do testovania, ale do liečenia ľudí? A, žiaľ, na jednej strane vláda Matoviča hovorí o tom, že nevie zohnať dostatočný počet alebo objem týchto liekov alebo liečiv, na druhej strane je pravda taká, že keď sa skupina Slovákov pokúsila doviezť 1 500 balení lieku Iverzin s účinnou látkou ivermektín, tak na letisku v Hurghade po telefonáte zo slovenskej ambasády bola na nich vykonaná policajná razia a tieto lieky im boli zabavené. Toto je vizitka vašej vlády, ktorá na jednej strane sa vyhovára, na druhej strane bráni ľuďom v tom, aby keď štát ich nedokáže liečiť, aby si mohli aspoň svojpomocne zohnať lieky, ktoré im môžu pomôcť, pretože ja vám poviem pravdu, vládni poslanci, ľudia viac veria ivermektínu ako očkovaniu. To je jednoducho fakt.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:14 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:16

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Mazurek, včera ste povedali, že pani Monika Kavecká tu 30 minút rozprávala o ničom. No vy ste tu 20 minút išli svoju raketovú ivermektínovú filozofiu, ale chcem vám povedať, že naozaj to, čo robíte, je veľmi nepríjemné, zlé. Pretože ja som sa síce zasmial, ale ani raz som vás neurazil. Ja som sa vás pýtal, ktorý ten lekár teda zachránil 20, dvadsať, povedali ste 20 ľudí vyliečil ivermektínom? Takže ja vašu výzvu prijímam, ja, povedzte mi, kde zajtra mám prísť, ja zajtra za tým lekárom idem s vami, povedzte mi kde a ukážete mi toho lekára, ktorý vyliečil 20 ľudí ivermektínom. Ale ďalej, tuná pán, viete, musím reagovať na vás, ale reagujem, že viete, vaši poslanci, najmä Suja, to je neskutočná ukážka urážania, dehonestovania ľudí. Človek, ktorý, človek... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Reagujte, pán Pročko, na pána Mazureka.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Áno, áno, ale dobre, dobre. A ja vás vyzývam, pán Mazurek, teda naozaj urážate ľudí a rozprávate, že sú to psychopati. Ja veľmi rád s vami absolvujem test u nejakého klinického psychológa, odborne zdatného, ktorý má štátnu skúšku, vyberiete si ho vy, tu v Bratislave sú traja, vyberiete si ho a ja s vami, pán Mazurek, to absolvujem, s vami určite, môžte zobrať aj Suju, toho určite zoberte. A chcem vám povedať jednu vec, že tuná rozprávate o ľuďoch, že, že som drogovo závislý, že som alkoholik. Ja kedykoľvek pôjdem s vami, s každým z vás na, na alkoholické testy, na test z alkoholu, na test z drogy, ale aj na steroidy. Ja s vami pôjdem a kedykoľvek dám moč, aby ste dali aj vy, pán Mazurek, moč a veľmi. Ale prosím vás, prijímam vašu výzvu, pôjdeme, pán Mazurek, za tým lekárom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 11:16 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video