24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:39 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:26

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ľuboš, ja by som sa dotkol jednej veci, ktorú si spomenul, a neviem asi aj poslanec Fico to spomínal, to je tých 200 mil. pre NAKA v rámci plánu obnovy. No neviem si predstaviť, čo má 200 mil. pre NAKA s plánom obnovy na Slovensku, kde sa máme dotýkať ekologických, sociálnych a ďalších oblastí, ktoré majú priamy, na ktorých je priamy dopad COVID-u pandémie, no ale ja to chápem tak, že to je tá jediná možnosť vládnej koalície, ktorá nedokáže podľa mňa nič iné. A vidíme to aj na tom postoji tých jednotlivých vládnych predstaviteľov a poslancov aj vládnej koalície, ktorí úplne, ale úplne inak vnímajú ten rozdiel v tom chápaní toho, ako to teraz na Slovensku funguje v rámci COVID-u a pandémie.
Všetci v rámci vládnej koalície obviňujú nás za to, že všetky predchádzajúce vlády môžu za to, v akom stave sa nachádza teraz Slovensko z hľadiska úmrtnosti, hospitalizácie a všeobecne z hľadiska riadenia COVID-u. A tuto je, ale to je úplný nezmysel a dnes zhodou okolností aj ráno odborníci, lekári a ďalší hovorili o tom, že terajšia vláda musí, resp. pandémia sa musí, sa musí liečiť pred nemocnicami, lebo však je veľký problém v nemocniciach, čiže neznamená to, že predchádzajúce vlády za to môžu. Nesie za to plnú zodpovednosť terajšia vláda a to tým, že nelieči tých ľudí pred nemocnicami, a to je výsledok terajšej vládnucej koalície.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:26 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Skúsil by som reagovať iba na tie vecné a odborné príspevky, len potom by som nemohol reagovať na poslancov koalície, tak predsa len skúsim.
Pani poslankyňa Tabák, ja som hovoril o práve, vy ste počuli lásku, to bude asi problém niekde vo vás, ale upozorňujem vás, že som šťastne ženatý, takže keď pri mne počujete lásku, naozaj to nie je tak. Asi by ste si to mali opäť vypočuť a zistíte, že som hovoril právo a nie láska, ale je to strašne milé, že to cítite takýmto spôsobom, už ste taká emotívna, to je fajn.
To, čo hovoril pán kolega Nemec a pán kolega Šefčík, tam naozaj nebudem nejakým spôsobom dehonestovať tým, že by som na to vôbec reagoval, ale jedno slovo zaznelo - stredná trieda. Súhlasím s tým, že hlavne nižšia stredná vrstva na Slovensku je zastupovaná mnohými politickými subjektami, no len obávam sa, že, páni kolegovia, vy tej strednej vrstve tých malých živnostníkov, tých možno normálnych rodín, ktoré žijú ako-tak dôstojne, nijako nezastupujete.
Čo robíte pre cestovný ruch? Čo robíte v pláne obnovy pre cestovný ruch, mi povedzte napríklad. Lebo veľa ľudí v strednej vrstve pracuje v cestovnom ruchu. Napríklad v Rakúsku dostanete 80 % minuloročných tržieb, dostanete pokryté od štátu fixné náklady, dostanete zaplatených cez kurzarbeit všetkých zamestnancov a fičíte si. Na Slovensku nedostanete absolútne nič. Na Slovensku cestovný ruch ste nechali napospas. To je tá stredná vrstva. Ako pomáhate živnostníkom a podnikateľom? Povedzte mi ako. To je tá vaša stredná vrstva. Však sa pozrite, ako žijú tí živnostníci, nedostávajú absolútne nič.
My sme ľavicová strana, ale ďaleko viacej myslíme na podnikateľov, ďaleko viacej na živnostníkov, lebo vidíme, že vy nerobíte absolútne nič. Typickou hodnotou strednej vrstvy a všetkých vrstiev je školstvo, vzdelanie, aby ste sa vedeli pripraviť do budúcnosti. Čo robíte pre školstvo? Povedzte mi. Ešte ste aj preniesli európske peniaze na rezort hospodárstva, aby ich Sulík mohol pichnúť bankám. Čiže, páni kolegovia, vy v ochrane strednej vrstvy zlyhávate. Vy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:28 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:30

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážení kolegovia, kolegyne, plán obnovy bol niekoľko mesiacov ako Columbova žena. Nikto ho nikde nevidel, ale každý sme o ňom hovorili. Isto tam boli dôležité a tajné veci. Ale plán obnovy musí byť prerokovaný naprieč politickým spektrom, lebo to je na viacej rokov dopredu. Si zaslúži, aby bol prerokovaný verejne, ale nielen pro forma nejakými prázdnymi výrazmi alebo výzvami na internete, že tam môžete niečo niekde napísať na nejakú e-mailovú adresu. Mala by to byť debata odborná a nie skrývanie. Viete, v pláne obnovy som videl 200 mil. pre NAKA. Ako to chcete vysvetliť ľuďom, ktorí majú existenčné problémy a majú problém splácať úvery, zaplatiť nájomné alebo dane?
Vy vo vlastnom programovom vyhlásení vlády ste nič nehovorili, že idete navyšovať stovky miliónov rozpočet NAKA.
Vy v programovom vyhlásení vlády, vážení páni kolegovia a koaliční partneri, ste hovorili, že postavíte 25-tisíc bytov, že spravíte potravinovú sebestačnosť, že zabezpečíte na Slovensku a výsledok je stovky kamiónov potravín denne, ktoré prúdia na Slovensko. Ja nič z tohto v pláne obnovy nevidím. Ako chcete dosiahnuť vaše ciele 25-tisíc bytov alebo potravinová sebestačnosť? Vy tam niečo také vidíte? Vážení kolegovia z koalície, ja nič také tam nevidím. Celé dni tu počúvame, ako máme dávať riešenia. Ale my tie riešenia dávame, ale vy sa tvárite, že ich nepočujete, tak sa zvolala aj mimoriadna schôdza, ale vy ju zarežete skôr, ako tie riešenia tam dostanete alebo aby ste ich počuli. To sú prázdne vyjadrenia, ktoré dávate len pre voličov, tak ako to bolo o tých bytoch a o tom, že bude samospráva iná, verejná správa iná, štátna správa iná, že nebudú žiadni naši ľudia a že sa môžu prihlasovať odborníci, ako sme videli pri okresných úradoch.
Vy vôbec nemáte záujem o riešenia z opozície. Vôbec. Vy to len potrebujte povedať, aby ste boli za chrumkavých, aby to verejnosť počula. To je všetko, o čo vy máte záujem. A keď celý deň sa tu ponúka riešenie, tak pani poslankyňa, čo aj teraz prišla, pani Halgašová, tak príde na koniec a povie, že a ona žiada riešenia, ale celý deň tu bolo počuť tie riešenia. Takže toto je vaša politika. Toto je tá iná politika? Mne sa nepáčia niektoré veci ani na predchádzajúcich vládach, ale to, čo robíte vy, sa mi nepáči absolútne.
Pán podpredseda parlamentu Blanár, viete, vy ste veľmi odborne vystúpil, sa mi páčilo vaše vystúpenie, ale prekvapuje ma, že ste bol prekvapený, že ministri klamú. Naozaj ste prekvapený? Však aký premiér, takí ministri. Však pracovnou metódou premiéra Matoviča je klamstvo. Tak sa nečudujme, že aj jeho ministri klamú.
Plán obnovy sa dá popísať jedným slovom. Amaterizmus, amaterizmus, páni koaliční poslanci, a to musíte vidieť aj sami. Však tu dochádza k bitkám o to, kto dostane z toho väčší budžet, ukradne z koaličných strán pre svoje ministerstvo a kvôli čomu? No len kvôli tomu, aby mohol viacej rozkradnúť. Len to vás drží pokope a, páni, ja si myslím, že občania Slovenskej republiky si toto nezaslúžia. Hlavne keď ste deklarovali, že vy ste nejakí iní a že teraz začína nejaká nová éra. Tak toto je tá nová éra? Tak vám pekne ďakujem za všetkých občanov.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.2.2021 o 10:30 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:35

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Suja, áno, tvoje slová si, žiaľ, prišlo vypočuť len veľmi málo poslancov vládnej koalície, ktorí by tuná mali byť, keď už sa tu nenachádza žiaden člen vlády a mali by ti oponovať, mali by argumentovať prečo, začo, načo, ale jednoducho nie je tuná záujem príliš ani odborne, ani horlivo, ani nejako platonicky obhajovať alebo degradovať tento plán obnovy, ktorý je naozaj len slabým odvarom toho, čo sme tu mali v pléne Národnej rady Slovenskej republiky už dávno mať. Mali sme to mať dávno preštudované, prečítané a hlavne malo sa o tomto pláne obnovy diskutovať, tak ako bolo povedané, celé leto. Mali byť do toho zapojení nielen poslanci koalície, nielen poslanci opozície, ale malo sa to týkať odborových zväzov a združení zamestnávateľov, zamestnancov, poľnohospodárov, dôchodcov, zdravotníkov, učiteľov a mnohé iné odborné organizácie. Mnohé iné subjekty mali byť zapojené do tohto plánu obnovy.
No ale čo sa stalo v lete namiesto diskusií? No nestalo sa nič, absolútne nič. Tento dokument sa odohráva v takejto tajnosti, ako keby sme stavali opäť Noemovu archu a nikto o tom nesmie vedieť, ale ja sa pýtam prečo. Veď tento dokument má byť naozaj verejný, má byť verejne prístupný všetkým občanom Slovenskej republiky, každý by mal mať právo sa k nemu vyjadriť, pretože sa to týka bezprostredne aj fungovania celej spoločnosti. No ale, žiaľbohu. Členov vlády toto nezaujíma, argumenty opozície sú v tomto prípade hluché, slepé, pretože vládna koalícia si ide aj naďalej svoje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:35 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:37

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, my teraz prejednávame návrhy poslancov Národnej rady Slovenskej republiky pána Blanára, pána Fica, Kamenického i pána Blahu o prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o okamžitom predložení návrhu národného plánu podpory obnovy a odolnosti. Vážení priatelia, môj predrečník teraz vám otvorene povedal, že skrátka nie je verejnosť oboznámená a v podstate o tomto materiáli v podstate ani nevedia.
Vážení priatelia, ja ako primátor mesta Rimavskej Soboty sa skutočne pýtam, prečo sa tam nenachádza materiál, čo sa týka obnovy samospráv na území Slovenskej republiky. Prečo sa tam nenachádza materiál, čo sa týka samotnej kultúry, čo pred chvíľou povedala pani Laššáková alebo cestovný ruch nie je podrobne rozobratý. A toto mne v podstate ako poslancovi Národnej rady v každom prípade chýba.
Dámy a páni, vieme všetci veľmi dobre, že Slovenská republika, potravinová sebestačnosť je zabezpečená v Slovenskej republike na 36 - 37 %. Treba si skutočne uvedomiť jednu vec konečne, že denne na územie Slovenskej republiky dochádza alebo prichádzajú kamióny v počte 800 až 900 kamiónov. Denne nám privážajú potraviny. My sme boli sebestační na území Slovenskej republiky a dnes sme úplne v svrabe. (Reakcie z pléna.) Áno, do roku´89 sme boli, pani kolegyňa, sebestační. Za to vám hovorím, že teraz 800, 900 kamiónov dovážame a tuto v tomto pláne sa nenachádza materiál, akou formou to riešiť, ako riešiť bývalé družstvá.
Pani kolegyňa, ja vám neskáčem do reči, buďte taká láskavá. Ale na druhej strane, ako aj pán kolega povedal, 200 mil. eur na NAKA, však to je posmech pre celé Slovensko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:37 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, pre vašu informáciu. Diskusia o pláne obnovy prebieha nielen na výbore pre európske záležitosti za účasti všetkých poslancov aj zástupcov z vašej strany, aj za účasti europoslancov vrátane pána Uhríka, tak keď tak jeho sa opýtajte. Prebehli aj verejné online diskusie, ale vy sa snažíte podsúvať, že tento proces nie je transparentný, čo však nie je pravda.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Koniec?

Tabák, Romana, poslankyňa NR SR
Končím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:39 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka. Tri body veľmi rýchle. Prečo nie sú v pláne obnovy veci alebo opatrenia, alebo peniaze na kopu iných vecí, cestovný ruch. Dôvod je jednoduchý. Plán obnovy nikdy nemal byť všeobjímajúci. Pripomínam, že má byť sústredený na štrukturálne reformy na postavenie sa, pripravenie sa slovenskej ekonomiky na ďalšiu dekádu. Budú naďalej k dispozícií tradičné eurofondy a veci, ktoré nie sú financované z plánu obnovy, budú financované buď z národných zdrojov, alebo tradičných eurofondov opäť, nikdy nebolo v hre ani nie je možné, aby plán obnovy bol všeobjímajúci.
Pozemkové reformy, poľnohospodárstvo. Ja úplne by som rád, že v pláne obnovy je jasne pomenovaná pozemková reforma ako jedna z priorít. Keď sa bavím s poľnohospodármi, prvá vec, čo mi povedia, prvá frustrácia je vždy tá strašná roztrieštenosť vlastníctva pôdy. Ten neporiadok v užívateľských vzťahoch a je jasné, že toto musí byť kľúč od prostredia v poľnohospodárstve a som rád, že plán obnovy sa tomu venuje, ja tu vidím priamy súvis medzi tými províziami plánu obnovy a tým, čo potrebujú poľnohospodári.
Posledná vec je 200 mil. pre NAKA, je to tu podsúvané, že je to, ako keby plán obnovy vlastne takým bol akože zámienkou na financovanie NAKA. Ja podotknem, že o všetkých hodnoteniach európskej komisie, Európska komisia jasne pomenúva problémy s vládou, práva a s právnym štátom na Slovensku a s korupciou ako jeden zo základných blokov alebo problémov pri prosperite, alebo prekážok pri prosperite. Citujem tu priamo zo strany 6 správy Európskej komisie o slovenskej ekonomike. Jasné odporúčanie Európskej komisie bolo, že musíme posilniť spôsob, akým sa na Slovensku vyšetrujú a uzatvárajú prípady korupcie.
Investícia do NAKA je úplne konzistentná s odporúčaniam Európskej komisie a pripomínam, že ak plán obnovy nebude konzistentný s odporúčaniami Európskej komisie, tak ho komisia neschváli.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:39 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, za normálnych okolností, keby sme tu mali normálnu vládu, tak pri takomto bode by nastalo nasledovné. Prišiel by minister financií Heger s takouto buchlou, hodil by ju na stôl, že na, tu máte plán obnova a vypálil by nám rybník.
Viete si predstaviť tú šou? By došiel s takým šviháckym úsmevom, že vy tu niečo chcete, nech sa páči. To by bolo krásne, to by ste politicky vyhrali. Prečo to neurobil? Prečo? Lebo nič nemá. Lebo absolútne nič nemá. Veď to je krásny dôkaz. Takto by to fungovalo za normálnej vlády, že by ste tu diskutovali s bývalým predsedom vlády, s bývalým ministrom práce, s bývalým ministrom financií o veciach, ktoré vecne navrhujete, bola by to odborná diskusia. A namiesto toho tu počúvame nejakého Šudíka, pani Tabák tu má, je zaľúbená a podobne. Veď takýmto spôsobom nemôžeme fungovať v normálnych odborných diskusiách v parlamente.
Viete, aj to, čo niektorí kolegovia naznačili, že ten plán obnovy nemôže byť teda všeobjímajúci a že teda nemôžeme ho, tie peniaze určiť na čokoľvek. No to je pravda. Ale môžme byť inteligentní, ako to robia iné krajiny. Máte v pláne obnovy sociálne bývanie? Máte, teda v tej, v tých regulách Európskej únie. Prečo teda nevyužijeme?... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
67.
Pán poslanec, máte reagovať na pána poslanca Suju.


Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
No však hovorím, pán Suja hovoril vo všeobecnosti. Ja sa snažím konkrétnejšie. Prečo nemôžme tie peniaze využiť na bytový fond, na tie vaše predvolebné sľuby.
Alebo to isté platí o cestovnom ruchu, tak je to obrovská téma v celom, v celom balíku plánu obnovy zelená ekonomika. No vy viete krásne tie peniaze potom posúvať na cestovný ruch, ktorý budete robiť tzv. zelený cestovný ruch, to znamená, tento spôsob podpory turistiky. Ale toto vy nerobíte, vy nemáte tú inteligenciu, aby ste mohli pomáhať tým najbiednejším ľuďom a tým, ktorí sú najviac ohrození krízou.
Čiže, páni kolegovia, očakávali sme normálnu diskusiu, že sa budete vecne baviť o tom, s čím prichádzate pre Slovensko a pre jeho budúcnosť a namiesto toho sme tu počúvali ľúbostné verše pani Tabák.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:41 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani poslankyňa Tabák, Romanka, vo všetkej úcte, ja som hovoril v minulom čase, dal som si na tom záležať. Niekoľko mesiacov sme nevedeli absolútne nič, tak ako som povedal. Tu sa o pláne obnovy len hovorilo takisto ako o Columbovej žene, ale nikto ho nevidel, v minulom čase. Takže lepšie počúvať. Ale už keď ste zaľúbená alebo keď si zaľúbená, tak beriem to.
Pán poslanec Valášek, ja si nespomínam, že by som niečo hovoril o cestovnom ruchu, keď ste na mňa reagoval o cestovnom ruchu. Ja som o cestovnom ruchu nepovedal ani slovo.
A čo sa týka poľnohospodárstva, hovorili ste o sceľovaní pozemkov, áno, ale to je približne nejakých 30 mil. ročne. Ak si myslíte, že nám stačí 30 mil. ročne len na to, že budeme sceľovať pozemky a že takto pomôžeme poľnohospodárom, tak je to veľmi málo. Toto je, samozrejme, priorita, to, čo ste povedali, ale je to žalostne málo, tam im musíme pomôcť v oveľa väčšom rozsahu. A nie nejakými 30 mil. ročne na sceľovanie pozemkov.
A čo sa týka sebestačnosti, potravinovej sebestačnosti, pani poslankyňa Halgašová odišla, ste tu vykrikovali, že nie. Ale mi chcete povedať, že v základných potravinách sme my neboli potravinovo sebestačný? No, samozrejme, že nie v citrónoch, v pomarančoch a banánoch. To sme neboli, ale potravinová sebestačnosť základných potravín tu bola. (Reakcia z pléna.) Bola.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:43 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:45

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážené pani poslankyne, páni poslanci. Vidím, že sú tu aj ďalší, ktorí sa nezúčastnili rozpravy. Tak možno chcem zhrnúť diskusiu a urobiť taký záver z toho.
Prvé, čo mňa zaráža, je že nikto z vládnej koalície nevystúpil za týmto pultom a obmedzil sa čisto na nejaké nie celkom konkrétne, ba úplne mimo misu diskusné príspevky, resp. faktické poznámky. A v prvom rade to mala byť strana, ktorá má svojho nominanta na pozícií ministra financií. Tá mala byť tu zastúpená a mala povedať takto, takto a takto to vidíme.
Namiesto toho sme tu mali faktické poznámky, ktoré, no akokoľvek sa budem snažiť byť empatický, nepomôžu celému Slovensku, pretože ak pani Drábiková mňa uistí, že si môžeme byť istí, že sa pracuje. No viete, pani Drábiková, vy musíte presvedčiť Slovensko, ľudí, ktorí by mali byť priamo zainteresovaní v tej diskusií, a to sa neudialo, bohužiaľ, napriek tomu, že sme vás v tom záväznom stanovisku, ktoré, ešte raz a vrátim sa k nemu, je záväzné, upozorňovali, že má prebiehať a má byť zachované, zaužívaná úroveň sociálneho dialógu na celoštátnej úrovni.
Dámy a páni, povedzte mi, kde na celoštátnej úrovni prebiehal nejaký dialóg, veď on neprebiehal ten sociálny dialóg ani v tých oblastiach, ktoré sú zo zákona, že by mali byť. Štátny rozpočet, navyšovanie minimálnej mzdy a takéto oblasti, ktoré absolútne ignorujete z hľadiska sociálneho dialógu. Čiže toto nepomôže, pani Drábiková. Bol to síce pokus, ale my chceme viacej, pretože musíme skonštatovať, že stav prípravy plánu obnovy je v krízovom stave a je potrebné na to poukázať. My sa snažíme konštruktívne na to poukázať, dokonca sme ponúkali, že ponúkame naše kapacity, aby sme pomohli, ak to nie je možné.
Pani poslankyňa Tabák, viem, že ste sa chceli zapojiť, ale ja by som očakával, aby ste predovšetkým... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
73.
Prepáčte, pán podpredseda. Páni poslanci, prosím vás, ukľudníte sa a počúvajte prednášajúceho.


Blanár, Juraj, poslanec NR SR
74.
... aby ste sa snažili obhajovať naozaj, čo je obhájiteľné, pretože ja vám budem citovať, keďže vy ste hovorili o tom, že diskusia prebiehala a prebiehať bude, no neprebiehala, žiadne konferencie neboli, žiaden sociálny dialóg nebol. Keď sme na to poukázali, v decembri sa ohlásil pán Heger a povedal, dolaďujeme všetky veci, konečný tvar a budeme ho diskutovať s komisiou. To bolo 22. 12. a 18. 1. zrazu sa dozvieme z ministerstva financií, že verejnosť sa môže na špeciálnej stránke sústrediť na navrhovanie investícií a reforiem do plánu obnovy. No aká diskusia? Tak oni to už išli, lebo to mali hotové v decembri, dolaďovať s komisiou a len v januári, keď im to komisia vrátila, lebo to nebolo dobre spracované, tak zverejnia, že sa môže diskutovať. Toto malo byť od začiatku, vážená pani kolegyňa. A na to chceme poukázať konštruktívne, nedávajte si nejaké tmavé okuliare pred tým, pretože je to falošné.
No a tomu najhlavnejšiemu, pán predseda Valášek sa snažil presvedčiť, že v podstate zasadnutie európskeho výboru vyriešilo ten problém so záväznosťou tohto stanoviska, ktoré podľa nášho názoru v zmysle ústavného zákona o spolupráci medzi Národnou radou Slovenskej republiky a vládou Slovenskej republiky v záležitostiach Európskej únie je platné, pretože to, čo on citoval, sa netýka tohto stanoviska, ale týka sa tých vecí, ktoré sú delegované na výbor pre európske záležitosti, čiže toto stanovisko, či chcete, alebo nechcete, vážené panie poslankyne, páni poslanci, je záväzné.
A toto stanovisko ak vy nechcete dodržiavať, beriete na seba kompletne celú zodpovednosť nielen za porušovanie zákona, ale aj za celý proces spracovania tohto programu obnovy, ktorý je naozaj v krízovom stave, a práve preto sme prišli s týmto návrhom uznesenia, o ktorom vás chcem požiadať, aby ste hlasovali pozitívne, pretože je tu ešte šanca, aby ste napravili to, čo ste doteraz pokazili, tomu, čo ste sa nevenovali, lebo si myslíte, že vláda, ktorá dnes je, bohužiaľ, v absolútnom rozvrate, pretože premiér stratil akúkoľvek autoritu riadiť vládu, tak aspoň Národná rada môže byť tá zodpovedná, ktorá túto oblasť môže zobrať do svojich rúk. Prosím vás, buďme aspoň toľko súdni, aby sme mohli sa pozrieť konečne na ten plán obnovy, ktorý je tak prísne schovávaný a zatajovaný, na poslednú chvíľu zverejňovaný, iba pár nejakých vecí, aby sme ho mohli tu prerokovať vecne a aby sme sa mohli zhodnúť na tom, že toto je niečo, čo pomôže zmierniť dopady koronakrízy. Pretože práve na tento plán obnovy je postavená práve táto oblasť, lebo iným spôsobom budeme mať len a len veľké problémy, čo sa týka nezamestnanosti, čo sa týka úpadku hospodárstva a tak ďalej a tak ďalej, a to nikto z nás nechce.
Takže ešte raz len chcem poprosiť, zahlasujte za tento návrh uznesenia. Vráťme sa späť, tým aj svojím spôsobom dostanete do hry ten odignorovaný dokument, ktorým je podľa nášho názoru výklad ústavného zákona stále platný pre vás a rovnako aj pre vládu Slovenskej republiky.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

26.2.2021 o 10:45 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video