25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

1.4.2021 o 14:05 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:09

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo, ja tiež na základe dohody štyroch koaličných poslaneckých klubov by som chcel navrhnúť, aby sme hlasovanie o parlamentnej tlači 373, to sú tie ekologické vozidlá, presunuli na dnes na sedemnástu hodinu.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2021 o 11:09 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:32

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Pán podpredseda, v mene štyroch poslaneckých klubov – OĽANO, SME RODINA, SMER a ĽSNS – dávam procedurálny návrh, aby dnešné rokovanie už viedol iba pán podpredseda Blanár.
Odôvodnenie, osvedčil sa a niekto si ten 1. apríl musí užiť. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2021 o 11:32 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:33

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som chcela zvolať zasadnutie mandátového a imunitného výboru, 13.15 v miestnosti č. 183 dnes. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2021 o 11:33 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:33

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Keďže som bol pred malou chvíľou vymenovaný za ministra práce a sociálnych vecí a rodiny dočasného, chcem vám veľmi pekne poďakovať všetkým za spoluprácu a tým pádom musíš o tom rozhodnúť, pán predseda, pán podpredseda, pánovi Blanárovi ty. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2021 o 11:33 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:34

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Chcela som, chcela som povedať, že keďže je 1. apríla a aj keby nebolo, tak zvolávam zdravotnícky výbor na 12.45, pán predsedajúci.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2021 o 11:34 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:55

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Zápisnica o výsledku verejného hlasovania o návrhu na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu na funkčné obdobie do 26. januára 2025, ktoré sa konalo 1. apríla 2021.
Na verejné hlasovanie o návrhu na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu na funkčné obdobie do 26. januára 2025 bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 87 hlasovacích lístkov, teda na voľbe bolo prítomných 87 poslancov.
Po vykonaní verejného hlasovania overovatelia Národnej rady Slovenskej republiky spočítali hlasy a zistili, že vo verejnom hlasovaní o návrhu na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu jeden poslanec neodovzdal hlasovací lístok. Z 86 odovzdaných hlasovacích lístkov bol jeden neplatný a 85 platných.
Podľa platných hlasovacích lístkov overovatelia zistili, že:
– za pána Ivana Bindasa hlasovalo za 71, proti 1, zdržalo sa hlasovania 13 poslancov,
– za pána Jána Dianišku hlasovalo za 0, proti 8, zdržalo sa 77,
– za pána Martina Kasardu hlasovalo za 2, proti 8, zdržalo sa 75,
– za pána Petra Kováča za 0, proti 8, zdržalo sa 77,
– za pani Adrianu Petrovú za 1, proti 8, zdržalo sa 76,
– za pána Pavla Prikryla za 11, proti 7, zdržalo sa 67,
– za pána Mariána Šinkoviča za 0, proti 8, zdržalo sa 77,
– za pána Jozefa Vozára za 0, proti 8, zdržalo sa 77 poslancov.
Na voľbu člena Rady pre vysielanie a retransmisiu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Overovatelia konštatujú, že vo verejnom hlasovaní bol za člena Rady pre vysielanie a retransmisiu zvolený pán Ivan Bindas.
Overovatelia ma zároveň poverili oznámiť výsledok hlasovania Národnej rade Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis

1.4.2021 o 11:55 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
25. schôdza NR SR - 7.deň - B. popoludní - 01.04.2021
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:05

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 1. apríla 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 496 z 1. apríla 2021 zobral na vedomie, že prezidentka Slovenskej republiky po prijatí demisie vlády Slovenskej republiky vymenovala 1. apríla 2021 novú vládu Slovenskej republiky. Opätovným vymenovaním poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Eduarda Hegera za predsedu vlády Slovenskej republiky a Igora Matoviča, Jána Budaja, Jaroslava Nagya, Jána Mičovského, Romana Mikulca, Štefana Holého, Veroniku Remišovú za členov vlády Slovenskej republiky, ktorých mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky sa naďalej neuplatňuje podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky; Richarda Sulíka, Branislava Gröhlinga a Máriu Kolíkovú za členov vlády Slovenskej republiky, ktorých mandát poslanca sa od 1. apríla 2021 neuplatňuje podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky.
Marek Antal, narodený 12. augusta 1966, bytom Košice, sa vzdal práva nastúpiť na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ako náhradník za stranu ZA ĽUDÍ, pretože vykonáva funkciu štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil, že podľa § 71 ods. 1 a 4 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10 ods. 1 a 2 písm. b) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nastúpenie náhradníkov podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2021 nasledovne:
Za stranu Sloboda a Solidarita na neuplatňovaný mandát poslanca Richarda Sulíka nastupuje 1. apríla 2021 náhradník Miroslav Žiak, narodený 27. novembra 1987, bytom Prievidza, na neuplatňovaný mandát poslanca Branislava Gröhlinga nastupuje 1. apríla 2021 náhradník Milan Laurenčík, narodený 23. septembra 1958, bytom Terchová.
Za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslankyne Márie Kolíkovej nastupuje 1. apríla 2021 náhradníčka Alexandra Pivková, narodená 30. septembra 1964, bytom Lučenec.
Mandátový a imunitný výbor preskúmal dodržanie podmienok nastúpenia náhradníkov podľa § 71 ods. 1 až 4 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podáva Národnej rade Slovenskej republiky informáciu o nastúpení náhradníkov na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky spolu so svojím návrhom.
Predkladám návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 1. apríla 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie,
1. že prezidentka Slovenskej republiky po prijatí demisie vlády Slovenskej republiky vymenovala 1. apríla 2021 novú vládu Slovenskej republiky;
2. opätovným vymenovaním poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Eduarda Hegera za predsedu vlády Slovenskej republiky a Igora Matoviča, Jána Budaja, Jaroslava Nagya, Jána Mičovského, Romana Mikulca, Štefana Holého, Veroniku Remišovú za členov vlády Slovenskej republiky. Ich mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky sa naďalej neuplatňuje podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky, Richarda Sulíka, Branislava Gröhlinga, Máriu Kolíkovú za členov vlády Slovenskej republiky, ich mandát poslanca sa od 1. apríla 2021 neuplatňuje podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky;
3. vyhlásenie Mareka Antala, narodeného 12. augusta 1966, bytom Košice, o jeho vzdaní sa práva nastúpiť na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ako náhradník za stranu ZA ĽUDÍ, pretože vykonáva funkciu štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky;
4. že predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 496 z 1. apríla 2021 vyhlásil podľa § 71 ods. 1 až 4 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10 ods. 1 a 2 písm. b) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov nastúpenie náhradníkov podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2021 nasledovne:
– za stranu Sloboda a Solidarita na neuplatňovaný mandát poslanca Richarda Sulíka nastupuje 1. apríla 2021 náhradník Miroslav Žiak, narodený 27. novembra 1987, bytom Prievidza. Na neuplatňovaný mandát poslanca Branislava Gröhlinga nastupuje 1. apríla 2021 náhradník Milan Laurenčík, narodený 23. septembra 1958, bytom Terchová,
– za stranu ZA ĽUDÍ na neuplatňovaný mandát poslankyne Márie Kolíkovej nastupuje 1. apríla 2021 náhradníčka Alexandra Pivková, narodená 30. septembra 1964, bytom Lučenec;
5. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na neuplatňované mandáty poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, ďakujem, skončila som. Prosím, dajte hlasovať o uznesení Národnej rady Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

1.4.2021 o 14:05 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:31

Juraj Blanár

Vystúpenie v rozprave 14:33

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Je pravdou, že naozaj nás tu je jeden alebo traja, to je jedno. V každom prípade toto je zodpovednosť vládnej koalície, a teda nás poslancov vládnej koalície. Ja sa chcem ospravedlniť tomuto plénu... (Reakcia z pléna.) Prosím, nevyrušujte, pán kolega, buďte taký dobrý, sadnite si na miesto. Ďakujem. (Reakcie z pléna.) Nie, tak ja tiež neruším, keď máte vystúpenie.
Chcem sa ospravedlniť tomuto plénu a hlavne opozícii za to, že sme neboli schopní tunak byť v plnom počte, aspoň v počte 76. Aspoň je dobre vidieť, že by sme to vo štvorkoalícii asi v žiadnom prípade nedali, keď to nevieme dať... (Ruch v sále.) Prosím pekne, nevyrušujte, pán kolega, buďte taký dobrý. Keby sme tunak boli traja alebo len dvaja, tak by sme toto plénum nikdy neotvorili. Ja sa ospravedlňujem za seba aj za mojich poslancov, lebo tiež tam nie sú všetci, to berem na seba, ale rovnako sa obraciam na klub ZA ĽUDÍ, rovnako sa obraciam na klub OĽANO a SaS, aby v budúcnosti sa niečo takéto neopakovalo.
Ďakujem, pán kolega, že ste aspoň tie tri hlasy nám dali, aby sme mohli... alebo štyri, koľko. Myslím, že aj vy ste dali (rečník ukázal prstom smerom do pléna), takže to sú viaceré, že sme mohli toto plénum otvoriť, že môžeme prerokovať tieto zmeny a že môžeme otvoriť rozpravu o núdzovom stave. Ja vám za toto veľmi pekne ďakujem.
A do vlastným radov, vážení, na toto by sme si mali sadnúť, zvolať koaličnú radu a toto sa nesmie opakovať v tomto parlamente.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 14:33 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:52

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi hneď na úvod skonštatovať, že nikto z nás nepochybuje o tom, že vyhlásenie núdzového stavu je vážnym zásahom do základných práv a slobôd občanov. To je aj dôvod, pre ktorý podmienky vyhlásenia núdzového stavu, ako aj právomoci štátnych orgánov upravuje ústavný zákon a ten istý ústavný zákon zároveň vyžaduje, aby o jeho predĺžení rozhodla s konečnou platnosťou Národná rada, čiže toto vaše ctené plénum. Je to klasický systém bŕzd a protiváh, keď treba chrániť zdravie a životy občanov, ale súčasne to treba robiť tak, aby ich základné práva a slobody boli narušené len v nevyhnutnej miere a na nevyhnutný čas. Tu chcem zdôrazniť, že toto máme stále na pamäti, a verím, že to máte na pamäti aj vy.
Inak povedané, týmto dvojstupňovým rozhodovaním sa má zamedziť zneužitiu núdzového stavu na politické, na pochybné politické ciele. A ja z tohto miesta chcem povedať, že núdzový stav pre našu vládu nie je politický nástroj. Slovenská republika je demokratický a dnes môžem povedať, že aj právny štát. Sloboda, ktorú sme si vydobyli v Nežnej revolúcii v roku 1989, patrí do základov našej štátnosti. Je povinnosťou štátnych orgánov vrátane vlády a Národnej rady mať ju v úcte a chrániť.
Chcem vás, vážené dámy a vážení páni, ubezpečiť, že ak vláda 17. marca rozhodla o ďalšom predĺžení núdzového stavu, urobili sme to po dôkladnej analýze situácie. Urobili sme to na základe odporúčania odborníkov, berúc do úvahy skúsenosti, aké s pandémiou máme, a zároveň si plne vedomí faktu, že núdzový stav je síce mimoriadne dôležitou, ale nie tou najdôležitejšou zbraňou v boji s nebezpečným vírusom. Totižto smrteľný úder vírusu môžeme práve v demokratickom a slobodnom štáte uštedriť len disciplinovanosťou občanov, občianskou solidaritou, obetavosťou zdravotníkov, prezieravosťou vedcov, ale i spoluprácou medzi štátnymi orgánmi a občanmi. Aby sa však spoločnosť vzchopila, bola ochotná strpieť zásah do svojich základných práv a slobôd, a preto je dôležité, aby dostala aj zo strany štátu jasný signál.
Berte to, prosím, teda tak, že vyhlásením núdzového stavu a jeho predĺžením vláda a parlament vysielajú spoločnosti práve tento dôležitý signál, že situácia je mimoriadne vážna. Neviditeľný nepriateľ je silný a z jeho zovretia sa môžeme dostať len prijatím rozhodných protipandemických opatrení.
Chcem však aj z tohto miesta povedať, že núdzový stav, tak ako som povedal aj v úvode, nechceme predlžovať nad mieru, ako je to potrebné. Aj preto sme rozbehli na ministerstve spravodlivosti a ministerstve zdravotníctva prípravu zákonov po vzore iných štátov a pokúsime sa to v najbližších týždňoch priniesť aj do parlamentu. V prospech potvrdenia núdzového stavu však dnes ako jediného nástroja hovoria fakty.
Dámy a páni, dnes je situácia v nemocniciach zhruba 14-krát horšia ako 30. septembra 2020, keď sa núdzový stav vyhlasoval. Chcel by som vám teraz predostrieť pár čísel, aby ste to mohli sami posúdiť.
1. októbra, keď sa núdzový stav vyhlásil, sme zaznamenali 510 nových prípadov ochorenia, hospitalizovaných v nemocniciach bolo 227 ľudí a mali sme jedno úmrtie na COVID denne.
O niekoľko týždňov neskôr, 11. novembra, sme núdzový stav boli nútení predĺžiť, lebo počet nových prípadov stúpol až na 2 237 denne, v nemocniciach sme už mali 1 847 pacientov a prudko sa zvýšil aj počet denných úmrtí na 37.
Nákaza sa však neľútostne šírila ďalej a na začiatku roka sme mali už 6 291 nových prípadov, v nemocniciach zápasilo s COVID-om 2 487 ľudí a denné úmrtia dosiahli číslo 95. Situácia si preto vyžiadala ďalšie predĺženie núdzového stavu.
16. marca, teda deň pred tým, ako vláda na svojom zasadnutí znova predĺžila núdzový stav, bola situácia nasledovná: 3 943 nových prípadov, 3 834 hospitalizovaných a 101 úmrtí.
A úplné aktuálne dáta hovoria, že k včerajšiemu dňu dosiahol počet nových pozitívnych prípadov 3 152, v nemocniciach máme s COVID-om alebo s podozrením na COVID 3 189 pacientov a počet úmrtí dosiahol 95.
Bolo by to teda krajne nezodpovedné nepredĺžiť núdzový stav v situácii, keď sme na tom neporovnateľne horšie ako na začiatku jesene minulého roka.
Áno, celkovo platí a ja som tomu rád, že sa epidemická situácia u nás zlepšuje a odhad národného reprodukčného čísla je už v rozmedzí 0,8 až 0,9. Problém však je, že táto situácia nie je homogénna po celom Slovensku. Okresy na severe ešte stále dosahujú hodnoty reprodukčného čísla vyše 1,1, čo je nebezpečne vysoká hodnota pre tento vírus. Súčasne platí, že 97 % výskytu ochorenia tvorí tzv. variant, ktorý objavili vedci na Britských ostrovoch, ktorý je infekčnejší a smrtnejší, a to naprieč všetkými vekovými kategóriami. V praxi to znamená, že tento variant má potenciál veľmi rýchle vychýliť reprodukčné číslo, ak sa opatrenia nerozvážne uvoľnia.
Ja rozumiem únave, rozumiem aj nervozite, ktorú táto pandémia spôsobuje, aj všetkým tým ťažkostiam, ktoré s touto pandémiou do nášho života prišli. Žijeme extrémne ťažké obdobie po všetkých stránkach. Načierame hlboko do materiálnych i duševných rezerv, ale o to skôr nesmieme stratiť zo zreteľa našu najdôležitejšiu zbraň v zápase s vírusom.
Tá najsilnejšia zbraň, ktorú má každý z nás už teraz, je rúško v exteriéri a respirátor v interiéri. Ale ako každá zbraň, aj táto funguje, iba ak sa správne používa. A v tomto prípade je to vtedy, ak je nasadená na nose aj na ústach zároveň. Pretože tento vírus sa šíri aerosolom, výdychom. A práve preto ho rúško a respirátor zachováva alebo zachytáva a bráni jeho šíreniu. Následne je však dôležité aj výrazné obmedzenie sociálnych kontaktov a zníženie mobility ľudí na nevyhnutné minimum.
Ako som povedal, v demokratickej spoločnosti môžeme dosiahnuť víťazstvo nad pandémiou iba na základe spoločenskej dohody a nie rebélie, ktorej zdrojom je nezodpovedné podceňovanie veľkosti nebezpečenstva. Preto aj chcem z tohto miesta poprosiť opozičných politikov, aby nespochybňovali túto zbraň a boli príkladom. A tu aj chcem oceniť Roberta Fica, ktorý bol ešte donedávna symbolom porušovania nosenia rúška, ale nosením respirátora jasne ukázal, že boj s pandémiou nesmieme podceňovať.
Súčasťou tejto spoločenskej dohody je aj dohoda vlády a v tomto prípade už aj Národnej rady Slovenskej republiky na predĺžení núdzového stavu. Existujú pre toto rozhodnutie veľmi dobré a rozumné dôvody. Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi ich teraz zhrnúť.
Ak by sa nepodarilo núdzový stav predĺžiť, tak sa uvoľnia predovšetkým tie opatrenia, ktoré súvisia práve s reguláciou mobility, prestal by fungovať covid automat, zvýšila by sa tým mobilita a my by sme tak stratili všetky tie krehké úspechy, ktoré vidíme za posledné týždne. Znamená to, áno, znamená to aj súčasné obmedzenie práva na slobodu a práva na pokojné zhromažďovanie. Ale je to nevyhnutné pre ochranu života a zdravia občanov. Verím tomu, že každá zodpovedná vláda by postupovala presne takto. A myslím si, že aj zodpovedný parlament.
V tejto súvislosti chcem upozorniť, že idú veľkonočné sviatky a ak by sme nepredĺžili núdzový stav, tak by sme prakticky odštartovali veľký pohyb obyvateľov po celej krajine. Výsledkom by bolo, že by sa klesajúci trend opäť obrátil, tak ako to vidíme po uvoľňovaní opatrení v iných krajinách. Počet chorých by začal prudko stúpať a práve tieto agresívne mutácie vírusu si vyžiadali alebo by si vyžiadali ešte viac životov a celý tento boj s pandémiou by trval týždne až mesiace dlhšie.
Dámy a páni, verím, že nikto z nás nechce našim zdravotníkom a nemocniciam navodiť takúto extrémnu záťaž. O to viac, keď už rok nepretržite prekonávajú svoje limity. Aj v ekonomickej rovine by takéto konanie malo ešte väčší dosah na firmy, mnohé firmy a prevádzky, ktoré dnes sú práve pre to vysoké štádium pandémie na Slovensku zavreté. Vidíme, že takáto pomoc stojí enormné peniaze štátu, zadlžovanie ide prudko hore. A o to náročnejšie bude práve oživenie ekonomiky, ale súčasne, ako som povedal, sa nám zvyšuje aj verejný dlh. Avšak ak by sme toto podcenili, tak by sa nám to mohlo ako bumerang vrátiť.
Núdzový stav nám teda umožňuje efektívne a pružne reagovať na aktuálnu pandemickú situáciu a prispôsobovať činnosť zdravotníckych zariadení potrebám pacientov, ale aj zdravotníkov. Tisícky tzv. covidových lôžok v našich nemocniciach, kde pacienti dostávajú najlepšiu zdravotnú starostlivosť, sú vytvorené prostredníctvom reprofilizácie lôžok. Skončením núdzového stavu by prestali platiť príkazy ministerstva zdravotníctva a reprofilizované lôžka by ľahko zanikli. Toto považujem za jedno z najväčších rizík nepredĺženia núdzového stavu, pretože mnohým pacientom by sa nemusela dostať adekvátna zdravotná starostlivosť. Tento scenár my ako vláda určite dopustiť nechceme a verím, že tento scenár nechcete dopustiť ani vy. Majte, prosím, teda na pamäti, že núdzový stav nie sú len viditeľné opatrenia, ktoré obmedzujú zdravých. Núdzový stav je v prvom rade o tom, čo my zdraví nevidíme, no pre chorých je to otázka zdravia a života.
Ďalšiu vec, ktorú musíme mať na pamäti, je mobilizácia zdravotníckych kapacít a zabezpečenie plynulého zásobovania počas pandémie. Na zvýšenie akcieschopnosti s pomocou núdzového stavu štátne orgány dodávajú potrebné riadiace pokyny a zdroje vrátane zdravotníckeho materiálu všade tam, kde si to vyžaduje pandemická situácia. Aj v tomto prípade bez akéhokoľvek zveličovania platí, že bez predĺženia núdzového stavu by sme mohli spôsobiť kolaps našich nemocníc, za ktorým by mohol byť prudký nárast pacientov a neviem si ani predstaviť, alebo ako by som to nazval, tá vyčerpanosť zdravotníkov.
Dámy a páni, napriek dnes klesajúcej krivke počtu infikovaných v počte špecializovaných lôžok nemáme veľké rezervy alebo takmer minimálne. Nechceme dať šancu ďalšej vlne, ktorá by sa mohla podobať situácii v Taliansku pred rokom, kde ľudia, žiaľ, umierali na chodbách nemocníc. Núdzový stav nám umožňuje veľmi efektívne reagovať na meniacu sa situáciu a prispôsobovať kapacity lôžok tak, aby každý pacient s ochorením COVID-19 dostal najlepšiu zdravotnú starostlivosť. Aktuálna alebo tá štandardná kapacita infektologických lôžok, kam štandardne takýto vírus patrí, je 408. Tento počet by pri súčasnej epidemiologickej situácii nepostačoval a z toho dôvodu sa aj pristúpilo k reprofilizácii lôžok. Dnes vďaka tomu máme k dispozícii viac ako 5 500 reprofilizovaných lôžok. Tak ako som povedal, máme dnes stále vyše 3 000 hospitalizovaných pacientov, tých nevieme zmestiť na 408 lôžok a nepredĺžením núdzového stavu, ako som povedal, by práve tie reprofilizované lôžka ľahko zanikli.
Na tomto mieste si dovolím opakovane poďakovať všetkým lekárom, všetkým zdravotným sestrám a zdravotníckym pracovníkom, ale aj ďalším profesiám, ktoré už rok bojujú s pandémiou a zachraňujú ľudské životy. Dovolím si tu na chvíľu sa pozastaviť a možno dovoliť aj vám, aby sme sa zamysleli nad svojou pracovnou vyťaženosťou a porovnali to s tým, že títo ľudia nielenže sú nepretržite na nohách, málo spia, ale prichádzajú dennodenne do kontaktu s úmrtím. Toto sa asi nedá predstaviť, pokiaľ to človek nezažije, pretože ak by komukoľvek z nás mali zomierať životy ľudí pod rukami, myslím si, že je to taký zásah do psychiky každého človeka, a za toto im naozaj patrí veľká úcta a vďaka. Avšak reprofilizácia lôžok je len jedna časť zápasu s pandémiou. Tou druhou, rovnako nevyhnutnou, je práve táto obetavosť lekárov, sestier a zdravotníkov.
A nezabudnime ani na to, že mobilizácia pracovných síl za účelom zdravotnej a inej starostlivosti sa týka aj 45-tisíc klientov v domovoch sociálnych služieb a 5 250 detí v centrách pre deti a rodiny. Asi v 250 zariadeniach sociálnych služieb využívajú inštitút pracovnej povinnosti. Nie je to príjemné. Neberieme takýto zásah do základných práv a slobôd na ľahkú váhu. Je to však nevyhnutné pre záchranu životov, v záujme zdravia. Núdzový stav zároveň týmto zariadeniam poskytuje vyšší stupeň ochrany, umožňuje nakupovať pre ochranné, pre ne ochranné pracovné pomôcky centralizovaným spôsobom cez ministerstvo práce. V rámci hospodárskej mobilizácie ministerstvo môže zároveň ukladať povinnosti samosprávam a neverejným poskytovateľom, aby v zariadení sociálnych služieb realizovali protipandemické opatrenia.
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som ešte raz zhrnul na tomto mieste hlavné dôvody na predĺženie núdzového stavu. Je to obmedzenie mobility obyvateľstva, pretože vieme, že práve kde sa zhromažďujú ľudia a možno mnohí z nich si ani neuvedomujúc, že to rúško je tou najväčšou zbraňou a ochranou, a mnohí z nich možno majúc to rúško či už iba na ústach bez toho, aby bolo na nose, alebo možno ani na ústach a na nose nie, sa vystavujú nesmiernemu, nesmiernemu riziku a mnohokrát sa stávajú aj obeťou tejto nákazy. Mobilizácia pracovných síl v zdravotníckych zariadeniach a v zariadeniach sociálnych služieb je veľmi dôležitou súčasťou tohto boja. Zabezpečenie plnenia úloh subjektami hospodárskej mobilizácie vrátane zásobovania či už energiami, potravinami a pitnou vodou na miesta, kde takýmto niečím nedisponujú, ale aj centrálny nákup ochranných pomôcok a zdravotníckeho materiálu pre nemocnice a zariadenia sociálnych služieb.
Dámy a páni, verím, že aj pre vás sú toto dostatočne silné argumenty, aby sme v zmysle, aby ste vy v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu podporili rozhodnutie vlády zo 17. marca a núdzový stav znova predĺžili. Dnes alebo keď príde k momentu hlasovania, rozhoduje každý jeden z vás o tom, či znova vyšleme našim občanom ten signál o vážnosti situácie. Fakty, dáta i naše skúsenosti hovoria celkom jednoznačne v prospech predĺženia tohto núdzového a výnimočného opatrenia. Toto nie je rozhodovanie, v ktorom, verím, že sa nepretláča koalícia s opozíciou. Ja osobne si myslím, že boj s pandémiou nie je o politickom názore. Toto je rozhodovanie o živote a smrti.
Vláda Slovenskej republiky pri vyhlasovaní a predlžovaní núdzového stavu vždy veľmi citlivo zvažovala mieru zásahu do osobných slobôd občanov. Vždy mala na pamäti, aby obmedzenie slobôd neprekročilo nevyhnutnú možnú mieru. Aj včerajšie rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky potvrdilo, že vláda pri vyhlasovaní a predlžovaní núdzového stavu postupovala maximálne obozretne s jasným cieľom – ochrániť zdravie a životy ľudí. Dnes sú preto akékoľvek pochybnosti o neústavnosti vyhlásení, vyhláseného núdzového stavu odstránené. Chcem veriť tomu, že aj tu v našom zákonodarnom zbore prevažuje v týchto chvíľach ten duch zodpovednosti, porozumenia a solidarity. Verím, že práve vaším rozhodnutím nepríde k uvoľneniu týchto opatrení a ochránime zdravie a životy našich občanov.
Dámy a páni, ďakujem vám za vašu pozornosť a prosím, aby ste vládu v tejto kľúčovej otázke podporili. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 14:52 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video