25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:03 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem aj vám, pán kolega, za vaše vystúpenie. Napriek tomu, že sa epidemická situácia pomaly zlepšuje, je potrebné ešte predĺžiť núdzový stav. Týmto krokom sa bude môcť aj naďalej adekvátne reagovať na denne meniace sa podmienky v súvislosti s bojom s pandémiou. Charakter pandémie a charakter ohrozenia života a zdravia občanov odôvodňuje možné využitie obmedzenia pohybu a pobytu a práva pokojne sa zhromažďovať prípadným uvoľnením opatrení, napríklad zvýšením mobility by sme v aktuálnej situácii mohli opätovne nie znížiť, ale zvýšiť počty chorých, čoho výsledkom by bol aj návrat do stavu, z ktorého konečne sa už chceme dostať. Mobilita tu vždy bola aj bude, ale viete si predstaviť, čo by nastalo teraz, v čase sviatkov?
Všetci sme už z tohto stavu unavení. Všetci sa chceme vrátiť už konečne do normálneho života, zároveň však nechceme nárast počtu nových nakazených a úmrtí. Zachovanie núdzového stavu je výlučne z dôvodu ochrany života a zdravia obyvateľov Slovenska. V súčasnosti považujem predĺženie núdzového stavu za legitímne a nevyhnutné. Predĺženie stavu, ktoré by malo trvať do 28. apríla, podporím a následne aj ja už verím v postupne, v postupné uvoľňovanie opatrení.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:41 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán premiér, hneď v úvode mi dovoľte, vážený pán premiér, aby som vám zagratuloval k zvoleniu alebo teda k menovaniu do tejto významnej, dôležitej funkcie v rámci Slovenskej republiky.
Áno, ja by som kus opačne otočil kus karty. Som predsedom krízového štábu mesta Rimavská Sobota, my pravidelne, môžem povedať otvorene, že týždenne sa zaoberáme so situáciou práve s COVID-om-19. Ak sa pamätáte, ešte predminulé týždne sme boli v čiernej zóne, dneska tá situácia v našom meste i celom okrese sa zlepšila. Mali sme isté problémy aj napríklad, ako sa tomu ľudove hovorí, tzv. čiernom meste, Dúžavská cesta, kde v Rimavskej Sobote, obdobne ako na Luníku IX, žije veľké množstvo občanov rómskeho pôvodu. Pre vašu informáciu, 1 156 evidovaných Rómov mám práve na tomto sídlisku. Ja som včera dal pokyn otestovať toto sídlisko, no, bohužiaľ, Rómovia neprišli. Celkove sa testovania zúčastnilo 120 Rómov a pre moje veľké, ako by som povedal, milé prekvapenie bolo, že jedine, jediného pozitívneho sme zistili.
Pán premiér, skutočne, ja som počúval vaše vystúpenie, je to skutočne kultivované a slušné vystúpenie, hodné skutočne predsedu vlády Slovenskej republiky a verím tomu, že svitá na lepšie časy v rámci celej Slovenskej republiky. Ale na druhej strane ja si dovolím otvorene povedať, že nie som si istý, či je to nutnosť predlžovať momentálne, nutnosť predlžovať núdzový stav na území Slovenskej republiky. Práve z dôvodov tých, ako som povedal, že tá situácia sa zlepšuje. Však dneska ráno som pozeral správy, myslím, niečo, tritisíc nejakých dvadsať-tridsať ľudí je v nemocniciach, kým ešte pred mesiacom bolo skoro 4-tisíc ľudí, tak tá situácia sa zlepšila. Tak neviem skutočne, či je ešte nutné predlžovať núdzový stav, ako o tom rozhodla vláda Slovenskej republi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:41 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za faktické poznámky.
Pán poslanec Dostál, áno, ja rozumiem tomu, že to, že sa to zverejňuje vo vestníku vlády, že to je v súlade s tým zákonom. Otázka je, či je ten zákon v súlade s ústavou alebo teda s nejakou právnou istotou. Ja teda nie som právnik, vy právnik ste, možno máte pravdu, ja to netvrdím, že nie, ale ak má tam pochybnosť aj generálny prokurátor, tak asi nejaký dôvod tam bude. Ja si počkám na rozhodnutie Ústavného súdu, aké bude. Nech bude akékoľvek, ja to budem, samozrejme, rešpektovať.
Pani poslankyňa Pleštinská, ďakujem teda za to uznanie. Vy ste hovorili o tej štúdii, teda ktorá hovorí o tom, že máte alebo vaša vláda alebo na Slovensku máme úspechy v boji s vírusom vďaka tomu testovaniu. Ale zároveň, pani poslankyňa, treba to zopakovať, že práve keď v ostatných krajinách sa tá situácia zlepšovala, tak na Slovensku sa tá situácia zhoršovala alebo zlepšovala sa oveľa pomalším tempom. A jediný rozdiel medzi nami a ostatnými krajinami bolo práve to celoplošné testovanie. Takže racionálne keď to tak zvážime, tak podľa mňa to testovanie muselo mať nejaký dopad na zhoršenie situácie. Veď musí byť naozaj každému jasné, že keď zhromaždíte na jedno miesto, na jednom mieste veľa ľudí, kde časť z nich je pozitívnych, tak tam naozaj hrozí veľké riziko, že ten vírus sa tam bude šíriť. A preto, ak chcete ďalej testovať, tak vám tak poradím alebo mám taký návrh, musíte vymyslieť taký systém, aby tí ľudia sa testovali a zároveň tam boli v maximálne obmedzenom množstve. To znamená, aby tí ľudia tam chodili naozaj ideálne jednotlivo. Ja viem, že sa to nedá ideálne tak spraviť, ale treba to, samozrejme, minimalizovať.
A, pani poslankyňa Majorová Garstková, aj vy ste hovorili, že ten núdzový stav podporíte. Ja vám, samozrejme, ja to rešpektujem, to vaše rozhodnutie. Ale ja keď sa pozerám na ten dokument, keď si čítam tie argumenty a hľadám tam teda tie čísla, analýzy, na základe ktorých by som sa mal aj ja tak rozhodnúť, tak ja to tam proste nevidím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:43 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:45

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené kolegyne, kolegovia, pán premiér, je to tu znova. Opakujem, je to znova. Znova tu stojíme, znova sa rozprávame, znova je tu návrh na predĺženie núdzového stavu. Ja už neviem, dokedy ideme traumatizovať Slovensko a slovenskú spoločnosť týmto neustálym predlžovaním tohto stavu. Keď čítam tie správy od ľudí, ktorí mi popisujú svoju situáciu, tak normálne sa mi niekedy nechce veriť.
Predseda parlamentu predo mnou to hovoril, že ho žiadajú o 60 euro a podobne, aby mali na základné potraviny. To znamená, že to nie je môj výmysel, ale hovorí to jeden z najvyšších ústavných činiteľov. Ľudia sa cítia bezmocní a fakt nevedia, čomu už majú veriť. Ľudia sú absolútne frustrovaní a núdzový stav vnímajú len ako nástroj, ktorým sa potláčajú ich základné slobody, ako je sloboda zhromažďovacia, navštevovať rodičov a podobne. Berú to ako veľký zásah do ich ľudských práv. A či my tu s tým súhlasíme alebo nie, taká je pravda. Núdzový stav absolútne nepodmieňuje prijímanie opatrení, ktoré súvisia s riešením koronakrízy na Slovensku. Štát môže jednoznačne prijať také opatrenia, ktorými zamedzí šíreniu koronavírusu aj bez toho, že by sa prijal núdzový stav, vážení kolegovia, kolegyne, hlavne koaliční poslanci.
Štát by podľa mňa mal v tejto situácii pristúpiť k riešeniu aktuálnej situácii bez toho, že by bola potreba predlžovania núdzového stavu. 26. februára, pamätáte si? Keď sme rokovali o predĺžení núdzového stavu, už vo viacerých, už viacerí vládni poslanci povedali, že to je naposledy, kedy ho podporia. A je to tu znova. Tak som zvedavý, ako sa zachovajú teraz tí vládni poslanci, ktorí 26. februára povedali, že tento núdzový stav, keď bude druhýkrát tu predložený, už nepodporia. Alebo pôjde len o ďalšie klamstvo v nekonečnom mori klamstiev, ktorý nám súčasná vláda podsúva? Však to klamstvo sa stratí.
Apelujem na vás, páni poslanci, je to vo vašich rukách. Viete, veľmi som sa pobavil, aj keď je to skôr do plaču, keď počúvam ako hlavne poslanci z OĽANO alebo zástupcovia vlády z OĽANO tu v parlamente a aj v reláciách hovoria a v televíznych diskusiách a presviedčajú občanov, že tu všetko perfektne funguje. To naozaj? Vážení kolegovia, tu všetko perfektne funguje? Preto sme celý minulý týždeň tu neboli, lebo tu všetko perfektne funguje? Preto sme tu neboli, že návrhy zákonov, ktoré presadzujú vládni poslanci, jeden deň desať alebo jedenásť, druhý deň deväť, nekonečné prestávky, to je znak toho, že všetko funguje? Vy presviedčate sami seba alebo robíte z ľudí a zo Slovákov nesvojprávnych alebo hlúpych, že oni nevidia, čo sa tu deje? Alebo vy si takto predstavujete, že všetko tu funguje? Veď každý bol svedkom toho chaosu, keď išiel bod za bodom jedenkrát, druhýkrát, tretíkrát, jedna prestávka, druhá prestávka, tretia prestávka, prerušený parlament, znova prerušený parlament. Tak takto to všetko funguje!
Áno, takto to funguje pod taktovkou Igora Matoviča ako hlavného režiséra, toto divadlo. A výsledok tohto divadla, viete, všetci herci sa nakoniec vrátili do pôvodných rolí, pričom režisér divadla Igor Matovič zostavil druhú Matovičovu vládu a premiér je pán Heger. Ale hlavný dirigent a režisér zasa stále ostal len Igor Matovič.
Viete, niekedy sa viem fakt pobaviť, je to tragédia alebo tragikomédia, ja už neviem, čo je horšie. Bolo vyhlásenie predsedu parlamentu, že akékoľvek tlaky na ďalšie zmeny pozícií alebo odstúpenie, že končí. Tak dúfam, že dodrží svoje slovo. Takisto sa vyjadril v televízii, že už má dohodnuté a parlament zbehne, ako má. No, vidíme, že aj teraz sú tu zádrhele a nejde to tak, ako má, ale je to lepšie ako minulý týždeň, to musím uznať.
Viete, tá výmena v tej vláde, akože výmena, tá rošáda, to bolo divadlo pre 83 % ľudí, ktorí sú nespokojní s touto vládou. Ale to tu nebolo nikdy v histórii Slovenskej republiky, aby 83 % ľudí bolo nespokojných so svojou vlastnou vládou. Takže potrebovali sme urobiť nejaké divadlo, aby sme zalepili ľuďom oči a herci sa vrátili naspäť do svojich rolí.
Hľadal som na to odpovede, kde by mohli byť, že prečo sa toto všetko deje, prečo je tu ten núdzový stav. Čo teda núti vládnu koalíciu predlžovať núdzový stav, keď opatrenia súvisiace so šírením koronavírusu môžeme prijímať aj bez núdzového stavu?
Odpoveď, vážení kolegovia a koaliční poslanci, musíme hľadať hlavne v benefitoch, ktoré núdzový stav vláde poskytuje.
Za prvé sú to tie Hegerom spomínané kšefty. Pán premiér, vy ste to osobne povedal v relácii, že kšefty ľudí spájajú. Áno. Viacerí sme pozerali pána súčasného premiéra, kde to povedal priamo v televízori. Nepovedal to na svoju vládu ani na Igorovu Matovičovu vládu, povedal to na tú predchádzajúcu vládu, ale presne sa to hodí na vašu štvorkoalíciu. Kšefty ľudí spájajú.
Za druhé je možnosť, prečo núdzový stav ďalej pokračuje, je obmedziť základné ľudské práva, k čomu patrí aj právo zhromažďovať sa. A to sa ani nečudujem, pri nespokojnosti, ako som už povedal, 83 % je veľká pravdepodobnosť masívnych protestov, keby neboli takto obmedzené núdzovým stavom. Viete, možno by neboli také pompézne, lebo by nemali takého organizátora, ako bol Juraj Šeliga, keď organizoval akože apolitické protesty Za slušné Slovensko, ale boli by o to väčšie. A oprávnený hnev občanov by bol namieste.
Viete, verím, že návrh na opakovanie núdzového stavu je len prvoaprílovým žartom, ktorým nás chcela vláda rozosmiať, a že my pri hlasovaní ukážeme, že fakt to bol žart a zahlasujeme proti predĺženiu núdzového stavu.
A dovoľte na záver, aby som sa vyjadril ešte k pár vystúpeniam, ktoré tu boli predo mnou. Pán premiér druhej Matovičovej vlády spomínal október, november, január, marec, ako sa tá situácia stále zhoršuje. Ale zhoršuje sa aj napriek núdzovému stavu, vážení kolegovia a kolegyne! Tak potom nevidím dôvod, prečo by sme znova mali predlžovať núdzový stav. Hovoril, že reprofilizovaných lôžok máme 5 500 a že obsadených je cca tritisíc niečo. Že to vlastne sme tak na hrane a možnože aj za. No 3 000 a 5 500 podľa mňa neni na hrane, ale dobre. A že je reálna hrozba, že tieto lôžka zaniknú. Ale ja si myslím, že je aj iný spôsob, ako tieto lôžka zachovať, ako vyhlásiť núdzový stav. Viete, vy si teraz myslíte, že všetci tí zdravotníci, ktorí sú viazaní Hippokratovou prísahou, teraz sa vykašľú na všetkých ľudí a odídu a idú robiť nejaké plastické operácie?
Vážené dámy, páni kolegovia poslanci, pán premiér, ale to ste na omyle. Viete, možno viac ako 80 % Slovákov je za zrušenie núdzového stavu a tých necelých 20 %, ktorý je za zachovanie, nikto im nebráni, aby boli doma zavretí, nosili štyri rúška a nechodili nikde. Ale prečo ideme obmedzovať tých vyše 80 %, ktorí cítia krivdu? Však nikto neobmedzuje tých 20 %, ktorí môžu byť doma zavretí kľudne aj desať rokov. Však nikto im to nevyčíta. Ale my zasiahneme do práv a slobôd viacej ako 80 % Slovákov.
Viete, zrazu tu dneska padli také slová, ako poďme si spolu sadnúť. Po roku zrazu spolu sadnúť. Viete, ja si myslím, že budú predčasné voľby a že už nebudeme mať čas, kedy budeme sedieť. Ale vďaka pojmu Kajúcnik možno viacerí z nás, ktorí tu sedia s nami teraz, budú sedieť, alebo ktorí sem chodia. Ten Kajúcnik sa vám tak vráti, vážení koaliční partneri, že budete len smutno pozerať. A myslím, že bude smutno pozerať aj minister Krajčí bývalý a podobní jeho kolegovia.
Viete, vy ste nám tu dávali, moji predrečníci, neviem, či to nebol náhodou predseda parlamentu, za príklad také Švédsko. Ale v Švédsku ste videli, že by bol nejaký zákaz? Že sa tam opozícia a koalícia spojila? Áno, spojili sa. Ale boli len odporúčania, vážení kolegovia! Len odporúčania. A preto to zvládli, že nešli ľuďom tvrdo po krku, že ľudia sa mohli rozhodnúť sami, preto to Švédsko zvládlo.
Vidím, že vás nudím, tak ďakujem za pozornosť a dúfam, že budete mať šťastnú ruku a že toto fakt je len prvý apríl, čo tu dneska predvádza vládny návrh predĺženia núdzového stavu. A prajem novému premiérovi druhej Matovičovej vlády oveľa viacej šťastia, ako mal ten predchádzajúci.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 16:45 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Naozaj si vo svojej rozprave, Miro, zhodnotil len príčinné súvislosti, prečo vlastne predlžovanie núdzového stavu nechráni životy a zdravie, ale systematicky ničí rodiny a bežných, tvrdo pracujúcich občanov Slovenskej republiky. Podporenie tohto núdzového stavu je fackou a pľuvancom do tváre všetkých občanov Slovenskej republiky, ktorí už tohto predlžovania núdzového stavu a nesystematického riadenia majú naozaj plné zuby. Je tu tak veľká nespokojnosť a nedôveryhodnosť voči všetkým vládnym inštitúciám, že je to už naozaj asi až nemerateľný fakt.
Úžasné manažovanie pandémie vraj tu máme. Ale namiesto tohto úžasného manažovania tu nám vládne iba epidémia a chaos. Žiadne opatrenia, ktoré táto vláda priniesla na svetlo božie, sa neujali, ale donekonečna tuná budeme obhajovať, aké je to úžasné, aké je to skvelé. Práve naopak, nie je to úžasné, nie je to skvelé. A mali by sme sa už naozaj nad tým začať zaoberať a nepozerať, že to predlžovanie núdzového stavu je len na nejakú pomoc. Práve naopak, nie je to na pomoc, je to na škodu. Toto nezmyselné predlžovanie núdzového stavu je, ako si povedal, už takou tragikomédiou, akú by ani Moliére nedokázal napísať, ale toto sa tu deje v reálnom živote a v priamom prenose. Zúfalstvo a beznádej občanov Slovenskej republiky, podnikateľov, živnostníkov, obyčajných zamestnancov v každom segmente hospodárstva je už naozaj neznesiteľné a je to už neuveriteľné, dokedy my týchto občanov, nie my, ale vy najmä, chcete trápiť a chcete týrať.
Núdzový stav trvá dlho, to znamená, že krivka by sa mala radikálne zlepšovať, ale opak, nedeje sa to. To znamená, že tento núdzový stav nemá opodstatnenie a v žiadnom prípade ho predĺžiť nesmieme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:47 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:01

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Kolega, začal si vetou: Je to tu znova a znova a opäť, znova. Vieš prečo, pán poslanec? Pretože vďaka opätovnému predĺženiu dokážeme skutočne ochrániť množstvo ľudí, občanov Slovenskej republiky, dokážeme naozaj ochrániť zdravie.
Vravel si aj to, že ľudia sú frustrovaní a že sú naozaj psychicky na dne. Ja s týmto do istej miery môžem s tebou súhlasiť aj preto, lebo s tými ľuďmi sa stretávam aj ako sociálny pracovník, ale aj napriek tomu, že ľudia sú frustrovaní a nemajú sa úplne v psychickej pohode, je potrebné chrániť ich zdravie. Čo si vravel na začiatku, že ti ľudia vypisujú a píšu ti správy, aby sme nepredĺžili núdzový stav, tak ver, aj mne, že aj mne píšu zdravotníci, zdravotné sestry, dokonca lekári, píšu mi ľudia v prvej línii, ktorí skutočne sa ocitávajú deň čo deň s ľuďmi, s ľuďmi, ktorí prekonali alebo majú ten COVID, a prosia nás, a nielen mňa, ale aj mnohých iných, aby sme aj napriek situácii, ktorá sa zlepšuje v nemocniciach, predĺžili ten núdzový stav.
A možno by som to len uzavrel tým, kolega, že ešte vravíš na Igora Matoviča, že on je ten hlavný režisér divadla, či čo si vravel. Vieš, neuraz sa, Miro, ale ty to všetko vnímaš tak veľmi sarkasticky len preto, aby si urazil vládu, len preto, aby si urazil Igora Matoviča, však robil si to tu naozaj pravidelne aj s tvojimi kolegovcami, urážaš nového, súčasného premiéra, vravíš, že je to nejaká len bábka; parafrázujem. Vieš, nám skutočne a, opakujem, aj Igorovi Matovičovi išlo v prvom rade o ochranu zdravia všetkých občanov.
Čiže, prosím ťa, pozri si situáciu napríklad aj v Rakúsku, aká je, prečítaj si článok, práve dnes ktorý vyšiel, tá situácia ani zďaleka ešte nie je taká dobrá, ako by sme si všetci predstavovali. Ale ja verím tomu, že na konci tunela uvidíme svetlo a všetkým nám bude dobre.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:01 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:03

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Suja, ja si spomínam, zo začiatku vaša partia kolegov tvrdila, že žiadny COVID ani neexistuje, že rúška sú iba šikanovanie občanov. A niektorí kolegovia od vás ich odmietali nosiť vôbec aj v parlamente. Tým dávali, samozrejme, signál svojim sympatizantom, že to asi teda nie je správne. Boli ste účastníkmi rôznych štrajkov, zhromaždení, kde ste nabádali ľudí, aby nedodržiavali platné opatrenia. Keď viacerí z vašich radov ochoreli na COVID, tak potom zrazu ste prišli s nejakým riešením, s bromhexínom, s vodkou a s podobnými nezmyslami. Žiaľbohu, kritizovali ste potom neskôr očkovanie, systém očkovania vlastne na vírus, ktorý ste zo začiatku absolútne negovali.
Naozaj, pozrime sa napríklad, ako je to v Rakúsku. V Rakúsku otvorili obchody, služby, otvorili reštaurácie, na terasách ľudia mohli posedieť, ale od dnešnej polnoci idú do tvrdého lockdownu, lebo, žiaľ, tá situácia je naozaj problematická a tie opatrenia treba dodržiavať. Boli by ste prví, kto by nás za to hneď kritizoval.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:03 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:04

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán kolega Suja, je mi ľúto, že tu prichádzate pred nového premiéra s neustálym lamentovaním a spomínaním toho, že čo sa kde urobilo, čo sa kde stalo. Myslím si, že k najsilnejším indíciám toho prudkého nárastu infikovaných počas decembra patrili demonštrácie počas 17. novembra, ktoré ste organizovali aj vy, kde ľudia úplne v pohode behali bez rúšok na hromadných podujatiach, dokonca mnohých tam ešte vyzývali, aby si tie rúška dali dole. A, žiaľ, patrili k nim mnohí ľudia z tohto parlamentu, mnohí špičkoví politici opozície, dokonca občas aj koalície. To mi je veľmi ľúto a je mi veľmi ľúto, že vy potom prídete sem a obviňujete vládu z nefunkčných opatrení. Vy, ktorí ste sami veľmi zlým príkladom práve tým ľuďom, ktorí tomu nerozumejú, ale radi napodobnia niekoho, kto im ukáže zlý príklad. Je mi to veľmi ľúto.
A špeciálne mi je veľmi ľúto toho, že keď sa expremiér Igor Matovič viackrát ospravedlnil za chyby, ktoré sa stali, tak vy napriek tomu na neho neustále kydáte a kydáte len preto, že nebol ochotný v parlamente s vami spolupracovať kvôli vašej ideológii. To mi je naozaj veľmi ľúto, že uprednostníte tieto svoje ideologické pohľady pred zdravím a prosperitou občanov tejto krajiny. To mi je naozaj veľmi ľúto.
A takisto mi je veľmi ľúto, že nového premiéra Eduarda Hegera tu predstavujete ako nejakú bábku, ktorá bude skákať tak, ako niekto iný píska. Ja ako Eda Hegera poznám, tak je to človek s jasnými názormi. To, že je priateľský a usmievavý, neznamená, že nevie, čo chce. Takže, prosím vás, nechajte takéto prejavy tak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:04 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:06

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Takže pôjdem od konca.
Pán poslanec Kremský, bábku, to ste povedal vy a vaši niektorí predrečníci. Ja som bábku nespomínal, ale asi viete, o tom sa rozpráva asi viacerí, takže asi niečo na tom bude pravdy. Vidím, že trafená hus zagágala a že niečo na tom je.
Viete, vám vadí nejakých 20-tisíc ľudí na námestí, ale milióny ľudí nahnatých na testy vám už nevadia, pán poslanec Kremský. Ja viem, vaše deti nechodia medzi normálne deti na obed, oni tam nejedia, oni radšej doma, ako ste vy povedal, ale sú tu aj normálni, bežní ľudia, nie papaláši, ktorí žijú normálny, bežný život. A keď už tak hovoríte, tak behal tam aj pán posla... pán podpredseda vlády Sulík, ale v pohode, hej?
Edo, ďakujem za tvoju podporu a tvoj názor.
Pán poslanec Herák, viete, vďaka celoplošnému testovaniu je tento stav. Vďaka celoplošnému testovaniu, ktorý nikde inde na svete nie je, aby ste vedeli. A pána Matoviča netreba urážať, však Igora uráža 83 % Slovákov. Naozaj ja nepotrebujem; ja mám za potrebu, aby som ho ja urážal? Jeho uráža celé Slovensko, chudáka! (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.)
Hovoríte, že ja som popieral... korona? Nie, ja som nepopieral. Ja som popieral, že sa to preceňuje ani to nikde nie je. A to hovorím tu, že sa to preceňuje a budeme sa s tým musieť naučiť žiť, lebo nezbehne to, že tých vĺn tu bude aj dvadsať. A očkovanie ja som nikdy nespomínal. Jediné, čo som spomínal, že mám na to svoj názor a ja že sa zaočkovať nedám, ale je každého na svojom vlastnom uvážení, či sa dá alebo nie. Nikdy som nikoho neodhováral, ani svojho vlastného syna. Takže skúste hovoriť k veci a nie zbytočne demagógiu.
Koho sme tam mali? Pán poslanec Krajči, jaj, to bolo pre vás, prepáčte.
Takže asi som sa vyjadril ku všetkým. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 17:06 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:09

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Vzhľadom na vývoj rokovaní pri niektorých tlačiach, konkrétne teraz tlač, parlamentná tlač 373, by som chcel navrhnúť na základe dohody štyroch koaličných poslaneckých klubov procedurálny návrh, kde vás chcem požiadať, aby sme túto tlač vypustili z rokovania tejto schôdze a s tým, že ju potom dorokujeme na najbližšej riadnej schôdzi parlamentu.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2021 o 17:09 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video