27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:38 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Richter, na začiatok by som rád poďakoval za vaše odborné vystúpenie a, samozrejme, aj za to, že ste sa poďakoval nielen ľuďom, ale aj podnikateľom. Na tých sa častokrát zabúda, na tých drobných živnostníkov, malé eseročky, malé rodinné firmy, ktoré zamestnávajú pár ľudí, ktorí boli v tomto období najviac skúšaní, ktorí robili všetko pre to, by uchránili svojich zamestnancov, a aby toto obdobie prežili. Takže ešte raz za to ďakujem.
Nebudem sa vyjadrovať k tým odborným veciam, ktoré ste povedal, to je, si myslím, samozrejmé a pravda, ale vy ste sa tam dotkol troch takých tém. Vytýkali ste niektorým ministrom, že nezvládli svoj rezort. Ja by som rád vo faktickej poznámke, keby ste zareagoval, že ktorí podľa vás zvládli ten rezort. Nemusíme sa vyjadrovať na ministra zdravotníctva, lebo do súčasnej doby nespravil nič zlé, ale skúsme tých ostatných, lebo ja si myslím, že ani jeden z ministrov nezvládol ten rezort a že každému máme čo vyčítať. Buď tam chýba slušnosť, základné znalosti alebo je tam arogancia, ale nevidím nič, čim by som ich mohol vyzdvihnúť.
Vy ste hovorili o programovom vyhlásení vlády. Ja sa vás pýtam, pán kolega, povedzte mi aspoň jedného ministra alebo člena vlády, ktorý sa riadi programovým vyhlásením vlády. Hovorili ste o transparentných výberových konaniach, ale ja si myslím, že táto vláda nepozná význam slova transparentné, lebo mi ukážte aspoň jedno transparentné výberové konanie. Ste spomínal okresné úrady, áno, ale vidíme šéfa banského úradu, ako sa vyberal, vidíme, ako sa vyberali riaditelia rôznych nemocníc a toto bolo tiež v programovom vyhlásení vlády. Tak ja nevidím nič pozitívne zatiaľ... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:34 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Richter, viackrát si sa dotkol vystúpenia pána ministra práce Krajniaka v tomto pléne k tomuto bodu. Asi si aj ty zaznamenal, že pán minister sa sarkasticky ospravedlňoval za niektoré veci, aby upozornil na to, čo sa v minulosti neurobilo a čo urobil on. Ale musím povedať alebo opýtať sa, resp. konštatovať, za čo by sa mal pán minister Krajniak reálne ospravedlniť.
Pán Krajniak by sa mal reálne ospravedlniť za to, že zrušil trinásty dôchodok a nahradil ho sociálnou dávkou napriek tomu, že on a jeho hnutie SME RODINA za neho v opozícii hlasoval.
Pán Krajniak by sa mal ospravedlniť za to, že zrušil obedy zadarmo pre deti napriek tomu, že on a hnutie SME RODINA za neho v opozícii alebo za ne v opozícii hlasoval.
Pán Krajniak by sa mal ospravedlniť za to, že znížil minimálnu mzdu, napriek tomu, že za ňu on a jeho hnutie hlasovalo a pán Krajniak by sa mal ospravedlniť aj za to, že nezreformoval príspevky pre zdravotne ťažko postihnutých, tak ako to sľuboval.
Pán Krajniak tvrdil a aj ty si to spomenul vo svojom prejave, že vraj sa tu nič neurobilo v minulosti pre rodiny.
Tak chcem pánovi Krajniakovi pripomenúť, že boli sme to my, ktorí zaviedli príspevok pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa. Boli sme to my, ktorí zvýšili materskú dávku na úroveň čistej mzdy. Boli sme to my, ktorí rodičovský príspevok zvýšili pre pracujúcich na 370 a pre nepracujúcich na 270 eur a chcem tiež pripomenúť pánovi Krajniakovi aj pánovi Matovičovi, keď teraz rozdúchavajú diskusiu o prídavku na deti, že boli to oni, ktorí nepodporili stopercentné zvýšenie prídavku na dieťa, ktoré sme navrhovali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:36 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:38

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán poslanec Richter, poznáme sa spolu podľa mňa viac ako dvadsať rokov, napriek nášmu generačnému rozdielu som vás vždy považoval za korektného človeka, ktorý čo povedal, to malo svoju váhu a tie myšlienky, ktoré ste dávali, mali svoju logiku. Dnes som ale z tohto vystúpenia, ktoré ste mali, z veľkej časti sklamaný, lebo miesto tej kritiky, ktorú ste robili, by ste mali vystupovať úplne inak.
Vy ste prehliadli dva fakty. Fakt číslo jedna je, že, a to treba povedať, vládne tu vo väčšine pravicová vláda a len SME RODINA je v nej istým ľavicovým prvkom alebo sociálnym prvkom.
Druhý fakt, čo ste prehliadli, je, že tu máme pandémiu, ktorá v takej novodobej histórii asi ani nebola. Tieto dva fakty mali vplyv na rok vládnutia.
Preto vaše vystúpenie malo znieť, že strana SME RODINA a pán minister Krajniak ďakujeme za to, že vďaka vašej účasti vo vláde sa podarilo udržať isté sociálne výhody a aspekty, ktoré vaša vláda v minulosti zaviedla. Vďaka vám, pán minister Krajniak, sa podarili udržať trináste dôchodky, ktoré ste, ktoré ste vy, pán Richter, navrhli, ale navrhli ste ich bez akéhokoľvek finančného krytia a my napriek tomu, že je pandémia, že máme rozpočtovo obrovské problémy, tak naša strana sa postarala o to, aby sa tie peniaze našli a aby trináste dôchodky ľudia dostali v takej výške, ako nikdy predtým nedostali. A pokračujeme ďalej, lebo my ideme sociálne pracovať ďalej, čiže trináste dôchodky aj napriek pandémii, som presvedčený, táto vláda na úroveň regulérnych trinástych dôchodkov dostane. Do budúcna prosím, aby nám ostali korektné vzťahy, skúsme aj korektne vystupovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:38 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Richter, povedali ste, že teraz práve začína tá pravá diskusia, no vo vašom prípade zatiaľ nebude. Klub mažoretiek a roztlieskavačov OĽANO je tu v nehoráznom počte, raz-dva, dvoch ľudí sediacich v sále. Ich pohrebný obrad s ďakovačkami za zosnulou funkciou bývalého premiéra Matoviča naplnilo ich submisívne ego už minulý piatok. Ja to nechápem. Nepriznať bývalého ministra a faktami rozobrať jeho fakty na maličké šrúpky, tak to svedčí len o tom, že je to len dobre platený komparz, a to, že táto vláda bude len taká istá ako bývalá vláda statusárov, hádok a intríg, to je na 100 % isté.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:40 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Richter, chcem sa ti naozaj poďakovať za ten reálny pohľad na situáciu alebo situácie, ktorá je dnes. A na rozdiel od pohľadu niektorých súčasných ministrov, ktorí majú rovnaký manuál, no a veselo opakujú a veselo sa opakujú dokonca aj v používaní rovnakých fráz. Ten manuál znie, všetko, čo bolo doteraz, bolo zlé a čo je teraz, je fantastické, hoci musíme všetko opravovať. Je fantastické, ako sa to všetko darí a darí sa to tak rýchlo preto, lebo my sme tu a skutočne táto, skutočne táto situácia v tejto spoločnosti, momentálne s nami spokojnosť a všetko, čo s tým súvisí, je úžasné.
A je to presne tak, ako to s tým vaším Budajom, to je to, ako bol ten, ktorý hlasoval proti štátnej cene, podporoval, aby tá štátna cena išla na Ústavný súd a potom bol prvý, ktorý si ju prebral. Áno, tento pán minister, a tak je to vlastne so všetkým, lenže tá realita, dámy a páni, tá realita je iná.
Tá realita je tých 600-tisíc, vyše 600-tisíc podpisov pod referendom, ktorá vás dobehne, ktorá vás dobehne a v tých ďalších voľbách si to všetko v tomto parlamente zopakujeme a vlastne po tých ďalších voľbách budeme vedieť, kde skutočne tá pravda je a ako to v skutočnosti bolo pred dvomi, tromi, štyrmi, piatimi rokmi. To bude, to bude, tie voľby budú to, kde budete skladať účty. Tie voľby to bude ten reálny stav tejto spoločnosti a nie tieto táraniny, ktoré tuná musíme počúvať už druhý deň.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:41 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:42

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážení pán Richter, ono v podstate ja som si veľmi podrobne vypočul vaše skutočne odborné vystúpenie. Vidno, že ste dlhé roky vykonávali funkciu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Jednu vec však treba konkrétne povedať. Som primátorom okresného mesta jedného toho okresu, ktorý sa nazýva menej rozvinutý okres v rámci celej Slovenskej republiky. Dámy a páni, my si uvedomujeme jednu vec, že v rámci Slovenska momentálne máme registrovaných 20 menej rozvinutých okresov, ktoré v podstate sa skutočne trápia. Je veľmi dobré, že bývalá vládna garnitúra rad-radom v jednotlivých okresoch sedela a prijímala tzv. akčné plány rozvoja okresov, tak ako v Rimavskej Sobote, aj v Lučenci, v Poltári, v Krtíši, v Revúcej, v Rožňave plus na severovýchode Slovenskej republiky ale, bohužiaľ, povedzme si otvorene, že veľa nám to nepomohlo.
Pán minister, skutočne, vy ste boli ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Viete veľmi dobre, že Rimavská Sobota je kritické mesto alebo okres, pretože aj dnes registrujeme vyše 20 % mieru nezamestnanosti. A ja si osobne dovolím povedať, že pokiaľ teda vláda Slovenskej republiky nepomôže týmto zaostalým okresom a v prvom rade aj Rimavskej Sobote, tak skutočne bude to problém.
Práve vďaka tomu, že vláda Slovenskej republiky na čele s pánom, ešte v tom čase pánom premiérom, pánom Matovičom a v prvom rade treba sa poďakovať pánovi ministrovi, ministrovi Sulíkovi, že prijala také uznesenie, že v Rimavskej Sobote bude riešiť štátny podnik priemyselný park, a to skutočne patrí vďaka a uznanie a patrí vďaka všetkým obyvateľom, ktorí žijú na území, území okresu Rimavská Sobota.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:42 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:44

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán poslanec, chcel by som kvitovať, vyzdvihnúť, že ste spomenuli aj krok rezortu práce, keď sa pod vedením pána ministra podarilo odškodniť ženy ročníkov ´57 až ´63, ktoré boli diskriminované pri odchode na dôchodok. Tým sa tak napravila chyba, ktorá ostala po vašom pôsobení. Musím vyzdvihnúť aj v rámci pôsobenia pána ministra Krajniaka, že sa zrušili doplatky za lieky pre deti do 6 rokov, pre zdravotne ťažko postihnutých a pre dôchodcov a pozrite, koľko bolo práce vykonanej počas covidovej doby za posledný rok zamestnancami v zariadeniach sociálnych služieb v rámci jednotlivých pobočiek Sociálnej poisťovne, ako aj v úradoch práce.
Musím sa však pristaviť pri jednej vašej vete ohľadne, alebo pripomienky, ohľadne odvolania riaditeľa Sociálnej poisťovne. Odvolanie Vážneho zo Sociálnej poisťovne a bolo to aj v podstate mediálne prezentované, bolo dôvodné. Poisťovňa by mala byť určite modernou inštitúciou, nie ako do odvolania Vážneho. Mala by jednoznačne zhodnotiť alebo zjednotiť informačné systémy, ktorých mala dovtedy 47. Čiže aj odvolanie bolo právne v poriadku. Pokiaľ mám vedomosť a aj pokiaľ si pamätám, tak nový nastupujúci pán generálny riaditeľ Káčer sa vyjadril, že ak vláda nebude spokojná s jeho pôsobením, tak kľudne odíde. On na rozdiel od svojho predchodcu nie je prilepený k stoličke.
A úrady práce. Spomínali ste, že boli politické nominácie na jednotlivých riaditeľov úradov práce. Ja pokiaľ mám informácie, tak riaditelia v jednotlivých okresoch zvládli túto situáciu, čo sa týka COVID-u bravúrne a ja by som sa vás aj opýtal, keď hovoríte o politických nomináciách, ukážte mi jeden úrad práce, ktorý zlyhal.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:44 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:46

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcem poďakovať za podporu tým, ktorí súhlasili s tým, čo som povedal. Čo sa týka tých výhrad, pokúsim sa k niektorým zaujať stanovisko. Prípadne sa pokúsim zodpovedať.
Pán Suja, na tú vašu otázku sa zodpovedať nedá. Ak by som mal niekoho vyzdvihnúť z tej vlády, nevidím, vláda je zodpovedná za svoje výsledky ako celok a ako celok zlyhala a zlyhal hlavne predseda vlády, ktorý pôsobil tak, že musel odstúpiť z tej funkcie a že je tam dneska niekto iný a to som povedal už až veľmi, veľmi diplomaticky.
Čo sa týka toho sarkazmu, Erik, som rád, že si použil tento výraz, pretože si myslím, že to sem nepatrí a hlavne nie v čase, keď sa opätovne prerokováva to isté programové vyhlásenie vlády po roku, to znamená, že sa za ten rok zlyhalo a neurobilo sa to, čo sa v programovom vyhlásení vlády vláda zaviazala.
Pán poslanec Borguľa. Martin, pravicová vláda a SME RODINA, použijem výraz, vy ste iný. Ja som mal možnosť niečo takéto zažiť v čase, keď SDĽ bola s Dzurindom a s ďalším. Jednoducho bola chyba, že sme si nevymedzili vtedy isté mantinely, odkiaľ sa nedá prekročiť. Vy ste si ich do programového vyhlásenia dali, ale si ich nedržíte. Toto je ten základný problém, a preto si myslím, že v tejto koalícií budete nakoniec hodnotení ako, ako neúspešní.
Pán Šimko, táto vláda vôbec nerobí regionálnu politiku. Ja som veľmi rád, že priemyselný park do Rimavskej Soboty ide, ale je tu hromadu ďalších okresov, kde nemajú na priemyselné parky. Tam je treba podporiť živnostníkov a ďalších. To, čo sa tu robilo, znevýhodnené okresy stále sú. A treba povedať, tá nezamestnanosť práve v týchto okresoch sa zvýšila najviac.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 10:46 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:49

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, moje vystúpenie bude rozdelené v podstate do dvoch častí. Nemám veľa času, takže sa budem snažiť ho efektívne využiť. Jedna vec je programové vyhlásenie vlády a druhá je plán obnovy, čo sme avizovali, že budeme vsunieme do tejto rozpravy, tak budem sa zaoberať aj touto vecou.
K programovému vyhláseniu vlády, tak je jasné, že to, čo ste spravili, ste v postate vyškrtali to, čo považujete za vybavené a zostalo tam všetko to, čo tam bolo pôvodne. Vsunuli ste tam určité veci, ktoré mi skutočne vadia, a hlavne teda v úvode tohto dokumentu považujem za nehoráznosť, aby do programového vyhlásenia vlády niekto vložil vraždu pána Kuciaka a pani Kušnírovej. Čo to robí v programovom vyhlásení vlády?
Za nehorázne považujem to, keď sa navážate do opozície, namiesto toho, aby ste hovorili o tom, čo idete robiť so Slovenskou republikou, s jej ekonomikou, ako idete pomôcť ľuďom. Toto tam malo byť a nie tieto, tieto žvásty. Musím to tak nazvať. Je to zneužitie programového vyhlásenia vlády na politický boj a ja tam nevidím, nevidím jediný dôvod, aby takéto veci bez akýchkoľvek dôkazov, máte dôkaz, že pána Kuciaka a pani Kušnírovú zavraždili ľudia zo SMER-u alebo SMER, máte taký dôkaz? Prepáčte, to je fakt, to ma zdvihlo zo stoličky.
Okrem tých ekonomických vecí, ku ktorým sa budem vyjadrovať, spomeniem uvoľňovanie Zákonníka práce. Nie som tu za sociálne veci, bol tu kolega Janko Richter, ale toto musím spomenúť, lebo uvoľňovanie Zákonníka práce a tých podmienok znamená ľahšie prepúšťanie ľudí. Tu veľa som počúval o tom, akí ste všetci sociálni, ako tu bojujete za ľudí, ale ľudí dnes trápi to, či budú mať prácu, či budú mať adekvátnu mzdu za tú prácu a vy tu jasne hovoríte o tom, že chcete to uľahčiť, aby ju nemali.
Čo sa týka ďalších vecí, ktoré máte uvedené mimo ekonomických vecí, je tu, máte tu uvedené, namiesto našich ľudí budeme všade dosadzovať odborníkov. Nebudem tu opakovať to, čo hovorili moji kolegovia, je jasné, že toto je len prázdna fráza, ktorú absolútne nenapĺňate. Nemusím tu spomínať aj generálneho riaditeľa spoločnosti Tipos. Je to blízky priateľ premiéra Hegera, robil mediálne kampane pre stranu OĽANO a tento človek sa stal podivným spôsobom generálnym riaditeľom spoločnosti Tipos. To znamená, že bol tam dosadený dočasne a zrazu prebehlo nejaké výberové konanie, o ktorom nikto netušil, a zrazu sa natrvalo stál generálnym riaditeľom. Nebudem ani hovoriť o tom, že tento pán dokonca mal firmu, ktorá bola zapojená v karuselových obchodoch. On tvrdí, že on o tom nič nevie. Tak to chcem vidieť, keď niekto je zapojený do karuselu, každý sa tvári, samozrejme, každá firma sa tam tvári, že o ničom nevedela, tak aj pán generálny riaditeľ.
Hovoriť o transparentnosti, tak povedzme si, ako sa dodržuje transparentnosť počas núdzového stavu? Núdzový stav je ideálny na to, aby tá transparentnosť tu žiadna nebola. Čo ste robili? Nakupovalo sa tu bez riadnych výberových konaní za miliardy eur. Nebudem ani hovoriť o nákupe testov, nebudem hovoriť o tom, že chcete si upraviť zákon o verejnom obstarávaní tak, že namiesto 180-tisíc pri stavebných prácach si to uvoľníte na 5,3 mil., to znamená, že sa určite na tom niekto dobre nabalí beztoho, aby sme vedeli, ako sa to robí.
Ja si pamätám ešte rozpravu, keď som tu bol, ja som tu tretie volebné obdobie, keď my sme riešili zákon o verejnom obstarávaní. Viete, čo tu bolo debát o tom, ako to urobiť úplne perfektne, tak aby nikto nič nemohol zobrať? Tak sme všetky tie veci, ktoré sme mali na stole, sme do toho zákona dali. Viete, čo sa stalo? Prišli starostovia, máme tu primátorov, starostov a, samozrejme, že keď sme splnili všetky tie požiadavky opozície vtedajšej, tak zrazu to bolo tak nefunkčné, že starostovia mali problém vôbec niečo urobiť v tých svojich obciach, tak sme trošku zvýšili tie limity. Dnes vy tie limity idete nafúknuť na milióny eur, tak aby nikto nevedel, čo sa s tým bude robiť.
Ďalej hovoríte o tom, všetko, čo nie je tajné, je verejné. Tak ja sa pýtam, keď sme sa pýtali ministerstiev, máme tu viacerých ministrov, na to, aké odmeny dávali svojim zamestnancom, tak bolo viacero ministerstiev, nebudem teraz menovať, ktoré ani len neodpovedali, a museli, sú povinní na základe zákona 211 na toto odpovedať. Je tu právny štát, je tu, teda riadia sa ministerstvá právom Slovenskej republiky alebo si povedia, čo sa nám nepáči, tak to nedodáme. Hovoríme, tú transparentnosť ste si pomýlili s tým, že budete vydávať bezplatné informačné noviny. Za peniaze daňových poplatníkov si chcete robiť kampaň a zaplatí vám to štát, no to je pekná transparentnosť? Tomu hovorím, že zlodejina.
Hovoríte o efektívnom využívaní zdrojov. Tak sa pýtam, plná huba rečí o tom, ako bude skúmať každý nákup nad 1 mil. eur útvar hodnoty za peniaze, ako sa nakupovali testy na Slovensku? Bez akýchkoľvek výberových konaní. A ja som bol na poslaneckom prieskume a môže mi ktokoľvek, čokoľvek hovoriť, že to bolo všetko v poriadku, ale ja som tie čísla videl. Nemôžem ich hovoriť, lebo to je daňové tajomstvo, ale firma Eurolab Lambda zarobila milióny eur. A ja som zvedavý, aké budú ich daňové priznania.
Ďalšia vec. Zvyšovanie, bavíme sa tu o stabilizácii dlhu. Vy hovoríte, že idete stabilizovať dlh. Tak vedzte, vedzte, že pomoc pandémii ste dali vo výške asi 2,5 až 3 %, ktoré sa vám dajú uznať nejakým spôsobom, a v tom, už hovorím, sú zarátané, na jednej strane hovoríte o odkladoch daní za pol miliardy. Pol miliardy, ktorú tí ľudia tak či tak zaplatia v budúcom roku, lebo to je len presun z jedného obdobia do druhého, lebo nemuseli zaplatiť hneď všetky dane, boli tam odklady a tie sa presúvajú do ďalšie roku. Ale tých pol miliardy tí ľudia tak či tak zaplatia. Je tam 1,2 mld. na rôzne pomoci v rámci pandémie. To sú, to sú nejaké odmeny zdravotníkom, ale hlavnú časť toho tvoria testy. Testy možno za 650 - 700 mil. eur, obrovská suma. Za to sme mohli, keď zoberiete jedna nemocnica regionálneho charakteru stojí okolo 50 mil. eur, sme mohli mať 15 nemocníc. Toto ste prešustrovali v úplne nezmyselnom testovaní, ktoré dnes sa stále ešte pretláča, a pritom sú tu výsledky, ktoré sú absolútne irelevantné na to, aby tomu niečo pomohlo, aby to pomohlo k riešeniu pandémie.
Hovoríte o zvyšovaní nepriamych daní. Ja neviem, či je tu pán Heger, nevidím ho tu, ale ten hovoril o tom, aké to bude všetko neutrálne. Budeme mať neutrálny, neutrálne dane, že niekde niekomu znížime, niekomu zvýšime. A ja tu počúvam ministra financií Igora Matoviča, čo je hanba, že je ministrom financií, ako ide takto lusknutím prsta zdvihnúť DPH o 5 %, sa hovorí. Ja som to preratával. Včera som pozeral jeho status na Facebooku, kde hovorí o tom, že predstavte si mamičku s dvoma deťmi, ako žije, žije z minimálnej mzdy a podobne. No, keď sa tu bavíme o minimálne mzde, tak kto znížil minimálnu mzdu, ktorá mala byť 60 % priemeru príjmu v hospodárstve, teda platu v hospodárstve? Malo to byť 654 eur. Vy ste to znížili na 623 eur a Igor Matovič tu ide rozprávať o mamičke. Ja som za. Dobre, keď chce zvýšiť mamičkám, ktoré nemajú kompletnú rodinu s deťmi peniaze, nech im dá. Ale nech to nezaplatia všetci ostatní.
Viete, koľko je 5 % HDP? Dve miliardy eur. A zase hovorím, toto je to klamstvo, to pokrytectvo, to zavádzanie, ktoré tu robí Igor Matovič. Na jednej strane, ja neviem, aký bude ten návrh, nemám ho prepočítaný, máme tu inštitút finančnej politiky, nech preráta, čo sľubuje Igor Matovič, koľko to stojí. A porovnajme to s tými 2 mld., ktoré zaplatí každý jeden, zaplatil každý dôchodca, každá rodina, každá tá mamička s deťmi na zvýšení cien všetkých tovarov a služieb, ktoré budú, ktoré budú kupovať. Toto je to pokrytectvo. Toto je tá, ten úžasný daňový mix.
Hovorí sa o zvyšovaní daní z nehnuteľností, neviem, aké bude. A ja sa chcem sa opýtať, čo sa teda bude znižovať? Dane zo mzdy? Otázka je, či tí ľudia budú mať nejakú mzdu, to je prvá vec. Druhá vec je, keď sa znížia odvody, tie odvody sa neznižujú len zamestnancom, tie sa znižujú aj zamestnávateľom. To znamená, pre koho, za koho kope táto vláda? Za podnikateľov alebo za tých bežných ľudí? Hádam princíp by mal byť, že tí najchudobnejší budú mať najnižšie dane a tí bohatší, ktorí majú viac, zaplatia viac. To by mal byť princíp. A tu nebudem diskutovať o rovnej dani, keď minister Sulík, ktorý zaviedol rovnú daň 19 %, ak si dobre pamätáte, zviezla sa pritom aj dépeháčka. Dépeháčka stúpla zo 14 na 19 %. Raz už pravicová vláda zdvíhala dépeháčku na 19 % o 5 %. To isté. Ja sa mu nečudujem, že sa k tomu bráni, lebo by to urobil druhýkrát.
Druhá vec. Máme tu, hovoríte, že idete zdaňovať monopoly, oligopoly a neviem čo všetko. A hneď hovoríte o tom, že zvýšite, zabezpečíte odolnosť domácností a bánk v krízových časoch. Tak jedno ste zabezpečili. Áno, odolnosť bánk v krízových časoch. To ste zabezpečili a odpustili ste im bankový odvod. Banky prosperujú, zisky im rastú. No pozrite sa na čísla a potom, kto tomu trošku rozumie, ja sa tomu budem niekedy venovať, ja si to sledujem, potom to, potom to budem vysvetľovať, ako bankám vôbec nestúpili, neklesli zisky, akurát sa tvoria väčšie opravné položky. Otázka, že či tie opravné položky sa zrealizujú. Ale stále majú enormné zisky. Takto ste zabezpečili banky.
Ale ako ste zabezpečili tie domácnosti, o ktorých tu hovoríte? Mnoho živnostníkov stratilo prácu, 35-tisíc, 16-tisíc malých podnikateľov ste zlikvidovali. Furt rozprávate o tom, ako ste veľmi pomohli. Pomohli ste najmenej v Európskej únii. Viete, čo je toho dôkazom? Že nezamestnanosť v Európskej únii z mesiaca na mesiac klesá a na Slovensku z mesiaca na mesiac pomaličky stúpa. To je výsledok. Toto je obraz, zrkadlo toho, ako veľmi ste tým ľuďom pomohli alebo nepomohli.
Hovoríte o, chcem povedať, samozrejme, aj o 13. dôchodkoch. Prepáčte, keď tu niekto rozpráva o tom, že my sme niečo sľúbili, nedali sme do rozpočtu, to sú, vy ste si zvýšili; viete, koľko sú výdavky štátneho rozpočtu, koľko boli v roku 2019? Asi 18 mld. eur. Viete, koľko ste si minulý rok zvýšili výdavky, na koľko v rozpočte? Na 26 miliárd. Nakoniec, keď si zobereme, že ste po, že ste ľuďom dali 2,5 mld. reálnych, ktoré možno tri, ale deficit bude 6 - 7 mld. A sa pýtam, prečo ste dlh zdvihli o 10 mld. Zo 48 % na 61%. Sa pýtam, prečo.
Druhá vec, v roku 2021, viete, o koľko stúpne dlh? Z tých 61 % na 65 %, o ďalších 7 mld. Kto to kedy zaplatí? Splatí? Slovensko sa stane banánovou republikou. Ako to chcete. Samozrejme, ako to môže pán Matovič, najprv zadlží štát, urobí sekeru a potom to ide sanovať tým, že zvýši DPH a ľudia to všetci zaplatia. Však to je veľmi jednoduché. A ešte sa urobí, aký on je chrumkavý, lebo ide pomôcť mamičkám s deťmi. Ja chcem vidieť kalkuláciu, koľko tá pomoc bude stáť. Ale jedno viem určite, že od ľudí vyberie o 2 mld. navyše.
K programovému vyhláseniu vlády. Už mám len šesť minút, takže poďme k plánu obnovy. Opäť to sú jedinečné zdroje a môžte si hovoriť, čo, kto pomáhal, vy koľko ste dali. Toto sú zdroje, ktoré tu nikdy neboli. Týchto 6,6 mld. sú jedinečné zdroje. A teraz ide o to, ako efektívne ich idete využiť. Vy ich využívate na všetko možné, len nie na to, na čo boli určené. Oni boli určené na to, aby po tej covidovej blamáži, ktorú tu máme, tí ľudia trpia, kde živnostníci strácajú robotu, rodiny prichádzajú o prácu, o príjem. Tak, aby tým ľuďom sa ten príjem zvýšil, aby sa nejak vykompenzoval, aby prežili tie zlé doby, ktoré sú po krízach.
Ja sa pýtam, čo má z plánu obnovy živnostník? Čo má z plánu obnovy nejaký robotník? Čo má nejaký pracujúci? Povedzte mi, čo ste im dali? Na psychiatrické liečebne ste si dali najprv 100 mil. a teraz ešte o 5 mil. viacej. Dostali ste o 400, oproti poslednej verzii, ste dostali o 452 mil. navyše alebo 425 teda. Ja som čakal, že po tej kritike, ktorú sme tu viedli, dáte aj tým obyčajným ľuďom tým, ktorí hlavne trpia, a že zabezpečíte, aby sa tu tvorili pracovné miesta. Ako ste vôbec pomohli slovenskému priemyslu, aby tie pracovné miesta stále zostali, aby fungovali? Hovoríte o 5 nemocniciach. Ja vám teda spočítam tých 5 nemocníc na konci volebného obdobia, koľko z nich bude. Som teda veľmi zvedavý.
Hovoríme o tom, že ste nepomohli. Máme tu pána ministra Mičovského? Nemáme, ktorý nevybavil ani jedno euro. Je za mnou, pardon, nevybavil ani jedno euro z plánu obnovy. A ja viem, prečo chcel tie peniaze, lebo plán obnovy, čerpanie peňazí je oveľa jednoduchšie, lebo tam nemáte napríklad spolufinancovanie. Ľahšie sa čerpajú peniaze. Však na to to bolo, aby to bolo, aby to bolo flexibilné, aby sa rýchlejšie dali tie peniaze použiť. Lebo to sú peniaze, ktoré musíme rýchlo použiť. To nie je na to, aby sme si tu rozprávali o ďalekosiahlych reformách, ktoré tu budú za desať rokov. Keď hovoríme o reformách, tak treba hovoriť o tom, aký je obsah tých reforiem.
Reforma daňového systému, z toho začínam mať veľké obavy, čo sa tu deje. Ja som fakt zvedavý, že čo na konci bude na stole, ako sa to prejaví v peňaženkách ľudí.
Čo sa týka plánu obnovy, tak hovorili ste o tom alebo teda vláda sa tvárila, vtedajší minister Heger, minister financií, hovoril o tom, ako to bude transparentné, aj vrátane Igora Matoviča, ako tu budú konferencie. Nič sa nekonalo.
Keď kritizovala Európska komisia netransparentnosť, tak viete, čo urobili? No urobíme online diskusiu, kde sa všetci môžu prihlásiť, odprezentovali si tam ministerskí úradníci nejaké veci, odprezentovala sa pani Laššáková, ktorá bola bývalá zamestnankyňa Európskej komisie, prepožičaná alebo zamestnankyňa prepožičaná na plán obnovy ministerstvu financií, a to bolo všetko, to bola celá diskusia. A viete, čo je výsledkom tohto? Odignorovať sa, tripartita, odborári úplne odignorovali asociácie zamestnávateľov. A teraz sa tvárime, že ideme robiť medzirezortné pripomienkové konanie, však teraz je ten čas sa na to, však mesiace tu boli na to, aby sa diskutovalo, do čoho majú ísť tie peniaze, aby to pomohlo Slovensku. To sa úplne zanedbalo. Čo je výsledok? 2 500 pripomienok, z toho 1 350 zásadných. Hovoríte, zapracovali ste tuším 300 zásadných a 700 nezásadných pripomienok a ostatné ste hodili všetky do koša. A keď ste prezentovali, však sme sa bavili v tripartite, tak všetci, tie zamestnávateľské zväzy, tí odborári, všetci povedia, že boli absolútne vylúčení z tohto procesu. A ten proces nebol tak urobený, ako mal byť, nebol transparentný. To je výsledok.
Viete, ale papier znesie všetko. Čiže ja si myslím, že vy si tam môžte napísať. Pán minister môže posilovať v jednej knihe obrovským plánom obnovy a v druhej s programovým vyhlásením vlády, že to je tá budúcnosť Slovenska. Ale viete, pri tom pôrode toho plánu obnovy, ktorý sa tu dial, tak ja chcem vidieť tú implementáciu. Papier znesie všetko, dámy a páni. Problém bude, ako naplniť aj tie veci, ktoré ste si tam popísali, ktoré ja stále tvrdím, že nie sú dostatočné na to, aby sme pomohli Slovensku. Treba zdroje využívať absolútne efektívne a pýtať sa ľudí. Viete, keď ste vo firme, tak každý dobrý manažér si zavolá svojich ľudí a povie, čo by naša firma mala robiť, čo by sme mali robiť na to, aby sme prosperovali. A toto táto vláda proste neurobila. Vykašľala sa na to a výsledok bude ten, že tu zostanú dlhy pre ďalšiu vládu.
Nemám už čas, ale hovoril by som ešte aj o zákone o rozpočtovej zodpovednosti, lebo táto vláda, ktorá má v rukách verejné financie, najprv zadlží celé Slovensko a potom žiada opozíciu, aby pomohla tomu, aby sa prijal zákon, ktorý vlastne im zakáže míňať neefektívne peniaze. To je absurdné. Absurdné.
Takže ešte raz na záver. Plán obnovy, programové vyhlásenie vlády je niečo, čo Slovensku absolútne nepomôže a nepomôže ani ľuďom na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2021 o 10:49 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:09

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, by som povedal, excelentné ekonomické vystúpenie, kde si veľmi dobre konkretizoval veci, ktoré súvisia aj s programovým vyhlásením vlády a plánom obnovy.
Mňa zaujala tá časť, kde si hovoril o Zákonníku práce a o jeho uvoľňovaní. Samozrejmá vec. Túto otázku veľmi blízko sledujem, a treba povedať jednu vec, absolútne nepodstatné veci, ktoré momentálne rieši táto vládna koalícia v samotnom Zákonníku práce. Veď dneska stravné lístky nie sú hlavný problém. NKÚ jasne povedalo, čo je potrebné v tejto robiť. Dobrý sociálny dialóg, projekty a jednoducho politika zamestnanosti. To isté odporúča Európska komisia prostredníctvom svojich dokumentov. Jednoducho Zákonník práce je základný pracovnoprávny nástroj na obhajovanie práv zamestnanca. Opakujem zamestnanca. Je to Biblia pracovného práva.
Dobrý Zákonník práce dáva základný predpoklad pre úspešnosť firiem. Nikdy nezabudnem, keď som bol na zasadnutí Nemecko-Slovenskej obchodnej komory, tam zaznelo, a to chcem odcitovať: "Máte najlepší Zákonník práce v Európe." Nemci, ktorí majú u nás najviac investícií, 253-tisíc nových pracovných miest sa vytvorilo prostredníctvom takto nastaveného Zákonníka práce. Jednoducho Zákonník práce nemôže byť nástrojom ideologického boja alebo presadzovaním záujmov jedného sociálneho partnera. To je koniec sociálneho zmieru a začína fungovať právo ulice. A to je to najhoršie, čo v tejto situácii podporujeme a v konečnej miere myslí si to 80 % občanov tejto republiky, a preto podporuje a iniciuje referendum.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 11:09 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video