28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja na vystúpenie kolegu Pročku by som chcel no len, možno pár poznámok z vlastnej skúsenosti. Ja som už dlhé obdobie, viac než 30 rokov, aby som nebol presný, členom jedného poľovníckeho združenia v Liptove, tak ako boli tie poľovnícke združenia, väčšinou aj sa zachovali. Pokiaľ nás bolo v roku ’90 tridsať, dneska nás je už 36. Je to úžasná partia ľudí, od čakateľov je ďalších 10 od 18-20 rokov, až po dôchodcov, už ľudí, ktorí naozaj prežili s poľovníctvom celý život, a robia všetky tie veci, ktoré musia robiť. A lebo ak si poľovník, vieš, čo to obnáša sa vystrojiť a vyzbrojiť, ako sa stať členom poľovníckeho združenia, jak nie je jednoduché plniť si povinnosti v tom revíri, kŕmenie, brigády a hlavne plniť potom aj plán lovu a chovu, alebo chovu a lovu, aby som bol presný. Nemali by sme asi tak jednoznačne, aj keď, samozrejme, existujú tie tzv. režijné revíry, treba pomenovať, kde sú, koľko ich je, ako sa s nimi nakladá, akú majú funkciu a tak ďalej.
Ale väčšinou to poľovníctvo je združované v poľovníckych združeniach, ktoré plnia svoju aj sociálnu funkciu, aj takú nejakú ochranársku, environmentálnu, presne tie veci, o ktorých aj hovorí tá petícia, sa stále budem k tej petícii vracať, pretože tá petícia má hlavu a pätu.
A chcem poopraviť, nechal som sa trošku uniesť v tom prvom vystúpení, že, samozrejme, že petícia požaduje, aby sa v tom zákone, ktorý sa pripravuje, v novelizácii zákona, ktorý, samozrejme, bude reflektovať súčasnú dobu, aby sa objavili tie veci, ktoré tam sú. Viete, tá komora nemá len tie organizačné povinnosti, ale napríklad reprezentuje aj do zahraničia. Tam má kopu funkcií a na to potrebuje... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:36 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Kolega Jozef, čo sa týka prednostov, môžem potvrdiť, že aj napriek tomu, že sme niektorých prednostov navrhli ako kandidátov, tak ako poslanci sme si o to viacej dali záležať, aby prešli veľmi dôsledným vypočutím, že, naozaj že neboli to nejaké ľahké politické nominácie, ale tých kandidátov sme mnohí až príliš, dali sme im príliš zabrať.
Čo sa týka poľovníctva, som za zachovanie organizovaného poľovníctva na Slovensku, som za to, aby k revírom mali prístup aj bežní poľovníci, nie iba papaláši, ktorí za vlády SMER-u a SNS povyháňali poctivých poľovníkov z revírov, najviac takých, ktorí nielen poľovali na zver, ale sa o ňu a o les aj veľmi dôkladne starali. V mnohých revíroch zostali len lovci a zberači trofejí a po revíroch sa preháňali na terénnych autách. Na lesnú zver strieľali zo zateplených posedov. Sám som svedkom toho, na Orave sa také aj nachádzajú.
V niektorých revíroch zostali len privilegovanci so svojimi kumpánmi. V jednom poľovnom revíri na Orave rozhodoval o poľovaní v revíre dlhoročný primátor, bez ktorého súhlasu v tomto revíri nemohol poľovať nikto, iba jeho ľudia. Okrem pán, pár iných privilegovaných v tomto revíri mal možnosť poľovať aj bývalý prezident Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:38 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No čo povedať k Sujovi a Kočišovi? Celý čas tu počúvam, ako obhajujú poľovnícku komoru, a to sú páni, ktorí, bez urážky, bez toho, že by mali invektívu na, na, na človeka, a naozaj veľmi neľudským spôsobom urážajú každého, ja, ja, mne ich je len ľúto a k tým dvom ani nebudem nič rozprávať.
K našej kolegyni z Humenného, no o frajerkách by vedel rozprávať veľmi dobre Fico a máte s tým skúsenosti. Vaľová, ktorá si urobila z Humenného trhací kalendár, tu ide rozprávať o tom, kto (povedané so smiechom), kto ako koho nominoval. Šudík nebol v žiadnej komisii výbe... teda nevybral nikoho, bol len v komisii a Múdreho, hovorí vám niečo určite... (Reakcia z pléna.) Prosím vás, skáče mi do reči, vynesiete ju tiež takisto, ako ste chceli vyniesť mňa? Skáče mi do reči. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pokračujte.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem. Takže určite vám hovorí (povedané so smiechom) niečo meno Múdry, ktorého ste si vybrala a ktorého vám ho tam Fico dosadil, takže Múdry je krásny príklad toho, ako ste vy tam kšeftovali, v celom tom vašom Humennom. A o vás ani nebudem rozprávať.
Pán Kuffa, no dnes ste ma príjemne prekvapili, naozaj vo vašom... aj vo vašom vystúpení, ja mám to isté. Ja mám poľovne upotrebiteľného psíka, takisto už má 15 rokov, jazvečík, to isté, tie isté problémy mám, čo. čo vy, absolútne tie isté. A to isté mám aj so streľbami, absolútne to isté. A to sú tie kšefty. Ja som nikdy nepovedal, že niekto kradne, ale toto sú kšefty. Slovenská poľovnícka komora má dobrý kšeft, 2,7 milióna? Myslím. Toľko? A ona o to príde, jednoducho príde, lebo bude rovnoprávnosť.
No a pán Blcháč, my sa poznáme osobne a ja som rád, že nie všetky revíry na Slovensku sú ešte vybrakované, ale sám dobre vieš, ako to je a ako to bolo, a to mi je ľúto, lebo ťa poznám osobne, a vieš, čo sa dialo a ako sa rozdeľovali revíry.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:42

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda Národnej rady. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, na úvod hneď musím zdôrazniť, že pokiaľ ide o Slovenskú poľovnícku komoru a o poľovníctvo ako také, nikto u mňa neloboval, nikto za mnou nebol, nikto moje rozhodnutia a moje názory neovplyvňoval. Takisto ako nič iné na tomto svete nie je čierno-biele, tak takisto nie je čierno-biela ani debata ohľadom členstva v poľovníckej komore, povinného členstva alebo akéhokoľvek členstva. Ja to nevnímam zase až tak strašne tragicky.
Som zástancom toho, že pokiaľ ide o slovenské poľovníctvo, my ho musíme, a ak ho chceme, musíme ho zreformovať od počiatku. Ak sa tu bavíme o tom, že v jednom revíri by malo byť 30-40 poľovníkov, nech ich bude, a tých 30-40 poľovníkov nemôže byť na výmere tisíc hektárov, pretože poľovníctvo nie je len o strieľaní zveri, poľovníctvo je aj o ochrane a poľovníctvo je napríklad aj o pestovaní trofejovej kvality tej zveri, a to sa na tisíc hektároch a 2-tisíc hektároch, pokiaľ ide o revír s prítomnosťou vysokej zveri, jednoducho nedá. Čiže ak ideme reformovať, začnime to, prosím vás, tam.
Pokiaľ ide o Slovenskú poľovnícku komoru ako takú, som, samozrejme, za to, aby sa jej fungovanie stransparentnilo, to znamená, že by sa Slovenská poľovnícka komora mala podriadiť kontrole Najvyššieho kontrolného úradu alebo iného kontrolného orgánu, ktorými Slovenská republika disponuje, pretože k dnešnému dňu to takto nie je. A toto môžme, môže vytvárať aj nejaký obraz toho, že Slovenská poľovnícka komora a jej vedenie kšeftuje, prípadne zneužíva svoje právomoci a iné, robí iné veci, ktoré tu už odzneli v tomto pléne.
Slovenská poľovnícka komora ako taká okrem toho, že vyberá poplatky od svojich členov, tak organizuje všetky možné podujatia od streleckých skúšok až po kynologické skúšky a združuje vlastne všetky organizácie, ktoré majú dočinenia s poľovníctvom.
Nie som za to, aby sa táto organizácia rozbila bez náhrady. To znamená, že nebudem hlasovať za také, za taký návrh zákona, ktorý zruší povinné členstvo, a nepovie B, to znamená, že čo bude nasledovať ďalej. My potrebujeme vedieť to, že akým spôsobom a kto bude vydávať poľovné lístky. Chcem vedieť to, kto bude organizovať strelecké skúšky. Chcem vedieť to, kto bude organizovať kynologické skúšky. Chcem vedieť to, kto bude združovať týchto ľudí a na koho sa môžu obrátiť ako na svoju profesijnú organizáciu v prípade, ak napríklad toto plénum bude prejednávať zákon alebo zákony, ktoré sa ich týkajú, že v tomto smere by som, by som rád uvítal aj debatu, pretože my sa tu bavíme len o tom, že ideme zrušiť povinné členstvo, a nevieme to B.
Ďalej v tejto debate by celkom určite nemala zaniknúť ani myšlienka, ktorá sa veľmi vhodne ujala v Maďarsku, a to, čo s divinou, pretože existujú revíry, ktoré sú, v ktorých sú premnožené zvieratá, a ktoré reálne spôsobujú obrovské problémy poľnohospodárom. My vieme, že v zákone nemáme ustanovené, resp. sa to nedá poriadne vymôcť, a to sú škody na poľnohospodárskych plodinách spôsobených divou zverou. Táto divina sa v Maďarsku vykupuje. Vykupuje ju štátny podnik a dodáva ju do škôl a školských zariadení, kde sa toto mäso konzumuje pre deti. Je to zdravé, je to bio mäso, je to mäso, ktoré je neporovnateľne vyššej kvality ako napríklad tieto nafúknuté kuracie prsia z Poľska.
Uvedomujem si aj to, že nie je možné prijať taký zákon, ktorý by vyhovoval 63-tisíc ľuďom, pretože to, čo platí napríklad na poľovníckych revíroch na Žitnom ostrove, to už neplatí v Pčolinnom. A to, čo je prirodzené niekde v Štiavnických vrchoch, tak je absolútne neprirodzené na Medzibodroží.
Diskusia k tomuto zákonu bude určite veľká. Diskusia bude podľa mňa aj emotívna, ale bez týchto aspektov, ktoré som vám teraz spomenul, to jednoducho asi ani, ani nepôjde. Som za organizované poľovníctvo, pretože to má niekoľkostoročnú históriu. Poľovníctvo je atavizmus, ktorý sa u nás u chlapov niektorých prejaví, u niektorých nie, máme ho geneticky zakódované, takže poľovníctvo zachované byť musí. To, akú formu tomu dáme, je na nás, ale ja by som bol za to, aby sme nespôsobili chaos, ale aby ten poriadok, ktorý tu je, dnes je, ten ostal aj naďalej, ale bol podmienený vyššou kontrolou zo strany štátu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 14:42 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som rád, že pán poslanec Gyimesi sa vyjadril ako jeden z mála koaličných poslancov k veci a poukázal na to, že poľovníci nie sú len vrahovia, ale že aj chovajú, starajú sa o zver, ochraňujú ju, ako nám sa snaží niekto podsunúť. Viete, hovorí tu, hovorilo sa tu aj o kšeftoch. Ale aj za pasy sa platí, za občianske, za značky na autách a nevyrába ich štát. Aj to sú kšefty? Teraz ideme zrušiť aj výrobcov značiek? Viete, zrušiť niečo sa ľahko povie, ale povedzme čo. Tým ste povedali, kolegovia niektorí, krok A, ale ani jeden ste nepovedal krok B. Bude to tento-tento-tento-tento, bude to 70 zastúpení na celom Slovensku, budú v týchto-týchto mestách, budú toľkí a toľkí, psov bude, psov budú mať na starosti títo, strelecké súťaže títo, ja neviem, výstavy budú mať na starosti títo ľudia. Navzájom medzi združeniami sa bude platiť rovnomerne, bude sa platiť pomerovo alebo sa nebude platiť vôbec, tí, čo sa nezúčastňujú, nepovedali ste k veci niektorí nič. Som rád, že pán poslanec Gyimesi sa vyjadril odborne, k veci a plne súhlasím s jeho názorom.
Ďalšia vec, ktorú veľkú povedal pravdu. Hovoríme tu za potraviny, za zdravé potraviny, nepáči sa nám, keď z Európy nám schvália, že môžu chodiť potraviny II. triedy, a vidíme tie napichané kuracie prsia, vodou naťahané. Predaj diviny je oveľa zdravší a oveľa zdravšia ako tieto kuracie prsia. Ja si myslím, že aj v tomto mal veľkú pravdu.
Tak poďme spolu vylepšiť to, čo nefunguje, ale nie bezhlavo zrušiť a nevieme, čo nastane. Niečo zrušme - a po nás potopa. Sú pekné vyjadrenia - my nejdeme zrušiť poľovníctvo. Nejdeme ho zrušiť, ale týmto rozhodnutím ho začneme, lebo nebude žiaden nástupca, čo by nastúpil a všetko toto viedol.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:48 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:50

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Gyimesi, sa bavíme o tých krokoch A a B, padla tu taká otázka, keby sme zrušili Slovenskú poľovnícku komoru, kto by bol nástupca. Kto by teda prevzal všetky tie kompetencie? Ale v tých rozpravách dnešných a takisto na výbore, tam ani nebola tá otázka, že zrušiť Slovenskú poľovnícku komoru, skôr sme sa bavili o tom povinnom členstve. Dnes taká súbežná organizácia, ktorá existovala predtým a existuje do dnešných dní, je Slovenský poľovnícky zväz, hoc by aj došlo k zrušeniu Slovenskej poľovníckej komory, tak Slovenský poľovnícky zväz tu dneska je, tí funkcionári sú takmer na 100 % presne tí istí, ktorí sú aj v Slovenskej poľovníckej komore. V tej rozprave ani za 10 minút, ani za 20, už vôbec nie vo faktických poznámkach sa tu nedá rozmeniť na drobné tie kroky, tu mám krok A, tu mám krok B, ale dobre, poďme sa o tom baviť.
Ja len upozorňujem znova na to, že my sme tu nemali žiadny návrh k zrušeniu povinného členstva, dokonca ani komplexný zákon, si myslím, že nikto z nás nevidel, čiže zatiaľ je to len taká pseudovojna, keď to tak nazvem. A čo sa týka tých krokov A a B, niektoré sme tu naznačili, ale dobre, beriem to, môžte potom iniciovať nejaký okrúhly stôl a môžeme sa o tom baviť, pretože dneska tie aktivity, čo sme sa tu dotkli, tak tí poľovníci sú ochotní si to platiť, len na čo poukazujú, je práve to povinné členstvo, či by to mala byť teda komora alebo či by sa to malo vrátiť pod štát a pod okresné úrady.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:50 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:52

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som len reagoval na pána Kuffu. Čisto len hypoteticky, len rozmýšľam, že tí poľovníci za tie služby v úvodzovkách, ktoré im, im poskytuje akákoľvek organizácia, či ju nazývame Slovenská poľovnícka komora, alebo Slovenský poľovnícky zväz, alebo či to bude štát, to je úplne jedno, tie poplatky bude platiť tak či tak.
Takže preto sa, preto mi tu nejak logicky nevychádza to, že prečo Slovenskej poľovníckej komore nie a napríklad Slovenskému poľovníckemu zväzu už áno, prípadne prečo Slovenskej poľovníckej komore nie a prečo štátu áno. Toto sú otázky, na ktoré nepoznám odpovede, nikto mi ich nedal, a preto jednoducho sa nemôžem zariadiť inak, než tak, ako som sa vyjadril aj v rozprave. Ale som, samozrejme, ochotný diskutovať o tom, a keď príde takýto návrh, ktorý bude vhodný, nemám problém za to zahlasovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:52 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:53

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení, vážené kolegyne, kolegovia, tak petícia je legálny spôsob, ako poukázať na problémy. To, že sú rozdielne názory na problémy a rozdielne riešenia, je rovnako legálne. A ak teda poľovníci, signatári petície vyzývajú na zachovanie poľovníctva a poukazujú na určité problémy, tak o nich treba diskutovať. Neviem, celá táto diskusia v pléne sa zvrtla na, len na povinné a nepovinné členstvo, na zrušenie alebo nezrušenie Slovenskej poľovníckej komory, ja si myslím, že to má oveľa širšiu dimenziu, celá táto diskusia, pretože, ako už kolega povedal, nič nie je čierne a nič nie je biele. A ako sa všetci predrečníci už vyjadrili, tak vlastne nikto v tejto sále nechce zrušiť poľovníctvo na Slovensku. A nenahovárajme si, že poľovníctvo nefungovalo pred sto rokmi, lebo tak tu sa hovorí o storočnom poľovníctve, fungovalo a zrejme aj celkom dobre.
Ja spomeniem, teraz som išla po chodbe a stretla som naozaj mladú, príťažlivú dámu, ktorá sa priznala, že je poľovníčka a že je držiteľkou zbrane a rovnako si želá nepovinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore. Opäť je to ale len jeden názor, ktorý teda sa zhoduje s požiadavkami opo... z opozície tejto petície, a rovnako som sa stretla s mnohými poľovníkmi, ktorí sa teda sa vyjadrili, vyjadrili svoje požiadavky, vytiahnem len niekoľko z nich.
Jednak žiadajú pre všetkých poľovníkov vydávať celoživotné poľovné lístky na dobu neurčitú, oddeliť štruktúry Slovenskej poľovníckej komory od štruktúr Slovenského poľovného zväzu, zrušiť povinné členstvo právnických aj fyzických osôb v Slovenskej poľovníckej komore tým osobám, ktorí, ktoré vykonávajú právo poľovníctva ako svo... zrušiť povinné členstvo pre tých, ktorí nevykonávajú právo poľovníctva ako svoju profesiu. Zrušiť príspevky okresným poľovníckym komorám, ktoré musia platiť užívatelia poľovných revírov za výmery a za bonitu pôdy, a dokonca aj príspevky právnických osôb bez revíru. Presadiť, aby úkony súvisiace s poľovníckou činnosťou vykonávala štátna správa, a nie... a kompetencie, ktoré má v súčasnosti Slovenská poľovnícka komora, aby prevzali späť okresné úrady.
To sú požiadavky, o ktorých je legitímne diskutovať, a preto otvorenie diskusie o poľovníctve je tiež rovnako legitímne a nemalo by sa zužovať len na Slovenskú poľovnícku komoru, na jej zrušenie, na povinné a nepovinné členstvo.
Z môjho pohľadu je veľmi dôležité otvoriť diskusiu o... napríklad o škodách, ktoré spôsobuje zver poľnohospodárom. Roky sa neodškodňuje, teraz začína sezóna, začínajú rašiť vinohrady, budem iniciovať poslanecký prieskum, aby sme sa tam išli pozrieť, do vinohradov, ako budú vyzerať za dva týždne, ako budú obžraté od zverov.
Rovnako je treba diskutovať presne o tom, či Slovenská poľovnícka komora bude vykonávať naďalej prenesený výkon štátnej správy, alebo sa to prenesie späť na štát, pretože ako vieme, ministerstvo už avizovalo, že vlastne chce späť špecializovanú štátnu správu a nechce vlastne mať tento výkon štátnej správy pod gesciou ministerstva vnútra. Takže toto sú len také drobnosti, ktoré som z celého toho zákona vytiahla, čiže poďme o tom diskutovať odborne, odložme politiku a môžme urobiť spoločne dobrý zákon. Ale ešte by som poznamenala na záver, že diskusia sa veľmi častokrát, keď nie vždy, zvrtne aj otáz... na otázku financovania Slovenskej poľovníckej komory, na poberanie dotácií, na transparentnosť nakladania s finančnými prostriedkami, a preto sme si dovolili pripraviť pozmeňovací návrh k uzneseniu, ktorý teraz prečítam.
Pozmeňovací návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jarmily Halgašovej, Jaroslava Karahutu, Miriam Šutekovej, Jaroslava Šíbla k petícii občanov Slovenskej republiky Poľovníctvo má zmysel - za zachovanie organizovaného poľovníctva na Slovensku (tlač č. 527).
Výroková časť uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k petícii občanov Slovenskej republiky Poľovníctvo má zmysel - za zachovanie organizovaného poľovníctva na Slovensku (tlač 527) sa mení tak, že doterajší text výrokovej časti sa označuje ako písmeno A, za ktoré sa vkladá písmeno b), ktoré znie:
„B. žiada
B 1. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Ministerstvo financií Slovenskej republiky uplatniť postup podľa § 42 ods. 2. vety zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v termíne do 31. augusta 2021,
B 2. Úrad vládneho auditu vykonať vládny audit v Slovenskej poľovníckej komore vo vzťahu k dotáciám poskytnutým Slovenskej poľovníckej komore od obdobia jej vzniku v termíne do 31. augusta 2021.
Odôvodnenie. Účelom predloženého pozmeňujúceho návrhu je navrhnutie znenia uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby v ňom bolo vyjadrené vzatie na vedomie uvedenej petície a zároveň aj vyslovenie požiadavky príslušným orgánom, aby využili svoje zákonné právomoci a vykonali kontrolnú činnosť hospodárenia v Slovenskej poľovníckej komore, pretože minulý rok na jeseň sme prijali novelu zákona o poľovníctve, kde sme vlastne ustanovili povinnosť Slovenskej poľovníckej komore, aby predkladala vlastne hospodárenie, teda výdavky aj náklady podľa priloženej tabuľky, žiaľ, teda zatiaľ ešte tak neurobili, takže preto by sme, chceme požiadať jednotlivé rezorty, aby tak urobili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 14:53 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:01

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za vecné vystúpenia. A musím povedať, že ja som rada, že tá petícia sa tu prerokúva v Národnej rade, 150-tisíc podpisov je veľké množstvo ľudí, ktorých poľovníctvo sa v takom alebo onakej podobe dotýka. Som rada, že bolo tu aj spomenuté v tvojom vystúpení ohľadom nepoľovných plôch, nebolo to tak presne povedané, ale čo sa týka škôd na, napríklad na vinohradoch alebo na lokalitách, ktoré sú obrábané napríklad vinármi alebo poľnohospodármi, tak nie sú to poľovné plochy a tam je vlastne problém s odlovom zveri, ktorá robí takúto škodu v nepoľovnom revíri.
Taktiež v opakovaných diskusiách, ktoré sme už v parlamente mali, je ohľadom evidencie zveri v štatistikách, ktoré vedie Národné lesnícke centrum. Myslím si, že práve Národné lesnícke centrum by malo byť tou organizáciou štátnou, ktorá by vo väčšej miere mala dohliadať na výkon poľovníctva, pretože tie štatistiky, ktoré sa vykazujú ako oficiálne cez Národné lesnícke centrum, tak je tam problém ohľadom evidencie.
Napríklad štatistická ročenka hovorí o danieliciach 7 800 kusov, v evidencii je, ale loví sa 13 000, prírastok 0,9 mláďat, sú tam chyby v štatistikách, často sa loví práve na trofej a nelovia sa, neloví sa zver, ktorá by následne bola, mohla byť premnožená, pretože sa nelovia práve samice.
Čiže tých problémov, okruhov, o ktorých treba tu v pléne rozprávať veľmi veľa, som rada, že tá debata začala.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 15:01 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:03

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, že niečo v minulosti bolo dobré, neznamená, že to je dobré aj teraz a že sa človek nevyvíja alebo že sa niečo nevyvíja. Pred 100 rokmi bolo koľko zveri, koľko je zveri teraz, čo sa teraz pestuje, preto je tej zveri viacej. To znamená vracať sa 20-30 rokov, 100 rokov dozadu, pred 100 rokov sa chodilo na koňoch bez áut, teraz chodíme na autách, tak aj vtedy sa žilo aj bez áut. Ideme aj teraz žiť bez áut? To je taký zlý príklad, hej?
Áno, NOC Zvolen má na starosti, ako neviem, či ste to hovorili vy, alebo kolegyňa, ale na to je plán lovu a chovu, na to sú kmeňové stavy, ktoré sa majú dodržiavať. Zasa vytrhujeme, že len nejaké trofejové zvery, s tým nemá komora nič spoločné. To je to, že revíry majú pár vyvolených ľudí, nemá tento problém nič, miešate hrušky s jablkami.
Viete, hovorili ste o členstve. A tak povedzte, nepovinné členstvo. Dobre, bude nepovinné členstvo. A teraz si myslíte, lebo tým ľuďom väčšinou ide o tie peniaze. Áno, bude nepovinné členstvo a nebudú platiť nikde, alebo budú platiť takisto, len budú platiť niekomu inému. Ja vám niečo poviem. Vy ste povedali pár slov, ktoré ja som počul od úzkej skupiny zbohatlíkov z okolia Nitry. Presne to, čo ste povedali. Presne ste pomenovali požiadavky úzkej skupiny zbohatlíkov z okolia Nitry, ktorí majú svoje vlastné záujmy. Presne. Tak teraz ja neviem, či idete, sa tvárite, že hájite všetkých poľovníkov, pani kolegyňa Halgašová, alebo hájite pár ľudí z okolia Nitry, ktorí majú krvavé súkno, ktoré chcú rozbiť komoru, chcú sa na tom priživiť a chcú vyberať nejaké peniaze. Lebo tí poľovníci, či budú organizovaní tam, alebo tam, budú platiť stále, alebo to bude platiť štát buď menej, alebo viacej, ale oni budú platiť stále. Tak ako platíme za občianske, za vodičské, za rôzne výpisy, za všetko, aj títo budú platiť stále, zadarmo to nebude.
Tak im povedzte, nemusíte byť povinne členom, ale budete platiť niekomu inému.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 15:03 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video