28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:02 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:43

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Milé kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu ústavného zákona.
Návrh ústavného zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v Legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokoval Ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh ústavného zákona do 14. júna 2021. Zo znenia návrhu ústavného zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh ústavného zákona prideliť ústavnoprávnemu výboru vrátane jeho určenia ako gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 17:43 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:45

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážení kolegovia, kolegyne, občania Slovenskej republiky, ktorí nás sledujete, keď niekto riadi štát, a nech je to ktokoľvek, komu občania Slovenskej republiky dali svoju dôveru a posunuli ho do parlamentu, a tento človek sa dostane do vlády, bolo by dobré, aby sa zistilo, či je to osoba duševne spôsobilá - s potvrdením z vyšetrenia od klinického psychológa. Doteraz táto otázka nebola nikdy nastolená, lebo nikdy sme nemali v histórii takú vládu, že by to bolo tak viditeľné, že je takýto zákon potrebný. Možnože už ani nebudeme mať, ale ak budeme mať do budúcna, nič sa s tým nepokazí.
Náš postoj sme zaujali pozorovaním rozhodnutí Igora Matoviča ako bývalého predsedu vlády a ako súčasného ministra financií a tieňového podpredseda ministra vlády, ktorý ukázal celému národu, že je psychicky labilná osoba. Svojimi rozhodnutiami vie urobiť veľa škody na zdraví, majetku aj na životoch občanov. Nejde o politické presvedčenie, lebo to máme rozdielne, a tak to má byť, lebo za politický názor alebo ku jeho politickému názoru nedávame takýto návrh zákona.
No prejsť z politického názoru do fanatického obhajovania, šírenia, potláčania alebo presadzovanie svojich záujmov, ktoré by mohli ohroziť zdravie a životy občanov, ich majetok, je životu nebezpečné a neprípustné, a preto sa snažíme týmto zákonom takýmto ohrozeniam, vážení kolegovia, predísť zavedením povinného zúčastnenia, zúčastnenia sa na psychologickom posudku u odborníka, aby sa nemohlo stať, že do vlády sa dostane osoba, ktorá je psychicky nespôsobilá a bude riadiť štát neuvážene, zbrklo, choro a podobne, tak ako to vidíme v súčasnosti.
Povinný psychologický posudok pri vykonávaní zamestnania, vážení kolegovia, nie je žiadna novinka. Je to aj doteraz. Povinný psychologický posudok musia mať vodiči, žiadatelia o zbrojný preukaz, športoví strelci netradičných športových disciplín, vojaci, bezpečnostné zložky, ľudia, ktorí svojím konaním môžu ohroziť iných.
Poviem príklad. Taký minister školstva nerád chodil do školy, prácu odpísal a teraz sa rozhodne, že mne sa v tej škole nepáčilo, nechcel som sa učiť, tak ju zruší. Načo sú tituly alebo tak? To je pritiahnuté za vlasy, ale nikdy nevieme, či takýto psychopat sa tam naozaj nedostane. Viete, chorá hlava rovná sa chorý úsudok. Tak sa nečudujte, že prichádzame s takýmto návrhom.
Ak by sa do vlády dostala osoba, ktorá je pomstychtivá, a to si myslím, že sa v súčasnosti dostala, vážení kolegovia, tak môže narobiť škody, problémy celému Slovensku. To už nehovorím, keď vidíme takého pomstychtivého človeka, ako intriguje a robí nehody v rámci aj koalície. Ja si myslím, že tu je zjavný dôvod, že toto by malo byť ako prvý adept na podstúpenie takéhoto testu, lebo je rozdiel mať politické presvedčenie, za ktoré nás sem voliči dostali, a mať fanita... a mať fanatický záujem o orientovanie sa na jednu stranu, pomstychtivosť a podobne.
Si predstavte, že takýto človek by sa dostal na ministerstvo obrany, na ministerstvo obrany. Tak on je schopný, záleží, aký by mal názor, chcem príklad povedať, že nech nás obsadia Rusi a majú tu základne alebo nech nás obsadia Američania, nech sú tu atómové zbrane, a že mu to je úplne jedno. Pošle bojové jednotky na hranice s Ruskom alebo pošle bojové jednotky na hranice s Kubou a s USA. Aj to sa môže stať. Ľudia v týchto funkciách dokážu napáchať viac škody ako jeden blázon so zbraňou, lebo majú vplyv na 5,5 mil. Slovákov.
Začal som Matovičom, tak budem pokračovať, aby som sa nevenoval každému členovi vlády, alebo ak chcete, môžem sa každému. Také, také Matovičove prehrešky, prečo je adept zrovna (povedané so smiechom) na tento posudok a prečo predkladáme tento zákon. Videli sme jeho vyjadrenia o odborníkoch, ktorí mu poradili, ako sa má chovať počas pandemickej krízy. A keď sa ho na to novinári spýtali, mená na tých odborníkov, kde sú, tak bolo, vyfičali. No vyfičali mu z hlavy. Tak si viete predstaviť, čo tomu v tej hlave musí chodiť. A takýto človek rozhoduje o osude 5,5 mil. Slovákov? Ja viem, vám je to jedno, za štyri roky si zarobíte, ale nemalo by vám byť jedno ľudí, čo vám dali hlas, ktorí sa na nás spoliehajú, no teraz už ani nie.
Nekonečný núdzový stav. Ďalšie také rozhodnutie. To je úplná nádhera! Nekonečné a nepresné povinné testovanie! Zasa tí jeho odborníci. Nikde na svete to nebolo. Nikde na svete, kolegovia. Ale u nás máme! Dokonca bežal s tým do Nemecka za kancelárkou Merkelovou. Ježiš, čo on vymyslel! Si viete predstaviť, čo v tej hlavičke mu chodí?
Jednotlivci - niektorí - z jeho rozhodnutí profitujú, to je jasné, nekonečný núdzový stav, MOM-ky, 20-30 MOM-iek, 500-tisíc mesačne. Paráda! Ale čo tí ostatní? Tí 4 549 000 a podobne ľudí.
Alebo zrazu sa rozhodne, že on ide niekomu pridať nejaké peniaze, no tak v noci sa radil s odborníkmi a prišiel na to, že zvýšime dane. Bez toho, že by sa spýtal, aký dopad to bude mať na všetkých! Teraz rozmýšľa, aké dane. Tak zvýšime, dáme z nehnuteľností, to mal Edo dobrý nápad, to mu vezmem a skúsme dať 25 % DPH. On odborník, kolegovia. Čo musí v tej hlave chodiť niekomu, keď na jednej strane povie, že sa nevyznám do financií, že moje financie riadi moja žena, ja o tom neviem nič - a na druhej strane povie, budem minister financií. Neni vám to čudné? Človek, ktorý verejne vyhlási a je údajne zdravý, hej? Lebo Wagnerov ústav nevydáva dokumentáciu, tak je údajne zdravý, vám povie, že vo financiách sa nevyzná, a zrazu je minister financií a povie, financiám nerozumiem, napriek tomu sa hrdo hlási a je guvernérom banky.
Jeho pomstychtivosť, ktorá nemá hraníc. Sme tu videli odvolávania, zákulisné ťahy, podobne. Myslíte, že to prestane? Že zrazu ako čarovný prútikom, aha, Igor sa napravil a bude ticho, bude mať, bude robiť čo treba? Nie. Nie som psychológ, ale z pozorovania bývalého predsedu vlády - a to podľa mňa nie som jediný, to je možno pár miliónov ľudí na Slovensku - usudzujem, že tento človek nie je čistý.
A je na nás, na nás, keď vy sa už neviete po 95 členoch vlády odstaviť, aby takíto ľudia sa do vlády nedostávali, či za tejto vlády, budúcej alebo hocikedy v nasledujúcich rokoch. Aby nemohli psychicky labilní ľudia, ktorí raz plačú, raz nerváčia, potom nevedia, čo majú robiť, aby nemohli rozhodovať o osude celého Slovenska.
Preto ak vám záleží na Slovensku, drahí kolegovia, kolegyne, podporíte tento návrh zákona. Nejde len o súčasnú vládu. Toto sa môže stať aj v budúcnosti, preto vás prosím o podporu.
Chcel som povedať, že sa nebudem, alebo hovoril som, že sa nebudem vyjadrovať k niektorým ministrom. Ale aby nebolo, že len útočíme na Igora Matoviča, ministra financií s dreveným počítadlom, môžme si pozrieť niektorých ďalších členov vlády.
Taký minister Mičovský, najhorší minister v histórii pôdohospodárstva, dobrý človek, ale on si neuvedomuje svoje... dôsledky svojho konania. Alebo je tam nejaká senilita, alebo ja neviem prečo, neviem si vyja... neviem si vysvetliť jeho konanie, jeho vyjadrenia, že odstúpi, potom neodstúpi, potom, že ho treba, ak nevybaví ani euro, nakoniec nevybavil ani euro, možnože to je vekom, ale pritom nehovorím, že to je zlý človek, je možno dobrý človek. Takisto taký adept.
Viete, Sulík. Ja, vieme, že mal dočinenia s rôznymi omamnými látkami, možno mu to trošku vyšľahalo mozog, lebo tiež si neviem vysvetliť jeho vyjadrenia, ktoré počúvam pravidelne v televízii, v novinách. Ako nemáme dáta, že on bojuje, aby sme dostali dáta. A vidíte, ako zahlasovali, keď sme chceli dáta, SaS-kári? No nie, boli proti. Tak on je asi schizofrenik, rozpoltená osobnosť. Jedno chce, ale jeho poslanci hlasujú ináč. Keď povie, aby sa zrovnoprávnili prevádzky, keď sa hlasuje, Sulík je za to, ale zasa zahlasujú ináč! Tak tu myslím, že je ďalší adept, takýto človek.
Hollý, no, Hollý je podpredseda vlády asi pre legislatívu alebo ja neviem čo, lebo zatiaľ, keď sem prišiel nepredložil ani jeden, jediný návrh bez toho, že by ho kolega z výboru nemusel opravovať. A to má na starosti celý tím legislatívneho odboru vlády! Tak tam musí tiež nejaká duševná alebo psychická porucha. Alebo ja neviem, či mu to píšu na stanici niekde v Londýne, keď čaká na lietadlo. Chudák pán poslanec Vetrák tu chodí ako na klavír a opravuje všetko, čo Hollý donesie.
Viete, mali sme tu včera pani ministerku Kolíkovú. Hovoríme, že nevýrazná, nie je odborníčka, je odborníčka? No ja si myslím, že odborník, ktorý po... by, ktorý povie, že je tu dneska kvôli tomu, lebo má Fico nejakú údajnú zbierku hodiniek, tak kvôli tomu ho odvolávajú, ja by som na tie psychotesty aj ju. A hneď, lebo to normálne, zdravo uvažujúci minister spravodlivosti nemôže povedať, že ja tu dneska stojím kvôli tomu, že Fico má údajnú zbierku hodiniek, preto ma odvolávate. To tu včera zaznelo. Si myslíte, že to sú zdraví ľudia? Alebo prečo to hovoria?
O Hegerovi, nechcem sa vyjadrovať, lebo ja neviem, ktorý zdravý človek, zmýšľajúci by dovolil, aby ho z úzadia niekto riadil na špagátiku, aby mu stál na tlačovkách a pozeral, čo povie, a keď povie, že už musím odísť, lebo mám stretnutia, tak mu ešte prikáže, nech tam päť minút počká, a on si povie ďalších päť minút nejaký prejav a Eduard Heger ako psík čaká ministra financií, pritom je predseda vlády. Tak potom aj o Hegerovom zdraví mám problémy. A takto by som mohol aj hovoriť o všetkom.
Remišová, no, nechcem sa, dáma je, dobre.
Naď. Naď je úplná topka. Naď je niečo tak, ako tuto z poslaneckého klubu SaS, škoda, že poslanci takýto zákon nebudú môcť aplikovať na sebe, ktorí povedia, že tu je reálna hrozba, že na nás ide Rusko zaútočiť. Páni, to ste tu počuli! Kolega zo SaS-ky - asi ďalší na dákych látkach podporných - povedal, že je reálna hrozba, že Rusko ide na nás zaútočiť. Naď nemal problém v histórii poslať bojové jednotky na hraniciach s Ruskom, a pritom nám tu tvrdí, že on je za dobré vzťahy s Ruskou federáciou, že on neni prozápadne orientovaný, že on je taký stredný prúd. No, ale taký striedavý prúd, ja si myslím, v hlave, tiež.
Takže, vážený kolega, vidíte, že tie dôvody sú fakt namieste. Možno som bol osobný, ale keby som to len tak odrecitoval, nezaujalo by vás to. Aj tak vás to nezaujíma, je vám to jedno. Ale musíte uznať, že súčasní členovia niektorej vlády a minimálne Igor Matovič by týmto testom neprešiel.
Ďakujem za podporu tohto návrhu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 17:45 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Tak ako hovorí Ústava Slovenskej republiky, že kto má právo voliť, má zároveň právo byť volený. Ale Ústava Slovenskej republiky by mala hovoriť aj o tom, že ten, kto je volený, má mať aj určitú spôsobilosť na právne úkony a má mať určitý kvalitný alebo kvalifikovaný psychologický posudok, aby v krízovej a ťažkej situácii, ktorá tuná je skoro rok, nenapáchal viac škody ako osohu.
O tomto je presne tento náš návrh zákona, pretože psychicky nespôsobilý, psychicky nevyrovnaný a psychicky nezrelý jedinec, nech bude na poste na poste ministra alebo nech to bude tretí najvyšší ústavný činiteľ, čiže premiér Slovenskej republiky, dokáže napáchať také obrovské škody, škody tak obrovského rozsahu, že následky môžu byť ďalekosiahle a o ich dôsledku si naozaj budú čítať len budúce generácie. Čiže v tomto návrhu zákona je to jasne pomenované. Psychicky narušená osoba, ktorá môže na verejnosti pôsobiť, že je úplne v poriadku, je zdravá, má spôsobilosť na právne úkony, ale nikto neskúmal doteraz duševný stav takéhoto jedinca, ktorý je nominovaný, na základe výsledkov právoplatných parlamentných volieb, ktoré tuná všetci rešpektujeme, do tak významnej ústavnej funkcie, ako je premiér Slovenskej republiky, alebo je nominovaný na post ministra Slovenskej republiky.
Čiže, vážené kolegyne, vážení kolegovia, myslím si, že toto bude prelomový zákon, ktorý takýmto jedincom znemožní vstúpiť do aktívnej ústavnej činnosti a obmedzovať a ubližovať slovenskému národu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 17:59 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Suja, ja si myslím, že ste to veľmi trefne zhodnotil, celú vládu. Jediné, čo ma mrzí, že tu nesedí dostatočný počet opozičných poslancov, koaličných poslancov, prepáčte, pretože ste im veľmi dobre nastavili zrkadlo, a verím, že sa im to asi ťažko počúvalo.
Ťažko sa im asi počúva, že ich minister školstva je plagiátor. Ťažko sa im počúva, že minister financií nespravuje ani vlastnú kasu, že podľa majetkového priznania je bezdomovcom, ktorý zjavne chodí MHD-čkou, a že je usvedčeným daňovým podvodníkom, jediné, čo ho zachránilo pred tým, aby nesedel v base, je, že jeho trestný čin bol premlčaný.
Asi sa im veľmi ťažko počúva to, že ich ministerka Milanová, prepáčte, lebo už som zabudol aj to meno, rozvrátila slovenskú kultúru, že ich minister Mičovský rozvrátil celé slovenské poľnohospodárstvo, že všetci ľudia, ktorí pracovali na tomto rezorte, museli po čase, veľmi krátkom čase, keď spolupracovali s ním, odísť z ministerstva.
Asi sa im veľmi ťažko počúva aj o ich ministrovi Naďovi, ale k pánovi Naďovi ste zabudli povedať jedno podstatné a to, že je to človek, ktorý ako jediný minister nazval svojich občanov opicami. Tento človek, pán minister Naď nazval protestujúcich proti tejto vláde chaosu, nazval ich opicami verejne na Facebooku a ešte bol hrdý na to, že to urobil.
Takže ďakujem pekne, že ste takto nastavili zrkadlo vládnej koalícii, jediná škoda, že tých vládnych poslancov tu je takto málo, ale verím, že sa im to ťažko počúva, pretože aj oni nesú zodpovednosť na tom, v akom stave dnes Slovensko je.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:02 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, duševne nestabilí, nestabilní jedinci vo vládnych funkciách sú nieže vážnou, vážnou a reálnou hrozbou pre celé Slovensko. Ja si myslím, keď schválime tento zákon, že s tým nič nepokazíme. Keď to vyžadujeme od šoférov, od vojakov, od bezpečnostných zložiek, prečo by sme to nemohli vyžadovať od ľudí, ktorí majú v rukách 5,5 mil. občanov Slovenskej republiky?
Pán poslanec Eštok, súhlasím s vami aj s vašimi vyjadreniami. Áno, napríklad aj taká ministerka Milanová a jej vyjadrenia sú hodné banderovcov na Ukrajine, ale tu, samozrejme, stačilo sa ospravedlniť a zrazu už neni fašistka a je liberálka a môže viesť ministerstvo kultúry.
Takisto súhlasím s poslancom Kočišom.
Kolegovia, kolegyne, týmto zákonom, ešte raz, nemôžme nič pokaziť. Ja viem, že možno aj viacerí z nás, tu čo sme, by sme ho mohli podstúpiť. Ja by som nemal problém ísť ako prvý. (Reakcia z pléna.) Kľudne. Hovoríte, že neprichádzame s riešeniami. Tu máte jedno z riešení, aké sa vyva... akým sa vyvarujete koaličnej kríze, hádkam v koalícii a nezhodám vo vašej vláde.
Jednoducho by ste sa zbavili elegantne v súlade so zákonom ľudí, ktorí škodia celej Slovenskej republike. Ak za to nezahlasujete, to znamená, že vám vyhovujú takíto ľudia a je vám úplne ukradnutý osud Slovenska.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:04 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:06

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, milí poslanci OĽANO, ktorí ste tu zostali, predovšetkým ku vám budem cieliť svoju rozpravu, pretože podľa môjho hlbokého presvedčenia je váš predseda Igor Matovič regulérny blázon. Blázon, ktorý by nemal zastávať ani šéfa rodičovského združenia v materskej škôlke, a nieto ešte predsedu vlády Slovenskej republiky.
Pre mňa nie je nejakou novinkou to, že Igor Matovič nie je psychicky spôsobilý na to, aby mohol zastávať vysokú a významnú ústavnú funkciu, dokonca tú, ktorá mu prepožičiava najväčšiu moc v celej Slovenskej republike, pretože som tu bol ako poslanec aj v minulom volebnom období a zažil som ho v opozičných laviciach. Nemal som problém s tým, keď opozícia úplne legitímne a fakticky, a o to som sa vždy snažil aj ja, kritizovala vládne prešľapy, nesprávne zákony, jednoducho prichádzala s tým, čo bolo konštruktívne a čo bolo správne. To, čo ale predvádzal Igor Matovič a čo som na vlastné oči videl, ma presvedčilo o tom, že tento človek nikdy v živote nemôže štát riadiť tak, aby sme sa buď nemuseli hanbiť, alebo všetci ako zdraví, normálni ľudia niekde skrývať a čakať, čo zase tento blázon vymyslí. A to, že som mal pravdu, to dnes vidíme, práve v týchto časoch.
Zažil som ho tu, keď sa na tlačovej konferencii rozplakal a tvrdil, že sa mu smeráci vyhrážajú, že ho zabijú, alebo nejakí smerácki nasadení agenti, že ho chcú hodiť pod vlak a že on sa bojí o svoj život. A keď ho potom Kaliňák vyzval, aby si požiadal o policajnú ochranu, tak povedal, že nemá záujem, lebo im neverí, policajti ho chcú zabiť. Stihomam, áno, normálne mal, zbláznil sa úplne a prestal chodiť do parlamentu, lebo to bola vraj podmienka týchto smerákov, aby, chudák, nemohol SMER-u škodiť. Hovorím si, nádhera, nádhera. Tak rok a pol nechodil do parlamentu, dával rozhovory pre bulvárne médiá, ako si stavia schodíky pri dome, usmieval sa, mandátu sa nevzdal, proste bola tu tá lavica prázdna. A povedal, že jednoducho ho zastrašili, že on musí ustúpiť a tak ďalej.
Mnohé hlasy hovorili, že sa bol liečiť niekde v nejakom ústave, ja to neviem potvrdiť, hovorí sa hocičo, ale potom náhle sa Igor Matovič vrátil tu do parlamentu a začal biť do toho SMER-u ešte neporovnateľne viac ako predtým. Si hovorím, tí smeráci sú nejakí zvláštni, tak predtým ho chceli zabiť, zlikvidovať, hodiť pod vlak, on sa stratil, zmizol, zľakol sa a potom sa vrátil a plnou parou začal biť znovu a vyhrážky prestali. Neuveriteľné, no nie?
Skúsme zobrať do úvahy to, že Igor Matovič, ako chorý blázon si toto celé vymyslel, zahral pred novinármi formu, rozplakal sa ako malé dievča, takisto ako sa rozplakal, keď mu Danko vtedy prečítal nejaký list na tlačovej konferencii. Všetci si pamätáme tú legendárnu scénu, ja to nedám a s plačom sa pobral preč.
A dnes tento človek, o ktorom som už vtedy vedel, že jeho chorý na hlavu, zastáva najvyššiu pozíciu vo vláde. Môžete hovoriť, áno, Eduard Heger je predseda vlády, všetci dobre vieme, aj kolega Miro Suja to tu správne povedal, ako to v skutočnosti funguje. A práve presne preto, preto, čo Igor Matovič na Slovensku všetko navystrájal a čo nám ukázal, sme predložili tento návrh ústavného zákona, ktorý by do ústavy zadal jasnú podmienku pre každého člena vlády, pre každého ministra a teoreticky aj pre podpredsedu vlády a pre premiéra samotného, aby musel zdokladovať svoju psychickú spôsobilosť, takisto ako ju zdokladuje vodič kamiónu, majiteľ, držiteľ zbrojného preukazu, policajt, vojak, skrátka profesie a ľudia, občania, ktorí môžu svojím konaním alebo tým, čo jednoducho majú v opatere, spôsobiť obrovskú škodu iným alebo škodu na živote a tak ďalej. Úplne legitímna, normálna podmienka. Ak človek, ktorý riadi niekoľko desiatok ton vážiace nákladné vozidlo, musí mať testy psychickej spôsobilosti u klinického psychológia, všetci to považujeme za úplne normálnu a legitímnu podmienku, pretože s takýmto niečím dokáže človek zabiť desiatky a možno aj stovky ľudí. Videli sme to na juhu Francúzska pri tom teroristickom útoku. A preto si povieme, áno, je to normálne, veď predsa takýto automobil vie byť veľmi nebezpečnou zbraňou.
Ale ak človek, ktorý riadi celý štát, ktorý prijíma legislatívu, ktorý má na starosti armádu, ktorý má na starosti políciu, ktorý môže dávať iných do väzby, ktorý má na starosti životy 5,5 mil. obyvateľov Slovenskej republiky, a o to viac bezprecedentne v krízovej situácii nie je psychicky spôsobilý alebo nemá takýto doklad o psychickej spôsobilosti a existuje tu dôvod na pochybnosť o tom, že tu takýto doklad by nikdy ani nezískal, pretože by tým testom neprešiel, tak je to katastrofa. Je to katastrofa.
A teraz sa nejedná len o Igora Matoviča, aj keď on bol ten hlavný štartovací bod. On bol ten moment, on bol ten dôvod, pre ktorý sme si povedali, my tieto testy psychickej spôsobilosti na Slovensku skrátka potrebujeme.
Miro Suja tu hovoril o ministrovi Naďovi, ktorý ľuďom na Slovensku nadával do opíc, do opíc len preto, že si dovolili vyjadriť kritický názor voči tejto vláde, že sa ľudia dokázali postaviť a povedať si, nepáči sa nám, čo robíte, nepáči sa nám, že nás pripravujete o prácu, chceme normálne, dôstojne žiť bez vašich nezmyselných obmedzení, ktoré nikam nevedú. No tak on im povedal: „Ste všetci len opice a náckovia.“ Toto presne vedel. A mnohokrát tu mám s ním skúsenosti, keď sa psychicky rúca pri akejkoľvek forme kritiky.
A po tom všetkom, čo Igor Matovič na Slovensku predviedol, je nutnosťou, aby sme takéto testy psychickej spôsobilosti na Slovensku jednoducho mali zavedené priamo do ústavy. Veď všetci dobre vieme, čo tu navystrájal. On riadi štát cez Facebook. Ráno povie niečo, čo na druhý deň neplatí. Vymyslí si megalomanské nápady zo dňa na deň. Večer ide spať a ráno príde na Facebook s témou, dáme 200-eurové prídavky na dieťa. A tak viete, zvýšime DPH, aby sme na to mali. Celé Slovensko spozornie, začnú sa riešiť politické debaty, ľudia premýšľajú, z čoho to zaplatia, čo sa bude diať. Rieši sa to od A po Z a o dva dni na to povie: „Á, tak nebudeme to DPH zvyšovať.“ Čo to je?!
Od začiatku do konca, do týchto dní celý čas Igor Matovič neustále konštantne dostáva slovenskú verejnosť, odbornú aj laickú, do problémov, do neistoty a do zúfalstva. Ja si dovolím tvrdiť, že Igor Matovič na Slovensku spôsobil výrazné navýšenie miery samovrážd u ľudí, ktorí už nemali z čoho žiť, ktorí mali neistotu, ktorí nevedeli, čo bude o týždeň, aké opatrenie sa prijme, či im zavrú ten podnik, či im ho nezavrú, či ten premiér zase vymyslí nejaký zákon, ktorým zvýši poplatky, zvýši dane a donúti ich urobiť to alebo hento, a neposkytne im žiadnu adekvátnu štátnu pomoc! Igor Matovič dokázal zruinovať Slovensko tak, ako nikto nikdy pred ním. A presne toto je dôsledok toho, keď sa k moci dostane človek, ktorý nie je podľa môjho názoru psychicky spôsobilý na to, aby takúto nebezpečnú, lebo toto v jeho prípade je, nebezpečnú funkciu mohol zastávať.
Vážené dámy, vážení páni, ja viem, že teraz obrovská kritika, obrovské množstvo rekapitulácie nejakých Matovičových počinov. Ja viem dobre, že vy by ste nemohli hlasovať proti vlastnému premiérovi, ale aj vy musíte uznať - apoliticky, že podmienka, aby človek, ktorý riadi celý štát, a mal psychotesty, ktoré má každý držiteľ zbrojného preukazu, je úplne štandardná a legitímna. To znamená, že nikto by s ňou nemal mať žiaden problém. Ide tu o životy obyvateľov Slovenskej republiky. Ide tu o všetkých tých, ktorých Igor Matovič, jeho vláda a táto druhá vláda Igora Matoviča dostala na úplné dno.
Dnes a stále sa ma ľudia pýtajú: „Čo, bude tá zvýšená DPH? Kedy skončí ten núdzový stav? Dokedy sa budeme testovať?“
Nielen ja, ale ani vy nemáte tú odpoveď. A čo by ste tým ľuďom povedali? Počkajme na to, čo Igor napíše na Facebook? Kedy to budeme vedieť? Keď sa takto ráno vyspí? Keď sa hentako vyspí? Keď si povie to, alebo to? Keď urobí zase niečo, o čom nikoho neinformoval a potom si povie: „A mne je úplne jedno, že sú všetci proti tomu. Ja pôjdem aj cez mŕtvoly a presadím to.“ A keď ho, naňho vyviniete vysoký tlak, keď sa ho náhodou pýtajú novinári, tak čo urobí? Pod tlakom ako malé dievčatko sa opäť raz a zase rozplače, lebo toto robí Igor Matovič opakovane, keď je pod tlakom, tak sa rozplače a zrúti! Celý svet mu ubližuje, nikto ho nemá rád, každý mu krivdí, len on chce všetkým dobre a nikto ho nechápe.
Priatelia, ale človek nemusí byť psychológ na to, aby vedel, že takýto človek je nenormálny a hlavne nebezpečný, pretože z takejto povahy, z takýchto vlastností vychádza tá najhoršia vlastnosť, ktorú predseda vlády a predseda politickej strany môže mať, a to je pomstychtivosť. Pomstychtivosť, o ktorej tu hovoril môj kolega Miro Suja. Pomstychtivosť, ktorou Igor Matovič oplýva tak, ako nikto iný zo všetkých ministrov, možno si môže podať ruky s Naďom, a vy sami dobre viete, že Igor Matovič je neuveriteľne pomstychtivý, že keď mu niekto urobí niečo, o čom on je presvedčený, že to bola krivda a že si to nezaslúžil, aj napriek tomu, že celé Slovensko má iný názor, že keď ho niekto začne verejne kritizovať, tak spriada plány, v zákulisí rozohráva hry, všetko dá bokom a snaží sa nájsť spôsob, ako tomuto človeku môže ublížiť, zničiť mu život. Toto je presne povaha Igora Matoviča. A to, že nie je spôsobilý, dokladuje aj skutočnosť, že nevlastní žiaden majetok, všetko prepísal na ženu, pretože povedal médiám, že on by všetko rozdal.
To, že je daňový podvodník, plagiátor a tak ďalej, to sme si uňho zvykli. To, že porušil všetko, čo ľuďom sľúbil, to, že si doslova a do písmena spravil z úst úplne iný otvor, to všetci dobre vieme. Ale to, že prepísal celý majetok na ženu, že nič nevlastní a rozhodol sa robiť ministra financií, dokopy s jeho povahovými vlastnosťami, to je katastrofa. Katastrofa, ktorej dnes musí Slovensko čeliť.
A presne preto je nutné, aby sme náš návrh zákona schválili a aby osoby, ako je Igor Matovič, už nikdy v budúcnosti nemohli zastávať funkciu, do ktorej nepatria a ktorou spôsobujú utrpenie miliónov obyvateľov Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 18:06 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:16

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Milan Mazurek práve povedal, že toto nie je zákon proti Igorovi Matovičovi. Ale áno, toto nie je naozaj zákon proti Igorovi Matovičovi.
Kolegovia z koalície, hlavne z OĽANO, vy ho tu obdivujete, chválite, dávate ho na nejaký piedestál, tak sa nemusíte báť, keby podstúpil tieto psychotesty, že sa potvrdí, že je blázon. Potom nebudete mať problém, lebo takýto dokonalý a obdivovaný človek podľa vás nemôže byť blázon, tak nemôžte mať problém zahlasovať za takýto zákon.
Ja ináč obdivujem ochranku ústavných činiteľov, ako toto dokáže zvládať. Tam musí byť taká fluktácia, že to nie je možné, lebo ja keby som mal tohto blázna voziť, a jeden deň chytá nervy, druhý deň mi plače alebo o hodinu na to plače, potom sa, vykrikuje, že on za to nemôže, že on chce pomôcť celému Slovensku, však tí chalani to už nezvládajú. Oni hovoria, že keby sa tam piati-šiesti nestriedali, takže sú v tom Wagnerovom ústave aj oni. Tak skúsme pomôcť aj im, kolegovia. Však ide o dobro pre nás všetkých.
Vy vyvrátite to, že on nie je blázon, my budeme vidieť, že máme vo vláde samých normálnych ľudí, a potom sa nebude nikto môcť vyhovárať, že, aha, ten Matovič je blázon alebo ten Naď je blázon a tak.
Takže verím, že pri hlasovaní budete chcieť dobre pre Slovensko, a nie pre niekoho z Trnavy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:16 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:18

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Každý člen vlády je iba tak silný, akí odvážni a silní sú jeho vlastní vládni poslanci tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky. Čiže za zodpovednosť vládnutia a za zodpovednú funkciu, do ktorej sa dostane človek či už viac, alebo menej psychicky nevyrovnaný a možno aj s ťažkou duševnou poruchou, tak ako to tuná pozorujeme už skoro rok najmä u bývalého premiéra Igora Matoviča a terajšieho tieňového premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča. Premiér a ministri vždy budú sedieť na svojich postoch iba dovtedy, pokiaľ im túto duševnú nerovnosť budú vládni poslanci tolerovať.
A ja si naozaj myslím, vážené kolegyne, vážení kolegovia, že slovenská politika už zažila veľa. Zažila veľa, ale to, čo zažíva za posledný rok počas premiérovania tohto naozaj psychicky chorého jedinca, je niečo neuveriteľné, niečo fakt ťažké, niečo úplne schizoidné a mne je úplne jasné, že vy máte iné presvedčenie, ako máme my, máte na tohto človeka úplne iný názor, ako máme my, budete ho donekonečna obhajovať, že on vlastne nie je blázon, on je iba svojský. Ale medzi bláznom a svojským správaním je len veľmi tenká čiara. – „On je veľmi citlivý, on to všetko veľmi prežíva.“ Ale ja si myslím, že medzi prežívaním a správaním sa úplne detinsky, úplne infantilne, sú len veľmi vymedzené možnosti a krátkosti času.
Čiže, kolegyne, kolegovia, podporte tento zákon.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:18 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:20

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som to povedal na rovinu a poviem to znovu. Igor Matovič je podľa mňa regulérny blázon. Je to nebezpečný človek, je to človek psychicky nespôsobilý, je to človek, ktorý nezvláda kritické situácie, ktorý sa pravidelne rúca, ktorý nikomu neverí, ktorý je pomstychtivý, ktorý na každého útočí, ktorý je o každom presvedčený, že je, že je zradca, že ho jednoducho nejako zapredáva, že sa za ním, za jeho chrbtom dohaduje, konšpiruje proti nemu. A takýmto spôsobom aj riadi Slovenskú republiku. Je to človek, ktorý si od nikoho iného nenechá poradiť a rozhoduje sa sám od seba, zo dňa na deň vymýšľa megalomanské nápady a plány, ktoré nemá prečítané, ktoré nemá vymyslené, ktoré nemá prepočítané, ktoré nemajú žiadnu konštrukciu, ktoré nemá žiadnu oporu medzi ani koaličnými partnermi, medzi odborníkmi, a skrátka to vypustí von, šokuje celé Slovensko, spustí obrovskú celospoločenskú debatu a vystresuje celý národ, rozháda ľudí medzi sebou a následne sa rehotá nad tým, ako sa mu to podarilo, a potom povie, že bude bojovať telom aj dušou len za to, aby si to presadil aj napriek vôli a názoru a presvedčeniu všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, a nehľadiac už na Národnú radu a koaličných partnerov.
Tento človek napáchal na Slovensku obrovské množstvá zla. Igor Matovič je zodpovedný za to, čo sa tu udialo, buď priamo svojimi rozhodnutiami, alebo tým, že uprednostnil na dôležité pozície v štátnej správe ľudí, ktorí sa mu vtierali, ktorí sa mu strkali, povedané pekne, do priazne, a namiesto toho, aby tam dal ľudí, ktorí majú osobnosť, ktorí sú zodpovední, ktorí majú chrbtovú kosť a ktorí sa nenechajú zapredať za lacný, deravý groš, ktorý im Igor Matovič sľúbi. Toto je presný dôvod, pre ktorý predkladáme tento návrh zákona.
Členovia vlády, ministri, podpredsedovia a premiér musia mať testy klinickej spôsobilosti, psychickej spôsobilosti klinického psychológa, pretože je nebezpečné, aby človek, ktorý je blázon, ktorý je psychopat, ktorý má takéto povahové vlastnosti ako Igor Matovič, riadil Slovenskú republiku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:20 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:22

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, poslankyne, možno by bolo vhodné úplne to odignorovať a nevystúpiť, lenže my máme negatívnu skúsenosť s tým, že ľudia si málo pamätajú alebo radi a rýchlo zabúdajú. A potom tu niekto servíruje nejaké veci, predkladá im nejaké veci, môžu to byť klamstvá, ľudia sa nepozrú na tú minulosť, ale len na tých, čo pekne rozprávajú.
Napríklad môžeme chváliť aj Hitlera za to, že mal pekný rečnícky prejav. Mne pripadá až paradoxné, že Kotlebovci a odídenci od Kotlebovcov, nie, REPUBLIKU nikto nevolil, nikto, cez parlamentné voľby ste neprešli podobne ako HLAS, že Kotlebovci a ich odídenci dajú takýto návrh zákona. Oni vlastne týmto návrhom zákona potvrdzujú, že chcú len vykrikovať. Oni nikdy nechcú vládnuť. Nieže by som to ja chcel, božechráň! Ale oni vlastne idú sami proti sebe. Veď keby oni išli na tie psychotesty, ja som skalopevne presvedčení, že títo ľudia sa do riadiacich funkcií nieže nehodia, ale to je vyložene škodná.
Takže zareagujem aspoň, ja, neplánoval som ísť do rozpravy, ale počas tejto rozpravy dvoch predrečníkov som si spravil pár poznámok a skúsim takto zareagovať.
Pán Suja hovoril o tom, aké problémy majú tí, ktorí sú ochrankári, neviem, odkiaľ to má, ale dobre, aké problémy majú ochrankári našich ústavných, verejných činiteľov, vládnych predstaviteľov, a že sa musia často striedať. No on vie o tom veľmi veľa, pretože robil ochrankára samotnému Mikulášovi Černákovi, bosovi mafiánskemu, takže určite vie veľmi o tom hovoriť, že komu sa ako robí ochranka. Mohol by porozprávať o tom. Bol na 4,5 roka podmienečne odsúdený za ťažké ublíženie na zdraví, v roku 1996 nastúpil do služieb Mikuláša Černáka, mafiánskeho bossa.
Títo Kotlebovci a odídenci od Kotlebovcov sa obklopujú takými ľuďmi, pozrime sa na pána Ďuricu, poslanca. Neonacista, ktorý na koncertoch hajluje, odsúdený okresným súdom v roku 2018.
Medvecký, obžalovaný za napadnutie Dominikánca v roku 2014, ktorý bol potom práceneschopný 30 dní. Pri skutku mali kričať: „Ty neger!“ „Rozkopte ho!“ K... čierne... „K... čierny!“ Ja tak nehovorím, takže sa zasekávam pri týchto slovách. Im to ide z úst tak akosi plynule. Tak normálne. Spadol na zem, kopali ho do hlavy a ubližovali mu stále. Alebo šoféroval opitý pán Medvecký a v marci 2015 bol právoplatne odsúdený okresným súdom.
Pán Mazurek, ktorý tu kope a hovorí o nejakých, nejakom psychickom nevyrovnaní niektorých ľudí, odsúdený za výroky na adresu národnostných menšín. Keď si rozkliknete to video, ja som ho videl raz a potom už som sa k nemu nevrátil, pretože mne nabieha mráz po chrbte, keď takýto človek sedí tu s nami v pléne, ktorý na bratislavskej železničnej stanici kričal: „Je...“ - píp - „vášho Alaha!“ smerom k rodinám s deťmi, s malými deťmi, len preto, že prišli z inej krajiny.
Nemá problém sa vyjadriť na sociálnej sieti pochvalne o Hitlerovi. Tvrdí, že to, čo sa učia naše deti o, o Hitlerovi, o, o tomto období, že to sú samé klamstvá, lži o 6 mil. Židoch, o mydlách z nich a podobne.
Marek Kotleba dostal trest za rozširovanie extrémistických materiálov. Kotlebovci vlastne stále pracujú a používajú nacistickú symboliku.
Mizík, obžalovaný z prečinu výroby extrémistických materiálov, hanobenie rasy a národa a tak ďalej a tak ďalej.
Keď som si pozrel tie zoznamy, keby ste si pozreli tie zoznamy, kým všetkým sú obklopení a kto sú títo ľudia, tak tento zákon, ktorý oni predkladajú, musí vyznieť doslova absurdne, smiešne!
Ale na druhej strane to smiešne nie je. Je to veľmi, veľmi zlé. Veľmi zlé, že tí ľudia zabudnú alebo tí ľudia takéto prehliadajú a je v nich len nenávisť a títo ľudia, ktorých som spomínal, a ďalší tú nenávisť viac a viac roznecujú. (Krátka pauza.)
Pozerám, či som z tých poznámok svojich nič nezabudol. (Reakcia z pléna.) Pán Suja mi hovorí, že asi nie, ale tam je toho viac. Skúste si to dohľadať, skúste si to pozrieť a neuverte im.
Na záver chcem povedať ešte jednu dôležitú vec. Oni sa sami odhalia. Odhalili sa napríklad tým, keď sa rozdelili a jedni na druhých nadávali. Pán Mazurek sa vyjadril na Kotlebovcov, že sú tam primáty, primitívne primáty v tej strane, v ktorej bol roky. A zrazu teraz precitol, že sú tam nejaké primáty a odišiel od nich.
A jeden pán poslanec, nebudem ho korektne menovať, ktorý, ktorý je ešte stále v radoch Kotlebovcov, nám povedal, keď raz odchádzal z pléna, ja som tu väčšinou do konca, keď sa to stalo, nám povedal: „Chvalabohu, konečne sme sa toho Mazurka zbavili. Nikto ho tam nechcel.“
Takže oni majú problémy aj vnútri. To je iba zápas. A tu v pléne len kto väčšiu nenávisť rozoseje medzi vás, ľudia, a kto viac toho násilia spôsobí. Je mi to veľmi ľúto, že takýmto spôsobom fungujú, je mi to veľmi ľúto, že ukážu sa a majú kopec fanúšikov. Mrazí ma z toho, koľko oni majú fanúšikov. Ja nechcem tých ich fanúšikov, ale mi ľúto, že majú stále takú podporu, že vôbec tu sedia.
Ja som presvedčený o tom, že nikdy vládnuť nebudú. Ale už to, že sú tu a rozsievajú tu nenávisťm, je nebezpečné. Rozsievajú klamstvá, nenávisť a toto je ich robota. Je mi to veľmi ľúto.
Ospravedlňujem sa za to, že som vás troška týmto prejavom zdržal, ale nedokázal som len tak sedieť ticho a nepovedať na to nič.
Ďakujem vám za pozornosť, prajem pekný večer. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 18:22 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video