28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:01 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:50

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem za tvoje vystúpenie, Mária. Ja neotváram oči, že vystupuješ v Národnej rade. Bol to veľmi kultivovaný prejav. Nie som ani odborník na danú tému, ale, tak ako spomínal pán Dostál, sú určité pravidlá a tak ako my poslanci každý zákon, ktorý riešime s príslušným ministerstvom, resp. každú tému, ktorá sa týka príslušného ministerstva, riešime s príslušným ministrom. Je to urobené tak preto, pretože príslušný minister so svojím tímom, ktoré (ktorý, pozn. red.) má na ministerstve, vie veľmi dobre a asi najlepšie o tej problematike, ktorej sa venujeme. Je to úplne logické.
Samozrejme, že každý z nás má nejakým spôsobom nejaké zámery, nejaké nápady, ale je úplne logické, že minister má byť ten človek, ktorý daný návrh odsúhlasí, pretože o danej téme vie najviac.
Navyše toto je naozaj veľmi zložitá téma, ktorá zasahuje nielen do teda, do jednoduchej zmeny skrátenia kolúznej väzby, ale, tak ako si spomínala, je to aj o tom, že ovplyvňuje vyšetrovanie (vyšetrovania, pozn. red.), ktoré sú už dneska napríklad rozbehnuté. Čiže je to veľmi zložitá téma, nie jednoducho uchopiteľná. Preto je veľmi dôležité, aby sa ministerstvo spravodlivosti k tomu vyjadrilo a bolo rešpektované pri tom vyjadrení.
Dotkla si sa aj nehumánnych podmienok, o ktorých tu veľmi veľa zaznieva. Nehumánne podmienky ale nerieši tento návrh. Nehumánne podmienky, tak ako si správne povedala, riešia financie, ktoré by mali prísť na tvoje ministerstvo a riešiť podmienky v konkrétnych väzniciach.
A opäť akože pokladám za úplne normálne, že keď sa jedná o zákon, ktorý prichádza v pôsobnosti ministerstva spravodlivosti, že prídeš, vystúpiť a snažíš sa vysvetliť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 9:50 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:52

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Pán predseda, pani poslankyne, páni poslanci, no ja som pripravená prísť s ambicióznym návrhom na kolúznu väzbu. Ale musíme zmeniť proces. Ešte raz. Nemôžte len tak vytrhnúť a teraz si povedať, chceme to mať inak. Musíme zmeniť trestný proces a ja na tom robím. To sa nedá urobiť zo dňa na deň. To sú vážne veci. To je jedna vec.
Druhá vec. Nie je pravda, nie je pravda, že by sa niekto správal vo väzbe k ľuďom, ktorí sú vo väzbe alebo vo výkone trestu, spôsobom, ktorý je nehumánny. Ak sa také niečo stane, je to trestný čin. Treba k tomu podať oznámenie, tie veci fungujú, proces funguje. Neviem, čo ste si tu všetko včera porozprávali v rámci rozpravy, ale dajte mi riadny podnet a ja ho prešetrím.
Viete, ako ľudia vedia všeličo napísať. Popísalo sa kadečo aj ohľadom zatiaľ na základe všetkých skutočností samovraždy v tom čase obvineného generála Lučanského a tieto všetky dezinformácie niekto má potrebu využívať, zneužívať, šíriť. Asi má nejaký na to vážny dôvod. Asi ten dôvod bude ten, že sa niekto bojí, že sa tam dostane. Tak, prosím vás, nesadnime na tento lep.
Tak ste tu poslanci, poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky, ide nám o to, aby právna úprava platila pre všetkých, či sú dobré časy, alebo zlé časy. A ja vám hovorím, že takýmto spôsobom upraviť kolúznu väzbu je nezodpovedné. Môžme byť ambiciózni, ale musíme zmeniť celý Trestný poriadok. To sa nedá urobil zo dňa na deň.
Takže, pani poslankyne, keď ste mi hovorili, že prišiel nejaký podnet, áno, ja som to povedala, že podnet mám, ale na to, aby som mohla ambiciózne zmeniť kolúznu väzbu, musím zmeniť Trestný poriadok. A na tom pracujem. To nie je vec zo dňa na deň. To je proste vážna vec, aby som zmenila a nastavila celý proces, ktorý je pred tým, ako vec príde na súd, ako je podaná obžaloba.
Vážne máme veľmi ambiciózne plány, čo sa dá všetko spraviť, aby to bolo jednoduché pre vyšetrovateľa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prepáčte...

Kolíková, Mária, ministerka spravodlivosti SR
... aby vec mohla prísť čo najskôr na súd.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pani ministerka, musím vás už zastaviť, lebo dve minúty vypršali. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.5.2021 o 9:52 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:55

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem velice pekne, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, ja nebudem teraz sa opakovať, to, čo som povedal včera, lebo to už zaznelo.
Ale ja sa nestačím diviť, ako tuná počúvam, pani ministerka, jak vy ste pripravená urobiť ambiciózny zákon.
Ja sa pýtam, čo ste robili celý rok? Čo ste robili celý rok? (Potlesk.) Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna? Ešte ďalší rok? Tretí rok? Vám, vám, nám tunák hovoríte, že tunák máme 7 ľudí v kolúznej väzbe. A že jeden pán generál Lučanský je mŕtvy. Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských? Jedného? Nestačí? Desiatich potrebujeme mať mŕtvych? Nestačí? Päťdesiati vám budú stačiť, pani ministerka? Koľkátich potrebujete, aby vám to stačilo a zmenili ste to?
To je najkrajšie, keď chcete niekoho poslať do prdele, tak mu poviete: „Pripravíme skupinu odbornú, budeme o tom rokovať, som pripravená ambiciózne sa k tomu postaviť.“ A to už je len také blá, blá, blá, blá.
Rok ste ministerkou, do dneska to nie je. Ja som vás o to prosil na jeseň minulého roku. Ja si myslím, že priemerný právnik by to za 3-4 mesiace zhltol. Nie, vy ste sa na to vykašlala, pani ministerka. Keby ste sa na to nevykašlala, tak to tu teraz predložíte a mám to hotové. Nie, vy ste to neurobili. A toto vám vyčítam.
A neoblbnete ma tým, že treba sa ambiciózne pripraviť teda, ja som ochotná. To sú také bláboly, že sa to nedá počúvať. (Potlesk.)
Ja som veľmi sklamaný z toho, že sme o tomto hovorili už pred rokom. Ja som veľmi sklamaný z toho, že keď sa náhodou nejaký politik slovkom zmieni o vyšetrovateľoch, o prokurátoroch, všetci sú na větvi. Novinári píšu: „Jak si to dovoľujete! Ako si to dovoľujete zasahovať do vyšetrovacieho procesu, do súdneho!“
A ja sa pýtam, jak si oni dovoľujú zasahovať legislatívcom, poslancom do našeho procesu! Veď tunák máme legislatívu, máme tuná výkon, máme tu súdnu moc a máme tunák rozdelenie tejto moci. My nemôžeme, tam to rešpektujem. Ja si nedovolím konštatovať a komentovať a napádať rozhodnutie sudcu ani prokurátora ani sa do toho procesu nijakým spôsobom nerýpem.
A ja sa divím, že tunák si dovolí prokurátor nejaký, ja neviem, teraz ste to čítali, komentovať poslancov, komentovať tento proces legislatívcov! Oni majú vykonávať to, čo sa tu v tomto parlamente rozhodne. Bez debaty a diskusie. Tak ako my nemáme diskutovať o rozhodnutiach súdov. Toto si uvedomme! Na každú stranu, prosím.
A tunák, pani ministerka, to je také nepoctivé, čo ste povedali, že tunák sa bojíme, že niekto tam skončí, že to robíme pre seba?! Pani ministerka, myslíte, že takéto podpásovky som vám tunák ja dával, keď ste bojovali o to, aby vás neodvolali?! (Potlesk.)
Je mi to veľmi ľúto. Je mi to veľmi ľúto. A teraz ďalej také, také blafovanie alebo také, taká masírovacia, masírovanie verejnej mienky, že tunák chceme púšťať zlodejov a vrahov a ja neviem čo? Veď to nie je pravda! Je to nepoctivé z vašej strany, keď toto rozprávate. Je to nepoctivé, pani ministerka, a veľmi ma to mrzí. Preto, lebo všetko sa dá urobiť, upraviť.
Áno, v druhom čítaní to môžeme všetko upraviť, tieto veci. Ale nechcite nahovoriť ľuďom, že my keď upravíme lehotu kolúznej väzby na európsku úroveň, ako to majú v Rakúsku, v Česku alebo v Nemecku, že ideme púšťať väzňov, pre Boha živého! Ja mám pocit, že dvaja ministri sedia v base za SNS. A oni neboli v kolúznej väzbe, tak čo nám to tuná chcete nahovoriť?! Že chce niekto púšťať väzňov. Keď vyšetrovateľ a prokurátor má dostatok dôkazov, tak tú kolúznu väzbu nepotrebujete na to, aby ste ho mohli zavreť, aby dostal spravodlivý trest.
Prečo tento naratív tuná používate, že my ideme púšťať ľudí! To znamená, že priznávate, že tú kolúznu väzbu používate ako trest!! Čo je neprípustné! Veď to neni trestom, ale vy to takto používate, preto proti tomu bojujeme.
Jak môžete povedať, že my ideme teraz mariť vyšetrovanie?! A kto ho marí v Rakúsku? Tam nie som predseda parlamentu. Kto ho marí v Česku? Tam tiež nie som predseda parlamentu. Ani títo poslanci tam nesedia. Kto ho tam marí? Kto ho marí v Nemecku?
Pani ministerka, vy ste boli štátna tajomníčka, keď tu bola CPT, keď tu boli z európskeho výboru. Však vy o tom dobre viete už dlhé roky, už ste to mohli mať dávno pripravené, len vás to nezaujímalo. Možno súdna mapa je niečo dôležitejšie pre vás, no ale ľudské životy a, a čo sa tam deje, asi nie.
Ja tu nechcem ďalší rok počúvať, že ste pripravená. Ja chcem to prijať, tak to doneste. Však ja som povedal, že vám to podporíme. Ale nie týmto spôsobom.
A snaží sa urobiť tuná niečo z nás pomaly kriminálnikov, že to robíme pre seba?! To by som si nikdy nedovolil voči vám, pani ministerka, takéto niečo.
A tunák hovoriť, že chceme púšťať väzňov?! Toto chcete takto polarizovať spoločnosť? Kto by ich chcel púšťať? Keď sú tam dôkazy a prestanú platiť kolúzna, prestane platiť kolúzny dôvod, prečo by si na ten súd nemohli počkať na, na slobode? Prečo?! Né, my ich chceme mať vo väzbe! Lebo to je trest, pani ministerka. To je trest. A my si to zamieňame. Tu platí prezumpcia neviny, a keď to necítite, tak nebuďte ministerkou spravodlivosti, prosím. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.5.2021 o 9:55 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:01

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda, viete, hovorili ste pomerne podpásovo o tom, že ministerka blábolí a že čo robila rok. Ja nechcem byť podpásový, ale spýtal by som sa vás, koľko z tých desiatok tisícov bytov stojí? To, o ktorých ste blábolili vy. Kde sú? (Reakcie z pléna.)
A tiež môžte správne odpovedať (zaznievanie gongu), že boli iné starosti v tejto krajine. Ale obviniť ministerku, ktorá, dá sa povedať, roky rokúce žije so zdedenými normami kolúznej väzby, že je ona za ne zodpovedná, že ona to mala ako štátna tajomníčka meniť. Viete, tento návrh, ktorý je predložený, nielenže porušuje koaličnú zmluvu a všecko ďalšie, ale je to tak (reakcie z pléna), ako keby sme teraz kúpili lokomotívu Hikari... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, poprosím vás, aby ste...

Osuský, Peter, poslanec NR SR
... alebo Šinkansen, alebo francúzskeho supervlaku, postavili ju na naše koľajnice a povedali, a bude sa tu jazdiť 350 km/h, lebo tá lokomotíva je. To znamená, to je vytrhnutie z kontextu stavu železníc, stavu zákrut, klopenia, všetkého to, čo potrebuje 350 km rýchlo idúca lokomotíva, aby sa nevykoľajila.
A presne o tomto hovorí ministerka. Že treba zmeniť všetko to, čo s tým súvisí, aby sme mohli tú lokomotívu tam postaviť. Kto to nechápe, tomu nevidím pomoci. Ale obviňovať ju, že ako štátna tajomníčka v koaličnej vláde, kde nemala tlačiareň bankoviek, nestihla urobiť to, to, tamto.
Áno, my nemáme desiatky rokov ústav pre detenciu duševne chorých kriminálnikov, ale neurobil to nikto. Ani my zatiaľ. Ale minister ani štátny tajomník dupľom nesedí na pytli peňazí, ktorý rozhoduje o tom, že dám luxusné breivikovské cely do kolúznej väzby, postavím basu pre... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:01 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda parlamentu, pýtali ste sa, čo pani Kolíková robila celý rok. Ja som tu tento týždeň aj o tom hovoril teda, že pani Kolíková je jednou z najefektívnejších ministeriek v tejto vláde. Prišla s veľkou reformou justície, ktorá prešla ústavnou väčšinou v tomto parlamente. Prišla so zákonom o zaistení majetku, ktorý výrazným spôsobom pomáha potrestať vinníkov. Prišla s reformou Súdnej rady, ktorú zbavila ľudí, ktorí dlhé roky kontrolovali súdnictvo ešte z čias pána Harabina. Prišla s vytvorením najväčšieho Správneho súdu. To sú všetko kroky, ktoré zefektívňujú súdnictvo. Toto je jej práca za jeden rok.
Áno, teraz pracuje na reforme súdnej mapy. Vy hovoríte, že teda momentálne predkladaná novela hovorí o ľudských životoch, ale toto tiež hovorí o ľudských životoch, keď sa ľudia nevedia domôcť spravodlivosti roky, mesiace, tak to hovorí o ľudských životoch. To znamená, že nesnažme sa nejakým spôsobom emočne teraz tú tému uchopiť.
Ďalej chcem povedať teda, že to porovnávanie s Rakúskom, Českom a tak ďalej, len to je presne to, že, že tá téma je zložitejšia, ako, ako len skrátenie lehôt. Všetko so všetkým súvisí. Je to poprepájané. To znamená, že, áno, možno Rakúšania majú nižšiu lehotu, ale v Trestnom poriadku potom majú nastavené iné systémy, ktoré riešia vyšetrovania a tak ďalej. Presne to je to, že táto téma je oveľa zložitejšia. Takže...
A keď a keď hovorí pani ministerka o tom, že reálne budú pustení ľudia ako Jankovská, ako Kičura, tak to len konštatuje fakty, to tak je. Ak prejde tento váš návrh, tak to sa stane reálne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:03 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:05

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán podpredseda. (Zaznenie gongu.)
Pán predseda Kollár, naozaj máte pravdu, že pani ministerke „spravodlivosti“ ide naozaj viac o zmenu súdnej mapy a odstránenie nepohodlných sudcov, ako o zmenu Trestného poriadku a o odstránenie príkory a neprimeranosti kolúznej väzby. To je, pani ministerka, holý fakt.
Žiadna vaša obhajoba na vašu osobu z koaličných radov niektorých poslancov, že ste ako štátna tajomníčka nemohli spraviť nič, neobstojí. Ako štátna tajomníčka ste mali určité kompetencie a na základe týchto vašich kompetencií ste už v vo vláde Roberta Fica, kedy ste boli štátnou tajomníčkou za MOST – HÍD, mohla konať, ale nekonala ste. Teraz ste ministerkou spravodlivosti za stranu ZA ĽUDÍ alebo Bez ľudí, a nekonáte. Nekonáte už viac ako rok.
Kolegyňa Hajšelová príde so zmenou lehôt v trestnom konaní a vy nás tu idete moralizovať, idete nás poúčať a jednoducho staviate parlament do pozoru nejakej zlej inštitúcie, ktorá chce zo dňa na deň prepustiť všetkých kriminálnikov bez nejakého rozdielu. Ale to vôbec nie je pravda! V tomto návrhu zákona ide naozaj iba o skrátenie lehôt.
Ak ste chcela skracovať lehoty v rámci ministerstva spravodlivosti, prečo ste neprišla na pôdu parlamentu a nepredniesla adekvátny návrh zákona? Sme v prvom čítaní, príďte s adekvátnymi, ja neviem, pripomienkami prostredníctvom svojich poslancov a môžme sa o tom baviť. Tu naozaj nejde o Pčolinského, o Jankovskú, o nikoho iného. Tu nejde o osoby a ani o obsadenie. Tu ide o obyčajnú ľudskú slušnosť, pani ministerka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:05 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:07

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda (predseda, pozn. red.), dobre ste povedal, že pani ministerka hovorí o ambicióznosti. Je ambiciózna. Viete, kedy je ambiciózna? Len keď jej horí pod zadkom a keď hu odvolávame. Tak vtedy je taká ambiciózna, všetko sľúbi, všetko hovorí.
Viete, bola by to vtedy podpásovka od vás, keby ste vy boli zahlasovali za to odvolanie, hoci ste mali veľa dôvodov, a nespravili ste tak, lebo si vážite koaličnú zmluvu a vážite si nejakú koalíciu. Klobúk dole. Ja by som tak vtedy nebol urobil. Tak už sa nemohla vyhovárať, že chcete niekoho dostať z basy, lebo ste hu podržali a to je v priečnom rozpore s tým, ako ste hlasovali. Tak teraz je už niečo iné, teraz už aby sme sa my nedostali do basy, tak zato chceme tento zákon alebo tento návrh podporiť pani Hajšelovej. Nie už, že niekoho chceme dostať vonku, ale zato, aby sme sa niektorí z nás nedostali. Pani ministerka, tieto hypotetické vaše úvahy...

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Musíte reagovať, pán poslanec, na predsedu Národnej rady.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Pán predseda veľmi dobre poukázal, aká ste.
Viete, počúvame len výhovorky, len výhovorky a ľudia nám zomierajú. A nevravte, že nezomierajú v tej väzbe. Zomierajú.
Tak ako ste presne povedal, pán podpredseda (predseda, pozn. red.), a nielen generál Lučanský, aj kvôli zdravotnej starostlivosti, tak ako ste povedal, pán predseda. Počúvame výhovorky, pán predseda, a vďaka ministerke Kolíkovej ľudia sa pokúšajú o samovraždu, lebo nevie za rok spraviť nič. Nevie sa postaviť, pohnúť tou riťou, keď už musím tak povedať mrzko, pohnúť tou riťou, aby niečo konečne spravila pre ľudí... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím, kolegovia.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... pre ľudí, ktorí sú nevinní. Ne-vin-ní!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:07 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:09

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Tak ako ste spomínali, pán predseda, áno, sme tu rok my, sme, je tu rok pani ministerka, a keď sa ideme baviť o pravidlách a procesoch, tak treba brať zreteľ na plynutie času. Pretože pokiaľ sú niekomu porušované základné ľudské práva, ak je ponižovaný, ak je vysmievaný, ak je likvidovaný on a jeho rodina, tak tam ten čas plynie trochu inak ako pri nejakých akademických debatách o, nechcem teraz nič, ako ju nejakým spôsobom podceniť, ale o akademických debatách o povedzme hospodárskych otázkach. Tu sa bavíme o porušovaní ľudských práv, pani ministerka, a tak, ako na to, tak, ako na to poukázal aj pán predseda.
Čiže v takejto situácii sa takpovediac kašle na procesy a na ambície kohokoľvek. Tu proste treba konať a ten čas plynie aj pre iných ľudí v iných, v iných oblastiach. Lebo ja napríklad čakám od pani ministerky odpovede už od októbra, čo sa týka napríklad zákona o, o, alebo teda o reforme opatrovníckeho práva alebo o deťoch a zákone o rodine.
Čiže, čiže to len na margo toho, že, áno, procesy treba dodržiavať, ale treba si uvedomiť, v akých sme témach.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:09 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda Národnej rady, pán Kollár, ja ozaj chcem oceniť tento váš vstup do tejto debaty. Bol som na, myslím, že prvom výbore pre obranu a bezpečnosť po smrti generála Lučanskom (Lučanského, pozn. red.), kde sa v podstate celá tá situácia preberala a komentovala, a pamätám si na vaše slová, a v tej dobe to rozhodne neboli len, len slová, bol to taký, taký vážny signál, ktorý mi neušiel, keby ste povedal, že sa s inštitútom kolúznej väzby bude musieť niečo robiť. To bolo po smrti generála Lučanského. To nebolo, to nebolo za situácie, kedy v kolúznej väzbe sedí pán Pčolinský.
Ja oceňujem skutočne aj tento návrh, aj túto iniciatívu, pretože čas beží a my už tu počúvame od ministrov súčasnej vlády niekoľkokrát, že sú pripravení, že sa na tom pracuje, že je vytvorená skupina a že tie veci jednoducho v krátkom čase prinesú do Národnej rady.
Tu je ale treba si uvedomiť, že toto sú tak veľmi citlivé veci. Toto sú veci, na ktorých naozaj zomiera človek alebo môže zomrieť človek. A toto treba riešiť okamžite. Bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči, nepáči, či to niekto vidí ako zámienku, alebo to vníma ako účelové. Treba konať a treba riešiť tieto veci, pretože títo ľudia sú stále nevinní.
A to, keď ste tu, pán predseda, spomenul aj úlohu médií, to, akým spôsobom ich rodiny rozoberajú médiá, ako je médiami jednoducho pretriasaná rodina, ja neviem, pána Pčolinského alebo ďalších týchto stále, podotýkam, nevinných ľudí, tak to je jedna hanba. A Národná rada by mala v tejto veci konať a vyslať jasný signál, že to nie je normálne, keď to raz nie je v poriadku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:10 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:12

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, ďakujem za váš prejav. Pani ministerka nemala náhodou ako štátna tajomníčka na starosti väzenstvo? Ja mám informácie, že mala. Nebolo náhodou pri podpisovaní odpovedí výboru CPT za Slovenskú republiku, keď sa materiál chystá na rokovanie vlády? Mám informácie, že mala.
Tak ako ste povedal, pani ministerka by mala mať úctu k legislatívnemu procesu a parlament je tu nato, aby kontroloval vládu, a nie naopak. To znamená, pre ochranu ľudských životov treba konať rýchlo, a nie čakať, pokiaľ nám zomrú ďalší ľudia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:12 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video