28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:34 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja len tri-štyri krátke poznámky.
V prvom rade mrzí ma, že o tak vážnej téme, ako je triapolmiliardová sekera v štátnom rozpočte, sa zase bavíme v štýle "malý Jojo, chrapúň, amatéri, bludy, ľudia žerú seno".
K skrátenému legislatívnemu konaniu. Vaša predstava bola, že v stredu to mala vláda a v štvrtok to prejde na základe takéhoto materiálu (rečník nadvihol materiál) parlamentom. Ja keby som, ja som primátor 20-tisícového mesta, ktorý ma podobný rozpočet len mínus tri nuly, ja keby som poslancom v stredu poslal materiál, že v štvrtok majú odmávať triapolmiliónovú sekeru rozpočtu, tak ma hodia do Váhu, ani sa o tom nebavia, pretože mi to ani rokovací poriadok nedovolí, takýmto spôsobom to robiť.
Tretia poznámka, vy ste minister financií a doteraz som ja videl ministrov financií, ktorých úlohou bolo starať sa o udržateľnosť verejných financií a brániť ich rozvratu, ale ja zatiaľ od rána počúvam ministra populizmu a rozpočtovej nezodpovednosti.
A ak nerozumiete tomu, čo hovoril kolega Viskupič, čo mu prekáža na tom, že sa tu ide zaťať zbytočne veľká sekera, ja vám to vysvetlím na príklade kolúznej väzby. Pri kolúznej väzbe sa všetci zhodneme, že má byť čo najkratšia jednak kvôli tým samotným obvineným, ale hlavne kvôli tomu, aby si tam vyšetrovatelia nerobili zbytočný vankúš, ktorý ich netlačí robiť rýchlo, efektívne. No a vy v tejto chvíli predkladáte návrh rozpočtu, ktorý vládu nenúti robiť efektívne a má tam pohodlný vankúš.
A, áno, bavíme sa o tom, že treba pomôcť ľuďom, pretože tá pandémia má nielen ľudské, ale aj ekonomické dopady, ale to síce nie je celkom na rozmer tejto faktickej poznámky, ale ja verím, že sa raz dostaneme aj k debate, prečo sú tie dopady aj na štátny rozpočet tak vysoké. A sú také dopady pre... sú tie dopady také vysoké preto, že ste jednoducho vy ako premiér a váš minister zdravotníctva v manažmente pandémie totálne zlyhali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:30 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:32

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, klamstvo by nemala byť pracovná metóda. Aspoň pár príkladov, koľko stihnem.
Ku včerajšku tá dépeháčka, ku včerajšku bolo vybratých 2 mld. 628 mil., ale ten paradox je, že ku koncu mesiaca ono to stúpa. Ku dnešku je to už 2,798 mil., to znamená o 180 mil. viac a do konca mesiaca to bude ešte o ďalších 100 mil. viacej. A potom treba dať do kalkulačky a pozrieť to moje číslo, nakoľko som hovoril ku koncu mája.
Deficity, dnešné deficity sú budúce dane. Takto jednoduché to je. A ak budeme dnes súhlasiť s deficitmi, pán minister, o pol roka nám budeš hovoriť, že musíme súhlasiť s vyššími daňami, lebo sme súhlasili s vyššími deficitmi. Nebudeme súhlasiť so zvýšením daní.
A stihnem možno ešte jednu takú alegóriu, ono sa to hodí, keď si spomínal ten film The Kid. Je to, je to ten klam rozbitého okna. Že v ekonómii je chyba brať do úvahy len uskutočnené, teda viditeľné konania a nebrať do úvahy neuskutočnené, teda neviditeľné konania, teda alternatívne použitia zdrojov. A aj o tom je táto debata. Použijem príklad presne ten, ktorý kedysi použil pán Frédéric Bastiat, opisuje majiteľa obchodu, ktorému rozbije okno malý chlapec. Napriek tomu, že s ním veľa ľudí súcití, čoskoro začnú namietať, že rozbité okno vlastne znamená prácu pre sklára. Ten si môže za zarobené peniaze kúpiť chlieb, čím odmení pekára, ktorý si vďaka tomu bude môcť kúpiť topánky, zo zarobených peňazí si potom obuvník môže zakúpiť ďalší tovar a tak ďalej. Nakoniec týmto spôsobom myslenia možno prísť k výsledku, že malý chlapec nebol vinný z vandalizmu, ale zapríčinil pozitívny ekonomický vývoj, ktorý vytvoril eko... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:32 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja začnem z opačného súdka. Keby si dám zakaždým pol deci, kedy ste povedal, pán minister, slovo SaS, tak by som asi skončil v nemocnici na áre s otravou alkoholu.
Pán minister, vy ste taký jeden nezbedník a rozprávkar, ktorý asi nedokáže prežiť to, že nezvládol funkciu premiéra, a musí si len neustále hľadať nejakú platformu a útočenie voči Sulíkovi a SaS. Namiesto takých odborných argumentov počúvame len vaše také reči, ako vám SaS robí zle. Prosím, nabudúce skúste byť viac minister financií ako urazený expremiér. Viete, pred pätnástimi rokmi vznikla pesnička od skupiny Aventura Obsesión a vidím, že vy ste si ju osvojili a máte takú obsesiu, SaS a Richard Sulík.
A, pán minister, tiež ste o sebe minule povedal, že ste symbolom utrpenia, a teraz ja presne viem, že prečo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:34 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán premiér, oficiálne minister financií, vy ste povedal, že nebudete tolerovať nikomu korupciu a nič, to znamená, že ste povedal, že áno, stále máte dosah na ľudí, ktorí dokážu stíhať, ovplyvňovať iných a orgány trestné v činnom konaní. Tak som zvedavý, či to, čo ste tu povedal v priamom prenose, že z ministerstva SaS, z hospodárstva, od Sulíka idú dotácie priamo ľuďom, ktorí ich získavajú podvodom. Som zvedavý, ako sa k tomuto zachováte vy ako bojovník proti korupcii.
Vy ste tu hovoril, že dopodrobna vysvetlíte tú miliardu, na čo sa minula. No potom nerozumiem, ako ste ju chcel vysvetliť, keď pri niektorých položkách alebo kapitolách ste povedal názov kapitoly a sumu a pri niektorých ste povedal len kapitolu a sumu nie. Ako sme si to mali zrátať? Vy si klamete a upravujete, ako vám to vyhovuje, pán premiér s titulom minister.
Vy tu prídete, moralizujete a chcete, aby sme vám verili? Pričom sústavne, sústavne klamete. Vy idete hovoriť, že Sulíkovou metódou je klamstvo, ale vy ste rovnaký ako on! Vy dvaja si nemáte čo vyčítať, čo sa týka klamstva. Buďte rád, že Sulík má poslancov, akých má, že zahlasujú za všetky tieto vaše sprostosti, aj keď Sulík hovorí niečo úplne iné. Len akurát on na tom získava percentá a vy strácate. A toto vás dožiera, preto sme tu 51 minút nepočuli nič len to, že vám vadí, že Sulík je lepší klamár ako vy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:35 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:37

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pôvodne som chcel vystúpiť v rozprave, ale pán podpredseda vlády a minister financií povedal takmer všetko, čo som chcel povedať aj ja, preto mi dovoľte, dovoľte na doplnenie len takú krátku poznámku. Mám taký pocit déja vu z tejto debaty, pretože minulý rok pri zmene rozpočtu sme boli v rovnakej situácii. Opozícia argumentovala rovnakými argumentami. Nakoniec z ich strašenia nebolo nič. Dnes je situácia iná v tom, že okrem SMER-u, nového SMER-u a kotlebovcov majú ešte jedného opozičného partnera, a to stranu SaS. A týmto by som aj túto krátku faktickú poznámku zakončil. Aj tak by som bol aj trošku osobný, chcem strane SMER pogratulovať okrem nového loga, novej, nového názvu aj k novému opozičnému partnerovi SaS.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:37 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:38

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán minister, niekedy mám pocit, že vaše prejavy by mali byť tiež v stupni vyhradené, aby verejnosť to proste nepočula. Ja by som sa ako opozičný politik možno mal tešiť, že vy sa navzájom ako koalícia zožierate, ale myslím si, že určité veci by mali ostať za zatvorenými dverami. Nie je dobré určité informácie vynášať von a nenaš... potom to naštrbuje tú nedôveru ľudí v štát a potom všetci politici a všetci ľudia na tom vlastne trpia.
Tie 3,4 mld. eur, to musíte uznať, že to je naozaj obrovské číslo, že nebavíme sa tu proste o nejakých malých štrkoch, a tá kritika a snaha o nejakú podrobnejšiu analýzu je určite oprávnená. Lebo viete, my keď sa dostaneme do pozície toho človeka kritika, ktorý sa dostane do pozície, že komu vlastne má zobrať, lebo o tom to je, lebo vy chcete dať a my teda ako opoziční poslanci alebo teda tí kritici sa snažia nájsť, akým spôsobom tie peniaze možno ušetriť, my sa dostávame do pozície, že jednoducho sme ako keby tí zlí. A to naozaj je veľmi ťažká pozícia potom.
Ja vnímam každú snahu o prehodnotenie určite za správnu, hlavne keď sa jedná o rezervy, ktoré môžu, ale nemusia byť minuté, a určite by sa mal nájsť nejaký nástroj, ktorý zabráni ministerstvu financií alebo tým ostatným rezortom, ktoré budú mať tie financie potom k dispozícii, minúť akúkoľvek výšku tej rezervy, aby sa nestalo to, že keď tam bude 3,4 mld., tak sa minie 3,4, keď tam bude päť miliárd, minie sa päť, keď tam bude desať miliárd, tak sa minie desať miliárd. Jednoducho musí tam byť nejaký nástroj efektivity, ktorý zabráni tomu, aby sme neminuli všetky peniaze jednoducho len preto, že ich máme k dispozícii.
My musíme čakať aj to, že tie jednotlivé schémy a tie nástroje tej pomoci budú a sú zneužívané tými ľuďmi. Ľudia sú špekulanti, chcú sa dostať jednoducho k peniazom, tak proste požiadajú si tie peniaze neoprávnene a my musíme nájsť alebo vy ako vláda a ministerstvá musíte nájsť cestu, ako ochrániť tieto peniaze a aby sa tie peniaze nasmerovali len tým ľuďom, ktorí to proste potrebujú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:38 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, nó, bolo to velice zaujímavé vystúpenie od pána ministra financií.
Pán minister, pán Matovič, vy ste vykreslili stranu SaS, možno priamo pána Sulíka, ako nezodpovednú stranu a nezodpovedného politika. A snáď keď aj poviem naostro, že vy ste vykreslili svojím vystúpením politickú stranu SaS ako zločineckú politickú stranu. Vy ste ich nazvali, vážený pán Matovič, za explicitný prípad vydierania, za antisociálneho partnera. A ja sa vás teda skutočne pýtam, ako môžete s takýmto partnerom vládnuť? Ako môžete s takýmito ministrami za SaS sedieť za jedným stolom vo vláde? Tomu skutočne nerozumiem, pretože toto vaše vystúpenie, to ak si pán Sulík, keby bol tu, vypočul, tak určite že tu by bola taká malá vojna. Veľmi rád by som si vypočul pána Sulíka na toto vaše vystúpenie, pretože to bolo tak ostré vystúpenie a fakt nechápem, ako môžte s takýmto partnerom, s takouto politickou stranou sedeť vo vláde.
Pán Matovič, keď to skutočne takto funguje vo vláde Slovenskej republiky, tak sa skutočne nečudujem, že 600-tisíc ľudí podpísali, podpísalo normálne papier o referende. Ani sa nečudujem, že už čím skôr tí občania chcú, aby táto vláda odišla preč z politickej scény, pretože toto je katastrofa, čo je v tomto štáte! Vôbec si to uvedomujete, vážený pán minister? Však to je strašné, ako ste vy v podstate vykreslili túto politickú stranu. Ak to takto má, takto funguje vo vláde, tak zbohom, naše Slovensko!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:40 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Matovič, pozorne som vás počúval na klube aj tu v sále. Viete, čo ma vôbec nezarazilo, ani trošku som sa nezačudoval? Poviem vám to. Úplne sa splnili moje slová po vytvorení vašej novej či staronovej Hegerovej vlády. Povedal som, že so stopercentnou istotou nastane konflikt SaS a Sulíka s Matovičom alebo Matoviča so Sulíkom. Len som nevedel určiť, kto bude zápalka a kto pušný prach. Teraz viem. Je taká rocková skladba, kde sa spieva: "Hey, hey, hey, stoopid." A platí to pre vaše vládnutie aj pre celú vašu koalíciu. Pri takej obrovskej sekere, takom obrovskom deficite búchať kýblikom kamarátovi na pieskovisku je stupidita. Tak dokedy sa budete pretekať ako malí chlapci, kto ďalej dociká? Kedy dospejete a odídete? Na Kube tak dlho hovoril Fidel Castro a vy ste jeho nástupca a som vám dal krycie meno – Fidól Kastról.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:42 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Milan Kuriak

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Dovolím si reagovať na pána poslanca Kollára. Povedal tu takú zaujímavú jednu vetu, že ak by som sa takto ja správal voči svojim poslancom v mojom meste, ktorého som primátorom, hodili ma, by ma do Váhu. Oni, pán Kollár, úprimne, oni vás hodili do Váhu. Nemáte na svojej strane jedného jediného poslanca. Robia si z vás srandu. Ste im na srandu. Všetci sú proti vám. Svojím správaním ste si poštvali proti sebe komplet celé mestské zastupiteľstvo aj ľudí v meste. Vy si, vy tu si trúfate niekoho moralizovať? Niekomu dávať za príklad alebo niekomu niečo vyčítať? Nie je vám hanba?
Pán Viskupič, Marián, ono to je obyčajná kalkulačka, to sú dve čísla, ktoré majú štyri číslice. Čiže skús si dať príjem z DPH k dnešnému dňu, 2 mld. 798 deleno 2 mld. 432 k dnešnému dňu takto presne pred rokom k 26. máju, a vyjde ti, že to je nárast o 15 %. To neoklameš tým, že potom budeš hovoriť, že to určite bude rásť a to každým dňom rastie. Áno, aj minulý rok to každým dňom rástlo. Príjmy do rozpočtu každým dňom rastú. Hoci keď si pozrieš presne, tak pri tej dépeháčke práve tam nasledujúce dni takto pred rokom potom pár dní to klesalo, takisto to bude možno klesať aj teraz. Ale keď porovnávaš porovnateľné, tie isté čísla, to isté obdobie, je to presne o 15 %, nie o 25 % vyššie príjmy na DPH a tým pádom si oklamal o presne 10 % z výberu DPH, to je o 700 mil. eur za celý rok.
Pán poslanec Žiak, odborné argumenty by ste chceli počuť. Ja som od vás očakával odborné argumenty. Práve pri rozpočte. Od vašej strany, ktorá hovorí, že je strana odborníkov. A nakoniec... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 15:43 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video