28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:13 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ešte aby som doplnil tú rozpravu, hovoril som o tom medzirezortnom pripomienkovom konaní a v programovom vyhlásení, čo máte teda napísané, že osobitne s dotknutými subjektami a verejnosťou teda budete komunikovať. A vidíte, čo sa deje. V podstate bola tu tá vyhláška, čo som povedal, Budajova, bolo medzirezortné, bolo tam veľa zásadných pripomienok. Odignorovali, vyhlásili vyhlášku. Teraz ide zákon o ochrane prírody a krajiny, to je tak dôležitý zákon. V podstate ministerstvo pôdohospodárstva 80 % alebo možno aj 90 % území Slovenska teda spravuje, ako poľnohospodárske, tak aj lesné pozemky, a jednoducho sa tí ľudia obchádzajú. Vy síce spravíte medzirezortné pripomienkové, dáte tam pripomienky, dokonca aj pri tých chránených územiach vy idete vyhlasovať, tam je povinnosť, že musíte prizvať vlastníka, ale viete, ako sa to robí? Dá sa tam čiarka, medzirezortné bolo, dá sa tam čiarka, my sme s vlastníkmi boli, ale na tie námietky, ktoré vlastníci podajú alebo dokonca vyslovený nesúhlas, že oni nechcú tie chránené územia, sa potom v tom konkrétnom výsledku v podstate absolútne neprihliada.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 17:59 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:00

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi na začiatok pánovi ministrovi, že teda dúfam, že už je v kľude a že sa nebudú tu opakovať podobné príbehy ako pred chvíľkou, lebo je to naozaj nehodné Národnej rady Slovenskej republiky a mohli by sme si to odpustiť. Ďakujem za pochopenie.
Nuž, navýšenie rozpočtu, navýšenie rozpočtu o 3,4 mld. eur, kolegyne, kolegovia, bude znamenať, že konsolidovaný dlh verejnej správy presiahne 60 mld. eur. To je číslo, ktoré sa už naozaj bez navyšovania daní nebude dať nijakým spôsobom splatiť. Dlhová služba stúpne natoľko, že objem peňazí vydávaných na dlhovú službu bude môcť byť porovnateľný s objemom peňazí, ktoré bude štát každoročne investovať do niektorých sektorov verejného života. To je už naozaj na zamyslenie, či takýmto spôsobom chceme viesť slovenskú ekonomiku.
A teraz sa poďme trošku pozrieť bez emócií na jednotlivé položky, ktoré navrhujete v tejto novele zákona zvýšiť. V položke č. 9 je 13 mil. eur. Celkovo smiešna suma, ale z takýchto súm sa skladá vašich 3,5 mld., na liek bamlanivimab. Tento liek, prosím pekne, chce štát nakupovať po 860 eur za kus, pričom v oficiálnom letáku k tomuto lieku je napísané, že tento liek slúži iba na núdzové použitie v extrémnych situáciách na zníženie následkov vírusu COVID-19. Takže my na Slovensku, vaša vláda na Slovensku neumožňuje ľuďom získať lieky, ktoré v niektorých krajinách mimo EÚ stoja 50 centov, v rámci Európskej únie stoja 3 eurá, ale idete v rámci štátneho rozpočtu nakupovať liek za 860 eur na kus.
Poďme ďalej. Položka číslo 11. Regeneron, liek z produkcie známej americkej farmaceutickej firmy, ktorej chápadlá siahajú kade-tade po svete, ktorá nepodniká len v farmaceutickom biznise... (Reakcia z pléna. Zmĺknutie rečníka. Zaznievanie gongu.)
Pán kolega, ak máte nejakú poruchu, že sa neviete sústrediť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím, ukľudnite sa v sále.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
A tento liek, kolegyne, kolegovia, chce vláda nakupovať v cene 2 272 eur za kus. Znova zopakujem, lacné lieky, funkčné lieky ľuďom nedovolíte si kúpiť ani ich získať na recept a lieky, na ktorých sa dá robiť biznis, veľký biznis, idete nakupovať priamo štátom. (Reakcia z pléna.)
Ďalší autista sa ozval. Vás to asi mrzí, že Matovič dostal dnes len tú vodu, čo? (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pokračujte v rozprave a nerozprávajte sa s poslancami.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Pán podpredseda, tak nech ma nevyrušujú z pléna, poprosím vás. Pán predseda parlamentu na grémiu jasne povedal, že sa to bude týkať aj koalície, aj ministra, aby sa tu zlepšili podmienky, a vidíte, aká je reakcia.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Áno. Všetkých vás upozorňujem, nechajte rozprávať pána poslanca.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.) Tak vy ohrozujete celý štát týmto, touto novelou za 3,5 mld... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, máte zle nasadenú rúško, tak vás poprosím, aby ste si ho dali správne. (Rečník si upravil rúško.) Ďakujem.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Vy na to máte právo, pán podpredseda, ale nie tuná niektorí títo nímandi. (Reakcia z pléna.) Nezačínam s tým ja, tak kolegov si, kolegov si trošku upracte! (Reakcia z pléna.) No, priatelia, ja viem, že sa vám to zle počúva, že sa vám zle počúva, keď národ sa má dozvedieť, na čo chcete dať 3,5 mld. eur. Ale, žiaľ, vy ste si to vymysleli a ľudia majú právo to počuť a vaše výkriky a útoky na tom nič nezmenia.
60 mil. eur vyčlenených na prevádzku mobilných odberových miest, o ktorých sa dnes úplne jasne a nahlas hovorí, že ide o totálnu ryžu pre vyvolených a vybraných dopredu uchádzačov, ktorí to dostanú jednoducho. Hovorí sa tu o štátnom tajomníkovi, hovorí sa tu o mnohých ľuďoch blízkych vládnej koalícii.
Vrcholom vašej nekompetentnosti pri zadlžovaní štátu a všetkých obyvateľov je to, že len v rámci zvyšovania COVID rezervy navrhujete nešpecifikovanú rezervu vo výške 300 mil. eur, to znamená, chcete si 300 mil. dať na použitie vabank, podľa toho, ako sa vám zapáči. A keď poslanci toto odhlasujú, tak odhlasujú, že 300 mil. máte, voľná karta, voľná ruka.
No a potom sú tu ešte zaujímavejšie položky, ktoré navyšujete v tzv. ďalšom zvýšení výdavkov verejnej správy. Je to ďalších 300 mil. eur na bližšie nešpecifikovanú rezervu, ktorú ani... kým, kým v COVID rezerve tých 300 mil. aspoň označujete ako nepredvídané požiadavky, tak v tej druhej časti tých druhých 300 mil., 300 mil. eur, 9 mld. slovenských korún, už ani nijako neoznačujete. Už ani nijako neoznačujete, aby každý vedel, že jednoducho si vyhradzujete tie peniaze použiť akokoľvek. Bez akejkoľvek verejnej kontroly.
No a v rámci tejto druhej časti sú zaujímavé dve položky, ktoré rozpočtovo nie sú vysoké, ale o to viac otáznikov vzbudzujú. Je to položka 44, navýšenie rozpočtu Zboru väzenskej a justičnej stráže na kamery a monitorovanie priestorov o zanedbateľných a smiešnych 2,5 mil. eur. Napriek tomu, že pri vyšetrovaní smrti generála Milana Lučanského sa jasne ukázalo že monitorovanie väzenských priestorov je absolútne nedostatočné a je niekde na úrovni 90. rokov, tak na túto dôležitú a spoločensky, povedal by som, sledovanú záležitosť dáte 2,5 mil. eur. Pretože vám na tom jednoducho nezáleží a možno sa čaká, kým vo väzbe nezomrie nejaký ďalší človek.
Ešte zaujímavejšia položka je však položka číslo 41, odkúpenie civilného majetku letiska Sliač pod ministerstvo obrany. Celé Slovensko vie o tom, že pripravujete odovzdanie letiska Sliač do užívania americkej armáde. Celé Slovensko vie o tom, že potichu, ale isto pripravujete infraštruktúru na Sliači tak, aby ju mohli využívať americké vojská a aby ju aj tie americké vojská využívať začali. A vy pri tomto pokuse o navýšenie štátneho rozpočtu jednoducho už bez hanby idete cestou, že aj tie posledné zvyšky, ktoré nepatria armáde, treba pod armádu dať, pretože vieme, že ministerstvo obrany je dnes predĺženou rukou ambasády Spojených štátov amerických.
Vážená koalícia, toto je vizitka vášho navyšovania rozpočtu. 3,5 mld., ktoré potom ľuďom zoberiete z vreciek tým, že im budete navyšovať dane, pretože nijako inak sa to zaplatiť dať nebude. Dnes sa to prejde taktickým mlčaním, vy si to vďaka vašej obrovskej väčšine schválite a ľuďom zostanú len oči pre plač. A keď niekto sa pokúsi – či v parlamente, alebo na ulici – to kritizovať, tak si nájdete rôzne označenia, rôzne dôvody na to, aby ste týchto ľudí zosmiešňovali, aby ste ich akokoľvek označovali, aby ste občanom brali ich základné práva a keď to bude neúnosné, tak sa znova uchýlite do vyhlásenia núdzového stavu.
Ja preto apelujem na tých poslancov, ktorí ešte sú trošku pri zmysloch aj z vládnej koalície, aby ak aspoň trošku rozpočtovej zodpovednosti v sebe majú, toto navýšenie štátneho rozpočtu, ktoré sa ruka v ruke rovná navyšovaniu štátneho dlhu, jednoducho nepodporili, pretože je nielen rekordne vysoké, ale je hlavne absolútne neodôvodnené a absolútne nezodpovedné.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2021 o 18:00 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Kotleba, Marian, ďakujem ti za tvoj príhovor a dovolím si zdôrazniť jednu vec, ktorú si vo svojom príhovore povedal, a to je tá oprávnená požiadavka, oprávnená otázka pýtať sa, prečo keď teraz zvyšujeme tento rozpočet kvôli COVID-u, kvôli druhej vlne, kvôli tomu, že tu bude ešte možno tretia vlna a tak ďalej, tu máme aj jednu miliardu eur vyhradenú na tzv. necovidové opatrenia, či naozaj tieto výdavky potrebujeme teraz minúť, či to nepočká ešte na ďalšie rozpočtové obdobie. To je naozaj otázka, ktorá je veľmi oprávnená, pretože potom človek nemá záruku v tom, že naozaj tie rezervy sú nastavené tak, že budú sa míňať naozaj efektívne a ekonomicky.
A ty si spomínal, že ten deficit sa bude robiť prostredníctvom zvyšovania daní. Ono, samozrejme, to je pre vlády najjednoduchšie riešenie, pretože nemusia potom konsolidovať a upravovať svoje vlastné výdavky. Ale ja verím, naozaj stále verím, že aj ten hlas v tej koalícii toho rozumu je stále dostatočné silný na to, že ten deficit sa začne postupne upravovať vďaka konsolidácii a že postupne to štrukturálne saldo začneme reálne znižovať, pretože máme kde šetriť. Jednoducho štát má kde šetriť. Zbytočne sa napríklad míňajú vysoké výdavky na obranu. Teraz sa išli nakupovať, ste spomínali, radary a podobne. A vieme nájsť dostatočne veľa priestoru a rezerv na to, aby sme okresali výdavky jednotlivých štátnych úradov a ministerstiev a nemuseli zbytočne zvyšovať dane a jednoducho začať postupne vyrovnávať to saldo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:10 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Kotleba veľmi správne povedal pre tých, ktorí počúvali, tak určite im to zostalo v hlave, že aj táto úprava rozpočtu vedie len k ďalšiemu enormnému zadlžovaniu nášho štátu a našich občanov, a teda v konečnom dôsledku k už spomínanému 60-miliardovému dlhu. Dlhu, ktorý už v podstate nikdy nesplatíme. Nesplatia to ani naše deti, nesplatia to ani naši vnuci, ani nijaké ďalšie pokolenia, lebo ten dlh je jednoducho enormný. A ja si myslím, že práve o to tu predovšetkým ide každému, kto na tomto zadlžovaní, a to nielen u nás, ale aj vo svete, lebo aj mnohé iné štáty sú enormne zadlžené, o to tu presne ide každému, kto z tohto systému dlhov, štátnych dlhov profituje. A to nie je nikto iný ako medzinárodní bankári, špekulanti a finančníci a v konečnom dôsledku aj sluhovia, ktorí, bohužiaľ, sedia aj tu v tomto parlamente a v tejto vláde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:12 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:13

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marian, ja ti aj ďakujem, že na úroveň... či na začiatku tejto tvojej rozpravy si podotkol aj tú úroveň Národnej rady, aj vystúpenia niektorých poslancov, lebo z tejto Národnej rady sa stala skôr, skôr by sa stalo také divadlo facebookových bojovníkov a bojovníkov na sociálnych sieťach, ale to sem naozaj nepatrí. Národná rada má mať úroveň. Má sa tu vyjadrovať slušne, korektne. Ak niekto je v rozprave, my tu naozaj nevyhukujeme, čiže aj ostatní poslanci by naozaj mohli sa trošku zamyslieť nad sebou, nad svojou úrovňou.
A čo sa týka toho rozpočtu, keď chceme začať šetriť, tak musíme začať šetriť na tých správnych miestach. A tie výdavky, ktoré sú naozaj zbytočné, sme mali škrtnúť a možno by sme ani nepotrebovali také vysoké navýšenie rozpočtu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:13 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marian, ďakujem ti za perfektný rozbor podopretý faktami.
K tým peniazom bez označenia účelu. No, sú jasným signálom, že niekoho svrbia dlane. Asi mu chýba súkromné lietadlo alebo iná radosť do života.
A teraz k tým rušičom prejavov. No, je to hrôza. V minulom volebnom období boli len dvaja výtržníci, a to pán Matovič a pán Poliačik. Teraz tu máme celú plejádu rušičov, tak ministrov, ako aj poslancov z vládnej koalície. Vyniká v tom hlavne minister Naď. Ten ako predkladateľ robí smerom k rečniacemu zvuky, pazvuky, kriky, vrčanie.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:14 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kotleba, viete, ja som pri tých niektorých vašich bývalých členoch som odtiaľto odišiel, lebo naozaj si myslím, že aj takýmto spôsobom treba prejaviť postoj k týmto ľuďom. A pri vás som sa tak rozhodol, neviem prečo, je to možno zvláštne, ale svojím spôsobom mi vás je ľúto, že v situácii, v akej sa nachádzate po každej stránke a možno aj z toho dôvodu, čo vás možno čaká, ja vám to neprajem, ale osud je krutý z tohto pohľadu. A zdá sa mi, že, hovorím, že je mi vás svojím... (Minister sa poobzeral dokola.) Teraz vlastne neviem, kde sedíte. Jáj, tam ste.
Svojím spôsobom je mi vás ľúto, lebo aj keď ste sem priniesli mnohých hulvátov a v podstate aj ľudí, ktorí, ktorí trénovali vrahov a tým spôsobom vlastne zabezpečili, aby mnoho ľudí zomrelo a nevinných ľudí zomrelo, a že za toto by ste sa mohli hanbiť. Ale myslím si, že vy ste v podstate svojím... mali nejakú tú noblesu niekedy pri tom vystupovaní, aj keď 1 488 a podobné úlety boli zlé. Ale pri vašich alebo nedokážem sa stotožniť s vašimi spôsobmi riešenia COVID pandémie.
Viete, teraz tu vyčítate, že nejaký liek sa kúpi za 800 eur alebo za 2 000 eur regeneron. Ja viem, že bromhexín stojí 4,90 možno 5 eur, pol litra vodky 5 eur a že toto bol ten váš návod, ako liečiť ľudí s COVID-om. Ale obávam sa, že ak by sme išli podľa vášho návodu, ak by sme nekupovali lieky, ktoré treba, ak by sme nekupovali testy, ktorými sme potrebovali odhaliť tých pozitívnych, tak by sme tu nemali 12-tisíc obetí, ale boli by to desiatky tisíc obetí. Takže každý sa do niečoho vyznáme. Niekto menej, niekto viac... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:14 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za faktické poznámky.
No a, pán minister Matovič, počas vášho premiérovania ľudia v nemocniciach umierali, pretože ste im odopierali dať lieky, ktoré pomáhali. Ľudia, ktorí sa liečili liekmi, ktoré sme im aj my pomohli získať, v mnohých prípadoch nikto z nich neskončil na umelej pľúcnej ventilácii, nikto z tých ľudí nezomrel, nikto z tých ľudí nemusel ísť do vašej COVID štatistiky. Takže vy mi nehovorte o tom, že kto vie a kto nevie a koho je, koho vám je ľúto, pretože ak je ľuďom niekoho ľúto... (zaznievanie gongu) tak to v žiadnom prípade nie ste vy. Pretože vy, pán Matovič, spolu s vaším vtedajším ministrom zdravotníctva Krajčím ste symbolom toho, ako vláda nemá vyzerať. Ste symbolom toho, ako vláda robí všetko možné, len nie chráni ľudí. Ste symbolom toho, ako vláda tak uverila vo svoju jedinečnosť, že sa starala len sama o seba a nie o ľudí a o štát, ktorý jej ľudia vo voľbách zverili, pán Matovič.
Takže mne je ľúto trošku vás, ale vy si ten osud vypijete do dna, pretože tá sláva, ktorú ste chceli mať, to vám prinesie aj veľmi trpké ovocie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:17 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:19

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, nerád, ale musím reagovať ešte na klamstvá pána ministra. Vraj SaS nechce ľuďom vyplatiť schválené pandemické péenky, pandemické óčeerky alebo predĺženie dávky v nezamestnanosti, že sme tieto položky v zozname škrtli.
Realita je však taká, že v tých interných materiáloch, ktoré pán minister zverejnil, bolo napísané, že to Sociálna poisťovňa zvládne zo svojich existujúcich zdrojov, resp. z transferu v sume 839 mil., ktorý je v pôvodne schválenom rozpočte. Je to práve o používaní aktuálnych dát, o presnom predikovaní situácie. Dovolím si teda doplniť zavádzajúcu informáciu pána ministra.
Hospodárenie Sociálnej poisťovne sa za prvé štyri mesiace vyvíja veľmi dobre aj napriek tomu, že to boli mesiace najsilnejšej pandémie. Lepšie skončilo aj hospodárenie minulý rok a poisťovňa má z neho k dispozícii naviac o 109 mil. eur. Aj teda napriek silnej druhej vlne za prvé štyri mesiace má Sociálna poisťovňa príjmy aj výdavky plus-mínus v súlade s rozpočtom. Po transfere 600 mil. z rozpočtu vlády disponuje v máji zdrojmi a fondami vo výške 800 mil. eur už po vyplatení dávok v máji, čo je výborná pozícia Sociálnej poisťovne.
Sociálnu poisťovňu takisto čaká znižovanie výdavkov na pandemické óčeerky, pretože v máji sú všetky deti do 11 rokov v školách. Rovnako sa do zamestnania a otvorených prevádzok vracajú od mája zamestnanci a klesnú aj nároky a klesajú aj nároky na pandemickú péenku. V súlade s rozhodnutím vlády alebo s rozhodnutiami vlády končí aj predlžovanie výplaty dávok v nezamestnanosti.
A štvrtou veľmi dobrou správou je vývoj na trhu nezamestnanosti s vysokou ponukou voľných pracovných miest a tiež stabilizácia počtu nezamestnaných, ktorú sme videli už v tomto mesiaci. V sezóne nás čaká obdobie vyššej zamestnanosti, podpisovania dohôd a vyšších odvodov, samozrejme, aj do Sociálnej poisťovne. To všetko vytvára dobrú pozíciu pre ďalšie mesiace v Sociálnej poisťovni... (Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prepáčte. Páni poslanci, prosím, kľud v sále.

Viskupič, Marián, poslanec NR SR
Toto bolo a je naše zdôvodnenie, prečo nepotrebujeme v aktuálnej zmene dofinancovávať Sociálnu poisťovňu. A teda vieme z tej spomínanej sumy takmer 3,5 mld. v tomto prípade škrtnúť cca 140 mil. bez toho, aby sme ľuďom zobrali čo i len jedno euro. Je to o presnejších predikciách a o zodpovednom hospodárení. Takto sa vieme baviť o ďalších položkách, ale v danom časovom rozsahu ich nestihnem veľa spomenúť.
Spomeniem aspoň položku 500 mil., ktorá je tam ako presun do štátnych finančných aktív. Nenavrhovali sme jej zrušenie, ako zavádzajúco tvrdil pán minister financií, navrhovali sme presun do budúcoročného rozpočtu buď celej sumy, alebo na rokovaniach ako kompromis, že by sme nechali v tomto navýšení 100 mil. a zvyšok by sa presunul do budúceho roka. Prečo? Pretože sme presvedčení, že táto rezerva, ktorá je na zlyhanie štátom zaručených koronaúverov v sume cca 1,7 mld., sa v tomto roku v žiadnom prípade nemôže minúť v sume 500 mil. eur. A už len preto, že koronaúvery sú počas prvého roka bezúročné, a teda v tomto roku veľká väčšina z nich ani nebude mať ešte termín, prvý termín splácania. Zasa je to teda o presnom posúdení situácie. Navyše v tomto prípade i záložné riešenie, v prípade akútnej potreby je možné tieto financie presunúť uznesením vlády.
Ešte ku príjmom. Príjmy máme zle narozpočtované a takto rozpočet nemôže ísť do sveta. Nemôže. Zhrniem to do jednej vety. Potrebujeme vo väzbe na aktuálny vývoj externých svetových, ale aj domácich faktorov novú aktuálnu a konsenzuálnu prognózu vývoja makroekonomických ukazovateľov Slovenska na rok 2021, samozrejme, ideálne s výhľadmi na roky ´22 – ´23. Vo väzbe na túto prognózu potrebujeme zreálniť výšku očakávaných príjmov verejnej správy, daní, odvodov a nakoniec aj výdavkov. Nie je to úloha na dva dni, ale potrebujeme pozerať pred úpravou rozpočtu na realistickejšie a aktuálne dáta o príjmoch verejnej správy.
Celkové daňové príjmy máme o 15 % vyššie ako pred rokom. Vlani ku 31. 5. 4,072 mld., tento rok, už dnes, ešte nie je koniec mesiaca, 4,694 mld. eur, čo je 15-percentný nárast.
A dnes už aj viackrát spomínaná daň z pridanej hodnoty. Vlani ku 31. 5. bol celkový výber 2,278 mld. eur, tento rok, ku dnešku, 2,798 mld. eur. Z kalkulačky vylezie 22,8-percentný nárast. V rozprave som použil predpoklad ku 31. 5. a ten predpoklad som dal na 2 mld. 850 mil. eur. Môžme si pozrieť, za dva, za tri dni to bude jasné, čo je 25-percentný nárast.
Toto všetko v čase zúriacej druhej vlny, to sa bavíme o prvom kvartáli. A čo je na tom dobré, nie pre... nielen pre SaS, pre celú vládu, pre nás všetkých, ako tu sedíme, že vieme pri rovnakých sadzbách aj za veľmi ťažkého obdobia vyberať vyššie dane. To znamená napríklad v prípade dane z pridanej hodnoty, že sa podľa všetkého zastavila, neviem, či väčšina, ale veľa tých kolotočových schém a jednoducho menej sa kradne. To, na toto buďme všetci hrdí.
S týmito správami a dátami však musíme zodpovedne pracovať a zodpovedne pripravovať novelu rozpočtu. Len podotýkam, že aktuálna prognóza, na základe ktorej teda je vyrobená aktuálna zmena rozpočtu, a teda to je posledná daňová prognóza, pracuje s poklesom výberu dane z príjmu o 3 %. S poklesom.
Ja po jednej stránke chápem pána ministra financií, že nechce reflektovať na realitu zvýšených príjmov, vytvára si šedú zónu na nadpríjmy. Takto to robili aj naši predchodcovia a my sme im všetci spoločne, ktorí sme tu boli z opozície, rozprávali, že takto sa to nerobí. No tak teraz za SaS hovorím to isté: Takto sa to nerobí! Vidia to ratingové spoločnosti, vidia to finančné trhy. Synonymom financií, slova financie musí byť aj jej presnosť. Presnosť. To je to, čo potrebujeme.
No a ešte posledná veta ku vytvoreným nepomenovaným rezervám. Práve aj európsky pakt stability hovorí, že čím v rizikovejšom stave sú verejné financie, tým presnejšie musí byť rozpočtovanie. Ako prvé sa vždy škrtajú nerozlíšené rezervy.
Teraz sa pozrime na naše hospodárenie. Dáva to logiku. Ak som zodpovedný hospodár a nevytváram deficity, nikto nemusí riešiť, že vytváram rezervy pre prípadné riziká. Ak som však chronický vytvárač dlhov, tak sa nečudujme, že mi všetci pozerajú na prsty, keď mám vytvorené rezervy a nehovorím o nich, na čo sú. No, ja osobne sa v takom prípade bojím ďalšej atómovej zbrane.
Dobrým riešením v tomto kroku by bolo schváliť len nevyhnutné výdavky, ktoré je potrebné realizovať v kapitolách, kde sme skutočne na hrane. Je kľúčové, aby sme výsledný deficit udržali na tých šiestich-siedmich percentách hrubého domáceho produktu. Nemôžme ísť gréckou cestou, nemôžme.
Daný predložený návrh zvýšenia deficitu rozpočtu SaS nevie a nemôže podporiť. Zdržíme sa.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2021 o 18:19 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Viskupič, ja znova musím povedať, že vás jednoducho ako odborníka rešpektujem, lebo vaše vystúpenia majú hlavu a pätu a v niektorých otázkach sme na rovnakej vlnovej dĺžke. Na druhej strane sa vám dosť čudujem, pretože zotrvať vo vláde s takým ministrom, ako je minister financií Matovič, musí byť obrovské sebazaprenie pre každého jedného človeka, čo trošku rozumie ekonomike a štátnemu rozpočtu. Však nakoniec sami ste to veľmi výrazne vo svojom vystúpení pomenovali a kritizovali tie slabiny a tie jednoducho bubliny, ktoré v tom rozpočte sú a ktoré by, ak by bola väčšina poslancov finančne príčetná, tak by viedli k tomu, že takéto navýšenie rozpočtu by schválené nemohlo byť, ale uvidíme, aká bude realita.
No ale, pán poslanec Viskupič, vy ste aj povedali to, že ste hrdý, že počas tejto vlády sa menej kradne. Ľudia to kradnutie počas predchodzích vlád alebo predošlých vlád vnímali aj podľa toho, že sa neustále navyšoval verejný dlh a navyšovanie tohto dlhu nevideli vo svojich životoch. Nevideli to v tom, že by sa im zvyšovala kvalita ich života v nejakej lineárnej súvislosti s navyšovaním verejného dlhu. A musíte uznať, že navyšovanie verejného dlhu za súčasnej vlády je rekordne vysoké. Rekordne vysoké! Nedá sa to porovnať ani s Ficovými vládami, ani s vládami pred tým jednoducho. A toto rekordne vysoké navyšovanie dlhu ľudia necítia. Absolútne to necítia, že by im to akokoľvek malo zlepšiť alebo mohlo zlepšiť alebo zlepšoval ich život, ba práve naopak. Cítia, že sa im zhoršuje životná úroveň. Že napriek tomu, že štát sa zadlžuje čoraz viac, že tých peňazí by malo ísť do verejných sektorov viac, tak cítia, že život sa im zhoršuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 18:27 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video