29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:27 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:18

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne. Pani ministerka, ja by som sa nevenoval vašim kauzám firiem, pretože nie som právnik, som lekár, ja by som sa venoval smrti advokáta Krivočenka a opäť si myslím, že zavádzate vo vašich tvrdeniach a pokúsim sa vám vysvetliť, že prečo.
Vy veľmi dobre musíte vedieť, že väzenská nemocnica v Trenčíne nie je prispôsobená ani personálne, ani prístrojovo na liečbu COVID-u. Vy veľmi dobre viete, že COVID nie je za 20 sekúnd, a veľmi dobre viete – alebo mali by ste vedieť, alebo mali by vám vaši poradcovia povedať –, že keď niekto mal ochorenie COVID, ako bol ten advokát Krivočenko, nemal čo robiť vo väzenskej nemocnici a mal byť dávnejšie pred tým hospitalizovaný v niektorom zariadení, ktoré je na to určené.
Ale, pani ministerka, to je taká vaša povahová vlastnosť, vy za nič nemôžete, môže za to ten operátor na operačnom stredisku. Nakoniec môže za to Marek Krajčí, pretože nezabezpečil lôžka a prístroje na liečenie. A môžem vám povedať, že vôbec sme nemali takú informáciu na zdravotníckom výbore, že by, že by nebolo, že by niekto nedostal prístroj, ktorý by ho mal dostať. Ale myslím si, pani ministerka, že tak ako nemal ani generál Lučanský ležať v tejto väzenskej nemocnici po tak ťažkej operácii, tento pacient Krivočenko mal byť prevezený dávnejšie pred tým.
Čiže, pani ministerka, mala by ste sa skutočne zamyslieť a myslím si, že máte istú mieru zodpovednosti za... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:18 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:20

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, začali ste s tým, že niekto očierňuje vás a vašu rodinu.
Prosím vás, aké očierňovanie rodiny? Dopustili sa menovaní trestných činov? Áno. Podnikali neoprávnene? Áno. Boli falšované listiny, zápisnice, žiadosti o navyšovanie úveru, zápisnice z členských schôdzí? Boli. Pripravili ste pani o pozemok, ktorá sa nevie dovolať spravodlivosti? Áno. Okradli obyvateľov? A bola vaša sestra spolupodnikateľka odsúdená? Bola. Tak aké očierňovanie? To sú jasné fakty. Tomu sa hovorí negatívny posun právneho vedomia. Iní nesmú, vy smiete.
Takisto ste povedali, že pokus o samovraždu generála Lučanského bol úspešný. Nedokázali ste zatajiť také malé seba, sebauspokojenie. Ja sa pýtam, koľkí mu pomáhali, aby bol tento pokus úspešný? A druhá otázka na vás, ako ste to oslávili?
Vyšli ste s nejakými hodinkami, čo len odvádzate od témy. Hodinky za 15-tisíc si vy, pani ministerka, a ja a každý poslanec kúpi za menej ako štyri platy, nie je to žiadna horibilná suma pre nás. Pre tých, ktorí žijú zo 400, 500 euro mesačne a musia platiť všetky poplatky, to je suma veľká. Ale čo je zarážajúce, že firmy, vaše firmy, ktoré zarábajú zo štátu milióny, nie sú schopné vrátiť vyše roka 15-tisíc – jedny hodinky – okradnutým občanom. To je zarážajúce.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:20 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:22

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka Kolíková, vystúpili ste so svojou obhajobou a spomenuli ste aj vy, aj pani Remišová, že ste rozdali peniaze na rôzne projekty a vytiahli ste projekt Nepočujúce deti. Samozrejme, že to je zastierací manéver, pretože vy ste dali projektu Nepočujúce deti peniaze len preto, aby ste mohli dať peniaze iným projektom. Tak na ten projekt Nepočujúce deti ste dali 23 950 euro a popritom na Svedectvá a Sexistický kix ste dali 43-tisíc. Čerešnička je, že projekt, dámy a páni, Zber dát o LBGTI ľuďoch, 37 260. Čo vy o týchto ľuďoch chcete zbierať? Aké informácie? Toto keby takýto projekt schválil Fico alebo, alebo ktokoľvek iný, že ide zbierať dáta o LBGTI ľuďoch, tak ja si myslím, že ľudia by boli v uliciach. Veď toto, vy idete čo, monitorovať tých ľudí alebo idete získavať ich informácie o súkromnom živote, alebo proste, čo s týmto chcete robiť?
A jednu vec, takú mieru, možno pre marketárov, ktorí vám pomáhajú. Ja som pozeral pána Kamenického, keď rozprával o generálovi Lučanskom, potom aj o tom advokátovi, ktorého ste poslali na druhý svet len preto, že ste mu nedali zdravotnú starostlivosť ako človeku, ktorý je neodsúdený, teda z pohľadu štátu nevinný.
A vy, keď ste boli mimo zábery kamier, ste sa na tom veľmi pekne smiali. Môžte si to pozrieť, zrejme to niekto chytil. Vždy vás to tak akože, najmä pri slove Lučanský ste sa veľmi pobavili. Takže potom, keď prídete sem pred mikrofón a rozprávate o tom, ako je vám to strašne ľúto, čo sa udialo, tak jednoducho vám sa nedá v tomto veriť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:22 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka, ďakujem, že ste v pléne objasnila všetky pripomienky, konštrukty či domnienky, ktoré tu šíri pán poslanec Fico a jemu podobní. Je naozaj zrejmé, že dnes tu svoje politické prežitie rieši hlavne pán poslanec Fico a jeho skupinka. Je to naozaj smutný pohľad, ale, ale aj to patrí k politike, vysporiadanie sa s minulosťou v tejto krajine, s politikmi, ktorí stratili svoj vplyv a nedokážu sa s tým zmieriť. Nedokážu sa zmieriť, že stratili krycie a zametacie nástroje pre svojich ľudí.
Tu sa musím opýtať, to ste naozaj až tak pohnojili, pán Robert Fico, že ste nemohli z politiky odísť na zaslúžený dôchodok a namiesto toho ste ostali a obhajujete neobhájiteľné. (Reakcia z pléna.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec.

Hattas, Marek, poslanec NR SR
Pani ministerka spravodlivosti, so všetkou pokorou, máte moju plnú dôveru, pretože ste garanciou spravodlivosti na Slovensku pre všetkých a bez rozdielu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:26 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:27

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som, pani ministerka, chcela sa tiež vrátiť k prípadu generála Lučanského, ale z iného aspektu. Máme Francúzsko, ktoré po havárii lietadla pred niekoľkými rokmi donútilo odstúpiť, resp. sám odstúpil minister, pod kompetencie ktorého spadalo civilné letectvo, vyvodil politickú zodpovednosť a odstúpil. Lebo išlo o straty životov.
Na Slovensku, po druhé, na Slovensku pred niekoľkými rokmi, je to jedno, ktorý rok to bol, bola, pri moci bol SMER – SD, vybuchla delaboračná hala v Novákoch. Automaticky odstúpil minister obrany. Nemohol za to, nespôsobil to, nebol to ani jeho brat, ani jeho rodina, jednoducho došlo tu k strate na životoch a prijal politickú zodpovednosť.
No a teraz tu máme, po tretie, máme tu december 2020. Zatknutý bol generál Lučanský, ktorý z pohľadu zákona bol nevinný, bol vo vyšetrovacej väzbe a prišiel o život. Napriek tomu, že štát bol za jeho zdravie aj za jeho život zodpovedný. Takže keď prišiel o život, na svedomí ho má štát, ktorého predstaviteľka ako ministerka spravodlivosti ste vy. Lenže vy odmietate zobrať politickú zodpovednosť. A toto je rozdiel od vyspelých demokracií.
Toto je tá vaša slušnosť, toto je tá vaša demokracia a toto je tá vaša morálka. Už len za toto ste mali ale okamžite bez slova odstúpiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:27 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:30

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pani ministerka, ďakujem pekne, že ste vystúpili a dali veci na pravú mieru. Snahou strany SMER a pána Fica je len odstaviť vás, aby sa im ľahšie prepustili alebo boli prepustení ich kumpáni.
Odvolávanie je teda skôr ocenenie vašej práce a vašej odvahy. Žiadna reforma nie je ľahká, pardon, žiadna reforma nie je bez odporcov, ale žiadny, žiadny rezort nepotrebuje reformu tak nevyhnutne ako rezort spravodlivosti. Málokto to vníma, ale jedným z pilierov funkčnosti a sily nemeckej ekonomiky je práve silná a rýchla vymožiteľnosť práva.
Pani ministerka, vedzte, že strana SaS stojí za vami a nie za týmito konšpirátormi. Úroveň celého obvinenia najlepšie ilustruje prípad vašej nevlastnej sestry. Nie je čo vyčítať priamo vám, tak máte byť zodpovedná za sestru. Vyriešenie prípadu trestným rozkazom a aj zaplatenie škody dokazuje práve to, že spravodlivosti bolo učinené zadosť. A vaša sestra teda musela čeliť dôsledkom svojho konania. Analogická situácia v podaní činovníkov zo strany SMER by dopadla úplne inak. Skutok by sa nestal a spravodlivosť by ťahala za kratší koniec.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:30 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:31

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, vážené poslankyne, vážení poslanci, dovoľte, aby som vystúpil v rámci tejto mimoriadnej schôdze na obhajobu Márie Kolíkovej, pretože jediným cieľom tejto mimoriadnej schôdze je pokus ľudí okolo Fica a Pellegriniho, aby si udržali vplyv v slovenskom súdnictve. Veľa ich kamošov dnes sedí vo väzbe a rozpráva. Potrebujú ich dostať von. O to tu dnes hrajú. A Mária Kolíková je dnes garanciou, že slovenské súdnictvo sa mení, že SMER a HLAS strácajú svoj vplyv na slovenských súdoch a prokuratúre. Je pre nich prekážkou. Preto tie vymyslené kauzy a nezmyselná diskreditácia.
Pamätám sa na svoje prvé stretnutie s Máriou Kolíkovou. Prišiel som za ňou do jej právnickej kancelárie a požiadal som ju, aby nám pomohla v strane ZA ĽUDÍ s programom reformy súdnictva. Mala všetko pripravené, stačilo to skopírovať do nášho programu. Vedela presne, čo chce a ako to chce urobiť. Nakoniec vstúpila do našej strany ZA ĽUDÍ a dnes je ministerkou spravodlivosti. Práve preto, že bola tak dobre pripravená, sa v justícii po voľbách za krátky čas stihlo tak veľa s jediným základným cieľom – očista súdnictva a návrat spravodlivosti po rokoch budovania mafiánskeho štátu.
Je to ministerka, ktorá pripravila a presadila najväčšiu reformu tejto vlády. Tento parlament schválil reformu justície ústavnou väčšinou. Pripravila aj zákony, ktoré sa dotknú mnohých kamarátov poslancov, ktorí sú dnes v opozícii. Napríklad zákon o zaistení majetku bude znamenať, že kamarát pána Fica a pána Kaliňáka istý Bašternák už nebude môcť prepisovať majetky na rodiny a biele kone bez toho, aby mu ich štát nezaistil. Uvidíme, možno príde aj na iných oligarchov blízkych SMER-u. A štát sa možno výrazne obohatí, ak bude treba siahnuť na majetok takého pána Brhela, ďalšieho blízkeho človeka pána Fica.
Mária Kolíková tiež presadila reformu Súdnej rady. Súdnej rady, ktorú dovtedy ovládali naši ľudia, ktorí mali obrovský vplyv na slovenskú justíciu ešte za čias Štefana Harabina. Dnes to už neplatí. Došlo aj k zmene výberu sudcov Ústavného súdu a všeobecných súdov smerom k väčšej transparentnosti. Pribudli konflikty záujmov a rozšírili sa povinnosti majetkových priznaní. Vytvorila Najvyšší súd, pardon, vytvorila Najvyšší správny súd, čím došlo k oddeleniu správnej agendy od Najvyššieho súdu. Tento krok pomôže urýchliť a skvalitniť rozhodovanie súdov.
A pani ministerka v súčasnosti presadzuje reformu súdnej mapy. Tá zefektívni počet súdov a výrazne zvýši špecializáciu sudcov. To povedie k vyššej efektivite, rýchlosti a kvalite rozhodovania súdov. Ale najmä, najmä popretŕha väzby medzi nečestnými sudcami, ktorí v slovenskom súdnictve, bohužiaľ, ešte stále pracujú. Po 14 mesiacoch už teda jednoducho neplatí status quo z vlád Fica, Pellegriniho. Po zmenách, ktoré nestali a ktoré ministerka Kolíková ešte chystá, už nebude platiť beztrestnosť pre nečestných politikov a oligarchov. A tu platí jednoduché, Ficovi prekážajú zmeny v súdnictve, ich motorom a garantom je Mária Kolíková. A to je v skutočnosti jediný dôvod, prečo tu dnes sedíme.
Útočia na ňu politici s pokrivenou povesťou. Chvíľami je to absurdné, chvíľami smiešne a chvíľami desivé. Desivé, že poslanci Fica, poslanci Pellegriniho môžu i naďalej sedieť v parlamente a moralizovať. Veď si len pripomeňme, za čo boli napríklad odvolávaní smeráci počas poslednej vlády. Robert Kaliňák odvolávaný za prepojenie na Bašternáka. Polícia pod jeho vedením v prípade nelegálnych vratiek DPH nekonala. Kaliňák dokonca odkúpil od Bašternáka podiel v jeho firme. Toho Bašternáka, ktorý dnes sedí v base. A nezabúdajme, kto bol jeho prominentným nájomcom. Bol to istý Robert Fico. Žil v jeho luxusnom byte za málo peňazí. A je otázka, či vôbec niečo platil. Ján Richter, kauza Čistý deň. V resocializačnom centre Čistý deň v meste Galanta mal terapeut sexuálne zneužiť neplnoleté dievčatá. Minister aj napriek odporúčaniam akreditačnej komisie neodobral zariadeniu akreditáciu. Stalo sa tak až potom na veľký tlak mimovládiek aj schôdze, ktorá tu prebiehala. Odvolávaný bol aj Peter Pellegrini za neodvolanie štátnej tajomníčky Jankovskej. V roku 2019 NAKA zadržala jej mobilný telefón a objavila tam množstvo správ, ktoré si písala s Kočnerom. Peter Pellegrini ju odmietol odvolať s tým, že treba počkať. Martin Glváč rovnako za komunikáciu s Kočnerom. Martin Glváč komunikoval s Kočnerom ohľade rôznych informácií a nominácií, napríklad aj šéfa SIS. Podľa prepisu komunikácie vyplýva, že zoznámil Kočnera s viceprezidentom Finančnej správy. A nakoniec po vražde Jána a Martiny trvalo dlhé mesiace, kým odstúpil Fico a Kaliňák. Nie sebareflexia a vyvadenie, vyvodenie politickej zodpovednosti, ale tlak státisícov v uliciach ich k tomu donútili. Za tu vraždu nesie Fico a jeho SMER a teraz HLAS zodpovednosť minimálne tým, že dovolili, aby tu vznikol mafiánsky štát, ktorý svojich občanov nedokázal chrániť. A zámerne hovorím minimálne. To, čo už dnes vieme z médií a výpovedí jednotlivých zadržaných, vytvára hrozný obraz, ako tu za vlád Fica a Pellegriniho štátna a mafiánska moc žili ruka v ruke dlhú dobu.
Vo väzbe sedia dnes desiatky priateľov Fica a nominantov SMER-u a priznávajú sa z a priznávajú sa ku korupcii a organizovanej kriminalite. O tom sa ani nedá natočiť film, nikto by mu neuveril.
Veď si len pripomeňme, kto všetko dnes sedí vo väzbe.
Norbert Bödör, človek, za ktorým chodil Robert Fico na oslavy, bol obvinený zo zosnovania organizovanej zločineckej skupiny. Tá mala okrem iného zneužívať políciu na získavanie kompromitujúcich materiálov na rôznych oponentov alebo dokonca získavať informácie pre rôzne subjekty za úplatky.
Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, na základne uznesenia o vzatí do väzby sa mala Jankovská dopustiť skutkov ovplyvňovania sudcov a ich rozhodnutí. Inými slovami, za peniaze vedela vybaviť spravodlivosť. A takýto človek bol nominantom SMER-u a takéhoto človeka odmietal odvolať Peter Pellegrini.
Vo väzbe je aj Kajatán Kičura, bývalý predseda Štátnych hmotných rezerv, osoba, ktorá mala zabezpečiť dostatok rúšok a rukavíc pre prvú líniu lekárov a zdravotníkov počas pandémie COVID-u. Namiesto toho kupovala zlaté tehličky pre svoju rodinu. Takto pred rokom sme tam našli veľké nič. Dnes opozícia kričí, ako sme nezvládli pandémiu. Rok dozadu ste nám nechali rozkradnuté štátne rezervy a zdravotníctvo v dezolátnom stave, v ktorom roky bačovali Paška a Raši. To všetko sa odohrávalo pod vašou kontrolou, pod kontrolou za vlád Fica a Pellegriniho.
Vo väzbe je aj Dušan Kováčik, bývalý špeciálny prokurátor, smerácky čarodejník na prokuratúre, zametač pod koberec. Obvinili ho z viacerých činov: zosnovanie zločineckej skupiny, marenie vyšetrovania a zneužitie právomoci verejného činiteľa, všetko asi, z čoho by sa dalo obviniť. Podľa medializovaných informácií a podľa informácií z uznesení súdov mal zabrániť vyšetrovaniu Gorily, tej Gorily, na ktorej hlas podobný Ficovi pije kolu a rozpráva sa s Haščákom, už keď sa bavíme o Pente, pán Kamenický.
Tibor Gašpar, bývalý prezident Policajného zboru, áno, je to neuveriteľné, policajný prezident, ktorý by nemal mať ani pokutu za rýchlosť, je dnes obvinený zo zosnovania organizovanej zločineckej skupiny. Gašpar mal okrem iného s Bödörom paralelne riadiť políciu a za úplatky vybavovať rôzne protekcie, vydierať podnikateľov, vyťahovať informácie a mariť vyšetrovania. Dlhý zoznam.
Ďalší: Norbert Krajmer, bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky; František Imrecze, bývalý prezident Finančnej správy; Jozef Brhel, toho veľmi dobre poznáte, priatelia zo SMER-u; Marián Zetocha, bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA a šéf odposluchov SIS; Peter Hraško, bývalý riaditeľ NAKA.
A množstvo sudcov: Sklenka, Maruniaková, Palášthy, Cviková, Molnár, Sádovský, Balážová a tak ďalej a tak ďalej.
Ten zoznam je strašidelný a, bohužiaľ, nekonečný. Toto sa dialo za váš... za vašich vlád, a napriek tomu tu dnes sedíte a rozprávate vaše klamstvá a bludy. Vo väzbe sedia vaše špičky súdnej, prokurátorskej a policajnej moci. Špičky z vlád Fica a Pellegriniho. No a vy tu sedíte a vy nám hovoríte o vyvodení politickej zodpovednosti?! Akým právom?
Vykonštruovali ste nezmyselné kauzy a vymysleli ste odvolávanie. Ale ste to vy, kto sa v skutočnosti v podozreniach topí. Tých podozrení, tých káuz máte tak veľa, že sa už ani nebránite, už len utekáte pred novinármi, zosmiešňujete ich, prípadne sa im vyhrážate. Viete, že máte tak špinavé ruky, že sa už nikdy nedokážete očistiť. Tak aspoň dúfate, že sa vám podarí vytvoriť dojem, že špinaví sú aj ostatní. A to sa vám nepodarí, lebo špinaví ste len vy.
Tí vaši kamoši v base vedia veľmi veľa a postupne sa priznávajú. Preto sa bojíte Kolíkovej. Viete, že keď bude ministerkou, vaši kamaráti na súdoch vám nepomôžu. Toto je jediný dôvod, prečo tu dnes sedíme.
Ale pre vás to už nie je len politický boj, pre vás je to doslova boj o prežitie. Spravodlivosť je pre vás nočná mora. Viete veľmi dobre, že Kolíková nie je Jankovská, tú si nikdy nekúpite, preto ju chcete odstaviť.
Mária Kolíková je rovný človek. Ľudsky pri nej na sto percent stojím. Ale stojím za ňou a pri nej aj ako občan tejto krajiny. Ten zápas o spravodlivú krajinu zvádza veľmi dobre. Dôkazom je dnešný deň a strach ľudí okolo HLAS-u a SMER-u. A zvádza ho aj priamo tu v tejto chvíli. Nesadnime, prosím, na lep tejto špinavej smeráckej hre. Pre mňa je ministerka Kolíková zárukou, že ten boj za očistu Slovenska a spravodlivosť môžeme vyhrať.
Vážené poslankyne a vážení poslanci, chcem vás požiadať o podporu pre Máriu Kolíkovú, našu ministerku spravodlivosti.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 14:31 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:45

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. A chcem sa poďakovať aj kolegovi Lehotskému, že to tu konečne zaznelo a že to povedal nahlas. Ja to zopakujem.
Dnešok nie je o Márii Kolíkovej, dnešok je o ľuďoch vo väzbe. Nafúknuté vyjadrenia, ktoré tu od rána počúvame, hovoria ľudia, ktorí chcú svojich blízkych vytiahnuť z väzby. Taká je pravda.
Dnes niet na Slovensku väčšieho nepriateľa skorumpovaných politikov, oligarchov a mafie, než je Mária Kolíková. A viete prečo? Lebo títo ľudia sa neboja len toho, že pôjdu do basy, oni sa boja aj toho, že ich nakradnutý majetok im bude vďaka zákonu Márie Kolíkovej o zaistení majetku riadne zaistený, tak ako to malo byť už roky dozadu. A práve Mária Kolíková je osoba, ktorý tento zákon priviedla. A možno aj toto je dôvod tých obáv. Aj fungujúca polícia. A to, že spravodlivosť má konečne reprezentantku, ktorá nie je krivá osoba, ale rovná a pevná ako jej zásady.
Toľko. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:45 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:46

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Lehotský, ja by som chcel len také dovysvetlenie, lebo trochu sa strácam v nejakých faktoch.
Ak tomu správne rozumiem, tak strana ZA ĽUDÍ nominovala ministerku spravodlivosti. To znamená, že strana ZA ĽUDÍ, keby pani ministerka aj nebola z ix dôvodov, teraz sa nebavme o tom, že by bola odvolaná, ale jednoducho, že by nebola ministerkou, by sa rozhodla napríklad sama, z týchto vašich rečí mne vyplýva, že strana ZA ĽUDÍ by tam dala nejakého iného nominanta, ktorý by pomohol tých smeráckych kamarátov dostať von z basy – tak je to? Lebo, lebo takto ste to dali, že, že pani Kolíková je vlastne garantom úplne všetkého a keď táto schôdza je o tom, aby pani Kolíková nebola a prišiel tam niekto iný, to znamená, že vy, strana ZA ĽUDÍ, by ste tam dali niekoho, kto je napojený na SMER, ak tomu správne rozumiem.
Potom druhú vec, ktorú, tiež mi úplne nie je jasné, sa, sa v tom strácam. Ak tomu správne rozumiem, delenie štátnej moci je, že pani ministerka je politička a vy sa tu chválite vecami, za ktoré by politik nemal niesť žiadnu zodpovednosť, ani by nemal mať žiaden vplyv na ne. To znamená, že ako to vlastne teda je? Že tá, tá politička rozhoduje o všetkých týchto veciach priamo? Pretože vy keď poviete, že ona je garancia toho, že niekto sa nedostane von z basy, ak som to teda tak správne pochopil. Ako to ona garantuje, že sa niekto nedostane von z basy? Ak, ako prebieha v tom právnom štáte teda ten mechanizmus počas vašej vlády, že vy to viete garantovať, že napríklad súdy nepustia niekoho von z basy len preto, že napríklad prestali byť dôkazy? V čom je ona tá garancia toho, ako to takto hovoríte?
Takže toto si myslím, že, a po druhé ten, ten marketing, ktorý tu je, veď ten je úplne jasný. Pani Kolíková má byť predsedkyňa ZA ĽUDÍ a idete to zlúčiť s Progresívnym Slovenskom, to je celé.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:46 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Lehotský, snaha sa cení, ale musím povedať, že vidím, že vy ste sa dnes priznali, že vy ste vlastne človek, ktorý je zodpovedný za nomináciu pani Kolíkovej do vašej strany. A tak, jak ste povedali, že ste boli za ňou, aby vám niečo pripravila, tak mám pocit, že dnes vám pripravila tento váš výstup, ktorý ste tu krásne prečítali, a bolo to, ako keby si to napísala úplne sama, tá obhajoba úplne excelentná.
Myslím, že vy ste tu dnes hovorili o tom, že vlastne za všetko môže, za všetko môže SMER, za všetko môže Fico a že my sa tu nejak strachujeme o svoju existenciu. Vy sa pozrite na svoje preferencie. A po tomto škandále, čo tu navyvádzala pani Kolíková, tie vaše preferencie pôjdu úplne do zabudnutia. Ja pevne verím, že už sa tu v ďalšom parlamente nestretneme, pán Lehotský.
A keď hovoríte o tej Pente, Igor Matovič vykrikoval pred schránkami Penty, že ako okradla, okráda slovenských občanov. Na druhej strane, keď prebehli voľby, tak šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne je bývalý pracovník Penty.
Keď sa tu bavíme o tom, že pani Žitňanská, to tu bolo povedané, vybrala Digital Park, opäť projekt Penty, nechala si to posvätiť Zastavme korupciu, Transparency International, aby to bolo všetko v ažúre, hej. Ja sa ani nečudujem, ja som fakt pozeral ten zoznam tých mimovládok, to, čo tu povedal kolega, a to sa nestíhate diviť, že kto dostáva tie najmenšie sumy. To sú, to sú neuveriteľné veci. Teplá vlna, 50-tisíc euro. Najvyššia suma, ktorá tam je. A keď sa pozriete liga, Linka detskej dôvery, 13 483 euro. Nechávate si to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 14:48 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video