29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:24 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:20

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pani ministerka, už som myslel, že budete reagovať trochu inak, povedali ste tu mnoho, ale dávali ste si pozor, lebo ste hovorili, že podozriví. Áno, čo ste vymenovali tých ľudí, podozriví. A v podstate ja ako neznalý práva vám to neberiem, je podozrivý, bude mať niekto súd a potom asi alebo bude, alebo nebude odsúdený.
Ale mňa zaujíma iné. Prečo vám zomierajú v týchto preventívnych väzbách ľudia? Teraz povedal pán predseda, pán poslanec Fico, že opäť sa niekto pokúsil, nezapamätal som si to meno, o nejakú samovraždu. Toto, toto nás zaujíma.
A veľmi správne ste hovorili, že podozriví sú, ale pravdou je, pani ministerka, vaša sestra bola odsúdená či už rozkazom, alebo nejakým právnym týmto, nerozumiem tomu. Pravdou je, že ste zobrali úver, teda nejaká spoločnosť, ktorej ste pravdepodobne majiteľkou alebo váš brat, ste zobrali úver, sfalšovali zápisnice a podpísali ľudí. To je pravda.
Čo sa týka súdnej mapy, by som sa vás chcel spýtať, pani ministerka, rozumiem aj tomu, že chcete znížiť počet súdov, ale je pravdou to, čo hovoria aj sudcovia, aj verejnosť, že vy chcete zrušiť Krajský súd v Bratislave a údajne, údajne len preto, že sú v Bratislave sudcovia nejako skorumpovaní? A že ten krajský súd má ísť do Trnavy, je to pravda? Keby ste mi na to mohli odpovedať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:20 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Úlohou ministerky spravodlivosti nie je, aby ju milovali sudcovia, advokáti, notári alebo prokurátori, úlohou ministerky spravodlivosti je snažiť sa dobre nastaviť právny systém, zabezpečiť, aby fungovali inštitúcie, aby fungovala justícia, aby právo bolo vymožiteľné. Preto som rád, že pani ministerka vystúpila k téme súdnej mapy a vysvetlila, o čo v nej ide.
Ja som sa podobne snažil zareagovať len vo veľmi krátkom čase v reakcii na pána poslanca Blanára a naozaj som presvedčený, že nie je podstatné to, čo tu vy alebo kritici tejto už pripravovanej reformy zdôrazňujú, že súdy majú byť dostupné. Podstatné je, aby súdy fungovali efektívne, kvalitne a aby rozhodovali spravodlivo.
Ako povedala pani ministerka vo svojom vystúpení, koľkokrát za život bežný človek ide na súd? Súd naozaj nie je predajňa základných potravín, ktorú potrebujete mať blízko, a je dôležitejšie, aby rozhodoval rýchlo a spravodlivo, než to, aby bol dva, dve minúty alebo desať minút cesty, cesty pešo.
Aby som to povedal na príklade, ktorý s obľubou používa pán poslanec Mizík. Aj pre človeka z Revúcej je lepšie, ak súd v Rožňave rozhodne na prvý raz, ako keď by mal šesťkrát chodiť na súd v Revúcej. A to sa nechcem dotknúť, to som použil iba ako ilustračný príklad súdu v Revúcej. A je dôležité, aby to rozhodnutie bolo kvalitné už prvostupňového súdu, aby sa to nemuselo vracať z krajov na okres a, a pendlovať a aby to rozhodnutie bolo spravodlivé, aby aj tá strana, ktorá neuspeje, vedela, že súd rozhodol na základe legitímnych dôvodov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:22 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani ministerka, vy ste teraz dokázali, že vy nemáte v sebe absolútne žiadnu pokoru, absolútne žiadnu pokoru.
Ja som tu hodinu rozprával o tom, čo všetko ste vykonali, jak ste okradli ľudí o 16-tisíc euro, ako ste podnikali v podstate bez živnosti, ako tá vaša firma kradla ešte aj tie úvery, čo si tí ľudia išli zobrať, ktoré tie potom budú musieť, budú to musieť splácať.
A vy tu máte vystúpenie, ako keby ste vy osobne zavreli všetkých tých ľudí, ktorých ste tu vymenovali, do basy. Však si uvedomte, vy nie ste orgán činný v trestnom konaní, vy do toho nemôžete nijako zasahovať, vy máte len nastavovať nejaké pravidlá pri týchto veciach. Že vy sa tu nehrajte na to, že vy si tu pripnete metál, aká ste úžasná, že ste všetkých pozatvárali. To čo je toto?! Ja som toto fakt ešte nezažil.
Vy by ste mali odpovedať napríklad na tú otázku, prečo ten pán, pán, neviem, Kučerka alebo jak sa volá, čo bol spomínaný, prečo išiel spáchať druhýkrát sebevraždu. Vy nemáte žiadnu, vôbec nejaký cit, že ten generál Lučanský sa stal obeťou kolúznej väzby, že tam proste zomrel, že zomrel advokát Krivočenko, že ste mu neposkytli pomoc a ostatné veci.
Však to je strašné, čo vy tu rozprávate! Uvedomte si, že, že vy ste tu dnes odvolávaná kvôli určitým veciam, vy všetko nejak zamlžujete a snažíte sa to otočiť, že všetci sú proti vám. My sme tu dali jasné fakty a vy ste na tie fakty absolútne nereagovali a neodpovedali. Aspoň nie na tie otázky, ktoré som tu položil.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:24 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:26

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani ministerka Kolíková, vy ste povedali, že povinnosťou ministra je prijať aj nepopulárne opatrenia. Ale vaše nepopulárne opatrenia odsúdili stovky sudcov. Odsúdila ich odborná verejnosť, odsúdila ich laická verejnosť a viacerí predstavitelia strán. Tak ja neviem, s kým ste sa vy vlastne radili alebo ste si ich prišli len vypočuť, aj tak ste si spravili po svojom, ako sme to zistili.
A že tu vôbec nejde o odstránenie nepohodlných sudcov, ani kšefty so súdmi. Po tom všetkom, čo ste nám tu koľkokrát klamali, máme vám práve v tejto jednej veci veriť? Áno, toto som klamala ja Kolíková, ministerka spravodlivosti, ale tu už mi môžte veriť. Prečo by sme to robili?
Na záver, pani ministerka Kolíková, vy tu dnes stojíte, ako vy hovoríte, kvôli údajnej Ficovej zbierke hodiniek? Toto ste vy mohli povedať, že vy tu dneska stojíte a odvolávame vás kvôli údajnej Ficovej zbierke hodiniek? Nie! Stojíte tu kvôli tomu, že vaše rodinné firmy vyciciavajú štát a vďaka vám zomierajú ľudia vo väzbe. Kvôli tomu tu, pani ministerka, stojíte, nie kvôli zbierke Ficových hodiniek. Trošku ste pomýlená.
A vidíte, akú máte podporu vašich vlastných kolegov? Z OĽANO tu kto sedí? Nikto. Od Kollára nikto. Ani tí vám neveria, nemôžu počúvať tie vaše drísty! Zo SaS-ky sú tu koľkí? Ondrík Dostál a hore ešte pán ... (nezrozumiteľne vyslovené, pozn. red.), dvaja. Máte mohutnú podporu – z vlády nikto. Z vášho vlastného klubu, ani ten tu neni celý, sú tu traja, štyria? Ale neviem síce, kto je v klube, lebo niektorí poodchádzali.
Takáto je vaša podpora, pani ministerka, a vy sa tu idete hrať na ukrivdenú, vy tu stojíte dneska kvôli zbierke Ficových hodiniek. Toto je možné, takýto minister spravodlivosti?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:26 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:28

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani ministerka, je mi vás ľudsky úprimne ľúto, lebo presne to, čo povedal teraz kolega predo mnou, ako keby vedel to, čo idem povedať ja. Šesť koaličných poslancov, sedemnásť opozičných poslancov, ani jeden člen vlády, taká bola štatistika počas vášho vystúpenia v rozprave. Ľudsky mi je vás ľúto preto, že by som sa cítil asi trápne, ak by som videl okolo seba takúto podporu.
A, pani ministerka, je mi vás ľudsky ľúto aj preto, že – opäť to, čo kolegovia aj spomínali – mňa rodičia učili slušnosti a vážiť si ľudí a správať sa k nim slušne. Tak zase arogantné, chladnokrvné, cynické vystúpenie bez akejkoľvek pokory sa nedá ani okomentovať, lebo, lebo človek si má vážiť tých druhých. Všetkých tých, čo ste vymenovali, to neni vaša zásluha, všetkých tých, čo ste vymenovali, nech o nich rozhodne spravodlivý súd, nie vy, pani ministerka spravodlivosti, lebo to neni ani vaša zásluha, ani moja zásluha, ani nikoho z nás, čo tu sedíme, ak, tak si robia orgány činné v trestnom konaní svoju robotu.
Pani ministerka, keď tu hovoríte o nominantoch strany SMER vo vláde, v roku 2016 ste v tej vláde spolu so mnou sedeli aj vy, takže hovorte potom aj o svojej spoluzodpovednosti. A je mi vás, pani ministerka, fakt ľudský ľúto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:28 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani ministerka, veľmi nízka a slabá úroveň obhajoby. To znamená, že z toho vyplýva, že keď nemáte argumenty, tak útočíte a útočíte ešte veľmi chabo. Vymenovali ste dvadsaťpäť podozrivých, ani jeden obvinený. Vymenovali ste Ficove hodinky, čo nás po Ficových hodinkách a čo vás po Ficových hodinkách.
Súdnu mapu nekomentujem, tá tu odznela už často, ale vyhli ste sa kulantne odpovedi a vy sama viete prečo, že vaša firma si zobrala v mene klientov úver bez ich vedomia, že vaša firma defraudovala správny fond bytov, ktorého účel je úplne iný. To znamená, zakrývate tú tému, stále hovoríte len o súdnej mape, ale tie ostatné témy sú tu fakt zahmlievané a nechápem prečo. Na to by sme potrebovali tiež vysvetlenie.
Tiež by sme potrebovali hlbšiu analýzu toho, čo sa stalo s generálom Lučanským. O tom tiež ani slovo tu nepadlo. Každý to len zakrýva pod nejakú nezávislú komisiu, o ktorej ja pochybujem.
To znamená, tu sú témy citlivé, na ktoré treba odpovedať a kde by ste nás mali presvedčiť o tom, že naozaj to mienite dobre s tým rezortom spravodlivosti. Zatiaľ tu žiadnu takú aktivitu nevidím na vašu obhajobu, bez arogancie a bez útočenia na iných.
To znamená, že naozaj za každej vlády sa niečo dialo a deje, a keď budete vy vo vláde celé štyri roky, myslím, že nebudete, ale keď budete, tiež sa aj u vás udeje a už sa aj u vás deje niečo, to znamená, je to také, nehovorím, že je to správne, treba tých ľudí podozrivých obviniť, ale spravodlivým súdom obviniť a nie takéto, podľa mňa je to aj protietické, vyťahovať stále mená tých, ktorí neboli doteraz obvinení.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:30 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka veľmi pekne za slovo. Len v krátkosti. Je tu toho veľa povedané, chcem vlastne využiť len tie dve minúty, takže povedala som dosť k okresným súdom, chcem spomenúť tie krajské súdy.
Tu bola otázka, že je to hrozné, že nie je návrh na sídelný súd pre západoslovenský obvod Bratislava a pre východoslovenský Košice.
Takže takto. Tak ako sa navrhuje v rámci súdnej mapy urobiť z 54 obvodov už 30 obvodov, čo znamená, že budú obvody, ktoré budú vlastne zväčšené a v tých obvodov bude viac súdov a jeden z toho bude sídelný, takže my nejdeme teraz rušiť súdy. Tam na tých súdoch budú ďalej pracovať sudcovia, len sa určí, ktorý z tých súdov je sídelný. To je prvá vec. V rámci implementácie, kde sa bude overovať, či ten výber bol správny.
V rámci toho druhého stupňa odvolacieho, kde máme teraz osem krajských súdov, čo bola tiež hlúposť, lebo to sa kopírovala verejná správa a všetci, ktorí pracujú v justícii, vám povedia, že vlastne takto nemôže fungovať odvolacie súdnictvo. Je problém robiť náhodný výber pri senátoch tak v rámci odvolacej agendy, aby ste tam naozaj mali ľudí v tých senátoch, ktorý robí len jednu agendu, to znamená, len napríklad rodinu alebo občiansku, alebo obchodnú, proste v týchto agendách je to zložité.
Tých osem krajov je veľa. Nedá sa to takto. Preto je návrh urobiť tri obvody, a keď sa urobí veľký obvod západoslovenský, tak v rámci toho obvodu tá Trnava aj lokálne, proste keď sa už bavíme o tej dostupnosti, pretože bývajú pojednávania, i keď ojedinele aj na odvolacom stupni, tak tá Trnava z tohto pohľadu je najlepšia pre tých sudcov, čo sú dnes v Nitre alebo v Trenčíne, tak keby aj dochádzali do Trnavy, tak je to schodné, ak by to bola Bratislava, tak je to problém. Rovnako čo sa týka prís... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:30 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:35

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
(Rečník si išiel zobrať materiál zo svojej poslaneckej lavice.) Ospravedlňujem sa.
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, bolo povedané veľmi veľa, ale dovoľte, aby som aj ja zareagoval v tejto rozprave a povedal zopár mojich myšlienok.
Súčasná ministerka spravodlivosti pani Kolíková bola štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti už počas tretej vlády Roberta Fica, ale na rozdiel od dnešných dní bola podľa mňa absolútne nevýrazná a na tejto pozícii bola len vďaka tomu, že na tom trval už náš vtedajší koaličný partner MOST – HÍD a najmä vtedajšia ministerka spravodlivosti pani Lucia Žitňanská. Zmenilo sa to, toto konštatovanie, po nástupe pani Kolíkovej do pozície ministerky spravodlivosti a sme svedkami súhrnu dvoch faktorov: neprofesionality a podarene veľmi zvláštnych povahových vlastností, ku ktorým sa dostanem.
Tá spomínaná neprofesionalita sa prejavuje najmä v dokumentoch, ktoré pani ministerka predkladá do Národnej rady Slovenskej republiky, a pomerne veľa dokumentov nielenže treba opravovať, lebo sú nekvalitné, ale rovnako tak sú aj predmetom obrovskej kritiky a nielen zo strany vládnych poslancov alebo nás opozičných poslancov, ale aj organizácií, či je to sudcovská obec, právnická obec, advokátska obec a tak ďalej a tak ďalej.
Jednou z veľmi kritických tém, ktoré sa stali nosnou témou pani ministerky, je aj viackrát zmieňovaná sudcovská mapa, ktorá má za cieľ po prvé zrušiť niektoré súdy a v neposlednom rade pri takomto presune sa zbaviť aj nepohodlných sudcov.
Nedá mi, aby som opäť nepripomenul ako občan Zlatých Moraviec, a už som to aj v hodine otázok položil takúto otázku pani ministerke, že dotkne sa to aj okresu Zlaté Moravce, ktoré prvýkrát boli potrestané tým, že keď vznikol okresný úrad ešte v období vlády Vladimíra Mečiara, tak nevznikol Okresný súd v Zlatých Moravciach, ale zaradili nás pod okres Nitra, pod Okresný súd v Nitre a myslím si, že sme sa s tým nejakým spôsobom zmierili, pretože okres Zlaté Moravce bol vždy naviazaný na krajské mesto Nitra a sme v súčasnosti aj v jednom samosprávnom kraji. Po novom len kvôli tomu, že na Okresnom súde v Žiari nad Hronom nemáme dostatočné množstvo sudcov, tak občania okresu Zlatých Moraviec budú potrestaní a budeme musieť chodiť do okresného pod... do okresného, na Okresný súd do Žiaru nad Hronom. Chcem vám pripomenúť, že viacero koncových obcí v našom okrese, či sú to Kostoľany pod Tribečom, Jedľové Kostoľany, Slepčany, Nevidzany, tak ľudia, ktorí nemajú autá, budú mať veľmi problém sa dostať autobusom na skoré ranné pojednávanie. Ale to asi poslancov z vládnej koalície ani ministerku spravodlivosti nezaujíma.
A ešte väčší paradox bol, vaša odpoveď, pani ministerka, na túto legitímne položenú otázku a povedali ste mi, že v minulosti sme mali veľmi blízo práve k tomuto regiónu, že aj nárečím sme bližšie, že aj krojmi sme bližšie, no a takúto neprofesionálnu odpoveď som nečakal. Keď som to rozoberal s mojimi priateľmi, tak mi povedali, aby som sa vás opýtal, že kedy nám dodáte aj tie kone. Že prečo kone? No lebo počas období existencie žúp, na ktoré ste sa odvolávali, sa ľudia prepravovali koňmi.
Je tu aj pán primátor Nitry Hattas, poslanec vládnej strany ZA ĽUDÍ, nedá mi, aby som nepovedal aj jednu vec smerom k Nitre a k nemu. Ja som zvedavý, pán primátor, ako chcete ľuďom z vášho krajského mesta a z celého okolia ospravedlniť to, keď v Nitre bude zrušený krajský súd a bude prenesený do Nitry, pretože ja si to osobne neviem predstaviť. A krajské mesto ako Nitra by si určite zaslúžilo ponechať krajský súd.
Pani ministerka, okrem toho, že sme svedkami zlyhávania v profesionálnej oblasti, sme svedkami zlyhávania spoločnosti, ku ktorej sa ešte dostanem, vašej rodiny, tak ma, viete, čo ma veľmi mrzí? Aj vaše ľudské zlyhanie. Spomeniem, a viackrát to už povedali moji predrečníci, smrť generála Lučanského. Musím spomenúť aj advokáta Krivočenka, ktorý, ktorý bol nevinný, bol síce vo väzbe, ale nevinný a, žiaľ, nebola mu poskytnutá základná zdravotná starostlivosť a bolo len stroho skonštatované, že umelá pľúcna ventilácia nebola k dispozícii, a my sme sa dostali k informáciám, že v tom čase bolo 37 voľných pľúcnych ventilácií na Slovensku, ktoré tomuto človeku mohli zachrániť život.
A teraz prejdem k tým vašim zvláštnym povahovým vlastnostiam. Pani ministerka, ženy všeobecne majú taký väčší cit pre empatiu a vyjadrenie ľútosti, ale ja keď som vás videl na tlačovkách, keď ste oznamovali samovraždu generála Lučanského alebo aj to, čo sa udialo, a smrť pána advokáta Krivočenka, ja som nevidel na vás žiadne prejavenia ľútosti, empatie. Vy ste to povedali s takým chladom, ako keby sa nič nedialo. Niekedy mám pocit, ako keby ste z teflónu a všetko sa od vás odráža. Toto ma mrzí, toto je, toto je tá vaša povahová vlastnosť, ktorá nie je dobrá. Vy si podľa mňa myslíte, že je to tak správne, máte na každého rovný meter, ale ja si to nemyslím.
A zakončím tento môj vstup tým, že vrchol všetkého podľa mňa znamenalo vaše účinkovanie v seriáli Pumpa, poviem to tak slušne, tento seriál je určený pre menej náročného diváka a vy ste tam aj po smrti generála Lučanského dokázali veľmi sucho a ironicky skonštatovať, že to nebol žiadny Palach ani Kuciak. Ani po smrti ste mu nedali pokoj.
Pani ministerka, to sú chvíle, kedy sa musíme vcítiť aj do kože jeho najbližších rodinných príslušníkov, a myslím si, že vy ste tohto neni schopná.
A teraz poďme k tým aktuálnym veciam, čo sa týka skutočnosti, ktoré kritizuje strana SMER – sociálna demokracia. Najprv začnem spoločnosťou MK REAL, s. r. o. Podľa adries trvalého bydliska môžeme s kľudom skonštatovať, že ide o rodinnú firmu Kolíkovcov. Figuruje v nej totiž pani ministerka Kolíková, Beatrica Kolíková, pravdepodobne jej matka, a Michal Kolík, brat pani ministerky. Títo traja ľudia figurujú v spomínanej firme ako spoločníci. Objavujú sa tam aj mená v predstavenstve, a to opäť brat pani ministerky Michal Kolík a istá Zdena Ivanková, ktorá sa vyskytuje aj v iných firmách rodiny Kolíkovcov. Táto firma má pomerne široký záber a okrem iného sa zaoberá aj správou rodinných domov.
A stalo sa to, že ľudia v Moste pri Bratislave, ktorí si nechali správcovstvo u tejto spoločnosti MK REAL, s. r. o., boli okradnutí o 16-tisíc eur, ktoré spreneverila už mnou spomínaná pani Ivanková. Zhodou okolností pani Ivanková bola právoplatne odsúdená a to mi vyznieva až tak tragikomicky, keď pani ministerka sa sem postaví a povie, že ona o tom nevedela, dozvedela sa to až z tlačovej besedy strany SMER – sociálna demokracia. Ja osobne tomu neverím.
Ďalšia kauza sa týka toho, že bolo podané trestné oznámenie a opäť na pani Ivankovú, ktorá v roku 2014 navýšila úver, ktorý si zobrali majitelia bytov v hodnote 220-tisíc, navýšila ho o 60-tisíc na 280-tisíc eur. Spravila tak bez informovania a súhlasu vlastníkov bytov. Spáchala trestný čin tým, že si vymyslela domovú schôdzu, kde sa o týchto veciach malo akože rokovať, a následne aj sfalšovala podpisy dotknutých vlastníkov bytov.
Druhá spoločnosť je firma ELEKTRONIKA, moji predrečníci, najmä pán poslanec Kamenický, povedali podstatu, ale ja len zhrniem, že je zaujímavé, že firme ELEKTRONIKA sa darí v posledných rokoch. (Rečník sa odmlčal.)
Rušíte ma, pani ministerka. (Reakcia ministerky.) Takto by som to nepovedal, ale rušíte ma, rád by som dokončil svoj, svoje vystúpenie a... (Reakcie z pléna. Zasmiatie sa v sále. Zaznenie gongu.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím pokoj, pán poslanec má vystúpenie, tak...
Nech sa páči, pán poslanec.

Kéry, Marián, poslanec NR SR
Vo firme ELEKTRONIKA, akciová spoločnosť, je predsedom predstavenstva brat pani ministerky Kolíkovej. Do 18. apríla 2016 bola členkou tejto spoločnosti aj pani Kolíková a vzdala sa jej len kvôli tomu, že odišla na pozíciu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Firma ELEKTRONIKA má zmluvy s verejnoprávnou RTVS a s divadlom Nová scéna, to znamená, že má zmluvy s inštitúciami, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi. A súčasní páni z vládnej koalície vrátane pána ministra hospodárstva Sulíka boli v minulosti veľmi citliví na to, ako sa nakladalo s verejnými financiami, škoda, že rovnaký meter nepoužívajú aj teraz.
Pani ministerka hovorí o tom, či ona má niesť zodpovednosť za svojich rodinných príslušníkov. Dobrá otázka. Nemôžeme niesť zodpovednosť za rodinných príslušníkov. Na druhej strane nesieme zodpovednosť za to, či sa v spoločnosti takejto nachádzame alebo nie. A ak sme súčasťou takejto spoločnosti, tak musíme vedieť a niesť zodpovednosť, ako obchoduje a ako nakladá s financiami.
A prídem, a musím tu spomenúť paralelu, toto sú jasné príklady, ktoré som uviedol.
A dokončím, firma ELEKTRONIKA za posledných osem rokov mala obrat približne 5 mil. eur a je zaujímavé, že v časoch, kedy pani ministerka je v pozícii a či už štátnej tajomníčky, alebo ministerky, tak je tento obrat na úrovni 4,2 mil. eur. Náhoda? Pre pani ministerku áno, pre mňa určite nie.
A teraz poďme k tým paralelám z minulosti. Dámy a páni, vy si pamätáte kauzu CT-čko? Kauza CT-čko skončila tým, že CT-čko sa nekúpilo a škoda, ktorá mala nastáť, bola vo výške nula eur. A výsledok? Musel skončiť vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška, vtedajšia podpredsedníčka parlamentu pani Zmajkovičová a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
A poviem iný príklad ešte. V čase, keď bol ministrom hospodárstva Pavol Pavlis, sa uskutočnila regulárna elektronická aukcia, jednalo sa o nejaké upratovanie a vyhral to príbuzný Pavla Pavlisa, vtedajšieho ministra, ale nie príbuzný v prvom rade, to znamená, ani manželka, ani brat, ani rodičia, tak ako je to v prípade pani ministerky Kolíkovej. Bol tu obrovský hon na čarodejnice, médiá, opozícia. Zmluva sa nakoniec nevošla do platnosti a minister, vtedajší minister hospodárstva Pavol Pavlis skončil.
Nuž, kde je tá otvorenosť a transparentnosť, o ktorej pred voľbami do Národnej rady hlásali terajšie strany vládnej koalície? Kde je tá otvorenosť a transparentnosť, o ktorej sa na mnohých miestach dočítame v programovom vyhlásení vlády? Tá skončila pred nástupom tejto vlády.
Je zaujímavé, že vo včerajšej besede sa pani ministerka neštítila obuť do redaktorky pani Martinákovej a vadilo jej, akým spôsobom kladie podľa mňa úplne legitímne otázky. Dokonca jej vytiahla, že jej manžel je poradcom pána Pellegriniho, predsedu HLAS-u. Toto je absolútne nemiestne. Pred týždňom zase pán Budaj nechcel odpovedať na otázky, regulárne otázky, ktoré postavil redaktor RTVS. Títo dámy, páni a dámy, keď sa im nepáčia otázky a nevedia na nich fundovane a kvalifikovane odpovedať, tak začnú útočiť. Keby sme to robili my, tak liberálne médiá by boli plné nenávisti.
Na záver mi dovoľte, aby som prečítal z jedného článku, na konci poviem, kto je autor. A ja sa s ním stotožňujem.
„Mária Kolíková má ochranu liberálnych médií a prezidentky Čaputovej. Všeličo sa jej odpúšťa, lenže Fico dal na stôl niečo, čo mení situáciu.
Mária Kolíková má špeciálnu imunitu. Robila pod ministerkou Žitňanskou vo vláde SMER-u, čo by pri každom inom politikovi znamenalo útok na jeho charakter. Pani Kolíková má imunitu. Keby sa diali takéto problémy v kolúznej väzbe a väzniciach ministrovi s iným ideovým presvedčeným, keby hocikoho iného za to dlhodobo kritizovala Európska komisia a minister by nekonal, keby jeho súrodenci podnikali takým podozrivým a nehoráznym spôsobom, vnímali by liberálne médiá takéhoto politika s prezumpciou viny. Keby proti sebe zjednotil celú sudco-právnu obec, keby jeho reforma mala také rezervy a (personálne a organizačné) diery, nemohol by byť „najlepším“ ministrom, ale čelil by ostrej kritike. Alebo keby niekto rozdal desiatky tisíc eur svojim mimovládkam, ktoré produkujú len propagandu a výplaty svojim členom, padali by samé tvrdé obvinenia.
Ale Mária Kolíková si to môže dovoliť. Má ochranu liberálnych médií a prezidentky Čaputovej, všeličo sa jej odpúšťa. Za všetko, čo sa dá pochváliť, ju pochvália.
Posledné obvinenie, ktoré na ňu (respektíve jej súrodencov) vytiahol Robert Fico, znamenajú nečakane tvrdý úder. Nie preto, že ide o Fica, je to širšia hra, ktorá súvisí s pádom (či skôr rekonštrukciou) Matovičovej prvej vlády.
Všimnite si, čo sa deje odvtedy.
Matovičov hlavný oponent vo vláde je stále ten istý pán Sulík, kríza-nekríza, akoby žiadne zmierenie nebolo. Matovič nevynechá príležitosť na úder.
Lenže je tu aj opačný breh.
Kolíková mala zlaté obdobie pred samovraždou Lučanského, keď predkladala ústavné zmeny a tie prešli. Keď ju červené denníky nazývali najlepšou ministerkou vlády, aj keď na to nebol veľmi dôvod. Potom to začalo ísť z kopca. Čísla vo verejnej mienke išli dolu, s agendou to začalo škrípať. Samovrážd bolo naraz akosi priveľa. Predtým bola Kolíková oddanou zástankyňou Matoviča a jeho vlády, nemohol sa na ňu spoliehať ani Kollár, ani Valášek, ani nikto iný z rebelov v jej strane.
A prišla kríza.
Kolíková situáciu pochopila a otočila. Postavila sa Matovičovi, zblížila sa so Sulíkom a vznikol dokonca divoký scenár, že by v prípade úradníckej vlády mohla takúto vládu viesť. Pre Sulíka bola „tužidlom“ s prezidentkou, pre liberálne médiá svetielkom na konci tunela. Lenže ten scenár bol príliš divoký, slabá prezidentka si na zemanovskú hru netrúfala.
Kríza však posunula pomery vo vláde aj v stranách. Kolíková sa stala nádejou liberálnej časti v strane ZA ĽUDI, poslanci ako Ledecký začali dúfať, že by mohla nahradiť Veroniku Remišovú. Niektorí špekulujú, že by to mohlo prospieť strane samej, iní dúfali, že sa môžu spojiť so Sulíkom, iní dúfajú zblíženie s neparlamentnými progresívcami. Tak či onak každá z troch možností je liberálnejšou verziou toho, čo je status quo s Veronikou Remišovou. Dôvod je jednoduchý, všetci chápu, že Kiskova strana je mŕtvola, ak chcú prežiť, musí sa niečo zmeniť. A s Remišovou sa nezmení nič.“
Dámy a páni, tento článok napísal pán Jaroslav Daniška, ktorý predtým písal pre Postoj a teraz pre Štandard. Myslím si, že v mnohom trafil klinec po hlavičke.
Na záver môjho vystúpenia, pani ministerka, keby som bol ja na vašom mieste a dával by som sa do pozície etalónu spravodlivosti, nečakal by som na rozhodnutie Národnej rady Slovenskej republiky, ale zvážil by som svoje zotrvanie v pozícii ministerky spravodlivosti.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 17:35 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ďakujem pekne za slovo. Pán Kéry, neviem, ako dlho ste poslancom, predpokladám, druhé volebné obdobie, tretie, o to horšie, lebo ja som doteraz vás nezaregistroval v podstate nijak, s ničím, s ničím duchaplným, s nejakou ideou, nič. Skrátka, ste tu jeden z tých kolesíkov, čo tu poslušne ruky dvíhajú, ale aby som vám nekrivdil úplne. Jedným výrokom ste teda naozaj, si myslím, že (smiech rečníka) vryli ste sa do pamäti občanom Slovenska. A teraz budem ja citovať, tak ako vy ste citovali, no a ten citát je: „Teraz je preto“, podľa neho, podľa pána poslanca Kéryho, „priestor pre orgány činné v trestnom konaní, nech súdia a zisťujú, či je komunikácia Jankovskej s Marianom K.“, to bude pravdepodobne Marian Kočner, „pravdivá. A teraz, pán Kéry, „a v tomto zdôrazňujem, že strana SMER – SD dáva orgánom činným v trestnom konaní voľnú ruku,“ dodal Kéry.
Ja sa tak pýtam, pán kolega, ako musí byť človek blbý jak tágo, aby takúto kravinu zapotil. Toto! Že vy sa nehanbíte a nelozíte po kanáloch akože. A toto strašne tak ukazuje, ako vy smeráci, v čom ste vy žili. Že, skrátka, orgány činné v trestnom konaní sú naše a budú poslúchať.
No a u nás to tak nie je. U nás sa stane dokonca také niečo, že SIS-ka, šéf SIS-ky ide do basy. U vás nemysliteľné.
Vy si fakt myslíte, že keby Mária Kolíková mala toľko masla na hlave, o čo, čo vy tunák, už sa tunák odbavujete celý deň na tom, že by sa jej nikto nedotkol? Tak tu ste na veľkom omyle, ak si to naozaj myslíte.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:55 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Kéry, nesúhlasím s vami v niektorých veciach. Nesúhlasím s vami, že pani ministerka Kolíková je nevýrazná. Ona je výrazná až-až. Až je to niektorým ľuďom veľmi nepríjemné, to jej arogantné, podľa vás nevýrazné, správanie.
Ale podľa mňa ste zabudol povedať, že je neschopná a bezcitná. A vôbec ju netreba šetriť, že je žena, lebo je v prvom rade politik. Ak je žena, otvorím jej dvere a pustím ju niekde dopredu. Ale teraz brať ohľad na to, že je žena, neni namieste. Takže neschopná a bezcitná, podľa mňa beštia. Čakať profesionalitu, no tak to asi nie, to je v tomto prípade úplne zbytočné.
A nesúhlasím s vami aj s ďalšou myšlienkou, že pani ministerka Kolíková má dvojaký meter. Pán kolega Kéry, keby mala ministerka Kolíková, že má rovnaký meter, tak Kiska teraz nesedí v Poprade, ale v base, keby mala rovnaký meter.
Pani Kolíková keby mala charakter, tak sa normálne zoberie a odíde so cťou. A nesnaží sa tu vyhovárať, zahmlievať a klamať, ale normálne so cťou by sa snažila odísť. Ale po tom jej všetkom, čo navyvádzala, sa to nedá.
Skúste sa jej, vážení kolegovia, aspoň niektorí, trochu zastať. Ja viem, že sa to nedá, že vám je to proti srsti, ale už je to trápne, že ani vy, vlastní kolegovia z koalície, sa jej nezastanete, že musí prísť aspoň jeden člen vlády, minister Sulík, a snaží sa jej zastať. Ale to zastanie, myslím, že to bol skôr útok na kolegu Kéryho, ako zastať sa ministerky. Tak vás poprosím, zastaňte sa jej niekto, aspoň vy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 17:57 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video