29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:38 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:29

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické.
Pán poslanec Saloň, som rád, že ste tu boli, že ste to počúvali, pretože ako človek, ktorý sa zúčastňoval tiež tých komisií, viete, ako to naozaj bolo a tí ľudia aspoň vidia a počujú, že, že to nie sú len nejaké moje dojmy a pocity, ale že v podstate všetci tí, ktorí sme tam boli, a mnohokrát to tak podľa mňa vnímal aj pán podpredseda Národnej rady Laurenčík, to nebolo skutočne všetko, ako sa hovorí, s kostolným poriadkom.
A, pán poslanec Kollár, ja oceňujem váš pokus o vtip, ale ja vám poviem, čo mi vadí. Vadí mi to, že spútaný človek, spútaný človek tými najťažšími prostriedkami, to si vy môžete, možno ani neviete predstaviť, lebo keby ste to zažili, tak dodnes by ste užívali Xanax, spadne v štátnej nemocnici pod dozorom štátnych orgánov na temeno hlavy a v podstate sa povie, že sa nič nestalo a že to je bežná vec a že ideme ďalej a je to všetko v poriadku.
Vadí mi, že keď ako členovia komisie sme chceli na všetko detailné odpovede a na to, na čo sme odpovede nedostali, na to sme chceli poukázať, tak nám toto umožnené nebolo. Toto mi, pán poslanec, vadí, ale neviem, či to vy dokážete pochopiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:29 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:30

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, pani ministerka, už deti vedia, že minister spravodlivosti má byť spravodlivý. Ja mám napísaných zopár výčitiek, ktoré mi ležia na srdci a na ktoré by som možno aj počul odpovede.
Keď išlo o odstúpenie pána ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, pani ministerka tvrdila, že je to síce ľudsky ťažké, ale treba politicky odstúpiť. Takže Krajčí áno, ale pani ministerka nie?
Z toho, čo vnímam posledné dni, pani ministerka, má dve ambície. Jedna ambícia je stať sa asi predsedníčkou strany, druhá ambícia asi byť herečkou, lebo to, čo vyšlo dnes v médiách, neviem, či ste zachytili, vlastnú diskusnú reláciu na ministerstve spravodlivosti chystajú. V januári ste účinkovali v Pumpe, dnes sa zvažuje takáto diskusná relácia.
Ako ste zrýchlili Trestný poriadok, pani ministerka, tzv. kolúznu väzbu? Kto to mal urobiť?
Ja som žiadal 15. apríla, teda vyzýval som vás na oklieštenie tzv. kolúznej väzby. Moja tlačová správa vyšla okolo osemnástej, nejaké dve-tri hodinky potom bola vaša odpoveď v médiách. Ale neskončilo to pri tom. Ja som žiadal ministerstvo, aby mi zaslalo zoznam členom pracovnej odbornej skupiny, ktorí sa zaoberali Trestným zákonom, teda týmto zákonom. Žiadal som to 4. mája 2021, takže pred pád dňami, odpoveď bola, že sa tým zaoberali štátne aj neštátne subjekty. Keď sa však pozriem na zoznam, tak štátnych inštitúcií je tam dosť, ale tých neštátnych a tých inštitúcií, ktoré by to mohli reálne pripomienkovať, som nenašiel ani jednu. Boli tam zástupcovia ministerstva, spektra politických strán zastúpených v Národnej rade vrátane opozičných poslancov, Slovenská advokátska komora, Generála prokuratúra, Policajný zbor Slovenskej republiky. Takže všetko sú to štátne subjekty, neštátny ani jeden. Ten list mám so sebou, je to, je to teda oficiálna.
Potom ďalej, čo ma mrzí, vo februári ste sľúbili, že urobíte tzv. pandemický zákon, len ja som už vo februári teda podal tzv. pozmeňovací návrh k predĺženiu núdzového stavu, kde som žiadal, že odsúhlasím núdzový stav, ak vláda pripraví pandemický zákon. Nestalo sa tak, namiesto toho ste, pani ministerka, tvrdili v relácii, že sa o tom hlasovať vlastne ani nedalo. Keby sa o tom nedalo hlasovať, asi by sme o tom ani nehlasovali, ale ako si pamätáte, hlasovali sme o tom.
No, nedá sa zabudnúť ani na to, akí kvalitní ľudia odišli z ministerstva, napríklad doktorka Marica Pirošíková, ktorá zachraňovala deti v zahraničí, a dá sa spomenúť ešte zopár ľudí kvalitných, ktorí odtiaľ odišli, dodnes nevieme kvôli čomu a za čo.
Som zhrozený, ako bojujete proti referendu, hoci to je jediný nástroj, ktorý občania vedia použiť, a bola to jedna z priorít a tém OĽANO.
Teraz sa obraciam na tých konzervatívnejších poslancov. Citujem jedno stanovisko, ktoré, resp. článok, ktorý vyšiel a vystihuje podstatu toho, čo chcem povedať. Konzervatívci či pomenej kresťanskí politici dokážu urputnou naivitou opakovať politické chyby. Pre novú progresívnu kultúru nie sú ani tak dôležité pozície vo vláde či v parlamente, ale na súdoch, vidíme to všade. Liberáli chcú ovládnuť súdy. Dávam si otázku – kvôli čomu? Asi všetci vieme prečo. Jedna z vecí, ktorá za tým môže byť, adopcia homosexuálnymi pármi.
Môj zoznam nie je úplný, dalo by sa toho povedať viac, ale ja chcem z tohto miesta vyzvať pani ministerku, aby sama odstúpila, ak tak nespraví, v súlade s koaličnou zmluvou a ústavou budem hlasovať za jej odvolanie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 20:30 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:36

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán poslanec, za odvahu, za to, ako ste to tu povedali úplne na rovinu, aj za to, že budete hlasovať za odvolanie pani ministerky Kolíkovej. Je to to najlepšie, čo dnes môžme pre Slovenskú republiky urobiť. Pretože okrem toho všetkého, čo ste vymenovali, je tu xy ďalších dôvodov, pre ktoré táto pani jednoducho naďalej nemôže zastávať túto pozíciu.
Či už to bolo na začiatku roka 2020, keď sa občania topili v problémoch a ona vyzvala exekútorov, aby exekvovali obyvateľov.
Keď to bolo, keď obyvatelia Slovenskej republiky viac ako 600-tisíc podpismi vyzbierali hlasy na to, aby sa tu konalo referendum, opakovane v médiách zosmiešňovala túto snahu a dokonca sa vyjadrila takým spôsobom, že referendum o predčasných voľbách, to znamená, vôľa obyvateľov Slovenskej republiky, tá istá vôľa, ktorá tu dala možnosť ľuďom sedieť ako poslancom, je rozbitie nejakých princípov právneho štátu. Neuveriteľné! To už zakladá pochybnosti o odbornosti pani ministerky ako takej.
Pani ministerka aktívne zdaní obyvateľov Slovenskej republiky v čase obrovskej ekonomickej krízy, v dobe, keď ľudia nemajú už pomaly za čo zaplatiť svoje nájmy, dotuje obrovskými desaťtisícmi eur nechutné, zvrátené neomarxistické mimovládne organizácie a ich prínosom, ich kultúrna hodnota je nulová. Dotuje ľudí, 25-tisíc eur dala na tú tzv. Teplú vlnu, kde točia videá, kde si nejaký polonahý chlap v legínach strká hlavu do rozkroku, má to na YouTube sto videní, a ona tomuto dá 25-tisíc eur v tej istej dobe, keď máme plné schránky všetci ako poslanci od zúfalých slobodných mamičiek, ktoré nemajú z čoho zaplatiť nájmy a ktorým hrozí, že vypadnú na ulicu.
Toto robí pani ministerka. Jednoducho po všetkých tých kauzách a tá čerešnička na torte o tom, že sa zistilo, ako úspešne jej rodinná firma podniká so štátom, to už bola len posledná kvapka.
Nehovoriac o generálovi Lučanskom, o tom, že človek prišiel o život vo väzbe, keď ona bola ministerka spravodlivosti a neodstúpila, a ešte si do tohto mŕtveho chlapa kopla v tej úchylnej, nechutnej relácii... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:36 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:38

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Čepček, ak by ste boli riadnym koaličným poslancom a netancovali by ste medzi koalíciou, opozíciou, extrémizmom, Kuffovcami a neviem ešte akým parlamentným krídlom, dobre by ste vedeli, v akom stave je v súčasnosti pandemický zákon. Pretože je to práve ministerka spravodlivosti, ktorá tu dnes sedí, ktorá iniciatívne už pred mesiacom vytvorila dokument, draft takéhoto zákona po vzore rakúskeho modelu a ponúkla ho koaličným partnerom. Nie je to v našej gescii, ale vždy radi pomôžeme zo strany ZA ĽUDÍ naozaj odborným vkladom aj pri riešení pandémie. A keďže je to v gescii iného ministerstva, tak budeme veľmi radi, ak naozaj pristúpime ďalej k riešeniu tejto situácie pandemickým zákonom.
Ale znova váz vyzvem, ak by ste sa chceli správať ako riadny koaličný poslanec, tieto informácie by ste získali a mohli by sme sa o nich vecne baviť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:38 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:39

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem na slovo, či za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Čepček, viete, ako sa správa pravý koaličný poslanec? Nemá vlastný názor, nesmie sa vyjadrovať a len dvíha ruku ako opica. Takže keď sa budete takto správať, tak vás vezmú naspäť do klubu. Bez názoru, bez chrbtovej kosti, ako opica len dvíhate ruku. To je moja rada.
Som rád, že sa tu poukázalo na dvojaký meter ministerky spravodlivosti Kolíkovej. Ministerka spravodlivosti, ktorá sa má správať čestne, je úplný inak, je úplný opak. Pôsobí arogantne, bezcitne. Jasne používa dvojitý meter a útočí na realizáciu referenda. Pričom ako právnička by mala mať lepšie znalosti o realizácii referenda, a nie tvrdiť, že referendum je proti princípu právneho štátu. Vážení kolegovia, kolegyne, referendum je proti princípu právneho štátu? Klobúk dolu pred našou ministerkou spravodlivosti, my sme krajina neobmedzených možností. Toto môže povedať len minister spravodlivosti alebo ministerka spravodlivosti na Slovensku, všade inde na svete, keby toto povedal v takom Švajčiarsku, čo sú referendá pravidelné, už dávno je zavretá niekde v blázinci a má nasadenú ústavnú liečbu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:39 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:40

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Čepček, oceňujem odvahu, oceňujem to, že máte vlastný názor, a oceňujem aj to, že na rozdiel od vlastných kolegov budete hlasovať za odvolanie pani ministerky Kolíkovej. Niektorí vaši kolegovia hovoria o tom, aké pochybenia urobili, ale nakoniec sa vždycky podvolia a budú hlasovať tak, ako sa im povie. To si cením, že vy ste to povedali na rovinu, povedali ste svoj názor.
Súhlasím s tým, že pani Kolíková, ja som to už o tom dnes hovoril, sa drží svojej stoličky, ako keby jej bola daná od Boha, ale nie je to tak. A myslím si, že mnohí z vás aj tu boli ľudia, ktorí vyvodili určitú politickú zodpovednosť, ale pani ministerka takejto zodpovednosti nie je schopná.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:40 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:41

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec, spomenuli ste reláciu Pumpu, spomenuli ste pána Lučanského a ja vám musím povedať, že ja som pred chvíľou počúvala aj ďalších predrečníkov a ja som ako žena, ako človek ľudský zhrozená z toho, čo sa tu deje.
Vážení, ak naozaj pána Lučanského viedli v reťaziach, ak spadol, rozbil si hlavu, akúkoľvek ľudskú bytosť dať do reťazí, viete, to je niečo strašné. A vy máte toľko v sebe vlastne takého farizejstva, že tu predložíte zákon, že pes nemôže, nemôže byť na reťazi, preboha, že pes nemôže byť na reťazi, chodíte nás tu všetkých presviedčať, že ako je dobré, aby pes nebol na reťazi, čo ten pes podľa mňa mal, možno majú osemmetrovú dlhšiu reťaz, a zrazu sa dozvieme, že Lučanského vodili na reťazi horšie ako zviera, no ja som z toho – nie ste vy farizeji?
Tak dajte zákon, že aj ľudí nemožno voziť (vodiť, pozn. red.) na reťazi, lebo začali ste ich na reťaziach voziť (vodiť, pozn. red.) vy, aj tých ľudí, preboha, ja som fakt z toho zhrozená. Takže sa zamyslite, že čo vlastne v tejto spoločnosti presadzujete.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:41 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:43

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Čepček, tak ako je u teba známe, vecne, kultivovane a veľmi slušne si zhodnotil dôvody, prečo by mala byť pani ministerka Kolíková plénom Národnej rady Slovenskej republiky vyhodnotená ako neúspešný minister spravodlivosti a následne by mala byť odvolaná, snáď sa nám to všetkým spoločne podarí, ktorým naozaj ide o spravodlivosť a o zlepšenie fungovania rezortu spravodlivosti. (Ruch v sále.)
Pani ministerka veľmi znehodnotila (zaznenie gongu) a zdegradovala systém referenda, tak ako si ty to veľmi správne vo svojej rozprave podškrtol, a je to naozaj strašná trúfalosť z jej strany.
O jej samotnej podpore likvidácie sudcovského stavu sa naozaj ani baviť nemusíme. Dotácie ministerstva spravodlivosti voči LGBTI komunitám zo štátneho príspevku ministerstva spravodlivosti, to sú už naozaj do očí bijúce naozaj choré veci, ktoré jednoducho v našej spoločnosti podporovať nesmieme a nemôžeme.
Firemné podnikanie rodiny Kolík, s. r. o., to je naozaj do očí bijúca trúfalosť a pani ministerka sa svojím vyviňovaním, nevedela som o tom, nebola som informovaná, naozaj statočne pred plénom Národnej rady Slovenskej republiky neobhájila.
Zosmiešňovanie smrti generála Lučanského zo strany pani ministerky či už v médiách, alebo na tlačových konferenciách je viac ako úbohé a takáto osoba naozaj nemá morálne právo sedieť na stoličke ministerky spravodlivosti. Skôr by takejto osobe patrila funkcia niekde na ministerstve arogancie, neúcty a nespravodlivosti.
Pani ministerka, prosím vás pekne, odstúpte sama, aby ste si neurobili obrovskú hanbu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:43 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:45

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Čepček, ja vám ďakujem za to, že ste vzhľadom na vaše postavenie koaličného poslanca tak odvážne vystúpili, pomenovali veci pravými menami a hlavne ukázali, že ešte aj v tej koalícii sa nájdu niektorí poslanci, dúfam, že nie ste sám a jediný, ktorí tie konzervatívne hodnoty, s ktorými ich ľudia do parlamentu poslali a s ktorými vám ľudia dali silný mandát na to, aby ste chránili a riadili Slovensko... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pročko, prosím vás, ukľudnite sa, nevyrušujte. Nevyrušujte, prosím vás, nevyrušujte, lebo vás dám vykázať zo sály.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Môžem vás poprosiť o čas.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pokračujte, pán Kotleba. Dajte mu čas.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán podpredseda, ďakujem pekne.
Takže ešte raz, pán poslanec Čepček, dúfam, že sa takých poslancov, ktorí tu sú, aj konzervatívne tie svoje hodnoty, s ktorými ich ľudia poslali do parlamentu, nezahodili deň po voľbách a chápu, že to nie je len si povedať, som konzervatívec, ale v čase, aj keď sa to možno nehodí, aj keď možno zato mnohí takí primitívnejší nastavení kolegovia vaši, ako je Pročko, budú, budú sa z vás smiať a budú na vás hádzať kamene, tak aj v takomto ťažkom čase vystúpiť a povedať, že, áno, to, čo sa tu robí, je nesprávne, a preto musí aj pani ministerka odstúpiť.
Veľká vďaka, pán poslanec, a verím, že budete takým majákom pre možno viacerých koaličných poslancov, ktorí sa rozhodnú rovnako podľa svedomia teda dnes hlasovať za odstúpenie, alebo teda odvolanie pani ministerky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:45 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:47

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Čepček, trochu ma zarmútilo, že ste sa vo viacerých veciach vo svojom vystúpení mýlili. S tými vyjadreniami pani ministerky ako jeden z dôvodov, pre ktoré by mala odstúpiť, to nie je tak, ako sa to vo väčšine uvádza, že ona je proti referendu. Ona len vyjadrila názor, že za daných okolností toto referendum by bolo v rozpore s ústavnými princípmi. To nič neznamená iné ako to, že existujú viaceré právne názory na to, do akej miery takto postavené referendum je ústavné, a uvidíme, že ako to dopadne. Možno, že sa ukáže, že pani ministerka mala pravdu, a možno, že nie.
Pokiaľ ide o to, čo ste vraveli, že sa tzv. liberálni sudcovia majú dostávať na súdy, naozaj toto ma veľmi zarmútilo, čo ste povedali. Lebo musím povedať, že ťažko si viem predstaviť, že vy ako konzervatívny človek súhlasíte s tým, ako fungovali naši sudcovia a naše súdnictvo. To predsa nemôže byť pravda, to je v rozpore so všetkým, čo si ja predstavujem, že človek ako vy má za správne a spravodlivé.
A pokiaľ ide o to, čo teda ako som tomu porozumel, že ste uviedli, že pani ministerka je akosi prilepená na stoličke. To nie je tak, že pani ministerka je prilepená na stoličke, to je tak, že my chceme, aby ona na tej stoličke zostala. To nie je o tom (ruch v sále, zaznenie gongu), že čo ona chce, ale to je o tom, čo chce naša krajina, čo chcú naši voliči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 20:47 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video