31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:16 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 9:16

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, dámy a páni, dovoľte mi, aby som v mene skupiny poslancov Národnej rady v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a v súlade s rokovacím poriadkom Národnej rady predložil a odôvodnil návrh na vyslovenie nedôvery členovi vlády, ktorý je poverený riadením ministerstva vnútra, pánovi Mikulcovi.
Návrh spĺňa všetky potrebné náležitosti a nič nebráni, aby sme ho na dnešnej schôdzi aj prerokovali.
Ak dovolíte, dámy a páni, na úvod by som chcel urobiť krátke zhodnotenie toho, ako sa jednotlivé politické garnitúry stavali k možnosti využitia trestného práva v politickom súboji.
Všetci si pamätáme, najmä teda tí, ktorí sledujú politiku, aká napätá atmosféra bola v roku 1998, keď došlo k striedaniu vlád a po opakovanej vláde pána Mečiara prichádzala vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá pôsobila dve volebné obdobia. Pamätáme sa na rôzne podozrenia, pamätáme sa na mimoriadne ostrú kampaň a obvinenia, ktoré lietali z jednej strany na druhú stranu, ale musím oceniť, že vládna garnitúra Mikuláša Dzurindu nesiahla po trestnom práve a nepoužívala ho ako nástroj na politický súboj. Nechala veci tiecť prirodzeným spôsobom cez orgány činné v trestnom konaní. Ale neboli žiadne podozrenia zo zneužívania orgánov činných v trestnom konaní, operatívcov, vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ani ďalšie informácie, ktoré by potvrdzovali, že sa manipuluje s trestnými konaniami a robí sa všetko pre to, aby došlo k určitému výsledku.
V roku 2006 začalo dvanásť rokov vládnutia strany SMER – sociálna demokracia s krátkou výnimkou rokov 2010 až ´12. Takisto sme mali milión dôvodov vznášať rôzne podozrenia, ktoré sa týkali privatizácie strategických majetkov. Nech za všetko hovorí spis Gorila, údajný spis Gorila, ktorý sa dotýkal privatizácie Slovenských elektrární predovšetkým, ale aj ďalšie informácie, ktoré vychádzali na povrch v súvislosti s privatizáciou Slovenského plynárenského priemyslu a s ďalšími kauzami, ktoré sa objavovali v rokoch 1998 až 2006. Aj ja môžem potvrdiť, že za tých dvanásť rokov sa nikdy nepoužilo trestné právo. Nikdy.
A dokonca boli sme vo vládnej koalícii s Hnutím za demokratické Slovensko, ktoré mohlo požadovať v rokoch 2006 až 2010 používanie trestného práva ako nástroja v politickom súboji. Ale nedošlo k tomu. Naopak, musím povedať, že v tomto období došlo aj k odsúdeniu dvoch významných politikov, ministrov vlády z roku 2006 až 2010, pochádzajúcich zo starej Slovenskej národnej strany. Boli to dvaja ministri životného prostredia v súvislosti s nástenkovým tendrom. Ale tieto kauzy neboli postavené na udavačoch. Neboli postavené na tom, že zatvorili ministrov do väzby a tam ich toľko tlačili, až ich dotlačili. V prípade dvoch ministrov za životné prostredie ani jeden z nich nestrávil ani jeden jediný deň vo väzbe. Opakujem ešte raz, ani jeden jediný deň, a napriek tomu boli odsúdení na dlhoročné tresty odňatia slobody, na deväť a jedenásť rokov, ktoré si v súčasnosti títo ľudia aj odpykávajú.
Dokonca musím povedať, že aj v rokoch 2010 – 2012 za vlády Ivety Radičovej, kedy mohli byť veľké chute, pretože mnohým trestné právo vonia, tieto pokusy neboli a nedošlo k zneužitiu orgánov činných v trestnom konaní.
Táto základná zásada, že nie je možné používať prostriedky trestného práva na politický súboj, bola radikálne porušená po parlamentných voľbách v roku 2020. A bolo to preto tak, lebo v podstate celé pôsobenie opozície v rokoch 2016 až ´20, ale aj predtým, bolo postavené predovšetkým na kriminalizácii vládnych predstaviteľov, na obvineniach bez akýchkoľvek dôkazov, na vytváraní atmosféry, že všetko v tejto krajine je zlé. Ja som sa postavil k mnohým veciam čelom, aj sme zaplatili politickú daň za niektoré chyby, ktoré sme urobili, ale Slovensko ani zďaleka nebolo také, akými farbami bolo maľované.
Musíme upozorniť slovenskú verejnosť, že keď v roku 2020 sa odovzdávala vláda novej nastupujúcej vládnej garnitúre, ktorá vyhrala voľby, to sme my plne rešpektovali, krajina mala historicky najnižší deficit, mala veľmi nízky verejný dlh na úrovni okolo 48 %, mali sme najvyššiu historickú zamestnanosť, historicky najnižšiu nezamestnanosť aj ďalšie parametre v sociálnej, ekonomickej sfére boli veľmi zaujímavé.
S čím teda bolo možné prísť ako s agendou, keď niekoľko rokov predtým sa vytvárala atmosféra, že musí dôjsť k zmene vlády preto, lebo celý štát je čistá mafia, nič tu nefunguje, všetko je skorumpované. Ja teraz vôbec nebudem, samozrejme, osobný, ale vieme, že štartovacím momentom bola vražda novinára a jeho priateľky, ktorá bola hrubým spôsobom politicky zneužitá na súboje, na súboje, ktoré nemajú obdobu v slovenskej politickej histórii, a bola zneužitá mierou, ktorá tiež nemá obdobu v slovenskej politickej histórii.
V roku 2020 prišla teda nová vláda a mala právo si postaviť svoj vlastný vládny program. Plne to rešpektujem, vyhrali ste voľby, máte právo naformulovať do programového vyhlásenia to, čo považujete za správne. Možno si to sami neuvedomujete, ale prvé slovo v programovom vyhlásení vlády, vôbec prvé slovo, ak teda neberem nadpis, že Programové vyhlásenie vlády na roky 2020 až ´24, je slovo korupcia. Hovoríte o odstraňovaní klientelizmu a rodinkárstva a že budete posilňovať dôveru, že rozhoduje talent a poctivá práca. Nebudem to teraz rozoberať na drobné, pretože dobre viete, že z týchto slov dnes po roku a troch mesiacoch neplatí absolútne nič.
Ale bolo treba predovšetkým realizovať plán a ten plán bol, keďže nebolo príliš čo ponúknuť, pretože hospodársky, sociálne, finančne bola krajina odovzdaná v stabilizovanom stave, potom prišla pandémia, nezvládnutá, s tragickými dôsledkami pre celé Slovensko, no tak prišiel plán pozatvárať za každú cenu nominantov opozície, aby sa potvrdili slová z rokov, kedy súčasná vládna koalícia pôsobila v opozícii. Jednoducho museli to dokázať a vedeli, že to nie je iba tak, prísť a povedať, že tohto človeka zatvoríte, zadržíte, ten sa prizná, ten niečo povie. Na to, aby ste takýto diabolský plán pozatvárať za každú cenu bez ohľadu na dôkazy, pravidlá, predstaviteľov opozície, na to bolo treba vytvoriť systém ľudí a predovšetkým ignorovať silnú politickú tradíciu, že trestné právo sa nepoužíva v politickom súboji. A dokonca ste to, dámy a páni z vládnej koalície, začali robiť takou intenzitou, ten diabolský plán, že u vás prevládlo presvedčenie, že zneužívanie trestného práva na politický súboj bude jednoducho tolerované v duchu verejného záujmu, že my môžme čokoľvek, môžme porušiť všetky pravidlá, aké existujú, čokoľvek, verejnosť to bude jednoducho akceptovať.
Ja tu mám za sebou predsedu vlády Slovenskej republiky pána Hegera a ja mu naozaj staviam jednu otázku, predpokladám, že pán Heger bude vystupovať v parlamente. Potvrďte, pán premiér, že už neplatí pravidlo, že rodinní príslušníci verejných funkcionárov nemôžu obchodovať so štátom. U nás to pravidlo platilo. Môžem uviesť príklad ministra hospodárstva, ktorý, keď došlo k elektronickej súťaži ohľadne upratovacích služieb a túto súťaž elektronicky vyhrala firma jeho príbuzného, myslím, že to bol švagor, minister hospodárstva musel odstúpiť z funkcie a táto súťaž nikdy nebola zrealizovaná.
A dnes, pán predseda vlády, máte vo vláde členov, ako je napríklad ministerka spravodlivosti, ktorej brat má miliónové obraty so Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom, nehovoriac o tom, že je majiteľkou firmy, ktorá cez jej nevlastnú sestru okrádala majiteľov bytov v jednej dedine pri Bratislave. A dnes budeme hovoriť o ministrovi vnútra pánovi Mikulcovi, ktorého rodinní príslušníci preukázateľne robili obrovské obchody so štátom.
Teda ak to už neplatí, tak to verejne povedzte, že v mene verejného záujmu my, vládna koalícia, môžeme všetko a už to jednoducho neplatí, a to je jedno, či to je brat, sestra, otec alebo matka, môže robiť obchod so štátom a nie sú v tom žiadne limity.
Toto je obrovský rozdiel v porovnaní s tým, čo bolo aj s chybami, ja som už povedal niekoľkokrát, že sme urobili chyby a zaplatili sme za to politickú daň, ale takáto miera rodinkárstva, takáto miera prepojenia rodinných príslušníkov na štát vo verejnom biznise tu nikdy, podľa mňa nikdy v celej histórii nebola. Dokonca mám až taký pocit, že sa vraciame do obdobia 90. rokov, kedy jeden z ministrov vlády zadal veľkú stavebnú zákazku svojmu bratovi, stavebnej firme. A keď sa na to prišlo a novinári sa pýtali, že či mu to nie je čudné, že dal zákazku vlastnému bratovi, odpovedal na to vo vašom duchu: A to vlastnému bratovi nepomôžem?
Takto ďaleko sme sa dostali v roku 2021 a bol by som rád, keby predseda vlády tieto veci vysvetlil, čo to vlastne znamená a kam sa Slovensko hýbe v tomto duchu.
Povedal, že bolo treba vytvoriť systém ľudí, systém ľudí, ktorí sú dnes rozhodujúci v orgánoch činných v trestnom konaní, ale aj systém ľudí, ktorí budú tomuto systému orgánov činných v trestnom konaní pomáhať rôznymi informáciami, udaniami, pretože ja nebudem používať výraz kajúcnik, to nie sú kajúcnici, to sú obyčajní udavači, ktorí sú schopní za deravý groš zradiť aj vlastných rodičov len preto, lebo sú to kriminálnici podozriví zo závažnej trestnej činnosti a aby si zachránili kožu, tak sú pripravení udať kohokoľvek, kedykoľvek a za akýchkoľvek podmienok.
Mňa preto neprekvapuje, že súčasný minister financií sa priznal v jednej z výpovedí, že sa opakovane stretával s najvýznamnejším udavačom Slobodníkom. Mňa neprekvapuje, že sa rovnako stretával aj s ďalším významným udavačom Makóom. Je už slávna historka o tom, ako došlo k presunu a navýšeniu rozpočtu Slovenskej informačnej služby, čo sme doložili, to, čo dnes rozprávame, je všetko doložené a budem dokladať ďalšími dokladmi, že rozpočet sa navýšil o 20 mil. a dnes všetci dobre vieme, že pán Makó pracoval a pracuje pre Slovenskú informačnú službu. Čiže hovoríme o udavačovi, človeku, ktorý je podozrivý zo závažnej trestnej činnosti a ktorý je za to všetko platený ešte aj štátom.
Možno, páni ministri, ktorí za mnou sedíte, by ste mohli niektorí z vás, lebo mám presne na mysli niekoho, vystúpiť a povedať, akú veľkú zákazku ste dali najnovšie spoločnosti pána Makóa. Ako je možné, že ešte touto cestou sa postupuje, že v podstate to je štátna korupcia, keď udavačovi ešte budeme pomáhať aj tak, že mu budeme dávať štátne zákazky, ale aj o tom bude určite v najbližších dňoch ešte veľa, veľa čo povedať a predovšetkým veľa čo predložiť.
Dámy a páni, teda postupne sa vytváral systém a vyhľadával sa systém udavačov, s ktorými najvýznamnejšími udržiavali významní predstavitelia vládnej koalície osobné kontakty. Ale bolo potrebné pripraviť aj systém ľudí, ktorí budú rozhodovať. Je celkom prirodzené, že pri voľbe generálneho prokurátora si vládne strany hľadali svojho kandidáta, ja som to nikdy nespochybňoval, pretože voľba generálneho prokurátora je politická vec, ak sa o nej rozhoduje v Národnej rade, je to politická vec. Iné už ale je, keď sa objaví kandidát za konkrétnu politickú stranu, tak je evidentné, že tento človek je prepojený na túto politickú stranu. Mali ste pripraveného angažovaného sudcu Najvyššieho súdu pán Klimenta. Veľmi aktívne pracujete s prokurátormi špeciálnej prokuratúry, ako je pán Šúrek alebo ako je pán Repa, ktorý je synovcom pána Klimenta. Potom došlo k výberu špeciálneho prokurátora, čo ja považujem za svetový rekord, pretože máte za špeciálneho prokurátora právoplatne odsúdeného človeka, mať za špeciálneho prokurátora človeka, ktorý podvádzal pri justičných skúškach, a mať človeka, ktorý nezákonne získal bezpečnostnú previerku a ktorý sa sám vzdal konania v 24 najcitlivejších kauzách v rámci špeciálnej prokuratúry, tak to vyžaduje veľkú mieru predstavivosti, ale vy ste ju v danom prípade naplnili, pretože v Lipšicovi ste našli skvelého hovorcu a človeka, ktorý obhajuje všetky zločiny, ktoré sa páchajú pri porušovaní trestného práva a ešte mu za to štát aj dobre platí, 110-tisíc eur ročne, to je nevídané. Nevídané, že takýto človek môže byť na čele špeciálnej prokuratúry.
Skupina poslancov Národnej rady podáva dnes návrh na vyslovenie nedôvery ďalšiemu významnému členovi vlády, ktorý zodpovedá za rezort vnútra. Ak si zoberieme, vážené dámy a páni, kompetenčný zákon, tak v § 11 tohto kompetenčného zákona sa hovorí, že ministerstvo vnútra okrem iného je ústredným orgánom štátnej správy pre ochranu ústavného zriadenia verejného poriadku a bezpečnosti osôb a majetku. Niet teda pochýb, pán minister, že nesiete politickú zodpovednosť za pôsobnosť, ktorá vám spadá podľa kompetenčného zákona ako ministrovi vnútra, a musíte znášať politicky, že Národná rada ústavne konformným spôsobom vám chce vysloviť nedôveru, pretože tvrdíme, že túto svoju pôsobnosť nezvládate, dokonca vidíme v nej aj aktívne prvky, ktoré ešte opačne spochybňujú vaše pôsobenie ako ministra vnútra.
Pán minister, musíte, keď ste vstúpili do politického ringu, znášať to, že sa budú o vás uverejňovať informácie z rôznych zdrojov, pretože verejnosť má právo vedieť, kto stojí na čele dôležitých rezortov. Toto je verejný záujem, toto je verejný záujem. A preto sme bez akéhokoľvek zaváhania sa vrátili a chceme hovoriť o tom, kto ste, ako ste pôsobili vo významných funkciách a čo je okrem iného spájané s vašou prácou. Ja viem, že to nie je príjemné počúvanie. Ja som tiež zažil za 30 rokov veľa nepríjemného počúvania od celého radu poslancov a politikov naprieč celým politickým spektrom, ale taký je politický život. Ak sa niekto domnieva, že bude oslobodený od tohto a chce vykonávať verejnú funkciu, tak potom nemôže ísť do verejnej funkcie.
A preto ma aj mrzí, pán minister, osobne, pretože ja osobne proti vám nič nemám, že ste ako reakciu na fakty zareagovali tak, ako ste zareagovali, to by sa nemalo diať v takých významných funkciách, ako je funkcia ministra vnútra.
Prvá vec, ktorú vám vyčítame, pán minister, je, že ste pôsobili ako riaditeľ kancelárie riaditeľa Vojenského spravodajstva v čase, keď vaším nadriadeným riaditeľom bol pán Leitner, ten pán Leitner, ktorý je dnes štátny tajomník na ministerstve vnútra. A v tom čase Vojenská spravodajská služba podpísala zmluvu, veľmi atraktívnu, pre firmu, v ktorej pôsobil váš otec, vo výške 2,5 mil. eur. Išlo o stráženie nehnuteľností v pôsobnosti Vojenskej spravodajskej služby. K tomu treba ešte dodať, že tu bolo ďalších 250-tisíc eur, tentokrát išlo o strážnu službu vo Vojenskom obrannom spravodajstve. Toto je fakt, na ktorom sa nedá nič zmeniť. A môžme rozprávať, koľko chcem, že bolo vtedy málo bezpečnostných služieb a že táto bola najlepšia a že to bolo férové. Ja nebudem ani teraz porovnávať hodinové sadzby, pán minister, lebo by nám to nevyšlo, hodinové sadzby vtedy boli úplne iné, ale v poriadku.
Ja teraz hovorím o základnom fakte. že keď ste boli vo významnej funkcii vo Vojenskom spravodajstve, váš nadriadený, ktorého ste potom urobili štátnym tajomníkom u seba, pravdepodobne ako prejav nejakého vzájomného rešpektu a poďakovania, podpísal pre firmu vašeho otca lukratívnu zmluvu za 2,5 plus 250, ako som už uviedol, cez Vojenské obranné spravodajstvo.
Sú tu informácie ďalej, pán minister, že za byt, ktorý patril vašemu otcovi, Vojenské spravodajstvo platilo mesačne nájom. To je jedno, či to bol konšpiračný byt, alebo aký, ale opäť bol to majetok vašeho rodinného príslušníka, ale na základe tohoto zaplatila Vojenská spravodajská služba asi 800-tisíc – v tomto prípade budem, samozrejme, korektný – korún a nie eur, pretože v tom čase sa ešte všetko týkalo slovenských korún.
Potom prišlo obdobie, pán minister, kedy ste pôsobili ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby, 2010 – 2012, a spoločnosti Aegis Eu ste dali stráženie budov a zaplatili ste im za 9 mesiacov 150-tisíc eur, tá zmluva bola väčšia, ale pretože došlo k výmene vlád, táto zmluva bola potom aj zrušená.
Pán minister, vy ste popreli, že by v tejto firme Aegis pôsobil váš brat Ján Mikulec, a mrzí ma to, pretože ja nestrieľam z boku, a my sme včera preukázateľne dokázali screenshotmi z facebookových stránok, z webových stránok, že váš brat pôsobil v tejto spoločnosti, dokonca je tam uvedené jeho telefónne číslo. Ja sa teraz nechcem nikoho dotýkať, ale niekedy spravodajcovia na Slovensku pôsobia ako Johnny English a Austin Powers. My sme mu včera zavolali, on zdvihol telefón a predstavil sa, že Mikulec. Čiže je to jasné, že váš brat robil vo firme, o ktorej teraz hovorím, a ďalšie zdroje dokonca hovoria, že bol tak dôležitý, že bol pri všetkých stretnutiach, dokonca z jeho účtu sa vyplácali aj platy niektorým zamestnancom tejto bezpečnostnej služby.
Potom, pán minister, treba povedať o vás, že ste stratili bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné. Vojenská spravodajská služba, dámy a páni, skonštatovala, že pána Mikulca nemožno považovať za bezpečnostne spoľahlivú osobu, lebo klamal v bezpečnostnom dotazníku, a preto mu zrušili bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné. V súlade so zákonom sa pán minister obrátil na Najvyšší súd, čo mohol, ale Najvyšší súd zamietol jeho žalobu, pokiaľ ide o preskúmanie zákonnosti tohto rozhodnutia Vojenského spravodajstva. Máme aj rozhodnutie, pokiaľ ide o zbavenie previerky, máme aj rozhodnutie Najvyššieho súdu v kompletnom znení.
Pán minister, mali ste ďalší vážny problém s premiérkou Radičovou, pretože podľa premiérky, a to sme preukázali dokladmi, ste opakovane nesplnili príkaz, ktorý vám bol daný, aby ste predložili materiál, ktorý sa týkal nakladania s hnuteľným, nehnuteľným majetkom v predchádzajúcom období vo VSS, ministrovi vnútra, vtedy Lipšicovi. Vy ste to neurobili. A presne opačne, ste pristúpili ku skartácii tohto dokumentu. Máme veľa dôvodov sa domnievať, že prečo to tak bolo. Ale opäť nebudem strieľať z boku, lebo my ten dokument nemáme, pretože bol skartovaný. Keby sme ho mali, tak určite budeme dnes o ňom hovoriť. Ale za to vás, vás ministerka obrany, vtedy premiérka, aj disciplinárne stíhala, aj disciplinárne potrestala, pretože ste odmietli uposlúchnuť rozkaz nadriadeného, v tomto prípade ministerky obrany.
Pán minister, chcem a musím sa k tomu vrátiť, prečítať aj úradný záznam z 5. decembra 2012, ktorý spísal riaditeľ II. odboru Vojenskej spravodajskej služby. Nie je to žiadny tajný dokument ani dôverný dokument. Je to úradný záznam. V tomto úradnom zázname je päť bodov.
Prvý bod sa týka práve výberu spoločnosti Aegis Európska únia alebo Eu, citujem: „Podstatné je, že riaditeľ Vojenského spravodajstva plukovník Mikulec žiadal jednoznačne, že víťaznou spoločnosťou má byť Aegis Európska únia, s. r. o.“ Vtedy, nakoľko mal plukovník, ktorý spísal tento záznam, vedomosť o tom, že v minulosti bol otec Romana Mikulca pán Mikulec konateľom spoločnosti MIPOL, ktorá poskytla služby SBS pre Vojenské spravodajstvo, to je tá 2,5-miliónová zmluva, jednoznačne upozornil, že v budúcnosti nesmie mať Mikulec v žiadnom prípade akýkoľvek preukázateľný vzťah k SBS vykonávajúcej ochranu objektov VSS. Mikulec to garantoval. Potom došlo k výberu a vlastnou spravodajskou činnosťou tento II. odbor zistil, že spoločnosť Aegis Eu sa angažuje osoba, ktorá síce nie je konateľom, čo je pravda, to je pán Lukačovič, ale je prítomný pri dôležitých rokovaniach a dokonca z jeho účtu boli vyplácané výplaty niektorým príslušníkom SBS. Táto osoba bola ustálená na základe vyťažovania príslušníkov danej SBS a išlo o Jána Mikulca, teda brata riaditeľa VSS Romana Mikulca. Plukovník okamžite s uvedenou informáciou konfrontoval riaditeľa VSS pána Mikulca a ten potvrdil, že jeho brat Ján je zamestnanec Aegis Eu. Na otázku plukovníka, ako je to možné, Mikulec odvetil, že on nemôže bratovi zakázať pracovať v hociktorej firme. Plukovník pochopil, že zaangažovanosť Mikulca je jednoznačná a o tomto stave potom osobne informoval plukovníka Róberta Tibenského, riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva.
Druhý bod, pán minister, prepáčte, je pre mňa smiešny, ale asi to vykazuje, kto ste a čo ste boli schopný robiť ako riaditeľ Vojenského spravodajstva. Riaditeľ Vojenského spravodajstva pán Mikulec opísal situáciu, že nejaký miestny mafián sa mu vyhrážal. Dôvodom mala byť roztržka, pretože „pes mafiána sa vymočil na plot Mikulca“, čítam úradný záznam, „a následne vykrikoval po ňom v obchodnom dome a vyhrážal sa mu. Na základe požiadavky riaditeľa Mikulca ohľadne atakovania jeho osoby miestnym podnikateľom bolo začaté získavanie informácií k tejto osobe. Zistilo sa, že ide o osobu, ktorá má prepojenie na zločineckú skupinu takáčovci, že sa dosť často zdržuje v zahraničí, Kanada“ a tak ďalej a tak ďalej.
Na základe týchto informácií KRO oslovilo príslušníkov ÚBOK-u, že takáto osoba sa zdržuje na Slovensku a je ju možné zadržať. Asi po mesiaci riaditeľ Vojenského spravodajstva povedal, že opatrenia nie sú dostatočné. Osoba sa mu aj naďalej vyškiera v nákupnom centre. Na základe tohto pokynu bol oslovený zdroj, ktorý poznal hierarchiu jednotlivých členov zločineckej skupiny takáčovci, bolo vyvolané stretnutie, ktorého sa zúčastnil príslušník spravodajstva, zdroj a člen uvedenej skupiny takáčovcov, ktorý mal blízky vzťah s podnikateľom, a na stretnutí sa dohodlo, že podnikateľ bude takáčovcami priateľsky upozornený na to, aby si Mikulca prestal všímať a už sa naňho nevyškieral.
Tak neviem, či toto je jednoducho situácia, ktorá je hodná riaditeľa VSS. Je mi ľúto, ale bavíme sa o vážnych veciach. To ste vybavovali veci s takáčovcami, preboha, aby sa vám nevyškieral nejaký človek v obchodnom dome? Ako vás vnímam, ste veľký chlap, ste si to mali sám vybaviť a nie posielať na takéhoto človeka mafiánsku skupinu, mimochodom veľmi zaujímavú, pretože tá je poprepájaná s mnohými ľuďmi, ktorí sa týkajú aj súčasnej vládnej koalície.
Bod tretí sme si overovali, pán minister, a bol nám potvrdený. Riaditeľ Vojenského spravodajstva Mikulec niekedy koncom roku 2010 oznámil riaditeľovi odboru vnútornej bezpečnosti, že jeho predchodca Drahoslav Balciar si pred odchodom do zálohy odkúpil osobné motorové vozidlo, pravdepodobne značky BMW 5, a je potrebné mu ho poškodiť alebo zničiť. Major, ktorý túto úlohu dostal, nechápal, z akého dôvodu je poškodenie osobného motorového vozidla bývalého príslušníka Vojenského spravodajstva agenda riaditeľa II. odboru, tak mu riaditeľ VSS oznámil, že nech neužíva nakradnuté. Uvedené skutočnosti však major odmietol akceptovať alebo dokonca zrealizovať.
„Obdobné prejavy hnevu, zlosti, ničenia majetku, resp. ublíženia nejakej osobe neboli z dôvodu prchkej povahy plukovníka Mikulca zriedkavé. Často týmto spôsobom reagoval.“ To je hodnotenie, ktoré je v úradnom zázname.
Môžem ešte pokračovať dvoma vážnymi vecami, a to bolo vydanie nekorektných úloh. Znovu citujem: „Pre príslušníkov II. odboru ohľadom spoločnosti asi SYQUEST, Skýcovská 5, Bratislava, ktorá má problémy, išlo o daňový únik a bolo potrebné pre riaditeľa Mikulca zistiť stav rozpracovania uvedenej firmy Colným kriminálnym úradom a možnosti odloženia prípadu. A celé to tu je rozpísané.
Pán minister, za toto dnes posielate ľudí do väzby.
No a, samozrejme, bod piaty, ten je najzávažnejší. Niekedy v mesiaci október 2011 prebiehal výber spoločnosti ohľadom rekonštrukcie bezpečnostných systémov EZS a EPS v objekte Vojenského spravodajstva Trenčín. Neviem, čo to je, ale je to nejaký informačný systém. Pán minister určite vie. Predmetná rekonštrukcia mala byť hradená z rozpočtovej podpoložky, ktorej správcom je plukovník, tu je nejaké meno, riaditeľ II. odboru. Jednalo sa o investíciu približne 170-tisíc eur. Počas predmetného výberu žiadal riaditeľ Vojenského spravodajstva Mikulec od tohto plukovníka, aby zabezpečil od víťaznej spoločnosti províziu vo výške 10- až 15-tisíc eur. Malček to odmietol vyžiadať s tým, že mu zabezpečí kontakt s konateľom a sám Mikulec si môže vyžiadať províziu. Takéto riešenie Mikulec odmietol.
Za takýto pokus opäť by ste dnes poslali človeka bez akéhokoľvek zaváhania do väzby. Najprv by ste ho zadržali, dobre ho vydusili 48 hodín v cele policajného zadržania a potom by prišiel systém angažovaných prokurátorov, angažovaných sudcov, ktorí by takéhoto človeka hodili, šup, ho do väzby. A nech tam sedí rok, rok a pol, možno aj dva roky.
Musel som tieto veci prečítať, pretože vytvárajú nejaký obraz, o kom sa dnes bavíme a prečo si myslíme, že minister vnútra by nemal byť pán Mikulec, že by to mal byť niekto iný. Ste stále veľká koalícia, určite máte dostatok ľudí na to, aby ste si vybrali iného človeka, ktorý by vedel zvládať pozíciu ministra vnútra lepšie.
Dámy a páni, samozrejme, že ak ste na čelo ministerstva vnútra postavili človeka, o ktorom som poskytol tieto informácie, tak sa nečudujeme, čo sa dnes deje v rezorte ministerstva vnútra. Vôbec sa nečudujeme. Už som naznačil, že ešte pred voľbami dochádzalo ku kontaktom súčasných vládnych politikov s udavačmi, ako je Makó alebo Slobodník. K týmto treba ešte pridať známe mená, ako je napríklad Sklenka alebo Beňa. To je výsmech, nehnevajte sa, človek v prípade Beňu, námestníka riaditeľa SIS, ktorý je podozrivý zo státisícových úplatkov, za to, že porozprával, sa vyplakal, poudával všetkých, ktorých mal poudávať, skončil tak, že dostal podmienečný trest odňatia slobody, aby sa teda nepovedalo, že ste neboli dostatočné prísni, tak ste mu zvýšili peňažný trest zo 7- na 14-tisíc eur. Teda skoro celé Slovensko spadlo, keď sa dozvedelo, ako ste sa vysporiadali s človekom, ktorý mnohým ľuďom spôsobil ľudskú tragédiu, pretože to, čo robíte, pán minister, a čo prikrývate a čo robí celá vláda, spôsobilo už ľudské tragédie. Teraz sa už bavíme o ľudských tragédiách, o ničom inom. (Potlesk.)
A ja verím, nebudem to robiť ja, pán minister, ale verím, že príde doba, lebo dnes sú obhajcovia zastrašovaní, príde doba, že aj obhajcovia sa postavia na tlačové konferencie a budú hovoriť príbehy, o ktorých neveríte, pán minister. Veríte tomu, že keď chcete ihlu a niť, tak to trvá dva týždne, kým ju dostanete vo výkone väzby? Veríte tomu, že keď chcete pozerať o pätnásť minút dlhšie televízor, musíte napísať žiadosť riaditeľovi väznice? To sú prípady, ktoré môžem kedykoľvek dokladať a dokumentovať.
A nebudem hovoriť o spôsobe, akým sa narába s ľuďmi. Nikomu neželám, dámy a páni, aby vám nasadili v Prešove na hlavu čiernu kapucňu a dali sluchátka, mali ste medveďa a leteli ste v jednom kuse z Prešova až do Pezinku. Viete si predstaviť, v akom zdravotnom stave ten človek vystúpil z toho auta? Viete, aký bol dôvod, že mal medveďa, sluchátka, kapucňu? Že keby náhodou všetkých tých dozorcov prekonal v tom aute po zuby ozbrojených a by vyskočil z auta, aby bol dezorientovaný, aby teda nevedel, že na akom mieste sa nachádza. To, čo robíte s ľuďmi, to musí byť predmetom aj medzinárodného prešetrovania. A myslím si, že výbor pre prevenciu a zákaz mučenia sa musí pozrieť na to, ako sa s niektorými ľuďmi, ktorí sú angažovaní v tých rôznych podozreniach a ktoré sa dnes prešetrujú, nakladá.
Dámy a páni, hovorím to za SMER – sociálnu demokraciu, ale verím, že aj ostatných predkladateľov. Nikto z nás nemá nič proti prešetrovaniu podozrení. Áno, nikto z nás nemá nič, ak je potrebné zadržať podozrivého. A pokiaľ sú reálne dôvody na prepustenie, teda na umiestnenie do väzby, tak nech do tej väzby aj ide. Ak niekto chce ujsť, no tak ho dajme do väzby. Ak o niekom vieme, že má niekoho ovplyvňovať, no tak ho tam dajme. Alebo ak niekto vieme, že má chuť pokračovať v trestnej činnosti, takisto použime väzbu. Nič proti tomu nemáme.
Ale nie že stala sa z toho pásová výroba bez dôkazov, bez dôvodov. Budem ešte hovoriť aj o konkrétnych veciach, ako to dnes v týchto okamihoch celé končí.
Dámy a páni, nie náhodou metódy zneužívania trestného práva, udavačov, ktorí sú špeciálne vyhľadávaní, špeciálne motivovaní a sú motivovaní aj finančne, nie náhodou sa tieto metódy prestali páčiť viacerým predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní. A začali o veciach hovoriť.
Veľmi vážne hovoril Milan Lučanský. Toto je príbeh obrovskej ľudskej tragédie. Ja tu nebudem nikoho obviňovať. Mám ďaleko od toho, aby som dnes vynášal nejaké súdy. Ja verím, že vyšetrovanie tohto prípadu, pretože jedna vec je parlamentná komisia, druhá vec je vyšetrovanie trestnej veci, ešte prebieha. A zdá sa mi, že tie výsledky vyšetrovania idú trochu inou cestou, ako dnes sme si mohli prečítať v parlamentnej správe. Viete, že celá parlamentná správa, to bolo jedno fiasko, pretože dostali poslanci pozvánku, že dojdite na zasadnutie komisie o samovražde Lučanského. Ešte komisia ani nezasadla a už v názve tej komisie bolo napísané, že o čo v podstate tam aj išlo.
Prišli ďalší ľudia, ako je riaditeľ, bývalý, Slovenskej informačnej služby, a to už nehovorím o ľuďoch z prostredia strany SMER – sociálna demokracia, začal hovoriť o tom, čo sa deje, ako sa ovplyvňujú svedkovia, čo sa deje vôbec v celom systéme. Čo ste s ním urobili? No tak ste mu vykopli dvere a dali ste ho do väzby. A nikto nechce čítať to, čo hovorí riaditeľ, a hovorí veľmi presne. Neexistujú žiadne dôvody, prečo je držaný vo väzbe. Neviem, či už je zbavený mlčanlivosti, ale podľa mňa ešte stále nie je zbavený mlčanlivosti. Čoho ste sa tak báli? Keď prešiel v Národnej rade návrh, aby mohol vystúpiť bývalý riaditeľ SIS pán Pčolinský tu v pléne Národnej rady, čoho ste sa báli? Pravdy ste sa báli? No tak by nám niečo povedal. Keď to nepovie on, tak to povieme my alebo to povie niekto iný.
A argument, že to nie je možné. Akože to nie je možné? Keď je treba predviesť človeka, ktorý je vo väzbe, k špecialistovi, k lekárovi, ak ho treba previesť, ja neviem, na nejaký výsluch, všetko sa dá. Tak ho rovnako, ak si to žiadal najvyšší orgán tohto štátu, aby mohol vypovedať alebo povedať niečo na schôdzi Národnej rady, neverejnej, tak to bolo zrazu zakázané, hoci o tom Národná rada aj rozhodla.
Potom začali hovoriť ďalší ľudia. Začal hovoriť Zurian, bývalý šéf NAKA. Pán minister, po tomto by som si urobil poriadok v rezorte. To nesvedčí o vašej profesionalite, že idete vybrať človeka, zadržať ho a on nie je doma.
Potom ste pristúpili k ďalším osobám, ako je Kaľavský, šéf operatívcov v rámci NAKY. Szabó, šéf inšpekcie, ktorý skončil včera rozhodnutím Najvyššieho súdu vo väzbe. A to teraz hovorím o ľuďoch, ktorí začali o zneužívaní svedkov, udavačov a manipulácii trestných konaní hovoriť. Vôbec teraz nehovorím o ľuďoch, ktorí sedia na základe tohto ohavného systému, ktorí sedia na základe toto ohavného systému vo väzbe. Fakt mi porozprávajte, čo robí vo väzbe Dušan Kováčik? Ja by som to veľmi rád vedel. Veľmi rád by som si prečítal konečne niečo normálne, čo odôvodňuje, prečo má byť Dušan Kováčik vo výkone väzby. Takú istú otázku vám postavím v súvislosti s Tiborom Gašparom a ďalšími a ďalšími. Čo im potom poviete, keď ich pustíte po dvadsiatich, tridsiatich mesiacoch a budú oslobodení? Lebo tam nič nie je. Je to všetko postavené na princípe jedného udavača a vybuchuje to ako jeden granát za druhým. Čo im poviete? Že sorry, viete čo, je mi to ľúto, že ste boli dvadsať mesiacov vo výkone väzby. Zničený život. Cela dvakrát štyri metra. Máte hodinu právo na vychádzku. O tých obmedzeniach ani nechcem hovoriť, ktoré títo ľudia vo výkone väzby majú.
Načo to je dobré? Ak sú vykonané všetky dôkazy, nie je dôvod sa obávať, že by ušiel alebo žeby pokračoval v trestnej činnosti alebo ovplyvňoval svedkov, tí ľudia nemajú čo robiť vo výkone väzby. Ale urobili ste to len preto, lebo ste chceli preukázať svoju pravdu, že treba pozatvárať všetkých predstaviteľov opozície. O tomto celom to je. A preto sa začalo hovoriť o tých udavačoch a o ďalších ľuďoch, ako pracujú a čo sa okolo nich celé deje.
Dovoľte mi pár konkrétnych vecí.
Na základe princípu udavača jedného jediného bol podaný návrh vzatie, na vzatie do väzby sudcu Najvyššieho súdu pána Kolcuna. Išlo o úplatkárstvo. Kto bol udavač? Slávny Sklenka. Slávny Sklenka, ktorý sa raz za dva týždne osprchuje, oholí a ide vypovedať, lebo zase si niečo vymýšľa. A mali by ste aj to vedieť, že pred tým, ako príde opätovne vypovedať, dostane dopredu všetky informácie o výpovediach iných svedkov, čo hovorí obvinený, a povedia mu, na čo sa má pripraviť, a on si naštuduje to, čo si nepamätal pred pol rokom, si teraz všetko pamätajú, vrátane dátumov, hodín a čísla spisov. To je úplne smiešne. Je úplne smiešne, že ide na výpoveď udavač a má medzi nohami papier a z toho papiera číta čísla konaní, dátumy, hodiny. Ale keď sa ho to spýtali prvýkrát niekedy v máji alebo júni 2020, nevedel ani ceknúť. Teraz zrazu už vedia všetko, lebo vedia, čo majú konkrétne hovoriť.
Takže ešte raz. Udavač Sklenka – mimochodom, ktorý zobral a myslím si, že tie peniaze stále má, pani ministerka, myslím, že mu neboli vzaté, tých 150-tisíc eur úplatok od Kočnera a jeho manželka by mala byť stíhaná za pranie špinavých peňazí – povedal na, povedal na sudcu Najvyššieho súdu Kolcuna, a teraz dobre počúvajte, v nezistenom čase, on nevie kde, kedy to bolo, na nezistenom mieste, on nevie, kde to bolo, nevie, kedy to bolo, nevie, v akej to bolo veci, ani nevie, koľko to bolo peňazí, ale že vraj niečo teda ten Kolcun zobral.
Dámy a páni, sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky do väzby nešiel len preto, lebo nad sudcami je ochranný štít v podobe rozhodovania Ústavného súdu a Ústavný súd nedal súhlas na vzatie Kolcuna do väzby, inak by v tej väzbe sedel.
Prišiel generálny prokurátor Žilinka a povedal, že musí zrušiť toto uznesenie obvinení, lebo je tak nekonkrétne a vymyslené, že obvinený ani nevie, proti čomu sa má brániť. Toto ste už niekedy počuli? Toto je Slovensko 2021. Toto by ste neurobili poslednému Rómovi z Čiernej nad Tisou, ale vy ste to kľudne urobili len preto, lebo ste chceli preukázať za každú cenu, áno, všetci kradnú, všetci berú úplatky a šup s ním, to je dobré, už stačí, že udavač povie nejakú vetu takéhoto charakteru.
Generálny prokurátor to urobil v prípade Molnára, ďalší sudca, tentokrát krajského, myslím, že exsudca krajského súdu. Štyri obvinenia mu zrušil preto, lebo vraj on ani nevedel, ten Molnár, chudák, voči čomu sa má brániť. Podpredsedníčka Najvyššieho súdu, pán minister, pani Urbancová, bývalá, zrušené obvinenie, nevedela voči čomu sa má brániť.
To snáď nemyslíme vážne?! To takto má vyzerať trestný systém? To sú jasné znaky zneužívania trestného systému.
A teraz vidíte, čo sa deje v súvislosti so Zurianom, šéf NAKA, bývalý šéf NAKA. Tak vy obviníte šéfa NAKY v rámci rezortu ministerstva vnútra, bývalého šéfa NAKA, a príde, pán minister, generálny prokurátor a generálny prokurátor povie, že toto stíhanie je, prokurátor Generálnej prokuratúry po preskúmaní veci došiel k záveru, že uznesenie o vznesení obvinenia Zurianovi, bývalému šéfovi NAKY, bolo nezákonné, neopodstatnené, predčasné a ešte to vyšetrovateľ aj nadkvalifikoval.
Len tí, čo neviete, čo je to nadkvalifikácia, chcem povedať, že to úmyselne robia. Kľudne vám dajú, že ukradnete, ja neviem, bicykel, tak vám dajú, že ste ukradli Rolls-Royce, aby vás mohli čo najdlhšie držať vo väzbe. Jednoducho hrubé zneužívanie práva, pokiaľ ide o nadkvalifikáciu skutkových podstát. Ako sa to môže stať? (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pani poslankyňa, keď budete vyrušovať, dám vás vykázať zo siene. (Potlesk.)

Fico, Robert, poslanec NR SR
Môžte, ja hovorím o faktoch. (Doznievanie potlesku.)
Hovorím, hovorím o faktoch, pani poslankyňa, viem, že sa to nedobre počúva, ale znovu sa vás chcem spýtať. Ako to je možné, že v prípade sudcu Najvyššieho súdu, podpredsedníčky Najvyššieho súdu, sudcu krajského súdu, ďalej v prípade šéfa NAKA, šéfa operatívy NAKA sa konštatuje, že nezákonné rozhodnutia? Na základe jedného udavača. Rozhodnutia, ktoré nespĺňajú elementárne náležitosti. Ale veď na základe takýchto rozhodnutí ste poslali tých ľudí do väzby!
Môže rozprávať, koľko chce, či to je tím špeciálnych prokurátorov, alebo to je pán prezident Policajného zboru, že nikdy sa nestalo, že by bol na základe jedného udavača niekto stíhaný. Tam sa pozrite na pani Pčolinskú, vám porozpráva, na základe čoho je stíhaný jej manžel a zatvorený vo väzbe. Na základe jedného jediného udavača, ktorý dostal namiesto 7-tisíc 14-tisíc eur, strašne prísny trest, a teraz chodí po Slovensku a sa usmieva.
Volal mi kolega z Dubaja, že pán Makó sa má veľmi dobre, že leží pri bazéne práve so šiltovkou na hlave. (Potlesk.) Pán Makó, ktorý je pracovníkom Slovenskej informačnej služby. Pán Makó, ktorý súkromne lieta na Slovensko a my o chvíľku povieme, že kam lieta, ako lieta. A ešte aj budeme zisťovať, kto to vlastne celé platí a aké štátne zákazky dostal pán Makó od štátu v poslednom období do firiem, ktoré sú tejto osobe blízke alebo s ktorými je aj spriaznený.
Páni a dámy, nemôžete povedať len tak, že systém funguje, že keď generálny prokurátor zruší nejaké rozhodnutie, že to potvrdzuje, že systém funguje. Systém by fungoval vtedy, pán minister, keby došlo k omylu povedzme pri kvalifikácii alebo došlo by k omylu pri procesnom postupe. Keby vtedy generálny prokurátor povedal, musím to zrušiť, lebo ten postup nebol správny. V poriadku. Ale nie, že konštatuje generálny prokurátor pri takýchto významných ľuďoch nezákonné, neopodstatnené, vymyslené, predčasné, nadkvalifikované. To snáď nie je možné! A vy sa nám čudujete, že kladieme tie isté otázky, ako kládli ľudia, ako bol pán Pčolinský, pán Zurian, pán Kaľavský a ďalší a ďalší, ktorí tieto témy začali otvárať?
Dnes, keďže systém sa hrubo zneužíva, môžem, môžeme a musíme konštatovať, a, prosím, teraz ma nechytajte za slová, títo ľudia sedia vo výkone väzby z politických dôvodov, lebo ste si z toho urobili politickú agendu. Pre nič iné tam nesedia. Keby normálne fungoval režim, tak tí ľudia môžu byť stíhaní, my proti tomu nič nemáme, ale prečo nie sú stíhaní na slobode? Prečo nemajú šancu sa obhajovať na slobode? Úplne iné šance majú na slobode sa obhajovať, ako to je v prípade, že je zatvorený, odizolovaný od všetkého a ešte mu robia aj naprieky, lebo to sú také veľmi milé rozhovory, ktoré absolvujú s operatívcami, čo im tí všetko sľubujú, tlačia na nich, najprv príde dobrý, potom príde zlý, presne jak v tých filmoch, ktoré pozeráme, a takto to tu jednoducho aj funguje.
My sa budeme určite pýtať aj druhú vec ešte, kto to celé financuje? Ja neverím, že by nejaký vyšetrovateľ, operatívec alebo prokurátor robil takúto špinavú robotu len tak. Neverím tomu! A budeme sa pýtať, že či nedostávajú k platu aj nejaké iné odmeňovanie, pretože takúto špinavú, a teraz už poviem, zločineckú robotu, ktorú robia, lebo to už je zločinecká robota, by nikto nerobil len tak z ničoho nič. (Potlesk.) Ale bude to tiež predmetom našich rozhovorov.
Chcel by som uviesť dve alebo tri konkrétne veci, ktoré sa týkajú tej manipulácie so svedkami, manipulácie s udavačmi. Dámy a páni, skoro roztrhlo od hnevu tzv. elitného vyšetrovateľa, ja neviem, čo je na týchto ľuďoch elitné, elitného vyšetrovateľa pána Čurillu, keď sa objavila fotografia esemesky, ktorú posielal svojmu kolegovi, v ktorom teda je šesť presných pokynov, alebo teda šesť charakteristík nejakého deja. Išlo o situáciu, ktorá sa týka bývalého špeciálneho prokurátora pána Kováčika, ktorý je vo väzbe nezákonne, bez dôvodov, aj samotné obvinenie, a malo ísť o úplatok, ktorý mal zobrať za to, že nepodala špeciálna prokuratúra sťažnosť proti prepusteniu na slobodu jedného z takáčovcov.
Inak to je nádherný príbeh, dámy a páni, máme elitného sudcu Najvyššieho súdu pána Klimenta, ktorý mimochodom aj golf hráva niekde, už ste zistili, dúfam, že s kým ten golf hráva, to by ste už mohli dávno ho aj nafotiť, keby ste chceli, a tento elitný sudca Najvyššieho súdu rozhodol o väzbe tohto takáčovca tak, že povedal, že treba preskúmať, že či by sa tam nehodila kaucia. O 48 hodín na to rozhoduje ďalší elitný sudca, v tomto prípade predseda Špecializovaného trestného súdu pán Hrubala, vtedy bol ale v Banskej Bystrici. Čo urobil? Okamžite na kauciu pustil tohto človeka von. Tak Najvyšší súd, Špecializovaný trestný súd povedali, že ho púšťajú von. Oni to zariadili, oni to urobili a prokurátorka špeciálnej prokuratúry povedala: „Nebudem proti tomu podávať sťažnosť,“ a zato je teraz Dušan Kováčik vo väzbe, lebo vraj za toto zobral nejaký úplatok.
Ale čo je najzaujímavejšie, tu je popísané v tej správe elitného vyšetrovateľa Čurillu, ako tie peniaze mali byť odovzdávané a mali byť odovzdávané Ferovi Böhmovi a Makóovi. A mal to potvrdiť vodič, ktorý sa volá Csaba. Toto všetko, čo hovorím, je vo vyšetrovacích spisoch potvrdené, kde sme sa pýtali na to jeho obhajcov, ktorí povedali: „Áno, tento príbeh presne zodpovedá tomu, čo sa udialo.“
A teraz dobre počúvajte, čo hovorí ten Csaba, ten svedok, a čo má hovoriť: „Sedel som v aute a videl som, ako Bandurka“, to je ten známy profesionálny svedok a vybavovač, „mal odovzdať v reštaurácii obálku, v ktorej bolo 100-tisíc eur a mal to odovzdať Böhmovi a Makóovi.“
Choďte sa postaviť pred tú reštauráciu a pozrite sa dovnútra, či niečo vidíte. To sklo je tmavé, ako keď idete zvárať, tie zváračské okuliare. Nevidíte nič. A toto dnes, toto dnes je základom toho, že Dušan Kováčik má sedieť vo väzbe, celé komplet vymyslené. A vy sa čudujete, že my potom hovoríme o manipulácii? Kto povedal tomu Csabovi, že má takto vypovedať? No tak asi, a to je teraz úplne jedno, či táto esemeska je tri dni po výsluchu alebo tri dni pred výsluchom, ale niekto mu povedal, musíš ísť svedčiť, že si videl, ako odovzdáva tých 100-tisíc Böhmovi a Makóovi a Makó mal potom dávať peniaze akože Kováčikovi za to, že tú sťažnosť nepodal. Ale veď tam nie je nič vidno.
Môžem ísť ďalej. Máme tu ďalšieho elitného policajta pána Dunčka, ktorý si vypisuje so svojím kolegom: „Kučerka hovorí, že aj ty si ho zastrašoval.“ Kučerka je ten, dámy a páni, kde jeho manželka podala trestné oznámenie na Šúreka a Repu, elitných prokurátorov špeciálnej prokuratúry, za to, že sa vyhrážali Kučerkovi. Pani Kučerková napísala 9. 11. 2020 na Úrade špeciálnej prokuratúry: „Prokurátori Repa, Šúrek vyvíjali nátlak na môjho manžela Kučerku, vedúceho IV. operatívneho oddelenia Národnej kriminálnej agentúry, od ktorého pod rôznymi vyhrážkami žiadali, aby sa v súvislosti s tzv. kauzou Očistec priznal k spáchaniu skutku týkajúceho sa spoločnosti Jopi Trade a v prípade, že tak neučiní, neprizná sa a nebude s nimi spolupracovať, spravia jemu aj mne veľkú hanbu. Hodia ho na zem, pristane nám na pozemku pri rodinnom dome vrtuľník. Repa sa taktiež môjho manžela spýtal, či chce vo väzbe srať krv ako Lajo, teda Lajo Makó, a vyzval ho, aby si ihneď podal žiadosť do civilu s tým, že Lajo mu odkazuje, že sa o neho potom postará.“
Viete, ako to dopadlo? Pani Kučerková je trestne stíhaná, prišla o prácu. Pán Šúrek sa fotí v Denníku N ako elitný prokurátor špeciálnej prokuratúry a pán Repa sa stal najvyšším predstaviteľom špeciálnej prokuratúry v boji proti ekonomickej kriminalite.
Toto je tá vaša spravodlivosť. Takto funguje ten svet podľa vás, a vy sa nám čudujete, že tieto veci otvárame?
A máme ešte silnejší úradný záznam, už môžem teraz hovoriť aj o menách, lebo všetko už bolo v podstate povedané. Myslím, že to meno tohto vyšetrovateľa povedané nebolo, ale ja ho bez akýchkoľvek problémov poviem. Hovoríme o vyšetrovateľovi Policajného zboru z NAKY Tomášovi Emmelovi. Tento vyšetrovateľ napísal úradný záznam z 11. marca 2021. Ten úradný záznam spočíva jednoducho v tom, že mal kontakt tento vyšetrovateľ na osobu Peter Petrov, prezývaný Tiger. Viete, že to je ten známy svedok, ktorý, keď treba, tak príde a povie, čo treba povedať. To sú tí profesionálni udavači, ktorí nemajú s ničím problém. A teraz si zoberte, že volal mu preto, lebo mu ho dohodil Repa. Repa dohodil cez prokurátora krajskej prokuratúry, jedného, tomuto vyšetrovateľovi tohto Tigra s tým, že, viete čo, zavolajte si ho vo vašej veci, on vám povie všetko, čo budete, čo budete potrebovať. No tak mu zavolal ten vyšetrovateľ a spýtal sa toho Tigra, prosím vás a čo mi chcete povedať v tom mojom prípade, veď ja tam všetko mám, čo tam mám mať. No a na to odpovedal tento Petrov, ten Tiger, tak, že on chce vlastne ujebať Bernarda Slobodníka, bývalého riaditeľa NF – národnej, neviem, čo to je presne, tá skratka –, pretože tento ho natrel v inom konaní, a preto sa dohodol s prokurátorom Repom z Úradu špeciálnej prokuratúry, že ak bude vypovedať v mojom konaní a ešte aj v inom konaní, kde mal údajne vypaľovať túto spoločnosť, tak mu dá Repa pokoj a nebude ho riešiť za jeho veci. Ďalej sa vyjadril ten Tiger tomuto vyšetrovateľovi, že v pondelok sa skontaktuje s vyšetrovateľom a že dohodneme veci tak, opakujem, že on bude vypovedať, ako mu ja poviem, pretože on si potrebuje vyriešiť hlavne seba a aby som bol spokojný aj on, aj ja, aj všetci na svete.
To čo je? Prokurátor špeciálnej prokuratúry dohadzuje udavačov, svedkov a tento chudák vyšetrovateľ sa tak naplašil, že o tom napísal úradný záznam, ktorý sa dostal von.
Preukázateľne môžme potvrdiť, pán predseda Národnej rady, preukázateľne môžem potvrdiť, že to, čo ste čítali Národnej rade, je všetko svätá pravda.
Dámy a páni, v materiáli, ktorý bol predmetom rokovania 17. mája na tajnom stretnutí, alebo teda na stretnutí, po ktorom prezidentka Čaputová povedala, že už by tam nešla, lebo všetko by bolo v poriadku, keby bolo utajené. Takže keď už neni utajené, tak už by tam nešla inokedy. Bola tajná správa, kde bola, bolo podstatne konkrétnejšie popísané to, čo prečítal predseda Národnej rady tu na pôde Národnej rady.
Keď sme počúvali tú správu, tak my sme vedeli v SMER-e, že toto sa deje, predsa my už o tom hovoríme rok. Nikto nás nemôže teraz obviňovať z toho, že sme to vytiahli teraz. Rok hovoríme o zneužívaní, o politických väzňoch, o politických dôvodoch kriminalizácie predstaviteľov opozície, o hrubom porušovaní zásad demokracie právneho štátu, o rozvrate právneho štátu ako takom.
Takže nás neprekvapilo, čo bolo napísané v tej práve, nás prekvapila, by som povedal, tá presnosť a tá strohosť vyjadrení, ktorá je použitá v správe. Tam sa bez akéhokoľvek zaváhania hovorí, že boli vyhľadávaní udavači. Doslova sú vy-hľa-dá-va-ní. Týmto udavačom sa dávajú informácie o výpovediach iných svedkov obvinených. Pripravujú sa títo udavači, čo majú povedať a ako majú povedať. Cieľ je vypovedať voči konkrétne vybranej osoby s cieľom ju zadržať, obviniť a dostať do väzby.
Správa hovorí o tom, že tu je totálne podozrenie z toho, že veľa ľudí sedí nevinne vo výkone väzby. Ja tvrdím, že 90 % ľudí nemá čo vo výkone väzby robiť. Že sú všetci obviňovaní nezákonne. To dnes potvrdzuje Generálna prokuratúra. Nie SMER ruší tieto rozhodnutia. Veď Najvyšší súd zrušil nejaké rozhodnutia v prípade, myslím, že to bol sudca, exsudca Molnár, kde opäť elitný prokurátor pán Kysel, dvakrát disciplinárne stíhaný za ničnerobenie, ktorý má čas, samozrejme, dávať veľké rozhovory do médií, 57 dní nechal ležať na stole žiadosť o prepustenie na slobodu, a to je ten Kysel, ktorému odovzdal ešte elitnejší špeciálny prokurátor Lipšic celú agendu, tak tiež Najvyšší súd skonštatoval hrubé porušenie a došlo aj k rozhodnutiu, ktoré bolo mimoriadne závažné.
Ústavný súd vydal mimoriadne vážne rozhodnutie v prípade Ribár. Sú tu už tucty rozhodnutí prokuratúry ako takej, dokonca Generálna prokuratúra preberá pod seba niektoré veci, aby dala tomu nejakú fazónu, pretože podľa všetkého sa už ani generálny prokurátor na to nemôže pozerať.
Správne povedal tu pán riaditeľ SIS, či sa nám to páči, alebo nepáči, povedal, že všetky veci sú riadne procesne zadokumentované a verifikované, veď tú otázku mu tu niekto postavil z pléna a on povedal áno. A sú použiteľné v trestnom konaní.
No ja sa nečudujem, že vám tam toho príliš veľa neukazovali toho sedemnásteho, pretože to by ste asi už všetci odpadli. A ak je aspoň trochu z toho pravdy, čo je v éteri, čo sa rozprava, čo je všetko ponahrávané a pozachytávané, tak sa nečudujem, že vám to radšej ani nedali v danom okamihu k dispozícii.
Preto to, čo bolo prečítané, je potvrdením a dôvodom, že máme nielen obavy, ale že my máme už dôkazy. Sme úplne presvedčení, dámy a páni z vládnej koalície, že ste zneužili právny štát, že ste právny štát zneužili v rámci politického súboja, že zneužívate hrubo, opakujem, hrubo trestné právo na likvidáciu predstaviteľov opozície. A to je aj dôvod, prečo sme predložili tento návrh.
Pán predseda, ja si myslím, že slovenská verejnosť si zaslúži, aby sme prečítali tú správu celej slovenskej verejnosti, a poviem prečo.
Vy ste s tým prišli, nie my. Vy ste sa rozhodli, že to prečítate tuná celej Národnej rade. Možno nás tu bolo vtedy 130 alebo 140. Museli ste vedieť, pán predseda, že v tom neporiadku, ktorý dnes panuje v orgánoch činných v trestnom konaní, tá správa sa niekde objaví, ona sa objavila krátko nato a v podstate dnes si ju prečíta, kto má záujem, ktokoľvek. Ale ľudia tiež už nevedia, čo je pravda a čo je lož. To je tak vážne, čo ste prečítali, pán predseda, vtedy. Toto je verejný záujem. Ak je verejný záujem, že niekto sa mne, Kaliňákovi hrabe v účtoch v Tatra banke, ak je verejný záujem akákoľvek špinavosť, ktorú robíte, ak je verejný záujem to, že prehliadate rodinkárstvo, klientelizmus, neprofesionálne nominácie, tak verejným záujmom je určite, aby si verejnosť mala možnosť vypočuť to, čo ste prečítali.
Preto ja som sa rozhodol, že minimálne v tomto okamihu prečítam túto správu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Fico, chcem vás len upozorniť, že už som to hovoril a už som vás na to upozornil, v prípade, že budete čítať utajovanú skutočnosť, tak budem musieť prerušiť rokovanie a budem musieť urobiť určité technické úpravy, aby sme, aby ste mohli pokračovať a aby sa mohla čítať táto správa.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Pán predseda, a čo je na tejto správe utajené, keď už to celé, čo je tajné, ako môže byť niečo tajné, čo je verejné? Toto mi teraz vysvetlite. (Potlesk.)
My sa teraz budeme tváriť všetci, ja som použil výraz, prepáčte, použil som na to už raz jeden výraz, že tvárime sa ako takí debili všetci. Tak je to vonku, všetci to čítajú, všetci vedia, že sa niečo tu vážne deje v tomto štáte, a keď to treba ľuďom povedať, tak ideme urobiť neverejnú schôdzu? Máte na to právo, samozrejme, pán predseda.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Musím to urobiť zo zákona.

Fico, Robert, poslanec NR SR
Ja len chcem povedať, že, ešte raz, dámy a páni, to, čo čítate na internete, je svätá pravda. Každý jeden riadok, ktorý čítate na internete, na sociálnych sieťach, je pravda. Nielenže pravda v tom, že to je to, čo čítal predseda Národnej rady, ale je to obsahová pravda. Je to obsahová pravda – a teraz nečítam, pán predseda, aby nebol nejaký pocit, že čítam z tej správy, ja čítam z odôvodnenia, predsa v odôvodnení Národnej rady som niečo napísal. Tak ja to prečítam teraz z odôvodnenia, ja, viete, zase sme za debilov, lebo čítam to isté, čo je v správe, tak to prečítam z odôvodnenia, ktoré mám k dispozícii. (Potlesk.) Mne to je jedno.
„Organizačné súčasti ministerstva vnútra využívajú ako pravidlo vo svojej práci takzvaných univerzálnych svedkov. Títo boli v medializovaných kauzách podozrenia zo závažnej trestnej činnosti bývalých vysokých predstaviteľov polície, Finančnej správy a s nimi spolupracujúcich podnikateľov dlhodobo zapojených do daňových podvodov, legalizácie príjmov z trestnej činnosti, korupcie vysokých funkcionárov v štátnych inštitúciách, vydierania podnikateľov a zneužívania právomoci verejného činiteľa.“
Počúvate to, o akých udavačoch sa bavíme? Ešte raz to zopakujem, udavači, vážne podozrenie zo závažnej trestnej činnosti, ktorá sa týkala daňových podvodov, legalizácie príjmov z trestnej činnosti, korupcie vysokých predstaviteľov, vydierania, zneužívania právomoci verejných činiteľov, toto sú tí udavači, na ktorých stojí váš boj za spravodlivosť v tomto štáte.
Samotná správa, a potom to už prečítal predseda Národnej rady, konštatuje, že jednoducho je potrebné pochybovať o charaktere týchto ľudí. Je potrebné za každú cenu posudzovať ich výpovede kriticky a dopĺňať inými dôkazmi – a to sa nedeje. Skoro vo všetkých prípadoch je to na princípe jedného jediného udavača s takouto históriou, o akej teraz v tejto situácii tu hovorím.
Ďalej. „Univerzálni svedkovia“, to sú tí udavači, „dostávajú od príslušníkov polície informácie o prebiehajúcom trestnom konaní a úkonoch vyšetrovania, osobitne o výpovediach iných svedkov.“ Presne. Má medzi nohami, číta všetko, čo tam má napísané na papieri, a potom ešte mu napíše vyšetrovateľ, že nezabudni povedať, Čaba, že si to cez to okno videl, ako tá obálka bola odovzdávaná, pritom tam nebolo vidno absolútne, ale že absolútne nič.
„S vedomím príslušníkov polície“ – pán minister, to je v správe, nie v mojej správe, to je v správe, ktorú čítal váš predseda Národnej rady – „navzájom koordinujú svoje výpovede tak, aby sa navzájom potvrdzovali a pôsobili hodnoverným dojmom.“ Preukázali sme v prípade vyšetrovateľa elitného NAKY pána Emmela, že mu Repa poslal takéhoto udavača a povedal, vieš čo, povie ti, čo budeš potrebovať. A popotvrdzuje ti všetko, čo len chceš. Len mu dáme pokoj, lebo on nám teraz pomôže v takej alebo onakej veci.
„V niektorých prípadoch vzniká dôvodné podozrenie z krivých výpovedí. Netreba zdôrazňovať, aký deštrukčný vplyv má táto spolupráca polície a udavačov na zákonnosť a objektívnosť s trestným konaním. Ako vážne sú ohrozené práva a slobody poškodených podozrivých, ktorí sa stali obeťami takejto spolupráce.“
Veď to čítam správu SIS! Veď to je, to je rozklad štátu, a my sa tu tvárime, že všetko je fajn, systém funguje. No teda systém naozaj nefunguje. Váš systém funguje – kriminálny, zločinecký, ktorý ste nastavili na kriminalizáciu opozície.
A znovu to zopakujem, my sme za stíhanie ľudí tam, kde to je potrebné. Ak je nejaké podozrenie, nech sa to prešetrí. Ak treba dať človeka do väzby, tak ho tam dajme. Ale nie univerzálne, automaticky, len aby ste vytvárali obraz, vidíte, ako čistíme to Slovensko?
Dámy a páni, bude jedna vec, ktorej ja budem brániť vlastným telom, a to je otázka revanšu. Nie môj revanš. Bude zmena vlády. Tá zmena vlády bude, čo si myslíte, že ste na večné veky? To som si ani ja nemyslel a mali sme iné čísla. Jednoducho bude zmena vlády a po tej zmene vlády sa bude niekto pýtať. Čo si myslíte, že keď niekoho necháte 20 mesiacov nevinne trčať niekde vo väzbe, že ten človek rozmýšľa o tom, že vám pošle potom kyticu kvetov alebo vám pošle bonboniéru? No určite si títo ľudia pripravujú žaloby. No jednoducho bude právny revanš obrovského charakteru.
Ja vám garantujem, že odmietam revanš, lebo to je opäť návrat k používaniu nástroja trestného práva v politickom svete. Nikdy k nemu nepristúpim. Mali sme všelijaké informácie ohľadne privatizácie strategických podnikov. Všetko bolo možné, všetko, všetko. Nikdy sa nestalo, že by som zavolal prokurátora, vyšetrovateľa alebo sa stretol s nejakým udavačom, že, poď, ideme to nejako spískať, za každú cenu musíme toho Mikloša alebo Dzurindu dostať do väzenia. A je aj na ich česť, že sa nesprávali týmto spôsobom k predchádzajúcemu režimu a že to nechali na orgány činné v trestnom konaní.
Dámy a páni, ďalej sa tu hovorí, je zadokumentovaný modus operandi manipulovania úkonov v trestnom konaní, a to spôsobom, ktorý umožňuje získané informácie použiť v trestnom konaní. To je v správe. A keď tu sedel šéf SIS-ky Aláč, na neverejnom zasadnutí, tak to presne potvrdil, že to je takto.
Opäť čítam, ak to nechcete čítať z tohto papiera, no tak to čítam z tohto papiera a všetci sa tvárime, že to už neni teraz tajné ani dôverné. Neviem, my sme taká zvláštna krajina, naozaj, v niektorých, niektorých veciach.
„Zadržaním predstaviteľov štátnych orgánov, ktoré sú zodpovedné za boj proti kriminalite, na základe nehodnoverných výpovedí udavačov môže dôjsť k závažným bezpečnostným rizikám, nakoľko obmedzovanie osobnej slobody a zadržanie ich vysokých predstaviteľov je založené primárne na výpovedi pochybného udavača, ktorý má nadštandardný vzťah s členmi pracovnej skupiny, ktorá koordinuje výpovede svedkov.“
Čiže SIS-ka tvrdí, že policajti sa stretávajú s udavačmi, manipulujú ich, koordinujú a hovoria, čo majú presne robiť.
„Sú poznatky k spôsobu fungovania členov tejto pracovnej skupiny, ktorá rieši mediálne známe kauzy najmä pod názvami Božie mlyny, Očistec, Judáš a Mýtnik.“ Veď to sú všetko kauzy, kde sedia tí ľudia vo väzbe. Na základe tejto správy mali byť tí ľudia okamžite prepustení, minimálne prepustení z väzby. Minimálne prepustení. A nech sa vyšetruje potom na slobode ich ďalšie podozrenie.
Ešte raz, správa SIS: Božie mlyny, Očistec, Judáš, Mýtnik. „Pre ich konanie“, tej pracovnej skupiny, „je charakteristické, že vyhľadávajú spolupracujúce osoby, tzv. kajúcnikov, v prebiehajúcich trestných konaniach za účelom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Táto spolupráca spočíva v podávaní účelových, univerzálnych výpovedí proti vopred vytipovaným osobám, v úmysle privodiť ich trestné stíhanie. Existuje dôvodné podozrenie, že takéto konania, aktivity a osobné prepojenia môžu reálnym spôsobom ohrozovať bezpečnostné záujmy štátu, hospodárske záujmy a ústavne chránené piliere právneho štátu.“
Čo ešte viac, dámy a páni, potrebujete počuť?
Z tohto dôvodu, dámy a páni, my sme presvedčení, hoci ja som presvedčený a nebudem o tom ešte dnes hovoriť, že v tomto zločineckom systéme zneužívania trestného práva proti predstaviteľom opozície zohráva minister Mikulec aktívnu úlohu, nie pasívnu. Ale dnes môžme povedať, že ak § 11 príslušného zákona, kompetenčného, hovorí o pôsobnosti ministerstva vnútra, tak musím ja skonštatovať, že minister absolútne nezvláda tú pôsobnosť, ktorá je zákonom pridelená ministerstvu vnútra, a to je ochrana ústavného zriadenia, verejného poriadku, bezpečnosti osôb a majetku, lebo váš riaditeľ SIS, vaši ľudia, nie my, tam napísali na papier, oficiálny papier, potvrdili to, a my to potvrdzujeme hodnoverným spôsobom.
Z toho dôvodu, vážený pán predseda, navrhujem (reakcie z pléna a šum v sále), navrhujem, navrhujem, aby Národná rada Slovenskej republiky hlasovala o uznesení, ktoré sme predložili, a aby sme vyslovili súhlas... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
(Hovorené súbežne s rečníkom.) Pán minister financií, prosím vás pekne, zdržte sa vizuálnych pomôcok.

Fico, Robert, poslanec NR SR
(Hovorené súbežne z predsedajúcim.) ... s príslušnými ustanoveniami Národnej rady Slovenskej republiky nedôveru členovi vlády, ktorý je poverený riadením ministerstva vnútra, pánovi Mikulcovi.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

15.6.2021 o 9:16 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:28

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, ctené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi predniesť informáciu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 614 z 9. júna 2021 pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, na prerokovanie všetkým výborom Národnej rady Slovenskej republiky okrem mandátového a imunitného výboru, okrem Výboru Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií, okrem Výboru Národnej rady pre európske záležitosti, okrem osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti národnobezpečnostného úradu, okrem Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, okrem Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu do určeného termínu konania schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky zároveň určil, aby Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predložený návrh skupiny poslancov prerokovali
- 10. júna 2021 Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet,
- 14. júna 2021 Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport, Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, Výbor NR SR pre sociálne veci,
- 15. júna 2021 Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá, Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.
Uvedené výbory neprijali uznesenie z dôvodu, že predložený návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 88 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky spojený s § 52 ods. 4 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky aj Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo o predmetnom návrhu nerokovali, pretože podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov neboli uznášaniaschopní.
Návrh správy o výsledku prerokovania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, prerokoval Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť na 32. schôdzi 15. júna 2021. Správa výboru nebola schválená, keďže návrhy, keďže, pardon, keďže návrh správy nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov výboru.
Predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť poveril poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Petra Šucu, aby na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, a poslanca Petra Šucu, aby plnil úlohu spravodajstva.
Skončil som, pán predseda. Otvorte, prosím, rozpravu k predmetnému bodu rokovania.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

15.6.2021 o 10:28 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:28

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda parlamentu. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som vám predniesol stanovisko vlády Slovenskej republiky k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením ministra, Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, vníma vláda ako súčasť politického boja, ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ale zároveň aj ako vážny útok na princípy právneho štátu.
Hlavným a jednoznačne iba jediným dôvodom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra má byť jeho údajné nezvládanie riadenia rezortu s bližším odôvodnením, že organizačné súčasti ministerstva používajú ako pravidlo vo svojej práci tzv. domnelých univerzálnych svedkov v rámci politického boja. Takýto jednoznačne subjektívny záver navrhovateľov bez preukázania dôkazov svedčiacich tomuto ich tvrdeniu nemôže byť založený v zásade len na široko medializovaných udalostiach. Takéto odôvodnenie považuje vláda za znôšku nedôkazných a konšpiračných teórií, ktorých cieľom je vo verejnosti vyvolať dojem, že orgány činné v trestnom konaní konajú pod nejakým politickým tlakom. Tie však stoja mimo rezort vnútra a kompetencie ministra.
Mimoriadne absurdne vyznieva najmä základná úvaha predkladateľov, podľa ktorej by minister vnútra mal aktívne ovplyvňovať prácu vyšetrovateľov, čím zjavne priznávajú prax minulých vlád, ktoré sa neštítili silové zložky štátu hrubo zneužívať. Vláda teda vyjadruje prekvapenie nad úplnou absenciou sebareflexie poslancov za stranu SMER – SD a HLAS – SD podpísaných pod uvedeným návrhom. Inak než stratou súdnosti sa totiž nedá vysvetliť, ak ničím nepodloženými obvineniami z manipulovania vyšetrovania argumentujú tí, ktorí roky na Slovensku krivili spravodlivosť, inštalovali zločinecké skupiny do bezpečnostných zložiek štátu, dopustili masívne rozkrádanie verejných zdrojov a opakovane zneužívali políciu na boj proti politickým oponentom či nepohodlným novinárom.
Je rovnako zarážajúce, že s takto formulovanými výhradami na odvolanie ministra vnútra prichádzajú poslanci zo strany SMER – SD a jej politické odnože strany HLAS – SD. Práve počas ich vlády čelil Roman Mikulec preukázanému politickému prenasledovaniu len za to, že vo funkcii riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby odhaľoval pozadie rozkrádania prostriedkov vojenskej tajnej služby.
Vláda Slovenskej republiky je presvedčená, že minister vnútra Roman Mikulec sa v svojej funkcii ničím nespreneveril. Práve naopak, garantuje príslušníkom Policajného zboru politickú bezzásahovosť a slobodu vo výkone ich práce. Orgány činné v trestnom konaní môžu teda bez akýchkoľvek politických vplyvov odkrývať zločineckú sieť, ktorá v minulosti presiahla na najvyššie úrovne štátu.
Minister vnútra tiež v spolupráci s odborníkmi pripravuje rozsiahlu reformu Policajného zboru, ktorá občanom prinesie skvalitnenie služieb polície a samotným policajtom zlepší materiálno-technické podmienky na výkon ich služby. Zmeny majú obsahovať nielen zavedenie motivácie pri odhaľovaní trestnej činnosti, ale aj úpravy týkajúce sa Úradu inšpekčnej služby.
Vláda Slovenskej republiky teda nevidí žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, plne ho podporuje v jeho reformných plánoch a zámery predkladateľov na jeho odvolanie považuje za hysterický pokus o odpútanie pozornosti od škandálov a káuz predošlých vlád, ktoré v súčasnosti odhaľujú odpolitizované orgány činné v trestnom konaní.
S poukazom na uvedené skutočnosti vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončil som. (Potlesk.)
Skryt prepis

15.6.2021 o 10:28 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:40

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, podpredseda alebo vážení páni podpredsedovia Národnej rady, vážené poslankyne, vážení poslanci, vážený pán predseda vlády, vážení členovia vlády, podať návrh na odvolanie člena vlády je legitímne právo poslancov a ja ho plne rešpektujem. Vaše zdôvodnenie, prečo tu dnes stojím, je však pre mňa jasným dôkazom toho, na koho strane stojí opozícia, a musím konštatovať, že to nie je na strane občanov Slovenskej republiky.
Pán poslanec Fico tu v takmer hodinovom prejave spomenul veľmi veľa vecí a ja by som si dovolil na niektoré z nich, samozrejme, zareagovať. Používal slová ako zneužitie, respektíve použitie trestného práva ako nástroj v politickom súboji, že za jeho vlády k tomu nedošlo, že v rokoch 2010 až 2012 neboli zneužité orgány činné v trestnom konaní, nie je možné poveriť orgány činné v trestnom konaní na nejaké politické súboje, že sa tu zatvára za každú cenu a bez dôkazov, že sa ignorujú silné politické tradície, že je tu vytvorený nejaký systém ľudí v orgánoch činných v trestnom konaní na základe udavačov a ďalšie a ďalšie veci.
Tak dovoľte, pán poslanec Fico, aj napriek tomu, že ma mrzí, že tu nie ste teraz, respektíve ste, OK, ste, tak ja by som vám, ja by som začal ten svoj prejav jedným príbehom. Ten príbeh sa začal v roku 2012 vo februári, kedy som bol obvinený ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby zo dňa na deň z ohovárania. Z ohovárania človeka, ktorý bol zapletený v tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby a ktorého meno bolo obsiahnuté v rozsiahlom materiáli, ktorý o celom tomto tunelovaní pojednával. Ten materiál mal niekoľko 100 strán a boli tam mená, ktoré boli zvučné a smerovali k vám, pán Fico, k vám a vašim ľuďom.
Bol som obvinený z ohovárania práve preto, že som si splnil zákonnú povinnosť a ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby som informoval Národný bezpečnostný úrad, tak ako mi to zákon ukladá o ochrane utajovaných skutočností, že daná osoba nebola bezpečnostne spoľahlivá. Za toto som bol obvinený z ohovárania a, čuduj sa svetu, kto bol prokurátorom, ktorý rozhodol alebo dozoroval tento prípad? Pán Kozolka. Pán Kozolka bol váš prokurátor, patril k vašim ľuďom, ktorí vytvárali systém, a vy ste to dnes pomenovali, že toto je váš svet. Toto nie je náš svet, pán Fico, to bol váš svet. Za vašej vlády.
Bol som obvinený z ohovárania a, samozrejme, na súde som dokázal svoju nevinu a ja mám dnes rozsudok zo súdu, ktorý hovorí, že žiadneho ohovárania som sa nedopustil, práve naopak.
Ale tento príbeh nekončil. Tento príbeh pokračoval v roku 2013, kedy pod dozorom vašich ľudí, pán Fico, mi bol do auta podhodený dôkaz. Zopakujem to. Do auta mi bol podvrhnutý dôkaz a to je dnes dokázané na súde. Ja mám rozsudok o tom, že som nevinný a že k takýmto veciam dochádzalo.
Čiže, pán poslanec Fico, vy keď hovoríte, že boli niekedy zneužívané orgány činné v trestnom konaní, že bolo trestné právo použité ako nástroj v politickom boji, tak ste, tak to bolo za vás. A keď hovoríte o tom, že vy dnes máte nejaké dôkazy o tom, čo ste tu dnes v plamennom prejave predniesol, ale nikto tie dôkazy zatiaľ nevidel. Ja ten dôkaz mám v rámci rozsudku, ktorý je uvedený na 35 stranách, čo sa dialo v konkrétnom prípade a týkal sa tunelovania Vojenskej spravodajskej služby. To bol dôvod, prečo vy a vaši ľudia ste zneužili orgány činné v trestnom konaní takým nechutným spôsobom a neváhali ste spraviť to, že ste dali do auta niekomu, kto bol nevinný, pripravené dôkazy. Toto sa dialo, pán poslanec Fico, za vás. Za vašej vlády a len preto, pretože ja ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby spolu so svojím zástupcom, bohužiaľ, už nebohým, Vladom Suchodolinským, sme odhalili tieto vaše praktiky, resp. praktiky vašich ľudí: tunelovanie, prevádzanie majetkov na spriaznené osoby.
Vy tu dnes idete hovoriť o nejakom rodinkárstve? Vy tu dnes idete pomenovávať nejaké firmy, ale za vás sa dialo to, že sa prevádzali majetky, ktoré, na ktoré sa použili peniaze zo štátneho rozpočtu, povedalo sa, že akože padla strecha a treba tú strechu opraviť, žiadna strecha nepadla, ale, samozrejme, peniaze sa minuli. To boli vaši ľudia, pán poslanec Fico, a toto je dokázané, že to vy ste zneužívali orgány činné v trestnom konaní na politický súboj a na odstránenie svojich možných oponentov.
To vy a vaši ľudia, pán Fico, máte, ste spôsobili to, že dnes je systém, aký je, a keď tu dnes hovoríte o nejakej vojne policajtov, keď tu dnes hovoríte o nejakom, o nejakej deštrukcii bezpečnostného systému, tak to je vaša vizitka a vizitka vášho pôsobenia v predchádzajúcich desiatich rokoch.
Ale ja som presvedčený o tom, pán poslanec Fico, že toto nie je vojna polície, ani, ani nie je rozvrátený bezpečnostný systém, ale dochádza k očiste, po x rokoch došlo k tomu, že orgány činné v trestnom konaní, policajti, operatívci, vyšetrovatelia majú rozviazané ruky a vy veľmi dobre viete, ste docentom práva, že minister vnútra nemá ani zo zákona žiadnu právomoc zasahovať do vyšetrovania, nemá právomoc hovoriť vyšetrovateľom to, čo majú robiť, ako to majú robiť, nemá právomoc to kontrolovať, nemá právomoc si vyžiadať živé spisy. Vy to veľmi dobre viete. Ale, samozrejme, že zavádzate verejnosť, používate výrazy ako vojna policajtov, deštrukcia bezpečnostného systému, udavači, systém ľudí, ktorí tu cielene proti niekomu bojujú, nie, pán Fico, toto je vaša skúsenosť dlhoročná, ktorú máte, vaša osobná skúsenosť systému, ktorý ste si tu vytvárali s vašimi ľuďmi a podľa seba súdite teraz nás. (Potlesk.)
Ja tomu rozumiem, pán poslanec Fico a vážená opozícia, že dochádza k takémuto naratívu a k takejto rétorike na základe rôznych tých konšpiračných vecí a teórií, ktoré sa tu v mediálnom priestore omieľajú už niekoľko týždňov. Ja tomu rozumiem, lebo urobíte všetko pre to, aby ste tých vašich ľudí, z ktorých mnohí sú dnes väzobne stíhaní a niektorých ste tu už dnes menovali, ako je pán bývalý špeciálny prokurátor Kováčik, ako je pán Hraško, bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry. Zhodou okolností ten Hraško, ktorý bol riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry, keď došlo k zásahu a k podstrčeniu dôkazov do môjho auta. Mohol by som menovať ďalších a ďalších, ktorí dnes sú väzobne stíhaní a ktorí mali stáť na strane zákona a strážiť to, akým spôsobom sa tu uplatňuje právo, ale to boli vaši ľudia, pán poslanec Fico, ktorí zdehonestovali systém.
A dnes, ja chápem, že sa bojíte, ja chápem, že urobíte všetko pre to, aby ste zvrátili ten stav, ktorý tu dnes je, ten očistný proces, ktorý tu nastal, pretože potrebujete vašich ľudí za každých okolností dostať či z väzby von, alebo, samozrejme, ochrániť tých ďalších, ktorí by mohli byť dnes ohrození, pretože sú podozriví z páchania závažnej trestnej činnosti.
Nebyť vás a vašej vlády, tak by ani tie procesy, ktoré dnes sú spustené, neboli ani také zásadné, ani také nutné. Ale, bohužiaľ, tým, že ste tu 10 rokov plienili Slovensko vo všetkých oblastiach a zanechali po sebe to, čo ste zanechali, tak, áno, sú tie procesy potrebné. Ľudia chceli zmenu a ľudia konečne chceli vidieť, že aj orgány činné v trestnom konaní nebudú zneužívané práve na ten politický boj, na ktorý ste ho používali vy a vaši ľudia.
Mňa osobne mrzí, keď musím sa tu postaviť a povedať aj občanom Slovenskej republiky, že, áno, dnes dochádza k raziám policajtov proti policajtom. Ja nepovažujem za normálne, aby ľudia, ktorí mali byť garanciou bezpečnosti na Slovensku, zriadenia, ochrany ústavného zriadenia a verejného poriadku, tak ako ste pomenovali, že takíto ľudia sú dnes trestne stíhaní. A, samozrejme, nie je ani príjemné mi hovoriť o tom, čo je už dnes v mnohých prípadoch aj zverejnené, kedy sa ukázalo a dokázalo, že mnohí z týchto funkcionárov mali majetky oveľa vyššie, ako by si za celý život mohli zarobiť poctivou a slušnou prácou. O tomto by nemalo byť bezpečnostné prostredie, o tomto by nemali byť silové zložky štátu, ale malo by to byť o tom, že ich povolanie je poslaním, celoživotným poslaním a mali by napĺňať to, čo majú a nosia aj napríklad na autách Pomáhať a chrániť. Otázka je, komu pomáhali a koho chránili vaši ľudia, ktorí dnes sú väzobne stíhaní za páchanie závažnej trestnej činnosti. Napriek tomu si myslím, že je stále veľa poctivých a slušných policajtov v rámci Policajného zboru a jednotlivých bezpečnostných zložiek.
Postup orgánov činných v trestnom konaní a súdov, vážená opozícia, upravuje Trestný poriadok tak, aby trestné činy boli náležite zistené a ich páchatelia boli spravodlivo potrestaní. To sa dnes deje. To sa deje, že jednoducho veci, ktoré ste prehliadali za vašej éry, sa dnes odkrývajú. Ale ja chápem, že vám je nepríjemné, že mnohé z tých vecí, ktoré sa diali, smerujú k vašim ľuďom, že vaši ľudia sú podozriví z páchania závažnej trestnej činnosti a že to smeruje stále vyššie a vyššie.
Orgány činné v trestnom konaní a súdy hodnotia dôkazy, pán Fico, nie nejaké vymyslené veci a konšpiračné teórie. Hodnotia dôkazy získané zákonným spôsobom. Podľa svojho vnútorného presvedčenia založeného na starostlivom uvážení všetkých okolností prípadu jednotlivo i v ich súhrne nezávisle od toho, či ich obstaral súd, orgány činné v trestnom konaní alebo ktorákoľvek zo zainteresovaných strán.
Orgány činné v trestnom konaní informujú verejnosť o trestnom konaní podľa Trestného poriadku. Nemajú o tom informovať ani poslanci Národnej rady, nemajú o tom informovať ani príslušníci Slovenskej informačnej služby. Jediným orgánom činným v trestnom konaní podľa Trestného poriadku je policajt alebo prokurátor. To by ste si mali uvedomiť.
Pri svojom informovaní, samozrejme, aj orgány činné v trestnom konaní musia dodržiavať zákony a musia chrániť aj utajované skutočnosti. A preto v mnohých prípadoch, samozrejme, nemôžu informovať o veciach, ktoré sa nachádzajú v trestných spisoch, a vy to veľmi dobre viete, že tieto veci nie sú verejné a vy ich takýmto spôsobom zneužívate na to, aby ste vyvolávali nepokoj v spoločnosti a aby ste každým jedným spôsobom dávali najavo, ako vám veľmi záleží na ochrane vašich ľudí.
Napriek tomu, že sa to mnohým nepáči, tak orgány činné v trestnom konaní dnes majú naozaj rozviazané ruky a nemusia v prvom rade dávať pozor na to, či je, alebo nie je vôľa vyšetrovať niektoré veci a konkrétne kauzy. Toto bolo za predošlých vlád sci-fi. Nestranné a nezávislé vyšetrovanie sa totižto nevolá, pán Fico, komplot, ako to vy nazývate, ale je to bežný postup, tak ako o tom hovoria zákony Slovenskej republiky. Predseda vlády ani minister vnútra nemajú čo vedieť o plánovaných akciách a už vôbec nie o rozpracovaných osobách.
Ja chápem a opakujem sa možno, že podľa vašej skúsenosti je to úplne bežná vec, pretože vy ste to takto robili.
Ja nemám strach nechať slobodne konať orgány činné v trestnom konaní a nebojím sa toho, že ja nemám informácie zo živých spisov, že sa nezaujímam možno spôsobom, ako by ste si to vy predstavovali, o tom, akým spôsobom vedú orgány činné v trestnom konaní vyšetrovatelia jednotlivé vyšetrovania. Nepotrebujem ani verejne komunikovať ten naratív, ako mnohí moji predchodcovia hovorili o tom, ako zisťujú, stíhajú, ako konajú v jednotlivých prípadoch, pretože čo je dôležité, aby konali nezávisle orgány činné v trestnom konaní. To je ich úloha a nie úloha ministra vnútra. (Potlesk.)
Samozrejme, vzhľadom na to, že minister, tak ako ste aj povedali, podľa kompetenčného zákona zodpovedá za Policajný zbor, má oprávnene byť informovaný najmä v niektorých prípadoch hodných zreteľa, ktoré napríklad môžu spôsobiť zlé meno Policajnému zboru alebo ministerstvu vnútra. Minister vnútra má oprávnenie pýtať sa policajného prezidenta na jednotlivé, priebeh niektorých vyšetrovaní v takýchto prípadoch a prezident Policajného zboru je oprávnený mu poskytnúť informácie tak, aby neohrozil vyšetrovanie, ale aby ministra uistil a informoval, že vyšetrovanie prebieha plynule, či už so zistenými nedostatkami, alebo bez nich. Zopakujem, že vyšetrovateľ je vo veciach, ktoré vyšetruje, procesne samostatný a je viazaný iba ústavnou, ústavnými zákonmi, zákonmi, ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná a v rozsahu ustanovenom Trestným poriadkom, to je veľmi dôležité, Trestným poriadkom aj pokynmi a príkazmi prokurátora a súdu.
Nikde, vážený pán poslanec Fico ani vážení poslanci opozície, nikde sa nehovorí a nepíše o tom, ani sa to nedočítate, že by minister vnútra mal mať informácie zo živých spisov, že by mal zasahovať do práce vyšetrovateľov či zisťovať stav vyšetrovania.
Opozícia sa momentálne snaží mariť vyšetrovanie svojimi tlačovkami a vynášaním rôznych SMS správ a ďalších kvázi podkladov a dokladov, zastrašuje slušných policajtov svojimi vyjadreniami a konšpiráciami, vytvára príbeh o boji v bezpečnostných zložkách a o tom, že na strane policajtov dochádza k ovplyvňovaniu svedkov, koordinácii výpovedí a zneužívaniu inštitútu, inštitútu spolupracujúceho obvineného. Tento inštitút tu je pätnásť rokov, používal sa aj za vašich vlád a zrazu teraz prichádzate s verziou, že sa zneužíva tento inštitút len preto, lebo vaši ľudia sedia v base. Doposiaľ nikto z vás nedokázal predložiť jediný dôkaz ani jediný fakt o tom, že naozaj k takejto, k takýmto aktivitám dochádza.
Áno, čítali ste zo správy Slovenskej informačnej služby, čítali ste tu rôzne ďalšie dokumenty, ako tú SMS správu od pána Čurillu, ktorou, keď ste to zverejnili, tak bolo dokázané veľmi rýchlo, že tá SMS správa išla dva dni po vykonaní úkonu. A zrazu z vášho príbehu nebolo nič. (Potlesk.)
Ja nedehonestujem spravodajské informácie a nedehonestujem ani Slovenskú informačnú službu ako inštitúciu. Každú jednu spravodajskú informáciu, ktorú som dostal, tak ako hovorí zákon, a ktorá obsahovala v sebe akékoľvek podozrenia z páchania možnej trestnej činnosti, som odstúpil relevantným orgánom a v tomto prípade Úradu inšpekčnej služby. Úrad inšpekčnej služby sa zaoberá všetkými podozreniami a, samozrejme, vyšetruje, a tak to je, tak to má byť, a nie, aby minister vnútra zasahoval a rozhodoval o tom, či niečo sa bude, alebo nebude riešiť, tak ako to bolo za vašej éry.
V tejto súvislosti mi dovoľte aj odcitovať prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú, ktorá sa ako adresát spravodajských informácií vyjadrila k celej situácii. Citujem: „Stretávame sa s rôznymi interpretáciami, pretože to, čo pozorujem k tejto téme, je predovšetkým to, že sa nerozlišuje rovina faktov a rovina interpretácií. Som prekvapená z toho, s akou trúfalosťou sa buduje rôzna miera interpretácií, príbehov a nadstavby. Ako keby táto téma bola predmetom legitímnej laickej polemiky, v tom zmysle robiť si názor a robiť si závery. Ako keby sme polemizovali o diagnóze, ku ktorej tiež treba mať najskôr fakty a odborníci to musia posúdiť. Faktom je, že to, čo je tu indikované zo strany napr. spravodajskej služby, spravodajská služba prináša informácie o tom, že dochádza k nejakému ovplyvňovaniu pri vyšetrovaní závažných trestných činov. Zároveň jediné, čo treba k tomu povedať, je, že ak sa niečo takéto udialo, tak to treba vyšetriť. Možno ešte sa treba pozrieť trošku z odstupu a s väčším oblúkom.
Dlhé roky predtým sme počúvali o tom, ako policajné zložky, prokuratúra alebo sudcovia zlyhávajú. Dnes sa deje to, že mnohí vysoko postavení predstavitelia justičných orgánov sú vyšetrovaní, sú obvinení, niektorí z nich už aj odsúdení a to je zásadná a veľká vec. Znamená to, že sa tu deje možno v istom zmysle nevídané ozdravovanie justície, justičných orgánov, policajtov, špeciálnych prokurátorov, sudcov.
Ale my si musíme stále dávať pozor, aby sme aj pri tom étose ozdravovania boli maximálne pozorní k akémukoľvek podnetu, ktorý by indikoval zneužitie moci alebo ovplyvňovanie, alebo čokoľvek iné. Ak niekto prináša takéto informácie, je treba, aby sa tým príslušné orgány zaoberali.“
A to sa deje, vážená opozícia. To sa presne deje, my sa zaoberáme každým jedným podozrením a nečakáme tak, ako ste čakali v mnohých prípadoch vy.
Čo ste robili so spravodajskými informáciami, ktoré hovorili o napojení Úradu vlády na mafiu taliansku? Čo ste robili so spravodajskými informáciami, ktoré hovorili o tom, akým spôsobom sa narábalo na pozemkovom fonde v rôznych oblastiach hospodárstva? Čo ste robili s takýmito informáciami vy, pán poslanec Fico, keď ste boli vo funkcii predsedu vlády? Zametali ste ich pod koberec, o tom hovoril dokonca aj prezident Kiska vo svojom prejave v roku 2018, že takéto informácie existovali a nerobili ste s nimi absolútne nič.
My so spravodajskými informáciami narábame tak, ako nám to hovorí zákon. Ja si vážim každého vyšetrovateľa, ktorý vykonáva svoju prácu zákonne, čestne a poctivo. Rozumiem, že sa snažíte navodiť atmosféru pochybností, lebo všetky nitky vedú k vašim ľuďom a prakticky aj k vám samotným, ktorí ste v tom čase boli pri moci. Vždy budem trvať na tom, čo moji predchodcovia síce ovládali teoreticky, ale nikdy to nepreviedli do praxe, a to, že politici musia vytvoriť profesionálne prostredie svojim podriadeným zložkám a ďalej ich nechať nestranne pracovať. Zaujímať ich má predovšetkým, aké pracovné nástroje potrebujú pre výkon svojej práce. Takto to totiž funguje vo vyspelých demokraciách.
Ale spýtam sa, čo zaujímalo vás a vašich ľudí, keď ste mali možnosť ovplyvniť veľa vecí? Čo vás zaujímalo? Pozrite sa, v akom stave ste zanechali krajinu. Pozrite sa, v akom stave ste zanechali zložky ministerstva vnútra. Pozrite sa, na akých obvodných oddeleniach musia slúžiť policajti x rokov, v azbestových budovách, špinavých, bez akýchkoľvek základných hygienických náležitostí. Jedna veľká katastrofa. To zaujímalo vás a dnes vieme, čo vás zaujímalo, pretože sa to postupne odkrýva od ľudí, ktorí sú dnes väzobne stíhaní, alebo teda trestne stíhaní a začínajú vypovedať. Tam sa dozvedáme, čo vás zaujímalo.
Ako informoval aj špeciálny prokurátor, v krátkej dobe sa začnú verejné pojednávania a vtedy si konečne aj verejnosť uvedomí a bude mať, môcť teda si urobiť svoj vlastný názor na to, ako postupovali vyšetrovatelia a prokurátori. Či naozaj jednotlivé trestné konania boli postavené na vode a na kajúcnikoch, resp. na udavačoch, ako ste ich nazvali, alebo či to bolo na základe relevantných dôkazov. Ja som presvedčený o tom, že verejnosť sa konečne dozvie pravdu a že tieto verejné pojednávania jasne ukážu, že obvinenia boli zákonné, že boli na základe dôkazov a nielen na základe nejakých spolupracujúcich obvinených, ako sa to vy, opozícia, donekonečna snažíte opakovať.
Teda ospravedlňujem sa, pán poslanec Fico nehovorí o výpovediach spolupracujúcich obvinených, ale o výpovediach udavačov. Podotýkam, že tí udavači boli vo vašom systéme, to boli vaši ľudia, pán poslanec Fico, a je mi jasné, že dnes sa vám to nepáči, keď začínajú hovoriť.
Pozrime sa napríklad na časť výpovede pána Slobodníka, ktorého ste tu dnes spomínali ako jedného z hlavných udavačov, ktorý za vašej moci alebo vášho vedenia bol riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry. Citujem: „Státisícové úplatky sú len zrnkom toho, čo sa udialo, a to nielen v bezpečnostných zložkách, ale aj v iných sférach, ako je hospodárstvo, finančníctvo a podobne. Z titulu svojej funkcie som sa stretol s množstvom ľudí, ktorí nemali možnosť vďaka týmto konaniam, ako sme konali, domôcť sa práva. V tejto veci sa vôbec nerieši situácia, ktorá úplne zdehonestovala eurofondy, rôzne podporné programy za asistencie mnohých politikov, štátnych úradníkov a policajtov.“
Toto je, pán Fico, citácia pána Slobodníka, to nie je výmysel, to nie je konšpirácia, to nie je nejaká správa, ktorú ste tu vy začali čítať, toto je citácia človeka, ktorý sa priznal k páchaniu závažnej trestnej činnosti.
Môžem takisto odcitovať pána Maka (Makóa, pozn. red.), ktorého ste tu tiež spomínali, ktorý hovorí, že státisíce eur v hotovosti boli každý mesiac prevážané súkromným lietadlom do Dubaja, vždy tam bolo niečo medzi 600- až 900-tisíc. (Reakcie z pléna.) No.
Opoziční lídri by sa mali skôr zamyslieť nad vyvodením vlastnej zodpovednosti po týchto výpovediach a po ďalších, ktoré už dnes sú mnohé známe, a myslím, že ďalšie budú prichádzať, a ktoré veľmi otvorene a jasne hovoria a popisujú éru vášho vládnutia. Som presvedčený, že vášmu neustálemu spochybňovaniu bude koniec a bude, budem aj ja so záujmom sledovať, čo bude robiť opozícia, keď sa začnú verejné pojednávania.
Je od vás mimoriadne nezodpovedné, vážení páni poslanci a pani poslankyne opozície, že čas, kedy by sme mali venovať obnove krajiny, tak mrháte na nezmyselné táranie a osočovanie.
Ľudia po rokoch potrebujú a chcú cítiť zmenu v prístupe aj politikov aj v prístupe orgánov činných v trestnom konaní, ktoré tu roky boli za vašej éry zneužívané.
Ja si podporu koaličných partnerov nesmierne vážim a úprimne verím, že v rámci koalície máme zhodu a zhodný názor na to, že nikto z nás nechce, aby sa vrátili časy, keď sme sa prizerali rôznym politickým objednávkam. Verím, že poslanci Národnej rady Slovenskej republiky budú hlasovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia tak, ako to sľúbili vo svojom sľube poslanca, že svoje povinnosti budú vždy vykonávať a plniť v záujme občanov Slovenskej republiky.
Snahu opozície o moje odvolanie vnímam ako posledný pokus o záchranu všetkých, ktorí sú momentálne podozriví z trestnej činnosti, a heslo „padni, komu padni“ dnes nadobúda naozaj skutočne zásadný význam.
Ďakujem, skončil som. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 10:40 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:10

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, s prepáčením, vy musíte žiť na inej planéte. Tak tu sa odohráva vojna policajtov, ktorú už vidí každý, každý deň nejaká razia. Jeden útvar proti druhému útvaru. Neustále nejaký nový človek vo väzbe, neustále nejaký nový človek prepustený z väzby kvôli rozhodnutiu súdu alebo Generálnej prokuratúry, ale vy to nevidíte. Vy nič nevidíte.
Je tu systém nastrčených udavačov. A o tom nehovoria teraz opoziční poslanci, o tom hovorí správa vašej Slovenskej informačnej služby, opakujem, vašej SIS. Hovorí o tom, hovoria o tom koaliční poslanci, ako je pán Pčolinský alebo minister Krajniak dokonca, a vy sa stále vyhovárate na SMER, stále sa vyhovárate na nás. Vy žijete na inej planéte.
Hovoríte, že, ako pani Čaputová, že rozdeľujme fakty a interpretácie. No tak ja vám poviem, aké sú fakty.
Faktom je, že správa SIS hovorí o systéme udavačov, ktorí sú narafičení.
Je tu fakt, že Milan Lučanský je mŕtvy. Je to fakt?
Je tu fakt, že Zurian bol oslobodený. Je to fakt?
Je tu fakt, že Kolcun bol oslobodený, že Rybár bol oslobodený po skoro dvoch rokoch.
Je faktom, že Molnár bol oslobodený?
To všetko sú fakty, pán minister. Vy to nevidíte?
A my sa pýtame, čo je za tým. A vieme, že na čele prokuratúry, špeciálnej prokuratúry, ktoré to celé orchestruje, je Matovičov človek Lipšic. Vieme, že vy ste Matovičov človek, a vieme, aké má Matovič zámery z hľadiska likvidácie politickej opozície. Tak sa pýtame, či je toto očista.
Lebo, viete, ja mám taký pocit, pán minister, že vy si pletiete dva pojmy: očista a čistky. Očista je ozdravný proces, ale to, čo vy robíte, to sú typické čistky, ako boli v 50. rokoch. A vy ste tu ten najväčší Roman čistič. Obavám sa, že takto tú spravodlivosť vybudovať nemôžte.
A mrzí ma, že ste sa jediným slovom nevyjadrili k obvineniam, že ste kšeftovali so svojím otcom a so svojím bratom. To je veľká hanba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:10 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:12

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister Mikulec, ani slovom, ani jedným slovom ste sa nevyjadril o tom, že to nie je pravda, že ste rozkrádal štát s vaším bratom, s vaším otcom, ani jedným slovom. Len ste sa vyjadril, že sa to dialo aj predtým. To znamená, že keď sa to dialo predtým, teraz je to v poriadku, áno?
Ani jedným slovom ste nepovedal, že to nie je pravda, že váš otec, váš brat spolu s vami rozkrádali túto republiku. Ani jedným slovom ste nevyvrátil z toho, čo potvrdil riaditeľ SIS, ani jedným jediným slovom. A vy sa čudujete, že tu strácame čas, aby sme vás odvolali? Toto neni strata času, toto je posledná záchrana.
Vy ste hovoril, že ste bol perzekvovaný, obvinený. Za vašej éry, keby bol niekto obvinený tak, ako ste bol vy, tak sedí v base, v kolúznej väzbe a sú vyfabrikovaní svedkovia naňho. Tak sa, prosím vás, neporovnávajte s tým, čo bolo urobené vám a čo je robené teraz. To, čo bolo urobené vám, ak je pravda, čo hovoríte, tak, áno, je to zlé. Ale keby bol niekto vinný tak ako vy teraz v súčasnej dobe, tak už dávno ho držíte v base.
Vy ako minister hovoríte, že nezasahujete do vyšetrovania, že na to nemáte právo. Ale to je presne to, čo toto potvrdzuje tá správa SIS, že presne toto vy robíte. Vy, Matovič, Kolíková. Presne toto vy robíte, že zasahujete a organizujete zločineckú skupinu, takzvanú pracovnú skupinu, ktorá manipulujeme s dôkazmi, vytvára dôkazy a zatvára nevinných ľudí. Toto vy robíte.
A keď chceme, aby sa tu vyjadril šéf SIS-ky, že kto je na to prepojený, tak mu tu zoberiete slovo! Keď chceme, aby Pčolinský prišiel povedať, aby ste ho zbavili mlčanlivosti, tu do pléna Národnej rady, tak to nedovolíte! Viete prečo? Lebo by ste teraz tu nesedel oproti mne ani vy, ani Matovič, ani Kolíková a sedel by ste v base!
Je smutné, že minister Heger tri vety len dal na vašu obhajobu, aj to ich musel prečítať, že ich nedokázal spontánne povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:12 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:14

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Mikulec, je naozaj fascinujúce, s akou ľahkosťou vy prechádzate svoje osobné hriechy a zároveň aj ten škandál, ktorý sa tu črtá, stále hovorím, črtá.
No tak vy hovoríte, že celé tie negatívne javy vo Vojenskom spravodajstve súvisiace s vašou osobou, na to nie sú dôkazy. A aký dôkazy vy potrebujete? Že teda počas toho, keď ste boli vy riaditeľ kancelárie riaditeľa Vojenského spravodajstva, tak váš otec mal kšeft s Vojenským spravodajstvom, alebo potom, keď ste už boli neskôr dokonca riaditeľom Vojenského spravodajstva, tak váš brat mal takýto kšeft a to - ako kto toto, niekto vyvrátil? Lebo vy tu argumentujete nejakým rozsudkom súdu v úplne inej veci. K tomu ste sa vôbec nevyjadrili, však toto je jasné! Čo tu treba povedať?
Ja som bol napríklad riaditeľom komunikačného odboru na ministerstve vnútra a keby môj otec alebo môj brat mal kšeft s ministerstvom vnútra, tak OĽANO by bolo ticho, to by bolo v poriadku? Už by ste pred tým ministerstvom vnútra skandovali a vyhadzovali ma z ministerstva vnútra. Tak dobre, dobre vedieť, že teda OĽANO na čele s vami toto posvätilo, táto rodinná politika, rodinný biznis je v poriadku. OK, vieme, dobre. Zmena, super, transparentný spravodlivý štát, paráda.
A potom ma fascinujú ďalšie veci, pán minister. Vy stále hovoríte, ako keby si opozícia tu vymyslela nejakú organizovanú skupinu pôsobiacu v polícii a na prokuratúre. Tajná služba riaditeľa Slovenskej informačnej služby, vášho riaditeľa, nominovaného koalíciou, ten, ktorý zodpovedá pánom, priamo pánovi premiérovi Hegerovi, tá to hovorí, pán Mikulec, nie my! Preto je to vážne, to nie sú domnienky opozície.
A posledná vec, ktorá ma najviac na vás fascinovala, čo ste dnes povedali, čiže vlastne my za ten systém môžeme, opozícia, za túto organizovanú skupinu? To akože my sme si vymysleli takúto organizovanú skupinu, ktorá bude manipulovaním svedkov ničiť nominantov predchádzajúcich vlád? To snáď nemyslíte vážne!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:14 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:16

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, v roku 2012 ste boli obvinený z ohovárania a v roku 2013 bol podhodený do vášho auta materiál, ktorý vás mal kompromitovať.
Tak sa vás chcem opýtať, takže na základe týchto obvinení kedy a kto vám prišiel vykopnúť dvere na vašom obydlí? Koľko dní ste na základe týchto obvinení strávili vo väzbe, v kolúznej väzbe? Koľko dní ste boli odlúčený od vašich najbližších?
Nuž poviem vám to, ani jeden deň. Boli ste na slobode, pozeralo sa na vás ako na nevinného a mohli ste sa aktívne brániť voči týmto obvineniam.
Také šťastie však nemá napríklad advokát Ribár, ktorý bol 565 dní držaný nezákonne vo väzbe. O tom aj rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republike. A to už nehovorím o tom generálovi Lučanskom alebo advokátovi Krivočenkovi, ktorí väzbu neprežili, pán minister. Možno pre vás a pre ministerku Kolíkovú, ktorá je žena bez akejkoľvek empatie, sú to len čísla v štatistikách. Ale pre mňa sú to konkrétni ľudia s konkrétnymi životnými príbehmi.
A mrzí ma to, že ste vlastne ani jednou vetou nereagovali na tvrdé obvinenia Roberta Fica, ani jednou vetou. Jediná vec, ktorú môžem oceniť, že ste nepoužívali výrazy štvrtej cenovej skupiny.
Ale vy ste nepochopili to kľúčové. To, čo Robert Fico rozprával, to nie sú jeho subjektívne pocity. Veď to sú veci, o ktorých hovoril riaditeľ Slovenskej informačnej služby pán Aláč tuná pred nami v pléne Národnej rady Slovenskej republiky. Tak to, prosím vás, nebagatelizujte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:16 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:18

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Toto odvolávanie sa nesie v duchu takých dvoch paradoxov. Na jednej strane tu Robert Fico už rok pomaly svätorečí ľudí ako pán Bödör alebo pán Kováčik, možno keď budú odsúdení, tak ich rovno vyhlási za svätých.
Celý čas tu hovorí o nejakých sfalšovaných obvineniach, krivých výpovediach, manipulácii a teraz vlastne ide odvolať ministra, ktorý bol sedem rokov krivo obvinený, ktorý bol prenasledovaný len kvôli tomu, čo mu tam uznal súd, to nie sú žiadne domnienky, že si dovolil poukázať na tunelovanie verejných financií.
A na druhej strane taký paradox je ešte jeden, že celý rok sa tu znova vykresľuje, teda už teraz bývalý premiér Igor Matovič ako človek, ktorý je neznalý, nevie nič robiť, ktorý je neschopný. No na druhej strane počúvame o tom, ako on je taký nejaký, akýsi krstný otec, ktorý ako bábkar manipuluje súdmi, Najvyšším súdom, políciou, prokuratúrou, NAKOU ako nejaký taký geniálny manipulátor z nejakého veľmi zlého hollywoodskeho filmu. Tak možno by ste si už mohli zvoliť, aký teda scenár na to použijete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:18 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:20

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno. Toto, čo tu zažívame, túto frašku odvolávania, je len dôkazom toho, ako vám niektorým značne lepí. Lepí vám z toho, že orgány činné v trestom konaní majú voľné ruky, môžu vyšetrovať a ide to stále vyššie a vyššie. Vaša obhajoba je postavená na tom, že tu je snaha o likvidáciu politických oponentov, že je tu mučenie politických väzňov, že sa vracajú 50. roky a podobné.
A viete, kto toto hovoril? Viete, kto toto, s tým takto sa obhajoval? No Mečiar v 90. rokoch, keď mu išlo o krk, keď sa vyšetroval Lexa a všetky tieto prípady korupcie a unášania štátu, ktoré sme tu zažili.
Vy ste sa dostali na tú istú úroveň. A váš predseda ide tou istou cestou ako pán Mečiar. Ja mu to želám. Len s tým rozdielom, že pán Fico tu vykrikuje, že keď do pekla, tak na bielom koni - on už cvála.
A, viete, toto všetko, čo sa tu deje, to nie je výmysel. To vy si za to môžete. Vy ste si mohli vybrať inú cestu, ale vybrali ste si tú zlú, bohužiaľ.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:20 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video