31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:38 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:37

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, vy ste si počas toho, ako rozprával pán poslanec Fico, robil poznámky. Ja som veril a dúfal, že mnohé tie obvinenia, keď sa postavíte k tomu pultíku, tak vyvrátite, vysvetlíte a že ma ako občana Slovenskej republiky presvedčíte o tom, že ste človek na mieste a že vám môžem ako občan Slovenskej republiky dôverovať. Napriek tomu ste celý ten svoj príhovor premrhal na nejakú víziu toho, ako má vyzerať štát, ako majú fungovať bezpečnostné zložky, a nedozvedel som sa naozaj nič z toho všetkého, čo tu za viac ako hodinu poslanec Fico povedal.
Ja by som veľmi ocenil a uvítal, keďže tu sedíme a riešime, riešime tento váš problém, aby ste ma presvedčil a vyjadril sa, či to teda nie je problém, či sú to výmysly, alebo skutočne je to pravda a zámerne o tom mlčíte, pretože na to nemáte čo povedať.
Zároveň si dovoľujem upozorniť aj vás, a predpokladám, že to veľmi dobre viete, že tie informácie a celá tá, celá tá problematika, ktorá vysvitla zo správy Slovenskej informačnej služby, že to neboli konšpirácie, tak ako ste viackrát spomenul v súvislosti so skutočnosťami, ktoré tu načrtol poslanec Fico, že to jednoducho skutočne bola správa riaditeľa Slovenskej informačnej služby, ktorý ju niekoľkokrát v tomto pléne potvrdil, aj na otázky poslancov povedal, že je to skutočnosť, je to fakt, je to zdokumentované tak, že to môže byť použité v trestnom konaní.
Takže okrem tohto faktu, že sa jednalo o správu Slovenskej informačnej služby, by som vás naozaj chcel požiadať, aby ste vysvetlili tie obvinenia poslanca Fica.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:37 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:38

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, tak na vaše meno a na vašu funkciu tu bolo naozaj povedané veľa negatívneho v tej rozprave. Vaše riešenia problémov boli naozaj svojské, niektoré mi boli sympatické, niektoré menej, niektoré boli naozaj závažné, to si treba povedať. Len treba si aj povedať, že všetky tieto veci, či už sa dejú teraz, alebo tie, čo sa diali vtedy, neboli v roku 2020 ani v roku 2021, čiže treba si povedať jasne, za koho vlády to bolo, a treba si niekedy aj sebakriticky povedať, že nie všetko ani vtedy nebolo dobré, nie je to ani teraz dobré.
A prosím vás, keď budete hovoriť nabudúce o opozícii, prosím vás, hovorte adresnejšie, pretože naša strana bola v opozícii aj minulé volebné obdobie, sme v opozícii teraz a my sme určite neovplyvňovali žiadne vyšetrovanie ani sme nerobili žiadne nátlaky, ani sme z našej pozície určite nikoho neovplyvňovali.
A posledná vec už iba, čo ste spomínali v tejto rozprave ohľadne Inšpekcie ministerstva vnútra, ovplyvňovanie v Inšpekcii ministerstva vnútra bolo aj v minulosti, je aj teraz, a preto kým Inšpekcia ministerstva vnútra nebude ako samostatný orgán, tak je to absolútne bezpredmetné, pretože k tomu ovplyvňovaniu tam dochádzalo aj predtým, dochádza aj teraz. A Inšpekciu ministerstva vnútra treba jednoznačne odlúčiť od pôsobnosti ministerstva vnútra.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:38 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:40

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za pozornosť. Pán minister, ja som celý čas vás nepočul, ale to, čo som začul, tak reagujem na to. Viete, vy ste ma zaujali aj tými budovami policajtov, že v podstate fungujú v takých nedôstojných podmienkach, hej, ešte azbesty, ktoré sú rakovinotvorné a proste tie budovy sú nevhodné. Áno, je to vážna vec, ale nemyslím si, že zrovna teraz do tejto diskusie, že by to tu patrilo, ale treba sa tým zaoberať, takisto ako aj zdravotníctvo je vo veľmi zlom stave. A to nie je teraz, viete, za posledné roky a takisto aj polícia, ale to je, povedzme si takto, že to je tridsať rokov a viac. Lebo tie budovy sa postavili ešte za totality. Dnes azbest v stavebníctve sa používať nemôže.
Chcel som ale reagovať skôr tuná na to, a keď vás tu mám, pán minister, tak využijem túto situáciu a poprosil by som, keby ste odpovedali mi na otázku, prečo Vladimír Pčolinský, bývalý riaditeľ SIS-ky, stále nebol pozbavený mlčanlivosti? Podľa vás, pán minister, je to normálne, aby šéf SIS-ky skončil v base, v kolúznej väzbe, údajne je teraz kdesi v Leopoldove alebo ja neviem, možnože kdesi inde. Ale to, že naozaj sú tu veci v neporiadku, myslím, že aj ľudia sú z toho veľmi frustrovaní a vyrušení, lebo či už sa vám to páči, alebo nie, údajne ste aj na svojom statuse to hovorili, písali, že je nejaký zápas a boj medzi policajtmi. Ale v silových zložkách my to vnímame ako, ako zápas a ľudia sú z toho veľmi, veľmi vyrušení.
Skúste mi odpovedať na tú otázku, ak budete mať čas alebo v rozprave, prečo pán Pčolinský doposiaľ nebol pozbavený mlčanlivosti? Títo ľudia sú v nedôstojných podmienkach v basách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:40 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, čiastočne budem opakovať niektorých mojich predrečníkov. Priznám sa, že aj ja som čakal, že budete veľmi konkrétne reagovať, pretože pán Fico citoval údaje zo správy SIS-ky na konanie ľudí, a to v polícii, prokuratúre a samozrejmá vec, že aj na súdoch. Ale bol veľmi konkrétny, čo sa týka aj vašej minulosti na Vojenskom spravodajstve. Vy ste absolútne tieto, tieto konkrétne veci vynechal a venoval ste sa úplne iným veciam.
Viete, správa SIS jasne tvrdí, že prebieha manipulovanie úkonov trestného konania, ktoré sú zdokumentované so spôsobom, ktorý umožňuje získané informácie použiť v trestnom konaní. To je veľmi, veľmi dôležité toto. Na výbore pán Aláč jasne povedal: „Prezentované spravodajské informácie a manipulovanie v trestnom konaní bolo získané zákonným spôsobom. Stojíme si za informáciami, ktoré sme poslali zákonným príjemcom týchto informácií.“
No, aký je výsledok? Z vašej strany osobné útoky na predkladateľa, všeobecné politické frázy, a to aj do minulosti, ale nič konkrétne. Pán minister, nič ste nepovedal k obsahu, nebol ste schopný sa obhájiť, prepadol ste a vlastne nepriamo ste týmto svojím prístupom potvrdil, že obsah návrhu na vaše odvolanie je správny a úplný.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:42 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán minister, vy ste povedali vo svojom vystúpení aj veci, s ktorými sa dá súhlasiť, a nikto tu ich ani nerozporoval.
Prvé tvrdenie je, že, citujem: „Nestranné a nezávislé vyšetrovanie nie je komplot, pán Fico.“ Ja som nikde nezaregistroval, že by Robert Fico hovoril, že komplotom by malo byť nestranné a nezávislé vyšetrovanie. To, čo vy ste nám sem priniesli prečítať cez správu SIS, je, že má tu existovať nejaký rozsah vyšetrovania, ktorý nestranný a nezávislý nie je, takže neviem, prečo dávame sem túto vsuvku.
Druhú vec, ktorú taktiež ja s vami súhlasím, že politici by sa nemali vyjadrovať k vyšetrovaniu. Myslím si, že toto najmä by ste mali adresovať Veronike Remišovej, ktorá celú svoju kariéru má postavenú na facebookových statusoch, kde kadekoho, ona je v podstate prvý taký informátor, kde koho ako zavreli. Už potom neinformuje, keď ho púšťajú. Ona bola tá, ktorá si tu robila piár na tej trapošine s tými krabičkami, ako nás odpočúva celý svet, a teraz už ako keby niet toho, ktorý to vtedy tu zrealizoval.
No ale dám ešte takú len jednu otázku, že vy ste na konci povedali, že toto vaše odvolávanie je ako keby nejaká snaha o alebo rozhodujúca snaha alebo neviem, teraz to reinterpretujem, o to, aby už na Slovensku polícia nemala rozviazané ruky. Keď táto vláda má 95 mandátov, keď vás tu niekto nominoval, nominovalo vás, pokiaľ viem, antikorupčné hnutie, čo ste vlastne touto vetou chceli povedať? Že ak by ste vy sa rozhodli napríklad zajtra, že vás to už nebaví a nechcete robiť ministra alebo, nedajbože, teda by vás odvolali, vy ste vlastne čo chceli povedať, že už potom ten váš nástupca by nebol vygenerovaný taký, ktorý by chcel, aby polícia mala rozviazané ruky?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:44 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:46

Ján Krošlák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister vnútra Roman, klobúk dole pred tvojím vystúpením, klobúk dole pred tvojou prácou, ktorú robíš. Obdivujem ťa za to, ako racionálne, bez emócií si dokážeš reagovať na tieto útoky proti tebe, na tieto nezmysly, na tieto lži.
Roman, vieš, čo znamená toto odvolávanie? Ešte jednu vec poviem. Dve najväčšie absurdity, ktoré sme tu mali doteraz, bolo odvolávanie ministerky Kolíkovej a tvoje odvolávanie. To sú pre mňa najväčšie absurdity, ktoré sme tu mali.
A poviem ti jednu vec. Vieš, čo znamená toto odvolávanie? Toto odvolávanie je odmena za tvoju prácu, je to vyznamenanie. Lebo keby si to robil zle, tak by ťa nechceli odvolať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:46 hod.

Ján Krošlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:49

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja chápem, čo ste všetci povedali a viac-menej samozrejme, že som sa nevyjadril k tým mnohým obvineniam, ktoré pán Fico povedal. Ja som sa k nim vyjadroval mediálne niekoľkokrát. Bez problémov sa k tomu vyjadrím kedykoľvek.
Áno, môj otec mal firmu, ktorá podnikala úplne zákonným spôsobom. Ja som nebol ani štatutárom, ani ničím, ktorý by mohol ovplyvniť podpis žiadnej zmluvy. Takto to vo Vojenskej spravodajskej službe fungovalo.
Takisto som neovplyvňoval nejakým spôsobom to, ktorá firma nahradila DAST Security, kde boli kriminálne závadové osoby a vy veľmi dobre viete zo SMER-u, komu patril DAST Security. Túto nahradil Aegis. Môj brat nikdy nebol ani štatutárom, ani výkonným riaditeľom, ani ničím podobným. Všetky tieto nezmysly, práve preto som povedal, že to bolo predmetom trestných stíhaní a súdneho konania, kde ja mám verdikt nevinný, pretože všetky tieto nezmysly boli vtedy predmetom trestného konania na NAKE a boli vyšetrované.
Keď pán Fico číta nejaký úradný záznam z decembra 2012, prosím vás pekne, takýchto úradných záznamov bolo do trestného konania poslaných niekoľko a boli súdom aj v prípravnom, aj v súdnom konaní kvalifikované ako podvrhy a falzifikáty. Nemám sa viac čo k tomu vyjadrovať, pretože takýchto falzifikátov a podvrhov si môžte vymyslieť, koľko len chcete, ale pravda je len jedna. Pravda je tá, ktorú ja za sedem rokov som dokázal na súde a ten súd povedal verdikt nevinný. Súd povedal vetu, že s veľkou mierou pravdepodobnosti dochádzalo k účelovému konaniu a kriminalizácii mojej osoby. Nemám vám viac čo k tomu povedať. Tieto všetky výmysly, nezmysly sú jednoducho deklarované x-krát v rámci trestného konania.
Čo sa týka ďalších vecí, týkajúca sa... (Reakcia z pléna.) A potom poviem neskôr k ďalším veciam. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:49 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:49

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi, aby som na úvod uviedol, že 12.10 budem musieť odísť, pretože 12.20 príde Sebastian Kurz na oficiálnu bilaterálnu návštevu, takže skúsim predniesť svoj prejav v tých dvadsiatich minútach.
Dámy a páni, táto schôdza veľa hovorí práve o predkladateľovi Robertovi Ficovi a kauzách jeho vlády a prirodzene aj vlády Petra Pellegriniho, pretože práve táto schôdza je vyvrcholením odhalenia Roberta Fica, ale zároveň aj jeho pravej ruky Petra Pellegriniho. Myslím si, že minimálne v tejto sále dnes už všetci vidíme, o čo týmto pánom ide a taktiež aj ich straníkom. Je zjavné, že chcú zmariť vyšetrovanie svojich nominantov, ich priateľov, lebo sa boja, že budú vypovedať aj na nich. Myslím si, že je to úplne naozaj zjavné a všetci, ktorí tu sedíme, to jasne vidíme.
Pozrime sa aj to, čo sa udialo za posledných niekoľko týždňov. Tlačové besedy Roberta Fica a jeho straníkov, stupňujúce sa pomaly už dve-tri za jeden deň. Bolo zaujímavé pozorovať, ako v počiatku priskočil na tento istý mód aj Peter Pellegrini, ale myslím si, že po pár týždňoch rýchlo zbadal, že toto nie je dobrá cesta, pretože veľmi rýchlo sa vyfarbil aj on a ukázalo sa, aké silné puto je medzi týmito dvomi pánmi, a tak radšej pre istotu ani nepodpísal tento návrh na odvolanie Romana Mikulca. A myslím si, že sa to jasne potvrdilo aj v úvodnom slove Roberta Fica. Robert Fico jasne povedal, že dvanásť rokov sa nikdy nepoužilo v politickom boji trestné právo. Ani vlády po Vladimírovi Mečiarovi nesiahli po trestnom práve. Takto to hovoril Robert Fico.
Čiže ja sa pýtam Roberta Fica, toto je vaša predstava, beztrestnosť politikov? Čiže sú to ľudia s inými právami? Tak tomu máme rozumieť? Čiže politici podľa vás môžu páchať trestnú činnosť a ostať beztrestní. Lebo to je to, čo tu dnes Robert Fico povedal. Ale v právnom štáte beztrestní ostávajú ľudia, ktorí nepáchajú trestnú činnosť. Myslím si, že to je úplne jasné, tak by to malo byť. Čiže politici nie sú žiadni nadľudia, ktorí by si mohli užívať beztrestnosť len preto, že boli politikmi a môžu páchať trestnú činnosť, koľko sa im zachce.
Ale, Robert Fico, aj tu klamete! My sme nezabudli a veľmi dobre si pamätáme. V prvom rade to tu aj veľmi odznelo, kriminalizácia Romana Mikulca. Ale môžme pokračovať kriminalizáciou vašich vlád, vy, ktorí hovoríte, že trestné právo sa nebude používať na politický boj. Kriminalizácia Igora Matoviča, kriminalizácia Gábora Grendela, kriminalizácia Jaroslava Naďa.
Ale v jednom máte pravdu, pán Fico, trestné právo sa nesmie používať v politickom boji. A to si nemôže nikto dovoliť ani dnes. S týmto úplne súhlasím. Nemôže sa použiť v politickom boji.
Ale poďme si teda zrekapitulovať trošku, čo sa udialo možno za ten posledný rok a pol. Pretože naša vláda nastúpila ako odpoveď ľudí vo voľbách, veď inak by sme tu neboli. Boli voľby a čo tí ľudia chceli? Prečo nás tí ľudia volili? Pamätáte si ešte? Žeby to bola reakcia na to, čo tu SMER dvanásť rokov stváral, čo sa tu dialo tých dvanásť rokov? Žeby to bolo, myslím si, že do veľkej miery a u mnohých aj voličov strany SMER a dnes už voličov aj strany HLAS, precitnutie z vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho? Žeby to bolo to neudržateľné prenikanie pravdy o tom, že chápadlá mafie siahajú až na najvyššie poschodia štátu?
Áno, presne toto bolo, a preto nám ľudia dali dôveru vo voľbách, a dokonca ústavnú, a dali nám mandát, aby sme uvoľnili polícii ruky aj prokuratúre, aj súdom. A to sme aj spravili. No a, prirodzene, ony začali konať.
Ale tu si povedzme dôležitú vec. Neboli to nejakí naši noví policajti, nejakí naši noví vyšetrovatelia, nejakí naši noví prokurátori, nejakí naši noví sudcovia. Dámy a páni, toto sú ľudia zo systému, skúsení, dlhoroční ľudia v systéme. O čom sa tu, prosím, ideme baviť? Ako, prepáčte, tieto rečičky, ktoré tu pán Fico sa snaží predkladať a navodzovať dojem o tom, že sú tu nejakí ľudia, tak sú to skúsení ľudia v systéme, ktorí sú tu roky. My sme len rozviazali ruky a postupne sa tá očista začala.
Áno, navolili sme, navolili sme novým spôsobom, verejným vypočutím generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora. Dokonca zvolený bol aj policajný prezident, ale opäť žiadne neznáme tváre, veľmi dobre známe tváre. Dokonca aj policajný prezident bol volený predsa stranou SMER a HLAS a za generálneho prokurátora kto hlasoval? Hlasovala veľká skupina poslancov aj opozície. Takže hovoriť tu o nejakom spiknutí je naozaj absurdné! A tieto orgány začali konať. No a postupne obvinení začali, tak ako to povedal aj Robert Fico, začali udávať svojich vlastných.
Ako je úplne až absurdné počúvať, ako sa tu Robert Fico vyjadruje o nominantoch svojej vlády, ktorých tam on dosadil s jeho vedomím. Veď nebuďme naivní, tu išlo o čelných predstaviteľov a dnes o nich hovorí, že sú to kriminálnici. Takže toto bola vaša vláda, toto boli vaše nominácie. Takáto skvelá vláda ste boli, že dnes poviete o svojich nominantoch, že sú to kriminálnici! A nám idete niečo povedať? (Potlesk.)
Dámy a páni, vaši nominanti, vaši nominanti dnes svedčia voči vašim ďalším nominantom, voči vašim priateľom a chcete nám povedať, že my máme robiť nejaký poriadok? Samozrejme, že by ste si asi radi zjednali poriadok so svojimi nominantami a so svojimi priateľmi. Len, žiaľ, sú v kolúznej väzbe a tam si s nimi poriadok neviete, ako ste boli zvyknutí.
Ale kolúzna väzba nie je nový výmysel. Opäť, je tu roky. Legislatívu sme v tomto nemenili. Ale, prirodzene, krik začal, akonáhle orgány začali konať, ako očista sa spustila a postupne sa aj tento krik stupňoval práve tým, že títo obvinení čím ďalej, tým viacej začali rozprávať, a dokonca niektorí z nich sú už aj odsúdení súdmi, sudcami, ktorí sú tu dlhé roky v systéme. Opäť zopakujem, my sme si nedoniesli svojich sudcov, my sme si nedoniesli svojich vyšetrovateľov, my sme si nedoniesli ani svojich prokurátorov. My sme im len rozviazali ruky. Prestal tu byť strach, že politici zasahujú do takýchto konaní. Čiže sú to všetko vaši ľudia, hoci ich dnes nazývate kriminálnici.
Viete, aj my sme robili ako opozícia schôdze na odvolávanie aj ministra vnútra. Ale spomeniete si prečo? Pretože váš minister vnútra tvrdil, že skutok sa nestal. Aj v prípade Bašternáka sa skutok nestal a ďalej. Ale dnes je už pán Bašternák právoplatne odsúdený za skutok, o ktorom ste vy tvrdili, že sa nestal! (Potlesk.)
Čo viac potrebujete počuť? Akože to naozaj si myslíte, že sme tak naivní, že takýmito rečami nás opijete? My si to veľmi dobre pamätáme. Veď toto samo osebe jasne hovorí o vašom pokrytectve. Skutok sa nestal v prípade pána Bašternáka a dnes je právoplatne odsúdený.
Samozrejme, je tu toho, toho omnoho viac a je úplne zjavné, že to chcete zastaviť. Ale prečo to chcete zastaviť? Máte sa čoho báť? Zastrašujete policajtov, vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov. Opäť tých, ktorí sú dlhé roky v systéme a roky ste vy manipulovali orgány činné v trestnom konaní. Dosadzovali ste tam svojich ľudí a oni sa zapredali, zapredali sa organizovanému zločinu. A dnes, keď vaši ľudia svedčia, ste, prirodzene, nervózni. Toto je realita, ktorú dnes žijeme, a nie to, čo sa tu snažíte vyrobiť dymové cliny, clony. A dobre viete, vy to dobre viete, že minister vnútra s tým nemá nič spoločné. Ten totiž do vyšetrovania zasahovať nemôže, ale to vy nechcete, ale ani asi neviete pochopiť, pretože vy ste pravidelne do vyšetrovania zasahovali. Či už tým, že ste dávali do toho pokyny, alebo tým, že ste si tam dosadili ľudí, ktorí vám boli poslušní nie na základe kompetencií a zákona, ale na základe priateľstva alebo nejakej podlžnosti, ktorú voči, voči vám mali.
Ale pozrime sa teda, kto je všetko obvinený a kto vlastne vypovedal. Ako som povedal, nie sú to vaši, sú to, sú to vaši ľudia, nie naši ľudia.
Takže pozrime sa, napríklad bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka obvinený pre podozrenie zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.
Samozrejme, chobotnica mala podstatne viac chápadiel, napríklad NAKA, ktorá by mala byť výkladnou skriňou štátu pri odhaľovaní najzávažnejšie trestnej činnosti, ale jej bývalí čelní, počúvajte pozorne, pán Blaha, jej bývalí čelní predstavitelia čelia obvineniam spáchania trestnej činnosti. Tí, ktorí by mali byť výkladnou skriňou, dnes čelia. Bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško, bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, bývalý šéf protikorupčnej jednotky Robert Krajmer, bývalý zástupca Úradu riaditeľa zvláštnych policajných činností Norbert Paksi.
Ale poďme ďalej. Finančná správa, bývalý prezident Finančnej správy František Imrecze, bývalý viceprezident Finančnej správy, prezident, viceprezident Daniel Čech a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy pán Ľudovít Makó.
A môžem pokračovať sudcami, Monika Jankovská, Vladimír Sklenka. Tuto ho obracal pán Fico zľava, sprava, normálne s ním žongloval. Neskutočné. David Lindtner, Miriam Repáková a mohol by som pokračovať.
A v štátnej správe bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura s niekoľkými kilami zlata. Koľko, cez 200-tisíc eur mali hodnotu? Bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, bývalá šéfka Pozemkového fondu Adriana Šklíbová. Chobotnica so svojimi chápadlami.
No a taktiež oligarchovia a vplyvní podnikatelia Norbert Bödör, Jozef Brhel, Martin Kvietnik alebo Zoroslav Kollár. Všetko vaši dobrí priatelia, vaši nominanti a sponzori. (Potlesk.)
Čiže zhrnuté a podčiarknuté: branie úplatkov, zneužívanie právomoci verejného činiteľa, založenie zločineckej skupiny, podvody pri verejnom obstarávaní, vydieranie, machinácie. To sú trestné činy, ktoré vyšetrovatelia nachádzajú v kauzách pod označením, ako ich poznáme Dobytkár, Očistec, Judáš, Víchrica, Mýtnik, Božie mlyny atď.
Toto je obraz vášho vládnutia, toto je obraz vášho rozkladu právneho štátu, ktorý ste tu 12 rokov prácne v skrytosti vykonávali. A mnohí obvinení, z obvinených spolupracujú s políciou a dokonca svetlo sveta už uzreli aj prvé dohody o vine a treste. To znamená, že obvinený sa k trestnej činnosti priznal. A mohol by som tu o tom rozprávať ešte veľa, ale pre krátkosť času.
Asi nám, pán Fico a pán Pellegrini, nechcete nahovoriť, že napríklad bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka je nevinný, ktorý mal roky v trezore uloženú nahrávku Gorily svojho kamaráta, mafiána Kočnera. Alebo že by bol nevinný bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura s trezorom napchatých, napchatým zlatými tehlami? Je prirodzené, že vám to nesedí, pretože vy ste tieto kauzy dlhé roky zametali pod koberec, pretože tí, ktorí mali konať, nekonali a zrejme si to nechali zaplatiť. A od vás sme počúvali to, čo som povedal, stále dokola, že skutok sa nestal.
Čiže môžme dnes na základe týchto skutočností opäť povedať, že páni Robert Fico a Peter Pellegrini, členovia strany SMER – SD a dnes teda jej odnože HLAS – SD, chránili mafiu, to je dnes úplne zjavné. A vy idete tu teraz opäť kriminalizovať ministra vnútra, ktorého ste už raz kriminalizovali a kriminalizovali ste ho dostatočne dlho, ale za vašej vlády súd rozhodol. Opäť, za vašej vlády súd rozhodol o jeho nevine. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
A Robert Fico tu vyťahuje, normálne jak na predstavení v cirkuse vyťahuje rôzne pamfletíky, o ktorých sa vyjadril aj pán minister vnútra, že naozaj nádherné predstavenie. Nádherné predstavenie, určite by sa nestratil, aj keby skončil s politikou pán Fico, čo teda sľúbil už dávno, od 2014. sme ho tu nemali vidieť ani kričať z opozičných lavíc, ale tak pamäť niekedy neslúži.
V každom prípade proces očisty začal a pri takýchto závažných a rozsiahlych činoch ten proces očisty je, samozrejme, beh na dlhú trať. Ale tak, ako som povedal aj v úvode, je dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní boli oddelené od zásahov politikov. Počnúc zastrašovaním, počnúc tým, čomu vy v opozícii, ktorí ste vládli, samozrejme, nerozumiete, aby mohli konať v zmysle svojich kompetencií a v zmysle zákona, aby neprekračovali svoje kompetencie ani zákon. To je aj moja požiadavka na orgány činné v trestnom konaní, ale aj na ďalšie orgány v štáte. Pretože túto spravodlivosť potrebujeme vybudovať. Potrebujeme vybudovať právny štát, ktorý ste tu naozaj roky rozkladali a ostali z neho len trosky.
Ja verím tomu, že sa nám to podarí, že sa to podarí aj orgánom činných v trestnom konaní všetko vyšetriť a budeme vedieť viac, keď to príde pred súd. Pretože až vtedy my môžme vedieť, čo vyšetrovatelia vyšetrili, s akou obžalobou prichádzajú a podobne. Dnes do toho nemáme právo nijako vstupovať a to dobre, veľmi dobre viete.
Takže, pán minister vnútra, za seba len pre krátkosť času ti poviem, že nedaj sa zastrašiť. Spravodlivé Slovensko stojí pri tebe a ja verím tomu, že jedného dňa sa dožijeme toho, že na Slovensku bude právny štát, kde beztrestnosť bude iba pre tých, ktorí nepáchajú trestné činy.
Ďakujem pekne, skončil som. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 11:49 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:08

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Heger, aj ja mám chuť vám zatlieskať, za jeden rok ste prišli z 25 % podpory na 8 % podpory a ešte zopár takýchto prejavov a percentuálne budete na tom ako strana ZA ĽUDÍ.
Ja vám naozaj gratulujem, lebo neustále dávať tú obohratú pesničku, že lebo Fico, to už je naozaj trápne aj vašim pročkom. Toto už naozaj nikto neberie.
Tak my sme napísali tajnú správu SIS alebo to bola vaša spravodajská služba?
My sme oslobodili Zuriana alebo váš generálny prokurátor?
My sme oslobodili všetkých tých sudcov alebo to bol Ústavný súd, resp. súdy?
Pán kolega, vy si šlapete po jazyku jedna radosť. Už ste aj odišli za pánom Kurzom. Výborne, nabliakať a potom odísť.
Ja mám niekoľko otázok a verím, že ich pánovi Hegerovi doručíte.
Za prvé. S kým ste sa stretol pred hotelom Kyjev? To je kľúčová otázka, nie táraniny! Nie lebo Fico. S kým ste sa stretol pred hotelom Kyjev?
Druhá otázka. Koľkokrát ste sa vy a Matovič stretli s tajným agentom Makóom a dojednávali ich výpovede?
Po tretie. Je podľa vás v poriadku, ak Mikulec dohadzuje kšefty svojej rodine, je nepotizmus v poriadku? Posväcujete ho?
Po štvrté. Je v poriadku paktovať sa s takáčovcami, čo sú mafiáni, len preto, že sa na pána Mikulca niekto zaškeril v obchodnom dome?
Je v poriadku nosiť nelegálne kópie značkových hodiniek a byť ministrom vnútra a ani nevedieť, že porušujem zákon?
Je toto v poriadku, pán Heger?
Je pán Pčolinský, bývalý šéf SIS, náš človek? Lebo ste tu vymenovali všetkých našich ľudí, ale zabudli ste na vášho Pčolinského. Aj ten je ten gauner aj ten je ten zlý, aj ten už je vopred odsúdený, alebo si počkáme, či ho odsúdia naozaj?
A posledná otázka, a tomu ste sa veľmi filigránsky vyhli: Je v poriadku, že zomrel Milan Lučanský? Vy tu kopete do presne takých ľudí, ako bol on, do ľudí, ktorí bojovali s mafiou a kvôli vám zomreli!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:08 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:10

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán odídený premiér Heger, ja začnem rovnako, hovorili ste, že táto vládna koalícia, táto vládna garnitúra dostala veľkú dôveru ľudí vo voľbách. No len vám chcem pripomenúť, že tá dôvera po roku a štvrť sa prepadla rapídne. A vy si tu tlieskajte, ja vám tiež zatlieskam (rečník začal tlieskať), super, po roku a štvrť 8 % z 25, skvelé (rečník prestal tlieskať), ľudia vás milujú všetkých do jedného, tak sa nad tým zamyslite, prečo to tak je asi.
Prečo to tak asi je, že ste takto prepadli, veď to je svetový rekord, to sa môžte, môžte si to dať napísať do Guinnessovej knihy rekordov.
A nikto tu nebude, ja určite nie, obhajovať niekoho, keď niečo zlé spáchal. Každý, kto spáchal trestný čin, si zaslúži trest, ale každý má právo na spravodlivý a nezmanipulovaný proces.
A nie my, ale vaša tajná služba, vaša SIS-ka hovorí, že v známych trestných kauzách sa deje niečo nekalé, že sa tu manipulujú svedecké výpovede, a preto nemôžme hovoriť o objektívnom vyšetrovaní.
Čiže nechápem, jak môže aj pán premiér Heger prísť s tou tézou, že vlastne za systém týchto zlých možno policajtov, zlých prokurátorov, lebo, samozrejme, nie všetci sú zlí, je veľa čestných prokurátorov, veľa policajtov, ale že aj za túto skupinku môže opozícia?! To čo je za logiku? To my sme vybudovali takúto skupinku, ktorá teraz, opakujem, ničí nominantov predchádzajúcich vlád? Ste smiešni.
Ste smiešny, pán Pollák, vy ste strašne smiešny, keď ešte aj na toto kývete, pozrite sa v telke, aký ste smiešny, lebo je to donebavolajúca hlúposť, pán Pollák. Donebavolajúca hlúposť a vy to dobre viete.
A nikto z nás nič nechce, len aby sa táto vec normálne prešetrila, preverila, ale keď to začne Inšpekcia ministerstva vnútra preverovať, tak jej šéf je okamžite, podobne ako všetci predchádzajúci, okamžite vzatí, zadržaní a možno už aj niekde, neviem, kde je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 12:10 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video