31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 15:40 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Ľuboš Blaha

Vystúpenie v rozprave 15:42

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, počúval som aj tu osobne, aj prostredníctvom internetu, aj prostredníctvom správ, ktoré vychádzali čiastkové informácie z dnešnej veľmi smutnej a neadekvátnej diskusie, ktorá tu prebieha. Vypočul som si mnoho invektív, mnoho neprávd, mnoho divadelných predstavení, mnoho vyslovene zavádzaní a klamaní, a tak som si povedal, že napriek tomu, že som pôvodne nemal v úmysle, tak prídem aj s nejakou alternatívou v podobe konkrétnych právd a dôkazov.
Začnem teda tým, že opozícia je teda údajne kriminalizovaná súčasnou vládou, Mikulec zatvára opozíciu. Teraz som si dopočul, že, vypočul, že Matovič zatvára opozíciu, že Heger zatvára opozíciu. Kopec nezmyslov, samozrejme. Kopec nezmyslov, a keď pán Blaha hovoril vo svojom vystúpení, že, že oni len za svoj názor sú zatváraní, však ja hovorím, že netreba sa báť. Za svoj názor jediný obvinený, ktorý bol, som bol ja. K tomu sa dostanem. Všetko ostatné sú len divadelné predstavenia. Bojí sa ten, kto niečo spáchal. Netreba sa báť, keď sa človek môže pozrieť do zrkadla.
Roman Mikulec opozíciu nezatvára, Roman Mikulec umožnil Policajnému zboru, aby konal slobodne. Mimochodom, tým istým vyšetrovateľom, tým istým ľuďom v Policajnom zbore, ktorí tam boli aj za bývalej vlády. Tam nie sú noví nominanti. A tí a tí kajúcnici, ktorých tak pomenúvate, že teda sú to svedkovia na všetko a neviem čo, tak to sú ľudia, ktorých ste nominovali vy a vaše vlády do pozícií. To nie sú naši nominanti.
My nemôžeme za to, že pán Bernard Slobodník hovorí, že bol prítomný pri tom, keď vysokí funkcionári polície brali úplatky v státisícoch. My za to nemôžeme, to nie je náš nominant.
My nemôžeme za to, že pán Makó hovorí, že keď bol šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy, tak státisíce a milióny sa podvádzalo.
Jednoducho tvrdiť, že nevinní ľudia sú vo väzbe a že sa obávajú, že kajúcnici ich teda nejakým spôsobom špinia, tak to si ja nemyslím. Však bolo mnoho prípadov, kedy jednotlivých ľudí jednoducho do väzby nezobrali, lebo na to neboli dôkazy.
Ale tak súdy, veríme súdom v tejto krajine? A keď súd rozhodne, že ten človek ide do väzby, tak asi má na to nejaké dôvody. A spochybňovať súdnictvo, prosím vás pekne, to už ideme spochybňovať všetko v tejto krajine? Aj súdy?
Zneužívanie bezpečnostných zložiek sa tu dialo v minulosti, pán Blaha, aj vám to hovorím a vám, kolegovia. Nielen na prípade Romana Mikulca. Ja Romana poznám roky. Robil som s... (Reakcia z pléna.) Prosím? (Reakcia z pléna.) Prosím? Naozaj?
Roman, bol si alebo nebol si zadržaný v cele predbežného zadržania? (Reakcie z pléna.) No prosím vás pekne, bol, prosím vás pekne, bol obžalovaný z... (Reakcia z pléna.) No tak asi si nezaslúžil, viete, asi si nezaslúžil. No to je jedno.
Principiálna vec je tá, že ste mu, vaši nominanti, a to sa dostaneme, k tomu sa dostanem viacej, podstrčili do auta utajované skúsen... á, písomnosti kvôli tomu, aby ste ho mohli zdiskreditovať, pretože prišiel na to, že nominanti vašich vlád rozkrádali Vojenské spravodajstvo. A nielenže na to prišiel, ale poctivo aj s Vladom Suchodolinským o tom informovali všetky oprávnené osoby. To je fakt.
Bezpečnostné zložky boli zneužívané za vašich vlád. Ja som bol obvinený za nezmysel, prosím vás pekne. Ja som čítal, keď som bol v Národnej kriminálnej agentúre ako obvinený, si pozrieť svoj spis, tak som videl, ako vyzerajú spravodajské informácie za vašich vlád, ako pán Balciar napísal znôšku nezmyslov na moju osobu, povymýšľaných vecí, klamstiev. Však padni, komu padni, aj naňho príde čas. (Reakcia z pléna.) Nevyhrážam sa, ja už som bol vypovedať. Jednoducho rieši, rieši tieto veci orgán, ktorý má, a verte mi, že ja teraz vám hovorím, že to, čo dnes tu hovorí pán Fico, vyťahuje vymyslené veci, ktoré pán Balciar a nominanti vašich vlád si vymysleli na Romana Mikulca. Rozumiete? Vymyslené veci tak, ako si vymysleli na mňa a obvinili ma z ničoho len kvôli tomu, že som mal iný názor, a prišla ma Národná kriminálna agentúra obviniť do Bojníc v tom istom čase, keď Robert Fico roky čakal, kým ho dokážu obviniť na Úrade vlády, kde chodil každý deň, lebo tam si NAKA netrúfla prísť. To bolo zneužívanie bezpečnostných zložiek tejto krajiny. Fico chodil do roboty, a nevedeli mu doručiť obvinenie! Chápete? Za mnou prišli kvôli tomu, že som si vyjadril svoj názor, za mnou prišli príslušníci NAKA z Bratislavy do Bojníc. To bolo zneužívanie bezpečnostných zložiek v tejto krajine.
Ja Romana poznám roky ako kolegu z ministerstva, ja ho poznám ako kamaráta, ja ho poznám ako ministra vnútra. Prosím vás pekne, darmo tu budete o ňom donekonečna hovoriť nepravdy a urážať ho a klamať o ňom. On si prešiel svoje, on dobre vie, čo znamená, keď niekto stojí za spravodlivosťou.
A keď tu o ňom takzvané Balciarove bludy šíri Fico, tak ja sa pýtam, skadiaľ ich ten Fico má? A ja sa pýtam, je pravda alebo nie je pravda, že pán Balciar deň pred tým, ako odišiel z ministerstva obrany, keď som tam ja nastúpil, si zobral jeho znôšku výmyslov z archívu na Romana Mikulca a nechal si urobiť kópie? Je to pravda alebo to nie je pravda?! To je realita, to je realita, ako ste vy zneužívali bezpečnostné zložky za bývalých vlád. A mne to je ľúto, ale je to fakt! O tom sú archívne záznamy, že ten Balciar si ten jeho spis zobral k sebe, aj môj. To sú pravdy, kolegovia.
Tuto pán Blaha bude, ktorý sa jednoducho bojí a odišiel, samozrejme, lebo už je ľahké si tu urobiť videjko, ako nakydá a potom, keď má dostať spätnú väzbu, tak odíde, tak tuto na Romana Mikulca, ktorý je vyštudovaný letec, on vyštudoval letectvo na Vojenskej leteckej akadémii v Košiciach a všetci, ktorí pôsobia v ozbrojených silách a bezpečnostných zložkách, vedia, že letci sú ľudia, ktorí majú najťažšie vzdelanie. Tak tuto Blaha, ktorého stiahli zo Siene slávy (smiech rečníka) Univerzity Mateja Bela, lebo sa zaňho hanbia, tak tu Blaha bude hovoriť o Romanovi Mikulcovi, aké má vzdelanie? (Potlesk.)
Blaha, z ktorého si, z ktorého si Oxford robí srandu, že majú tam takého blázna na Slovensku a že, že (smiech rečníka) hrozné niečo a on sa tým chváli, že ho spomínajú v Oxforde? Však by som sa prepadol od hanby. A tuto bude hovoriť Blaha o tom, že Roman robil SBS-kára v Slovnafte? Bezpečnostný manažér, to je nejaká funkcia, priatelia, v takej firme, ako je Slovnaft. Ale docent Fico si urobil z SBS-iek docentúru, chápete? Docent Fico si urobil docentúru ako SBS-kár a tuto Blaha bude hovoriť na Romana Mikulca, na jeho vzdelanie?! Však veď normálne ako, však povedzme si pravdu, ako sa veci majú.
Makó, chápete, Makó, čo bol akože človek, ktorý bol top nominant bývalej vlády, top nominant a on teraz hovorí o tom, ako sa tie státisíce vyvážali, tak toho nám bude Blaha alebo niekto tu dávať akože ako problém, že to je náš človek? Prosím vás pekne, Makó?
A keď sme prišli k falzifikátom hodiniek, čo je teda akože najväčšia kauza teraz, že Roman Mikulec má hodinky, ktoré dostal od blízkeho človeka, ktoré sú asi fejky a stoja pár drobných, ale má toho človeka rád, tak si ich niekedy dá na seba, teraz si uvedomil, že to môže byť problém, tak toto je akože kauza Romanova?
Viete, čo vám poviem? Viete, kto mal najviac fakzifikátov hodiniek, čo som ja v živote stretol? Fero Kašický, to bol môj minister, išiel do Číny a nakúpil si celú súpravu hodiniek falošných a nosil Breitlingy, hej. Jedny, druhé, tretie, štvrté, piate. Fero ukazoval, že má Breitlingy. Ako chápete, že to je smiešne. Jednoducho to sú zbytočnosti, priatelia. Načo? Načo?
Čiže tu som si vypočul množstvo vecí akože o Romanovi, ale faktom je, že on je problémom pre túto vládu, pretože ukazuje na veľmi vážne trestné činy, ktoré sa s vysokou pravdepodobnosťou na Vojenskom spravodajstve v minulosti diali. A keď tu niekto hovorí, že, že táto vláda alebo, ja neviem, táto koalícia zavraždila generála Lučanského. Prosím vás pekne, však to je absurdné. To je absurdné.
Ja sa môžem pýtať, že ako to, že tak záhadne zomrel Vlado Suchodolinský ako očitý svedok, kľúčový svedok pri tunelovaní Vojenského spravodajstva? A budem teraz špekulovať, že ho zavraždili tí, o ktorých hovoril, že kradnú? Tak hádam majme trošku ako Boha pri sebe a prestaňme používať takéto výrazy.
No a keď už hovoríme teda o tých skutkoch, ktoré Roman Mikulec mal akože spáchať, tak som si nechal doložiť teda, ako to bolo s tým výberom SBS-ky. Toto je dokument, priatelia, a tento je zverejniteľný, lebo tento nie je utajovaný, je to dokument, ktorý pojednáva, konkrétne riaditeľ odboru, ktorý mal na starosti bezpečnosť vo Vojenskej spravodajskej službe v tom čase, píše, že bola uzatvorená v minulosti, v roku 2008, zmluva so spoločnosťou DAST Security na SBS-ku vo Vojenskej spravodajskej službe. To bola DAST Security podľa informácií, ktorými Vojenská spravodajská služba disponovala, mala blízko k osobe známej pod menom Košč – mimochodom nezvestný teraz niekde, nie?, ak sa nemýlim, uteká po svete –, tak ten mal DAST Security, alebo teda mal k nej minimálne blízko a v DAST Security boli kriminálne závadové osoby a kvôli tomu bola s nimi vypovedaná zmluva. Vďakabohu za to. Chápete? SBS-ku, vo Vojenskej spravodajskej službe bola SBS-ka, ktorú ovládal Košč, ktorá mala ako strážnikov kriminálne závadové osoby. To tam mala nechať tá Vojenská spravodajská služba tých ľudí?
Tak riaditeľ odboru napísal riaditeľovi Vojenskej spravodajskej služby, vtedy Romanovi Mikulcovi, že tú spoločnosť treba vymeniť. A urobili tender, alebo ako sa to povie, výberové konanie. Ja som videl, môžem povedať, že, žiaľbohu, nemohol som doniesť, lebo to už podlieha utajovanému režimu, ale videl som, že tam to výberové konanie bolo a toto je záver toho výberového konania. A tu sa píše, že DAST Security musí skončiť, lebo tam je problém, a teda odporúčajú tri spoločnosti, ktoré by mohli robiť tú, tú SBS-ku. A na to Roman Mikulec vlastnou rukou tuto píše, že žiada, aby bolo jasne definované, ktorá spoločnosť z tých troch najlepšie splnila kritériá. Čiže odmietol to podpísať bez toho, aby bolo jasne stanovené, že ktorá spoločnosť najlepšie splnila kritériá. A odpoveď tu je: „Na základe komplexného posúdenia relevantných kritérií je možné skonštatovať, že najvhodnejšou formou na zabezpečenie strážnej služby je spoločnosť Aegis“ – alebo Edžis, alebo Idžis, alebo jak sa to číta, ja neviem – „Eu, s. r. o.“ A píše to ten riaditeľ odboru vlastnou rukou aj s pečiatkou.
Toto je fakt, priatelia, toto je fakt, písomnosť dohľadateľná, preukázateľná. Nie tie bludy.
Správa SIS? Neviem, koľko tých správ SIS bolo, neviem. Ja som dostal nejaké, ale zjavne nie všetky. Zároveň môžem povedať, že v tých správach, ktoré som dostal ja, a hovorím teraz, samozrejme, ja dostávam denne správy zo SIS, ale tu hovoríme o tej konkrétnej, o ktorej je tu dnes diskusia, to nebola jedna správa, vážení kolegovia. To bola, to bol sumár správ. Neviem, koľko ich bolo celkovo, to by som klamal, ale nejaké som dostal. Áno, boli to spravodajské informácie. Spravodajské informácie môžu byť pravdivé a môžu byť nepravdivé.
Videl som spravodajské informácie, ktoré boli absolútne nezmyselné, napríklad v súvislosti s mojím obvinením, a videl som spravodajské informácie, ktoré boli pravdivé. A... (Reakcia z pléna.)
Je, je to možné, ale zároveň to je aj, zároveň to je aj nemusí byť pravda, môže to byť pravda a nemusí byť pravda. Spravodajskú informáciu musí potvrdiť vyšetrovanie, pán kolega, vy to viete. Tak keď údajne bolo v tej správe, lebo tú poslednú ja som nedostal, a keď tam bolo napísané, že Slovenská informačná služba disponuje dôkazmi, tak nič nie je jednoduchšie, ako tie dôkazy dať zodpovednej zložke, ktorá urobí vyšetrovanie a ukáže sa, či je pravda. Ale veď to v poriadku.
Aj to stretnutie na SIS-ke, priatelia, bolo v poriadku. Bolo veľmi dôležité, že sa predseda vlády rozhodol zorganizovať toto stretnutie, že tam bol pán Szabó, bol tam preto, lebo on ako šéf inšpekcie bol poberateľom tej spravodajskej informácie. Ja som tam nebol, lebo ja som tú poslednú správu nedostal. Vojenské spravodajstvo nedostalo tú správu. Tiež tam neboli kvôli tomu a to je dobré, lebo na rozdiel od minulosti Vojenské spravodajstvo koná veci, ktoré sa týkajú rezortu obrany, a nerobí to, čo robilo v minulosti, že išlo po politikoch opozície, že bolo zneužívané na politický boj, a bolo dobré, že to stretnutie prebehlo. A bodaj by takých stretnutí bolo čo najviac, kde sa dokážu ľudia porozprávať o tom, čo sa deje.
Takže kľud, drahá opozícia, drahá koalícia, kľud! Jednoducho nadýchnime sa a ideme ďalej. Nech sa nebojí ten, čo sa nemá báť čoho, a tí, čo sa boja, tak asi vedia, prečo sa boja.
Ja si myslím, že tí, ktorí boli skorumpovaní, sa boja, že skončia vo väzení, a je úplne jedno, či ide o koaličných, alebo opozičných poslancov alebo nominantov. Ten, kto korumpoval, sa dnes bojí. Ten, kto je extrémista, sa bojí, lebo je extrémista. Ten, kto má ísť do väzenia, sa bojí, že môže skončiť vo väzení. Ale ten, čo nič neurobil, priatelia, tak ten sa nebojí. Lebo sa nemá čoho báť.
Nuž, nie som úplne si istý, priatelia, že keď mňa obvinili, tak som sa pozrel do zrkadla, hovorím si - čo na mňa dali? Detskú pornografiu alebo na mňa dali drogy, alebo čo na mňa našili, lebo mi odmietli povedať, že z čoho ma obviňujú, keď ma obvinili. A keď som zistil, že nič iné nedokázali, len ohrozenie utajovanej skutočnosti, tak som sa začal smiať, lebo som vedel, že som nič zlé nerobil. Napriek tomu, že kvôli mne bola zvolávaná Bezpečnostná rada, napriek tomu, že sa moji blízki dozvedeli z médií, ktoré tri minúty po tom, čo som bol obvinený, už to mali všade vrátane Facebooku polície, mimochodom, že som bol obvinený, tak napriek tomu som vedel, že som nič nespravil, a preto som prišiel pred tie médiá a bez problémov som sa postavil a povedal som: "Nič som neurobil a Balciar po mne ide, lebo ja idem po jeho zlodejinách." Toto bolo zneužívanie bezpečnostných zložiek, priatelia.
Dnes konečne prichádza spravodlivosť a ja som za to nielen hrdý, ale som aj vďačný Romanovi Mikulcovi.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 15:42 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:58

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán minister, dneska médiá nie sú na mieste činu, keď sa niekto zatkýna, hej? To je čisto náhodne. Ja neviem, prečo ste dal tento príklad, lebo dneska tých médií je tam toľko, že za vašej éry tam toľko nebolo, keď vás brali. Snímali vás, obvinenie, keď ste boli, všetko? (Reakcia ministra.) Nie. Nie, ale teraz, keď niekomu idú vykopnúť dvere, tak komplet televízne štáby sú tam. Takže pozor, čo hovoríte o, do minulosti a nejaké predkladanie.
Ja by som sa len chcel spýtať, pán minister, na záver takú otázku. Skade má poslanec Fico tie konfrontujúce informácie na ministra Mikulca? Nemusíte odpovedať, viem skade, aj vy viete.
A za druhé, ktorá osoba blízka išla kúpiť tie hodinky? Vaša osoba blízka alebo Mikulcova osoba blízka? Tiež viete, neodpovedajme si na to, hej.
Takže chcel by som sa ešte spýtať. Vy hovoríte, že zneužívalo právomoc NAKA, že vás prišli a do Bojníc. A ku mne prišli domov traja, že čo viem o vražde Matoviča, údajnej, že kto ho chce zabiť? To neni zneužívanie polície? Prídu, zaklope NAKA u mňa doma, pán poslanec, musíte ísť rýchlo na výsluch, neznesie to odklad, čo vy viete o tom, že niekto chce zabiť Igora Matoviča? No okrem toho, že 3 milióny ľudí by ho radi videlo mŕtvych (mŕtveho, pozn. red.) na Slovensku, nič a som zvedavý, ako stihnete vypočuť 3 milióny mŕtvych (3 milióny ľudí, pozn. red.).
Tak mi tu nehovorte o nejakom onom, že sa zneužívala NAKA, keď teraz sa robí to isté, presne to isté!
A spýtam sa, či pošta neexistuje, lebo oni išli náhodou okolo. Náhodou okolo, v slepej ulici traja vystúpili a doniesli predvolanie, či ja viem niečo o vražde Igora Matoviča.
No, takže kde sa, kedy sa zneužíva právomoc, vtedy, NAKA, alebo teraz? Ako vtedy, tak aj teraz! Nič sa nezmenilo, pán minister. Absolútne nič. Ako klopala NAKA na dvere vám alebo nieže v Bojniciach, nie na dvere, u mňa malé deti doma, prišli normálne, ale mali aspoň toľkú slušnosť, že nešli ani za dvere a spýtali sa, či môžu vojsť. Povedal som, že áno, nech sa páči, som sa len zasmial.
Takže nehovorte, že NAKA predtým perzekvovala vás, lebo to isté sa deje aj teraz!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 15:58 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, napriek tomu, že s mnohými vašimi názormi nesúhlasím, tak oceňujem aspoň ten váš vecný prístup až, samozrejme, na pasáž, kedy ste sa veľmi ironicky venovali nášmu kolegovi pánovi poslancovi Blahovi. Hovorili ste o neadekvátnych obvineniach, ale podľa mňa Robert Fico na začiatku jasne pomenoval mnohé zlyhania, obvinenia a ja som doteraz od pána ministra Mikulca nepočul takmer žiadnu odpoveď.
Pán minister Mikulec vo svojom úvodnom vystúpení hovoril o tom, ako v roku 2012 a neskôr ´13 bol obvinený najskôr z ohovárania, potom mu do auta mali dať nejaké kompromitujúce materiály a ja som vo svojej faktickej reagoval, asi ste tu neboli, že nech mi povie, kto mu bol vykopnúť dvere na jeho obydlí, koľko dní strávil vo väzbe a tak ďalej a tak ďalej. A dávam do paralelu to, čo sa stalo napríklad advokátovi Ribárovi, pretože ten 565 dní strávil vo väzbe nezákonne, skonštatoval to Ústavný súd Slovenskej republiky. A príklad advokáta Ribára je v mojich očiach riadnym zlyhaním systému ako takého, pretože najskôr to mal na starosti operatívec, potom vyšetrovateľ, prokurátor, potom súd prvej inštancie, Najvyšší súd Slovenskej republiky. Teda nechcite mi nahovoriť, že to boli nejaké zlyhania, veď tu zlyhalo päť na sebe nezávislých inštitúcií, tak to nazvem, a opraviť to musel až Ústavný súd Slovenskej republiky. A vy sa pýtate, či máme veriť súdom. No ani súdy nie sú písmo sväté.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 16:00 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda, ak som sa mal nejakým spôsobom prihlásiť, sa ospravedlňujem.
Na pána Suju. To je ten rozdiel, viete, že k vám prišli traja policajti domov, zaklopali na dvere a opýtali sa, či ste ochotný vypovedať. Mňa bez výpovede prišli obviniť na politický míting z NAKA Bratislava aj napriek tomu, že to bolo v Bojniciach a mohli tam prísť úplne niekto iní. Lenže to by nemohla byť taká situácia, že vtedajšie vedenie NAKA si dalo svojich rodinných príslušníkov do Vojenského spravodajstva pánovi Balciarovi a potom vykonávali na jeho pokyny úkony voči nepohodlným osobám.
Po druhé. Pýtate sa, odkiaľ má pán Fico dokumenty? No ja vám poviem, odkiaľ má dokumenty. Odtadiaľ, čo som povedal aj počas môjho vystúpenia. Deň pred mojím príchodom na ministerstvo, keď pán Balciar vedel, že končí, si nechal vytiahnuť z archívu spravodajský spis na moje meno a na meno Romana Mikulca a vrátil ho v deň, keď končil. Tak ja sa pýtam, čo robil s tými dokumentami pán Balciar a dnes akým spôsobom sa dostávajú tie ním vyfabrikované a bývalými nominantami Vojenského spravodajstva vyfabrikované veci na mňa a na Romana Mikulca k pánovi Ficovi?
Čo sa týka pána Kéryho, to, že som na Blahu reagoval, prosím vás pekne, však, veď to bolo nenormálne, čo tu predviedol. Ja nechápem, že ešte ho stále máte v poslaneckom klube, tohto človeka, veď on normálne má vážny problém psychický podľa mňa.
Ale faktom je to, že Fico tu pomenoval veci, ktoré som ja napríklad jedným dôkazom okamžite zmiatol zo stola. Jednoducho, to je presne o tom, že Fico dostal dokumenty, ktoré sú falzifikátom v skutočnosti, a on s nimi chodí na tlačovú konferenciu a hovorí o nich. Ale realita je iná, pán Kéry.
A ešte mi dovoľte na toho pána Ribára. Viete, kedy bol pán Ribár daný do väzby? V októbri 2019. Ktorá vláda bola v októbri 2019 pri moci? Myslím, že pána Pellegriniho. Takže nehovorte mi o tom, že my tu máme niečo spoločné s tým, že pán Ribár skončil vo väzbe. Pána Ribára ste dali do väzby vy a zjavne v tom čase bezpečnostné zložky tohto štátu vedeli, prečo tak konajú.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 16:00 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:04

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Áno, ja, ja chápem legitímne tie vaše otázky a ja som naschvál v tom mojom prvom vystúpení sa nevenoval tým jednotlivým obvineniam pána Fica a myslím, že teraz aj to, čo povedal pán minister obrany a predložil dôkaz o tom, že pán Fico jednoducho klame a zavádza. A to je to, čo som sa snažil povedať už v mojom úvodnom vstúpení, že jednoducho, áno, aj v rámci aj toho môjho súdneho pojednávania a konania, ktoré trvalo 7 rokov, od roku 2012 až do roku 2019, tak bolo veľmi veľa obvinení takéhoto charakteru, ktoré sa preukázali aj v rámci súdneho konania ako nedôvodné, že boli predkladané rôzne falzifikáty úradných záznamov, ktoré dneska pán Fico, samozrejme, veľmi rád vyťahuje a teraz pred malou chvíľou pán minister obrany dokázal, kde je pravda a kde je realita.
Ten úradný záznam, ktorý aj dnes pán Fico tak vehementne z neho čítal, ktorý vznikol v decembri 2012, mimochodom, ak teda máte trošku chochmesu, o ktorom tu hovoril pán Blaha, lebo tu ide dehonestovať vzdelanie, tak okej, tak si môžte spočítať, ja som odišiel po obvinení z ohovárania z Vojenskej spravodajskej služby vo februári 2012. A zrazu nejaký pán Malček si zmyslí po 10 mesiacoch, že on napíše úradný záznam, v ktorom napíše tie bludy o tom, akým spôsobom bol robený výber.
Tu teraz pred chvíľočkou vám bola predstavená informačná správa, ktorá bola realita, a pán Malček je jeden klamár, ktorý, samozrejme, za to, čo spravil, čo sa stalo, bol povýšený na generála a bol súčasťou Balciarovho vedenia služby.
Takéto bludy, takéto bludy používali. Sedem rokov som dokazoval na súde a ja som vám to povedal už vo vystúpení, všetky tieto veci, tak ako povedal pán Fico, či sa týkali firmy môjho otca, či sa týkali výberového konania na firmu Aegis, ktoré teraz ste dostali dôkaz, že to bolo absolútne transparentné a ja, nie ja som ju vyberal, ale ten dotyčný pán Malček prišiel a povedal, že tú firmu odporúča, pretože vyhrala v rámci výberového konania.
Môj brat nikdy nebol konateľom ani výkonným riaditeľom, ani ničím podobným vo firme Aegis. Dokazovali sme to na súde. A to, že vy tu teraz vyťahujete nejaké bludy a, a veci, akože listinné dôkazy z facebooku a podobné záležitosti, no, áno, takýchto bludov v rámci tých súdnych pojednávaní a dokazovania som absolvoval veľmi veľa. Ale aj to som povedal. Môj brat sa poznal s tým pánom, potom zistil, keď tá firma Aegis získala túto zákazku, tak potom niekoľko mesiacov na to zistil, že ho pozná, pretože aj môj brat bol policajtom kedysi, aj ten dotyčný pán konateľ bol policajt. Tak sam... tak potom mu pomáhal, áno, to som povedal a to som aj v niekoľkých rozhovoroch pre médiá priznal, ale nie v rámci výberu firmy a nikdy nebol štatutárom ani konateľom, ani výkonným riaditeľom.
Čo sa týka mojej bezpečnostnej previerky, ktorú tu spomenul pán Fico, že mi bola odobratá a, a zo stupňa prísne tajné. Nuž, áno, je to pravda a vtedajší pán riaditeľ Tibenský, ktorý zhodou okolností bol poverený riadením Vojenskej spravodajskej služby a potom bol menovaný na chvíľu aj riaditeľom Vojenského spravodajstva, ma zavolal a povedal mi, že keďže ja som sa rozhodol vo vzťahu k jeho manželke a odmietol som zaplatiť 75-tisíc eur jeho žene, tak on sa rozhodol vo vzťahu k mojej bezpečnostnej previerke. Preto som sa ja obrátil aj na Ústavný súd a je fakt, že Ústavný súd potvrdil, že mal zákonnú právomoc takéto rozhodnutie vydať. Áno, pretože súd nerozhodoval o merite veci a o podstate toho, čo bolo problém, ale iba o tom, či to rozhodnutie zákonné bolo alebo nie. Áno, pán riaditeľ Tibenský vtedy mal právomoc takéto rozhodnutia vydať a on ho vydal.
Mimochodom, to rozhodnutie jeho bolo podložené tým, že údajne som nemal v bezpečnostnom dotazníku pravdovravne povedať ohľadom príjmov. Ja som tie príjmy všetky do jedného, do posledného centa doložil, pretože moje príjmy absolútne všetky boli zdokumentované a chodili len do banky. Doložil som ich bankovými účtami a umožňuje to zákon 215 o ochrane utajovaných skutočností, na čo slúži bezpečnostný pohovor. V rámci bezpečnostného pohovoru práve takéto veci sa majú vykomunikovať, ak vzniknú nejaké teda, samozrejme, domnienky o tom, že niekto v rámci bezpečnostnej previerky neuviedol niečo na pravú mieru. Toto všetko sa udialo, ale samozrejme, že pán Fico toto nepovie, lebo to mu nepasuje do kariet.
Čo sa týka problému s pani premiérkou Radičovou, a to, že som mal dostať disciplinárny rozkaz za neuposlúchnutie rozkazu, áno, dostal som, pretože som odmietol urobiť niečo, o čom som bol presvedčený, že by to bolo v rozpore so zákonom. Ja nerobím veci, ktoré sú v rozpore so zákonom. Pani Radičová sa rozhodla tak, jak rozhodla, vydala disciplinárny rozkaz, ale tento disciplinárny rozkaz bol zrušený dva týždne potom novým ministrom obrany ako nezákonný. A opäť, samozrejme, že toto už pán Fico nepovie.
Ja myslím, že minister obrany tu predložil jasný dôkaz o tom, že pán Fico klame a že dostáva informácie vymyslené, vykonštruované a presne dal tú otázku – odkiaľ pán Fico tieto informácie má?
Druhá vec je, treba si uvedomiť, že všetky tieto informácie sú z roku 2012, 2013, tak ak ma idete teraz pranierovať za nejaké rodinkárstvo, za nejakú, za neviem čo všetko, veď dobre, tak príďte s niečím, ak máte, čo som teraz ja dal nejaký biznis niekomu, keď som vo vláde. Kľudne príďte.
Čo sa týka ďalších vecí, tie, ktoré spomenul pán Blaha, nebudem sa vyjadrovať k môjmu vzdelaniu, áno, mám dve vysoké školy a, a vôbec sa za ne nehanbím. Nehanbím sa dokonca ani za to, že som pôvodom stíhací pilot, ja som dokonca na to hrdý. Ten, kto niekedy mal možnosť vyskúšať niečo také, myslím si, že v tejto sále by som nenašiel ani jedného, kto by si na to trúfol. A možno jeden áno, ale nie na stíhacie, na stíhačku. Ale môžme to skúsiť niekedy. Čiže nebudem, nebudem k týmto invektívam sa vôbec vyjadrovať.
Ale dovoľte, aby som sa vyjadril k jednej veci, ktorá tu odznievala viacerokrát, a to je pán generál Lučanský. Tu odznievajú veci o tom, jak my sme zavraždili generála Lučanského, jak generál Lučanský je hrdina. Ja som s generálom Lučanským sa rozprával hodiny. Ja som sa s ním dohodol o tom, že pán generál Lučanský odíde, a odišiel veľmi korektne, my sme sa veľmi korektne rozprávali, dostal dokonca medailu, keď odchádzal. Neviete o tom absolútne nič. Ani jeden, ktorý tu rozprávate o generálovi Lučanskom, neviete o ňom absolútne nič. A to, že takýmto spôsobom o ňom rozprávate, práve tým si absolútne nevážite ani jeho pamiatku, ani, ani nič.
Pán generál Lučanský bol obvinený zo závažných trestných činov brania úplatku a korupcie. Ale ja vám poviem jednu vec, a to som povedal aj vo výbore pre obranu a bezpečnosť a poviem to kľudne aj tu, keďže absolútne zneužívate túto vec. A ja vám poviem, kde je pravda. Pán generál Lučanský mne povedal do očí v mojej kancelárii, keď odchádzal, že čo si myslíte, pán minister, že sa stane, keď ja odídem? Ja som mu povedal, že neviem, čo sa stane. On mi odpovedal, pán minister, buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja. A to je pravda.
A vy viete veľmi dobre, vy tu hovoríte o nejakej vražde, viete veľmi dobre, že pán generál Lučanský spáchal samovraždu, tak tu nezavádzajte verejnosť takýmito obludnými klamstvami. Mali ste možnosť sa zúčastniť dokonca parlamentnej komisie, ktorá celý tento incident vyšetrila a prešetrila. Ale samozrejme, že idete spochybňovať všetko dokola a stále a stále. Majte úctu aspoň, naozaj vy majte úctu k tomu, že pán generál Lučanský už nie je medzi živými.
Čo sa týka ďalších vyjadrení pána, pána Blahu, myslím, že ani nemá zmysel sa ďalej k tomu vyjadrovať, ale vzniesol niekoľko požiadaviek na záver svojho, svojho vystúpenia, a to bolo, že či mám teda predložiť diplomovú prácu. A ja som tých diplomových prác, čo sa v rámci tej školy, ktorú on tu spomenul, vypracoval asi dvadsať. Neboli to diplomové práce, ale, ale tá škola sa študovala iným spôsobom, ako, ako je, že študujete a potom sa urobí diplomová práca, boli to modulové práce, ktorá každá mala minimálne tridsať strán. Takže bolo ich okolo dvadsať v každom jednom module, teda za tú celú dobu, pardon.
Či, či dám preskúmať hodiny? Kľudne, nemám s tým absolútne problém. Ak niekto má záujem, kľudne mu ich odovzdám, môže si ich dať preskúmať nejakému hodinárovi a nech mu povie k tým hodinkám. Ja mám citový vzťah len preto, lebo sa viaže k nem... viažu k nim, á, určitá konkrétna príhoda a konkrétny človek. A momentálne nosím originály, môžem pánovi Blahovi kedykoľvek ukázať, mám originály a nehanbím sa za ne a, a môže si hovoriť, čo chce.
A myslím, že tú tretiu požiadavku, ktorú vzniesol a pýtal sa, ako je možné, že brat, môj brat bol vo firme Aegis, už som to tu vysvetlil. Môj brat nikdy nebol zamestnancom ani, ani konateľom, ani výkonným riaditeľom firmy Aegis a myslím, že pán minister obrany ukázal jasný dôkaz o tom, akým spôsobom bolo riešené výberové konanie na túto firmu, a verím, že je to a že to budete akceptovať ako naozaj oveľa väčší a, a dôraznejší fakt ako tie výmysly a bludy, ktoré tu predvádza s rôznymi úradnými záznamami pán docent Fico.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 16:04 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, úplne s vami súhlasím, čo sa týka pána poslanca Blahu, to je zbytočné reagovať, to naozaj nemá žiadny zmysel.
Čo sa týka pána poslanca Fica, nič si z toho nerobte, pán poslanec Fico klame, to už je jeho prirodzená povaha, on sa tak zvykne správať a teraz tečie mu do topánok, vyšetrovanie pokračuje, tak samozrejme, že snaží sa robiť aj zúfalé veci a snaží sa produkovať aj zúfalé klamstvá. Tak to treba brať, nemali by sme mu to tolerovať, ale, samozrejme, je to niečo, čo sa od neho vzhľadom k tomu, ako ho poznáme, dá čakať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 16:16 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:17

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja v krátkosti len dve veci.
Pán minister obrany ukázal viacero dôkazov, ale vy ste asi myslel iné. Tie tri firmy, o ktorých ste, o ktorých hovoril. No, viete, keď si vyberiete vy tri firmy, tak, samozrejme, že tá vaša bude mať najlepšie. Takže toto ako by nás malo ukľudniť, táto, toto vysvetlenie, pán minister? To môžte potom hovoriť, keď príde najbližšia vláda a bude sa to prešetrovať nezávisle už naozaj a keď to tá preverí, tak áno. Ale teraz vy sa obhajujete tým, že sa vy dáte tri firmy a zrovna tá vaša alebo vašich rodinných príslušníkov mala najlepšie podmienky, to je také, viete, úsmevné. To môžte, viete, komu hovoriť.
A keď nie ste vo vláde, tak potom je to v poriadku, hej, keď sa kradne? Lebo teraz ste hovoril, že ste vo vláde, teraz sa nekradne, ale keď ste boli vo Vojenskom obrannom spravodajstve alebo vo Vojenskom spravodajstve, tak to bolo už v pohode, hej, keď vaši rodinní príslušníci získavali stále zákazky? To už neni rodinkárstvo, to už neni nejaká korupcia alebo prideľovanie zákaziek našim ľuďom, že však lebo to sú rodinní príslušníci, prečo by ste im nepomohol. Jaj, a potom sa na to príde a to zoskartuje sa asi, hej?
Tak viete, vo Vojenskom obrannom spravodajstve alebo vo Vojenskom spravodajstve, tam sa môže, hej, kradnúť a obchody robiť s otcom, s bratom? Vo vláde nie, tam je povolené. Lebo tak mi to z toho vášho vystúpenia vyplynulo. Ja, podľa mňa by sa nemalo ani tam, ani tam.
A je to smutné, že ste to zakrýval tým, že prišli ďalšie dve firmy a tá vaša mala najlepšie podmienky. No takých firiem tu vieme nasekať všetci.
Ale toto neni ospravedlnenie, pán minister. A za menšie podozrenia ľudia odchádzajú a nie sa držia zubami-nechtami, za menšie, pán minister.
A čo sa týka Lučanského, keď už tak ste stále spomínali, on sa sám tak dobil do hlavy? To chcete povedať, tie zranenia hlavy mal tak sám, či to náhodne, keď bol v tom medvedi spútaný, spadol s tou vašou ochrankou dookola, že? Strelil sa do hlavy, no, možno.
Neprajem vám, aby ste skončili tak aj vy, to vám neprajem a zo srdca si to myslím. Prajem, nech si to normálne celé odsedíte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 16:17 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:19

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja sa tiež chytím tej časti, kde ste spomínali pána generála Lučanského. Ja som možno jeden z mála z tých, ktorý ho poznal trošku lepšie ako niektorí z mojich kolegov. Lebo poznal som ho od roku 2006 a nehanbím sa ani za to, že som bol na pohrebe.
Áno, ťažký pocit bol, keď, ja už som to hovoril raz, že keď som videl tie videozáznamy, lebo som bol aj členom komisie, že keď vojde človek živý a zdravý do vnútra a naspäť ho vynesú ako skoro mŕtveho.
Tá parlamentná komisia robila len s podkladmi, ktoré dostala k dispozícii, nikdy som sa k záverom komisie nevyjadroval, pretože ja som spochybnil ten proces, hlavne ten záver tej komisie a vlastne ten proces toho per rollam hlasovania, kto niekto vymyslel bez toho, aby komisia o tom rozhodla, tak spochybnil celú tú činnosť tej komisie a vlastne vyvoláva aj ten pocit nedôvery voči tej komisii. Ono keby to bolo všetko také jednoznačné ako aj v tej komisii, v tej záverečnej správe sa píše, tak si myslím, že sám dobre uznáte, že ani tak vyšetrovanie by netrvalo tak dlho, ako trvá, hej, že aj tí vyšetrovatelia by to asi uzavreli oveľa skôr, ak by to bolo tak jednoznačné, že čo sa stalo. Takže, takže toľko, čo sa týka pána generála Lučanského.
Viete, áno, možno aj ja nesúhlasím s niektorými mojimi kolegami, ktorí budú hovoriť, že vy ste zavraždili Milana Lučanského, ale to je presne to isté, ako niektorí z vašich kolegov, nie konkrétne vy, začnú nám nadávať, že máme krvavé paprče a že sme zavraždili bývalého novinára a jeho priateľku. Tak isto presne, ako vy hovoríte, že nesúhlasím s tým, čo hovoria moji kolegovia niektorí, ale to isté nesmú oni hovoriť o nás a takýmto spôsobom prezentovať, že my sme za smrťou novinára a jeho priateľky. Takže toto len pre korektnosť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 16:19 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, musím skonštatovať, že ste ma sklamali tým, že ste si zobrali za svedka človeka, ktorý sa nemôže brániť, lebo už nie je medzi živými, a ktorý, pripomínam, že zomrel v štátnom zariadení.
Vy idete vyčítať nám, že nemáme, neprechovávame ku generálovi Lučanskému príslušnú a patričnú úctu? Viete, v mojich očiach bude generál Milan Lučanský vždy ten, ktorý sa v ťažkých časoch nebál postaviť proti skutočnej mafii, mafii, ktorú sme na Slovensku mali, ktorá vraždila ľudí a ktorá vyhadzovala autá do vzduchu. Ak chcete hovoriť o ľuďoch, ktorí si nevážia generála Milana Lučanského, tak sa môžete pozrieť po svojej ľavej ruke. Sedí tam pani ministerka, ktorá aj po jeho smrti išla do relácie, nazvem to veľmi slušne, ktorá je určená menej náročnému divákovi, a na otázku, čo si myslím o Lučanskom, odpovedala: „Nebol to ani Kuciak, ani Palach.“
Toto je neslušné a toto je vrchol drzosti a neslušnosti voči generálovi Lučanskému! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 16:21 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video