31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:19 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda Blanár, to bola zase iba taká obohratá platňa. To, čo sa pýtali vaši predchádzajúci kolegovia v rozprave, tak vlastne vy ste to isté sa pýtali pána ministra. Ja si myslím, že za seba mi iba odpovie. Ja mám pár otázok na vás a pár faktov.
Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil, že Juraj Blanár ako žilinský župan kupoval CT prístroje v roku 2012 mimoriadne predražene. Samotné ÚVO konštatovalo, že kúpil dva CT prístroje za cenu štyroch. Ak by sa takéto obstarávanie uskutočnilo podľa všetkých pravidiel, mali by sme štyri CT prístroje. Prípad začala vyšetrovať polícia po obvinení pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, ktoré vzniesla. Ešte vlani, v roku 2019, prišiel, teda v roku 2019 prišiel ďalší posun. Vyšetrovateľ NAKA navrhol podanie obžaloby. Kritériá boli nastavené tak, že vyhrala ponuku o jeden a pol milióna eur vyššie ako tie ostatné.
Chatu exžupana Blanára stavala firma, ktorá dostala milióny od Žilinskej župy za podozrivú cenu. Dlhoročný politik SMER-u Juraj Blanár sa môže pochváliť lukratívnou nehnuteľnosťou v atraktívnom prostredí Terchovej, ktorej obstarávacia cena i dodávateľ stavby vyvolávajú otázniky.
Ďalej trojpodlažný rodinný dom so šiestimi obytnými miestnosťami stavala spoločnosť SOAR, patriaca Gregorovi Hudecovi. Počas jeho troch volebných období v Žilinskej župy (župe, pozn. red.) dostávala spoločnosť SOAR od Žilinskej župy 67 zmlúv za vyše 21 miliónov eur.
Vy ste nám tu hovorili o šúchaní nohami. Vo vašom prípade by som si šúchanie nohami užíval, lebo tak, ako som povedal raz poslancovi Ficovi, hovorím to aj vám, lebo neviem si vás predstaviť, ak by sa raz rozhodla NAKA si s vami zahrať hru Klop-klop.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:10 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:12

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blanár, som rád, že si upozornil na niektoré veci, ale pripomeniem to aj ja, pán minister, vám. Keď ste na zasadnutie SIS-ky, kde ste sa zúčastnili všetci, zobrali policajného prezidenta a šéfa inšpekcie, museli ste vedieť niektoré veci, ktoré sa nakoniec potvrdili, keď šéfa inšpekcie dneska zobrali do väzby. Čiže vedeli ste o niektorých veciach to, čo upozorňovala SIS-ka už v novembri. Nespravili ste nič.
Ďalšie upozornenie bolo v januári, kedy dal trestné oznámenie riaditeľ SIS-ky. Bol by som, nemohol by som vám vytknúť, keby ste neboli začali konať a neboli by ste poverili policajného prezidenta, aby začal konať a tých ľudí, ktorým, ktorí boli v tej správe uvedení, dali na vedľajšiu koľaj. Nechali ste ten priebeh ďalej bežať tak, ako bežal. Takže nemôžte hovoriť, že opozícia vás nemá právo odvolávať.
Nechcem tu sa vracať k tým veciam, to už bolo viackrát spomenuté. Veci, ktoré ste nechali a ktoré nakoniec dozreli, čo mne sa tiež nepáčilo, keď odvolávate riaditeľa SIS-ky takým systémom, ako ste ho odvolali. Že vykopnete dvere, prídete, nehovoriac o tom, že tam mohlo prísť k prestrelke a ďalších vecí.
Nepáči sa mi ani to, keď riaditeľa NAKA, keď končí, policajný prezident povie, že je to vynikajúci človek a že mal ostať ďalej, nakoniec za dva týždne mu vykopnete dvere. Neni tam. Viete, nevidel som žiadne veci, aby ste boli začali konať, že začínate ten rezort riadiť a spravíte si tam poriadok.
Takže nedivte sa, že dneska tu sedíte a čelíte svojmu odvolávaniu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:12 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:14

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. No, dámy a páni, ja si vôbec nerobím ilúzie, že minister vnútra bude dnes odvolaný. Samozrejme, že nebude odvolaný preto, lebo parlamentná matematika nepustí, ale zároveň si uvedomujem s hrôzou jednu úplne inú vec. A to je, aj čo sa týka ministra vnútra, aj čo sa týka ministerky spravodlivosti, jednak chcem povedať, že uvedomte si, že žiaden minister nie je posledný a po vás prídu ďalší, ktorí ako budú čosi iného hovoriť, rozumejúc tomu, čo sa v tých vašich rezortoch deje.
Ale čo vidíme my všetci, a to vidíme jednu absolútnu tzv. skrytú nenávisť, ktorá je v tých vašich rezortoch, ktorá je u ľudí, ktorým vy šéfujete, resp. ste šéfovali. Títo ľudia sa cítia poškodení, urazení neprávom, hlavne nespravodlivo, a budú chcieť, samozrejme, satisfakciu a budú na to čakať. A budú na to čakať. A to je tá spravodlivosť politická, viete? Že po vás prídu iní ministri a tí ministri budú práve skúmať tú činnosť, o ktorej vy dnes tvrdíte, že je absolútne v poriadku. Že to nie je v poriadku, vidíme všetci aj na základe tejto diskusie.
No a generál Lučanský, no to je asi najsmutnejšia, čierna, cynická škvrna tejto vlády. Za smrť generála Lučanského je zodpovedný tento štát. A vy ste zodpovední za tie pravidlá hry, v ktorom tomto štáte existujú. Vy ste ich nastolili, vy tieto pravidlá ste podporovali a dospelo to všetko tak ďaleko, že dneska generál Lučanský je mŕtvy. Vy ste zodpovední za pravidlá, ktoré slúžili k tomu, že generál Lučanský je dnes mŕtvy. Vy, ešte raz vám to hovorím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:14 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:16

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Blanár, aj my máme pamäť, takže ja vám skúsim oživiť tú vašu, dobre?
Kolega Blanár, pred vstupom do parlamentu ste robili vo Váhostave, že? U pána Širokého. Potom ste išli na župu. A pamätáte si, ako istý developer Sýkora obchádzal ľudí, ktorí na Slovenskom pozemkovom fonde nevedeli, ktorí sa nevedeli dostať k svojim reštitučným nárokom? A skupoval tieto nároky za zlomok ich reálnej ceny a následne pozemkový fond pod vedením SMER-u za ne priklepával luxusné náhradné pozemky v okolí Bratislavy?
Ja sa chcem opýtať, či neboli ste vy jeden z tých, ktorí ste odkúpili od Sýkoru pozemky pri Bernolákove, vedené ako orná pôda, za menej ako šesť eur. Lebo v tej dobe už bolo jasné, že územný plán ráta s výstavbou na týchto pozemkoch a len idiot by ich predával ako ornú pôdu. Takže Sýkora rozhodne nebol idiot, len profitoval na vami ovládanom pozemkovom fonde a z času na čas niekomu sa aj odvďačil. Čiže vaše pozemky boli onedlho určené pre výstavbu dvadsiatich piatich rodinných domov. Je to pravda? Takto sa to verejne píše. To mám informácie zvonka, z médií.
Aby som sa pridala ku kolegovi teda, keď už sme hovorili o Terchovej, ktorú vám stavala firma, ktorá počas vášho pôsobenia ako župana dostala zákazky za vyše 21 mil. eur, túto firmu viedol, pokiaľ viem, bratranec pána poslanca Podmanického. Vy ste vyčíslili náklady v stavebnom povolení na 140-tisíc eur. Za trojúrovňovú luxusnú chatu s rozlohou 290 m2, čo zodpovedá zhruba štyrom trojizbovým bytom s rozlohou 70 m2, a skutočné náklady odhadla odborníčka na reality v sume až do 586-tisíc eur. Takže takto sa to asi stavalo.
No a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:16 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:18

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blanár, dva (dve, pozn. red.) poznatky k vašej rozprave.
To, že vo vašej vláde sa spojili protichodné subjekty, je pravda, hoci v prípade Bugára a Danka, predsedu SNS, to bolo trošku ľahšie. Však Dankova mamka bola Maďarka. A že táto vláda síce ľudí približne rovnaké, sú to ľudia z rovnakého súdka, sa štiepi, háda sa, to je tiež pravda. Však sú to profesionálni rozvracači. Oni rozvrátia aj sami seba, aj samotný štát.
A k ďalšej veci. To, že Matovič povedal, že budú ďalší, tak to znamená dve možnosti. A sú to zlé možnosti. Prvá možnosť: Matovič je Nostradamus. Druhá možnosť: Matovič je intrigán a mocichtivý programátor a plánovač. Je to lovec skalpov, ako sa sám vyjadril. Je z kmeňa Komančov, ktorý si naplánuje prepad susedného kmeňa a musí mať skalpy stoj čo stoj. Je to tragédia, keď takýto Tony Komančo-Matovič z bandy Jesseho Jamesa povie, že budú ďalší. Pretože to bude asi pravda. Je to tragédia. Nenávisť zatiaľ vyhráva, ale nič nie je večné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:18 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:19

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, veľmi správne si urobil, že si vrátil tému tohoto rokovania, pretože je tu téma odvolanie ministra vnútra. Nemôžeme ti vytknúť a je to už u teba tradičné, že kultivovaným spôsobom, bez vulgarizmov a bez iných rečí si predniesol tento svoj príhovor, napriek tomu okamžite sa na teba vzniesli podozrenia, okamžite na teba útočili a okamžite to, čo je typické pre túto koalíciu, okamžite ti bude alebo má klopať podľa poslanca Polláka NAKA.
Chcem sa spýtať ale pána ministra, aj keď teda reagujem na tvoj príspevok, v každom americkom filme, ak je podozrenie na prešľap policajtov, tak sú postavení dočasne mimo službu. Či pán minister dočasne, teda prostredníctvom policajného prezidenta postavil týchto policajtov, vyšetrovateľov, ktorí sú uvádzaní v správe SIS, či ich, či im pozastavil činnosť služby, a ak budú nevinní, nech sa páči, nech sa vrátia. A to sa týka aj prokurátorov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:19 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:21

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým tým, ktorí na mňa reagovali, a budem sa venovať pánovi Pollákovi a pani Kozelovej, ktorá medzitým ušla.
Nuž, videli ste v priamom prenose, dámy a páni, že ako sa nevyhrážajú. Pán Polák sa priamo vyhrážal. Z toho, že si prečítal niečo v bulvári, tak ako pani Kozelová, lebo im to stačí. Nič viacej nepotrebujú.
Áno, Úrad pre verejné obstarávanie, presnejšie jeden úradník, konštatoval niečo o CT-čkách, ale je to konštatovanie jedného úradníka. Nerozhodol žiadny súd o tom. A keby som mohol, čo už nemôžem, tak by som určite za úrad žaloval, á, Úrad pre verejné obstarávanie, aby jasne povedal, že ako to v skutočnosti bolo.
Ale vy o tom nemáte ani páru, pretože vás zaujímalo predovšetkým to, čo bulvár napísal, že som si postavil na lukratívnom mieste chatu. Nuž, ak teda vám vadí, že ja som si v Terchovej postavil, odkiaľ mám manželku, chatu, tak potom sa spýtajte vášho pána podpredsedu Laurenčíka, ktorý má na lukratívnom mieste takisto postavenú chalupu dokonca.
Pán Pollák, vy nemáte absolútne žiadnu skúsenosť zo života, len trepete dve na tri z bulváru.
Ale čo je dôležité, dámy a páni? A to si dajte do pozornosti. Na základe tohoto sa takto obviňuje. A dnes nás tu presviedčali o tom, však my neobviňujeme opozíciu. Vôbec nie. Iba si prečítame niečo v bulvári a tresneme.
No a, pani Kozelová, tak to je naozaj, ja som pokladal, že predsa len asi sa snaží vecne si pozerať veci. Keď ja som pracoval vo Váhostave, o Širokom sa tam ani nešírovalo. Pani Kozelová, dobre si to pozrite. To bol poctivý Váhostav, ktorý staval vodohospodárske stavby, ktorých som sa zúčastňoval aj ako vysoký manažér a som za ne pyšný a hrdý za to, čo sa tam urobilo. Ale vtedy o Širokom ani sa nešírovalo, pani Kozelová.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:21 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:23

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda. Vážené dámy, vážení páni, pán minister, Slovensko je na križovatke. Dôvera v štát sa zvíja v bolestných kŕčoch, preto v boji za spravodlivosť musíme stáť spolu. A preto som aj tu.
Som tu s vami, pán minister, a chcem vám povedať, aby ste sa nenechali zastrašiť touto schôdzou ani žiadnymi inými aktivitami proti vám. Naša krajina je vo výnimočnom vypätí. Zmietaná bojom proti pandémii, zmietaná súčasne bojom proti korupcii. Všetci musia byť vyčerpaní, ale vláda a jej členovia majú zodpovedné, vážne poslanie, a to prinavrátiť ľuďom dôveru v štát, že štát dokáže chrániť každého, že sme si naozaj rovní pred zákonom.
Nezmysly, polopravdy vytrhnuté z kontextu opozíciou okrem toho, že z nich bolí hlava, majú jediný cieľ, a to spochybniť vás a spochybniť vôbec všetko. Pretože sú to práve jej ľudia, ktorí momentálne čelia trestným konaniam, a to s vážnymi podozreniami a obvineniami z korupcie. Dôvera je krehká.
Pán poslanec Fico, škoda, že tu nie ste, pretože si dovolím prehovoriť k vám. Vy ste skutočne urobili maximum, aby ľudia stratili dôveru v právny štát, že štát funguje a sme si rovní pred zákonom. Dôsledne ste na tom pracovali niekoľko rokov. Vy nesiete prinajmenšom tieto bremená:
Zneužívanie Úradu vlády na osobné chvíľkové rozmary, môžme si spomenúť pani Troškovú.
Prepojenie zločinu na najvyššie orgány štátu, viď kontakt na Vadalu, trestne stíhaného za drogové zločiny v Taliansku.
Prepojenie osôb vo vysokom postavení na polícii, súdoch, vašich nominantov obvinených z korupcie.
Prečo ste dlhodobo nevedeli objasniť vaše bývanie?
To sú všetko otázky, ktoré si myslím, že je namieste si povedať, ak čelíme takýmto rôznymi komplotom a obvineniam.
Ideme ďalej, nenecháme sa odradiť od zmyslu našej práce vašimi komplotmi, pán poslanec Fico. Rovnako ani ďalšími tými, ktorí vás podporujú pri takomto šírení nezmyslov. Samozrejme, o podporu od HLAS-u aj ostatnej opozície. Musíme vydržať ešte veľa, pretože spravodlivé Slovensko, v ktorom sa oplatí žiť, za to stojí. Mám dôveru, že minister vnútra je na tejto ceste k spravodlivému Slovensku na správnom mieste.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 17:23 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:26

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pani ministerka Kolíková, rozumiem vášmu vystúpeniu, vracaniu sa do minulosti, cítite nejakú potrebu vrátiť ministrovi Mikulcovi to, že vás vydržal pri smrti generála Lučanského, tak ako to vykričal do médií pán poslanec Šipoš, že keď ste zaútočili na Matoviča od chrbta, tak že vás pri smrti Lučanskom podržali a vy ste sa takto zachovali, tak teraz na oplátku zase vy chcete podržať ministra Mikulca. Ale bola to slabá jeho obhajoba, veľmi slabá.
Tu sa nikto nebojí o nič. Ak niekto niečo spravil, tak nech za to trestá alebo je potrestaný, ale nie takým spôsobom, ako to robíte vy, bezcitne, protizákonne.
A, samozrejme, ide vám aj o to, že keď náhodou by padol Mikulec, tak je možné, že spadne celá tá vaša trojka, aj vy s Matovičom, a potom tú kolúznu väzbu pocítite na vlastnej koži z vnútra, nie zvonka. A ja si myslím, že potom by sme mali prestať s nejakými návrhmi na jej zlepšenie alebo zrušenie, aby ste si to užili.
Asi len toľko, pani ministerka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:26 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka, ja vôbec sa tých ľudí nezastávam, čo sú v tej väzbe. Ja ani neviem, či naozaj to spravili, alebo to nespravili. Však to orgán, to nám ukážu orgány činné v trestnom konaní, ale naozaj dávať ľudí na väzbu, že jedna babka povedala alebo, alebo tým spôsobom, že jej na presne neurčenom mieste, presne neurčenom čase niekto odovzdal úplatok a tak ďalej, to je tak veľmi plytké. Podľa mňa tie orgány, ktoré sú na to prispôsobené, tak by mali získať dostatok dôkazov a až potom spôsobiť to, že tých ľudí dajú na väzbu. Lebo potom naozaj niektorí ľudia vyjdú z väzby a povedia im, viete čo, prepáčte, nás to mrzí, ľutujeme.
Ale tí ľudia, ktorí nie sú psychicky na to ani pripravení a možno sú naozaj nevinní, majú následky do konca celého života.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:27 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video