31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 17:45 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:28

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, myslím si, že ste sa so svojím príhovorom moc netrafili. Mali ste si toto odložiť na vaše zvolané-nezvolané stretnutie vašich členov strany, pretože to bolo veľmi slabé, tak ako kolegovia povedali. Toto nebola obhajoba pána ministra. A už ak ste mu chceli vyjadriť podporu, tak ste mu mali vyjadriť poriadne.
Viete, pani ministerka, spomínali tu, že koľko mala pani Remišová svojich členov. Tak môžte mať riadnu nervozitu teraz vo vnútri seba, pretože mala tu o sto percent väčšiu podporu ako vy. Boli dvaja, teraz majú jedného. Takže myslím si, že moc ste nepresvedčili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:28 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani ministerka, tiež si myslím, že kvalita vášho prejavu zodpovedá asi situácii vo vašej strane, ale do týchto vecí sa ja osobne montovať nebudem, je to vaša vnútorná, vnútrostranícka záležitosť.
Ale čo to, čo to, vy ste objavili spravodlivosť teraz, teraz ste v tej spravodlivej vláde? A predtým ste v akej vláde sedeli, pani ministerka? Veď ste bola štátnou tajomníčkou v tej istej vláde, v ktorej bol aj Robert Fico, aj Robert Kaliňák a podobne.
Čiže ja nerozumiem, to je taká buď schizofrénia, alebo skôr to vidím tak, že stolička je vám dobrá v akejkoľvek vláde. Tak, prosím vás, keď hovoríte o nejakom, o nejakej spravodlivosti, tak je to trošku zvláštne a schizofrenické.
A povedzte mi, kto z HLAS-u, keď ste spomenuli HLAS, kto tu obhajuje nejakých ľudí, ktorí niečo spáchali alebo niečo podobne? My hovoríme o nejakých politických väzňoch? O politických procesoch? Nie, my o tom nehovoríme. Ale keď vy hovoríte o tej spravodlivosti, pani ministerka spravodlivosti, tak hádam je spravodlivé a súčasťou spravodlivosti aj to, aby sa preskúmali informácie tajnej služby o tom, že viaceré trestné konania sú manipulované. Toto už nie je spravodlivé? No tak ja neviem, vy s tým pojmom spravodlivosť narábate tak, ako vám to vyhovuje, a podľa toho, v akej vláde ste.
A viete čo, musím vám povedať ešte aj jednu vec. Keby mne tak nevyjadrili podporu koaliční poslanci ako vám počas vášho odvolávania, pretože ste neboli schopná ani získať 76 proti vášmu odvolaniu, tak už by som sa tu netrápil. Ale, samozrejme, je to vaša vec.
Ukazuje sa, že vám je jedno, aká je vláda pri moci. Vy proste pri tej, na tej stoličke prilepená vždy budete. Ale už keď tam prilepená ste, hovorte o spravodlivosti z rôznych uhlov pohľadu. Tak ako sa na spravodlivosť patrí. Zmanipulovaný trestný proces nie je spravodlivý, to musíte uznať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:31

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne opäť za slovo. Dovoľte, aby som reagoval na pár vecí, ktoré tu odzneli v uplynulých príspevkoch.
Pán Blanár, vy ste hovorili, že ja teda som zodpovedný za vykopávanie dverí. No tak môžem vás uistiť, že, že máte mylné predstavy a mali by ste menej pozerať nejaké akčné filmy, a opäť sa vrátim len k tomu, že možno toto pramení z vašej skúsenosti a toho, ako to fungovalo za vás. Ale môžem vás uistiť, ja žiadne dvere nevykopávam.
A iba vás chcem poučiť teda, a nie ste tu, nevidím vás tu, ale dúfam, že to počujete, ešte raz to zopakujem. Trestný poriadok, nie minister. Trestný poriadok a ten aj určuje a hovorí o tom, že vyšetrovatelia sú nezávislí, procesne nezávislí a vyšetrovateľ spolu aj s prokurátorom sú zodpovední za to, akým, ako stanovia taktiku zásahu. To znamená, že ak to vykopnutie dverí má svoje opodstatnenie, je to vec rozhodnutia vyšetrovateľa, prokurátora, nie ministra. Prosím vás pekne, na to, že ste podpredseda parlamentu, by ste toto mohol vedieť.
Čo sa týka summitu T10, či bol nevídaný, vídaný, otázka je, akých bezpečnostných analytikov sa pýtate. Nebol to žiadny utajovaný summit, bolo to úplne normálne stretnutie z prijímateľov spravodajských informácií a myslím, že o tom bolo povedané už absolútne všetko a nebudem sa k tomu viac vyjadrovať.
Ale viacerí ste tu povedali to, že či sme nemohli pozastaviť činnosť niektorých vyšetrovateľov. Prosím vás pekne, a ja sa vás opýtam, a na základe čoho? Na základe správy zo Slovenskej informačnej služby? Spravodajskej správy? Na základe nejakej informácie? Snáď aj tí vyšetrovatelia, ktorých sa to teda teoreticky možno do..., á, týka, tak majú právo na to, aby, aby tieto veci boli najskôr preverené.
A to vás môžem uistiť, pán Muňko, aj napriek tomu, že vy ste z toho teda, vy ste neboli informovaný, čo som v tom vykonal. No to je zjavné, že vy ste neni informovaný o tom, čo ja, čo ja robím – bolo by veľmi zlé, keby ste boli informovaný o tom, čo ja robím –, ale môžem vás uistiť, že každá jedna správa zo Slovenskej informačnej služby, ktorá prišla a mala v sebe akýmkoľvek spôsobom podozrenie o tom, či niekto pácha, alebo sa môže dopustiť nejakej trestnej činnosti, bola odstúpená relevantnému orgánu na ďalšie konanie. Takže nie, nie je pravda to, že sme nič nerobili, že sme to nechali len tak.
Tuto? (Rečník sa na chvíľku odmlčal, pozerá do predlohy.) Čo sa týka, čo sa týka ešte vyjadrenia pána Jarjabka, ten, ten, samozrejme, okrem nejakej skrytej nenávisti, čo teda neviem, čo to malo znamenať, že existuje nejaká skrytá nenávisť, a tu povedal, že tu prídu aj iní ministri, však to samozrejme, že prídu iní ministri, nič nie je večné. Ale toto je presne tá rétorika, ten naratív, ktorý sa používa v uplynulých týždňoch z vašich úst a ktorým sa snažíte zastrašiť všetkých slušných vyšetrovateľov, policajtov či prokurátorov, ale aj sudcov, ktorí si robia svoju prácu zákonne a striktne na základe dôkazov.
Ja verím, že títo vyšetrovatelia, policajti, prokurátori aj sudcovia sú dostatočne silní na to, aby sa takýmito vecami nedali zastrašiť a aby si vykonávali svoju prácu naďalej zákonným spôsobom a tak, ako ju robia.
Ďakujem pekne, to je všetko zatiaľ.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 17:31 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:35

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Tak, vážený pán minister Mikulec, vy nie ste zodpovedný podľa vás za nič. Ale vy ste zodpovedný za to, že vznikla tá pracovná skupina a za jej metódy, ktoré používa. Lebo vy ako minister by ste to mohol zatrhnúť, keď vidíte podľa správy SIS, že porušujú zákon. Fakt ste v tom nie namočený. Keďže ste tak neurobil, takže ste v tom takisto, ako vyplýva z tej správy SIS.
Vy ste zodpovedný za to, že váš otec dostal zákazku, lebo keby nie vy, tak môžte tu hovoriť, komu chce, čomu chce, váš otec tú zákazku nedostane. Vy ste zodpovedný za to, že firma, kde nejak spolupracoval váš brat, kde je to telefónne číslo, dostala ešte väčšiu zákazku, tak nám tu nehovorte, že vy nie ste za nič zodpovedný. Vy ste zodpovedný za to, že váš otec dostal nájomné 800-tisíc za byt od Vojenského obranného spravodajstva alebo Vojenského spravodajstva, teraz neviem presne od ktorého. Či myslíte, že len tak prišli na vášho otca a tých 800-tisíc mu niekto dal, že za to, že vy máte modré oči alebo čierne, alebo neviem aké. Ale skôr čierne.
Viete, vy ste zodpovedný za to, že Pčolinský nebol zbavený mlčanlivosti, lebo vy ste mohol vyzvať vyšetrovateľa, keď ste chcel spochybniť alebo vyvrátiť všetky tieto podozrenia, aby požiadal o jeho zbavenie mlčanlivosti a prezidentka by ho bola zbavila. Ale vy ste urobil všetko pre to, aby sa to nestalo.
Takže, pán minister, vy sa tu netvárte ako anjelik. Vy ste o všetkom od začiatku vedel. A ak ste nevedel, tak potom nemáte čo na tom ministerskom kresle robiť. Lebo si robia vaši ľudia, čo chcú.
Pán minister, vy ste zlyhal na celej čiare. Ale ja sa bojím, že toto neni zlyhanie z neschopnosti, ale z vypočítavosti. A presne tak, ako tá správa SIS hovorí, že vy ste jeden z tých troch ľudí, ktorí ovládajú túto zločineckú skupinu a chcú zničiť aj posledné zvyšky tohto právneho štátu, ktoré tu ešte ostali. A môžete sa tváriť a pozerať mi do očí, koľko chcete. Toto je môj názor, za ktorým si stojím. A môžu sa vyhrážať a chodiť z NAKY od vás, kto chce za mnou, čo chce, za týmto si budem stáť ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:35 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán minister vnútra, úplne s vami súhlasím v tom, že poslanci SMER-u túto schôdzu zneužili doslova na zastrašovanie poctivých policajtov, vyšetrovateľov a prokurátorov. Cítiť to v každom prejave a vystúpení. V podstate dávajú najavo policajtom a prokurátorom, aby neriešili organizovaný zločin a mafiu, ale aby sa venovali malým zlodejíčkom, aby riešili blokové pokuty, ale proste ľudí, ktorí prerástli tento štát a vyciciavali roky, aby ich nechali na pokoji.
Ja dúfam, že sa nedáte odradiť spolu s poctivými policajtmi, ktorí zostali v tomto zbore, a aby sa neobávali týchto vyhrážok, ktoré tu zazneli. Veď aj pán bývalý premiér Fico a poslanec jasne povedal, že príde právny revanš obrovského charakteru. Už to naznačoval. Ja to vnímam ako obrovskú vyhrážku poctivým policajtom, ktorí sa snažia rozpliesť tento organizovaný zločin a mafiu, ktorá prerástla do štátu, do polície a prokuratúry.
Takže držím vám všetkým palce, pán minister.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:37 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
S ďalšou faktickou som sa prihlásil sám.

Takže chcel by som byť objektívny a v tomto prípade sa musím zastať pána ministra v jednej veci, ktorá tuná bola jasne povedaná. Pán minister nemôže zasahovať to určitých vecí a nemôže postavovať mimo službu len na základe nejakých informácií z, spravodajských z SIS. Na základe týchto informácií musí byť rozbehnuté šetrenie a robí to orgán, ktorý tomu prislúcha, a to je inšpekcia.
A musím potvrdiť, že pán minister Mikulec to posunul na inšpekciu a tá inšpekcia koná. Nakoniec ste to videli sami, že koná a že, ne, ne, ne, ne, ne, nedávajú sa jej žiadne medze alebo že nehádžu sa jej polená pod nohy. Nakoľko ste sami zachytili, že tá inšpekcia zasahovala v tomto tíme NAKA a pán minister dal, otvoril ruky rovnako aj tejto inšpekcii.
Takže tunák absolútne musím sa ho zastať a musím povedať, že jediný nekritizoval túto akciu, ktorá, ktorú vykonala táto inšpekcia na rozdiel od novinárov zo SME-čka, Aktualít, N-ka a na rozdiel od niektorých špeciálnych prokurátorov, ktorí už sa nechali počuť, že toto je zastrašovanie NAKY. To nie je zastrašovanie NAKY, to sú orgány činné v trestnom konaní tomu príslušné, ktoré toto majú vykonávať.
To znamená, že nemá to robiť minister, nemá do toho čo zasahovať, on má zabezpečiť to, aby boli voľné ruky, aby mala aj NAKA možnosť riešiť svoje veci a aby aj inšpekcia svoju prácu vykonávala. Takže tunák pánovi ministrovi krivdíte a musel som sa ho zastať a dať to na pravú mieru.
Ďakujem.

S ďalšou faktickou poznámkou vystúpi pán poslanec Tomáš.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:39 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja nadviažem na pána predsedu Kollára, lebo treba naozaj uznať dve veci.
Prvá vec, že naozaj tu sedíte celý čas, aj to je niekedy výnimočné, keď sa odvolávajú členovia vlády.
A druhá vec, aj ja som si všimol, že vy ste zaujali veľmi objektívny postoj ku konaniu inšpekcie ministerstva vnútra. A preto, keď sa tu hovorí o nejakom zastrašovaní, aj vy ste to v tom prejave hovorili, že policajti sa nesmú nechať zastrašiť opozíciou, tak ja neviem, ja som nepočúval teda všetkých kolegov, ale mne, veď nevšimol som si, že by strana HLAS zastrašovala nejakých policajtov alebo niečo podobné.
Opakujem, všetky tie informácie o možnom ovplyvňovaní trestných konaní idú z tajnej služby, z SIS, teda z inštitúcie, ktorá je pod kontrolou vlády.
Takže pevne verím, že vydržíte v tom postoji, že to nepôjde iba o nejaké divadlo, že sa tam dosadí nejaký nový šéf inšpekcie a odrazu inšpekcia len povie, že všetko bolo v poriadku a že nedovolíte, aby boli zastrašovaní aj policajti inšpekcie ministerstva vnútra, lebo aj to sú policajti, a že sa naozaj objektívne vyšetrí tento naozaj do očí bijúci škandál, samozrejme, ak sa potvrdí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:40 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, keby alibizmus nadnášal, tak vy sa tu vznášate ako vzducholoď.
Preboha, tak načo je minister vnútra, keď vy za nič nenesiete zodpovednosť?! Za čo vlastne beriete plat? Však vy za nič nemôžete. Tu prebieha policajná vojna, každý to vidí a vy necítite žiadnu politickú zodpovednosť.
Ja, no tak sa zamýšľam, že keď padlo lietadlo a odstúpil minister obrany, to on tam urobil tú haváriu toho lietadla? Nie. Ale nesie politickú zodpovednosť. To isté platí o, v Belgicku to, myslím, bolo, sa vykoľajil vlak, okamžite odstupuje minister dopravy. A nebol to on, ktorý tam pokazil tie železnice.
Čiže vy necítite zodpovednosť za to, že sa tu vykopávajú dvere Zurianovi, za to, že sa tu vracia, Generálna prokuratúra vracia jeden prípad za druhým, lebo sú to nezmysly, za to, že sú tu ľudia mučení vo väzbách, za to, že tu je systém udavačov, o ktorom hovorí správa SIS - vy nič? Ani pohľad, ani zvuk? Nič? Tak ako viete, ten alibizmus je už naozaj príšerný.
A keď potom počúvame od Matoviča, že sa nám tu vyhráža a že kto z nás pôjde do basy, on už vie dopredu, že pôjdeme do basy, potom tu máme Lipšica spolitizovaného, bývalého politika NOVA, čo je vládne hnutie, váš kolega z toho istého, z tej istej kandidátky, tak asi máme obavy, že ten proces je spolitizovaný a že sú tu politické čistky a vy to kryjete a potom sa tvárite, že vy ste tu vlastne ani neni. Vy tu vlastne ani nie ste treba. Načo je nám takýto minister vnútra?
Pán minister, ja mám iba základné otázky a zopakujem ich a poprosím vás o jasnú odpoveď.
Ste ochotný predložiť tomuto plénu a verejnosti svoju diplomovú prácu? Dokonca som počul, že ste mali dve školy, tak dve diplomové práce.
Ste ochotný dať na kontrolu vaše hodinky, alebo nie?
A viete vysvetliť, prečo váš brat figuruje na facebookovej stránke a webovej stránke firmy, ktorej ste dohodili zákazku za 150-tisíc?
Prosím vás, tri jasné odpovede bez toho blábolu okolo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:42 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne.
Pán Suja, ešte raz, ja vám sa to budem snažiť vysvetliť napriek tomu, že už ste to počuli päťkrát, ale chápem, že v tej vašej hlave sa to jednoducho asi nedá pochopiť na piatykrát, tak skúsme šiesty. Už som vám to vysvetlil ix-krát a buďte aký láskavý, ja si vyprosím, môj otec je štyri roky mŕtvy, tak sa vyjadrujte slušne, lebo sa začnem vyjadrovať aj ja iným spôsobom.
Nemám ja žiadnu vedomosť o tom, že ja by som bol zodpovedný za to, či pán Pčolinský bol alebo nebol zbavený mlčanlivosti. Ešte raz, skúste to pochopiť aj vy. Toto je vec orgánu činnom (činného, pozn. red.) v trestnom konaní, ktorý, a prokurátorov, ktorí rozhodujú o tom, či bude, alebo nebude zbavený mlčanlivosti. Nie je to vec ministra.
A, pán Blaha, škoda, že ste tu neboli, ja som reagoval na vás, ale ste odišli, no tak, bohužiaľ, ja som odpovedal už na vaše otázky a nebudem vám odpovedať znova.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 17:42 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:45

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predseda.
Kolegyne, kolegovia, od rána od deviatej hodiny predkladáme návrh skupiny poslancov na odvolanie a vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ako bolo povedané už viackrát aj mojimi predrečníkmi, ako vyvodenie politickej zodpovednosti za nezvládnutie riadenia prideleného rezortu so závažnými dôsledkami na základe práva a slobody individuálnych fyzických osôb a za ohrozenie pilierov právneho štátu.
Myslím si, že všetci máme možnosť vnímať rôzne medializované informácie, preto na základe aj medializovaných rôznych udalostí, ktoré potvrdzujú, že minister vnútra Roman Mikulec nezvláda riadenie tohto rezortu, aj moji predrečníci pred pár minútami o tom hovorili, kde pán minister sa zbavuje tej svojej zodpovednosti a toto je úplne jednoznačne preukázateľné, že ako minister vnútra nesie plnú zodpovednosť za to, čo sa v jeho rezorte deje.
Jednotlivé organizačné súčasti ministerstva vnútra sú zodpovedné za ochranu ústavného zriadenia, verejného poriadku a bezpečnosti a sú, samozrejme, v tejto chvíli podozrivé z postupov nemajúcich obdobu v demokratickej spoločnosti a sú nebezpečné a hlavne v súvislosti so, sú súčasťou politického súboja.
Kolegyne, kolegovia, ja by som svoje vystúpenie rozdelil do takých dvoch bodov, kde by som v prvom rade pomenoval veci z pohľadu toho spustenia obludného systému zatýkania a cieleného ovplyvňovania svedkov prostredníctvom tých udavačov kajúcnikov. A samozrejme, v druhej časti by som sa venoval minulotýždňovým medializovaným informáciám, zisteniach ohľadom pána Mikulca a jeho pochybenia, ktoré, ktoré sprevádzajú jeho kariéru niekoľko rokov dozadu.
Všetci dobre vieme, že máme tu udavačov a kajúcnikov. Takže v rámci ministerstva vnútra funguje pracovná skupina, ktorá rieši mediálne kauzy, medializované, napríklad Božie mlyny, Očistec, Judáš a Mýtnik. Pre túto skupinu je typické také vyhľadávanie udavačov v prebiehajúcich konaniach za účelom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Tá spočíva v podávaní účelových výpovedí proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie. K tomuto existujú reálne poznatky a nie sú to len naše tvrdenia. A preto politická zodpovednosť ministra vnútra je úplne opodstatnená a, bohužiaľ, v rámci ministerstva vnútra tieto systémy takto fungujú.
Čiže je jednoznačne preukázané, že minister vnútra nesie plnú zodpovednosť za to, čo sa momentálne v jeho jednotlivých organizáciách pod ministerstvom vnútra deje. Myslím si, že mi, nám, nám nechce pán minister nahovoriť, že o týchto veciach nevie. Musí o tomto všetkom vedieť.
Všetci dobre vieme, že vládna koalícia mala všelijaké reči pred voľbami, už všetci dobre vieme, že oklamali svojich voličov a na druhej strane jednoznačne postupovali tým, že, a postupujú, že kriminalizujú opozíciu. Bol to ich volebný program a ten volebný program ďalej pokračuje. Keď ste mali možnosť si vypočuť jednotlivé vystúpenia koaličných poslancov, bolo to len útočenie, útočenie, kriminalizácia, nič iné. Ani jeden z nich sa nepostavil voči tvrdeniam, ktoré sú jednoznačne preukázané, a snažil sa ich vyvrátiť. Ale keďže neexistuje nič relevantné a potrebovali nejaké výsledky, tak sa rozhodli vytvoriť tento mechanizmus, ktorý bude posielať nevinných ľudí do väzby. Našli si na to profesionálnych zločincov a povedali im, ak nám budete pomáhať a budete udávať, tak sa nebudeme zaoberať vašimi vecami, ale budeme sa zaoberať len ľuďmi, ktorých vy udáte. Je to neskutočné, obludné, katastrofálne v 21. storočí.
A tu vám dám taký príklad, ktorý z minulého roka, už viacerí to tu dnes v tomto pléne povedali, jednak to začalo pexesom pani Remišovej, ktorá si postupne začala škrtať jednotlivých predstaviteľov bývalej koalície, resp. ich nominantov, následne vyjadrenie napríklad pána Sulíka, ktorý povedal, že „ten Igor to robí dobre“ z hľadiska tých zatýkaní, a v neposlednom rade už to známe vyjadrenie, a nielen jedenkrát, ale viackrát z tohto miesta na toto, na našu opozíciu vyjadrenie pána Matoviča, ktorý hovorí o tom, že my v opozícii máme šúchať nohami a čakať, dokým si ráno po nás neprídu. A úplne dnes to zaklincoval koaličný poslanec pán, pán Herák (reakcia z pléna), alebo pán Pollák, pardon, pán Pollák, ktorý sa tu vyhráža, ktorý sa tu vyhráža napríklad pánovi podpredsedovi parlamentu o tom, že tiež nech pomaly šúcha nohami a nech čaká na to, dokým si poňho prídu.
Je zarážajúce, že koaliční poslanci, koaliční poslanci sa dokážu takto vyhrážať v tomto pléne poslancom opozičným aj predstaviteľovi, napríklad podpredsedovi parlamentu.
Čo sa týka schôdzky, ktorá sa uskutočnila v utajenom režime, tak samozrejme, že sa ju nepodarilo utajiť, a myslím si, že to, čo sme mali možnosť vypočuť si v pléne v Národnej rade, ktorú prečítal predseda parlamentu a riaditeľ SIS, bolo niečo neskutočné. Spravodajská informácia, ktorá nám bola predostrená, jednoznačne konštatuje šokujúcu skutočnosť o organizovanej skupine na NAKE, špeciálnej prokuratúre a manipulujúcich výpovediach udavačov.
Ja dám len taký jednoduchý príklad, lebo viackrát sme počuli a neustále počúvame zo strany koaličných poslancov a predstaviteľov koalície, že to nie je pravda, že tá SIS-ka, že však to nemusí byť pravda, to, čo nám tu povedali, že to môže byť vymyslené, že tomu neveria, pomaly, že to, za to môžeme my, čo sme v opozícii. A ja to dám do takého, do takého prirovnania, že máme tu správu SIS, ktorá nám bola predstavená pred dvoma týždňami alebo pred určitým časom v utajenom režime v tomto pléne, a dám vám k dispozícii často vašou oháňajúcou sa správou, správou SIS, čo sa týka Gorily.
Tak pri Gorile terajšia koalícia, v minulosti opozícia, vo veľkom protestovala, vytvárala veľké štrajky na námestiach, išla, išla vešať koaličných poslancov, vyvodzovala neviem akú zodpovednosť, a v prípade tejto správy, ktorú sme si tu mali možnosť prečítať, hovoria o tom, že to neexistuje, to nie je pravda, to si može, SIS si to vymyslela. Takže tuto je ten príklad toho, ako vníma terajšia koalícia tieto pohľady z jedného a z druhého uhla.
A čo sa stalo potom, po neslávnom utajenom stretnutí v SIS? NAKA zadrží riaditeľa úradu inšpekcie služby Adriána Szabóa. Najskôr si koalícia vytvorila systém profesionálnych udavačov s bohatou kriminálnou kariérou a systém politicky angažovaných operatívcov, vyšetrovateľov, prokurátorov, aby kriminalizovala opozíciu. Výsledkom je, že vo väzbe sedia desiatky, desiatky ľudí bez dôvodov. Tento celý systém im vybuchol, pretože začali postupne viacerí hovoriť o profesionálnych udavačoch, o tom, ako sa manipulujú jednotlivé vyšetrenia, a začnem postupne vysvetľovať a hovoriť o tom, ktorí ľudia o tom začali rozprávať a ako dopadli.
Prvý začal o tomto hovoriť vtedajší šéf SIS-ky pán Vladimír Pčolinský. Čo sa týka pána Pčolinského, ten podal zhruba v polovičke februára tohto roku trestné oznámenie z hľadiska zistenia podozrení, ktoré zistila SIS-ka, následne 10. marca tohto roku inšpekcia začala vo veci konať a 11. marca vykopli riaditeľovi SIS pánovi Pčolinskému ráno dvere. Neskutočné!
Dovoľte mi, aby som vám aj popísal, lebo však máme možnosť čítať, počúvať jednotlivých, či už špeciálneho prokurátora, alebo máme možnosť počuť jednotlivých ďalších špeciálnych prokurátorov, ktorí sa mediálne vyviňujú a snažia sa nám popísať tieto skutočnosti úplne inou cestou.
Dovoľte mi z príkladu pána Pčolinského, kde vyhlásil napríklad prezident Policajného zboru zo dňa 24. 5. 2021, že „vylučuje, že by ktokoľvek mohol byť obvinený len na základe výpovede kajúcnika“.
A ďalej vyhlásenie zástupcu špeciálneho prokurátora Petra Kysela, zverejneného 28. 5. 2021, citujem: „Výpovede spolupracujúcich obvinených sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania.“
My sme si z poverenia a v mene klienta, teda to bolo citovanie a následne vyjadrenie vlastne zastupujúceho právnika pána Pčolinského, ktorý vyhlásil, a ešte poviem, že pán Kysel, ktorý hovorí o tom, o týchto všetkých veciach, ktoré už druhýkrát rieši generálny prokurátor a je riešený disciplinárne, takže vyjadrenia právneho zástupcu pána Pčolinského. Vladimírovi Pčolinskému boli vznesené obvinenia v dvoch skutkoch a v oboch skutkoch výlučne na základe dôkazov produkovaných kajúcnikmi. V prvom skutku bolo vznesené obvinenie výlučne na základe výpovede dvoch kajúcnikov. Dnes sa o nich tu už porozprávalo všetko a ja ešte tiež poviem niečo a sú to dvaja kajúcnici: pán Beňa, pán Makó. V druhom skutku bolo obvinenie vznesené výlučne na základe výpovede kajúcnika pána Kučerku.
Ja neviem, no však keď hovorí právnik pána Pčolinského, že sú to čisto iba kajúcnici a tuto som vám to teraz prečítal, tak ja nedokážem pochopiť, ako sa môže vyjadriť prezident Policajného zboru a následne dozorový špeciálny prokurátor o tom, že to tak nie je. Ako to kde žijeme? To je neskutočné.
Ďalej. Vo veci ďalšieho overovania a verifikáciách v procese dokazovania, ktorú uvádza zástupca špeciálneho prokurátora Peter Kysel, skutočne dochádza k ich overovaniu. Avšak napríklad pri druhom skutku napriek tomu, že všetci traja svedkovia, ktorých uvádza vo svojej výpovedi kajúcnik Kučerka, to je v tom druhom prípade, že majú potvrdiť výpovede, výpoveď toho kajúcnika, vypovedajú opačne, ako vypovedá kajúcnik Kučerka, a úplne negujú tvrdenie kajúcnika Kučerku. No a, samozrejme, pre dozorového prokurátora pána Kysela to však v zmysle jeho podaní doručených do spisu nepredstavuje zmenu v prospech obvineného pána Pčolinského, a tak jediným dôkazom na obvinenia a vedenie trestného stíhania voči pánovi Pčolinskému v tejto veci ostáva výpoveď kajúcnika Kučerku a dôkazy produkované týmto kajúcnikom.
A toto sa deje momentálne na Slovensku, v Slovenskej republike.
Samozrejme, vo veci prvého skutku, kde je pán Pčolinský obvinený výlučne na základe výpovede kajúcnikov pána Beňu a Makóa, nie je možné ani pochopiť, ako môžu byť vždy predmetom ďalšieho overovania, keďže pri predmetnom skutku nedošlo od 31. 3. 2021 k žiadnym úkonom. K žiadnemu overovaniu, k žiadnemu dokazovaniu.
Potom však po pánovi Pčolinskom prišiel a hovoril ďalší človek, a to bývalý šéf NAKA pán Zurian a šéf operatívcov pán Kaľavský. Zásadná výpoveď bývalého šéfa NAKA Zuriana. Prehovoril o politickom ovplyvňovaní výpovedí spolupracujúcich páchateľov s benefitmi tzv. kajúcnikov, udavačov a jeho varovanie potvrdzuje, samozrejme, aj Iniciatíva advokátov za právny štát.
Podľa Zuriana kajúcnik Ľudovít Makó bol v júni 2020 na pokyn vtedajšieho premiéra Igora Matoviča prijatý do SIS-ky. Vieme, že v tom čase do SIS-ky vchádzal aj pán Slobodník a, samozrejme, toto všetko hovoril kajúcnik pán Beňa. Pán Zurian vtedy dokonca v tom čase potvrdil, že Makó sľúbil SIS-ke aj 20 miliónov, no medzičasom sme sa všetci dozvedeli, vytiahli sme si informácie, fakt reálne tá SIS-ka tých 20 miliónov dostala navyše. Bol to tzv. nejaký asi barter medzi pánom Matovičom a ďalšími, pánom Makóom, pánom Slobodníkom za tie veci, ktoré momentálne sa dejú na Slovensku.
Ďalej je pre mňa neuveriteľné, v akom formáte sa konala tá schôdzka 17. 5., tajná schôdzka v priestoroch SIS, kde boli štátne politické špičky. Bol tam aj šéf Inšpekcie ministerstva vnútra, ktorému následne taktiež ostentatívne vyvalili ráno dvere. A za čo? Vraj mal šéf inšpekcie Szabó dostať od kajúcnika Slobodníka ďalšie, však pán kajúcnik Slobodník, však to len stále sa opakujú tri-štyri mená dokolečka, 65-palcový televízor Panasonic v hodnote 2 890 euro a nejaké dva telefóny. Takto a pre takéto dôvody sa na Slovensku vyvaľujú dvere.
Myslím si, že viacerí z vás ste to dnes aj pomenovali, moji predrečníci, tie príklady toho, že v jednom prípade vám za úplný nezmysel vyvalia dvere a vás berú do kolúznej väzby a pri druhých, kde sú úplné opodstatnené dôvody, si ľudia chodia po slobode, fungujú a nič sa nedeje.
Taktiež potom, samozrejme, čo zobrali aj pána Pčolinského, čo vykopli dvere pánovi Zurianovi, zobrali pána Kaľavského, takto sa, samozrejme, dohodli umlčať aj šéfa Inšpekcie ministerstva vnútra.
No a ešte k pánovi Szabóovi. Pán Szabó mal vraj v roku 2016, teda mal vraj od roku 2016 do minulého leta poskytovať informácie bývalému šéfovi národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi, čiže zase Slobodník, ktorý sa ako kajúcnik vyhol vlastnému trestnému stíhaniu. Szabó však vynášanie informácií poprel, nie však prijímanie darov. Dostal telefón, dva telefóny a jeden televízor. Tvrdí však, že to vôbec nesúviselo s pracovnou činnosťou.
Čiže dostávame sa do doby, kde vám nejaký známy, kamarát, lebo však asi sa v tom čase pokladali za známych, priateľov, kamarátov, vám dá nejaký dar, nejaký telefón dostanete, možnože máte mať nejaký sviatok, meniny, narodeniny, a o niekoľko rokov vám na základe toho vykopnú dvere, zoberú vás do väzby a budete čakať nie na rozhodnutie súdu, ale na to, ako sa títo ľudia o vás „postarajú“.
Samozrejme, Szabó ešte vypovedal, hovoril o 1 000 eurách a tiež toto je absurdné, kde hovoril, že 500 euro dostal ako narodeninový darček a 500 euro k narodeniu syna. Takže na základe takýchto vecí sa momentálne ľudia zatýkajú, vyvaľujú sa im dvere, zostávajú v kolúznej väzbe a vytvára sa pre nich mučiaci nástroj.
Šéf inšpekcie dodal, že ešte vlani v decembri, teda v roku 2020, vedel, že nadobudnutie televízora sa bude preverovať, čiže mal tieto informácie, neviem prečo, pán minister, vaša NAKA neriešila napríklad aj pána Zuriana už vtedy, keď ste taký zásadový a antikorupčný.
V súvislosti s pánmi Zurianom a Kaľavským chcem teda pripomenúť ešte, čo sa často opomína, že generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodol, že vyšetrovanie bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana a vedúceho operatívcov oddelenia NAKA Jána Kaľavského bude dozorovať Generálna prokuratúra, nie je tento krok, podľa mňa je jednoznačným a ukázalo aktuálny stav. Aktuálny stav je taký, že po týchto všetkých veciach, čo sa stalo pánovi Zurianovi a pánovi Kaľavskému, tak prokurátor Generálnej prokuratúry zastavil stíhanie vo veci, čiže na jednej strane tu máme ľudí, operatívcov, prokurátorov špeciálnej prokuratúry, rôznych kajúcnikov, ktorí ukazujú prstom a napríklad ukázali prstom aj na pána Zuriana a na pána Kaľavského, vyvalí im dvere, nehovorím o tom, že keď išli za pánom Zurianom, tak operatívci museli vedieť, že tam nie je.
Ja si kladiem otázku, že prečo tam išli k nemu domov vyvaliť dvere aj napriek tomu, že nevedeli o tom, že sa tam nachádza? Pýtam sa, či niečo hľadali, nejaké veci, neviem. A následne teda ten stav je taký, že keď to prevzal generálny prokurátor, tak ich prestali stíhať. Zistilo sa, že nič tam nie je.
Ako to je, to je absurdné, neskutočné, kolegyne, kolegovia. To je neskutočné. Ako myslím si, že pred týmto by nemal zatvárať nikto oči a toto sú tak zásadné zistenia a tak zásadné informácie, čo sa momentálne na Slovensku deje, ja si myslím, že o tomto by mali byť podľa mňa informované aj jednotlivé členské štáty Európskej únie, čo sa na Slovensku v skutočnosti deje.
Dovolím si v tejto súvislosti pripomenúť aj priznanie kajúcnika napríklad Matúša Kurica, ktorý usvedčoval nejakú pozemkovú mafiu v Nitre, ten uviedol, že, vypovedal, citujem, „somariny, a to pod policajným nátlakom“, na základe ich však odsúdili, iných ľudí, po 32 mesiacoch kolúznej a neskôr preventívnej väzby. V tejto súvislosti Iniciatíva advokátov za právny štát žiadala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby okamžite prešetril podozrenia z ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov, aby sa upustilo od podobných postupov v praxi orgánov činných v trestnom konaní.
Dovoľte mi, kolegyne, kolegovia, vám tak troška ozrejmiť, aby ste to pochopili, lebo ja mám pocit, že niektorí v tomto pléne tomu vôbec nerozumejú a nechápu a nechcú tomu chápať, ako napríklad prežíval, prežíval, poviem to tak, že 565 dní v kolúznej väzbe pán Ribár, ako, tak ako to prežíval pán Ribár, tak to prežívajú aj tie desiatky nevinných ľudí, ktorí sa nachádzajú momentálne v kolúznej väzbe na základe čisto udania len nejakých kajúcnikov, „kajúcnikov“, hovorím udavačov.
Tak pán, pán Ribár. Samozrejme, všetci dobre vieme, úplné obmedzenie pohybu, absolútna nečinnosť, 23 hodín v cele 4 x 2 metre a jedna hodina vychádzky. Pán Ribár ani raz nezaspal na celých 6 hodín, odkedy bol uväznený v kolúznej väzbe až doteraz. Až doteraz. Kvôli stresu. Nočnej, nočné pravidelné kontroly, zasvietenie svetlom. Akože veci úplne neskutočné. Hovoril, že nemal denné svetlo. Nemal denné svetlo vôbec, 565 dní nemal denné svetlo, bolo tam nejaké malé okienko, hovoril o tom, že ešte pod tým okienkom dole bola nejaká klimatizácia, ktorá mu 24 hodín denne hučala. Neskutočné. Niektorí, a to je jeho vyjadrenie, že niektorí vyšetrovatelia NAKA, a to presne potvrdzuje to, čo sme sa mali možnosť tu dočítať a vypočuť si to tu, že niektorí vyšetrovatelia NAKA, niektorí prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry sú ako odtrhnutí z reťaze. Ako odtrhnutí z reťaze.
Ste tu viacerí hovorili o tom, že však to za vás, to nie za nás, že to bolo ešte koncom roka 2019. No len všetky tie úkony, ktoré sa mali udiať a sa neudiali a ktoré boli odkladané, boli za vás spravené, za vás, respektíve nie spravené. Pán... (Reakcia z pléna.)
Áno, všetko naši ľudia, samozrejme, toto všetko, čo sa deje, sú naši ľudia. To je typické koaličné, typické koaličné. (Reakcia z pléna.)
Pán Ribár podal v júni 2020, áno, to sú naši ľudia, v júni 2020 sťažnosť proti uzneseniu a rozhodlo sa o nej v januári 2021 s tým, že vyšetrovateľ túto žiadosť pol roka nepredložil prokurátorovi, hoci musí urobiť okamžite. Vysvetlenie bolo, že vyšetrovateľ má toho veľa. Chudáčik vyšetrovateľ, má toho veľa. A ten človek navyše vyše pol roka sedí v kolúznej väzbe pri hučiacej klimatizácii, bez denného svetla, 4 x 2 metre. Niečo nepredstaviteľné. Samozrejme, vyšetrovateľovi vtedy, hovorí pán Ribár, vyšetrovateľovi som vtedy dal žiadosť o preskúmanie kvôli tomu, že tam bolo meškanie, predložilo sa to aj prokurátorovi, kde bolo následne rozhodnuté potom vo februári 2021, no a zase vyšetrovateľ hovorí, vyšetrovateľ túto moju žiadosť omylom založil do nejakej časti spisu a zabudol na ňu. Ale vraj je to úplne pochopiteľné a odôvodnené, keďže vyšetrovatelia toho majú veľa.
Takže kvôli tomu, že majú vyšetrovatelia toho veľa, tak kvôli tomu ľudia, ako napríklad pán Ribár, sedeli v kolúznej väzbe 565 dní. (Reakcia z pléna.) Citujem pána Ribára.
Dnes je tu taký trend, ale radšej ako o kajúcnikoch by som hovoril o spolupracujúcom páchateľovi, ktorý získava benefity. Podľa mňa je kajúcnikom niekto, kto sa prizná, kto hovorí pravdu a svoj čin oľutuje. Bohužiaľ, to tak vždy nie je a zneužíva sa to.
Pán Ribár je, a to citujem, psychicky zlomený a fakt reálne uvažoval po niekoľkých týždňoch, resp. v tom čase, keď sa dožadoval prepustenia, že bude spolupracovať. Ale hovoril o tom, že keď sa pozerá potom do zrkadla, že nemôže sa začať spolupracovať, lebo nič nespravil. Nič, nič nespravil.
Ako tí ľudia sú v tak katastrofálnom stave, že fakt reálne z nich, a viacerí, však bolo to medializované, tí, ktorí sa dostanú do tej kolúznej väzby, je to tak vytvorený z toho mučiaci nástroj, že po dvoch-troch týždňoch sa pomaly chcú priznať aj k tomu, čo, čo nespáchali, aj budú, budú hovoriť na svoju rodinu, na hocikoho, len aby sa dostali z tejto kolúznej väzby. Samozrejme, citujem pána Ribára: „Trošku sa nám tá túžba po spravodlivosti vymkla z rúk. Veď nemôžeme nastoľovať spravodlivosť pomocou nespravodlivosti.“ A toto povedal aj minister Sulík. Že, ts, asi sa nám to nejako vymklo z rúk, asi, asi, asi neni, asi to preháňame, hej. Mali ste možnosť, nehovorím presnú citáciu, ale asi v takomto duchu. Čiže už sám, jej samotní predstavitelia koalície hovoria o tom, že asi to nie je tak, ako by to malo byť.
A dovoľte mi ešte v tejto prvej časti, aj keď mám málo času, úplne to, čo som mal možnosť si vypočuť tuto od pána Osuského, ktorý povedal, že pán Lučanský sa obesil, a tým pádom sa priznal. To je ako to, čo si dovoľujú koaliční poslanci niektorí v tomto pléne povedať, je úplné dno, úplné dno, žiadna slušnosť. Žiadna slušnosť, žiadna úcta k mŕtvemu človeku, bez rozdielu, ako to v skutočnosti bolo. Toto dokáže povedať pán Osuský.
A ja sa pýtam, keď obvinili pána Lučanského na základe kajúcnika, toho jedného kajúcnika, a keď sa zistí a potvrdí, tak akože sme mali možnosť si to tu vypočuť pred niekoľkými týždňami v tom utajenom režime, že títo udavači si vymýšľajú len nato, aby dostali týchto ľudí do väzby, aby, aby proste klamali a účelovo na nich niečo hovorili, ak sa potvrdí, že pán Lučanský na základe tohto nejakým spôsobom zomrel, čo potom, kto vyvodí zodpovednosť? To je niečo nepredstaviteľné.
Kolegyne, kolegovia, dovoľte ešte k druhému bodu v krátkosti a samozrejme, že som pokladal za dôležité pripomenúť toto, čo všetko sa deje. To bol ten prvotný moment pre nás poslancov, ktorí sme navrhli návrh na odvolanie ministra pána Mikulca, lebo nesie priamu zodpovednosť, čo sa deje v jeho rezorte. Nemôže sa zbavovať zodpovednosti.
A, samozrejme, je tu druhá vec, kde sme mali možnosť sa dozvedieť o medializovaných informáciách, čo sa týka pána Mikulca a jeho minulosti, jeho pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve a následne tomu, ako sa prihrávali tam proste zákazky, ako podľa mňa to pán minister ani nevysvetlil, vôbec to nevysvetlil a dokumenty, ktoré už tu viacerí z vás aj hovorili a prednášali, popisujú pochybné pôsobenie pána Mikulca v štátnych inštitúciách.
V roku 2004, keď pôsobila vláda Mikuláša Dzurindu, bol šéfom Vojenského spravodajstva pán Leitner. V tom istom roku mu robil riaditeľa kancelárie pán minister, terajší pán minister Mikulec. Toto je veľmi jasné prepojenie, všetci dobre vieme, že kto je dnes štátny tajomník na ministerstve vnútra, no pán Leitner. A v roku 2004 podpisuje VSS-ka dohodu o ochrane nehnuteľností, ktoré patrili do pôsobnosti VSS-ky, so spoločnosťou ViIPOL. Hodnota zákazky 2,5 mil. eur, plus 250-tisíc za stráženie objektov VOS-ky. Zmluvy fungovali od roku 2004 do roku 2008 a spoluvlastníkom tejto bezpečnostnej služby je otec pána Mikulca, bez akéhokoľvek zaváhania šéf VSS-ky, ktorého riadil, riaditeľom kancelárie bol pán Mikulec, podpísala zmluvu za 2,5 mil. eur, ktorého vlastne spoluvlastníkom bol otec pána Mikulca a, samozrejme, druhou vecou, ktorá sa tam hovorí o tom, je už spomínaný prenájom bytu za 800-tisíc slovenských korún.
Viete, ďalej tu je, v rokoch 2010 až 2012 nastupuje vláda Ivety Radičovej a pán Mikulec sa stáva šéfom VSS-ky. Opäť prišlo rozhodnutie, že treba dať strážiť budovy VSS-ky, padlo rozhodnutie, že túto strážnu službu bude vykonávať firma Aegis Eu, firme vyplatili 142-tisíc eur za strážnu službu, pričom výkonným riaditeľom tejto firmy bol brat pána Mikulca.
No ale pán Mikulec sa tu snažil dnes vysvetliť, že jeho brat tam nič nerobil, nie, nie. Ale však sme tu mali možnosť vidieť aj medializované informácie, stránka spoločnosti, výkonný riaditeľ pán Mikulec s telefónnym číslom, na ktoré sa volalo, pán Mikulec. Ako ja neviem, akože už aké dôkazy chceme, aby sme, aby sme toto jednoznačne pochopili? A odpoveď, nič sa nestalo, všetko je v poriadku. No keby sme si všetci dali Ficotest, no tak ako sú plné námestia.
Ďalej máme možnosť, pán Leitner, ktorý je teraz štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra, počas tých rokov 2010 – ´12 pôsobil ako poradca ministra obrany Galka a súčasne robil vedúceho oddelenia spoločnosti Allianz pre partnerstvo s tretími firmami. No a vtedy následne, vtedy následne zhodou okolností, čistá náhoda, VSS-ka, kde fungoval pán Leitner predtým, súčasne teda pán Leitner súčasne v tom čase pôsobil v Allianzi, zhodou okolností sa dohodil kšeft ohľadom poistenia 6-tisíc áut a poistenie v sume 9 mil. eur. Niečo neskutočné.
Pán minister by mal skončiť po týchto medializovaných informáciách aj sám bez toho, aby sme ho odvolávali.
Ďakujem vám pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2021 o 17:45 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video