31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:42 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo. Tak ako vystúpil v rozprave kolega z opozície, nedá sa k tomu vyjadriť, mal tridsať, vyše tridsať minút asi hovoril, tak ja sa vyjadrím len k tým vyhrážkam, k pánovi Pčolinskému, k povahe pána ministra a k správe SIS, aspoň dúfam, že to stihnem.
Ako povedal môj predrečník, áno, minister sa vyhráža. Vyhráža sa, priamo sa vyhrážal aj mne počas faktickej poznámky v reakcii na mňa. Som rád, že to tu je zaznamenané. Ja som sa nijak nedotkol, neurazil, ani nijakým spôsobom nedehonestoval nikoho z členov rodiny, ani ministrovho otca, ani jeho brata.
Poukázal som na to, že minister je zlodej a zabezpečil, aby jeho otec dostal 800-tisíc nájomné za byt, aby jeho otec dostal 2,5 mil. zákazku euro, 250-tisíc, Vojenského spravodajstva, euro, čiže 2 750-tisíc a jeho brat nejakých 150-160-tisíc. Ale nijak som ich neurážal. Toto je fakt.
A ak sa mi za toto má minister vyhrážať, pán kolega ako hovoril predo mňou, bohužiaľ, aspoň vidíme o jeho povahe, ktorá je ďalšia vec, čo som chcel povedať. Tu vidíme jeho povahu. A vďaka tejto jeho povahe, to môžme byť ináč veľmi radi, a charakteru máte teraz materiál, ktorý kompromituje jeho samého. Keby nemal takúto povahu, charakter, tak ja si myslím, že minister Naď by neposunul tie informácie, ktoré posunul zo spisu pána ministra Mikulca. Takže sa môže poďakovať jemu a svojej povahe. Ja neviem, kvôli čomu to minister Naď urobil, ale spýtajte sa jeho.
A keď vidím, ako skončil (zaznievanie gongu) šéf SIS-ky Pčolinský, tak klobúk dole a vážim si, že tak odpovedal na naše otázky súčasný riaditeľ SIS Aláč a že sa nebál, že dopadne rovnako a že nepríde niekto od Mikulca a vykopne mu dvere.
Neviem, viac by som asi toho nestihol, tak asi to je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:29 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, v čase, keď bolo najhoršie, keď pánovi Romanovi Mikulcovi za to, že našiel vytunelovanú Vojenskú spravodajskú službu, hrozilo nebezpečie a bol perzekvovaný Robertom Kaliňákom, Ľubomírom Skuhrom a ďalšími mafiánmi, vtedy sem do tohto parlamentu človek ochotný nasadiť vlastný krk, plukovník Vladimír Suchodolinský doniesol správu o tunelovaní so sebou a bol ochotný, bol ochotný prísť na parlamentný výbor a udať vlastnú, vlastnú vládu vtedajšiu. Samozrejme, mu tu nedovolili a vtedy sa jeho príbeh začal a, bohužiaľ, sa skončil príliš skoro. Pán plukovník Suchodolinský už, bohužiaľ, nie je medzi nami. A som presvedčený, že keby žil, bol by spravodlivým generálom a naďalej by slúžil Slovensku, pretože službe svojej vlasti zasvätil celý svoj život. (Zaznenie gongu.)
Dámy a páni, nezabúdajme na tohto hrdinu a na ďalších, ktorí neváhali upozorňovať na Ficove zverstvá.
Pán poslanec Takáč, je obludné, cynické, keď akokoľvek osočujete ministra, ktorému podhodila vláda, ktorej ste, alebo strana, ktorá vtedy bola vo vláde, do auta s jej (jeho, pozn. red.) vtedajšou priateľkou diskreditačné materiály s cieľom zničiť jeho život a ich život. Považujem opätovne za obludne, cynické, keď poslanec za stranu, ktorá nechala sprivatizovať políciu bödörovcami, Poľnohospodársku platobnú agentúru kvetikovcami, Finančnú správu brhelovcami či suchobovcami, sa snaží znevažovať prácu ministra, ktorý toto sa snaží očistiť.
Keď prokuratúra a súdy sa stali za vlády SMER-u synonymum korupcie a nespravodlivosti menom Trnka, Kováčik, Harabin, Jankovská, naši ľudia Bašternák, Kočner, čulo obchodovali s trojnásobným premiérom alebo s najlepším ministrom vnútra Kaliňákom, alebo taktiež, ako to povedať, kráľom Počiatkom, ktorý vedel oholiť kadekoho.
Ďakujem. Pán minister Mikulec má moju podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:31 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Takáč, zhrnul si to veľmi presne a všetky tie kauzy Romana Mikulca si predstavil úplne precízne a to sa ani nedá obhájiť. A ja mám taký pocit, že koalícia sa to ani nesnaží obhajovať.
Ja keď si tu tak sa zamýšľam, tak z OĽANO tu vystúpil Matovič, ktorý celú kauzu využil iba na to, aby sa tu vyplakal, že ako on bojuje s mafiou, ale o Mikulcovi a na jeho obhajobu nepadlo ani slovo.
Heger, ten tu dokola dával, lebo Fico, lebo SMER, ale na obhajobu Mikulca nič, žiaden argument.
SaS-ka, Sulík tu ani nebol, ten vôbec nevystúpil, niečo hlesla pani Bittó a SaS-ka tu ani nepáchla, tá tu vôbec nebola, úplne neexistujúca. Potom, neviem, vy kto ste, pán kolega, neviem. Vy ste zo SaS-ky? Gratulujem! (Ruch v sále.)
ZA ĽUDÍ, ZA ĽUDÍ (zaznenie gongu) tu prišla pani Remišová, tak tá dala aj povinnú jazdu. Keď to videla Kolíková, ako jej sokyňa dáva povinnú jazdu, tak aj ona dala povinnú jazdu, ale nepovedali nič na obhajobu Mikulca.
No a potom tu máme SME RODINU, kde Krajniak vyslovene povedal, že Mikulec sa stráca vo svojom rezorte, a pán Pčolinský povedal, že je to totálny amatér a že Policajný zbor je pod jeho vedením v totálnom rozklade.
Vlastne Mikulca položili úplne kompletne všetci. Ako chudák Mikulec, keby nebol takej prchkej povahy, tak mi je ho až ľúto. Jeho nikto nechce, jeho už opľuje aj Matovičov kocúr.
Pán Mikulec, keď vidíte takúto chabú podporu od vašich samotných súdruhov, nevzdáte to?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:33 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Pán poslanec Milan Potocký, nech sa páči, pán poslanec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:35 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár Juraj, podpredseda NR SR
A poprosím pokoj, páni poslanci, ešte to vydržme do 18.45.
Nech sa páči.

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Vďaka za slovo. Pán poslanec Takáč, vy ste zároveň člen výboru pre pôdohospodárstvo. Poviem to vo vašej terminológii, dnes tu sedíme možno aj preto, že ste za vašich vlád v rezorte vnútra a spravodlivosti pohnojili, čo sa dalo.
Ale ja sa dotknem jednej veci, sa to týka, ste spomínal inštitút spolupracujúcich svedkov. Vy ste ich nazval, že sú to profesionálni zločinci. Doslova ste povedali, našli ste si profesionálnych zločincov, ktorí sa rozhodli udávať. To boli, pán Takáč, čelní predstavitelia Národnej kriminálnej agentúry, boli to čelní predstavitelia KUFS, kriminálnej Finančnej správy, SIS a ďalších inštitúcií. To znamená, že vy ste priznali verejne v priamom prenose, že vy ste dávali do dôležitých inštitúcií, ktoré majú chrániť zákonnosť, spravodlivosť a právo, profesionálnych zločincov. Tak si vyberte! (Potlesk.)
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:35 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:36

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Richard, zhrnul si to jasne. Všetko, čo sa deje, tvoj prejav treba študovať. Ja tebe ako Nebratislavčanovi chcem povedať jednu vec, ako je stará Národná rada, a starší Bratislavčania si to pamätajú, ideš ešte pred, vedľa Kostol sv. Trojice a pred ňou smerom k prezidentskému palácu bola Sovietska kniha, teraz je tam, myslím, Quo Vadis, predajňa kresťanskej literatúry. A pred ňou v takej malej uličke na rohu bola krčma Fajka. Bol to taký dosť veľký pajzel zapľuvaný, IV. cenová, neviem, či existovala V., ak existovala, tak to bola V. cenová skupina. A tam sa dalo nájsť za dve pivá a sto korún akýchkoľvek svedkov. Väčšinou to boli Cigáni, za dve-tri pivá, sto korún všetko videli, všetko počuli, nič nevideli, nič nepočuli, všade boli, nikde neboli. Tí socialistickí sudcovia ich poznali. Častokrát ich nepripustili, aby podávali svedecké výpovede, lebo za dve pivá, za sto korún boli ochotní svedčiť čomukoľvek.
Dneska i organizovaná skupina Matovič, Lipšic, Mikulec, Kolíková robí to isté v zelenom. Vytypovali, vybrali, nachystali profesionálnych udavačov, profesionálnych svedkov, stačí, aby na kohokoľvek ukázali prstom a tí si v momente spomenú, že videli, počuli, boli pri tom, ako niekto zobral dva televízory, 20-tisíc. NAKA vykopne dvere, strčia do basy a 300 dní ho neobvinia z ničoho. To je celé, takto zastrašujú. To je to, čo sa dneska deje.
A Pčolinský, ktorý mal predsa len svoje hranice, bol prvý, ktorý na to doplatil. Po ňom išli ďalší.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:36 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:38

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážení kolegovia, my sa tu rozprávame o takých veciach, ako keby to boli nejaké novinky. Však takýto systém udavačov tu funguje celé roky. Už ako bol ÚBOK, ako bol, ako aj vznikla NAKA. Však sama NAKA chodia zastrašovať ľudí. Vždy mali nejakých svedkov, teraz vraj udavačoch, teraz sú to kajúcnici, ktorí svedčili proti niekomu, koho potrebovali dostať dnu. Však stačí sa ísť na väzbu pozrieť a spýtať sa tam tých ľudí. Však niektorí ani sami nevedia, za čo sú tam. A keď tam trčia niekoľko mesiacov, tak pravidelne ich navštevuje vyšetrovateľ. Ten vyšetrovateľ sa snaží ich dotlačiť do nejakého priznania, aby s nimi mali pokoj, aby ich odsúdili a boli vybavení takzvane. Prípadne im dajú potom nejaký dostačujúci trest alebo náramok. Však toto tu funguje už celé roky, toto nie je žiadna novinka, že sa tu deje o týchto, s týmito kajúcnikmi, o ktorých tu teraz rozoberáme.
Čiže uvedomme si aj jednu vec, že Beňa, Makó, Zurian a tak, to nie sú žiadni miništranti. Títo jednoducho si možno zaslúžia tie tresty, ale ten proces nejakého dokazovania musí byť jasný. A nielen taký, že niekto o niekom niečo povie a na základe toho človeka zoberú na väzbu. Čiže proces musí byť jasný, orgány musia konať, ale nie takým spôsobom, ako sa to, ako sa to teraz koná.
A naozaj aj vidíme, pán Beňa, ktorý, ktorému bolo dokázané rôzne úplatky, vynášanie informácií a tak ďalej, tak dostal nakoniec iba podmienečný trest. Tak niečo na tom asi bude.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:38 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega poslanec, niektorí ľudia váhou svojej osobnosti a kvalitou seba samých vzbudzujú voči svojmu okoliu a voči spoločnosti určitú autoritu. No a potom sú tu ľudia ako pán minister Mikulec, ktorí sa správajú voči spoločnosti ako takej presne naopak. Autoritu nemajú, nevedia si ju získať, morálne sú skazení a častokrát sa voči svojmu okoliu, voči svojim podriadeným kolegom a možno aj nadriadeným správajú podlo a zákerne. A keďže majú rôzne komplexy a osobné problémy, neváhajú zneužívať pozíciu, v ktorej sa nachádzajú, na to, aby si tieto svoje problémy a komplexy riešili hoc aj zneužívaním právomocí verejného činiteľa ako takého.
Tie príklady, o ktorých ste hovorili a o ktorých sa tu bavíme celý deň, sú zásadného charakteru a usvedčujú pána ministra na základe úradných záznamov z neuveriteľných osobných zlyhaní a z úmyselného zneužívania právomoci verejného činiteľa.
Pán minister, ktorý sa tituluje, že je z protikorupčnej strany, je obviňovaný a tu sú jasné fakty a dôkazy z toho, že svojej vlastnej rodine, firmám svojho otca a svojho brata dosadzoval zákazky v celkovej hodnote niekoľko miliónov eur. Využil na to svoju pozíciu a tieto veci nevyvrátil pri obhajobe svojich činov toho, že potenciálne bral úplatky, toho, že dohadoval stretnutie so zločineckou skupinou, využíval tú klasickú metódu, ale tamtí sú zlí, tamtí pred nami boli horší, tamtí ma chceli zdiskreditovať, pretože on je vraj len obeťou obrovského komplotu, ktorý si naňho vymysleli hneď v niekoľkých záležitostiach.
Vymysleli si, že bral úplatky, omylom alebo úmyselne ho chceli zdiskreditovať, tak mu zobrali previerku na prísne tajné. On je zdiskreditovaný tým, že ho tu obviňujeme, že dával zákazky svojej rodine a nič z toho, skrátka, nie je pravda. Takto dopadla tá tzv. protikorupčná... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:39 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:42

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja len chcem upresniť niektoré veci. Keď sa tu narába s pojmom, že, že je nejaká pracovná skupina, ktorá vyhľadáva udavačov a tak ďalej a tak ďalej. Tých pracovných skupín je na polícii plno, či sa to nazýva pracovná skupina, špecializovaný tím, vyšetrovací tím. To je normálne, ak nejakú prácu nezvláda jeden vyšetrovateľ, je to náročnejšia vec, vždycky sa vytvorí nejaká skupina.
Čo sa týka vyhľadávania udavačov, to je klasická operatívna práca. Vyhľadávať svedkov, ktorí môžu mať znalosti o nejakej tej trestnej veci.
Čo sa týka tej spravodajskej informácie, ktorá tu bola čítaná, ja nie som si celkom istý, či tu vlastne mala byť čítaná, lebo my ako poslanci by sme nejakú spravodajskú informáciu mohli mať na výkon svojho mandátu. Tie spravodajské informácie idú prijímateľom zo zákona. A keď je to podozrenie z trestnej činnosti, tak toto mala dostať inšpekcia a Generálna prokuratúra. Teraz, aký to mohlo mať účel, že to tu počulo, ja neviem, ďalších x, ja neviem, 150 poslancov? Že niekto to vynese a tým pádom, ak to aj bola nejaká trestná činnosť, tá sa mohla utajovaným spôsobom rozpracovávať. Ale tým pádom, ako unikli informácie na verejnosť, tak keď aj niekto náhodou bol podozrivý, tak určite už si dá pozor.
Ďalej tu bolo narábané s nejakým pojmom, že niektorí sú bratí do väzby a niektorí nie. Konkrétne, nehovorím, že pán Takáč, ale aj pán Takáč na to poukazoval, vlastne hovoril o tom, že pán poslanec napríklad nebol vzatý do väzby. Tu treba tiež upresniť, že my ako poslanci máme nejakú poistku v ústave. Buď sa zmení ústava, alebo to potom bude v starom režime, že poslanec môže byť vzatý do väzby, len keď je zadržaný. Ale zadržaný môže byť, len pokiaľ je pristihnutý pri páchaní trestného činu. (Ruch v sále. Zaznenie gongu.)
A ďalej sa tu interpretovali, že niektoré obvinenia, ktoré sa zrušili, tak, tak sa tu narába s pojmom, že bolo zastavené trestné stíhanie. No nie, nebolo. Boli zrušené, že boli vydané predčasne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:42 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám pekne, pán predsedajúci. Ďakujem každému kolegovi, ktorý reagoval faktickou otázkou.
Ja by som od koaličných poslancov skôr očakával také ako vysvetlenie, resp. že by sa vyjadrili a povedali, že, áno, mňa pán minister Mikulec presvedčil. Áno, nemal zákazky ten jeho brat, nemal zákazky ten jeho otec, neprenajímal sa ten byt, nie je to pravda. Ale toto všetko pravda je. To je jedna rovina.
Druhá rovina, vysvetlenie to, že, čo nám tu čítali, že to sa nedialo? To sa nedialo?
Pán kolega Potocký, no, pripomeniem vám napríklad pána Maku (Makóa, pozn. red.), môžem aj pána Slobodníka, ale poviem pán Makó. Sám pán Matovič priznal, že sa pred voľbami niekoľkokrát s ním stretol. Niekoľkokrát sa s ním stretol. Pán Matovič vybavoval pánovi Makóovi prijatie do SIS-ky spolu s pánom Slobodníkom. Pán Matovič sľúbil 20 mil.
Čiže kriminálnik Makó, ja si kladiem otázku, že či neni koordinovaný a spoločne s pánom Matovičom ešte pred voľbami, lebo ako toto sú tak závažné informácie. A ja si myslím, že toto sú, toto sú veci, ktoré proste musia ísť na povrch a je to absurdné a obludné to, čo sa deje na Slovensku momentálne.
A ja pevne verím, že do budúcnosti tí ľudia, ktorí toto všetko zapríčiňujú a zapríčinili, budú niesť za to aj zodpovednosť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 18:44 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video