31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.6.2021 o 15:56 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Suja, vo svojej rozprave si naozaj poukázal iba na to, že nikto sa tu vôbec nezastáva ľudí alebo nominantov politických alebo kadejakých iných, ktorí preukázateľne pochybili, preukázateľne sú buď vo väzbe, preukázateľne sú buď obvinení alebo vyšetrovaní. Toto nikto nemôže spochybniť, práve naopak, poukázal si iba na to, aby títo ľudia boli vo všetkej počestnosti a zákonným spôsobom konfrontovaní so všetkými orgánmi činnými v trestnom konaní a nebolo im v žiadnom prípade upierané ich právo buď vypovedať, ako sa to deje pri rôznych prípadoch, či už živých, alebo odložených. A najmä to, čo si spomínal v osobe a situácii exriaditeľa SIS-ky pána Pčolinského.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, aj z radov opozície, aj z radov koalície tu bol prijatý nejaký úzus, aby bolo umožnené pánovi Pčolinskému prísť pred Národnú radu Slovenskej republiky a vypovedať v tejto veci. Ja na tom nevidím absolútne nič zlé.
Tak ako povedal riaditeľ Slovenskej informačnej služby, terajší, Aláč, všetky dôkazy, naozaj všetky dôkazy boli získané naozaj iba zákonnou cestou a všetky dôkazy môžu byť použité v trestnom konaní.
Takže ja naozaj nerozumiem reakcii niektorých kolegov, že správa Slovenskej informačnej služby je iba nejaká domnienka alebo nejaká získaná informácia a to všetko musí preveriť ešte inšpekčná služba, súhlasím, ale každú správu Slovenskej informačnej služby musíme brať veľmi na zreteľ a musíme poukázať na to, že tieto informácie sú viac ako, viac ako zarážajúce.
A na záver by som ešte chcel zablahoželať kolegovi Mazurekovi k dnešným úspešne zvládnutým štátniciam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:51 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pani poslankyňa Majorová Garstková, vadí mi, že to bolo v minulosti, vadí. Ale viete, čo na rozdiel od vás mne vadí, že to je aj teraz. Takže.
Pán Potocký, systém pokračuje, je horší a Matovič vynáša rozsudky alebo ho nepočúvate? Matovič je ten, čo tu vynáša rozsudky dopredu. Minister Mikulec v Denníku N dva dni skôr, ako je človek obvinený. Oni vynášajú rozsudky. Dobre?
Pán poslanec Pollák, no koho mám zastávať? Vášho otca, čo Cigáňom alebo Rómom predá solárko a zarába na fondoch? Alebo rozkráda fondy, tak toho mám zastávať? No toho asi nie, pán poslanec Pollák, to uznajte. Rómom solárko? Ako fakt.
Pán poslanec Žiak, som veľmi rád, že ste tu spomenul, že tí, čo sú vo vláde, kradnú, lebo máte s tým vlastné skúsenosti. Teraz ste vo vláde, my kradnúť nebudeme, keďže nie sme, ale vy kradnete. Áno, sám ste to potvrdil, čo predtým naznačoval aj Sulík. SaS-ka je vo vláde, kradne podľa slov Žiaka.
A, áno, ja som schopný povedať pravdu a to vám vadí. Keď som ticho, ste taký, že v pohode, Suja nekričí. Keď kričím, tak ľudia to počúvajú a to vám vadí, že to počúvajú.
Pán poslanec Šefčík, prečo ste nevystúpil, keď sa mi tu včera vyhrážal minister Mikulec? (Reakcia z pléna.) Prečo ste nevystúpil, keď sa mi včera vyhrážal poslanec, minister Mikulec? To vám už nevadilo, bol ste ticho.
Viete, a, pán poslanec alebo Marian Kotleba, mne je jedno, kto koho je nominant. Mne je to úplne jedno, ja neberem na vašich ľudí, našich ľudí, ja berem na to, čo sa tu deje. A keď raz mu bola zaobhájená právo na obhajobu, právo na to, aby nám vysvetlil, čo sa stalo, nebol zbavený mlčanlivosti, tak ho, to beriem ako politického väzňa.
Mohol by som ukazovať na iných, ale potom na mňa budú útočiť, že zastávam SMER. A to nepotrebujem, SMER má toho za prstami dosť.
Ja hovorím o vás, ako ste zapchali ústa vlastnému človeku. Veď keby vypovedal, možno zistíme, že je vinný. Takže toto, Marian Kotleba, toto je problém. Nie že zastávam práve jeho, je problém, mne je jedno, kto koho človek je. Chcem... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 15:53 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:56

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, ktorí ste tu ešte, ja sa najprv jednou vetou vrátim k úvodnému vystúpeniu Roberta Fica, v ktorom veľmi, povedal by som, presvedčivo opísal to, aký bordel dnes panuje v tajných službách, aký bordel v týchto službách panoval v časoch aktívneho pôsobenia ministra Mikulca, ako si rôzni agenti a príslušníci týchto tajných služieb robia na seba navzájom záznamy a potom tieto záznamy pri vhodných príležitostiach na seba vyťahujú, ako namiesto to, aby chránili záujmy Slovenska, Slovenskej republiky, jej obyvateľov, tak proste riešia rôzne hry, klebety, konšpirácie, intrigy a mocenské boje.
Je katastrofa, ak tento stav, ktorý tu bol opísaný bývalým predsedom vlády, náhodou aj dnes platí pre tajné služby. To je proste katastrofa. To by chcelo naozaj nejakú hĺbkovú inšpekciu, vyvodenie skutočnej zodpovednosti a reformy týchto služieb, pretože ak je na tom čo len tretina pravdy z toho, čo tu Robert Fico popísal na začiatku, tak to takto nemôže ostať.
Tým vlastne aj Robert Fico dal odpoveď na otázku, prečo som ani opakovane nemohol byť nikdy ja zvolený za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu Vojenského spravodajstva, pretože by sa ľudia naozaj mohli dozvedieť to, že mnohí agenti sú skutočne verejne činné osoby, že mnohí, ktorí sú pokladaní za slušných a serióznych politikov, sú v podstate agentami tajných služieb a že rozrobení nie sú, rozrobené nie sú len záujmové osoby, ale možno tretina Slovenska.
Druhá vec, ktorú Robert Fico na začiatku svojho prejavu povedal, že SMER nikdy pomocou trestného práva neprenasledoval politických oponentov, toto je obrovské klamstvo, obrovská lož, pretože sám som bol cieľom týchto perzekúcií. Sedem rokov ma Úrad boja proti organizovanej kriminalite prenasledoval, trestne stíhal, každý druhý mesiac mi robili domové prehliadky a kukláči boli u mňa na návšteve, nakoniec to skončilo odsúdením vyšetrovateľa ÚBOK-u, majora z Banskej Bystrice, kto má záujem o meno, potom mu ho môžem povedať.
Taktiež si veľmi dobre spomíname, ako na objednávku vtedy koaličného partnera Andreja Danka bol rozbehnutý proces na rozpustenie našej politickej strany, ktorý len vďaka odvahe sudcov na Najvyššom súde nebol zrealizovaný do úspešného konca, a bolo tragédiou, že títo sudcovia sa stali potom predmetom zastrašovania a že v rámci výpovede niektorých kajúcnikov vyšlo najavo, že vtedajší minister spravodlivosti Gál veľmi aktívne pôsobil s cieľom ovplyvniť sudcov Najvyššieho súdu, aby rozpustili našu politickú stranu. Dnes sa o týchto ľuďoch ako keby nič nehovorí, nikto si na nich nespomenie.
Taktiež pán Fico zabudol povedať, že keď už nestačilo prenasledovať ľudí cez ÚBOK, tak bola založená NAKA. Presne tá istá NAKA, ktorá sa teraz vymkla spod kontroly a ktorej konanie je príčinou možno aj týchto vecí, ktoré sa tu dnes konajú.
Veľmi dôležité je opäť spomenúť meno pána Beňu, ktorý bol práve vládou Roberta Fica vytiahnutý z pozície krajského riaditeľa Policajného zboru v Banskej Bystrici na vyššie funkcie a ktorý sa veľmi aktívne teraz podieľa na celom tomto bordeli, ktorý sa tu, ktorý sa tu rozohnil, rozpútal.
Taktiež musím vytknúť Robertovi Ficovi, že viackrát vo svojej úvodnej reči spomenul, že za jeho čias sa nestíhali politici, ktorí mali prsty v rozkrádaní štátu počas privatizácie. Ale veď presne to je chyba! Presne to bola obrovská chyba, pretože národ čakal, že tí, ktorí sa zúčastňovali privatizácie, ktorí dostávali štátne podniky za korunu, pôjdu konečne za toto sedieť. Žiaľ, nestalo sa to a stať sa to malo.
No a teraz ale k aktuálnemu hrdinovi tohto odvolávania, k pánovi ministrovi Mikulcovi.
Pán Mikulec, naše dôvody na to, aby sme podporili vaše odvolanie, nesúvisia s tým, že jedna skorumpovaná banda dnes na Slovensku bojuje proti druhej, že policajti, ktorí sú zadobre s jednou skupinou politikov, sa neznášajú s policajtami, ktorí sú zadobre s druhou skupinou politikov, že príslušníci Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva v tom hrajú svoje temné spravodajské hry. To je jednoducho nechutná nahota toho, ako sa to tu postupne v tom, ako sa súčasná vláda s bývalou vládou prekárali v tom, kto je horší, vytiahlo na povrch. Obrovská špina, o ktorej keď sa ľudia raz dozvedia v plnom rozsahu, tak tu dôjde k veciam, o ktorých poznáme možno spred dvesto rokov.
Pán Mikulec, naša, naše dôvody na vaše odvolanie sú iné. Naše dôvody sú tie, že polícia pod vaším vedením začala s terorom a zastrašovaním sudcov v čase, keď sudcovia jediní sa mohli postaviť proti protiústavným a protizákonným opatreniam vlády súvisiacim s koronakrízou, keď ľudia sa báli vyjsť na ulicu v dôsledku toho, že policajti, ktorí nechceli týchto ľudí prenasledovať, boli svojimi nadriadenými – a podľa našich informácií z Prezídia Policajného zboru tieto nariadenia išli priamo z vášho ministerstva – tlačení do toho, aby policajti aktívne pôsobili proti občanom, ktorí sa nechceli týmto nezmyselným, protizákonným a protiústavným opatreniam podriaďovať.
Pán Mikulec, polícia pod vaším vedením dostala ľudí pod zámok. Vy ste, pán Mikulec, podporili vládne nariadenia, ktoré z vianočných návštev, veľkonočnej oblievačky a návštevy hrobov svojich blízkych spravili priestupok.
Pán Mikulec, ak vy ste s týmito nezmyselnými nariadeniami a vyhláškami nesúhlasili, mali ste to prejaviť. Vy ste boli ticho. Vaši podriadení tlačili policajtov do aktívnej, aktívnych zásahov proti týmto občanom, ktorí s týmto nesúhlasili
Pán Mikulec, polícia pod vaším vedením použila vodné delo proti demonštrantom, ktorí sa búrili a oprávnene búrili proti týmto opatreniam. Vodné delo. Vy a vaša vláda, ktorí ste hovorili o demokracii a o tom, že ľudia sa nemôžu báť, že už tu nemôže byť taká perzekúcia ako za minulej Ficovej vlády. Ale toto oni nikdy neurobili. Teraz nehovorím o Šarišských Michaľanoch, hovorím o týchto vládnych opatreniach.
Jednoducho, pán Mikulec, vy ste pokračovali aj v tom, že ste rozdeľovali ľudí na našich, resp. vašich a tých druhých. Viete, o čom hovorím? Že polícia pod vaším vedením, pán Mikulec, stíhala ľudí za národné prejavy, stíhala ľudí za prejavy vlastenectva. Ale na druhej strane, keď Igor Matovič povedal, že dosiahol míľnik vraždou Kuciaka a jeho snúbenice, tak sa žiadne trestné stíhanie nekonalo. Keď Matovič povedal o tom, že chce prekonať NSDAP, Hitlerovu stranu, tak sa žiadne trestné stíhanie nekonalo.
Obrovský dvojitý meter, pán Mikulec, ktorý ľudia veľmi citlivo vnímajú a nechápali, kde sa tá spravodlivosť stratila. Nechápali to.
Jednoducho, pán minister Mikulec, ja musím povedať, že vy vo funkcii ministra vnútra ste sa aktívne podieľali na zavádzaní otvorene fašistických praktík v Slovenskej republike, a preto musíte vo svojej funkcii skončiť. Jediné, čo by vás mohlo zachrániť z môjho pohľadu, je to, aby ste sa dnes ešte pred hlasovaním o vašom odvolaní postavili pred národ, ospravedlnili sa celému Slovensku za tie nezmyselné opatrenia, ktoré gniavili ľudí, a dali verejný prísľub, že už nikdy polícia pod vaším vedením takéto opatrenia proti národu neuskutoční.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.6.2021 o 15:56 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Kotleba, pôvodne som nemienil na vaše vystúpenie reagovať, ale povedali ste niečo také, čo ma k tomu pomklo, keď ste hovorili, že existovali statoční sudcovia, ktorí nedopustili, aby vaša strana bola rozpustená. Samozrejme, v parlamente je možné povedať čokoľvek a je v podstate na každom politikovi, aby si tú svoju hlasnú trúbu pustil, ako uzná za vhodné, nahlas.
Ale o týchto veciach existujú aj iné informácie. Napríklad taká informácia v rešpektovanom denníku uvádza toto: „Marian Kočner v komunikácii s Alenou Zsuzsovou pripomína aj to, kto má mať vplyv v ĽSNS. 10. marca 2018 píše Kočner Zsuzsovej správu, v ktorej tvrdí, že "Kotleba podrží Ficovu vládu" a dodáva: "Som vybavil, že" národná, že "Najvyšší súd Slovenskej republiky pošle do p... Čižnárovo podanie na zrušenie ich strany. Súd povie, že nie sú fašisti. Tak sú mi niečo dlžní. Vidím dopredu pár krokov", tvrdí Kočner.“
Takže, pán Kotleba, nemyslím si, že z vašej strany bolo šťastné tvrdiť, že na základe nejakých statočných sudcov vaša slávna politická strana ešte existuje. Jednoducho klamete, nie je to prvýkrát a predpokladám, že ani nie posledný.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:05 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Martin Beluský

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Kotleba veľmi správne vystihol, že jediným výsledkom práce súčasného ministra vnútra pána Mikulca je to, že tu v podstate zaviedol zo Slovenska alebo na Slovensku policajný štát skrz tie rôzne totalitné opatrenia práve pod zámienkou COVID-u-19.
No ja by som ešte doplnil, že je tu ešte jedna taká, ešte jedna taká hra na možno človeka, ktorý akože navonok rozviazal ruky policajtom, že môžu konať v rôznych kauzách. No je to len jedna v podstate taká falošná a pokrytecká hra, lebo, pretože ak by naozaj rozviazal ruky policajtom, tak predovšetkým by policajti mali rozviazané ruky v tom, že môžu chrániť, môžu chrániť slušných ľudí pred útokmi, dennodennými útokmi rôznych neprispôsobivých asociálov a plniť si tak svoje povinnosti bez toho, aby boli obviňovaní z nejakého rasizmu.
A ak by mali naozaj policajti rozviazané ruky, tak by sa predovšetkým vyšetrila alebo by boli obvinení aj aktéri kauzy Gorila, tu by však ale nemohol byť v tejto vláde ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny práve, práve pán Milan Krajniak, ktorý je v tomto spise Gorila spomínaný ako jeden z piatich rozhodujúcich hlasov Penty vo Fonde národného majetku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:08 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marian, správne si to skomentoval. Veľmi správne. Áno, neriešia sa problémy štátu, ale riešia sa intrigy, mocenské hry. Je tam chaos, nedôvera, ako som už pred chvíľou povedal v predchádzajúcej faktickej poznámke.
A veľmi oceňujem, že si spomenul, aj čo sa dialo za vlády SMER-u. Ja by som to trošku rozšíril. Áno, aj za vlády SMER-u, práve vtedy boli politické procesy, náhubkový zákon, poplatný prokurátor, ideologický exot pán Honz či vyšetrovatelia NAKA vyštudovaní za peniaze a štipendiá Open Society Found, to je za Sorosove peniaze, plus zvláštne personálne obsadenie NAKY. Aké? To vám poviem príklad teda.
Keď som čakal na vyšetrovanie vo vstupnej hale, podotýkam, bolo jar alebo leto, ale bolo teplo, a ja som sa tam v tej hale cítil ako na celosvetovom kongrese hnutia Skinhead. Prichádzali zamestnanci NAKY. Samé holé hlavy, potetované telá a aj extrémistické symboly na skútroch zaparkovaných pri budove. Aj som si to odfotil kvôli zaujímavosti.
Pán Mikulec len pokračuje v činnosti pána Kaliňáka a zdokonalil policajný štát Kaliňáka na 100 %, o 100 % zvýšil výkonnosť policajného štátu.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:09 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marian, ja ti ďakujem, že si spomenul, ako sa robili stíhania na politickú objednávku aj za minulej vlády, pretože dobre si pamätám, koľkokrát ťa kukláči zobrali a zobrali ťa aj napríklad iba tak preventívne a to si niektorí ľudia nevedia predstaviť, ako si sa nachodil do tej budovy ÚBOK-u na Partizánskej ceste ako na klavír a vyšetroval ťa ten vyšetrovateľ, myslím, že to bol nejaký major alebo niečo také a nakoniec mu našli tie spreneverené peniaze priamo v skrini v ÚBOK-u, potom ho aj zavreli. Takže karma je zdarma.
A toto všetko, čo si si ty prežil, keby prežili niektorí títo poslanci, ktorí tu sedia, hrajú sa na nejakú národnú myšlienku, tak by na takúto národnú myšlienku zabudli za 5 minút. Pretože 2-3-krát by ich zobrali, niekde predvolali a zabudli by na to, čo vlastne chcú, ako to chcú spraviť a ten ich boj by trval naozaj možno len niekoľko minút. Čiže na toto netreba zabudnúť.
A ja ti ďakujem naozaj za to, že celé si toto prežil, že si dotiahol našu stranu do parlamentu, aj keď ten boj je tŕnistý.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:11 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som v intenciách rozpravy pána poslanca Mariana Kotlebu chcela zdôrazniť, že teda v prvom rade som veľmi rada, že odzneli práve tieto dôvody, pretože stále sa tu už druhý deň hovorí len o dôvodoch, ktoré v podstate vyplývajú z tých známych skutočností posledných, možno jedného, dvoch mesiacov. Jedná sa okolo pána Pčolinského a tie ostatné udalosti, ale pán minister je vo svojej funkcii vyše roka. A to, čo sa udialo za posledný rok, to občanov trápi viacej, pretože sa to dotýkalo všetkých občanov.
My a my plus ostatní poslanci a respektíve radoví občania nevedia rozlíšiť, či nakoniec či je to skutočne, či bol ten Pčolinský vinný, nebol vinný, nemáme prístup k informáciám, ale to, čo sa udialo, že vlastne pán minister urobil z nášho štátu policajný štát, totalitný štát, ktorý hlavne starší občania, ktorí to ešte prežili, porovnávajú z päťdesiatymi rokmi, že urobil z demokracie jednoducho obyčajnú totalitu, toto skutočne ľudia, že toto sme si nikdy nemysleli, že by takéto niečo sa mohlo stať.
Tak toto sú skutočné dôvody, za ktoré musíme zahlasovať za odvolanie pána ministra.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:12 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Andrej Medvecký
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Kolega, som rád, že si pripomenul, ako nás v minulosti ministri vnútra skúšali a doslova terorizovali na akciách, keď nám nechceli dovoliť, aby sme išli medzi ľudí, to isté robil aj súčasný minister vnútra, keď terorizoval celé Slovensko tými opatreniami a nespravil voči tomu úplne nič.
Preto ja, ale aj celý náš klub v žiadnom prípade nemôže podporiť činy tohto ministra.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:13 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video