31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:32 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:14

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom za faktické poznámky.
Rasťo Schlosár, tebe ďakujem za doplnenie, naozaj z časových dôvodov som už nestihol spomenúť laxný prístup pod vedením pána ministra Mikulca pri riešení kriminality v cigánskych osadách a to, že tam dochádza k zhoršovaniu kriminality z mesiaca na mesiac, to jednoducho všetci ľudia, ktorí v okolí týchto osád žijú, zažívajú veľmi smutným a tragickým spôsobom na svojich životoch a skutočne čakali, že dôjde k nejakému posunu k lepšiemu, pretože bolo to aj súčasťou programového vyhlásenia vlády, a ten posun je radikálny aj k horšiemu.
No a, pán poslanec Baránik, vy mi stojíte za extra spomienku, pretože vy, keď niečo poviete, to je, to sa musí zapisovať. Vy ste sa stali symbolom právneho bezvedomia na Slovensku. Vy ste hanba nielen strany Sloboda a Solidarita, pán poslanec Baránik, vy ste výsmech právnického vzdelania. Vy ste dehonestácia advokátskej profesie. Vy ste proste chodiaca hanba, pán poslanec.
A ja si vždy doslova užívam vaše faktické poznámky, lebo to je, to je normálne balada na dušu, keď človek ako vy sa pokúša spraviť alebo povedať niečo inteligentné.
Takže ďakujem pekne, pán poslanec Baránik, myslím, že ste pobavili nielen mňa, ale aj celé Slovensko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:14 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:16

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som sa dnes špeciálne prihovorila poslancovi Robertovi Ficovi, poslancovi Petrovi Pellegrinimu, poslankyniam Denisy (Denise, pozn. red.) Sakovej a Ľubici Laššákovej, poslancom Jaroslavovi Baškovi, Ladislavovi Kamenickému, Richardovi Rašimu, Jánovi Richterovi, Ľubomírovi Vážnemu a Petrovi Žigovi.
Prihováram sa vám preto, že ste spoluzodpovední za nespravodlivosti z nedávnej minulosti, s ktorými sa teraz ako spoločnosť musíme vyrovnávať. Ste spoluzodpovední, pretože ste boli predsedami, ministrami, štátnymi tajomníčkami či tajomníkmi vlád, ktoré umožnili vznik a fungovanie systému tzv. naši ľudia. Pripomeňme si, že názov dostal podľa najmenšieho z nich, malého Lacka a že svet sa o vašich ľuďoch dozvedel vďaka odvahe dvoch policajtov.
Už pri vzniku SMER-u sa hovorilo o akcionároch a mužoch v pozadí. Počas vašich vlád sa mnohí ľudia obávali nitrianskej skupiny tzv. bödörovcov. Počas vašich vlád ste umožnili to, že časť polície pomáhala a slúžila nie všetkým, ale iba vyvoleným. Počas vašich vlád došlo k podozrivým odnímaniam a zastavovaniam vyšetrovania prípadov a vy ste sa len prizerali. Počas vašich vlád sa udialo to, čo váš riaditeľ finančnej polície pomenoval: „My sa tu hráme na bohov a za peniaze sme ochotní urobiť všetko.“ Vy ste boli vo vláde a korupcia nabrala také rozmery, že státisícové úplatky, ktoré Slobodník priznal, citujem, „sú len zrnkom toho, čo sa udialo, a to nielen v bezpečnostných zložkách, ale aj v iných sférach, ako je hospodárstvo, finančníctvo a podobne“.
Som presvedčená, že naša krajina sa nevie pohnúť dopredu, ak sa nevysporiadava so svojou minulosťou. V prípade Slovenska sme sa museli vysporiadať so zlyhaniami našich predkov počas Slovenského štátu a ospravedlniť sa za desaťtisíce zmarených životov. Na júnovej schôdzi budeme hlasovať o ďalšom zákone, ktorý nám má pomôcť vysporiadať sa s našou komunistickou minulosťou, aspoň symbolickým odobratím nezaslúžených benefitov bývalým komunistickým pohlavárom a eštebákom.
A, áno, jedného dňa sa budeme musieť vysporiadať aj s našou mečiarovskou minulosťou, špeciálne s únosom prezidentovho syna a vraždou Róberta Remiáša. V tomto zmysle je veľmi symbolické, že sa o vyšetrovaní zločinov vašich ľudí hovorí v pléne práve počas obdobia, keď sa rozhodovalo a prebiehalo odvolávacie konanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. To, čoho sme dnes svedkami, čo v súčasnosti vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní, čím sa zaoberajú súdy Slovenskej republiky, väčšina z toho sa týka minulosti, počas ktorej vládli vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Tie vlády, ktorými predsedami a členmi ste boli vy, kolegovia. Zoči-voči pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej by som od vás namiesto kriku a obviňovania očakávala skôr verejné ospravedlnenie alebo aspoň pokorné mlčanie.
A teraz sa prihovorím... (Potlesk.) A teraz sa prihovorím nám koaličným poslancom a členom vlády a aj všetkým našim nasledovníkom. Hoci sa človek môže cítiť kráľom, keď je premiérom, ministrom alebo poslancom, máme, dokonca musíme neustále myslieť na to, že sme v službe, že naším jediným privilégiom má byť to, že môžeme veci verejné formovať priamo. A my chceme formovať a máme formovať zákony tak, aby žiadne podozrenie zo žiadnej trestnej činnosti nezostalo bez povšimnutia. Orgány činné v trestnom konaní musia mať priestor a podmienky na to, aby v súlade so zákonom vyšetrili každé podozrenie z trestného činu. A polícia, prokuratúra i súdy sú povinné dodržiavať zákony a postupovať len v rámci svojich zákonných kompetencií, tak ako to uviedol aj pán minister Mikulec.
Je dôležité, aby sme si my všetci, aby sme mali my všetci na pamäti a vždy konali v súlade so zákonom. Pred nespravodlivosťami nesmieme zatvárať oči. A špeciálne my politici máme zodpovednosť za to, čo sme sľúbili – dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.
Ja dodávam, že našou povinnosťou je rozširovať priestor pre slobodu a spravodlivosť, lebo aj my sa staneme jedného dňa súčasťou minulosti a budú nás súdiť podľa našich skutkov.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.6.2021 o 16:16 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, to čo bolo? Vy ste si pomýlili schôdzu alebo to čo ste prišli nacvičovať? Veď takých somarín poviem za 15 sekúnd omnoho viac aj bez papiera. (Potlesk.) To ste potrebovali čítať z papiera? (Potlesk a pokrik v sále.)
Áno, presne, tlieskate, potvrdili ste, čo som povedal, že pani poslankyňa tu musela z papiera prečítať somariny. K odvolávaniu pána Mikulca nepovedala jedno jediné slovo a vy sa smejete a tlieskate. Lebo ste podobnej kvality ako pani poslankyňa pred vami.
Ani slovo, ani slovo k obvineniam, ktoré tu na pána Mikulca padli, že dvaapolmiliónovú zákazku dohodil svojmu otcovi. Vám to nevadí, vy protikorupčná strana. Že dohodil ďalšiu zákazku firme svojho brata, ani to vám nevadí, páni z protikorupčnej strany. Že vás má za úplných blbcov, že vám povie, že hodinky má fejkové, ani to vám nevadí. A k tom sa pani poslankyňa vyjadrovať predsa nebude, no nie? Ani jedno jediné slovo!
Tu sa odvoláva Mikulec, a vy riešite Mečiara, Kuciaka, únos prezidentovho syna. Kde ste? Nepomýlili ste si schôdzu? A ešte tie úbohosti musíte čítať z papiera. To fakt sa nezmôžete ani na to, aby ste také niečo vysplietali spamäti? Veď sa to naučte naspamäť, keď s tým máte problém. Veď to bolo strašné!
Veď pán Mikulec je minister vnútra a toto tu teraz riešime na tejto schôdzi, pani poslankyňa, nie minulé vlády, nie to, čo bolo pred tým a to je tá najväčšia úbohosť vašej vlády, že vy jedinú obhajobu, ktorú máte na svoje činy, je poukazovanie na to, čo tu bolo pred tým a čo sa dialo v minulosti.
Ale to sa mňa netýka. Ja nemám nič spoločné ani s minulými vládami, s tým, čo sa tu dialo, s tým, kto zneužíval políciu, s tým, kto rozkrádal verejné financie, ale zaujíma ma, prečo vy obhajujete svoje vlastné činy, ktoré sú neobhájiteľné, v tomto prípade činy pána Mikulca, tým, že hovoríte, čo sa dialo pred tým, ale nepoviete ani slovo k tomu, čo sa tu kladie za vinu pánovi Mikulcovi.
nedokázal to vyvrátiť, lebo jediné jeho vyvrátenie bolo – všetci boli proti mne a ja som chudáčik obeťou komplotu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:21 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:23

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, to, že sa páchali zlé veci, to, že sa za predchádzajúcich vlád porušoval zákon, to ospravedlňuje súčasné konanie ministra Mikulca? To, že on cez svojho podriadeného si vypýta nejakú províziu alebo úplatok, z ktorého je spísaný úradný záznam, ktorý nám tu bol prednesený, asi 15-tisíc euro, to je v poriadku? Hej, lebo predtým sa kradlo, tak je to okej, keď to robí aj on. Ja neviem. Je spísaný o tom úradný záznam, pani kolegyňa. O tom ani slovo na jeho obhajobu.
Vaša reč, to bol pekný prednes niekde na Slavíne alebo tak, že za štát, alebo missky keď niečo hovoria, za svetový mier. Len viete, čo je problém? Že ani vy nedodržujete ústavu, ani zákon a to je fakt.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:23 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milá kolegyňa Anka Andrejuvová, myslím, že teraz si úplne symbolicky dala veľmi dobrú ilustráciu celej tejto debaty. Práve títo dvaja páni, ktorí mali faktické poznámky predo mnou, tu celý čas sa snažia nahradiť fakty, informácie a informovanosť krikom. Už to tak často býva v živote, že keď niekto nemá argumenty, tak si myslí, že čím hlasnejšie bude kričať, čím viac bude hulákať, tak ako je zvyknutý možno z krčmy alebo z nejakého mafiánskeho prostredia, tak tým viac jeho argumenty zaberú a všetci sa ho zľaknú a možno mu uveria a bude to strašne presvedčivé.
A ako kontrast toho sa tu postavíš ty, krásna mladá dáma a jemným hlasom povieš pár faktov, apeluješ na svedomie, na to, že ľudia by si mali uvedomiť svoje chyby a to sa mi veľmi páčilo. Na druhej strane myslím si, že je to veľmi ťažké pri ľuďoch, ktorí svoje svedomie zrejme zašlapali do prachu počas dlhých rokov, keď si túto krajinu sprivatizovali, ukradli štát, urobili si z neho vlastnú eseročku.
A je mi veľmi ľúto, že práve títo ľudia, ktorí sa ich teraz zastávajú, v tom čase ich nekritizovali, možno kritizovali to, že nie sú oni pri moci, ale nepamätám si, že by prišli s odhaleniami nejakého veľkého kradnutia, podvodov, korupcie, naopak, počas bačovania pána Kotlebu na Banskobystrickom samosprávnom kraji ich dokonca často dokázali ešte pretromfnúť.
Ešte si dobre pamätáme, ako sa pán poslanec Miroslav Suja, terajší, stal šéfom regionálnych ciest, dokonca po tom, čo pán Kotleba prehral voľby v Banskobystrickom kraji. Takže od takýchto ľudí to ťažko čakať.
A som veľmi rád, že ty si ukázala takýto kontrast, že dá sa diskutovať aj férovo. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:24 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa, vy ste spomenuli aj moje meno, tak ja sa chcem opýtať, čo som ja ukradol, že vy ste, keď ste vy taká, taká absolútne čistá vo všetkom a rozprávali ste tu toľko, toľko vecí, že na záver už len amen chýbalo, fakt že.
Musím povedať, hovorili ste, že my ideme robiť to, čo sme sľúbili ľuďom. Tak sa pýtam, prečo vám 80 % ľudí na Slovensku nedôveruje? Zato, že robíte, čo ste sľubovali?
Chcem sa opýtať, keď ste taká veľmi spravodlivá, tak sa pozrite na firmu Eurolab Lambda. Vyšli nové čísla, viete, koľko má zisk táto firma? Tých 100-tisíc, čo hovoril pán Krajčovič, je 3,7 mil., pani zlatá! Tak si to pozrite.
Nechcem hovoriť o tých miliónoch, ktoré išli bokom, lebo ja som bol na poslaneckom prieskume a videl som, koľko tá firma mala zarobiť.
Takže vy tu nerozprávajte o nejakej čistote vašej strany OĽANO, z ktorej ste prišli. To boli frázy, frázy, frázy. A musím povedať jedno, mne to pripadalo, ako keby vám to napísal pán Heger, ktorý veľa hovorí, a nič nepovie. Vy tu moralizujete, pozrite sa do vlastných radov. A keď chcete byť konkrétna, tak buďte konkrétna. A keď používate mená, tak láskavo dajte fakty na stôl.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:26 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Andrejuvová, veľmi správne ste poukázali na obrovské farizejstvo tých, ktorí zvolali túto schôdzu. Farizejstvo to je a my všetci vieme, že to tak je. Oni to vedia a my to vieme, všetci by to mali vedieť, je aj správne to povedať. A to, čo tu odznelo pred chvíľou, je toho veľkým potvrdením.
Jediná drobnosť k tomu, čo by som dodal, že medzi tými menami by mal byť aj bývalý pán minister financií Kažimír, ktorý sa vyznamenal tým, že keď som mu tu v tejto sále povedal, že on je tiež členom organizovanej skupiny, ktorá na ministerstve financií robí nekalosti, tak ma zažaloval a, div sa svete, zažaloval ma údajne za uvedenie nejakej nepravdy, podotýkam, v parlamente a, div sa svete, zo všetkých tých asi 5 500 advokátov, ktorých si mohol vybrať, si vybral advokáta toho istého, ktorého používa Marian Kočner. Čiže už tým dal akosi najavo, že je niekde inde trochu. No a potom celkom nedávno vyšlo najavo to, čo sme predtým ani nevedeli, a teda keď bolo povedané istým si významným obvineným, že oligarcha Brhel dával ministrovi pol milióna a, samozrejme, pochopiteľne, pán Kažimír toto poprel. Presne tak, ako to popierajú všetci ostatní, pretože všetci vieme, že priznanie sa je síce poľahčujúca okolnosť, ale trest istý.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:28 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Anna Remiášová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľakrát tu zaznelo, že nikto neobhajuje pána ministra. Ale ja sa chcem spýtať – prečo? Preto, lebo ste si vymysleli a nejakým spôsobom dodali informácie, ktoré vôbec nie sú pravdivé? Moju dôveru má a je na vás, ako sa s tým vysporiadate.
A chcem ešte adresovať, takisto aj Anička spomenula vo svojom komentári, zároveň odpoveď pánovi Sujovi. (Reakcia z pléna.) Nie, nehanbím sa pozrieť pani Pčolinskej do očí, pretože jej manžel žije, môjho syna dala vládna garnitúra, ktorá spáchala únos prezidentovho syna, spáliť a upáliť zaživa. Ja by som dala za to život, keby môj syn mohol žiť. Snažili sa mu našiť nejakú špinu, bola by som rada, keby bol radšej zatvorený ako mŕtvy.
Takže bojujem iba za spravodlivosť, za spravodlivý proces a nech už dopadne akokoľvek, ale chcem, aby spravodlivosť zvíťazila, a v tom je medzi nami rozdiel.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:30 hod.

Anna Remiášová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:32

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že spravodlivosť by mala zvíťaziť, ale mali by o nej rozhodovať ľudia, ktorí niečo prežili, majú nejakú skúsenosť.
Vážená pani kolegyňa, ja som vám už minule povedala, vy tu predkladáte zákony, kedy ste ešte ani vôbec nežili. Kedy nemáte žiadne skúsenosti o tom, čo bolo.
Viete, mnohí ľudia nám rozprávajú, že toto sú 50. roky. A viete, čo bolo príznačné pre 50. roky? Ja som to už minule povedala, že zneužívali mladých ľudí, presne ako ste vy, na predkladanie rôznych vecí na rôznu šírenú demagógiu a presne používali ešte aj umelcov. História sa zopakovala.
Ja chcem povedať jedno, keď hovoríte o spravedlnosti, sedí tu pán Mikulec, tak sa porozprávajme o spravedlnosti.
Pán Mikulec, vy ste rok a pol neodpovedali, v Humennom vaši kolegovia, pán Mičovský, mali plagáty, megaplagáty, ktoré neboli napísané v transparentných účtoch, neboli nikde zapísané, s pánom Šudíkom mali ich po všetkých plotoch. Šlo podanie k vám na ministerstvo vnútra. Možno sa čakalo mesiac, dva, tri, dodnes neprišla odpoveď. Takisto máte prednostov pod svojím palcom, tomu ľudia rozumejú. Viete, že pán Šudík a pán Pročko boli v deviatich výberových konaniach, to je nonsens. V Humennom, v Medzilaborciach pána Šudíka asistenta švagor je prednosta a v Humennom je prednostka pani, ktorá musela vstúpiť do klubu poslanca Šudíka, lebo ináč by sa nestala prednostkou. A keď polícia dala priestupok, kedy ja som napísala, že Šudík klame, tak viete, čo robila vaša prednostka? Ešte ma ani nezavolali, ani nič neurobili, okamžite to zamietli.
To o akej chobotnici vy tu rozprávate? Veď vy priamo v regiónoch robíte taký čurbes, že sa pozrite, čo robíte, a chcete, aby sme vám dôverovali? No, nemyslíte to snáď vážne. Alebo aby vám dôverovali ľudia? A preto aj tie percentá to ukazujú. Však tí ľudia v tých regiónoch nie sú slepí, čo sa deje. To, to oni vidia, čo robíte, že si tam robíte rodinkárstvo, svojich švagrov, kmotrov a frajerky dávate do úradov. A takáto je skutočnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:32 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:34

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky kolegom. Niektoré, myslím si, že netreba vôbec komentovať.
Možno by som spomenula iba dve veci k pani poslankyni Vaľovej. Ubezpečujem vás, že môj vek sa časom už iba bude zlepšovať, že tento hendikep sa odstráni časom.
A druhé pánu poslancovi Kamenickému. Ja som v tom prejave povedala veci, ktoré podľa mňa počas vašej vlády tak boli. Vy chcete povedať, že počas vlády, v ktorej ste boli, sa ľudia neobávali nitrianskej skupiny tzv. bödörovcov? Alebo že počas toho, keď ste boli vo vláde, že polícia pomáhala a slúžila všetkým, a nie iba vyvoleným? Ja som ten pocit nemala, preto som to tam povedala a myslím si, že je to úplne presné pomenovanie obdobia, v ktorom ste vy boli súčasťou tejto vlády. A, áno, vláda je zodpovedná za celé to obdobie, keď vládne. To znamená, že aj vy spôsobom, pretože ste boli minister v tejto vláde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:34 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video