31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:54 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:35

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Nezobral som si žiadne papiere, mám voľné ruky, zatiaľ mi ich, pán minister, nikto nezviazal, ale k tým voľným rukám, ja sa ešte nejak takto dostanem, lebo to nemôže tak byť.
Minister musí vedieť, čo robia jeho ruky, ktoré sú v jeho rezorte riadené. Musí vedieť. Nesú za to plnú politickú zodpovednosť, nielen politickú, ale aj osobnú.
Prepáčte mi, ja tak som sa aj obával, aby som sa nikoho z vás tuná nedotkol, ja si vás vážim všetkých ako kolegov, aj keď niekedy možno tak som aj štipľavejšie takto zareagoval, mne to tak odpusťte.
Ale pán kolega Mihalik, ktorý tu povedal, že politickí väzni boli väznení za svoj názor. Neni to tak, lebo boli predovšetkým za tie svoje postoje a skutky, boli politickými väzňami, nie iba za svoj názor. Tvoj názor ti nikto nezoberie z hlavy, ale oni tu žili, preto boli prenasledovaní. To nie je len za názor, boli politickými väzňami, aby sme si tie pojmy vysvetlili.
Pani Remiášová, odpusťte mi, že reagujem na vás, prepáčte mi a je mi z celého srdca ľúto, čo sa stalo vašej rodine a vášmu synovi. Áno, aj po toľkých rokoch je to veľmi, veľmi bolestivé. Veľmi ma to mrzí, toto, čo sa stalo, a nedá sa to prehliadnuť aj tie, ja to poviem, blízke minulé časy, ktoré sa tu diali a ktoré sa stali. Ale ste ako matka prežili tú bolesť svojho syna. Ja si pamätám, jak pánu Mečiarovi ste kyticu bielych ruží hodili do tváre. Je to tak? Na mítingu. Bolo to tak. Lebo tá bolesť vaša bola veľmi veľká. Ale zase na druhej strane tak povrchne povedať a tuná kolegyni Adriane Pčolinskej, že sa kľudne pozriete ako do očí, že s kľudným svedomím. No, viete, prepáčte, ale bolo to veľmi, veľmi tvrdé a veľmi cynické. Lebo ste povedali, že radšej by ste boli, aby váš syn bol v base, ako keď mal takto zomrieť.
Ale ja vám tu uvediem takýto prípad. Takto by ste pozreli aj pánu, pani, Lučanskému, pani Lučivianskej (Lučanskej, pozn. red.) do očí, ktorý takto tragicky skončil? Nikde neni napísané, že váš syn v base by takto prežil.
A ja tu chcem poukázať na to, kolúzna väzba, pán minister, netýka sa to vás, hej, ale zneužíva sa na trest, a pritom sa hovorí, že kolúzna väzba, aj pani ministerka tu povedala, že nie je trestom. A čím je? Je horším trestom ako za zlo... ako zločinci, ktorí sú odsúdení a sedia v base a sú aj na doživotie, majú lepšie podmienky ako ľudia, ktorí sú v kolúznej väzbe. To by ste sa takto tiež pozreli ako s takouto ľahkosťou. To nikto nevie, ako zvládne tú situáciu v tej kolúznej väzbe, keď ste zavretý ako nejaký psík v nejakej klietke.
My tu plačeme, lebo psov máme uviazaných na reťaziach, a tu celý parlament aj celá Slovenská republika je hore nohami, lebo psíkovia sú uviazaní na reťazi.
Ale že ľudí zviažeme ako takého medveďa na reťaze, viete čo, ani pol slova, nikto nič. To je úplne všetko v pohode. To, čo žijeme, aké, aké hodnoty? Aké hodnotové tieto otázky? To je čosi úplne absurdné.
Viete, prepáčte, ale mne je tej našej kolegyni (kolegyne, pozn. red.) veľmi ľúto, veľmi ľúto, lebo je to, ja som opozičný poslanec, môžte sa tuná smiať, že jak sa jej zastávam, je mi jej veľmi ľúto, nikto nemôže dopredu povedať, že vyhral. Nikto dopredu nemôže povedať, že vyhral, kým nemá ten boj a zápas za sebou. A vidíme, že čo sa deje, aj keď tu veľakrát tí ľudia v tom väzení a v tých kolúznych väzbách, vidíte, siahajú si na život. Žiaľ, nebol to jediný prípad toto. Dobre, možno niektoré suicídiá neboli dokonané, ale generál Lučanský podľa toho vyšetrovania toho všetkého sa obesil, obesil sa v tej cele a my tu takto len s takouto cynickosťou sa na toto všetko pozeráme. Mne záleží na každom jednom, pretože aj odsúdený človek je človekom a zaslúži si ľudskú dôstojnosť, každý jeden, každý jeden.
Dostanem sa teraz k pánu Vladimírovi Pčolinskému. Viete, včera pani vicepremiérka tuná povie, že, a s takou ľahkosťou, ona by rozpustila SIS-ku.
No, pán minister, viete si predstaviť, že ja teraz takto vám poviem, že, pán minister, keby ste počúvali, rozpuste dnes celú políciu. Urobíte to? A postavíte sa a poviete to? Ako to môže povedať vicepremiérka? Ja by som rozpustila celú SIS-ku. To čo je, prosím vás pekne?
Zaznelo to tu. Ja len opakujem veci, ktoré tu zazneli a možno nejak inak to ako rozprávam. Ale ja som sa pýtal, že či dobre ako počujem.
My sme tuná boli svedkami toho, kedy tu bol riaditeľ SIS-ky, bola tuná prečítaná správa, v utajenom režime to tu bolo. Myslím si, že podľa toho obsahu, aj toho všetkého, čo dostupné informácie, ktoré máme, SIS-ka si robí svoju robotu, si svoju robotu. A takisto, pán minister, pred nejakým časom, viete, ja na ten Facebook nejak extra nechodím, a to ma druhí nejak tak upozornili na to, sám ste uviedli status, že v polícii prebieha akási vojna. Ale to sa nedá spochybňovať teraz a povedať, že tá vojna tam neprebieha.
To aj každý súdny človek to vidí, aj keby sme jak chceli zatvoriť oči pred tým všetkým. Ja nebudem žiaden zločin podporovať, žiadne trestné činy. Nech sa zrobia, nech sa zrobí poriadok. Pán minister, vy nesiete za to plnú zodpovednosť. A ja vás podporujem v tom, aby sa tie poriadky urobili, ale nech je spravodlivosti zadosťučinené. To nemôžme sa tváriť, že nič sa nestalo.
Pozrite sa, včera minister financií Igor Matovič, keď tuná vystúpil, jeho záverečná reč bola taká, ja som na to reagoval aj faktickou, ale pripomeniem to znova, a ten záver bol taký, čo sa týka zatvorenia Vladimíra Pčolinského, riaditeľa SIS, vždy mám zmiešané pocity. Raz som tak, raz tak. Zneistenie.
Pozrite sa, ja som pána Pčolinského nepoznal ako predtým. Vystúpil tuná, keď predkladal správu o činnosti SIS. Na mňa zapôsobil hlbokým dojmom, považujem ho za charakterného človeka, cez to všetko, že je v kolúznej väzbe, takto to otvorene sa hlásim a stále ho za takého považujem. Lenže my sa na týchto ľudí v kolúznej väzbe dívame takto, to sú najväčší zločinci. Nielenže sa dívame, my sa k nim tak správame. Si jak také zvieratko zatvorený v tej väznici, v tej base; 23 hodín si zatvorený, možno nejaké umelé svetielko ti tam svieti a raz na hodinu ťa pustia vonku.
Dotknem sa ešte takej veci, mám málo času, pán minister, viete, ale toto tuná nebolo. Nuž nechcem byť osobný, ale poviem to, nestalo sa ešte vôbec v histórii Slovenskej republiky, že by dvaja generáli, dvaja policajní prezidenti skončili v base. Viete, ja nevidím do tých vyšetrovacích spisov, aj to všetko, ale veď mali nejaký honor, aj riaditeľ SIS-ky. A teraz keď ty spadneš ako takto úplne totálne na dno, na zem, no ja sa ani nečudujem, že generál Lučanský skončil ako samovrah. No nečudujem sa. Ten spoločenský status, tá hanba a to všetko.
Ja sa pýtam, pán minister, to musí tak polícia a NAKA zasahovať, takto teatrálne pod kamerami, aby predviedla alebo proste zavolala si a pristupovala k dvom generálom a bývalým policajným prezidentom?
Myslíte si, že keď by dostali to predvolanie, že by sa nedostavili na políciu? Z médií a toho, čo človek sa dočíta, tak pán generál Gašpar deň pred tým, ako mu NAKA vyvalila dvere, bol na policajnom prezídiu. No ak čosi chceli, však oni vedeli, že tam je.
Ja sa pýtam, pán minister, a to je otázka na vás, ako je možné, že skôr ako polícia pri zásahu sú novinári, televízne štáby? Ale to nie je len pri tých kauzách, to bolo aj v minulosti. A že sa také násilie páchalo ako na ľuďoch, toto tuná zaznelo a musím to povedať, chlapci mali pravdu. To nie je, pán minister, len, že sa to deje ako za vás, ale to je dlhodobý proces a s tým treba skoncovať, s tým treba skoncovať. Nemôže to tak pokračovať. To nie je len posledný rok, posledných päť rokov, desať rokov, to je dlhodobý proces, ktorý, ktorý tuná takto funguje.
Je mi to veľmi ľúto, že takéto veci sa dejú. A tie vyhrážky a tie krížne prestrelky, ktoré tuná boli, jedni hovoria, nebojte sa, a druhí zase, však sa, veď uvidíte – a dvihnutý prst.
A to, čo tu počúvam, jedni druhým sa vyhrážame. To znamená, že po tie ďalšie roky, z toho dedukujem aj z celej tej diskusie, to bude ďalej pokračovať ten revanšizmus – oko za oko, zub za zub?
Prepáčte mi, viete, ono za tých desať minúť je ťažko všetko ako tuná zhrnúť. Myslím si, že stále sa pozerám, ako aj bývalý som bol člen výboru pre kontrolu SIS. SIS-ka moju dôveru stále má, pán minister, a je potrebné, aby sa tieto veci dali naozaj na poriadok, aby tuná nebola vojna v silových zložkách.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.6.2021 o 16:35 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa sa vyjadril k pani poslankyni Remiášovej. Ja vo svojom vystúpení som sa jej nedotkol ani som hu neurazil, a ak to tak brala, tak sa ospravedlňujem.
Ale jej vystúpenie, ako si podotkol, pán poslanec Kuffa, ak niekoho týrajú v kolúznej väzbe, ak je tam mučený, tak je to v poriadku, lebo je živý, a vtedy sa ja viem pozrieť do očí. Takže až vtedy sa nepozriem do očí, ak náhodou v tej kolúznej väzbe ho zabijú alebo nešťastnou náhodou nejak zomrie. Toto je trošku zvrátené. Týranie v kolúznej väzbe je okej?
Ja si myslím, tam sú nevinní ľudia, nebola im preukázaná vina. A ja som na to poukazoval, ako pán poslanec Kuffa to veľmi správne povedal, že pán Pčolinský má tu svoju manželku a že vy ako matka, čo ste prežili strašné niečo, by ste to mohli pochopiť, že toto nie je správne. Ale zjavne ste to nepochopili, mrzí ma to, ale aj tak súcitím s vami a je mi vás veľmi ľúto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:46 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kuffa, chcem trošku reagovať na tú vašu kritiku pána ministra Mikulca. Pán minister nastúpil do funkcie, ku ktorej smerovali naozaj vysoké očakávania. Úrad, ktorý, ktorý dostal na starosť, mal zohrať kľúčovú úlohu v náprave kriminálneho spôsobu vedenia štátu. Faktom je, že snahy o realizáciu plánov na rýchlu očistu spoločnosti prakticky zastavila pandémia, a tak sa stala najsilnejším spojencom mafie.
Áno, predvolebné, dokonca aj tesné povolebné predstavy boli iné a optimisticky rátali s rýchlym vysporiadaním sa s kleptokraciou SMER-u. Ani mne sa rýchlosť zmien a riešenia problémov často nepáčili väčšinou dovtedy, pokiaľ nie som sám konfrontovaný so všetkými prekážkami, mínami a pascami, ktoré nám tu z minulosti zostali. Predstava, že 12 rokov systematickej devastácie a rozkrádania štátu sa dá zvrátiť za rok, je nereálna a naivná.
Aj minister Mikulec je iba človek a zrejme aj urobil nejaké chyby, tak ako každý, ale to naozaj nevidím ako dôvod na jeho odvolanie, ale pokladám to za dôvod, aby pokračoval vo svojej práci, a ja mu v tom určite budem pomáhať.
Ďakujem, pán minister.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:47 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, ty si sa snažil pôsobiť ako nejaký mediátor pre zlepšenie vzťahov v rámci dvoch znepriatelených policajných alebo rôznych iných skupín, ktoré tu v rámci štátu fungujú. A ja sa na to pokúsim pozrieť trošku s nadhľadom a vrátiť sa k tým dôvodom, pre ktoré by mal byť podľa môjho názoru pán súčasný minister vnútra Mikulec odvolaný.
Lebo okrem toho všetkého, čo tu bolo spomínané, čo si aj ty komentoval ohľadne tých podozrení, ktoré sa s jeho osobou spájajú a ktoré tu neboli žiadnym relevantným spôsobom vyvrátené, bolo to z jeho strany nazvané akýsi nejaký útok alebo komplot, alebo snaha ho zdiskreditovať na základe toho, že on bojuje proti rôznym mafiánskym praktikám.
Ale, viete, mňa ako poslanca doslova uráža, keď mi niekto, kto má záľubu v luxusných vecičkách a doplnkoch, bude hovoriť, že jeho hodinky za 40-tisíc sú nejaký fejk a že to máme, skrátka, akceptovať len preto, že tento luxusný doplnok napríklad nepriznal vo svojom majetkovom priznaní. To je, to je správanie detinské, to je správanie absolútne nehodné ani len poslanca, nieto ešte ministra. A myslím si, že obyvatelia Slovenskej republiky by to nemali akceptovať. Tak ako by nemali akceptovať, že v dobe, kedy ľudia prichádzajú o všetko, nemajú z čoho žiť, nemajú si za čo kupovať už pomaly krát ani základné potraviny, on pošle milión eur do Grécka na starostlivosť o imigrantov. Tak dobre sa máme! On bude krútiť hlavou a hovoriť, že to išlo na stráženie hraníc. Ale Medzinárodná organizácia pre imigráciu a jej slovenská pobočka jasne napísali, že minister vnútra Roman Mikulec posiela milión eur do Grécka na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti nelegálnych imigrantov. Týmto sa chcete všetkým chváliť? Taká bohatá je Slovenská republika?
Tých dôvodov na odvolanie pána Mikulca je nesmierne veľa. A z tohto dôvodu nielenže nemôžeme podporiť zotrvanie takéhoto človeka v tejto funkcii, práve naopak. Musíme jasne ukázať, že takýto človek by nemal takúto funkciu zastávať, a preto budeme hlasovať za jeho odvolanie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:49 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, úplne máš pravdu, že nie je to síce iba teraz, ale aj predtým, že médiá boli vždycky skôr pri akýchkoľvek autonehodách, pri čomkoľvek, kde ľudia sa bránili, aby natáčali obete, natáčali ľudí. Musí vyjsť informácia z polície, pretože na políciu sú tieto veci najprv hlásené.
Ale vrátim sa k tomu, o čom je tu dneska reč. Nehnevajte sa na mňa, nejde len o spravodlivosť. Keby vám šlo o spravodlivosť, tak viete, o čo ide, tak vlastne neurobíte to, že teatrálne niekomu vyrazíte dvere, že niekoho obviníte, takto sa zbavíte iba politického protivníka alebo nejakého funkcionára, ktorý sa vám už nemôže postaviť.
Ja som rozprávala s pani Pčolinskou, ona mi povedala, že jej dieťa chodí k psychológovi. Viete, koľkým ľuďom a rodinám vy ste vyvalili dvere, koľko detí musí chodiť k psychológovi, koľko rodín je traumatizovaných? O to vám šlo?
A potom už žiadne televízie, JOJ-ka, Markíza, nikoho nezaujíma, ako sa to skončilo, či ten človek je vinný, alebo nevinný. Ale tie deti skončia s psychickými poruchami. Tie rodiny skončia s psychickými poruchami. Vy tu hovoríte o nejakej spravodlivosti? Na celý život! Načo to robíte? Človeka môžte akokoľvek inak zaistiť.
A neviem, či chodíte medzi ľudí, ale ja chodím a viete, čo mi tí ľudia rozprávajú, že nikdy také obavy nemali ako teraz. Nikdy neboli tak nespokojní. A viete, koľko ľudí sa chce z tejto republiky vysťahovať, že rozmýšľajú nad tým, že ste dali dvojité občianstvo, že odídu zo Slovenska, aby mali nejakú istotu, aby sa mali lepšie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim. )

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, reagujte na rečníka pána Kuffu.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
132.
Ja reagujem na pána Kuffu, ja to spomínam všetko dokopy, lebo tak to je.
A poslednú vetu, ktorú poviem, uvidíme, čo povie sčítanie ľudí, koľko ľudí z tejto, z tejto krajiny ste už vyhnali a koľko ešte vyženiete a koľkým ľuďom ste urobili psychické problémy. (Reakcie z pléna.) Je to tak, je to fakt, ja viem, že sa vám to nepáči, ale to ukáže, to ukáže realita. (Zaznenie gongu.)
Takže chcem povedať, ak máte týchto ľudí brať za nevinných, tak sa k nim chovajte ako k nevinným a nerobte to, aby ste celé rodiny mučili, traumatizovali deti. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:51 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Štefan, spomenul si bývalého riaditeľa SIS a ja nie veľmi rád sa k tomuto vyjadrujem, pretože ja si počkám radšej vždy na závery vyšetrovania a rozhodnutie súdu. Ale ak sa niekto, nevravím, že pán bývalý riaditeľ, dá na dráhu zločinu, tak musí rátať s tým, že prídu aj represie zo strany štátu. Už akým spôsobom polícia koná pri zatýkaní alebo pri vykopávaní dverí, to je už tiež na dlhšiu debatu. Pretože veľakrát sa stal aj taký prípad, že niekto by tým policajtom kľudne aj otvoril, ale polícia si urobila malé cvičenie a prepadli ho doma, zničili mu polovicu bytu. Čiže na toto môže byť naozaj veľmi dlhá diskusia.
A, Štefan, nezabúdajme na to, že vlastnosti ako ľudská závisť a pomstychtivosť je tu od existencie ľudstva, a tým pádom aj pravidlo zub za zub tu bude ešte veľmi dlho platiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:53 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som sa vás, pán Kuffa, chcel opýtať, kto sa tu komu s čím vyhráža? Pretože ak máte také informácie, tak navštívte políciu, ak sa vám niekto vyhráža a máte nejaký strach, ja som zatiaľ o tom nič nepočul.
A čo má spoločné pán minister vnútra s podmienkami kolúznej väzby? Neviem, ja tomu nechápem, ale ak sa nemýlim, ste bol poslancom Národnej rady, tak prečo ste nikdy neprišiel so zákonom, aby ste podmienky kolúznej väzby zlepšili? Veď vy ste k tomu mali príležitosť štyri roky ako poslanec Národnej rady.
A ja som presvedčený, že pán Mikulec manažuje veľmi náročný rezort a veď po tom všetkom, čo urobili vaši terajší opoziční kolegovia v samosprávach, by sa dala napísať veľká kniha, a keď sa to všetko vyšetrí, som presvedčený, že budeme potrebovať ešte postaviť minimálne jednu novú väznicu, aby sme tam všetkých týchto nominantov vedeli (reakcie z pléna), ktorí budú odsúdení, tam dať.
A možno takú (reakcie z pléna) a možno malú pripomienku aj ku... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pokoj, páni poslanci. Nech sa páči, pán poslanec.

Šudík, Tomáš, poslanec NR SR
... aj ku pánovi predsedajúcemu, ak si môžem dovoliť, aby sa viedla schôdza fakt podľa rokovacieho poriadku, a nie, keď nejaké moje kolegyne trepú somariny a vôbec nereagujú na predrečníka, ktorý bol v pléne, aby ste ich na to upozornili a nerozprávali tu somariny, ktoré sa netýkajú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:54 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:56

Anna Remiášová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kuffa, neviem, asi sa vám to poplietlo. Ja som vôbec žiadnym spôsobom neriešila pani Pčolinskú. Nie je tam necitlivosť. Pokým niekto nie je odsúdený, právoplatne odsúdený, je pre mňa nevinný. Ak je pán Pčolinský vo väzbe, tak asi je na to dôvod a verím, že sa to spravodlivo vyšetrí. V tom prípade doporučujem, aby dostal aj od štátu odškodné, ak náhodou sa zistí, že pán Pčolinský bol v kolúznej väzbe neoprávnene.
A čo sa týka mňa, budem rada, keď ma budete brať ako človeka úplne obyčajného, ktorý nič iné nechce a netúži po ničom inom, len po spravodlivosti. Po spravodlivosti pre mňa, pre vás, pre každého jedného, ktorý sa už nemôže alebo nevie brániť.
A čo sa týka Mečiara, tak zle si pamätáte. Neboli to ruže, ale boli to karafiáty, a to je jedna vec. A druhá vec, tri roky, tri roky som vyzývala Mečiara, aby sa so mnou stretol. Utekal predo mnou. Schovával sa, až som ho dobehla. A vtedy som nie dala mu kyticu, ale označila som objednávateľa vraždy. V tom je rozdiel.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:56 hod.

Anna Remiášová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:58

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Kuffa, vážim si váš súcit s ľuďmi v kolúznej väzbe, aj keď zvyčajne sú to zločinci, ktorí sa tam dostanú. Ale myslím si, že plačete na nesprávnom hrobe. Minister vnútra ťažko môže ovplyvniť podmienky kolúznej väzby, teda nie že ťažko, ale vôbec.
A iste viete, kto tu vládol minimálne posledných osem rokov. Bola to vláda SMER-u a jeho spojencov a mali osem rokov na to, aby zmenili úpravu kolúznej väzby. Nikdy sa s tým neobťažovali. Až v momente, keď sa do tej kolúznej väzby dostanú ich kumpáni, tak vtedy začne tu pán Fico roniť krokodílie slzy nad tým, že aké je to hrozné v tej kolúznej väzbe, ako tam ľudí mučia. Doteraz ho to vôbec netrápilo. Len teraz, keď sa asi obáva, že by sa tam dostal aj sám za svoje činy, tak zrazu to začína strašne riešiť. Takže to je prvá vec.
A druhá vec, spomínate tu ľudí, ktorí, ktorí slúžili zločinu, a vyčítate nám, že prečo nie sú vymenení. Ale keď sme tu prijímali pred rokom zákon, ktorý mal umožniť, aby vôbec napríklad minister financií mohol odvolať šéfa Finančnej správy, šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy, ktorí boli dosadení SMER-om a boli to ľudia, ktorí dnes vypovedajú o svojich zločincoch, o svojej spolupráci s mafiou, tak ste tu kričali na nás, že aký, aký, aká totalita to je, ako meníme demokraciu na totalitu.
Dnes bol odvolaný pán Szabó z pozície šéfa inšpekčnej služby len preto, že už je vo väzbe a je obvinený zo zločinov. Ak by to urobil minister vnútra pred mesiacom, tak by ste tu všetci kričali, ako potláča demokraciu, ako ohrozuje nezávislosť Policajného zboru.
Takže, prosím vás, pozrite sa trošku aj do zrkadla, pretože toto sú veci, ktoré vy sami ste kritizovali, keď sme ich robili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 16:58 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:00

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Štefan, reagujem na teba, ale aj na viacerých predrečníkov, ktorí hovorili, že minister musí vedieť, čo robia jeho ruky. Áno, v poriadku. Musí vedieť, čo sa deje v polícii, na to tam má predĺženú ruku policajného prezidenta.
Ale tak jak hovoril aj minister, čo sa týka trestného konania, pokiaľ by do nich zasahoval, do trestného konania, tak to by bola tá politizácia. Naozaj ten vyšetrovateľ je v procese samostatný a má nad sebou len toho prokurátora.
Čo si hovoril ohľadom kolúznej väzby. Nejde o to, či to je aj preventívna, úteková alebo kolúzna, podľa mňa sa nezneužíva. Väzba aj podľa zákona má trvať v nevyhnutnej miere nevyhnutný čas.
Poďme sa pobaviť o reforme toho väzenstva. Naozaj v dnešnej dobe ten, ktorý je vo väzbe, sa má horšie ako ten, ktorý je vo výkone trestu odňatia slobody. A pokiaľ tu platí prezumpcia neviny, tak naozaj by sa mal mať lepšie. Ten, ktorý je vo výkone, môže chodiť do práce, môže chodiť šiť topánky alebo čo. Ale ten, ktorý je vo väzbe, tak ja si myslím, že by mal byť v lepších podmienkach. Ale to je naozaj na reformu väzenstva.
Hovoril si, že SIS si svoju robotu robí, tak jak má, že dala túto správu. Áno, aj minister ako prijímateľ zo zákona dostal túto informáciu a spravil jediné, čo mohol a mal, dal to vyšetriť. Keby to nedal vyšetriť, tak to by bolo horšie
Ale teraz, pokiaľ zobereme trestné konanie, aký je tam rozdiel, aká je tam dvojinštančnosť, jaký je tam dozor prokurátora, odvolacie, preskumné konanie až po ústavnú sťažnosť pro ESLP, a keď to porovnáme so spravodajskou informáciou, keď koľko razy potom polícia dožaduje ďalšie dôkazy k tomu, k tej nejakej správe spravodajskej, tak nechcem hovoriť, že vždy, ale málokedy tá spravodajská služba tie informácie alebo tie dôkazy poskytne, lebo spravodajská informácia má, či spravodajská služba má aj zo zákona povinnosť utajovať si tie zdroje. A pokiaľ ona odkryje tie zdroje na nejaké trestné konanie, tak mnohokrát to má potom fatálne následky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 17:00 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video