32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.6.2021 o 11:25 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:48

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Je absolútne nedôstojné, aby sme tu zvyšovali hlas a útočili na sestry a na ich vzdelávanie. Sme súčasťou Európskej únie, ktorá má a ktorá nám dáva určité povinnosti, čo sa týka vzdelávania sestier. Vzdelaná sestra je základom zdravotnej starostlivosti. Ako mladý lekár som začínala, tak nie raz mi sestra v službe pomohla, pretože robila dvadsať rokov na tom oddelení a mladí lekári častokrát musia veľmi úzko spolupracovať so sestrami a častokrát sú odkázaní, samozrejme, na ich pomoc. Sestra môže, alebo teda zdravotný asistent môže pracovať aj po strednej škole, neni vôbec s tým problém. Sú tam nastavené činnosti, ktoré môže robiť, a keď sa zvýšia platy vo všeobecnosti v zdravotníctve, tak možnože aj menej sestier bude mať záujem ďalej študovať a budú, budú robiť takúto základnú naozaj tú sesterskú prácu. Ale takisto aj sestry majú vo vzdelávaní atestácie, špecializácie, robia vysoko špecializované veci, a takisto keď aj v zahraničí niekde robia, tak ony musia byť vzdelané a absolútne nechápem tejto poznámke, je absolútne nedôstojná a aj ako lekár by som si toto v živote nedovolila povedať, hej?
Čiže my sa musíme naopak sestrám venovať, podporovať to vzdelávanie, tak ako aj môj predrečník povedal, a vážiť si ich prácu, lebo keď toto sestry počujú, tak aj tie posledné, ktoré ešte robia z posledných síl po covide, tak si povedia, tak môžem sa na to vykašľať a odídem preč. Čiže ja ťa, ja ťa, Štefan, dôrazne žiadam, aby si si odpustil takéto výkriky a takéto nedôstojné správanie voči kolegyni aj voči nám lekárom, aj k poslancom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníčkou.) Pani poslankyňa, toto už je nad rámec.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
62.
Mňa takéto správanie uráža. Hovoril o tom aj pán Šefčík.
Prosím vás, pán predsedajúci, neprerušujte ma, lebo mi beriete čas... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)


Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Áno, ale rozprávajte k pánovi Šefčíkovi a nie k pánovi poslancovi Kuffovi.

Horváthová, Eva, poslankyňa NR SR
64.
Ale ja hovorím na to, čo pán Šefčík hovoril, ešte raz vám hovorím. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:48 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:49

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vidím, že, vidíte, pán predsedajúci, jak to je. Tak reagujú na mňa a vystúpil ktosi iný. Teraz ja mám na koho reagovať? Ale ja budem na pána Šefčíka ako reagovať, lebo on vystúpil.
Tento problém, čo sa týka zdravotných sestier a vzdelávania, je dlhodobý proces. Tu sa zaviedol nejaký proces vysokoškolského vzdelávania. Sestry, ktoré robia v manažmente a proste potrebujú ako na to vysokoškolské vzdelanie, ja to nespochybňujem, len my tu máme v každej dedine vysokú školu, prosím vás pekne, dneska každá zdravotná sestra má vysokú školu a tie dievčatá, pýtajte sa, či ony chcú študovať a akademické tituly. Veľakrát medzi nimi sú zdravotné sestry také, ktoré chcú zmaturovať, ony majú veľakrát v pláne sa vydať, chcú nastúpiť do tej nemocnice, chcú pracovať, ale aby mali dôstojné podmienky, ale aj normálny plat, adekvátny zdravotnej sestre. A ja som o tom hovoril. To sú, to sú tie problémy.
Zamyslite sa nad skutočnosťou takou, a tuná keď máme takých odborníkov a zástupcov zdravotných sestier, však zdravotné sestry sú extrémne zaťažované byrokraciou. Však ony nemajú čas na pacienta, len píšu, čmárajú do tých papierov, kontrolujú ich z každej strany, bije ich aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Prosím vás pekne, veď tie zdravotné sestry sa ani k tomu lôžku nevedia dostať. Pacienti s dekubitmi prichádzajú a spomeňte si, kolegovia, na moje slová, ak budete ťažko chorí a zomierajúci, v našich zdravotníckych zariadeniach, dneska môžete byť predsedom parlamentu, môžete byť ministrom zdravotníctva, budete zomierať v nedôstojných a hrozných podmienkach. A to správanie koľkokrát, to je úplne jedna veľká, obrovská katastrofa. Tie sestry sa k svojej sesterskej práci cez tú byrokraciu ani nevedia dostať, aby ony mohli slúžiť týmto pacientom. Ony sú ochotné, ale vytvorme im podmienky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:49 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem predkladateľovi, že opäť otvoril rozpravu a chcem tento populistický výlev niektorého poslanca ukončiť tým, že tuto nie je priestor na veci, ktoré ste v minulosti nezahlasovali. Čiže ak sa chce niekto vyviniť, bohužiaľ, toto by nemal byť ten priestor. Očakávam, keď budeme predkladať zákon o zvyšovaní platov zdravotníckych pracovníkov, že potom s takouto horlivosťou sa bude v pléne obhajovať tento zákon aj z radov opozície, pretože je to veľmi dôležité. Ale ešte raz, ak má niekto amnéziu a nepamätá si, čo v minulosti urobil a už sme tie platy mohli mať zvýšené a postupne zvyšované, je mi to ľúto. Ale nechcem robiť na tom populizmus, ktorý teraz si niekto vytĺka. A z tohto miesta chcem poďakovať práveže tým zdravotníckym pracovníkom, že to doteraz vydržali. A aj tým bojovníkom a bojovníčkam, ktorí za to roky, desaťročia bojujú. Bohužiaľ, museli ísť až do politiky, aby vôbec presadzovali tieto veci, aby sa vôbec o nás mal kto starať. A toto nie je bonmot týchto dní po korone, ale bonmot dvadsiatich rokov. Ak si pamätáte, kto sa o nás postará? To tu máme dvadsať rokov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:52 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. A takisto ďakujem aj pánovi Šefčíkovi, ktorý sa snažil vysvetliť niektoré tak zásadné, až elementárne veci, čo sa týkajú zdravotníctva, zdravotných sestier, človeku, ktorý tomu že vôbec nerozumie. Preto aj tak trošku zbytočná strata času, aj ma miestami drží, mrzí, že tu vôbec vystupujem, pretože ten človek to má pomätené v hlave. Tam je ozvena, keď tam niečo zaznie. On vôbec tomu nerozumie. Jednoducho je mi to ľúto. Je to človek, ktorý podľa mňa keby mohol, tak by si zobral príklad z Uzbekistanu, a by lekárov a sestry vyháňal na polia zbierať obilie a úrodu, tak ako je on s týmto fixovaný. Ja som osobne presvedčený, že tento človek by mal doniesť nejaký papier, že je právne spôsobilý vôbec tu hovoriť, pretože to, čo tu predvádza, sú absolútne bláznovstvá, uletené hovadiny. Ďakujem. (Potlesk. Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:53 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No tak ja ďakujem všetkým za faktické poznámky. Ja som netušil, že k takému nevinnému zákonu sa tu spustí takáto, takáto prestrelka. Dokonca, dokonca sa stala jedna taká divná vec, že, že pán Suja so mnou súhlasil a ja musím súhlasiť s jeho faktickou poznámkou, tu mi neostáva nič iné.
Chcem ešte povedať ku kolegyni Kaveckej, že ona, pán Kuffa, od začiatku bojuje za sestry. Odkedy sme sa spoznali, odkedy sme sa tu stretli, sme takisto v zdravotníckom výbore spolu a bojujeme za to, aj s ministerstvom komunikujeme, aby sa tie výplaty, tie mzdy zdvíhali. Ono sa to pripravuje a verím, že čoskoro to príde sem do pléna.
No a, pán Kuffa, mňa mrzia niektoré urážky z oboch strán, keď sa tu rinú do toho pléna, ale takto. Vy niektoré veci možno myslíte dobre, ale tak, jak to poviete, tak jak to podáte, dourážate mnohých ľudí. Aj tých zdravotníkov, aj tie sestry, aj čo pán Suja hovoril ohľadom toho vzdelania, ja by som bol nerád, aby sme to takýmto spôsobom viedli, ale aby sme v týchto veciach ťahali za jeden povraz, pretože tu dvadsať rokov sa nič v tejto oblasti nespravilo, neposunulo sa to dopredu a my to chceme zlepšiť, tak nám pomôžte v tomto.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:54 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:57

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, sú tri minúty do 11.00, ja nie som nejaký stíhač ani bojový pilot, že by som to nejak stíhal... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
V pohode, preruším potom a budete pokračovať ďalej. Samozrejme, to som sa len pýtal.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Teraz tri minúty, tri tuná budem mať, budem rozprávať, budem pokračovať po hlasovaní. Nechajte ma hovoriť do jedenástej, rešpektujte rokovací poriadok.

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Teraz som vám to povedal, nech sa páči, pokračujte.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Čudujem sa, čudujem sa, pán predsedajúci, aj tebe, Marek, keď tebe tuná kolega Krúpa nadáva a sa ťa pýta, že nejaký papier od psychiatra potrebuješ a ty nereaguješ na to, nič, tebe to nevadí, tak potom choď za pánom Krúpom, on ti asi takýto papier vystaví. Ale je tu vážna debata, ale tu sme skončili v rámci tej diskusie pri vzdelávaní a o predavačkách Tesca, pán Suja, tak to ti ja teda takto poviem. To je presne tá úroveň vzdelávania, hovoríme o vzdelávaní v zdravotníctve, ale aj celkovo u nás na Slovensku a veď to je dehonestujúce. A na čo je predavačke v Tescu vysokú školu? Veď to je to trápne, že u nás študujú medicínu mladí ľudia a ju nerobia. U nás študujú zdravotné sestry za zdravotné sestry a ju nerobia a prečo? Lebo nie sú tu vytvorené podmienky. A ešte tých málo zdravotníkov, tých málo zdravotných sestier a lekárov, ktoré máme, ešte aj tí nám chcú ujsť a vy o tom neviete.
Vy sa tuná chvastáte tuná tým, že s akým ste vy prišli (zaznievanie gongu) super návrhom zákona, jak im pomôžete... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Prepáčte, pán poslanec. Páni poslanci, prosím, ukľudnite sa a počúvajte prednášajúceho.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
(Povedané súbežne z predsedajúcim.) Ešte mám dve minúty, že jak vy chcete, ale rešpektujte rokovací poriadok, pán predsedajúci. Rešpektujte, neskáčte mi do reči... (Smiech v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Ja rešpektujem rokovací poriadok a upozorňoval som pánov poslancov, aby boli ticho, aby vás počúvali, tak neviem, čo mi tu teraz chcete naznačiť. Ďakujem.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Neskáčte mi do reči. Však ale ja vás upozorňujem, počúvajte ma sem. Rešpektujte môj slobodný mandát. Počúvaj ma sem, Milan, ty si mal koľko preferenčných hlasov? (Smiech v sále.) Ty si dneska, ty si dneska tuná predseda parlamentu (podpredseda parlamentu, pozn. red.), ty sa nehanbíš? Veď ty si tuná nebol pred chvíľou. Prosím ťa pekne, ty sa nehanbíš? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, pán poslanec, prosím vás, rozprávajte k veci, nech sa páči.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Ty sa nehanbíš ma napomínať? Koľko máš ty preferenčných hlasov?

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Ja som vás nenapomínal, ja som napomínal...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Že ty ma budeš tuná napomínať? Nehanbíš sa? Si preštuduj rokovací poriadok, čo ty mi skáčeš do reči? Neskáč mi do reči!

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Ja som si dovolil upozorniť pánov poslancov, aby boli ticho, aby vás počúvali.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Prosím ťa pekne, my máme vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí robia, prosím ťa pekne, ktorí robia v Tescu, a to je tá hanba a idú do zahraničia, predávajú zmrzlinu a gofry. Prosím vás pekne, tu treba vytvárať podmienky, aby tí lekári a zdravotné sestry tu mohli dôstojne pracovať. Tie dievčatá nepotrebujú vysokú školu, ale potrebujú, aby boli zaplatené a kvalifikované zdravotné sestry, lenže vy o tom nerozh..., vy tomu nerozumiete, o čom rozprávam.
A taký Krúpa mi tu bude rozprávať, čosi také. Prosím ťa pekne, ja mám sedem lekárov doma, sedem, sedem doma. Ty nevieš o tom nič. Ty nevieš ani, kde je sever. Budem pokračovať po jedenástej hodine. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2021 o 10:57 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 10:58

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Ďakujeme, pán poslanec. Prerušujem schôdzu, je 11.00 hodín, budeme pokračovať hlasovaním, potom budete môcť dokončiť svoj príspevok. Prerušujem rokovanie o tomto bode programu.

(Prestávka.)

(Po prestávke. Zaznievanie gongu.)
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

18.6.2021 o 10:58 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:58

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, skôr ako pristúpime k hlasovaniam, sa chcem opýtať na všeobecný súhlas s nasledovným návrhom, a síce, že po vystúpení poslancov Európskeho parlamentu, otázok a odpovedí, samozrejme, by sme ešte si vypočuli pokračovanie vystúpenia pána poslanca Kuffu, ktoré bolo prerušené. Faktické poznámky prípadne na jeho vystúpenie a jeho reakciu, a potom by sa schôdza prerušila do utorka do 9.00 hodiny. Je všeobecný súhlas? (Súhlasná reakcia pléna.) Ďakujem pekne.
Teraz budeme pokračovať v prerušenom rokovaní hlasovaním o bode 21 programu. Je to druhé čítanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 207/2009 Z. z. o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty, tlač 469.
Prosím spoločného spravodajcu z výboru pre kultúru a médiá pána poslanca Milana Potockého, aby hlasovanie uvádzal.

(Hlasovanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 207/2009 Z. z. o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty a o doplnení zákona č. 652/2004 Z. z. o orgánoch štátnej správy v colníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 199/2004 Z. z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 469.)

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Vážený pán predsedajúci, v rozprave vystúpila pani poslankyňa Kozelová. (Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, nie je počuť spravodajcu. Prosím vás, aby ste sa utíšili.

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, teraz dajte hlasovať o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch zo spoločnej správy, spoločne o bodoch 1 až 8 s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 119 poslancov, za 112, proti nikto, zdržali sa 4, nehlasovali 3.
Konštatujem, že sme tieto pozmeňujúce návrhy schválili.

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, keďže sme odhlasovali body zo spoločnej správy, dajte hlasovať o tom, že návrh zákona prerokujeme v treťom čítaní ihneď.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 120 poslancov, za 114, proti nikto, zdržali sa 5, nehlasoval 1.
Konštatujem, že sme rozhodli o posunutí zákona do tretieho čítania.
Otváram rozpravu v rámci tohto čítania a pýtam sa, či sa chce niekto prihlásiť do rozpravy. Nie. Vyhlasujem rozpravu za skončenú. Pristúpime k hlasovaniu o zákone ako o celku.
Pán spoločný spravodajca, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, dajte hlasovať o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 120 poslancov, za 119, proti 0, zdržalo sa 0, nehlasoval 1.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh novely zákona o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty.

Nasleduje hlasovanie o bode 22 schváleného programu, ktorým je druhé čítanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody výrobku, tlač 497.
Spoločným spravodajcom je člen výboru pre hospodárske záležitosti pán poslanec Rastislav Jílek. Prosím ho, aby uvádzal hlasovanie.

(Hlasovanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 56/2018 Z. z. o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 497.)

Jílek, Rastislav, poslanec NR SR
Vážený pán predsedajúci, v rozprave vystúpil jeden poslanec. Bol podaný pozmeňujúci a doplňujúci návrh. Pán predsedajúci, najskôr je potrebné, aby sme podľa § 83 ods. 4 rokovacieho poriadku rozhodli o skrátení lehoty na hlasovanie o tomto pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu, ktorý odznel v rozprave.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme o skrátení lehoty.
(Hlasovanie.) Prítomných 120 poslancov, za 83, proti 11, zdržalo sa 26, hlasovali všetci prítomní.
Konštatujem, že sme skrátili lehoty.

Jílek, Rastislav, poslanec NR SR
Teraz pristúpime k hlasovaniu o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch zo spoločnej správy. Pán poslanec Milan Vetrák požiadal vyňať na osobitné hlasovanie bod 3 spoločnej správy. Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o bodoch 1, 2 a 4 až 15 spoločnej správy spoločne s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 120 poslancov, za 91, proti nikto, zdržalo sa 29, hlasovali všetci prítomní.
Tieto body zo spoločnej správy sme schválili.

Jílek, Rastislav, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o bode 3 spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť. Upozorňujem, že v rozprave pán poslanec Vetrák predložil komplexnejší pozmeňujúci návrh.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 119 poslancov, za 5, proti 85, zdržalo sa 25 (zdržalo sa 29 poslancov, pozn. red.), hlasovali všetci prítomní.
Tento bod sme neschválili.

Jílek, Rastislav, poslanec NR SR
Teraz pristúpime k hlasovaniu o pozmeňujúcom návrhu z rozpravy. Dajte, prosím, hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslanca Milana Vetráka.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 120 poslancov, za 85, proti nikto, zdržalo sa 35, hlasovali všetci prítomní.
Pozmeňujúci návrh pána poslanca Vetráka sme schválili.

Jílek, Rastislav, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, keďže sme hlasovali o pozmeňujúcich návrhoch zo spoločnej správy a o pozmeňujúcom návrhu, ktorý odznel v rozprave, odporúčam hlasovať o tom, že predložený návrh zákona prerokujeme v treťom čítaní ihneď.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 120 poslancov, za 104, proti nikto, zdržalo sa 16, hlasovali všetci prítomní.
Návrh zákona sme posunuli do tretieho čítania.
Otváram rozpravu a pýtam sa, či sa chce niekto prihlásiť do rozpravy. Nikto. Vyhlasujem rozpravu za skončenú a pristúpime k hlasovaniu o návrhu zákona ako o celku.
Pán spravodajca, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Jílek, Rastislav, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 120 poslancov, za 104, proti nikto, zdržalo sa 16, hlasovali všetci prítomní.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh novely zákona o posudzovaní zhody výrobku.

Nasleduje hlasovanie o bode 8 programu. Je to druhé čítanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní, tlač 367.
Dávam slovo spoločnej spravodajkyni z výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj pani poslankyni Zite Pleštinskej, aby hlasovanie uvádzala.

[Hlasovanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, tlač 367.]

Pleštinská, Zita, poslankyňa NR SR
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, v rozprave vystúpil pán poslanec Ondrej Dostál, ktorý podal jeden pozmeňujúci a doplňujúci návrh. Keďže pozmeňujúci a doplňujúci návrh bol podaný dnes, pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o skrátení lehoty podľa § 83 ods. 4 rokovacieho poriadku.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 120 poslancov, za 85, proti 11, zdržalo sa 22, nehlasovali 2.
Konštatujem, že sme skrátili lehoty.

Pleštinská, Zita, poslankyňa NR SR
Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať spoločne o bodoch 1 až 3 zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 118 poslancov, za 94, proti nikto, zdržalo sa 23, nehlasoval 1.
Tieto body zo spoločnej správy sme schválili.

Pleštinská, Zita, poslankyňa NR SR
Odhlasovali sme body zo spoločnej správy, môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu pána poslanca Ondreja Dostála.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 118 poslancov, za 95, proti 1, zdržalo sa 22, hlasovali všetci prítomní.
Pozmeňujúci návrh pána poslanca Dostála sme schválili.

Pleštinská, Zita, poslankyňa NR SR
Odhlasovali sme body zo spoločnej správy a pozmeňujúci a doplňujúci návrh. Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o tom, že prerokujeme návrh zákona v treťom čítaní ihneď.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 118 poslancov, za 94, proti 2, zdržalo sa 22, hlasovali všetci prítomní.
Pristúpime teda k tretiemu čítaniu o návrhu zákona.
Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania a pýtam sa, či sa chce niekto prihlásiť do rozpravy. Nie. Vyhlasujem rozpravu za skončenú. Budeme hlasovať o návrhu zákona ako o celku.
Pani spoločná spravodajkyňa, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Pleštinská, Zita, poslankyňa NR SR
Pán predsedajúci, dajte hlasovať o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 119 poslancov, za 91, proti nikto, zdržalo sa 27, nehlasoval 1.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh novely živnostenského zákona.

Ďalej budeme hlasovať v treťom čítaní o návrhu uznesenia k návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady so Zmluvou medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou o zmene a doplnení Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou o malom pohraničnom styku z 30. mája 2008, tlač 193.
Prosím spoločného spravodajcu z výboru pre obranu a bezpečnosť pána poslanca Marcela Mihalika, aby hlasovanie uviedol.

(Hlasovanie o návrhu uznesenia k návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky so Zmluvou medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou o zmene a doplnení Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou o malom pohraničnom styku z 30. mája 2008, tlač 193.)

Mihalik, Marcel, poslanec NR SR
Vážený pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o tom, že Národná rada Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky
A. vyslovuje súhlas so Zmluvou medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou o zmene a doplnení Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou o malom pohraničnom styku z 30. mája 2008;
B. rozhodla, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa článku 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Ďakujem, pán poslanec. Pripomínam, že na vyslovenie súhlasu s medzinárodnou zmluvou je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov Národnej rady.
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 119 poslancov, za 118, proti nikto, zdržal sa 1, hlasoval všetci prítomní.

Konštatujem, že Národná rada vyslovila súhlas s uvedenou zmluvou.

A pristúpime ešte k hlasovaniu v druhom čítaní o návrhu poslancov Kremského, Viskupiča, Krajčíra, Lehotského a Krajčího na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja, ktorý prerokúvame v skrátenom legislatívnom konaní, je to tlač 589.
Dávam slovo spoločnému spravodajcovi z výboru pre financie a rozpočet poslancovi Jozefovi Hlinkovi, aby hlasovanie uvádzal.

(Hlasovanie o návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Kremského, Mariána Viskupiča, Ľuboša Krajčíra, Tomáša Lehotského a Mareka Krajčího na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja v znení neskorších predpisov, tlač 589.)

Hlinka, Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, v rozprave nevystúpil žiaden poslanec. Pán predsedajúci, budeme hlasovať o bodoch spoločnej správy č. 1 až 10 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 118 poslancov, za 84, proti nikto, zdržalo sa 34, hlasovali všetci prítomní.
Tieto body zo spoločnej správy sme schválili.

Hlinka, Jozef, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, vzhľadom na to, že zákon sa prerokováva v skrátenom legislatívnom konaní, v súlade s § 89 zákona o rokovacom poriadku sme v treťom čítaní. Otvorte, prosím, rozpravu.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Otváram rozpravu v treťom čítaní. Pýtam sa, či sa chce niekto prihlásiť do rozpravy. Nie. Vyhlasujem rozpravu za skončenú. Pristúpime k hlasovaniu o návrhu zákona ako o celku.
Pán spoločný spravodajca, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Hlinka, Jozef, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako o celku s prijatými pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prezentujeme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 118 poslancov, za 84, proti nikto, zdržalo sa 34, hlasovali všetci prítomní.

Konštatujem, že sme schválili návrh novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja.

To bolo posledné hlasovanie.
Ešte sme tu mali procedurálny návrh od pani poslankyne Žitňanskej.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.6.2021 o 10:58 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:25

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. V mene štyroch poslaneckých klubov OĽANO, SaS, SME RODINA a ZA ĽUDÍ žiadam o presunutie tlače 573 na záver schôdze. Máte to aj písomne, pán predsedajúci.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.6.2021 o 11:25 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:34

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Bolo to presne naopak, pán predsedajúci. Najprv sme mali dokončiť rozpravu a tak mali europoslanci tuná vystúpiť, pán predsedajúci. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, mrzí ma to, ale máme termínovaný bod na 11.00 hodinu.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Ale je to presne tak a sme tu viacerí, že aj všeobecným súhlasom bolo schválené, že dokončíme rozpravu a po nej vystúpia poslanci europarlamentu (reakcie z pléna) a takto to bolo schválené. Prosím, ak to nerešpektujete, nech sa páči. Však si tu robíme holubník tuná z tejto Národnej rady aj z rokovacieho poriadku, tak potom to tak aj vyzerá, táto úroveň. Je to také nedôstojné. Mohli ešte chvíľu počkať europoslanci, že by sme dokončili túto rozpravu, tento bod rozpravy a mohli vystúpiť spokojne. Bolo to takto všeobecných súhlasom, bolo to schválené. Takto to bolo schválené.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, veľmi ma to mrzí, ale naozaj to tak nebolo. Ešte raz. Ja som bol ten, ktorý predniesol...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Už akokoľvek rozhodnete, nech sa páči, ale bolo to schválené takto.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.6.2021 o 11:34 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video