32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:07 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie 17:08

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky (ruch v sále a zaznievanie gongu) zo dňa 22. júna 2021 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky poslanec Národnej rady Ján Herák 21. júna 2021 doručil písomné rozhodnutie predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky zaniká dňom doručenia písomného rozhodnutia.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil podľa zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov a zákona, pardon, Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky dňom 22. júna 2021 nastúpenie náhradníkov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nasledovne.
Na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Heráka nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Radovan Marcinčin, ktorý vykonáva mandát poslanca ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča a na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča nastupuje náhradník Sebastián Kozarec.
Mandátový a imunitný výbor Národnej rady Slovenskej republiky preskúmal dodržanie podmienok nastúpenia náhradníkov podľa § 71 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a podáva Národnej rade Slovenskej republiky informáciu o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky spolu so svojím návrhom.
Predkladám návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý znie takto:
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 22. júna 2021 k informácii Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie:
1. že podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ján Herák 21. júna 2021 doručil predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky písomné rozhodnutie o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky zaniká dňom doručenia písomného rozhodnutia o vzdaní sa mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, teda 21. júna 2021.
2. že predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil podľa § 71 ods. 1, 4 a 5 zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10 ods. 1 a 2 písm. b) a c) a ods. 3 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov dňom 22. júna 2021 nastúpenie náhradníkov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nasledovne:
- na uprázdnený mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jána Heráka nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Radovan Marcinčin, ktorý od 22. marca 2020 vykonáva mandát poslanca ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča,
- na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča nastupuje podľa poradia uvedeného v zápisnici v Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 29. februára 2020 náhradník Sebastián Kozarec, narodený 20. augusta 1997, bytom Dechtice.
3. informáciu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky o nastúpení náhradníkov na uprázdnený a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, prosím, dajte hlasovať o uznesení Národnej rady.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

22.6.2021 o 17:08 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:57

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ctená snemovňa, chcem upozorniť na možno legislatívnotechnickú alebo formálnu stránku toho, čo teraz prerokúvame. Ja som na to upozornil aj počas riadenia schôdze a poprosil som pána spravodajcu, aby sa na to pozrel.
Predkladateľom alebo spolupredkladateľom tohto zákona bol aj pán poslanec Herák, čo, si myslím, že v tom čase bolo v poriadku, pretože si uplatňoval mandát.
Avšak v rozprave v druhom čítaní boli predložené dva pozmeňujúce návrhy, ktoré predkladal pán poslanec Šudík, kde opäť bol uvedený ako predkladateľ pán poslanec Herák, avšak v tomto prípade už pán poslanec Herák nebol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Čiže z tohto pohľadu sa domnievam, že nemal byť uvedený pri tomto pozmeňujúcom návrhu, avšak z hľadiska právneho a z hľadiska rokovacieho poriadku sa domnievam, že by to nemalo mať dopad na to, čo sme schválili, pretože nebol ani medzi podpísanými a bolo tam dostatok podpisov, čo predpisuje samotný rokovací poriadok, čiže minimálne 15 podpisov.
Avšak napriek tomu aj pre budúcnosť, aby sme sa vyvarovali takejto veci, by som chcel poprosiť, aby sa k tomu vyjadril legislatívny odbor a povedal, že či je to v poriadku, a aby sme aj do budúcnosti dávali si pozor, aby to bolo naozaj čisté, ak to je čisto len v tej formálnej rovine, lebo, ako som povedal, zdá sa mi, že z hľadiska legislatívneho procesu by to malo byť v poriadku. Toľko len na uvedenie toho, čo sme prerokovali.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 17:57 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No čo na to už povedať? Vypočuli sme si tu prejav ako vystrihnutý zo XIV. zjazdu KSČ, len potlesk a skandovanie Nech žije KSČ tomu chýbalo.
Zmyslom, zmysel tohto zákona dostatočne vysvetlili moje kolegyne Anka Andrejuvová a Zita Pleštinská. A k tomu, si myslím, že netreba nič viac dodať, iba mi dovoľte jednu malú poznámočku.
Súdruh Blaha, vaše narážky na naše vzdelanie sú tu už všeobecne známe. Áno, ani ja nemám také vzdelanie ako vy, lebo mi vaši súdruhovia zakázali študovať. Ale keď sa tak pozerám, čo spravilo vaše vzdelanie s vami, asi im za to poďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:04 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:05

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Blaha tu krikom a zvýšeným hlasom predviedol obrovské množstvo klamstiev.
Zároveň povedal niečo, čo, myslím, je na debatu, že či je to klamstvo, ale čo zase na druhej strane možnože by vyžadovalo nejaké uvedenie konfliktu záujmov osobných a verejných, lebo hovoril, že jeho staré mamy a jeho starí otcovia si toto nezaslúžia, pretože tak som tomu porozumel. Je možné, že starí otcovia a staré mamy pána Blahu mlátili slušných ľudí v komunistických žalároch, to je možné, ale rozhodne moji starí otcovia ani starí otcovia mojich detí nič také nerobili.
A potom, pán Blaha, pán Lučanský nebol obeťou justičnej vraždy, ako ste to uviedli, to je jedno odporné klamstvo. Pán Lučanský, tak ako viacero ľudí, spáchal samovraždu vo väzobnej... väznici.
Je to smutné, samozrejme, také veci, také veci sa stávajú, bohužiaľ, ale už to tu viackrát bolo povedané, že by sme sa skôr mohli zaujímať o to, prečo sa stalo, že takú strašnú vec spravil, prečo mal ten pocit, že to musí spraviť, že je to tak lepšie. Tým by sme sa mali zaoberať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:05 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:07

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Mňa udivuje taká nenávisť a posadnutosť predkladateľov tohto návrha, návrhu a na druhej strane ich pokrytectvo.
Spomeniem istého primátora Košíc a predsedu Východoslovenského krajského národného výboru, člena KSČ ’64 až ’90, ktorý sa neskôr stal napríklad prezidentom. A čo teraz majú trebárs tí príbuzní jeho vracať dôchodky, ktoré on dostával ako prezident?
Alebo iný prípad. Podpredseda Okresného výboru v Poprade, ktorý dohliadal na prísne dodržiavanie ateizmu. Jeho syn sa neskôr stal prezidentom. A čo budeme aj toho lustrovať, nech vráti dôchodok svojho otca? Alebo vojaci, ministri obrany, ktorí v minulosti slúžili v Československej ľudovej armáde, neskôr sa stali skutočne ministrami. Aj od nich budeme pýtať dôchodky? Alebo od ich príbuzných, ak tu nie sú medzi nami?
No a ešte pre pokrytcov a USA-filov by som spomenul taký, takú zaujímavú správu, neviem, či o tom viete, v roku 2004 uverejnili investigatívni žurnalisti správu Paperclip, čo je kancelárska spojka, kedy odhalili, že stovky, dokonca tisícky fašistov, originál fašistov si užívalo úplne elegantne americké dôchodky. A bez akéhokoľvek povšimnutia. Neni to len Wernher von Braun, ktorý hľadal robotníkov v Buchenwalde a neskôr bol pri projekte Apollo 11, ale bol to aj riaditeľ Kenedyho centra Debus... (Reakcia z pléna.) Áno. Alebo fašista Salmon, ktorý pálil synagógy a bol v jednotkách SA, bol odborník na tryskové motory. Títo všetci slúžili USA.
V ’57. ešte 77 % zamestnancov ministerstva spravodlivosti NSR boli fašisti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:07 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:09

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Áno, pán poslanec, veľmi správne si povedal, že svoju neschopnosť zakrývajú neustálym sa vracaním do minulosti. Nevedia, čo ľuďom povedať, čo sa teraz deje, tak stále niečo vytiahnu. A vraciate sa do minulosti, vážení kolegovia. Skúste s tým už prestať. Komu to pomáha?
Viete, predkladať takýto zákon a tváriť sa, že eštebák Budaj je svätý, a sedí tu vedľa vás, tak to je pokrytectvo. Toto je pokrytectvo. A ísť s ním do vlády je pokrytectvo, vážení kolegovia, kolegyne. Tváriť sa, že Budaj, kotolník, neudával ľudí, ktorí potom neskončili na dlhé roky vo väzení, to je pokrytectvo, vážení kolegovia, nie predkladať tento zákon.
Viete, v takejto podobe, ako je, nie je možné tento zákon podporiť. Ľuďu... ľudí trápia oveľa väčšie problémy, oveľa väčšie problémy, ako tu, že strácame čas takýmto návrhom zákona. Viete, niektorí z vás sa tu vyjadrili a pán poslanec predo mnou to veľmi dobre povedal, na koho reagujem, že kolektívna vina ako im ublížila. Ale vôbec vám nevadí znova použiť tú kolektívnu vinu, hlavné je, že ubližujete iným. Vy ste tu sami povedali, kolektívna vina mne ublížila, nemohol som študovať alebo nebola by som sa narodila, môj otec bol preč. Ale vy sami používate kolektívnu vinu a ešte si zatlieskate, kolegovia, kolegyne, na tú kolektívnu vinu, ktorú v jednej vete odsudzujete a v druhej ju páchate.
Spomenul ste tu generála Lučanského. Viete, čo by vám malo vadiť? Že sa stratili tie záznamy z tej kamery a že je tam výpadok nejakého času a že to nebolo zlyhanie systému. A potom vy tu môžte hovoriť o samovražde, keď nájdete záznam tohto systému, že sa nájde, alebo obnovíte tento systém, že prečo nám chýba určitý čas. Tak potom môžte hovoriť, sa niekto zasamovraždil, kolegovia, kolegyne, ale dovtedy, kým vám bude chýbať tento kamerový záznam alebo táto časť, tak, prosím vás, nespomínajte generá... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:09 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Bol to nejaký technický nedopatok.
Históriu by sme mali nechať historikom, a nie hysterikom. Čiže z histórie sa naozaj nikto nenaje a historické udalosti, ktoré sa stali pred 40, 50, 60 a 70 rokmi, naozaj v roku 2021 nedokážeme ani zmeniť, ani ovplyvniť, ani zvrátiť. Mňa veľmi zaráža to, že akým spôsobom sa vlastne chceme mstiť jednému režimu, ktorý tuná, áno, vládol určitý čas, ale tak ako každý jeden režim, aj režim reálneho socializmu, ktorý tuná vládol v Československej socialistickej republike, mal strašne veľa nedostatkov, strašne veľa chýb, ale mal obrovské množstvo dobrých vecí a obrovské množstvo pozitív, na to nesmieme zabúdať.
Ak sa skúsime komplexne a v globále pozrieť, nikto nikdy neprenasledoval fašistický režim Franka v Španielsku alebo Salazara v Portugalsku, alebo Pinocheta v Chile, alebo režim, ktorý tu bol asi ten najhorší a najzverskejší, ktorý vládol za vlády NSDAP v nacio... v nacistickom Nemecku. Títo ľudia, ktorí slúžili v týchto naozaj zlých a zvrátených režimoch, nikdy neboli perzekvovaní spôsobom, aby im boli odnímané ich benefity, či už vo forme dôchodkov, alebo majetkov, alebo iných vecí.
A my tu neustále s krvavými očami poukazujeme na bývalých príslušníkov, vysoko postavených príslušníkov Československej socialistickej republiky, či už sú to ministri, generáli alebo aj obyčajní vojaci, pohraničníci alebo príslušníci kontrarozviedok.
Naozaj si myslím, že Slovenskú republiku trápia omnoho závažnejšie a ťažšie veci a v kuse sa vracať do minulosti nikomu nepomôže.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:12 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blaha, mňa by to naozaj fakt zaujímalo, ja už som sa vás to raz pýtal, že či vy toto myslíte vážne, stále čo tu rozprávate o tých, o tých, tých takých cheguevaroch, s tou cheguevarovskou, cheguevarovskou, s tým zapálením a v týchto prejavoch, či, či to jednoducho takto vnímate, ten život, alebo či to tu len jednoducho hráte toto divadlo, či je to divadlo.
No a teraz k tomu vášmu vystúpeniu. Viete, v Trestnom zákone je také ustanovenie, kde sa hovorí, že kto prejavuje sympatie ku skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje alebo v minulosti smerovala k potláčaniu základných práv a slobôd, potresce sa nejakou trestnou sadzbou. No tak vy ste teraz tuto takéto vystúpenie sčasti predviedol, asi veľmi dobre viete, že máte imunitu v pléne, ale v každom prípade ja si myslím, že to je na hanbu, čo tu predvádzate.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:14 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:15

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia, mne je tak trošku smutno a zároveň aj trošku do smiechu.
Pred chvíľkou sme odhlasovali jednomyseľne pod bodom č. 28 návrh poslancov Národnej rady o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie, vdovám, vdovcom a tak ďalej, ideme im dať 600 eur, myslím, plus-mínus, keď som to dobre pochopil, a viete, niektorých z týchto ľudí sa pravdepodobne bude týkať táto sankcia, ktorú teraz chcete schváliť. Možnože, keď si to tak prehodnotíte ešte do hlasovania, je možné stále ten návrh stiahnuť, to sú tí starčekovia a starci, o ktorých hovoril pán Blaha.
Ja mám informáciu o konkrétne o... o jednom z nich, ktorým dávali vyznamenania ešte pred rokom ’89, tuná počúvajte, to sú tí, ktorí chodia na tie oslavy s takými kabátmi plnými medailí, a potom im dávali aj títo novodobí predstavitelia na druhú stranu. A si predstavte, že sa tento, teda tieto sankcie, ktoré, tieto benefity, ktoré idete odoberať, budú týkať aj týchto ľudí. Ako sa im budete pozerať do očí? Niektorým z nich, nehovorím, že všetkým, pretože logicky pôsobili možno aj v armáde, ale aj v niektorých ďalších zložkách, takže ja len dúfam, že z tých 17 pozmeňovacích návrhoch sa objaví nejaký rozumný alebo že, že sa to nedotkne týchto ľudí, ktorých si vážime a ktorých dávame za vzor, ktorí boli na nejakých pracoviskách, a zrazu im alebo vdovám po nich budete odoberať to posledné, čo ešte im zostalo, za to, čo pre túto republiku alebo pre tento národ urobili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:15 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:17

Boris Kollár
Skontrolovaný text
S ďalšou faktickou vystúpi pán poslanec Žiak. (Krátka pauza.)
S faktickou poznámkou vystúpi pán poslanec Kuffa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 18:17 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video