32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 9:17 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:05

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže ešte raz sa vám prihováram. V krátkosti. Zmenou tohto zákona reagujeme na viaceré problémy, ktoré boli alebo ktoré sú v štátnej službe.
Keď sa hodil tento zákon do legislatívneho procesu, tak vzniesla sa vlna kritiky. Predkladáme tento zákon v čo najlepšom úmysle. Naozaj naším cieľom je odpolitizovať túto štátnu službu takisto, jak sme to garantovali v programovom vyhlásení vlády. Bývalá vláda, alebo teda nechcem stále politicky nejak rozprávať, bývalá vláda, taká vláda, v minulosti sa často bez výberových konaní dosadzovalo na riadiace pozície. Každý si tam dával svojich nominantov a potom zmenou zákona si vlastne zákonom zabetónovala a naším cieľom je vlastne tieto pozície uvoľniť, len uvoľniť a urobiť na ne riadne výberové konania.
Riadne výberové konania, to je to, čo sa momentálne, aspoň z veľkej, z veľkej časti, čo mám informácie, deje. Teda zákon vraciame do stavu, v akom bol do roku 2017, ktorá bola za predchádzajúcich vlád. Už momentálne, keď je uvoľnené miesto, napríklad na ministerstve vnútra sa vykonávajú tie výberové konania, tak trebárs ak sa uvoľní na okrese XY nejaké miesto vedúceho odboru, trebárs životného prostredia, tak nikto si tam nedáva svojho človeka alebo svoju osôbku. Tie výberové konania, aj keď je to, ja neviem, okresný úrad niekde v Humennom, tie výberové konania sa robia na služobnom úrade.
Služobný úrad je ministerstvo vnútra. Ministerstvo vnútra, pokiaľ spraví komisiu, tak je tam zástupca z osobného úradu, je tam zástupca odborov, je tam trebárs ten daný prednosta, ale čo je hlavné, to, čo sme posunuli vpred, už teraz, pokiaľ je to špecifikovaná činnosť ako trebárs odbor životného prostredia, tak priamo z toho gestorského ministerstva sa priamo do tých výberových komisií volajú ľudia, aby tí rozhodovali podľa odbornosti, kto je najlepší kandidát na danú pozíciu. Keďže tu v minulosti bolo mnoho politických nominácií, mnohokrát bez patričného vzdelania ľudia riadia odbor.
Kritizovali ste nás trebárs za výber prednostov. Prednostovia, tam je menovací princíp. Vláda menuje, ako sa hovorí, prednosta je v regióne predĺžená ruka vlády. Takže sme mali plné právo si vyberať alebo, jak sa hovorí, aj nevyberať a priamo vymenovať tých ľudí. Vy nás ešte aj, viacerí nás ešte aj za to kritizovali, že naozaj sme vyberali. Ako sa vyberalo, tak sa vyberalo, ale proste sme sa snažili vybrať čo najlepších ľudí.
Boli tu rôzne tlačové konferencie po tom, ako sa dal tento zákon do legislatívneho procesu. Kritizujú sa tu čistky, že sa tu idú robiť čistky. Keby sa tu išli robiť čistky, tie čistky sa robia hneď po zmene vlády. Prešlo už viac ako rok a tento proces sa snažíme zákonne presadiť teraz. Taktiež bolo vyčítané, že tak závažná zmena ide poslaneckým návrhom. Kto sa vyzná v legislatívnom procese, tak tiež vie povedať, že akým spôsobom prebieha legislatívny proces, pokiaľ je aj poslanecký návrh predložený, že, že taktiež to ide na vládu, vláda to tam dáva do medzirezortného pripomienkového konania, hocikto sa môže k tomu vyjadriť a tak ďalej, a tak ďalej. Ten legislatívny hlavný proces a schvaľovací prechádza potom tu v Národnej rade.
Aj v programovom vyhlásení vlády je uvádzané, že chceme robiť riadne výberové konania. O toto sa snažíme teraz. Ja predpokladám a dúfam a chcem, aby sme tento zákon ešte po nejakom čase znova otvorili a nastavili si jasné definície, čo bude nejaká, jak sa hovorí, možno politická funkcia, čo nebude politická funkcia. Áno, v prvom rade treba hľadieť na odbornosť, ale na druhej strane, pokiaľ by som bol šéf niečoho, aj v súkromnej firme alebo aj v štátnej, tak chcem pracovať s ľuďmi, ktorým dôverujem.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 9:05 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:11

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Kyselica, my sme už o tomto návrhu zákona viedli viaceré debaty, naposledy včera. Toto je už váš druhý pokus a prečítam vám časť dôvodovej správy z prvého pokusu, ktorým ste chceli toto zaviesť do legislatívy, a to bolo v januári tohto roku, že, citujem z dôvodovej správy: „Aby si okresné úrady mohli riadne plniť svoje úlohy a zlepšovať služby poskytované občanom, je dôležité dať šancu novým, kvalitným úradníkom.“ Ja si myslím, že tie úrady si plnia svoju činnosť riadne dodnes, lebo ináč potom by to asi aj vaši prednostovia robili zle.
„A jedným zo základných pilierov zmeny fungovania okresných úradov je možnosť zmeny personálneho obsadenia vo vedúcich funkciách tak, aby dostala šancu nová generácia úradníkov s inovatívnymi myšlienkami, s chuťou zlepšovať služby poskytované štátom, ktorá rozumie zmene, ktorú táto vláda prináša, a stotožňuje sa so smerovaním a cieľmi, ktoré chce vláda v tejto oblasti dosiahnuť.“ Ja si myslím, že presne v tej vete je pomenovaný cieľ tohto zákona, ktorý bol prezentovaný v januári a ktorý presne dávate teraz, len ste sa poučili z minulosti, tak dôvodová správa už je len na pol strany.
A hovoríte o riadnych výberových konaniach, veď ľudia, ktorí sú teraz na tých riadiacich funkciách, prešli riadnymi výberovými konaniami a sú v stálej štátnej službe. Hovorili ste o návrate do roku 2017, veď v roku 2017 nás práve opozícia kritizovala za to, že sa to deje menovaním a odvolávaním. Čiže aj na základe toho, aj na základe odporúčaní Európskej komisie sa zaviedli, zviedol spôsob, aký je teraz.
Spomínali ste a spochybňovali ste vzdelávanie niektorých úradníkov. No ja neviem o tom, aby na nejakom mieste v štátnej službe sedel úradník, ktorý nespĺňa kvalifikačné predpoklady, čo sa týka vzdelávania.
Sám ste spomenul výberové konania na prednostov okresných úradov, no a myslím si, že tam ani neni čo dodať, aké výberové komisie a kto im šéfoval, týmto výberovým komisiám. Ja sám, sám, možno najlepšie by bolo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:11 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:13

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Lukáš, ja ti práve naopak ďakujem za tvoju rozpravu aj za zákon, ktorý predkladáte, pretože si myslím, že občania čakajú od štátnej a verejnej správy profesionalitu a odbornosť. No, bohužiaľ, to tak momentálne nie vždy funguje. A po bývalých nomináciách, a aké kde boli, tak to viem povedať zaručene. Na okresných úradoch máme v súčasnosti množstvo politických nominácií ľudí, ktorí, bohužiaľ, sú odborne veľmi slabí, a preto ich treba vymeniť.
Ja som si prešiel aj pár okresných úradov a rozprával som so zamestnancami, práve tí sa mi sťažovali na vedúcich, že oni sú častokrát odbornejšie zdatnejší ako ich vedúci, len tam boli politicky dosadení. A ako my môžme dať ľuďom odbornosť a funkčné úrady, ak tí vedúci nezvládajú svoju prácu, lebo tam takí boli nominovaní? Veď ak sa prednosta rozhodne odvolať nejakého vedúceho, veď kde mu, jaký je problém, aby sa znova prihlásil do výberového konania a ukázal, že je najlepší?
Veď dajme šancu tým najlepším, aby riadili, a nie tým, ktorí na to nemajú a boli politicky dosadení. Ja tento zákon plne podporujem, lebo iba takto zlepšíme, zefektívnime štátnu a verejnú správu, aby konečne efektívne fungovala v prospech ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:13 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán podpredsedajúci. Lukáš, ja by som ti chcel vyjadriť podporu a som rád, že si sa do takýchto vecí pustil, lebo ten chliev, čo tu bol, treba čistiť pomaly a postupne. Samozrejme, je to na... je to náročné, lebo, lebo toho, toho, čo tu bolo spôsobené, je hodne ťažké za rok nejak upraviť, a držím ti palce a budem ťa vždy podporovať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:15 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za všetky faktické. Ďakujem aj za tú podporu. S pánom Saloňom sme, áno, včera sme naposledy o tom debatovali. Nejedná sa, nepovedal by som to tak, že sa jedná o druhý, druhý pokus. Prvý, prvú vec, ktorú sme stiahli, bol ten zákon o organizácii miestnej štátnej správy. Áno, týkalo by sa to len prednostov, ale načo to kúskovať zase na viac zákonov, tak sme to vlastne vyprecizovali do takéhoto jedného zákona. Aj po tej kritike, aby sme sa nezamerali naozaj len na tých prednostov, tak sme vlastne chceli tento zákon zmeniť, o štátnej službe. Ale to si hlavne priniesla tá, priniesla tá prax. Viacerí tie sťažnosti, ktoré boli na to odpolitizovanie tej štátnej služby.
A čo sa týka inovatívnych, ako ste spomínali, a treba dať šancu mladým. Áno, všetci dobre vieme, že taký, nehovorím, že... taký úradník, ktorý je niekde v úrade 30 rokov, už nemá ten šmrnc, drajv niekedy ako nejaký mladý s inovatívnymi nápadmi.
Takže, takže tak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:15 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:17

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, myslím, že pre všetkých z nás je prvoradé budovanie profesionálnej štátnej správy, ktorá je založená na transparentnosti, etickom výkone povolania a zákaze konfliktu záujmov, na princípe politickej neutrality, nestrannosti, efektívneho riadenia a princípe profesionality a stability. Súčasný stav je však iný, preto s kolegami predkladáme návrh, návrh novely zákona č. 55/2007 Z. z. o štátnej službe.
Touto novelou reagujeme na viaceré problémy a naším cieľom je odpolitizovanie štátnej správy. Predmetom návrhu zákona je posilnenie právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom s kontrolou, s kontrolnou právomocou štatutárneho orgánu a štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii. Štátnozamestnanecký pomer vedúceho zamestnanca v prípade odvolania ostáva zachovaný.
Tento návrh vychádza z právnej úpravy platnej do 31. mája 2017. Práve novelou zákona o štátnej službe v roku 2017 sa zvýšili nároky na ochranu štátnozamestnaneckých miest, konkrétne zavedením požiadavky zdôvodňovať výmeny a zavedenie služobného hodnotenia výkonu zamestnancom ako dôvodu na prepustenie. V súčasnosti nie je možné odpolitizovanie štátnej správy, vo vedúcich funkciách sú zabetónovaní smeráci, snsáci, mosťáci, jednoducho všetci tí, ktorých dosadili do funkcií v rámci dvanástich rokov bačovania SMER-u, SNS a MOST-u. Je zaujímavé, že vtedy o čistkách nikto nehovoril.
Ale nechajme minulosť tak, poďme sa pozrieť na iný príklad. Do riadiacej funkcie nastúpi nový manažér, chce veci meniť k lepšiemu, má plán, cieľ, skúsenosti a začne pracovať na potrebných zmenách. Ale čo? Celý jeho riadiaci tým ostal po jeho predchodcovi. Veľmi nespolupracujú, nepodávajú adekvátny výkon a ani ich odbornosť nie je na najlepšej úrovni. Čo by mal podľa vás skúsený manažér v takomto prípade robiť? Myslím, že všetci vieme, aká je správna odpoveď. Vedia to aj opoziční poslanci, ale pokušenie populizmu je silné. Je ťažké odolať a mnohí ani neodolajú.
Návrh tejto novely je novel... je reakciou na viaceré problémy v štátnej správe. Chceme budovať štátnu správu založenú na transparentnosti a odbornosti. Chceme fundovaných ľudí, ktorí prejdú riadnym výberovým konaním, nie politických nominantov. Na úradoch je množstvo spoľahlivých zamestnancov, ale sú tam, žiaľ, aj takí, ktorí svoju prácu nevykonávajú ani správne ani svedomito, ani s takým nasadením, ako by sa možno očakávalo.
Riadenie práce štátnych zamestnancov a dosahovania adekvátnych pracovných výsledkov je realizované práve prostredníctvom vedúcich zamestnancov. V praxi vzniká potreba flexibilnejšieho manévrovania s ľudskými zdrojmi na úrovni manažmentu v prípadoch, kedy tieto výsledky nie sú uspokojivé z rôznych dôvodov. Našou úlohou ako poslancov Národnej rady je prinášať také zákony a schvaľovať ich, ktoré urobia život pre občanov Slovenskej republiky lepším.
K tomu smeruje aj táto novela. Zamestnanci štátnej správy majú byť v prvom rade odborníci. Jediná vec, ktorú, ktorá zaujíma občana, je tá, či mu vie úradník a jeho vedúci relevantne a fundovane pomôcť a poradiť. Bývalá vláda si tu bez výberových konaní dosadzovala na riadiace pozície svojich nominantov a zákonom si ich zabetónovala.
Naším cieľom je tieto pozície urobiť... uvoľniť a urobiť na ne riadne výberové konania, tak ako to máme deklarované v PVV. Ak si niekto myslí, že tu budeme robiť nejaké čistky, tak to vôbec nie je pravda, pretože by to bol prvý zákon, ktorý by šiel na rokovanie po zmene vlády. Novelou predpokladáme aj zlepšenie prístupu k zamestnaniu pre všetkých kvalitných a kvalifikovaných uchádzačov a odpolitizovanie štátnej správy.
Ak dovolíte, ešte by som rada predtým, ako skončím, použila dva citáty od našich kolegov poslancov zo SMEROHLAS-u, ktorým by som rada poukázala na relevantnosť ich vyjadrení k tejto problematike.
Pán poslanec Pellegrini pred nejakým časom povedal: „Ak toto prejde, tak je to opäť len rozviazanie rúk na politické čistky. Je to zákon na ďalšie krágľovanie nepohodlných štátnych úradníkov.“ Pevne dúfam, že si tieto slová, na tieto slová spomenie aj v prípade, ak sa jeho strana niekedy v ďalekej budúcnosti dostane do vlády.
Druhý, oveľa zaujímavejší citát pochádza od Kežmarčana, ktorý má veľmi blízko k pánovi Pellegrinimu, a to od poslanca Ferenčáka. Je to jeho vyjadrenie z roku 2018, ktoré sa udialo na pôde Euroregiónu Tatry. V tomto období som bola riaditeľkou tejto organizácie, na tento post som sa dostala po rokoch práce a postupného zberania skúseností od pozície referenta a projektového manažéra až na post riaditeľky združenia. V tom čase poslanec Ferenčák pôsobil ako predseda Rady Euroregiónu Tatry a naše cesty sa pretínali v mestskom zastupiteľstve v Kežmarku. Ako ináč, samozrejme, každý z nás na rozličných stranách barikády. Ale dosť na uvedenie do tejto situácie pre pochopenie súvislostí. Na jar v roku 2018 pán Ferenáčák zvolal radu Euroregiónu Tatry ako najvyššieho orgánu združenia a inicioval moje odvolanie s nasledovným odôvodnením: „Pani Majorová Garstková je poslankyňa mestského zastupiteľstva a v podstate vystupuje proti mne, je jednoducho v tvrdej opozícii.“
Milí kolegovia poslanci, akisto uznáte, vyjadrenia týchto pánov k problematike riadenia ľudských zdrojov v štátnej správe sa to dá zhrnúť do jednej vety - Vodu kážu a vodu pijú... víno... vodu kážu a víno pijú.
Cieľom tejto novely zákona je pre mňa a mojich kolegov poslancov, spolu s ktorými ju predkladáme, a aj po mojich osobných skúsenostiach nikdy viac neumožniť krágľovanie a čistky, ale dať priestor odborníkom, aby mohli pracovať pre ľudí bez strachu pred každou zmenou politickej klímy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 9:17 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:23

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Majorová, predkladáte tu návrh zákona, ktorý vám bezdôvodne umožní vyhadzovať ľudí zo štátnej správy. To, čo ste tu predviedli, je, možno by sa to dalo nejak komentovať, keby ste to rozprávali na začiatku volebného obdobia, pretože tie reči o transparentnosti, odbornosti, svedomitosti, ktorá mala byť spojená s touto vládou, už ľudí neohúri. Vidíte to v tých prieskumoch, 80% ľudí vás tu už nechce, takže keď si zmeníte, keď si zmeníte tento návrh zákona, to je úplne v poriadku, môžete si to zmeniť, presne podľa tohto zákona a tých vašich ľudí odtiaľ vyšmárajú. (Reakcia z pléna.) Pán Pročko, kľud.
Presne podľa tohto zákona, ktorý si prijmete, vám tých ľudí vyhádžu, budúca vláda, takže je to úplne zbytočné. Myslím si, že ukázali ste ten, toto diletantstvo pri vládnutí v dostatočnej miere, akú máte potrebu týchto diletantov ešte poobsadzovať aj na nižších štruktúrach. Je to úplne v pohode. Myslím si, že ľudí už to ani neprekvapí.
Na druhej strane, na druhej strane Slovákov je 5 mil., takže tieto čistky, ktoré chcete robiť, kde vy vôbec, kde vy tých odborných ľudí chcete nájsť. Veď Mičovského, ste ukázali, aký to bol kvalitný minister, že ten, ktorý prišiel po ňom, tak hneď tam vyhádzal, myslím, 30 ľudí. Pán Krajčí tiež sa ukázal, aký to je neskutočný odborník, že keď prišiel Lengvarský, tak povedal, že taký bordel, aký tam našiel, tak neveril, že tam uvidí.
Takže toto sú, toto sú vaši ľudia, oni nekomentujú bývalých ministrov, oni komentujú vašich ministrov. (Reakcia z pléna.) Pán Pročko, klídek... pán... Dajte mi čas naspäť, čo tu tento... (Reakcie z pléna, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:23 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže takto niekedy hodnotili ministri bývalej vlády tých, ktorých vymenili, ale vy sa takto hodnotíte navzájom, takže z vašich úst rozprávať o nejakej odbornosti, keď dnes ráno sa dozvedáme, že Sputnik budete musieť buď vyliať, alebo ho niekomu darovať za celé tie milióny. Rozprávať o tej transparentnosti, keď sme včera na SME-čku si čítali 170-násobný zisk tej trnavskej firmičky.
Takže s týmto neohúrite nikoho, s týmto ste mali prísť na začiatku volebného obdobia, ale teraz je to mlátenie prázdnej slamy už.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:25 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:26

Rastislav Jílek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegynka, presne ako si povedala, motívom viacerých z nás, ktorí sme išli do politiky, ale aj hlavným cieľom hnutia OĽANO bolo odpolitizovanie štátnej správy, a práve preto prichádza tento zákon. Ak tu niekto hovorí o nejakých čistkách, tak sa veľmi mýli, nech si radšej spomenie, ako to bolo v minulosti, keď možnože za týždeň po voľbách si dokázali obsadiť a vymeniť všetkých ľudí za nejakých ich, ich ľudí.
A ja by som z tohto miesta chcel vyzvať všetkých čestných úradníkov, ale aj všetkých čestných a pracovitých ľudí, ktorí sú mimo štátnej správy, aby sa nebáli a kľudne sa prihlasovali do výberových konaní, mali možnosť sa uchádzať o štátnozamestnanecké miesta a svojou odbornosťou, kvalitou a profesionalitou vedeli, vedeli presvedčiť a zaujať, zaujať voľné pracovné miesta. Takže naozaj, poďme to robiť transparentne, čisto a poďme to, poďme to zmeniť.
Tento zákon absolútne podporujem a som rád, že, že s týmto prichádzame teraz. Naozaj ešte raz chcem vyzvať všetkých čestných ľudí, ktorí majú záujem, aby sa bez obáv z toho, že by sa tam nemohli dostať na tie pracovné miesta, nech sa prihlásia, nech dokážu svoju profesionalitu, a toto bude najlepšie, čo sa môže stať pre Slovensko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:26 hod.

Mgr.

Rastislav Jílek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:27

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janka, ďakujem za tvoje vystúpenie v rozprave a súhlasím s tebou, pretože ak aj v súkromnej firme máte neschopného riadiaceho pracovníka, tak sa s ním jednoducho rozlúčite a nahradíte ho niekým šikovnejším, aby tá firma fungovala.
Nuž na takom okresnom úrade to tak jednoducho spraviť nemôžete a nemôžete odvolať takéhoto tzv. menej schopného riadiaceho pracovníka. Myslím si, že keď ľudia platia svoje dane do tohto štátu, tak chcú mať za nich kvalitnú a odborne zdatnú tú štátnu správu. A podľa mňa sa nie je čoho báť. Veď ak je niekto šikovný, ako som už spomínal, sa znova do výberového konania prihlási a môže vyhrať, ale nechajme miesta odborníkom.
A možno len tak na záver by som ti chcel popriať všetko najlepšie k tvojím dnešným narodeninám.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:27 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video