32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 9:36 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:28

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. K tomu blahoželaniu sa pripájam aj ja, ale chcem reagovať na pani poslankyňu.
Verejná správa nie je, má byť služba pre občana, služba vo verejnom záujme. Najmä. Tá nie je o tom, že je niekto na barikádach a bojuje jeden proti druhému. Tak ste to povedali, že ste na druhej strane barikády.
Tie barikády, prosím vás pekne, je treba vo verejnej správe zbúrať a venovať sa tomu, čomu má slúžiť, službe občanovi. A prosil by som naozaj všetkých o pokoj, kľud. Ja som bol účastný druhej etapy reformy verejnej správy. Boli tam ťažké súboje, samozrejme, odborné, ale neprešlo to nikdy do osobných útokov a do vybíjania nejakých politických bodov rôznymi názormi, zámermi nezrealizovanými a stavania do polohy ako, ako niečo, čo tu ešte nikdy nebolo. To nie je cesta.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:28 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ten Šudík ma vždy predbehne. Janka, všetko dobré, veľa zdravia, Božieho požehnania a v tom Kežmarku plno síl so SMEROHLAS-om!
Chcem len povedať, lebo reagoval na mňa, nech si vyčistí pán neofašista Taraba uši, tu reagoval Rišo, nie ja naňho. Takže keď si vyčistí tie uši, ktoré tam má zapchaté, tak bude v poriadku s kšeftami so smerákmi, ktoré má plno upchaté, takže ďakujem.
A chcem reagovať na teba, Janka, naozaj absolútne si mala vo všetkom pravdu. Vo všetkom si mala pravdu. Verejnú správu si zneužili a z verejnej správy si spravili biznis smerohlasáci, pretože naozaj tam dosadili svojich ľudí. Na tých okresných úradoch, čo sme tu počuli, že je tam plno ľudí, ktorí robia čestne. Áno, a, samozrejme, ale je tam kopec ľudí, ktorí naozaj robia... (Reakcia z pléna.) Počkám, kým pán Kuffa si doreční. Pán Kuffa, vyrušujete ma! Pán Kuffa, vyrušujete ma! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pokračujte.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
No ale mňa to vyrušuje, pán podpredseda. Mňa to vyrušuje, veľmi, pán podpredseda. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Toto nemôžete počuť, čo sa my dvaja rozprávame.

Pročko, Jozef, poslanec NR SR
To je počuť v tejto sále, prosím vás. Dobre? Ďakujem. Vyrušujete ma.
Takže chcem poprosiť naozaj... (Ruch v sále.) Teda to je sila. (Povedané so smiechom.) Chcem poprosiť všetkých tých, ktorí majú zdravý rozum, táto zmena nie je preto, že chceme robiť čistky, že chceme ľuďom brať prácu. Táto zmena je o tom, aby sa konečne vo verejnej správe robilo čestne a spravodlivo. Čestne a spravodlivo. Aby skončil smerohlasácky biznis, aby skončila otročina, čo tu SMEROHLAS zaviedol.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:29 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:31

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Celé to mi pripadá dosť postavené nenávistne. Možno je to na škodu, preto aj tento návrh vyznieva ako celok takto. Je to doslova také odvolávanie alebo odkrágľovanie ľudí a výmena za skupinu našich ľudí. Alebo tých, ktorí jednoducho sú s nami politicky spriaznení.
Ja som bol prednosta okresného úradu a som nastupoval po vláde Ivety Radičovej. A môžem vám povedať, že som nevymenil nikoho, nikoho, pretože to boli ľudia, ktorí jednoducho, pozor, ale oni neboli vymieňaní ani predtým, ani predtým, ani predtým. To znamená, to boli ľudia, ktorí boli na svojich miestach ako profesionáli, a aj po mne ďalší traja prednostovia z nich nikoho nevymenili. To je celý princíp štátnej správy. Ak by tak to fungovalo, že aká vláda vymení všetkých týchto štátnych úradníkov, si tam nanominuje svojich politických nominantov, tak nečakajte výkon od tohto úradu, pretože to budú politickí nominanti.
A možno ešte k pani Majorovej. Plačete na nesprávnom hrobe. Ja som ako osoba vás neodvolal, ja viem, že tak to vyznieva u vás v klube, že sa tým hrdíte. Odvolávala vás rada, ktorá je zložená z primátorov a zástupcov miest a za vašu prácu. Tam politika nebola. Ono to tak pekne vyznieva u vás v klube, aj možno sa tak pred kolegami hrdíte. Nie je to pravda, ja som vás tam sám neodvolával, pozor. Dobre? A neklamte. A ja viem, že ste si potom uviedla, že ste riadiaci pracovník, no nie ste, nebola ste. Aj do volieb ste išla ako riadiaca, nebola ste už riadiaca. Čiže aj tam bolo klamstvo, ale plačete na nesprávnom hrobe. Kralág... Krágľovanie ľudí na základe politickej príslušnosti je veľmi zlé a nesprávna cesta.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:31 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:33

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredsedajúci. Prihlásil som sa tak divoko, ale nevadí.
Janka, ja ťa chcem podporiť. Konečne, konečne tu zaznieva a je tu na záznamoch. Demokracia je o tom, aby sme tu všetko všetci povedali, aby to tí ľudia videli, kto to myslí úprimne a kto myslel potichu a robil čistky. Takže v tomto, v tomto veľká podpora.
A ja si myslím, že pán Taraba, toto je demokracia a nie sme všetci dokonalí, a keď sa vyskytnú chyby, dokážeme to povedať nahlas, aby ste sa to dozvedeli a nedozvedeli ste sa to z bulvárnych plátkov. To je, to je ten rozdiel tej politiky a dúfam a verím tomu, že tú šancu tu všetci tí dobrí ľudia dostanú, a ktorí to myslia naozaj demokraticky a transparentne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:33 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:35

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Taraba, nikto nikoho nejde vyšmárať, ako ste to povedali, ak by, pretože tuná sa dáva návrh zákona, kedy bude možné týchto ľudí odvolať. Ja som si robila nejaký prieskum na okresných úradoch. Sú okresné úrady, ktoré napríklad vôbec nechcú nikoho dať o... odvolať, pretože sú spokojní so svojimi zamestnancami. Takže určite nepôjde o žiadne čistky, na to sa môžete spoľahnúť.
Pán Faič, páči sa mi, že ste povedali o osobných útokoch. Áno, osobné útoky sa nehodia, lenže u nás je to bežnou praxou, v našom meste, takže preto som to povedala.
A čo sa týka môjho odvolania, áno, ja som bola, dôvodom môjho odvolávania bolo, že som poslankyňa mestského zastupiteľstva a vystupujem proti pánovi Ferenčákovi a som jednoducho v tvrdej opozícii, to bol dôvod môjho odvolávania. Žiadna nespokojnosť s mojou prácou, môžte si pozrieť aj zápisnicu z tohto, z tohto dňa. Takže neklamte vy, pán Ferenčák. A ešte možno môžem na to doplniť, že pri, pri tom, ako sa to celé udialo, tak ja som bola v tom čase tehotná, čo je ešte o to väčšia úbohosť, a jednoducho došlo k tomu, že boli zamknuté dvere mne na kancelárii a bola pri tom použitá aj mestská polícia, takže celé to bolo také, také, také úbohé.
Takže ďakujem veľmi pekne za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:35 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:36

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, skupina poslancov Národnej rady predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Predmetom návrhu zákona je posilnenie právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom s kontrolnou právomocou štatutárneho orgánu a štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii.
Začnem tým, že odpolitizovanie podľa Igora Matoviča nemožno vykonať, ak ostanú v riadiacich funkciách v štátnej správe, citujem: „zabetónovaní smeráci, mosťáci a kto s nimi ešte vládol“. Povedal to po stredajšom rokovaní vlády práve k tejto poslaneckej novele zákona o štátnej službe, ktorá má posilniť právomoci generálnych tajomníkov služobného úradu.
Nuž, pán minister financií, takto na diaľku vám odkazujem, že nie je to prvýkrát, čo vodu kážete a víno pijete. Za rok a pol tejto vlády sme svedkami amaterizmu, prešľapov, nekorektných či necitlivých postupov nominantov tejto vládnej koalície, aj na pozíciách generálnych tajomníkov služobných úradov, že vylúčiť vo vašich krokoch stranícky prístup pri tejto novele je priam nemožné. Nie prvýkrát ukazujete, že ste úzkoprsí a zahľadení do seba. Použijem parafrázu z kultového filmu Forrest Gump: „Pre zabetónovaných - každý zabetónovaný.“ Asi takýmto spôsobom rozmýšľate viacerí vo vládnej koalícii. Ak sa nemýlim, myslím, že to bol slávny ruský spisovateľ Lev Nikolajevič Tolstoj, ktorý povedal, že každý chce zmeniť svet, no nikto nechce začať od seba.
Pán Matovič a ctená vládna koalícia, čo tak začať od seba a odvolať neschopných ministrov? To by štátu pomohlo naozaj viacej, ako bez udania dôvodu, počujete dobre, dámy a páni, bez udania dôvodu odvolávať vedúcich zamestnancov možno len preto, že si dovolili povedať svoj názor, ktorý nie je totožný s názorom straníckych nominantov tejto koalície. Súhlasím s tým, že treba oddeliť štátnych úradníkov od politiky. Ale, ctení predkladatelia, pýtam sa vás, to takouto cestou a takýmto spôsobom? Prečo to však nerobíte a neukážete ľuďom, obyčajným ľuďom svoj úprimný úmysel? Prečo by vám mali veriť, keď ste si napríklad aj na pozície prednostov menovali priamo svojich straníckych ľudí? Častokrát bez nejakej odbornej či morálnej spôsobilosti vykonávať takúto dôležitú funkciu. Dámy a páni z vládnej koalície, pozor na bumerangy, lebo tie sa zvyknú vrátiť späť.
Pán poslanec Kyselica, ja som vás pozorne počúval a hovorili ste o tom, že máte ambíciu týmto zákonom prinavrátiť normálne výberové konania. Povedzte mi, prosím, mne aj celej verejnosti, čo bolo normálne a transparentné na výberových konaniach na pozície prednostov okresných úradov, pretože kritizovali ste nás, ľudí, ktorí sme teraz v opozícii a ktorí sme mali možnosť spravovať a riadiť Slovenskú republiku, že v čase, keď sme mali tú moc, tak sme si do pozícii dosadzovali ľudí bez výberového konania. Ale nemáte pravdu. V roku 2012, kedy SMER - sociálna demokracia zostavil jednofarebnú vládu, tak sa rozhodlo o tom, že všetky špecializované úrady, to znamená, špecializovaná štátna správa sa postupne zruší a stransformuje sa to pod okresný úrad.
Ja som zo Zlatých Moraviec a ja mám rád konkrétne príklady. Pán poslanec, vy viete o tom, že počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu sa stala taká anomália, že okres, z ktorého pochádzate aj vy, Nové Zámky, mal dva obvodné úrady? Obvodný úrad v Nových Zámkoch a Obvodný úrad v Štúrove. A v Zlatých Moravciach sme nemali obvodný úrad. A preto som veľmi rád a z tohto miesta chcem poďakovať, že na návrh vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa rozhodlo, že každé okresné mesto bude mať svoj okresný úrad. Aj na základe toho dnes máme Okresný úrad v Zlatých Moravciach. A hovorím o tom, že mám rád prax, a to, čo sa stalo, aby som mohol demonštrovať, tak viete, kto sa stal prednostom Okresného úradu v Zlatých Moravciach v roku 2013? Pán Marek Illéš, ktorý dovtedy zastával pozíciu riaditeľa správ a kata... riaditeľ správy katastra v Zlatých Moravciach a priz... a poviem vám, že nemal legitimáciu strany SMER - sociálna demokracia.
Viete, na pozíciách vedúcich odborov na okresnom úrade, tak ako to správne povedal pán poslanec Saloň, prebehli transparentné výberové konania. Sú tam ľudia, ktorí majú štátnu definitívu. Takže chcem sa vás opýtať, prečo ich chcete dostať do neistoty? Prečo im chcete zobrať a prečo niektorí budú musieť odísť zo svojich pozícií? Len preto, že majú nejaký iný názor alebo že subjektívny názor generálneho tajomníka služobného úradu bude taký, že jednoducho tento človek na túto pozíciu nepatrí? A tie výberové konania, mali ľudí vo výberových komisiách, ktorí mali na to mandát. Ale ľudia, ktorí sedeli vo výberových komisiách a vyberali vašich prednostov okresných úradov, žiadny mandát od nikoho nemali. A to je veľmi podstatná vec.
Viete, my sme v rokoch 2019 a v roku 2020 zvýšili štátnym zamestnancom ich mzdy o 10 %. Vy ste im nepridali ani euro, a práve naopak, dostávate ich do neistoty.
Takže zopakujem, podľa mňa sa jedná o veľmi zlý a necitlivý návrh zákona, s ktorým, samozrejme, ani ja, ani moji kolegovia v poslaneckom klube SMER-u - slovenská sociálna demokracia nemôžeme súhlasiť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 9:36 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:44

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka za slovo. Pán Kéry, znova, tu ide o to, aby vedúci odborov boli konečne odborníci. Odborníci, ktorí budú svoju prácu robiť ako odborníci a i tak riadiť svoj odbor, pretože len tak môže fungovať efektívne štátna správa. Pre mňa za mňa nech sú to aj nominanti, členovia strany HLAS, SMER, HZDS alebo KSS, mne je to úplne jedno, len nech sú to odborníci. To je ten základ.
Ste niečo rozprávali o okresných úradoch, ako sa kde dosadzovalo. Nuž ja viem o tom, že vy ste po okresných úradoch dosadzovali častokrát členov pri poslednej vláde SMER-u, SNS či MOST-u. Veď to sa dá pozrieť, kde bol kto prednosta, a zároveň či pôsobil aj v komunálnej politike, za akú politickú stranu alebo kde bol člen. Veď to je úplne otvorené a transparentné, nájdeme si to. A teraz mi nájdite jedného prednostu, ktorý je napríklad členom hnutia OĽANO. Podľa mňa taký neexistuje, lebo žiaden taký nie je. A na okresné úrady boli výberové konania a vyhrali tam fakt odborníci. Veď si spravte malú anketu. Kontaktujte primátorov miest, starostov, všetkých, ktorí na Slovensku sú, a sa opýtajte, aká bola spolupráca s obcami, s mestami doteraz a aká je teraz, aby to tí priamo porovnali, primátori a starostovia. Urobte si anketu a nám potom aj dajte tie výsledky a uvidíme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:44 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:45

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Maroš, počúvať od ľudí, ktorí za jeden rok rozvrátili Slovensko na základe svojej neodbornosti, že oni dosadia na okresné úrovne odborníkov, keď nevedia nájsť odborníkov ani v radoch svojich vlastných ministrov, tak to je absolútna, absolútna recesia.
Myslím si, že na konci dňa zase netreba to vidieť až tak dramaticky. Jednoducho prijmú zákon, nikto normálny, kompetentný, odborný pod touto vládou pracovať nebude chcieť ísť nikam, pretože môžu vidieť napríklad, čo urobila IT kráľovná, podpredsedníčka vlády pre informatizáciu s tými odborníkmi, keď ich dala pobrať políciou, lebo tam videla nejaké krabičky, potom ich pustili, ale chlapci už robia v privátnom sektore a Remišová tam nedokáže nájsť ani ich náhradu.
Myslím si, že tých skúseností už je toľko, že, že ja by som sa divil komukoľvek, ktorý by išiel dať teda svoje meno do služieb tejto, tejto nekompetentnej vlády. No a proste prijmú zákon, dobre, dajú si tam pár nejakých lojálnych ľudí, ale jednoducho na základe tohoto, tohoto zákona sa v budúcnosti tie zmeny vrátia späť. Takže jediné, čo týmto zasejú, je absolútna neistota do radov okresných v podstate štruktúr štátu, ale na druhej strane o to väčšmi to bude ľudí mobilizovať.
Takže odmietam tento zákon, nepodporím ho, ale na druhej strane si myslím, že, že strany, ktoré majú toľko členov, že sa zmestia do jedného výťahu, tak ani nebudú vedieť vygenerovať žiadnu nejakú odbornú kapacitu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:45 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:47

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Kéry, oddeliť štátnych úradníkov od politiky by bolo viac ako vhodné, viac ako dobré, viac ako správne, ale myslím si, že ľudská zloba, závisť, pomsta je stará ako ľudstvo samotné, a počas vlády, teda hovorím počas každej vlády, ktorá tuná bola od roku ’93, sa prednostovia okresných alebo prednostovia obvodných úradov, a rovnako ako aj vedúci odborov vymenovávali vždy na základe najmä straníckej príslušnosti (rečník si odkašľal), pardon, alebo príbuzenských vzťahov, alebo nejakých, alebo nejakej lojálnosti, alebo nejakej blízkej, či vzdialenej sympatie.
Ja som zástanca toho, že štátna správa by mala byť naozaj profesionálnou inštitúciou, ale to sa na Slovensku ešte ani v jednom roku žiadnej vlády neudialo a tu si naozaj musíme naliať čistého vína. Všetky vlády, či už to bolo za Mečiara, za Dzurindu, za Radičovej, za Fica, za Pellegriniho, sa nikdy netajili tým, že prednosta okresného alebo prednosta obvodného úradu je naozaj politickou funkciou, politickou nomináciou a nikdy tomu nechceli robiť inak, ale táto vláda pri nástupe do funkcie sa obhajovala transparentnosťou, odbornosťou a hlavne nestrannosťou. Tak ja sa pýtam, že kde je tá odbornosť, kde je tá transparentnosť, kde je tá nestrannosť, keď všetci prednostovia odborných... okresných alebo obvodných úradov boli vyberaní, ako boli vyberaní. Tu naozaj nemôžeme hovoriť o odbornosti. Tu naozaj, keď sa tam prihlásilo 17 Jankov a 13 Marienok, tak vybrala sa jedna alebo jeden na základe toho, kto ako kde mal možnosť niekoho alebo niečo ovplyvniť.
Čiže naozaj, kolegyne, kolegovia, o odbornosti na terajších vedúcich postoch sa nemôžeme baviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:47 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:49

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Kéry, desať rokov ste boli pri vláde. Zákon o štátnej službe alebo vôbec celkové fungovanie štátnej služby vyzerá tak, ako vyzerá. Naozaj musím súhlasiť s kolegami, potrebujeme profesionálnu štátnu správu, potrebujeme úradníkov, ktorí sú kvalitní, ktorí sú zaplatení, aby neboli náchylní na korupciu a podobné veci.
Čo sa týka prednostov, zákon jasne hovorí o tom, že ich menuje vláda na návrh ministra. Čiže tá pozícia je jasne politická. Tie výberové konania prebehli aj preto, aby sme preukázali odbornosť a zorientovanosť kandidátov a vybrali tých najlepších. Je zrejmé, že prednosta by mal spolupracovať s ministerstvom a mal by podporovať konkrétne kroky ministerstva, malo by byť naňho spoľahnutie.
Tento návrh zákona hovorí o odvolávaní vedúcich odborov. Ja si myslím, že naozaj ten manažér, ktorým ten prednosta je, by mal mať v rukách prostriedky na to, aby mohol normálnym spôsobom odvolať ľudí, ktorí či už vykonávajú nejaké obštrukcie, alebo sú tam nejaké podozrenia na korupciu, alebo jednoducho nerobia tú prácu tak, ako by ju robiť mali. Toto je jeden z krokov.
Ja si myslím, že naozaj my potrebujeme - a mali ste na to desať rokov (povedané so smiechom), kolegovia, aj viac - my potrebujeme jednak sprofesionalizovať štátnu správu, potrebujeme pripraviť aj vzdelávanie ľudí, ktorí budú pracovať ako úradníci, pretože v mnohých krajinách pracovať ako štátny úradník je istej... istý status spoločenský. U nás, žiaľ, sa to veľmi spája s tou korupciou a je to odôvodnené v mnohých prípadoch.
Čiže myslím si, že u prednostov je to jasné podľa zákona, teraz hovoríme o odvolávaní vedúcich zamestnancov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:49 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video