32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:53 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Maroš, najprv ťa opravím. My sme nezvyšovali úradníkom alebo štátnym zamestnancom mzdy o 10 %, ale o dvakrát 10 %, teda súhrnne o 20 %, aj v roku 2019 10 %, aj v roku 2020 10 %. A táto vláda v roku 2021 - nula a už teraz mám informácie, že na budúci rok to bude tiež nula. Takže takto sa správa k štátnym zamestnancom táto vláda.
Ale podstatná vec je v tom, že, máš pravdu, čo sa títo nakričali, keď boli v opozícii, že koľko našich, tzv. našich ľudí je všade, kritizovali aj to obsadzovanie prednostov okresných úradov, že je to celé politické a podobne, a teraz odrazu objavili, že to vlastne je politická funkcia, že to tak musí byť, že toto proste, veď to je predĺžená ruka vlády v regiónoch. Áno, dobré ráno, dobré ráno. Len čo ste hovorili?
A nehovorte tu o tých výberových konaniach, však je to smiešne, nejaké stranícke úderky vyberali prednostov, aj tak tí prednostovia vyzerajú vaši. Čo tam bolo nejaké transparentné výberové konanie, ktoré organizovalo ministerstvo vnútra, pod ktoré spadajú? Alebo samotný úrad? Robila to nejaká odborná komisia? Panebože, už prestaňte. Máte napísané v programovom vyhlásení vlády, že odborníci namiesto tzv. našich ľudí do štátnej správy. Vy ste pokrivili absolútne ešte aj svoje programové vyhlásenie vlády a tento zákon nie je o ničom inom, len aby ste si dosadili týchto svojich všelijakých amatérskych sympatizantov na rôzne pozície v štátnych úradoch. Toto je, toto je príčina, resp. to je dôvod tohto zákona, nič iné. Keď to nejde silou, ide to ešte väčšou silou.
A aby sme nehovorili iba svoje domnienky, tak vám len poviem, že Rada pre štátnu službu, tá, ktorá to má celé v kompetencii, konštatuje v súvislosti s týmto vaším zákonom, že ide o politizáciu štátnej správy, citujem, politizáciu štátnej správy.
Tak už asi radšej mlčte, ako to máte obhajovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:51 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Môžem potvrdiť, že tento zákon je politizáciou štátnej správy, a uistiť vás, že je to nesprávny krok. A tu neobstojí ani žiaden argument. O tom celom bol aj zákon o štátnej službe a celé tie princípy, ktoré sa tvorili, aby štátni úradníci neboli politicky dosadzovaní do týchto funkcií. Jediný politicky dosadená osoba bol prednosta, ktorý, ako bolo tu povedané, má mať kontakt na ministra.
A teraz bolo povedané, že ako všetci teraz odborníci sú tam, nie sú odborníci a teraz ako čakajú v rade tí odborníci. A musím to možno povedať z praxe, pretože som pracoval na okresnom úrade a ma mrzí, že dehonestujete takto všetkých štátnych úradníkov, že sú politicky nominované osoby, ktoré nevykonávajú svoju činnosť. Tu je spomínaná nejaká korupcia na okresných úradoch, čo pre mňa je nóvum a absolútne neviem si predstaviť kde. A teraz sa chcem spýtať, kde tí odborníci v odboroch, odbor dopravy, verejnej... vnútornej ver... služby, VVS-ká, odbor civilnej ochrany, odbor živnostenský, životné prostredie a tak ďalej, teraz máte odborníkov v okresoch čakajúcich, ktorí sú fundovaní, sú najlepší, a tí, čo teraz pracujú, tam sú 20-30 rokov, tí sú politicky, takže teraz je zmyslom toho zákona, že konečne prídu tí správni odborníci, ktorí to všetko dajú na správnu mieru.
No to nie je pravda. Treba sa zastať tých úradníkov, ktorí sú na okresných úradoch, oni vykonávajú svoju prácu zodpovedne. Nepoznám jeden okresný úrad, ktorý zlyhal, lebo ak by zlyhával, tak ministerstvo vnútra, ktoré má v kompetencii celé okresné úrady aj verejnú správu, už dávno koná, takýchto úradníkov vymení. Veď to nie je pravda. Prednosta takisto je ako manažér, ktorý si stráži, že mu ten úrad funguje, títo ľudia fungujú, toto je čisto politicky dosadenie, hlad po funkciách v rámci okresov, pretože už prešiel rok a pol... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:53 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Prosím vás, treba naozaj znovu zdôrazniť, lebo vidím, že my tu zabiehame do nejakých všelijakých možných úvah a neviem čoho, toto, tento zákon má za cieľ iba jednu jedinú vec, zistiť, či tí úradníci, ktorí sú na vedúcich miestach a sú naozaj nominanti nejakých strán, sú to nejaké milenky alebo milenci určitých funkcionárov, alebo sú to schopní ľudia, ktorí vedia pracovať ďalej. Čiže kľudne sa môžu zúčastniť výberového konania, kľudne ho môžu vyhrať a zostávajú na mieste.
A ešte jednu a krátku poznámku k bumerangom. Pán Kéry, bumerang sa vráti iba vtedy, keď netrafí cieľ. Ale my ten cieľ trafíme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:55 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:56

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Marián, ja si myslím, že si to presne pomenoval, o čom je ten návrh zákona, a tie výberové konania, veď to ce... to bola celá pointa toho zákona, ktorý sme prijímali my.
A tak ako to bolo viackrát spomínané, že dovtedy nielen opozíciou, ale aj Európskou komisiou po reforme ESO bolo vyčítané, že presne tieto miesta by mali byť obsadzované cez výberové konania a mala by byť tzv. štátna, štátna definitíva. A vlastne udiala sa taká vec, že v januári sa to malo týkať pri tom návrhu, ktorý bol stiahnutý, len prednostov okresných úradov, ktorí budú odvolávať bez udania dôvodu svojich podriadených vedúcich odborov, kdežte, kdežto tento zákon prináša úplne fantastickú vec, že to budú môcť urobiť akíkoľvek riadiaci funkcionári na akomkoľvek poste v štátnej službe, to znamená, že ak sa rozhodne vedúci odboru na akomkoľvek ministerstve odvolať svojho vedúceho oddelenia, dá návrh generálnemu tajomníkovi a ten to do 10 dní spraví, takže o tom, o tom je ten celý zákon jednoducho, ale najväčší problém po prijatí tohto zákona bude trošku inde.
Ja som zvedavý, ktorí, ktorí odborníci sa prihlásia do týchto výberových konaní, pretože dne... dnes majú stabilitu v štátnej službe, pretože majú štátnu definitívu. Ale keď dnes vidia, aká je politická stabilita na tej najvyššej úrovni, tak už vidím toho človeka, ktorý pri platnosti tohto zákona, že bude odvolaný do 10 dní, ako bude na tej funkcii vymenovaný, pri zmene každej vlády, tak až vtedy uvidíme, že aký budú mať tí ľudia strach sa vôbec do týchto výberových konaní hlásiť, pretože sa budú báť, že budú onálepkovaní súčasnou vládou, a následne pri ďalšej zmene to bude veľmi jednoduchý proces, pričom ani oni už nebudú môcť kričať, pretože ten zákon bude prijatý nimi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:56 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:58

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Kolegyne, kolegovia, pán predsedajúci, nuž máme tu pred sebou už ďalšiu, ixtú vlnu krágľovania ľudí v štátnej správe podľa nejakých kritérií bližšie neurčených a istý kolega z prvej rady, ale nie je tu momentálne, tak používa také biblické prirovnania a v tomto prípade by mohlo platiť, že, Bože, odpusť im, lebo nevedia, čo činia. Pokiaľ tie argumenty, ktoré sa tu uvádzajú, majú byť podkladom pre toto, tieto zmeny, keď ich tak jemne môžem nazvať, tak naozaj nedefinujete, čo činíte.
V prvom rade by mala, samozrejme, u tých vedúcich odborov na úradoch, na okresných úradoch predovšetkým byť odbornosť. Tá odbornosť je niečo, čo sa nezískava ani za deň, ani za dva, ale praxou. A ešte keď teraz tuná je tá smršť tých zmien zákonov, ktoré evidujeme, tak tí úradníci musia byť naozaj stopercentne nastavení, aby boli stále na, na pulze dňa, keď tak môžeme povedať.
Nuž čo, noví vedúci odborov buď podpíšu krvou lojálnosť prednostovi, alebo odídu. Ale chcem povedať, že toto má aj pozitívum, ja sa už teším, pretože keď si to predstavím, že u nás mnohí v samosprávach idú do dôchodku z odborných útvarov, tak aspoň bude rezervoár ľudí, ktorí sú naozaj odborne pripravení, aby našli svoje pozície, keďže už nebudú môcť pracovať v tejto politickej mašinérii OĽANO a spol., tak prídu na... do samosprávy.
Čo sa týka politického zaradenia prednostu v Liptovskom Mikuláši, naozaj nie je člen OĽANO, je člen alebo kandidoval vo voľbách za stranu Šanca. Takže ak existuje nejaká korupcia, ako sa tu hovorí, treba to jednoducho nahlásiť. Individuálne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:58 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Reagujem na pána Kéryho, ale vlastne aj pán Fajč to spomínal a ja som to tiež v rozprave povedal, proste spravme nejakú komisiu, odbornú, širokú, opozícia - koalícia a poďme sa baviť o tom, čo je to štátna služba, čo je to politizácia a čo je to politická zodpovednosť. Ak raz máme vládnuť, tak nie... tak každý má tú politickú zodpovednosť. A práve preto nastavme do budúcna, čo je politická funkcia a čo je už odborná funkcia.
Keď sme už pri tých okresných úradoch, ktoré sa tu omieľajú dokola, ale tento zákon sa netýka len okresných úradov, tak tam možná polovičku sa takto vyberalo, to nebola výberová komisia, to boli híringy, jak sa hovorí, ale potom už vyberalo ministerstvo vnútra. Napríklad v Senici ešte je starý prednosta. A prednosta, keď je predĺžená ruka vlády, starý prednosta je tam ešte, nechcem hovoriť, že smerácky. (Reakcia z pléna.) Prosím? (Reakcia z pléna.) No nie, však práve preto ja hovorím, že my tu nekrágľujeme tých ľudí.
No, a keď sa týka toho GTSU, že na základe subjektívneho názoru. Akého subjektívneho? Však... však je tam poistka. Ten zákon je tak písané, písaný, že keď napríklad prednosta dá návrh, že chce odvolať, tak do 10 dní odvolá generálny tajomník. Ale ak by generálny tajomník ho chcel poza chrbát, jak sa hovorí, odvolať, tak musí s tým ten prednosta súhlasiť. Takže tam je tá poistka, to nie je len že subjektívny názor generálneho tajomníka.
A keď som aj pri tých princípoch, tak v prvom rade sa robia vnútorné výberové konania. Toto je alfa a omega. A vnútorné výberové konania, tak ja si myslím, že v prvom rade sa tam prihlásia tí zamestnanci z toho úradu alebo z toho odboru.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:00 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za viacero faktických poznámok. Ja sa budem venovať najmä tým, ktoré zazneli z radov vládnej koalície, ale okrem pani poslankyne Drábikovaj a pani... pána poslanca Kyselicu nikto nehovoril nejak meritórne k veci a začnem pánom poslancom Šudíkom.
Pán poslanec Šudík, to hádam ste nemysleli vážne o tom, že súčasní prednostovia okresných úradov nie sú členmi hnutia OĽANO. Však ja som sa dozvedel nedávno, že vás je 49, členov OĽANO, a prednostov okresných úradov je oveľa viacej, takže (povedané so smiechom) to je naozaj zábavné, čo ste povedali teraz. Viete, chcem vás ešte upozorniť na to, že čo sa týka výberových konaní v štátnej správe, a to nielen na pozíciu vedúcich odborov, musíte spĺňať určité kritériá a to je napríklad bezúhonnosť a vzdelanie. Takže myslím si, že zákon jasne hovorí, kto sa môže prihlásiť do výberových konaní.
Pán poslanec Kyselica, nuž ja ďakujem za vecný tón, ale mne to príde strašne alibistické. Tak vy predložíte návrh zákona a potom hovoríte o tom, že poďme sa o tom rozprávať aj koalícia, aj opozícia, no to je neskoro. Pozde, milý drozde, jak sa hovorí. Vy ste presvedčení na 100 %, že tento návrh zákona je dobrý a vládna koalícia ho prijme. Takže teraz nás voláte, príde mi to naozaj veľmi alibistické.
A čo sa týka príkladu zo Senice, nuž jedna lastovička leto nerobí, pán poslanec, a možno ste to urobili naschvál, aby ste mohli dávať nejaký príklad vašej transparentnosti. Takže absolútne nesúhlasím s tým, čo ste sa snažili nejakým spôsobom tento návrh zákona obhajovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:02 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:04

Tomáš Valášek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vďaka, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, poviem hneď na začiatku, že plánujem hlasovať proti návrhu zákona, hoci zdieľam mnohé obavy, ktoré tých predkladateľov k jeho predloženiu viedli. Myslím si však, že spôsob a metóda, akú zvolili na to, aby dosiali, dosiahli to, čo dosiahli, bude pre Slovensko škodlivá, priam až nebezpečná. A vysvetlím.
Neidealizujem si úradníkov. Ale faktom je, že ľudia vo verejnej správe sú tí, ktorí do veľkej miery reálne spravujú tento štát. My všetci - politici, poslanci či ministri - prichádzame a odchádzame, ale úradníci zväčša zostávajú. Neexistuje ani jeden, jeden jediný príklad úspešného štátu, ktorý nemá dobre fungujúcu verejnú správu. Naopak, existuje kopa príkladov štátov, napríklad Spojené štáty za Donalda Trumpa, kedy úradníci vedeli minimalizovať škody, ktoré by inak nekompetentní politici napáchali na štáte a na spoločnosti.
Opäť, neidealizujem si štátnu správu, 5 rokov som bol štátnym úradníkom, zamestnancom ministerstva obrany aj na ministerstve zahraničných vecí, ako občan som zažil všetky horory, ktoré vieme s úradníkmi zažiť, či povolenia, ktoré prišli mesiace po lehote, či konfliktné rozhodnutia, kde proste ľavá ruka v štátnej správe nevie, čo robí pravá. Čiže nebránim štátnu správu, tak ako existuje, ale hovorím, že dobre fungujúca štátna správa je pre prosperitu a fungovanie krajiny absolútne nenahraditeľná.
To, čo by som čakal, a to, na čo stále čakám od tejto vlády, je nie takýto postoj, ktorý sa správa k štátnej správe ako k nejakej znepriatelenej triede, ktorú treba diret... direktívami vyčistiť, ale čakám presne na to, čo ste spomínali, pán Kyselica, pán poslanec, komplexný návrh, ako štátnu správu reformovať tak, aby si svoju prácu robila dobre, lebo to, čo máme dnes pred sebou, tento problém, ktorý som spomínal, nerieši, ale, naopak, návrhom poctivý... tento zákon poctivých úradníkov ešte viac demotivuje.
Ak totiž prejde, pomenovali ste to sám, tak jeho praktickým následkom bude, že ktorýkoľvek zamestnanec vo vedúcej pozícii bude môcť byť vyhodený bez udania dôvodu šéfom služobného úradu, ktorým sú spravidla, samozrejme, politickí nominanti. To, čo sa v štátnej správe stane ako dôsledok, je to, že tam zavládne strach. Obyčajný, chladný strach medzi úradníkmi. A ľudia, ktorí sa boja o vlastnú prácu, ktorí sa boja o budúcnosť, ktorí nevidia, či budú mať na škôlku a na fungovanie, sú spravidla zlými úradníkmi.
Povedzte mi, že ako bude fungovať v atmosfére strachu napríklad taký Inštitút pre fiškálnu politiku, keď jeho hlavnou úlohou je hovoriť politikom nepríjemné pravdy a varovať ich, keď nezodpovedne šafária so štátnym rozpočtom. Povedzte mi, ako má fungovať v štátnej, teda v atmosfére strachu tie časti štátnej správy, ktoré majú za úlohu riešiť krízové situácie. Bude v čase krízy hovoriť ministrom bolestivé pravdy o tom, čo sa deje, alebo radšej pomlčia z obavy, že ich ako poslov zlých správ rituálne popravia, veď ono sa to nejak vyvrbí? Strachom sa predsa nemanažuje štát. A obávam sa, že koalícia nám ide urobiť týmto konkrétnym návrhom zákona jednu obrovskú medvediu službu.
Ba čo viac, a to fakt, že úprimne nerozumiem, odznelo to tu už od poslancov SMER-u, čo iné ešte chcete, idete dať týmto návrhom zákona SMER-u, či starému, či novému, jeden darček, o ktorom sa im ešte pred pár mesiacmi ani nesnívalo. Nech sa páči, úplne voľná ruka na to, aby ste si verejnú správu vyčistili od profesionálov a dosadili do nej ešte viac politických nominantov keď sa vrátite k moci. Doteraz to robili rôznymi pokútnymi spôsobmi, sám som to videl, sám som zažil výmenu moci, keď prišiel SMER v 2006., bol som vysokým úradníkom na ministerstve obrany a vidím, ako sa to robí. Proste zoberiete vedúceho pracovníka, riaditeľa odboru, generálneho riaditeľa, a ktorý má rodinu, deti v škôlke či na školách v Bratislave a presuniete ho na archív niekde na vidieku. No, samozrejme, že odíde. Nepotrebujete ho ani vyhadzovať. Odíde sám z pocitu hrdosti a kvôli rodine. Takto to v štátnej správe fungovalo po každých voľbách, bohužiaľ, tých posledných, to boli väčšinou smeráci, keďže boli tak dlho pri moci.
A absurdnosťou tohto návrhu je, že viete, vy im to viete zjednodušiť. Vy im idete zlegálniť presne tie najhoršie praktiky SMER-u v štátnej správe. Možno vám je to jedno, neviem, či je to, či je to proste z nejakej že neznalosti veci, či z úmyslu, ale myslím si, že voličom Slovenskej republiky a nám občanom by to nemalo byť jedno, pretože opäť, neexistuje jeden jediný príklad úspešného štátu, ktorý nemá dobre fungujúcu verejnú správu.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 10:04 hod.

M. A.

Tomáš Valášek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:17

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Valášek, chcem oceniť váš prístup. Myslím si, že ste všetko vystihli tak, ako v skutočnosti je, a štátna správa je všade vo svete skôr takým klenotom, resp. kostrou, na ktorej stojí budovanie štátu ako takého, pretože aj keď kadejakí diletanti zasada... zasadnú na ministerské stoličky, tak predsa len tá funkčnosť, každodenná funkčnosť štátu a štátnej správy stojí na tých úradníkoch, ktorí už za tie roky, čo i len získali vedomosti, ktorí majú nejaký prehľad o zákonoch, ktoré treba dodržiavať, to nie je len tak, že si tam teraz niekto s ideálmi proste sadne.
Ja mám normálne hrôzu z toho, veď si pamätáme, keď sme sa tu pýtali na tie šafárenia, ktoré, ktoré, počas testovania tu koalícia realizovala, kde miliardy lieta... leteli potom, tak v podstate povedali, že veď oni nemali zlý úmysel. A presne o tom to je, ja verím tomu, že si tam sadnú kadejakí snílkovia, ktorí nebudú mať zlý úmysel, ale na druhej strane absolútne nebudú vedieť, čo štátna správa, vôbec tá činnosť obnáša.
Ale práve ste vystihli aj tú druhú, to B, takýto zákon by si určite smeráci netrúfli prijať, a to, že ho v budúcnosti vláda, ktorá vymení túto vládu, absolútne do detailu využije, tak o tom netreba absolútne mať pochýb.
To znamená, budem hlasovať proti tomuto zákonu, pretože zasieva strach. Táto koalícia, čoho sa dotkne, tam trávia nerastie, ale na druhej strane, na druhej strane ten zákon určite v budúcnosti, oni ani nevedia, ako bude použitý.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 10:17 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:17

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Valášek, ja som rád, že sa pridávate k tým poslancom, ktorí budú hlasovať proti tomuto škandalóznemu zákonu, resp. novele zákona, o ktorej, opakujem aj Rada pre štátnu službu povedala, že ním dosiahne táto vládna koalícia politizáciu štátnej služby. Vy sám, si myslím, že ste profesionál v tom, čo robíte, tak bol by som len trošku opatrný s tým SMER-om, pretože asi ste mali nejaké pozície, a práve vy ste ten príklad, keď asi bolo úplne jasné, že keď niekto profesionálne vykonáva svoje právomoci, tak sa asi nemusí o svoje miesto báť.
Naopak, počas tejto vlády (povedané so smiechom) z mnohých ministerstiev a úradov odchádzajú profesionáli, lebo už sa nemôžu pozerať na to, čo sa v tých rezortoch deje, a radšej idú preč, pretože by sa už museli hanbiť, keby pôsobili pod tým-ktorým ministrom.
A potom, áno, v roku 2018 bol prijatý, alebo bola prijatá novela zákona o štátnej službe a bolo to po tlaku Európskej komisie, ktorá tlačila na Slovensko, aby sme profesionalizovali štátnu správu, ak chceme čerpať eurofondy z programu Efektívna verejná správa. A pri tejto novele zákona, ak ju tento vládny valec pretlačí, tak hrozí presný opak. Ak prejde táto novela zákona, tak Slovensko doplatí na to tým, že možno stratí eurofondy z tohto programu.
Ďakujem.
Skryt prepis

24.6.2021 o 10:17 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video