32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

24.6.2021 o 14:08 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 13:55

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za otázku. Dovoľte teda, aby som v mene pána predsedu vlády prečítal odpoveď, ktorá mi bola poskytnutá úradom vlády.
Vážený pán poslanec, jednou z priorít tejto vlády, všetkých jej ministerstiev vrátane štátnych firiem je prinášať transparentné verejné obstarávania, otvorené čo najširšiemu spektru uchádzačov, ktoré sa budú riadiť jasnými pravidlami stanovenými v zákone. Jednoznačne nesúhlasím a dôrazne sa ohradzujem voči vášmu tvrdeniu.
Nepochybujem o tom, že sa pán poslanec orientuje v procese verejného obstarávania natoľko, aby vedel, že zadávateľ zákazky v priebehu procesu verejného obstarávania môže vychádzať len z aktuálneho stavu splnenia alebo nesplnenia zákonných podmienok zo strany účastníkov súťaže. Podľa mojich informácií spoločnosť LAMA SK, s. r. o., vo verejnej súťaži Slovenskej pošty, a. s., splnila všetky zákonom stanovené podmienky a ponúkla najnižšiu cenu vo všetkých troch častiach súťaže, pričom cena bola vyhodnocovaná prostredníctvom automatizovaného systému elektronickej aukcie a bola jediným hodnotiacim kritériom vo verejnej súťaži. Pošta ani iný obstarávateľ nie je oprávnený spochybňovať rozhodnutie súdu o zápise do Registra partnerov verejného sektora.
Ak má byť obstarávanie vykonané podľa zákona, potom pošta či iný subjekt nemôže rozhodnúť o vylúčení či neakceptovaní úspešného uchádzača, ktorý splnil všetky zákonom stanovené podmienky na základe medializovaných informácií a nemôže do procesu vnášať svoj súkromný či subjektívny názor.
Áno, nemusí sa nám páčiť, kto danú súťaž vyhral, faktom ale je, že štátne inštitúcie musia vždy postupovať výlučne v medziach zákona. Nemôžeme vyhadzovať firmy z verejných obstarávaní svojvoľne iba preto, že to niekto chce alebo je na to spoločenská objednávka. Musíme zostať pri zemi a rešpektovať zákony Slovenskej republiky. Veľmi jasne si uvedomujem morálny či etický rozmer, morálne, či dokonca trestnoprávne podozrenia o komkoľvek, ale nie sú kritériami pre zrušenie verejného obstarávania.
Podľa medializovaných informácií sa aj samotná firma LAMA SK ohradzuje voči spochybňovaniu kompetentnosti a odbornosti potrebnej na poskytovanie služieb pre štandardne a zákonne zazmluvnených odberateľov LAMA SK zo strany predsedu politickej strany SMER - SD. Takéto tvrdenia dehonestujú dobré meno spoločnosti a ohrozujú jej konkurencieschopnosť na trhu. Vzniknutú situáciu bude LAMA SK riešiť právnou cestou.
Vážený pán poslanec, poviem to ešte raz a jasne, verejné obstarávania, pri ktorých sa vedelo, kto má vyhrať a kto prehrať, sú už minulosťou. Zdá sa, že niektorí poslanci jednoducho nemôžu uveriť tomu, že nejaké obstaranie môže byť transparentné a nemať vopred stanoveného víťaza. Je až absurdné, a občania to vidia, kam v šialenom boji na zabránenie priechodu spravodlivosti sú poslanci strany ochotní zájsť.
Ďakujem za pozornosť. Skončil som. Toľko stanovisko z úradu vlády.
Ak by som mal odpovedať sám za samého seba ako za ministra financií, a teda keď si prečítam tu vašu otázku znova – „Súhlasíte s tým, že SBS LAMA preukázateľne kontrolovaná hlavným slovenským udavačom pánom Makoóm dostala obriu štátnu zákazku zo Slovenskej pošty, a. s., a nepovažujete to za štátne korumpovanie udavačov s cieľom motivovať ich v podávaní krivých výpovedí za účelom kriminalizácie predstaviteľov a nominantov opozície, ako aj bývalých funkcionárov Polície Slovenskej republiky či súdov?“ – moja odpoveď by bola dvakrát: „Nie“.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 13:55 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:08

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Matovič, ani sám neveríte, čo ste tu teraz prečítal. Najlepšia časť bola, že LAMA sa ohradzuje. Vy ste najnovšie aj hovorcom LAMY, fantastické. Ja vám len pripomeniem niekoľko základných faktov.
Podľa tajnej správy SIS, vašej SIS, sa manipulujú udavači na kriminalizáciu opozície. A áno, kvôli tomu zomrel aj Milan Lučanský.
Ďalší fakt. Hlavný udavač sa volá Lajo Makó, kriminálnik, ktorý si tu navymýšľal nezmysly na polovicu Slovensko.
Tretí fakt. S kriminálnikom Makóom ste sa vy osobne, vy pán Matovič, stretávali ešte počas bývalej vlády ako opozičný poslanec. Čiže je tu podozrenie, že to bol celý čas váš človek. Po nástupe vašej vlády, pán Matovič, ste tohto človeka podľa výpovede pána Zuriana, exšéfa NAKY, presadili do SIS, aby robil tajného agenta, a dokonca ste korumpovali SIS a posielali tam peniaze, len aby kriminálnik Makó mohol byť tajným agentom a vymýšľať si nezmysly na opozičných nominantov.
Makó medzitým sa vyhrieva pri bazéne v Dubaji a vytvorili ste mu luxusný priestor na to, aby si oddýchol, aby o nič neprišiel a navyše aby zarábal na štáte. A teraz sa dozvedáme, že tento hlavný udavač, kriminálnik Makó, dostane od štátnej pošty, od štátu, 10-miliónovú zákazku, navyše v súťaži, ktorá bola zjavne zmanipulovaná, navyše v situácii, kedy to jeho firma ani na základe legálnych predpokladov dostať nemohla. No to je tak čistá štátna korupcia.
Pán Matovič, ste si vedomý toho, že vy teraz prikrývate štátnu korupciu? A ste si vedomý toho, že skôr či neskôr budete za svoje zločiny súdený? Spravodlivosť si vás dostihne. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

24.6.2021 o 14:08 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže, milý pán rozprávkar, lebo tak ste končili, a tak, takou intonáciou v duchu, kde bolo tam bolo, ale o tomto ten váš pobyt v politike je. Skúsme si teda naliať trošku viacej faktov.
Lajoš Makó alebo Lajo Makó, alebo akokoľvek ho nazývate, je váš kamarát. Je kamarát vášho predsedu strany, teraz vlastne neviem, či ste v tom SMER-e alebo v tom HLASOSMER-e, prepáčte, nesledujem až takto váš, vašu politickú púť. Každopádne je to osobný priateľ Roberta Fica, osobný priateľ Petra Pellegriniho. Vy ste si ho dosadili za šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy, kľúčovej inštitúcie, ktoré má zabezpečovať spravodlivosť. Váš človek. A vás sa dnes dotýka to, že váš človek pritlačený orgánmi spravodlivosti začal svedčiť voči ďalším vašim ľuďom a začal odkrývať nitky toho, ako ste rozkradli štát, akú mafiánsku organizáciu ste si urobili práve z týchto orgánov spravodlivosti. A dnes sa zrazu cítite dotknutí, že váš človek, váš kamarát, váš blízky človek, ktorý pral peniaze vašim šéfom strany, zrazu svedčí voči vám.
Keď ste počúvali moju odpoveď, áno, prečítal som v prvej časti stanovisko úradu vlády alebo sprostredkovane predsedu vlády a v druhej časti som povedal moje vlastné stanovisko k tejto otázke. Mne sa to nepáči, že táto firma túto zákazku dostala.
Druhá vec je, že úprimne si povedzme všetci, asi tu sme v zákonodarnej miestnosti a vieme (ruch v sále a zaznievanie gongu), že asi neviete vylúčiť z verejného obstarávania firmu, ktorá splní všetky podmienky. Poďme spoločne prijať, vy ako opozícia, my ako koalícia takú zmenu zákonov, aby aj pri akomkoľvek podozrení tá firma nemohla súťažiť. Ak to prijmeme, ak to budeme mať v právnom poriadku, potom sa podľa toho správajme. Zároveň však platí a je tu, aj teda však je tu aj pán minister dopravy, ale na druhej strane ja by som bol veľmi nerád, aby tu niekto druhý ťahal tie horúče ga... horúce gaštany zodpovednosti, ako to svojho času mysliteľ kapitán Andrej Danko nazval, ktorý bol teda svojho času aj predsedom Národnej rady, že by sme nemali ťahať za niekoho iného tie horúce gaštany zodpovednosti, a mali by sme verejne pomenovať pravdu, a tá verejne pomenovaná pravda je, že generálny riaditeľ pošty slovenskej... Slovenskej pošty, akciová spoločnosť, je nominant, priamy nominant strany SAS. Čiže nech sa páči, konfrontujte ich, adresujte im otázky, pýtajte sa ich, prečo urobili takéto obstarávanie. Je to verejne známa informácia, to nepredstavujem žiadne tajomstvo, sám Richard Sulík sa k tomu priznal. Je to jeho nominant, nech sa za to zodpovedá.
My s týmto pánom alebo naše hnutie nemá absolútne nič spoločné. Ja keď som sa s ním v minulosti dva alebo trikrát stretol, stretol som sa s tým, že spoliehal som sa na to, že vynesie nejakú informáciu na vás, a nakoniec som po stretnutí jednom, druhom zistil, že skorej zistil on odo mňa informácie (povedané so smiechom), vytiahol a naďalej pracoval pre vás a vynášal informácie mafii o opozičných stranách a ja som od neho žiadnu informáciu nedostal.
Na druhej strane, ja si poviem dnes, že, chvalabohu, že sú kajúcnici, ktorí si povedali – áno, pritlačení rukou, tvrdou rukou zákona –, že si povedali, že predstavia ten systém, ako fungoval, ako ste korumpovali, ako ste si vlastne obsadzovali doslova mafiou jednotlivé orgány spravodlivosti, a takto ako ste sa spreneverili tomu, čo ste ľuďom vždy pred voľbami krásne plamennými rečami sľubovali, ako vy budete na ľudí myslieť, ako vy ste sociálne cítiaci, ale v skutočnosti ste boli cítiaci len voči vašim bankovým účtom, či v Dubaji, či na Belize a podobne. A áno, aj pán Makó vám zabezpečoval to, aby sa peniaze vyťahovali od daňových podvodníkov za to, že im nepôjde Kriminálny úrad Finančnej správy po krku, a peniažky išli na správne účty vás, vašich predsedov, alebo teda vás samotných, viete každý, kto za to ste zobrali.
Ja osobne si myslím napríklad o vás pán poslanec, že vy to, čo robíte, určite nerobíte zadarmo a určite aj z týchto peňazí, ktoré Makó svojho času vykradol z týchto jednotlivých firiem korupciou a zneužívaním právomoci verejného činiteľa, že aj z týchto peňazí sa dnes tu potom takto vysmievate, lebo zadarmo by ste to určite nerobili. Takže chránite svoj vlastný záujem aj týmito podlými útokmi, ale ešte raz hovorím, ja osobne, sa mi to nepáči, že táto firma získala zákazku, keď tam akékoľvek podozrenia sú, ale pýtajte sa kompetentných a zodpovedných. V tomto prípade je to nominant strany SAS, treba ich konfrontovať s touto otázkou, ale zároveň úprimne hovorím a opakujem sa, kým nám právny poriadok nedovoľuje vylúčiť takúto firmu z procesu verejného obstarávania, tak asi nikto z nás by to nechcel, aby sme robili niečo, čo je v rozpore s právnym poriadkom.
Takže keď nám to vadí a chceme do budúcna to zmeniť, tak poďme to spolu zmeniť. Je to z mojej strany podaná ruka na zmenu spoločne zákona tak, aby akékoľvek firmy, ktoré sú podozrivé, s akýmkoľvek prepojením s kýmkoľvek nečestným nemohli súťažiť vo verejnom obstarávaní. (Potlesk.)
Skryt prepis

24.6.2021 o 14:10 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:10

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Tak v mojom mene odpovedám - nie, nie.
Poprosím ďalšiu otázku. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

24.6.2021 o 14:10 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:16

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Matovič, ja by som sa chcel spýtať, jednak osobne si myslím, že to je také zbavovanie sa zodpovednosti, že to hádžete na, na svojho koaličného partnera pána Sulíka, aj keď teda všetci dobre vieme, že Slovenská pošta je pod gesciou SaS. Skôr by som čakal, že v tom svojom vystúpení vy ste, vy ste možnože vyvrátili všetky tie informácie, ktoré kolujú o tom, ako ste sa stretávali s pánom Makóom.
Takisto doteraz nebolo vyvrátené a práveže je potvrdené z registra, vieme z rozpočtu, že SIS-ka dostala 20 mil. eur, kde bolo teda prezentované, že to je za to, že napríklad pán, pán Makó sa stal predstaviteľom SIS-ky, čiže skôr by som od vás očakával, že nám vysvetlíte všetky tieto veci, lebo nemali sme doteraz príležitosť a nezbavovali sa zodpovednosti tým, že to hádžete na svojho koaličného partnera.
Ďakujem.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

24.6.2021 o 14:16 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:16

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže trošku tá otázka asi, asi nemá, nenašla dobrého adresáta, ale na druhej strane, pán Takáč, prepáčte, u vás neviem, či ste teda zo SMER-u, z HLAS-u alebo od fašistov, predpokladám, keďže ste bližšie tam, takže asi budete zo SMER-u, či prvého, alebo druhého, aby som vedel, teda s kým sa rozprávam.
Tak ako som povedal, čo sa týka môjho osobného stretnutia, ale vlastne asi to by som nemal hovoriť, lebo zastupujem tu predsedu vlády, ale o osobnom stretnutí s pánom Makóom som povedal, je to váš človek takisto. Trošku by som sa trápne cítil, keď viete, komu slúžite a komu, neviem, či ste boli aj predtým v tejto politickej strane alebo až od týchto, týchto parlamentných volieb, ale trápne by som sa cítil. Po tom, čo ste urobili so štátom, po tom, ako ste práve takýmto ľuďom a nitrianskej mafii, Bödörovi a spol., dovolili ovládnuť či už Národnú kriminálnu agentúru, Generálnu prokuratúru, Špeciálnu prokuratúru, ministerstvo spravodlivosti, Kriminálny úrad Finančnej správy, jednoducho všetky tie inštitúcie, ktoré mali zabezpečiť ľuďom pocit spravodlivosti, že bude zákon platiť pre každého rovnako, že vy ešte máte tú, tú, tú, alebo nemáte vlastne kvázi hanbu, že vám to všetkým pred vstupom do parlamentu vyoperujú a ste ešte schopní tu spomínať vášho vlastného človeka. Vášho vlastného človeka, ktorý vám zabezpečoval tie čierne prachy, prepieral vám milióny, desiatky miliónov eur, vozil ich v lietadle, vraj teda do Dubaja, tam ich máte asi teraz zrejme uložené a opatruje ich aj pre vašich predsedov politických strán. A po tomto ešte, keď vy sa snažíte z tejto kauzy robiť kauzu, hanbil by som sa, šúchal s nožičkami, tam vzadu v bufete by som bol, pozeral veľkú televíziu a tu v tejto miestnosti by som sa ukazoval iba v čase, keď sa hlasuje, takže je to, je to zvláštne.
Na druhej strane si myslím, že je fér povedať, že kto v skutočnosti nominuje kdekoho za generálneho riaditeľa a tým pádom automaticky preberá zodpovednosť za konanie toho generálneho riaditeľa. Ale už tretíkrát hovorím, kým nám zákon neumožňuje vylúčiť takúto firmu z verejného obstarávania, bolo by nemorálne od kohokoľvek z nás, keďže vieme, ako sa proces tvorby zákonov prebieha, že by sme tu ľudí klamali tým, že vlastne má verejný obstarávateľ možnosť takúto firmu vylúčiť pri procese verejného obstarávania. Jednoducho tú možnosť nemá.
Poďme spolu zmeniť zákon, ja som všetkými desiatimi za, ale potom všetci, všetky firmy vašich kamarátov sa zrejme obstarávaní zúčastňovať nebudú, lebo ja osobne by som vylúčil z procesu verejného obstarávania všetky firmy, ktorým vy ste dávali zákazky, lebo vieme o tom a dnes o tom sú naozaj všetky tie svedectvá ľudí, tých kajúcnikov alebo akokoľvek povieme, je to, oficiálne sa to hovorí, spolupracujúci obvinení, že tí ľudia, áno, tie zákazky fungovali systémom, že sa dohodili, následne 20, 30, 50 % išlo na ten správny účet toho človeka, ktorý to vybavil. Ja všetky tieto firmy, ktoré sa zúčastnili a boli víťazmi verejných obstarávaní počas 12 rokov mafiánskej vlády SMER-u, by som vylúčil z procesu verejného obstarávania, nechal by som ich vyhladovať, lebo jednoducho viem, že sa nemohli dostať normálnym spôsobom k tým zákazkám.
Poďme prijať spolu taký zákon. A som zvedavý, či za neho budete hlasovať, že všetkých tých vašich vagabundov, ktorých ste kŕmili zo spoločných peňazí, ktoré horko-ťažko ľudia cez svoje dane, odvody, poplatky a pokuty do štátneho rozpočtu dávali, a kde následne sme ešte aj zadlžovali deti a ich deti a deti detí našich detí, takže všetky tieto firmy vylúčime z procesu verejného obstarávania a o vo verejnom obstarávaní budú môcť súťažiť len firmy, ktoré doteraz alebo počas vašich vlád žiadne štátne zákazky nemali.
Ak máte odvahu, poďte do toho! Odhlasujme taký zákon a potom aj firma LAMA SK, BONUL a všetky podobné už si len ani len nepípnu. Ale dokedy tu budete mať len silné a husté reči o tom, jako teda tuto, jé, nejaký Makó a podobní, ale v skutočnosti nič pre to neurobíte, aby ste tomu zabránili do budúcna, aby takéto firmy zákazky dostávali, tak sú to len plané reči a skutek utek. Ale o tom ste presne vy. Oblbovať ľudí, klamať ľudí, zneužívať ich nevedomosť, zneužívať nedostatok ich informácií a snažiť sa a modliť sa, aj keď sa modliť neviete, že aby aj v tých ďalších voľbách nejako ste sa do parlamentu prepašovali, aby ste nejakú tú zlodejskú vládu zase dokopy dali a aby ten skorumpovaný systém, ktorý tu bol a voči ktorému sme spoločne v týchto voľbách zabojovali a dosiahli sme zmenu, aby ste mohli znova ho oživiť a znova tu rozkrádať štát mohli.
Viem, že na toto odvahu nemáte, napriek tomu vás štvrtýkrát vyzývam, poďte do toho, navrhnite zákon, kde odrežeme od verejného obstarávania všetkých tých vagabundov, ktorým vy ste dávali za úplatky štátne zákazky alebo verejné zákazky, na čo sme doplácali všetci alebo na čo hlavne doplácali poctiví daňoví poplatníci a absolútna väčšina vašich voličov.
Skryt prepis

24.6.2021 o 14:16 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:16

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcem sa vyjadriť k prípadu pošta. Poštu vedie Martin Ľupták, ktorý je jeden z tých veľmi schopných a čestných manažérov, poznám ho niekoľko rokov. Predtým šéfoval súkromnej, teda nórskej spoločnosti Drink. Bol, mal, teda robil logistiku na autá.
Po voľbách som sa s Martinom Ľuptákom dohodol, že by prevzal vedenie pošty, a tak ako všade inde, aj tam narobil poriadky, odstavil tieto nevýhodné zmluvy a tak ďalej. No ako prvé, samozrejme, začal robiť výberové konania. To, čo bolo predtým na celé Slovensko, čím teda vlastne boli niektoré menšie firmy vylúčené, tak on rozdelil na tri časti, na západ, stred a východné Slovensko. Všade boli samostatné výberové konania na ostrahu. Do každého sa prihlásilo približne 15 firiem a v každom vyhrala, teda dala najnižšiu cenu práve táto firma LAMA.
Ja vám poviem, ja netuším, kto je za firmou LAMA, ja som to nikdy nezo... neriešil. Ja, ja sa ani s pánom Makóom nepoznám a iba teda viem, že to bol nominant SMER-u, ktorý páchal celkom akože ohavné veci.
No a teraz teda vyhrala tá firma, kde nie je priame prepojenie na toho pána Makóa. Keď si napríklad pozriete obchodný register, tam sú nejaké iné mená, tak dobrá otázka je, si myslím, že, že čo v takom prípade robiť. Povedať, no my sme niekde počuli, že hentamtí sú namočení v hentom a mohlo by to mať prepojenie na hentoho? To sú presne tie metódy, ktoré fungovali v minulosti, kedy, kedy jednoducho za veľmi záhadných okolností boli vyhodené zo súťaží firmy, ktoré dali najnižšiu ponuku. A takto sme sa potom dopracovali k takému mýtnemu tendru, kde štát prišiel o 200 mil. Pán Vážny asi vie, o čom hovorím.
No tak ja si myslím, je úplne logické a pochopiteľné a správne a v súlade so zákonom, že Martin Ľupták rozhodol vybrať firmu, ktorá dala najnižšiu ponuku. Ja teda definitívne vylučujem, že toto by mohlo mať súvis s nejakou inou údajnou dohodou, kde mal byť rozpočet SIS-ky navýšený o 20 mil. za to, že zamestná SIS-ka pána Makóa. Ja som sa o tom tiež len z novín dozvedel.
Rovnako vylučujem, že to by mohlo mať nejaký súvis, že niekto bude niekde nejak vypovedať. Jednoducho tu bola obchodná súťaž, kde firma LAMA dala najnižšiu ponuku. Nestalo sa to prvýkrát, stalo sa to aj na iných organizáciách, kde napríklad strážna služba BONUL dala najnižšiu ponuku, tam, tam to prepojenie je úplne očividné, ale ani tam nám zákon nedovoľuje tieto firmy vylúčiť. A to nás, samozrejme, stavia do takej nepeknej pozície a ľahko zneužiteľnou opozíciou. Je to pozícia, ktorá je ľahko zneužiteľná opozíciou, ale presne ako vám tu Igor Matovič pred chvíľočku povedal, páni, akože, fakt vy akože nemáte štipku hanby a štipku drzosti nám vyčítať vášho nominanta (povedané so smiechom), ktorý tu páchal nejaké veci.
Mám posledných 30 sekúnd. Chcem ich využiť na to, že hlásim sa úplne otvorene, aj s určitou hrdosťou sa hlásim k nášmu nominantovi Martinovi Ľuptákovi. Je to nominant SAS, tak ako desiatky ďalších si robí poctivú robotu, neni naňho vôbec nič. Bojuje tam na tom fronte, nemá to ľahké, lebo nielen predražené zmluvy z minulosti sú jeho jediný problém. Ale snažíme sa túto krajinu dať, dať dohromady tak, aby, aby fungovala lepšie, aby sme ju odovzdala v lepšom stave, ako sme ju prevzali.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

24.6.2021 o 14:16 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:32

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jasné. Ďakujem, ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec, od roku 2016 do roku 2021, to znamená, že do 23. júna je to 1 007 takýchto zariadení, ktoré boli použité počas monitoringu v probácii, to znamená bez väzenstva osôb.
Takýto prehľad po jednotlivých rokoch, keď si pozrieme, v roku 2016: 37, 2017: 60, 2018: 108, 2019: 299, 2020: 328, do polovičky teda tohto roka je to 175. Ukazuje, že napriek pandémii využitie týchto zariadení je stále vyššie, a dokonca aj v porovnávaní s predchádzajúcim rokom. Samozrejme, využitie týchto zariadení je limitované podmienkami pre činnosť probačných a mediačných úradníkov, ktorí kontrolu takýchto zariadení zabezpečujú, čo v ob... práve v období pandémie je zložitejšie.
Prostredie probácie v ostatných rokoch narazilo na limity z hľadiska personálneho a technického zabezpečenia, čo je aktuálne predmetom analyzovania a prípravy vhodnej alternatívy systémovej organizácie tejto činnosti.
Ministerstvo spravodlivosti iniciovalo novelizáciu zákonov, ktoré rozšírili možnosti súdov pri využívaní takýchto zariadení, a to napríklad novelou zákona, ktorá, z roku 2018, z roku 2000, ďalej v roku 2019, odkedy vlastne táto novela bola účinná od 1. januára, je to novela zákona o probačných a mediačných úradníkoch. Tá vlastne dala väčšie možnosti, osobitne dáva možnosť riaditeľovi príslušného ústavu na výkon trestu odňatia slobody rozhodnúť o podmienečnom prepustení osoby odsúdenej za spáchanie zločinu už po výkone polovici trestu odňatia slobody.
Sú to, ja by som povedala, že v tomto momente asi to rozšírenie tých možností je naozaj vo veľkej miere využité. Samozrejme, keď sa bude robiť teraz novela ďalšia Trestného poriadku, prichádza do úvahy s ohľadom na to, ako budú prípadne nastavené inak, pardon, nie Trestného poriadku, ale Trestného zákona, budú inak nastavené aj sadzby za jednotlivé trestné činy, s ohľadom na to je tu zase nová možnosť aj pre využitie takýchto náhrad pri výkone trestu odňatia slobody.
Ja si myslím, že asi to, čo som mohla vám povedať, kľúčové som povedala. Asi ešte na záver by som povedala, že, samozrejme, že pokračujeme v príprave aj ďalších legislatívnych zmien, ktoré vytvoria priestor pre tzv. intenzívne využitie prvkov restoratívnej justície, lebo to je práve to, čo súvisí s takýmito zariadeniami.
Neviem, či som v plnosti odpovedala na vašu otázku.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 14:32 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Áno, ďakujem. Pani ministerka, ja mám informácie, že v rámci Nitrianskeho kraja sú tieto náhrady, resp. tieto monitorovacie zariadenia používané v najmenšej miere. Neviem, či o tom viete, a teda ak by ste k tomu vedeli niečo povedať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 14:32 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:35

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
To je otázka č. 20. Akože môžeme odpovedať aj ňu priamo. Tak? Nech sa páči... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Je to doplňujúca otázka pána poslanca, tak nech sa páči.

Kolíková, Mária, ministerka spravodlivosti SR
Môžeme, môžeme ich rovno... (Povedané súbežne s predsedajúcim.) Jasné, nech sa páči. Máte dobrú informáciu, ale trošku už je skreslená.
Keby si, keď si pozriete tie jednotlivé roky od roku 2016 do teda tohto momentu, tak naozaj za ten Nitriansky kraj sa javí v niektorých rokoch, že je to najnižšie číslo, ale zase keď si pozriete práve ten posledný rok 2020, tak už to nie je pravdou. Už vtedy tam bolo, keď sa bavíme o počte týchto zariadení, tak o rozhodnutí, pardon, tak sa jednalo o počet 8. Nižší počet bol napríklad za Žilinský kraj. V tomto roku, k tomuto momentu sú to 3 zariadenia, ale takisto sú tam napríklad Trnavský kraj, kde ich je menej.
Nedá sa to takto povedať. Ako takto zjednodušiť, by som povedala, že to znamená, že v Nitrianskom kraji je nejaký problém pri rozhodovaní o využití takýchto zariadení, pretože ide o to, že či sú skutočne splnené podmienky na použitie takýchto zariadení, takže nemalo by to byť súťaž, že ktorý kraj dá viac. Malo by to byť naozaj o tom, že keď sú splnené podmienky, a naozaj uvážene s ohľadom na všetky podmienky, ktoré vyplývajú zo zákona s ohľadom na konkrétne okolnosti prípadu, je to namieste, tak sa jednoducho takéto zariadenie použije.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 14:35 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video